subota, 21. srpnja 2018.

HAJDUK ŽIVI VJEČNO


HAJDUK ŽIVI VJEČNO
Prkos moćnima, zaštita slabima


U vremenu u kojem je sloboda govora dostupna svima, a opće obrazovanje sve slabije, nije rijetkost naići na umna stvorenja koja vjeruju da je Zemlja ravna ploča i tome slične zvizdarije. Posvađenost sa činjenicama i znanjem, a sklonost mitovima und legendama, obična je linija manjeg otpora; ništa neobično za današnje vrijeme u kojem srednja klasa sve više nestaje, kako ovdje, tako i u svijetu. A jedno od glavnih obilježja srednje klase jest solidno/dobro obrazovanje.
Ergo, i o Hajduku se počelo sve više zvizdarija pisati/govoriti pa je ovaj tekst pokušaj da se zvizdarijama odgovori i to upravo na tematici koja oduvijek je bila na skliskom terenu: Hajduk je mističan sam po sebi te stoga jako zahvalan materijal, kako za podvale, tako i za bildanje mišića. Radi se o izvlačenju u širi kontekst svega onoga što se zna o Hajduku, deduktivnom metodom od općeg ka pojedinačnom, lijepljenju kockica mozaika, traženju svrhe i smisla u naizgled običnim činjenicama. ( Poznavanje ili nepoznavanje konteksta ključno je za manipuliranje koječime. Mogu samo ponoviti izrečeno u tekstu o Dalmaciji: dva crnca u crnoj mami Africi naiđu na dva avionska kotača u srcu džungle; nikad nisu vidjeli ni avionske kotače, a kamoli avion dotad u životu i sada oni, na osnovu činjenice zvane avionski kotač, konstruiraju vjerovanje u boga zvanog Avionski kotač.) Astrologijom kao alatom proputovat ćemo kroz vrijeme, osvrčući se na jedan nogometni klub kao da je entitet sam za sebe; osvrt je u ovom slučaju i rektifikaciju samog nastanka/početka, a na osnovu toga i sve ono što je došlo i bivalo kroz vrijeme.

Prva legenda o Hajduku jest da je osnovan 13.02.1911. u praškoj gostionicu V Fleku. Uz to idu romantizirani događaji opisani u seriji Velo misto ( popularna tv serija, nastala 1980. godine, režiser Danijel Marušić, svojevrsna biografija Splita u prvoj polovici 20. stoljeća ) po kojima se i danas mnogi ravnaju, malo nadodavaju ili ispuštaju. Netko bi mogao pomisliti da se sve dogodilo nakon neke utakmice Sparte i Slavije. Zagledajući u se češke nogometne almanahe, vidi se da tog dana nije bilo nikakve utakmice između praških klubova. Štaviše, zadnji susret tih dvaju klubova prije tog datuma bio je 08.05.1910. Rezultat je bio 5:1 u korist Slavije.
SLAVIJA - SPARTA,8.5.1910.
Osim što se ta utakmica odigrala otprilike 9 mjeseci prije Hajdukovog rođenja pa se može nakaradno mitologizirati da je tada bilo začeće, pod pretpostavkom da se te nedjelje utakmica igrala u dva sata poslijepodne, u oči pada linija MC – IC na 16* Blizanaca/Strijelca, vrh 12. kuće na 23*47' Lava i egzaktni sekstil Sunca i Neptuna na 17* Bika i Raka. Ovi stupnjevi su bitni u poklapanju sa stupnjevima Hajdukovog rektificiranog horoskopa. Točnije, problem je sličan kao i određivanje horoskopa nastanka SAD – a jer je više različitih, a suštinski bitnih događaja, relevantno za određivanje vremena Ascendenta. Kod ovog slučaja, relevantni događaj bila bi odluka carskog namjesništva za Dalmaciju u Zadru, da se dopušta osnutak nogometnom klubu Hajduk. To je pisani trag. Da li uzimati u obzir konzultacije i odobrenje koje je moralo doći iz Beča, da bi lokalna razina vlasti napismeno stavila amen? Ili vrijeme kad je obavijest stigla u Split? Kako god, da je klub osnovan i na Marsu, mjestom boravka i življenja određen je kao klub iz Splita. Na osonovu istraživanja različitih važnih događaja iz povijesti Hajduka, došao sam do vremena rođenja: 13.02.1911., 11:56, Split. Glavne točke horoskopa su ASC 17*30' Blizanaca, Merkur vladar na 0*23' Vodenjaka u 9.kući; Sunce na 23*38' Vodenjaka, ujedno je i kulminirajuća planeta, najbliža vrhu neba, MC na 20*24' Vodenjaka. Vladari Sunca i MC-a su Saturn na 1*18' Bika u 11.kući, dva stupnja od vrha 12.kuće te Uran na 26*54' Jarca, na samom kraju 8.kuće, manje od stupnja do vrha 9.kuće. Odmah se uočava jaka veza vladara ASC Merkura i vladara MC Saturna i Urana, ali u zeznutoj kombinaciji napetih aspekata konjukcije i kvadrata, kao i činjenice da je Merkur na nultom stupnju dobrog 9.polja, a Saturn na izlasku iz dobrog 11. a pred ulaskom u loše 12.polje dok je Uran na izlasku iz opasnog 8.polja, a pred ulaskom u pozitivno 9.polje. Uz to treba svakako nadodati poziciju Mjeseca u Lavu, 4.kuća, na 23*48', što znači da je Hajduk dijete sudbine, rođen na sam full moon, gdje je Sunce vladar punog mjeseca. Svemu navedenome treba dodati Plutona u 1.polju, i to kao planetu kojoj Mjesec prvi aplicira, a također mu aplicira i Sunce, kao vladar punog mjeseca. O samom natalu Hajduka bit će kasnije više riječi, zasad ćemo se bavit otkrivanjem vela tajni prošlosti.
 HAJDUK Split

Malo ili nimalo je poznato da je Hajduk trebao biti osnovan još 1908., ali nije. Ovo ali se provlači kroz povijest Hajduka od osnutka do danas, a ako se može u što kraćem astrološkom postupku opisati to Hajdukovo ali, to bi bila pozicija Jupitera u Škorpionu u 6.kući; vladar je prijatelja pomagača i sretnih okolnosti iz 11.polja, kao i svih javnih poslova, neprijatelja i oponenata, otvorenih sukoba i saveza kojima pripada, to jest 7.polja, a prirodni je vladar i 9.polja, u kojem se nalazi sam vladar horoskopa Merkur ( u dnevnom rođenju Jupiter prvenstveno vlada 9.poljem, a tek sekundarno i 12.poljem, tzv noćnim ). Jupiter je i dio velikog trigona sa Venerom i Neptunom, a slabi kvadrati prema Suncu i Mjesecu nisu toliko ozbiljni; separacija orbisa 9* u simbolici je samog Jupitera pa je šteta minimalna ili je produkt ekspanzionističke megalomanije. Gdje stoga škripi i zapinje ? Glavno ali ipak leži u nečem drugom: Jupiter je u konjukciji sa južnim mjesečevim čvorom pa mora karmički proizvesti gubitak, nestajanje, zaborav ili čekanje. Na stranu to što nikad nije dobro kada vladar 7.polja se nađe u 6.polju koje je 12.-o u odnosu na 7.polje, a i samo 6.polje ima u sebi negativnu kanotaciju, već i po progresijama ovaj Jupiter nedugo nakon rođenja ( točnije, od 1926. godine ) se kreće retrogradno ( trenutno je na 6* Škorpiona retro ). Pojednostavljeno rečeno, obje Jugoslavije su bile u znaku Strijelca, ali i Čehoslovačka ( 7.kuća = politika ) pa sa Jupiterom u Škorpionu i na južnom mjesečevom čvoru slijede pobjeda, slava, ali i gubici, potreba za otpuštanje/odvajanje od prošlosti.

Razlozi za toliko čekanje jest principijelnost: austrijskoj vlasti nije se sviđalo ni ime Hajduk, ni grb, ni hrvatski u akronimu kluba. U akronimu Hrvatski športski klub bila je očita politička orjentacija i težnja za ujedinjenjem austrijske Dalmacije sa ostatkom Hrvatske kojom je tada vladala Ugarska. Grb je trebao biti šahovnica, ali kako se to vlasti nikako nije sviđalo, kompromis je nađen tako da je grb bio takav, ali se nije smio nositi na dresu pa je Hajduk vjerojatno jedini značajniji klub u povijesti nogometa koji je igrao bez grba na dresu ( zvijezda petokraka na dres je došla u vrijeme IIWW 1944.god. ) dugi niz godina. Sam dres je pak bio crveno – plavi, sa bijelim slovima HAJDUK po sredini. Današnji prepoznatljivi bijeli dres, sa plavim sportskim hlačicama i čarapama je ustvario bio rezervni dres. Nije poznato točno od kada je prijeđeno na tu kombinaciju, osim da se radilo o špurijusu jer je u toj rezervnoj kombinaciji dresa pobijeđen, tada moćni, Građanski iz Zagreba te se stvorio nadimak kluba - majstor s mora. Boje su odražavale sunce i more, aromu Splita, ali i cijele Dalmacije. ( Prijelazak je vjerojatno bio postupan i spontan jer ne postoji nikakva službena odluka ili zapis o tome. )
Jedna od čestih nedoumica/nesporazuma oko grba kluba jest što predstavljaju dvije kvačice/okomite crtice sa obje strane. Pa tumačenja idu od toga da je to ustvari stilizirana godina osnutka 19 11, do toga da se radi o 4 studenta koji su u Pragu došli na ideju da osnuju klub. Istina je, kao i obično, mnogo banalnija. Po ondašnjem gramatičkom pravilu, sva osobna imena institucija/klubova pisala su se velikim početnim slovom, ispred čega su stajali apostrofi, a apostrofima su i završavala imena. Ergo, to bi bilo ovako – "Hajduk".
Dodatni problem oko registracije kluba bilo je i nastojanje da se Hajduk priključi nogometnom savezu Češke, a ne austrijskom ili ugarskom kao rezervnom opcijom koju su predstavnici vlasti nudili osnivačima kluba. Razlozi su i politički, ali i banalni: Česi kao narod su također bili u rukama kurve Auštrije pa se u njima tražila solidarnost, a oni banalni su izrečeni iz usta Mustafe Nadarevića, glumca u seriji Velo misto – obična muška ljubomora prema nogometašima Sparte i Slavije, kojima su hrlile u naručaj djevojke i žene! Želja da se osnuje klub koji će pobjediti najbolje praške klubove bio je tek deux ex machina da se mogu osvojiti češke žene.
Faksimil osnutka Hajduka
Tzv
splitski dišpet, ili inat, ako je nekome lakše shvatit značenje, oslikan je u poziciji Saturna u Biku: najtvrdoglavija kombinacija kojoj ni Jarac u Saturnu nije dorastao po sposobnosti čekanja i neodustajanja od zacrtanog cilja. Naravno, Bik je i sinonim za amaterizam, a Saturn i Jarac za profesionalnost. Pozicija sjevernog mjesečevog čvora u Biku i naglašava uspjeh i rast kroz amaetrizam, dok je 12.kuća simbolika prošlosti, ali i inspiracije; ergo, hajdukovci, ako im je teško i u problemima su, utjehu i snagu uvijek mogu pronaći u vlastitoj prošlosti; to je Hajdukov anđeo čuvar iz 12.kuće, dodatno naglašen Venerom, vladarom čvora, koja je egzaltirana u Ribi ( idealizirani ljubavni zanos ) te je dijelom velikog trigona, a u dobrom je aspektu i sa vladarom južnog čvora, egzaltiranim Marsom u Jarcu. Naposlijetku, prilikom registracije odobreno je članstvo Hajduka u Češkom nogometnom savezu. Godinama su treneri kluba bili upravo Česi, a i neki njihovi igrači su dolazili igrati za splitske bile. Rezultati sa češkim klubovima u početku su bili na debelu njihovu korist, godinama se to nešto popravilo, ali u konačnici je omjer ostao u korist Čeha. Šta se žena tiče, tu je izvršena potpuna kompenzacija. Generacije Čeha dolazile su i dolaze na Jadran, nazivajući ga naše more jer drugog i nemaju. Koliko se tu djece začelo, može se samo pretpostavljati. Kao posljedica svega, danas postoji čak i udruga žena Čehinja udatih u Hrvatskoj, a srednjoškolske češke ekskurzije sve češće pikiraju turu po Jadranu, u sklopu čega je i obvezatan posjet Splitu. A kad dođu u Split, onda obvezno idu i na Poljud, bilo da prisustvuju kojoj utakmici ako se poklopi termin ili bar da obiđu Hajdukov muzej u utrobi stadiona, prošetaju se travnjakom, ostave energetski trag sjedenjem u gledalištu.
Trzavice oko imena kluba su bile najkompliciranije. Naziv hajduk sinonim je za razbojnike, pljačkaše i pobunjenike opće vrste. Nastali su u vrijeme surove vladavine Turaka kao oružani otpor domaćih ljudi protiv tuđinske vlasti. Tzv balkanska verzija Robin Hooda svoje aktivnosti nazivala je hajdučijom. U starijem razdoblju najpoznatiji hajduk bio je Mijat Tomić, rođen 1610.god. u Gornjem Barišniku kod Tomislavgrada. Hajdučka družina mu je brojila od 33 do 60 ljudi, a središte im je bilo na planini Vran u srednjoj Bosni. Poginuo je nakon izdaje Ilije Bobovca iz Doljana ( Jablanica, BiH ), 1656. godine. ( Lijepo je kada danas možemo znati čijem su ćaći preci bili hajduci, a čiji su se prodali Turcima za šaku dukata.)
Andrija "Andrijica" Šimić
22.XI.1833. Ružići (Grude), BiH -
5.II.1905. Runovići (Imotski), Hrvatska

Ali nije ovaj hajduk bio inspiracija imenu kluba, niti hajdučija kao pojam već jedan novovijeki hajduk, konkretnog imena i prezimena, sa specifičnom biografijom iz vremena dok su još egzistirala dva carstva, Austrijsko i Tursko. Riječ je o Andriji "Andrijici" Šimiću. Rođen je u Alagovcu, župa Ružići, u današnjoj općini Grude, u BiH, 1833.god., a umro u Runovićima, selo Imotske krajine, 05.02.1905. Operirao je kao hajduk diljem Dalmacije i Hercegovine, vješto se prebacujući sa granice na granicu. Natjerao je obje carevine na usku suradnju, što je značilo da su obje angažirale doušnike i vršile potjere, uz ponuđene novčane nagrade za one koji pomognu u hvatanju. Lijepo je što danas možemo notirati da je Ante Garac iz Podosja ( Cetinska karajina, pored Vrlike ) bio ta kvarljiva roba koji se polakomio za parama te izdao Andriju Šimića i njegovu družinu 1871. godine. Suđenje se odvijalo u Splitu, a značajno je po tome što se na tom sudskom procesu prvi puta u Dalmaciji rasprava vodila na hrvatskom jeziku, što je bila velika pobjeda političkih narodnjaka ( dotada su svi službeni spisi i rasprave bili na talijanskom ili njemačkom ). Suđenje je završilo 1872., u kojem su pojedini članovi hajdučke družine osuđeni na smrt, a neki na doživotnu robiju.Među ovim potonjima bio je i Andrija Šimić, a razlog zašto se spasio smrti bila je procjena vlasti da će tako suzbiti možebitne nemire i otpor među narodom. Ali, bilo je to tek prvo poluvrijeme. Drugo je trajalo punih 30 godina, u kojem je nekoliko puta odbijena molba za pomilovanjem upućena od strane crkvenih ljudi i lokalnih političkih uzvanika. A onda je uslijedilo – kako bi to rekao Johnny Štulić – Proljeće je 13. u decembru! Na svetu Luciju ( Lucija;lux = svijetlost ) 13.12.1901. godine potpisano je pomilovanje za Andriju Šimića. Prošlo je nekoliko dana dok se iz zatvora u Koperu, današnja Slovenija, Šimić brodom vratio doma. Sama vijest o pomilovanju se brzo raširila Splitom pa je organiziran masovni doček od strane naroda . Uplovljavanjem broda 17.12.1901. u gradsku luku ( vrijeme nepoznato, ali uzet ćemo da je podne ) Šimić je dočekan kao heroj. Vlast niti je očekivala tako nešto, a nije našla ni za shodno da reagira već se držala po strani. Vrijeme do smrti 1905. (iznenadni srčani udar) proveo je u miru, putujući po okolici te slavljen i hvaljen pričajući dogodovštine iz hajdučkih dana. Ni smrt 'ajduka Andrijice nije bila tek obična smrt. Naime, još za života, dok je čamio u zatvoru, Andrija Šimić se zarekao da će nogom stati na glavu onom tko ga je izdao. Vjerojatno mu je to bila i neka dodatna snaga da izdrži u zatvoru i nada se da će dobiti pomilovanje. Kako je onaj tko ga je izdao i organizirao njegovo uhićenje, Ante Garac, od ranije već bio u grobu ( umro dok je Šimić još bio na robiji ), to su se rodbina i prijatelji pobrinuli da se proročanstvo ispuni pa su kupili grob tik do Garčevog i postavili Šimićeve noge iznad Garčeve glave.
Dolazak Andrije Šimića na splitsku rivu 1901.


Šta nam ova štorija o hajduku Andriji Šimiću govori u kontekstu nastanka HŠK Hajduk? Prvo, osnovni moto kluba "otpor i prkos jakima, utjeha i snaga slabima" utkana je u samom imenu. A ime je znak, kako bi rekli Latini ( omen est nomen ). Drugo, ovdje je izvor svih javnih i društvenih pritisaka koji su urodili plodom. Tu je i začetak, na nesvjesnom nivou, Torcide kao navijačke skupine, mada njen formalni nastanak ima direktne veze sa Svjetskim prvenstvom 1950.god. u Brazilu. Neptun na nultom stupnju Raka je izvor u ovom slučaju za štošta toga. ( Pogledaj horoskop za dan dolaska A.Šimića iz zatvora u splitsku luku. ) Ljubav za slobodom koja je odraz simbolike kluba, istodobno je i ljubav prema prirodi, domu, domovini i narodu, a što u konačnici Hajduk baštini kroz opjevanost u mnogim pjesmama i navijačkim himnama ( Neptun u Raku natalne karte Hajduka je u trigonu sa Venerom i Jupiterom; vodeni element daje energiju i snagu mase.) kao malo koji nogometni klub na svijetu. Ovdje je i prvi javni slavljenički doček na Rivi, nešto što je jednostavno genetski utkano za sve navijače Hajduka u svim budućim slavljima. ( Dolazak hajduka A.Šimića u Split može se rekonstruirati u Hajdukovom natalu kao pozicija prve prenatalne solarne eklipse na 8* Škorpiona i svim aspektima koje ta točka ima, kao i pozicije i aspekti vladara te točke, Marsa i Plutona. Konjukcija sa Vertexom ukazuje na sudbinske događaje ili sudbinske ljude. Dupli vladar ukazuje na oboje. A znak Škorpiona da se stvar ciklički ponavlja, prvenstveno u vrijeme ratova. Pozicija 6.kuće i Južnog mjesečevog čvora u njoj simbolizira gubitak ili otpuštanje, podređeni položaj u odnosu na druge. S druge strane, 6.kuća inklinira vojsci i vojnoj odori - " bila vojska tu je", bojni poklič sljedbenika/navijača kluba, to jest Torcide. Naravno, najbitnija poveznica sa Hajdukom jest linija 17* Blizanaca/Strijelaca, koja Hajduku predstavlja horizont ASC ( ja; ime ) - DESC ( drugi; izlazak u javnost ), a kod Šimićevog javnog dočeka opoziciju Plutona i Urana ( iznenadna i fatalna promjena, ona koja mete sve za sobom kao da je riječ o smeću; "no mercy" ) s tim da Merkur aplicira Uranu, orbis 1* u konjukciji. Sklad duha i duše kao opći dojam predstavlja aplikacija Mjeseca Hajduka (23* Lava) u trigonu sa Suncem (24*Strijelca) događaja dolaska Šimića u Split. )
Nadalje, ovaj nulti stupanj retro Neptuna u Raku ima još neke bitne poveznice. Kad je Neptun ušao u Škorpiona ( 1957. - 1970. ), odmah na početku aktivirao je kvadrat sa Merkurom i opoziciju sa Saturnom ( nešto ranije iz znaka Lava i kvadrat prema Uranu) pa su to bile mračne godine za Hajduk. Naravno, ako se rezultatski gleda, klub je tada bio dosta slab, no u pozadini svega stajao je političko-udbaški import u rukovodstvu, koje je postupno dovelo do toga da se neke igrače otjeralo, a neki su sami otišli, pobjegli. Istodobno, otvarala su se vrata za druge/drugima koji su mijenjali krvotok Hajduku. ( Više o svemu kada se bude obrađivalo to vrijeme kluba.) Ulazak Neptuna u znak svog domicila, Ribe, donio je sudbonosne promjene za Hajduk. