srijeda, 13. prosinca 2017.

PLUTON ILITIGA MOĆ



Živimo u svijetu kojim dominiraju novac i seks. I rat. I opsesije. I manipulacije. Svijet koji se ciklički vraća u prošlost pa iz te prošlosti, spiralnim putem, vraća se u sadašnjost. Živimo u svijetu gdje moć vlada svima. Skrivena, a sveprisutna. Jedna malena točka, duboko ukopana u čovjeku, nedefinirana u potpunosti, zvana podsvjest. To je čip koji izbacuje svoju antenu i hvata energiju drugih, energiju svijeta; hvata moć. Odnos je uzajaman; nalik je podmornici koja izbacuje periskop na površinu mora: periskop daje moć da se vidi šta je na površini, ali i odaje položaj potencijalnim neprijateljima. Tehnološk napredni sustavi daju podmornici najveću ratnu moć, ali i ovisnost o toj istoj tehnologiji, samim time i ranjivost. Tako dolazimo do pojma mantre koju publika na utakmicama NBA u transu ponavlja, bodreći svoje igrače: defense, defense ! Jelte, obrana i samozaštita je osnova svakom porivu za moći.
Jednaki principi vladaju i Plutonom na kraju naše galaksije. Sitan u odnosu na druge planete, utoliko i opasniji jer je neuočljiv na prvu. Pozadina, sjena koju bacaju leđa; ratna terminologija bi to opisala kao logistiku, zbir zajedničkih resursa koji se fokusiraju ka jednom cilju. Tihim i nevidljivim pipcima Pluton utječe na sve i svih. On je na kraju svijeta. Ili sa onoga svijeta. A šta bi to bilo s druge strane svega nam poznatog? Smrt, a šta bi drugo moglo biti utjelovljenje najveće moći i najdubljeg straha?! Saturn bi bio to isto na razini poznatog nam u materijalnom i društvenom svijetu, to jest u svijetu vidljivog. ( Saturn gradi moć kroz osobni rast i postizanje uspjeha u društvu kao ljudska individua. Pluton je moć kolektivnog tipa; strah od smrti budi nagon za životom, a to se manifestira kao seks i nagon za produžavanjem vrste.) Ergo, "dušmanin" Pluton je "nevidljiv". Zercu mu je opasnije oružje – emocije i psiha. Magnetski uvlači u sebe to dvoje – psihu i emocije – a izbaciva energiju. ( Mjesec emocije, Neptun psiha, a Pluton energija.) Ljuta ženska energija. Nekad je fizička manifestacija samo seksualna strast, a nekad se dogodi i čin začeća. Kako god, nakon Plutona, trava više nije ista. Ili je zelenija, ili je više ni nema. Stara trava je umrla. Transformirala se. Kao što i ime govori – stara – odbačena je. Jer dolazi nova, još bolja, zelenija. Ili je tlo postalo takvo da trava tu nema šta da radi. To nužno ne mora značiti nešto loše. Umjesto livade i trave, može nastat put, cesta, zgrada neka. Što je smrt za travu, početak je života, recimo, za neku buduću cestu. Ono prije toga, zove se strah, a potom slijedi smrt. Nakon toga slijedi strah zvan oprez, uslijed duboko proživljenog iskustva promjene. Promjena života, a samim time i njegovog smisla. Ergo, moć Plutona je, u konačnici. uzimanje života u svoje ruke. Bitno je što imaš danas, sada i ovdje, jer nikad ne znaš..jelte, ako možeš šta hoćeš, ne znači da ćeš i dokle hoćeš.
