srijeda, 7. ožujka 2018.

URAN - ANĐEO ILI VRAG ? (1. dio )

URAN – ANĐEO ILI VRAG ?

Pitanje je teška navlakuša : Uran/Vodenjak/11.kuća sinonimi su za slobodu; zar bi sloboda trebala biti nešto loše, negativno? Kako se uzme; ride the horse pa onda sudi o konju! Pardon, o slobodi.
Anđeo je sinonim za Neptun, a on mjesto svoje egzaltacije ima upravo u Vodenjaku. To bi bilo ono božansko u Vodenjaku, zbog čega je često najbolji drugima, a najgori sebi samom. ( But ofcourse, Vodenjak je bog sa visina, kako bi njemu Zemljani mogli nauditi? ) Vrag je, s druge strane, sinonim za Plutona i znak Škorpiona, a baš u tome znaku Uran, the master of lord from the sky, ima mjesto svoje egzaltacije. Zemaljskom bogu, a to je Sunce/Lav, već se "gaće tresu" i u pomoć priziva sluge svoje, a kojima bi on sam ustvari trebao služiti – a to je šesti znak u odnosu na njega, Jarac und Saturn, da u vidu države, režima i birokratsko – mediokritetskog aparata, drži pod kontrolom svakog tko bi htio slobodno mahati zastavom slobode.Iz ovoga je jasno tko je Uranu najveći neprijatelj. U mitologiji je Saturn kastrirao svoga oca Urana; ergo, Saturn je sin Urana, a iz astrologije znamo da sinove predstavlja Sunce i Lav. Ergo, svakom ocu njegov sin najveći je mogući neprijatelj; mogu postojat kojekakvi neprijatelji, ali ne takvi kao što to sin može biti. ( Žene ćemo trenutno ostaviti po strani u ovom pitanju.) Kako Uran predstavlja i apsolutnu volju u astrologiji, u kvalitativnom smislu to bi predstavljalo ono nešto na što ni Saturn ni Sunce ne mogu utjecat. Šta bi to moglo biti? Genetika, naravno. Ilitiga, krv nije voda. Uran predstavlja nasljeđe predaka i kao takav, nikad ne znaš kad će iskočit iz paštete i biti spsas u posljednji čas ili biti onaj zalutali ricochet metak koji presuđuje bez suda. ( Općenito, svaka pozicija planete u nekom znaku ima svoju kvalitetu, a to na psihološkom planu označava upravo genetiku i svojevrsnu predispoziciju za određene stvari u životu.)
Uran spada u skupinu transcendentnih planeta, zajedno sa Neptunom i Plutonom. ( Osobne planete su Sunce, Mjesec, Merkur, Venera i Mars, dok su vanjske i društvene planete Jupiter i Saturn. Stoljećima je astrologija poznavala samo tih 7 planeta i svo znanje se konstruiralo na osnovu toga. Pronalaskom novih planeta, i dotadašnje znanje je trebalo nadopuniti, rekonstruirati, reformirati. Upravo reforma spada u simboliku Urana koji je prvi otkriven od ove 3 transcendente planete.) Transcendentne planete se još nazivaju i višim oktavama Merkura ( Uran ), Venere ( Neptun ) i Marsa ( Pluton ). Daleke su i čovjeku neshvatljive, nepojmljive, samim time i opasne po njegov ordinary life, komoditet und konformizam. Djeluju na mase, utjecaj je božanski ili anđeoski, kao specijalni dar sa neba kojim se pomaže i žrtvuje za druge ili se nastoji uzdići i vladati nad drugima. Svaki pokušaj korištenja transcenedentnih planeta u smjeru osobne moći i egoizma, kroz optiku Sunca i Saturna, dovodi do katastrofa i tragedija, kolektivnih ili osobnih, nekad i oboje, a sve po onoj – možeš što hoćeš, ali ne i dokle hoćeš.
Pluton je otkriven 1930. i označavao je početak vremena atomske energije, velikih ratnih stradavanja, prijetnje kolektivnim nestankom, ali i globalnom ekonomijom, globalnom politikom i globalnim kriminalom. Svi smo počeli ovisiti jedni o drugima te je svijet postao globalno selo.
