utorak, 10. veljače 2015.

ASTRO DEUS EX MACHINA

U jednom od ranijih tekstova je rečeno kako Jupiter simbolizira svrhu u životu. On je taj koji pokazuje put kojim bi svakom čovjeku bilo najmudrije se kretati. A kad spomenemo kretanje, evo nas odmah i u polaznoj točki svakog puta - ogledalo svakom pravcu kojem idemo (Jupiter) jest prvi korak u tom smjeru (Merkur).
    Kao što čovjek nije samo ono što on o sebi misli da jest već i ono što o njemu drugi misle, tako i svrha simbolizirana Jupiterom odraz je onoga što zapisano je u pokretu samom, u Merkuru. Jupiter je daleko a Merkur blizu, stoga je svrhu mnogo lakše detektirati kroz optiku Merkura.  Sve što ima veze sa optikom, u vezi je i sa svjetlom, a njih astrološki predstavljaju Sunce i Mjesec. Izvori života tijela (Sunce) i duše (Mjesec) između sebe komuniciraju upravo posredstvom Merkura. Ergo, kako netko komunicira ili se kreće, toliko je i u koordinaciji sa samim sobom, sa životom samim.

Ovo se slikovito najlakše može očitovati kroz vožnju automobila. U današnjem svijetu, uporaba prometnih sredstava nalik je usavršenim i produženim ljudskim koracima. Nijemo komuniciranje među ljudima, umjesto grimasa i mimike, na asfaltu ustupa mjesto korištenju automobila, motora, kamiona i tome slično. Merkur i simbolizira sam automobil, kao i princip samostalnog upravljanja  istim te kao najčešće prijevozno sredstvo modernog svijeta, idealan je za opis života (Sunce i Mjesec) nekog čovjeka - samo treba sjesti na mjesto suvozača i promatrati kako se aktiviraju sve mentalne, fizičke i emotivne komponente čovjeka u surfanju cestama.


Osim Merkura kao najbitnijeg za simboliku automobila i vožnje same, svaki planet ima svoj specifični udio u tome. Secirano, to bi izgledalo ovako.
Neptun predstavlja gume; Saturn kočnice, a zajedno s Marsom vlada i karoserijom; Mars je zadužen za snagu motora; Sunce upravlja volanom, svjetlom i žmigavcima; Venera vlada dizajnom i komforom; Jupiter predstavlja vrijednost automobila; Pluton označava nevidljive kvarove koji mogu dovest do nesreće ako se auto forsira do krajnjih granica; Uran je mjenjač kao i cijeli sistem podvozja karoserije dok bi Merkur predstavljao samog vozača koji,  koristeći prvenstveno ruke (ali i sve druge ljudske atribute), koordinira i donosi sve odluke bitne za samu vožnju.
A gdje se skrio Mjesec? On astrološki predstavlja neposrednu stvarnost u životu, ono na što čovjek osobno ne utječe već samo pasivno reagira, stoga je Mjesec stanje na cesti, pješaci i druga vozila, vremenski uvjeti i tome slično. Uz Mjesec i sve druge planete utječu na specifične vanjske okolnosti, a to se obično manifestira kroz aspekt Mjeseca sa dotičnom planetom.
Neptun bi tako označavao kišu, maglu, noć, šumu, snijeg, pijane ili drogirane vozače; Saturnu se također pripisuje šuma i noć, a uz to i mraz, poledica, šljunak i svi zemljani putevi kao i zastoji zbog radova na cesti; Pluton vlada rupama u asfaltu, šahtama, a zadužen je i za opasnu vožnju u noći, masovne sudare i opće nesreće; Mars je poriv za preticanjem drugih i označava svaku brzu vožnju; Venera predstavlja mondena mjesta, ceste kojima se vozi iz užitka i da bi se bio viđen u društvu; Uran simbolizira sve iznenadne promjene vremena, oluje i vjetrove kao i krkljance na cesti, gdje vožnja iziskuje spretnost upravljanja u svim pravcima kretanja, nagla zaustavljanja, stajanje u leru i brza startanja iz mjesta; Jupiter označava luksuzne i velike automobile, one što puno troše goriva i zauzimaju mjesta na cesti; predstavlja auto-put i sve druge kvalitetne ceste, a zajedno s Merkurom zadužen je i za prometna pravila; Merkur simbolizira obične ceste, pješake, zadužen je za svu signalizaciju, semafore i putokaze, a u njegovoj domeni su i sirene, alarmi i audio-uređaji; Sunce označava odredište putovanja, dnevnu vožnju, vrućinu, kružne tokove, gradska središta i općenito glavne gradske pravce (avenije, bulevari). Uz opće pokazatelje, Mjesecu se još pripisuje nadležnost nad parkiralištima.


Iz ove "tablice" nadalje se mogu predočiti i određene pozicije planeta u nekom znaku. Tako bi npr. Saturn u Lavu predstavljao kamion u središtu grada ili na kružnom toku, dok bi taj isti Saturn u Raku bio kamion koji vozi okružen gomilom ljudi. Saturn u
Jarcu bi bio kamion na gradilištu dok bi u Vagi to već bila riječ o autobusu. Ako je Saturn u Ovnu, radilo bi se o kamionu koji prebrzom vožnjom prijetnja je drugima, ali i sebi samom.
Ugleda li netko crvenog propetog konjića, to jest ferrari, kako jurca selom, ili još bolje, livadom, oranicom ili dvorišnim vrtom, ustvari je vidio Mars u Biku. Opća opasnost za ljude jest ferrari   koji bezglavo juri među mnoštvom, što bi opisao Mars u Raku. Kad se nađe u Ovnu, Mars označava sportska vozila ili sportski stil vožnje. U Vagi se Mars trudi paradiranjem brzinom nekog zadiviti ili osvojiti, ne vodeći računa o nus-pojavama da li nekog ugrožava automobil samo koji metar od plaže na obali ili od štekata trendovskog kafića. Mars u Škorpionu auto je opasno samo po sebi, prava narav mu je skrivena, često se dijeli sa drugima (ako pripada vojsci ili kriminalcima) ili je unajmljeni rent a car, a nekad i zaplijenjen ili auto sa javne dražbe. Egzaltirani Mars u Jarcu daje blindirana državnička vozila, kao i razne terence, pogodna i za prašinu i za asfalt. Obična vojna vozila, taxi služba i svi polovni automobili, u nadležnosti su Marsa u Djevici.

Razlog zašto bi Mars opisivao značenje ovog ili onog prometnog vozila više negoli Merkur jest što je narav Marsa da se ističe i govori o nečem što je primarno, a vezano uz njega samog. S druge strane, kako će se snaći ferrari  u vožnji po zabačenom seoskom blatu ipak ovisi o samom vozaču, to jest Merkuru, koji upravlja samim vozilom. Još konkretnije, zvuk automobila je njegov svojevrsni znak raspoznavanja ili potpis - u sebi objedinjuje snagu  (Mars) i glas (Merkur).

Nadalje, Uran je fiksan a neočekivan, označava fascinaciju i možebitnu ljubav na prvi pogled  pa ovisno o poziciji u znaku, kući i aspektima zna predstavljat neko inovativno rješenje na autu, sam mijenjač i njegovu sinhronizaciju sa stiskanjem papučice gasa ili kočnica, ponekad sudar ili sretno izabjegavanje opasnosti na cesti. Kao kontrapunkt stoji npr. Saturn u Biku i to bi bila najsporija moguća vožnja, ali i najsigurnija (njega bi najbolje opisao kombajn u kukuruzištu, prije negoli kamion u polju ili na selu).

Česta su razmišljanja, a i prepucavanja, posebice među muškom populacijom - tko je najbrži? Stvari su tu poprilično jasne. Zemljani element je najsporiji, zračni najbrži. U svjetlu svakodnevnog života prevladava vodeno - vatreni element te bi se brzina zraka stoga odnosila primarno na avione, rakete, internet i telekomunikacije općenito. Četverotočkaši  se najbrže kreću na vatreni pogon; vatra je element koji vlada prostorom kojim se tijela gibaju. Na prvi pogled moglo bi se reći da su Mars/Ovan najbrži. I jest tako ako bi se radilo o nekom pravcu i ne preveć dugoj relaciji. Još i više ako je riječ o motoru, prometalu  na dva kola, nalik tijelu čovjeka s dvije noge. Ali, u kombinaciji četiri kola, dolazimo do tijela sa četiri noge. Ergo, riječ je o Strijelcu/Jupiteru. On vidi najdalje te kao promjenjiv znak na vrijeme se može prilagoditi uvjetima na cesti i maksimalno učinkovito kombinirati stiskanje papučice gasa i kočnice. Analogija ovome jest situacija u tenisu, gdje jedan tenisač ima izrazito mnogo as servisa i winner udaraca, ali i popriličan broj neforsiranih grešaka. S druge strane je igrač slabije snage udarca, ali je ta snaga bolje raspodijeljena i dovoljno dostatna, da uz bolju igru sa osnovne crte, pravovremenije izlaske na mrežu, preciznije gađanje rubova terena, sposobnost duže razmjene udaraca, manje neforsiranih grešaka u igri, u konačnici pobjedi svog protivnika. Neke sličnosti mogu se primjeniti i na boks, u kojem Mars više pruža u bliskoj borbi, koja ne traje dugo i sa čestim serijama udaraca. Jupiter je mnogo učinkovitiji za borbu s distance, u kojoj marljivo skuplja bodove, koristeći sve prednosti visine i dužih ruku.

Metaforički, Mars/Ovan bio bi sprinter, a Strijelac/Jupiter jahač na duge staze.


Gdje bi bio centralni vatreni znak (Lav/Sunce) u priči o brzinama na kolima? On je, očito, najsporiji među vatrenim trojcem. Također, on određuje i cilj svakoj vožnji. Ako bi se zamišljeni cilj predočio kao ulazak u neku kuću, Mars bi probio vrata i na silu pokušao ući. Jupiter bi, gospodski, pokušao zaobilazno, na sporedna, mala vrata; ili manje gospodski, kao lopov, pokušao se neprimjetno uvući kroz prozor. Sunce bi, pak, pozvonilo i pričekalo da mu se otvore glavna vrata. Dok čeka, ako mu popusti strpljenje, može se predomislit i maknut u stranu, propuštajući Marsa da ovaj to otvori za obojicu. Bude li imao dovoljno vjere u Jupiterovu domišljatost, imat će i strpljenja  dočekati da mu ovaj iznutra otvori  vrata.