Najopipljivija moć Plutona se vidi u takozvanoj industriji seksa. No, sama legalna djelatnost, koja vezuje na sebe sve oblike seksa, kap je u moru svega što na svijetu postoji, a tiče se seksa i seksom je prožeto. To je normalna stvar; Pluton voli plivati ispod radara, biti skriven i živjeti u podsvjesti. Shodno tome, najerotičnije, to jest ono što privlači, ono je što je dopola skriveno. Ergo, ako pričamo o igrama za odrasle, treba nešto izazovno obući da bi se došlo do cilja. Sam cilj na dohvatu je ruke kad se skine to što se prethodno trebalo obući. Ergo, riječ je o procesu. Stoga Pluton ne bi bio ni muško ni žensko – bio bi obodvoje, takozvani srednji rod, to jest dijete. Ni sin ni kčer, već plod. Pluton je primarni oblik života, primitivan i jednostavan, prva čakra naše aure. On bi bio ljudski zametak. ( Šta će biti sa zametkom - ne zna se, osim da će jednom umrijeti. )
Proces koji nezaustavljivo teče – od zametka do budućeg živog stvora. Kao rijeka, od izvora do svog ušća. Najveća od svih moći koje postoje – stvaranje života. Život je nemoguć bez muške i ženske komponenete. Tek zajedno mogu stvoriti život.
Prvotna energija, Mars, nagon je za preživljavanjem i borba je must have, kako za dolaženje do hrane, tako i do partnera/partnerice. U seksu je Mars sirova muška energija, i kod muškaraca i kod žena; potreba da se iz sebe izbaci sjeme ili tekućina, da se osoba oslobodi pritiska, tzv. anti-stres program i time ostvari olakšanje, užitak. ( Možemo to gledati i kao svojevrsni trening – Mars je sinonim za sport – i brušenje forme za pravu borbu; onu koja stvorit će plod. ) To je rijeka koja teče. No, smisao rijeke jest da umre, da se ulije u more. Da se zatvori strujni krug, to jest krug života. Od vode s neba što se kišom zove, do vode u zemlji koja rijeka jest i na kraju svih krajeva, voda koja zove se more pa isparavanjem – transformacija – u oblake ide. Tek tada proces je zaokružen; Pluton je ostavrio svrhu: nešto je umrlo, a novo se rodilo.
Ili, Mjesec bi bio emocija/izvor, Pluton seks/rijeka, a Neptun orgazam/more. Sveto trojstvo vode. A voda je žena. Mjesec i Neptun su sinonimi za ženskost, a Pluton je proces koji ih vezuje. Ergo, plodnost i natalitet najveća je moć žene. Kao i smrtnost, strah i odbacivanje ploda – manipulacija životom.



Tamna strana Plutonove moći mogla bi se dočarati kroz opsesivnost i smrt. U mundanom smislu kolektiviteta, glazba bi bila idealan lakmus papir za opisivanje. Na prvom mjestu, kao vrijeme u kojem je Uran bio u egzaltaciji u Plutonovom znaku, Škorpionu, uzet ću za primjer australski boogie – rock band, AC / DC. Kolokvijalni naziv za njih bi bio A di si, a kako si. Glazba je nalik konjskom topotu kopita; jašući se malo osvrneš lijevo i desno, ali svo vrijeme ideš svojim putem, pravo i nezaustavljivo. Zvuk je čist, jak, jednoličan i ritmičan, kao što su i žesnke kontrakcije pri orgazmu. Nema pretjeranog soliranja jer je sve posvećeno svetom cilju da dok traje, neka traje inetezivno. Svemu treba dodati i jak scenski nastup, kojemu je najviše pridonio gitarista Angus Young specifičnim stilom odijevanja i sviranja. Ovaj bend je amblematski za sam Uran koji daje znaku Škorpiona ono najbolje što ima. Naziv benda je izmjenična/istosmjerna struja, a znak visokog napona između toga dvoje, dodatno potencira naziv. Stilizacija imena je također upečatljiva i jedno od najpoznatijih logotipova u rock glazbi. Naravno, Uran predstavlja struju i vibraciju, a kada je egzaltiran, tada daje najbolje iz sebe, što je u ovom slučaju označavalo sinhronicitet svih komponenti kod AC/DC, Vrhunac je bend ostvario kada se dogodila smrt pjevača Bon Scotta 1980. godine. Tada bend postaje besmrtan; ima svoju vjernu sljedbu među obožavateljima, kojima uopće nije važno da li je zadnji album dobar ili ne, kad je zadnji album objavljen i tome slično. Oni su atrakcija, ne ovise o top ljestvicama, koncerti su rasprodani. Pluton je kroz smrt pridonio opsesivnoj ljubavi prema bendu, i to je to.