Ranije je otkriven Neptun, 1846. godine, taman u vremenu kad su prestale razne revolucije po dotadašnjoj Europi, navješčujući buduće vrijeme, zanos i inspiraciju, idealizam za mase. Prevedeno, od 1840. godine do početka Drugog svjetskog rata 1939. godine, iz Europe je odselilo u sjevernu i južnu Ameriku 55 milijuna ljudi. Putovalo se brodom, koji su tehnološki napredovali do te mjere da je to postao, s jedne strane, veliki biznis za brodarske kompanije, a s druge nada i vjera u bolje sutra odlaskom bogu iza nogu, u prekomorske zemlje, koje su većinskom poljoprivrednom stanovništvu, prema pričama drugih ljudi, bile privlačne i istinite kao i današnje holivudske bajke za percepciju današnje Sjeverne Amerike. Dobra stara Europa, kao kontinent u znaku Bika i pod vlašću Venere, tako je transcendentirala putem svoje više oktave, Neptunom, i brodovima otišla u novi svijet. ( To je ta razlika između Jupitera i Neptuna, između Strijelca i Ribe; oboje su inozemstvo, ali jedno je duhom dohvatljivo, a drugo je duhom nepojmljivo, predstavlja potpuno novu životnu dimenziju, u kojoj se ili snalaziš i plivaš kao riba u moru, ili si izgubljen slučaj, propao, prevaren, jednom riječju – utopljen. )
Još ranije otkriven je Uran, 1781. godine. Uoči same francuske revolucije 1789.god., kojom je počela dugogodišnja borba sa starim feudalnim strukturama vlasti i uspostava novog, građanskog društva, sa industrijom kao osnovom tehnološkog napretka, umjesto dotadašnje prevladavajuće poljoprivrede. Najveći otpor promjenama, kao i mnogo puta kroz povjest zapadne civilizacije, činila je Crkva, i to ona najbogatija, koja državu svoju ima – pa je stoga automatski u saturnijanskom duhu – Vatikan. Oslobađanje pojedinca koje je označavalo odmak od matere crkve i uzdizanje ljudske kreacije na prvo mjesto, što je odlika najvažnije kulturne epohe nakon grčko – rimske antike, renesanse, svoj završni glogov kolac zadaje u vremenu prelaska kasnog baroka i rokokoa u klasicizam. Ono što je u renesansi bio pojedinac, sada postaju mase; borba za ljudska prava, formiranje nacija, a kao kruna cijele te revolucionarne epohe, u 19. stoljeću se formiraju dvije važne države: Njemačka i Italija. ( Balkanska plemena sa svojom politikom dva naprid, tri natrag u sljubljivanju sa svojim etničkim religijama, kao da Bog pripada samo jednom i nikom više, još dugo će biti to što su sada : reciklažno dvorište za Zapad, kako u duhu, tako i materiji. Da se ne lažemo: društvo je tim nazadnije što religija u njemu ima veću svjetovnu vlast i moć. Uran je ateista samo zato jer zna da religija stvara privilegiranu kastu koja na ideološkim osnovama gradi podjele među ljudima, a na podjelama moćnici uvijek profitiraju, to ne treba nikome posebno oslikavati. I dok političari i njihove politike su smjenjive, milom ili silom, religijska kasta ima tendenciju da bude ideološki stalni postav, globalni interijer, intimistički namještaj, parazit – nametnik svakom živom biću.)

Bog ovozemaljski simboliziran ljudskim egom i samoisticanjem, kojeg najbolje opisuje Sunce i Lav, ako izgubi doticaj sa stvarnošću, može uistinu pomisliti da je bog koji hoda zemljom. Naravno, put u pakao je popločan dobrim namjerama, pa tako i Sunce može imat ne znam kako dobre namjere i ciljeve, ali ako je način da se to dostigne takav da postoji povlaštena kasta, a s druge stoka sitnog zuba, najveći problem i nevolja svakom sistemu jest promjena. Jer promjena može ići i nagore, a ne samo nabolje, pa zašto stoga riskirati? Saturn ne riskira nikad, a Sunce tek dok uspinje se ka vrhu ili ako je moralno oplemenjeno pa ima potrebu da sjaji i drugome a ne samo sebi.
Ergo, najvažniji aspekt Sunca uvijek je onaj sa Uranom, a ako ga i nema, tada u direkcijama i tranzitima daje mjeru Suncu koliko dugo i široko svjetlit može. S druge strane, Saturn kao društvena planeta, osim aspekta sa drugom društvenom planetom, Jupiterom, gdje Saturn predstavlja uvoz i štednju, a Jupiter izvoz i investicije, najbitniji mu je aspekt sa Uranom, koji predstavlja nove tehnologije, nove političke ideje, sa kojima će Saturn ići u korak, ili će se braniti i suprotstavljati svim silama ikakvoj promjeni.

Na početku je rečeno da su Neptun i Pluton bitni u raščišćavanju terena kojim putem smjera ići Uran. I Neptun i Pluton pripadaju vodenom elementu. A što je sa trećim dijelom, Mjesecom i Rakom? Bingo!, tu je najdublja suština postojanja Urana! Prije negoli to rastumačimo, ponovimo da Sunce simbolizira samodovoljnost i jedninu ( gledano optikom ovozemaljskog ), dok je Uran tome opozicija, minimalno dvoje, kolektivitet (gledano optikom nebeskog ), onaj koji teži oslobađanju ( od jednine ) i ispunjenju ( cjelovitost kroz kolektivitet ) te stoga nije Uran taj koji se ima prilagodit Suncu već Sunce Uranu jer radi se o božanstvima nižeg i višeg reda.
Rečeno je da Uran simbolizira genetiku. Genetika je, pojednostavljeno, ono što jedeš i piješ plus socijalno okruženje: koje knjige čitaš, koje filmove gledaš, koju glazbu slušaš. Nacija i religija je nametnuti faktor i nikako najvažniji i jedini. Sve što jedemo, pijemo, gledamo, slušamo, čitamo etc. ovisi o tome što su nam preci jeli, pili, čitali itd., gdje su se kretali, gdje su živjeli. Sve to skupa daje kvalitetu ljudskom biću, što i jest genetika, a astrološki sve to pojmimo kroz simboliku Mjeseca i Raka, ilitiga obiteljski korjen.
E sada ovdje ubacujemo u priču najmoćniju ( još uvijek, ali je pitanje i dokle ) zemlju svijeta, S.A.D. Ona je ogledni primjerak za zadrtu religioznost tipičnog amera s juga ili delte misipisija, koji će prvo potegnuti shotgun pa tek onda pitati ko ide. Ništa neobično za zemlju koja ima naglašen znak Raka u sebi, da su usmjereni na sebe same i sve što dolazi sa strane doživljavaju kao prijetnju. S druge strane, sudbina tog Raka i cijele nacije jest Mjesec u Vodenjaku. Za neupućene: imigracijom, useljeništvom i općenito strancima upravlja planet koji donosi nemir i promjene – Uran! Ergo, je li amer zatucani vjerski puritanac koji poprijeko gleda one koji su drugačiji od njega , luđak nalik sadašnjem predsjedniku Trumpu, ili genijalac poput Marka Zuckerberga, zahvaljujući čijoj platformi ovaj tekst sada se i čita, ovisi o tome da li se prihvaća činjenica da je S.A.D. useljenička nacija, ili ih proganja atavizam prošlosti pa se boje da onako kako su oni starosjedioce Indijance zbrisali sa lica zemlje, sad neki novi , crnci, Latinosi, Kinezi, Arapi ili bogtepitajšta nebi slučajno njih, WASP – amere, progutali. Aaah, zeznuta je ta genetika (Uran!), majke mi mile (Mjesec!).
Vratimo se sada, nakon ove digresije sa Amerikom, na pitanje najdubljeg smisla Urana. Ukratko, Mjesec je duša, a Uran je cjelokupna duša! Mjesec je sudbina sama po sebi, pasivno primanje svega u životu, pa kao reakcija djeluje na sve ono što pojedinac/individua/vladar/bog koji hoda zemljom čini i planira činiti. Zbog toga je Mjesec razapet, predstavlja dvojstvo, i najjači je u aspektu opozicije, posebice kad je full moon, kad stoji nasuprot bogu Suncu. Uran je oslobađanje duše, rezultat svih planova, tzv viša sudbina i konačna težnja, za razliku od Mjeseca koji je pasivan i kroz vanjske okolnosti ( majka, obitelj, emocije ) utječe na ovozemaljskog boga, Sunce. Uran je aktivan, muška volja, božanska volja i misao ( ako je Jupiter i 9.kuća Bog, šta Bog misli vidi se kroz treći znak i kuću u odnosu na 9.-u i Strijelca, a to je Uran/Vodenjak/11.kuća; jel' ima ko muda suprotstavit se božjoj volji i kako bi to protivljenje imalo završiti?!? ) te stoga samo on i može sjedinit u sebi sve suprotnosti, sve ono što i Sunce i Mjesec jesu, jer tek tada je Duša puna. Jer je slobodna. Ovozemaljski bogovi, Sunce i Saturn, nikad neće stvorit slobodu za svih; bogovi ipak prvo skroje bradu sebi samima, a za druge, u najboljem slučaju, neka bude onoliko koliko preostane. Kako navike automatski se stvaraju, vremenom ako nema nikakvog otpora, pohlepa biva sve veća i mrvice sa stola sve manje. Ergo, Uran u politici uvijek označava opoziciju i što je opozicija jača, to i vladajuća klasa bude pitomija. ( To opet ima veze i sa količinom ljudi koji obnašaju neku vlast: što je vlast osvojena uz manje ljudi i uz manje biračko tijelo, to je ona korumpiranija i svirepija, a vladari moćniji. I obratno, što je veća koalicija u vlasti, veće biračko tijelo, to je i moć rascjepkanija, a sami vladari manje moćni. Rascjepkanija moć ustvari je rezultat demokracije.) Država i mafija funkcioniraju na potpuno istim osnovama; razlika je što su jedni nadzemlje i predstavljaju legalitet, a drugi su podzemlje i predstavljaju kriminalitet. Jedni i drugi imaju za cilj da dok vladaju, to čine što duže, jer to omogućava bogaćenje, a novac je osnovna poluga svake moći i vlasti.
Analfabeta za novac – Uran – ako šta i ima, razdijeli svima: on je ateist, komunist, a možda i Isus Krist ( svatko ima svoje pravo na mišljenje, ofkors ). Ako je Isus Krist, kako je moguće da Crkva bude protiv Urana?
Naravno, to je paradoks. A paradoksima vlada Pluton i Škorpion. A ako je Pluton/Škorpion vrag, nalik onoj biblijskoj zmiji koja stavlja na iskušenje Adama und Evu, zar je problem transformirati se/preoblikovati/zamsakirati/promjeniti krvnu sliku?!? Kad bi odijelo činilo čovjeka, samo odijelo i ništa više, prevare i laži nebi imao tko da izbriše. Ergo, reče na jednom mjestu Isus svojim apostolima, da nakon njega će doći mnogi proroci i pozivat će se na njegovo ime, a tko su od njih pravi, a koji lažni, prepoznat će po djelima koja za njima ostanu; za djela treba vremena, ofkors, odmah se ne može svakiput vidjeti sve. I sada slijedi pitanje za
milijun nečega, bilo čega : da Isus opet dođe na zemlju, čega bi se uhvatio, što bi razmontirao, a što sačuvao? Ahhh, odgovor znam, reći mi ga sram !
Isus je buntovnik, ludo – hrabar, a Sunce je hrabro jer je ambiciozno, raste i otkriva nova područja života, onako kako to čini malo dijete pred ocem ili majkom. Sunce ako zgine, rezultat je neznanja, a Uranova smrt je ili slobodna volja ili atentat. Slučajnost i okolnost pri tome, javlja se nekad kao Mjesec, a nekad kao Uran. Da bi ovo sa slučajnošću i okolnošću bilo dohvatljivije umu, treba raspetljat same pozicije Mjeseca i Urana u prirodnom zodijaku. Gledajući vladarstva nad znacima ( Mjesec nad Rakom, a Uran nad Vodenjakom, s tim što je njemu i Saturn suvladar ), pa kroz sve izgone, egzaltacije, padove koje imaju Mjesec i Uran, kao i drugih planeta u znakove Raka i Vodenjaka, uočava se da je cijeli zodijak pokriven planetarno i znakovno. Ali..uvijek postoji ali... Na suhom su ostali Blizanci und Djevica, tj Merkur. Znakovi nižeg, tj konkretnog uma, slobode misli i volje koja se u toj slobodnoj misli rađa. Već je rečeno da je Uran ustvari viši oblik Mekura, njegova gornja oktava, a to prevedeno znači da je Merkur osnovna škola, i bez nje nema puta do magisterija i doktorata. Bez jakog Merkura nema niti pod razno šanse da se dohvati Uran u smislu genijalnosti već samo kao ludilo i zadrtost, tvrdoglavost mišljenja ( Uran je u padu u najsporijem i najtvrdoglavijem znaku – u Biku ). U kontekstu toga, absofuckin'lutely se slažem sa onim mišljenjima koji egzaltaciju Merkura nalaze u Vodenjaku, a ne u Djevici. U vremenima prošlim, mjerilo najbolje misli bila je pragmatičnost i analitičnost Djeve, a u vremenima modernim i sadašnjim, misao akumulira znanje koje daje intuiciju i anticipaciju sa trendovima vremena: ogromna je količina misli i znanja u globalnome svijetu i onaj tko je brži, njegova je djevojka. Dovoljno je otvoriti internet i pročitati bilo šta pa zaključiti što prolazi kod masa, a što predstavlja zastoj. ( Razvidno je da autoru ovog teksta Merkur nije u Vodenjaku, ali to je pitanje genetike, zar ne ?! )
Uran da bi postigao svoj viši i puni smisao, mora u sebi objediniti sve različitosti, drugog puta nema. Kao takav, on predstavlja kolektivitet i, minimalno, dvojstvo. U kontekstu zračnog elementa kojem Uran pripada, Blizanci bi bili fizičko dvojstvo, Vaga je emotivno dvojstvo, a Vodenjak ontološko dvojstvo. Ergo, Vodenjak predstavlja potpunog čovjeka, a takav je onaj tko je i od zemlje i od neba, od boga ovozemaljskog i od boga nebeskog. To je princip slobodnog čovjeka. Takvi se lako uklapaju u društva, ali ih ta društva teško prihvaćaju u porpunosti; uzimaju samo partikularno od njih, a ovi im istom mjerom uzvraćaju te se ili uklapaju ili ako ne, tada sve ruše. Anarhija i pobuna...rečeno je, ako Merkur nije jak, ni Uran genijalac biti neće. Merkur je misao, riječ, slovo, pisanje, učenje, znanje,medij...Ako je čovjek tu ostao zarobljen, uskraćen, blokiran, a sa jakim potencijalom Urana u sebi, bogovi und vlastodršci zemaljski lijepe etiketu anarhije i zaustavljaju svaki jači uticaj pobune na društvo. Da, mnogo je intelektualaca koji su stvarali u ropstvu, ali nisu mogli tiskati svoja djela, ili pisana riječ nije popratila njihovo stvaralaštvo. Mnogi su narodi živjeli u ropstvu i bili niža vrsta. Da se opet očešem o S.A.D.: ekonomska snaga u početku im bijahu crnci, robovi, prekomorski; čisti Neptun; kao niža vrsta, dobri su bili samo za rad, ako su uspjeli preživjet od svakojakih bolesti; egzamplarni Saturn, ofkors; obje planete imaju jako dostojanstvo u Vodenjaku, Neptun egzaltaciju, a Saturn suvladarstvo; masovnom milijunskom imigracijom u S.A.D. osnažuje se simbolika Urana i Vodenjaka, stvaraju se napetosti i kritična masa suprotstavljenih interesa koji kulminiraju ratom; otad pa naovamo, mjerna jedinica za američku zatucanost i ograničenost jest rasizam i militarizam, a za genijalnost - otvorenost za sve i svakog, sposobnost da se apsorbira sve u sebi, da se stvori, bukvalno und doslovno, američka nacija.
O S.A.D. će biti još riječi naknadno, kao šećer na kraju. U kontekstu slobode i neslobode, kulturnog stvaralaštva i tome slično, treba naglasiti da je čovjek biće prirode. Ergo, onako kako se životinje instinktivno odbijaju razmnožavati u kavezima, tako ni čovjek koji ne živi u slobodi, ne umije biti kreativan u potpunosti. Od svih kreacija, stvaranje života je najveće i najvažnije. Kako se to ostvaruje još uvijek jedino putem seksa, ili umjetnim oplodnjama ekstrata sexualnih organa, dolazimo, posrednim putem, do najvažnijeg događaja u životu. Seks. Najvažnija ljudska djelatnost, industrija i sve što stvara novac i tome slično, a što je omeđeno točkom A ( rođenje ) i točkom B (smrt ); oni pametniji među nama već su otprije naučili da je život put, tj putovanje, tako mi Jupitera, a sad znamo i od kuda put počinje, a gdje završava. Kome se čini nategnutom i smionom ova definicija važnosti - tko?što?koga?čemu? itd.itd.- stvari u životu, neka se "konzultira" sa pokojnim Milom Duporom i njegovom biblijom za astrologiju, knjigom " Ne vjerujte, provjerite". Zaista, samo provjeravajte koliko sexualni motivi prevladavaju u bilo kojoj ljudskoj djelatnosti, bilo kojoj, posebice ako znamo da središte života, kako po godinama, tako i u tjelesnom obimu, imaju posebno mjesto:srednje godine su godine kada smo najslobodniji koliko to već možemo i zaslužujemo biti, a sredina tijela je skoro pa uvijek pokrivena, skrivena, mada svi vrlo brzo naučimo i shvatimo šta se nalazi iza tih skrivenih djelova tijela. Pa onda kad mućnemo glavom i postavimo ono naivno dječje pitanje zašto, zašto je dopušteno sve razgolititi u javnosti, pod određenim okolnostima, a samo te središnje djelove tijela ne, odgovori se počmu sami rasplitati, jedan za drugim,
Zato jer netko ima koristi od toga, eto zašto. Ekonomske koristi i manipulacije seksualnošću sad ostavimo tren po strani, a uhvatimo se one ideološke, one koju nameće Crkva i religija općenito. Kako religija vlada ljudima i svijetom općenito? Kroz nametnuti teret krivnje i strahom od posljedice. Kroz biblijsku sliku Adama i Eve, gdje nevini šetaju rajskim vrtom goli, a pokrivaju svoja spolovila nakon grijeha i protjerivanja. Ergo, taj teret grijeha se nameće svakom živom stvoru, jer svi vučemo grijeh Adamov i grijeh Evin. I tako, ako si nevin, možeš biti gol, a ako nisi, moraš se pokriti. A kad si nevin? Onda kad si pripadnik Crkve i kad slušaš zapovjedi iste. Jel netko vidi razliku između Crkve i mafije, jer ja je ne vidim? Ergo, Crkva svojim zakonima pokušava čovjeka uvjeriti da samo ona zna šta je ispravno, a što nije, a jedna od najbitnijih poluga da se to uspješno čini, jest sexualna kontrola. Majn got, u 21. stoljeću se još raspravlja o sexualnim slobodama i koliko religija ima pravo odlučivati šta je ispravno, a što ne!!!
Seksualna sloboda je primarna tjelesna sloboda. Da ponovim, sloboda seksualnog izbora je najvažnija tjelesna sloboda. Bez slobode u seksu, nemože biti ni jedne druge slobode u punom
smislu, jer seks je stvar tjelesnosti,a čovjek je primarno tjelesno biće. Tijelo nije sve, ali od njega sve počinje. Ergo, dolazimo do iste
jednadžbe kao i kod Merkura; bez jakog Merkura nema ni jakog Urana, već samo uvrnutog, ludog. Jednako tako je i sa seksom; bez tjelesnog oslobađanja kroz seks, čovjek nikad neće biti u stanju dohvatit punu slobodu, i kreativnost na širokom spektru ljudske egzistencije, a to će mu se kao bumerang vraćat kroz seksualne anomalije u vidu pedofilije, sadizma, mazohizma. Homoseksualnost nije anomalija, ali jest svaka seksualnost koja se bazira na povlaštenom i podređenom položaju, na poziciji moći i poziciji neslobode. Prostitucija nije anomalija ako je dogovorena i stvar slobodne volje, kao ni orgije. Tjelesnost usklađena sa emocijama sigurno neće pristati na kojekakve egzibicije, ali to je sad onaj catch ili međukorak, penjanja od nižeg slobodnog bića do višeg slobodnog bića: Blizanci – tjelesna dvojnost, Vaga – emotivna dvojnost i crown of creation, Vodenjak – ontološka dvojnost ( da ponovimo mantru za zaboravne ). Ergo, ako čovjeku nije dopušteno da na nivou Blizanca i tijela bira, iskušava jedno pa drugo, ili oboje istovremeno, kako očekivati da dođe do višeg reda kojeg simbolizira Vodenjak i Uran. Zato despoti i vladari kose travu redovito i ustrajno, da im dvorište ostane nevino, uredno i čisto. Čistit će ga sluge, a njime se šetat gospoda: to je prirodan poredak stvari u svijetu, tako nas odmalena uče sa oltara i propovjedaonica.
Seksualne slobode pripisujemo najboljem dijelu Urana, onom koji je egzaltiran u Škorpionu. Ekologija kao priroda u cjelini spada u simboliku Škorpiona i Plutona. Ako znakove zodijaka podjelimo na životinje, nezrele ljude ( Blizanci ), stidljive ljude (Djevica ), poluljude/poluživotinje (Strijelac ), predmet (Vaga ) i jednog jedinog čovjeka ( Vodenjak ), jasno je kao dan kakav je odnos životinje – čovjeka naspram običnih životinja, kao i čovjeka – bića prirode naspram drugih živih bića u prirodi. Uran – luđak ustvari je čovjek – životinja, a Uran – genijalac jest čovjek – biće prirode. Ono najbolje što priroda ima, nazivamo civilizacija i u domeni su Saturna i Jupitera. Ergo, tko tu koči odnos i stvara strah u kontaktu životinja (većinskih stanovnika zodijaka ) i čovjeka, opet je jasno kao dan: full animal Jarac/Saturn reakcionaran je i konzervativan, turbo- ultra desnica, dok je Jupiter/Strijelac demokratski nastrojen, on bi se obrazovao, učio i podučavao pa tek onda donosio sudove o drugima. Jerbo je otvoren za novo, Strijelac je demokrat – liberal. Sve je to mlaka juha za ateistu – komunistu Urana, kojega če kao i Isusa na križ pribiti, a onda mu reforme modificirati po svojoj mjeri, jer nikad ni komunizam ni ateizam vladao nije osim kao preporuka i ideja, o tako mi demokrate – liberala Jupitera! Pa nas tako danas plaše vanzemaljcima, alienima i predatorima; sve što sa onoga svijeta dolazi ili je demon/sotona/vrag ili neko biće koje nas istrijebit želi, majčicu zemlju sravnit i uništit zajedno sa nama, ljudovima – ljudima ili luđacima, pitanje je sad. Ma nije luda ona životinja što civilizaciju predstavlja i životinja koja stoluje kao predsjednik ili premijer nacije neke pa da samo tako prepusti uzde iz svojih ruku; ako je život put kojeg najbolje opisuje Strijelac, čovjek/konj, uzde u ruke će držati oni, makar i na daljinski: učeni ljudi, a Strijelci – Jupiterovci su to, na sebe odgovornost imaju, jer im je dato da biraju, dali da služe bogatom i moćnom ili podučavaju i podižu slabe i neuke. Jer, dok je prostitucije, biće posla za sve gladne i neuke; Strijelac/Jupiter će zakonski uokvirit sve što održat će stanje postojećim, a neka sitna milostinja past će u ruke i onima na dnu hranidbenog lanca. ( Kaže poslovica, umjesto da prosjaku daš neku sitnu paru, daj mu štap i udicu i nauči ga kako da sam sebi zaradi za ručak. Ergo, naglasak je na učenju, a bez tog osnovnog znanja nema ni Urana. Što tuplji i gluplji ljudi, što neobrazovanije društvo, to je religija prisutnija, a korupcija, kriminal i poluge moći u rukama manjeg broja ljudi. Što je društvo obrazovanije, to manje ide u crkvu i druge vjerske institucije, slobodnije je i kreativnije, a moć je disperzirana na veći broj ljudi, kako na nivou legaliteta, a suspregnuta na nivou kriminaliteta. Naime, 90% ljudi koji se bave kriminalom, rade to prvenstveno iz ekonomskih razloga. Ako se ekonomski odnosi izbalansiraju da ima za svih dovoljno ili bar približno, da nema velikih odskakanja, to je i kriminal manji, tj manje je uočljiv, više se prikriva jer je u podređenom položaju: krimimal spada u simboliku životinje nametnika, parazita; što je veći i širi koridor, tj brisani prostor između legaliteta i kriminaliteta, to ima manje leba u prirodi za nametnike – parazite. Jerbo, teško je plaćat taksu, porez, namet jednima i drugima, a to se redovito događa onda kad u istoj osobi imamo i predstavnika legaliteta i kriminaliteta: ta usta sisaju mnogo više mlijeka iz majčine sise od onih običnih.

Evo nas u finišu ovog teksta, a on je prepušten S.A.D.-u, kao što je već ranije nagovješteno. Sa jasnom namjerom, jer ova zemlja zaslužuje poseban osvrt upravo u kontekstu teme o Uranu. Uran označava novo, pa tako u kontkstu država i nacija, to je mlada država i nacija. Uran označava i visoko, pa je to država sa neboderima. Uran označava i melting pot kolektiviteta, pa je to država sastavljena od mnoštva drugih država, federacija, a sama nacija je nadnacija. Često se previdi činjenica da je S.A.D. nastao pet godina prije otkrića Urana i da nije samo francuska buržoaska revolucija sinonim za Uran. Ofkors, S.A.D. imaju jak naglasak na znak Raka i poljoprivredu kao glavnu ekonomsku granu, makar u svojim počecima, a i stanovništvo je bilo većinom poljoprivredno. Od raznih horoskopa koji se uzimaju kao relevantni za nastanak S.A.D., meni je najbliži ovaj, kad je u noći , u užem krugu relevantnih ljudi, postignut dogovor o američkoj deklaraciji o neovisnosti, koja se izglasala istog dana u poslijepodnevnim satima. Svi bitni elemnti su tu: narod je predstavljen asc i vladarom Merkurom, a on je retro, u Raku u 3.kući, opozicija na retro Pluton u 9.kući, što je i najgori aspekt kojeg ova država ima. Uran i Mars na asc dodatno opisuju narod, pa u kontekstu toga vidimo poljoprivredno stanovništvo koje je proganjano u Europi, ili su pak kriminalci pa im je Amerika bijeg ili u zamjenu za kaznu prisiljeni su naseljavat novi kontinent. Starosjedioci Indijanci su također prisutni u tom istom retro Merkuru, ali i u Marsu u 1.kući koji dolazi iz 12.-e, ali i iz umetnute 6.-e, tamo gdje su podređeni. Kraljevsko podrijetlo od britanskog prijestolja se vidi u znaku Lava na vrhu 4.kuće i konjukciji Venere, Jupitera i Sunca u Raku, 2.kuća, Ono najbitnije jest Uran na samom asc i Mjesec na vrhu 10.kuće: pobuna i revolucija, narod koji se useljava, okrenutost novim tehnologijama, ali i idejama. Prevedeno, europljani bježe u Ameriku, gaze starosjedioce Indijance, glavna grana ekonomija je poljoprivreda i proizvodnja pamuka; uzimaju se iz Afrike robovi radi jeftinije proizvodnje; kako je to engleska kolonija, pamuk se kao sirovina prebacuje u Veliku Britaniju, zarada ide njima, a amerima idu mrvice.
Revolucije i ratovi Americi idu u korist, posebice ako su otvoreni, direktni: Jupiter koji je egzaltiran i dio sjajnog stelija u Raku, vlada svim ratovima, a ishod svega biva Mjesec u Vodenjaku, na vrhu neba, sa velikim zračnim trigonom. Jak Jupiter daje protekcionizam, prvenstveno prema vlastitoj naciji ( Rak ), a pridružen Suncu, a ovaj u kvadratu sa egzaltiranim Saturnom, koji je i suvladar 10.kuće, tamo gdje stoluju predsjednici države, napisan je i izglasan 1787. prvi Ustav neke države na svijetu. Btw, prva država koja priznaje S.A.D. kao državu jest Dubrovačka Republika 1783.godine, ali to nije nešto neobično ako se zna da su dubrovački pomorci korišteni kao najamna mornarska radna snaga Kristoforu Kolumbu pri otkrivanju Sjeverne Amerike. Među njima su bili i prvi europljani koji su se ženili sa Indijancima u Virginiji, prije dolaska samih Engleza. A neki drugi dalmoši prvi se križali sa Maorima na Novom Zelandu.
Čudni su i brojni kontakti i veze između Amerike i Dalmacije, tako da ove dvije crtice su tek napomena da je ovo prvi dio teme o Uranu; završavamo sa Amerikom i konstatacijom da je bitka između luđaka i genijalaca prisutna od samog početka: što Amerika bude zatvorenija u sebe i religijski nabrijanija, gubit će svoju moć; njena moća je u poželjnosti za druge, u bratstvu mnoštva, u onom Mjesecu u Vodenjaku na vrhu neba. Slijedeći tekst nastavit će gdje je ovaj stao, ali će se baviti luđacima und genijalcima sa puno bližeg prostora. Ofkors, D kao Dalmacija, starija i od Isusa.