U vrijeme najveće popularnosti AC/DC, 1981. u San Franciscu se osniva jedan bend koji će pojam hard rocka i heavy metala uzdignuti na jedan potpuno novi level. Naravno, riječ je o bendu Metallica i trash – metalu. Prvi album im izlazi 1983., znakovitog imena Kill 'Em All, upravo u vrijeme kada Pluton ulazi u svoj domicil, najsnažniju poziciju, u Škorpiona. Glazba ruši dotadašnje pojmove o teškom rocku, ima bezbroj promjena ritma, brzina veća nego ikad prije, pjesme imaju melodični i spori intro, a onda slijedi, kao što i jedan naslov pjesme kaže, searching, seek and destroy. Pjesme su poput vlaka, kompozicije; od jedne bi se mogla napraviti nekoliko njih. Mnogostrukost glazbe – mnogostrukost Plutona! Ponavljanja rifova nalik su oponašanju seksualnog čina. Moć ponavljanja – Pluton! Catch se događa 1986. smrću Cliff Burtona, kada izlazi urbi et orbi album Master Of Puppets kojim Metallica postaje planetarno popularna. Ostalo bi bila, štonosekaže, povijest. Jedan od bisera povijesti odgodio se netom po raspadu Sovjetskog Saveza i nastupom pred više od milijun Rusa u Moskvi, koji su neki kroničari nazvali i krajem hladnog rata.
Ni Metallica više nikad ništa ne mora snimiti novo, a imat će gomilu obožavatelja, kao i AC/DC. Postoji još jedna bitna sličnost tih dvaju bendova. Australija je relativno mlada država i nacija u sebi ima melting pot svega i svačega, od europskih korjena prvih stanovnika i kasnijih doseljenika, do azijskih imigranata i same ostavštine prostora kojeg su starosjedioci Aboriđini imali u svom genetskom kodu. Jednom riječju, Australija je kemija. A kemija označava transformaciju i promjenu. Prilagodi se ili umri!



S druge strane, San Francisco je njujork prije njujorka, gomila nacija i uticaja na sredinu koju ljudi svojim karakteristikama unose u novi prostor. Većina članova Metallice su tek drugi naraštaj Amera, čiji su roditelji iz Europe bježali pred ratom ili trbuhom za kruhom. Ovdje bi se komotno mogao upotrijebiti i izraz alkemija kao produkt njihovog glazbenog stvaralaštva; multiplikacije su višestruke u odnosu na AC/DC, shodno tome i njihov planetarni uspjeh je veći.
( Duga kosa bi bila čisti uranski simbol. S jedne strane zajedništvo spolova, a s druge prkos i inat jer je ranije plemstvo i aristrokacija sebi dopuštala imati dugu kosu kao znak prvenstva u odnosu na podređene klase.)

Smrt je mnogima donijela besmrtnu slavu i nekritično obožavanje. Najpoznatiji je tris fanatastikus sa kraja 1970.-e i sredine 1971.-e. Redom, Janis Joplin, Jimi Hendrix i Jim Morrison. U novije doba sličnu aureolu zadobio je tek Kurt Cobain svojom ranom smrću 1994.-e. Kvaka sa svima njima jest što je smrt uslijedila kao saturnov povratak, u godinama kada se život iznova redefinira u materijalnom smislu.
Od ostalih velikih smrti neizostavna je ona Brian Jonesa, lidera Rolling Stonesa, čime se najviše okoristio sam bend, ali i Mick Jagger, koji je izažavši iz sjene dotadašnjeg frontmena Stonesa, postao jedna od najvećih ikona rock'n'rolla, stavljajući znak jednakosti između sebe i samog benda. Smrću Briana Jonesa u ljeto 1969.-e je i počela sezona umiranja. Zanimljivo je i to da, osim što je umro sa nepunih 28 godina, to se dogodilo na isti datum, 03.07., kad je umro i dvije godine kasnije Jim Morrison. Sličnostima tu nije kraj; Morrison umire u kadi, a Jones u bazenu. I bazenom i kadom vlada znak Raka, a Sunce je tada bilo u Raku. Gušenje od vode u plućima; koliko je droge unešeno u tijelo prethodno – ne zna se.


Ipak, konac djelo krasi; ako postoji netko tko je u rock glazbi zaogrnut plaštom smrti, od samog početka pa do kraja, onda su to Grateful Dead. Ime govori sve – zahvalna smrt. Bend je nastao u Palo Altou, u okolici San Frnacisca, 1965. pod imenom Warlocks, što bi u prijevodu označavalo muške vještice. Preseljenjem u Frisco, uzimaju i novo ime. Bend je poznat ne po hitovima, jer ih i nemaju, već prvenstveno po tome što je on, bukvalno i doslovno, najvažniji bend cijele ere psihodelije u glazbi. Točnije, oni su bili najveći bend u gradu, a grad, S.F. - još preciznije bi bilo Frisco Bay Area – središte psihodelije i hippie pokreta. Utjecaj na američku glazbu i kulturu je abnormalan za bend koji nikad nije bio prisutan na top ljestvicama. Svirali su sve i svašta, a većinom obrade. Scenski nastupi su trajali satima. Pored njih, svatko tko se našao u S.F. imao je osjećaj da se može baviti glazbom. U jednom razdoblju s kraja '60-ih u Friscu je sviralo čak 500 psihodeličnih bendova. Ljudi su dolazili sa svih strana Amerike, makar da žive tu atmosferu slobode, hodočašćeći kao da je u pitanju Jeruzalem i potraga za svetim gralom.Naravno, sveti gral se zvao doktor hofmann, po Albertu Hofmannu, koji je još 1938., dok je vladao Škorpion -16.11. - izumio LSD. Godinama je američka vojska radila eksperimente sa uporabom te droge, a ilegalna je postala tek 1966.-e. To što je postala ilegalna, bio je dodatni okidač da mase mladih ljudi uzimaju trip, a glavni nositelji kulture širenja svijesti i borbe protiv američkog establishmenta kroz glazbu bili su upravo Grateful Dead. Kroz bend se izmjenilo dosta ljudi tijekom godina, a smrt koja je obilježila bend bila je ona klavijaturiste i originalnog člana, Ron Pigpen McKernana, 1973. godine. No, glavna smrt u bendu je bio živi mertvac, alfa i omega benda, Jerry Garcia. Više puta se spašavao od smrti u zadnji čas, stvarajući od sebe živu legendu. Ono što su bile groupie djevojke za mnoge slavne bendove i solo izvođače, za Grateful Dead su bili njihovi obožavatelji, mase mladih i starih, muškaraca i žena, pod imenom Deadheads. Grejtfuli su bili poput nogometnog tima, a Dedhedsi
njihovi vjerni navijači koji ih prate na njihovim utakmicama. Pardon, koncertima! Nota bene, jedini bend koji uz Rolling Stonese punio je sve stadione po Americi od vrha do dna, a da nije izdao nikakav album kao suport za turneju, upravo su Grateful Dead. S tim što je Stonese uvijek pratila golema reklama po turneji, a Grejtfule samo njihovi vjerni Dedhedsi i Hells Angelsi kao osiguranje. Koncerti bi se mogli opisat kao američki dernek, a najsličnije tome za usporedbu na pamet mi pada Mišo Kovač i njegovi dalmatinski derneci kad na punom stadionu otpjeva prva dva – tri stiha i digne ruke, a masa u transu odradi koncert do kraja iz pjesme u pjesmu. ( Btw, Mišo postaje ultimativna stadionska atrakcija tek nakon smrti mu sina Edija 1992., a i sam je počinio neuspjelo samoubojstvo 1999.-e.)
Grateful Dead su sinonim za američku subkulturu, sve što je moćno i jako, a nalazi se ispod radara glazbenog mainstreama. Sa izlaskom Plutona iz Škorpiona, 1995.-e umire i Jerry Garcia, a s njim bend odlazi u kolektivnu memoriju.



Ako se nekome učinilo da mu je storija o živom mrtvacu ponešto poznata, vjerojatno mu je u podsvjesti iskočio Goran Bare i njegova grupa Majke. Ajmo redom. Grateful Dead su osnovani u šestom mjesecu 1965.-e, a Goran Bare se rodio u osmom mjesecu iste godine. Prvi album Grateful Dead izabacuju tek po preseljenju iz Palo Altoa u Frisco, jednako tako i Goran Bare sa svojim Majkama se seli iz Vinkovaca u Zagreb 1990. da bi prvi album ugledao svjetlost dana. Prije toga dogodio mu se Pluton osobne vrste: u automobilskoj nesreći pogibaju mu tri bliska prijatelja iz oriđiđi Majki. Nakon toga je uslijedio i kolektivni Pluton: počeo je rat. Ono sve iza toga bila bi povijest: nekoliko puta odvikavanje od droge i iznova navlačenje. I gomila sjajne glazbe. Za čovjeka baš ne znaš dokle će, jer može svaki čas. I zato mu je svaki nastup možda i posljednji. Blizina smrti ljude je oduvijek privlačila i to je glavni motiv njegove karizme i vjerne sljedbe što ga po koncertima prati. S druge strane, njemu upravo pažnja drugih daje snagu da još se bori za život. Jer, nemojmo se lagati, svatko tko je na teškim drogama, nesvjesno sam odluči kad će reći zauvijek zbogom.Naposlijetku, vjerojatni kraj će se dogoditi ne direktno već kao jedna od nus – pojava dugogodišnjeg uzimanja droge. Baš kao i slučaj sa Jerry Garcijom. Jedno je sigurno: Goranu Bari kolektivna memorija ne gine!
U kolektivnoj memoriji je zasigurno i Branimir Johnny Štulić. Istina, čovjek nije umro, ali on živi filozofsku smrt. S početkom rata, prekinuo je sa glazbom i odselio u inozemstvo. Ne pada mu napamet vratit se ili opet zapjevat. To je iza njega. Past tense. A njega i Azru ljudi ili nekritički vole ili ne podnose. Baš u Plutonovoj maniri: ili – ili, nema sredine!


Spomenuvši Johnnyja i Azru, valjalo bi spomenut i Torcidu. Torcida je obožavala Azru do nivoa kulta, kao neki tajni znak ili zaštitini kod. Očiti su razlozi za to; Azra je bila daleko od mainstreama i predstavljala je podzemlje u ondašnjem sistemu, a popularnosti joj nije manjkalo. I to one body to body, face to face; urbane legende o Johnnyju i Azri širile su se usmenim putem. Kao navijačka skupina, Torcida je također pripadala subkulturi koju svaki mainstream odbacuje ili prešućuje. Rođena davne 1950.-e u znaku Škorpiona, brzo je postala opasna po društvo pa je zabranjena i gurnuta u ilegalu. Sa Uranom u Škorpionu, '70-ih godina se i Torcida lagano budi iz sna, da bi '80-ih sa Plutonom u Škorpionu raširila krila i utabala put svim drugim navijačkim skupinama da se jače organiziraju. Raspad bivše SFRJ vjerojatno je i započeo sa navijačkim ratovima. Bila je to predigra za seks. Pluton u početku uvijek djeluje kao da maksimalno podržava postojeće stanje, ali zbog svog ekstremizma ili – ili, vremenom počinje podrivati temelje tom istom postojećem stanju svojim ekstremnim djelovanjem. U konačnici, Pluton ruši i stvara novo stanje ukoliko dotadašnje nije na čvrstim temeljima. U znaku Škorpiona, energije koje su tražile promjenu i transformaciju, a međusobno suprotstavljene, bile su toliko jake da je raspad u krvavom ratu bio logični slijed događaja. 1995.-a je bila finalna godina Plutonovih transformacija prije ulaska u znak Strijelca. Strijelac označava inozemstvo pa ono što je nekad sve bilo tuzemstvo, unutar države, sad je postalo inozemstvo, nekoliko država. Nacionalne politike novostvorenih država potpuno su nalik filozofiji navijačkih skupina. Pa ako je i donekle normalno da Torcida potpuno je zaslijepljena Hajdukom, za kojeg ne navija već živi, vjerno ga prateći bio on prvi ili zadnji, kad isti sistem vrijednosti zauzmu i službene političke elite, kad od stabla ne vide šumu, onda situacija nije dobra. Stanje je konstantno poluratno među novim državama. Ili da se poslužim jednom pomodnom medijskom floskulom, na sceni je hibridni rat, svih protiv svih. Pluton u Jarcu se drži realnosti i činjenica, ali stanje će postati neizdrživo, zbog te iste realnosti i činjenica, pa možemo samo prepostavljati šta će se dogoditi kad Pluton ujaši u Vodenjaka 2023.-e. Zadnji puta kad je bio u tom znaku, donio je građansku revoluciju u Francuskoj. Neka vrst predigre bit će tranzit Saturna kroz Vodenjaka u razdoblju od 2020.-e do 2023.-e, kada će napustiti znak Vodenjaka i prijeći u Ribe, koji mjesec prije negoli Pluton uđe u Vodenjaka.
Ipak, Plutonov tranzit kroz svoj domicil od 1983. do 1995. donio je mundano važne promjene, a ne samo na razini lokalnih plemena u ovom dijelu Europe. U glazbenom svijetu prvi puta jedan crnac postaje planetarna zvijezda broj 1, a to je Michael Jackson. Jednako tako, rame uz rame, i jedna žena postaje planetarna zvijezda kao nijedna prije nje: Maria Louise Ciccone, poznatija kao Madonna. Nove tehnologije i mediji sve više naglasak stavljaju na imidž pa je sve manje ljudi koji se bave glazbom a da znaju svirati i pjevati, ili bar jedno od toga dvoje. Izgled postaje must have svakom tko želi veći uspjeh. Stvaraju se i novi pravci, rave, tehno, sempliranja i mažnjavanja postaju uobičajene pojave, ali se glazba otvorila za cijeli svijet, mada još uvijek englesko govorno područje dominira. U politici je bilo svega i svačega, svi smo bombardirani politikom pa nema smisla navoditi sve najbitnije stvari. Ali ću zato navesti jednu - dvije koje obično prolaze ispod radara, a jako su bitne zbog posljedica koje su uslijedile nakon toga. Prva se dogodila još 1979.-e dolaskom ajatolaha Homeinija na vlast u Iranu, čime se poremetio dotadašnji balans odnosa na Bliskom istoku i dugoročno prouzročio seriju ratova na cijelom prostoru arapskog svijeta bogatog naftom. Ratovi još traju, a dokle će – ne zna se. Druga važna pojava koja je globalno promijenila svijet jest početak uvođenja tržišne ekonomije u Kini 1982.-e. Tadašnji kineski vođa, Deng Xiaoping, uvođenje kapitalizma uz zadržavanje jednopartijskog socijalističkog sistema, prokomentirao je riječima nije važno je li mačka crna ili bijela, bitno je da lovi miševe.







Na kraju nešto o Plutonu da se rekne u kontekstu ostala dva vodena znaka ( Rak i Ribe ) i njihovih planeta ( Mjesec i Neptun ). Vodeni znakovi i planete simboliziraju početak i kraj. To ne znači da ne djeluju i u srednjem vremenu već da je najjače djelovanje na početku i na kraju, i da time daju jak input svemu što se događa u vremenu između početka i kraja.
Jedno od obilježja vodenih znakova/planeta jest intima, ono što se ne vidi jer se ne pokazuje svakome. Ako uzmemo krevet kao pojam kojem pridajemo značenje intimnog u životu, Rak/Mjesec bi na početku simbolizirao krevet u kojemu se rađamo, a na kraju krevet u kojem umiremo. Škorpion/Pluton simbolizira krevet u kojem smo sami u početku, a na kraju je to krevet kojeg dijelimo sa drugim. Kod Ribe/Neptuna krevet u početku označava anđele čuvare ilitiga snove, a na kraju bolesnički krevet, zaborav i odvajanje od vanjskog svijeta.
Kao dijete od jednog svećenika sam čuo da je zdrava hrana samo probavljena hrana. Naravno, dobar metabolizam osnova je za dobro zdravlje i moć iznutra. Pluton – riješi se svega suvišnog! Proces metabolizma spada u intimnu sferu života. No, nastao je kao stvaranje osonovne energije potrebne za život. Rak/Mjesec simbolizira prvu hranu i piće koju uzimamo da bi živjeli, dok je kraj obilježen gomilanjem iz straha od nestašice ( Rakovi su kolekcionari svega i svačega, a sve je počelo iz egzistencijalne potrebe da se ima dovoljno hrane ). Škorpion/ Pluton u početku predstavlja hranu i piće koju transformiramo i kroz metabolizam izabcujemo iz sebe dok je kraj simboliziran problemima sa crijevima, prostatom i jajnicima. Ribe/Neptun u početku hranu i piće doživljavaju kao gurmanski užitak, pijanstvo sreće i inspiraciju duha da bi kraj simbolizirao ograničenja i zabranu, tipa gledaj, ali ne diraj, opasno po zdravlje.
Sigurnost i samozaštita također su neizostavni dio vodenog entiteta. Rak/Mjesec u početku predstavlja sigurnost koja nam je nametnuta, koja dolazi od drugih dok je kraj obilježen sigurnošću koju tražimo ili je sami namećemo drugima. Škorpion/Pluton ne poznaje stanje sigurnosti, bar ne u apsolutnom smislu, jer apsolutan mir i sigurnost daje tek smrt. Ergo, kako je seks mala smrt i vježbanje umiranja, to bi onda stres bio konstanta kroz cijeli život i kako ga se riješiti. Početak bi bio obilježen željom, ali i istodobnim strahom od seksa. Kraj označava strah od spolne nemoći, ali i potencijalni duševni mir zbog izostanka seksa kroz preobrazbu cijelog bića u neke više duhovne levele i stanja svijesti. ( Jelte, potencijal je duhovnog rasta od zmije u početku do orla na kraju. )
Ribe/Neptun sigurnost i samozaštitu u početku imaju u tajnama unutar ograničenja koja su nametnuta od strane drugih, što je razumljivo samo po sebi za malu djecu koja time razvijaju svoju maštu kao nuspojavu. Kraj je obilježen tajnama i ograničenjima drugih zbog starosti i vlastite nemoći, i kao izlaz iz svega proizlazi odvajanje i zaborav, više nam ništa nije važno,oslobodili smo se cijelog životnog tereta i mirno se prepuštamo struji života/rijeke da nas nosi do ušća/smrti. Pomirenje sa životom ilitiga filozofska smrt, kraj svih životnih puteva, pa kao blagoslov još da dočekaš smrt u snu – bingo!



Biblija kaže, u početku bijaše riječ... To bi rekao Neptun ilitiga Bog, u kojeg vjerujemo ili ne vjerujemo. Mjesec bi odredio mjesto, zvalo bi se Raj i zajednicu dvoje ljudi, Adama i Eve. Pluton je pokrenuo evoluciju; iskušenje uzimanja jabuke bio bi seks, a smokvin list jedino što nas na kraju čeka – smrt.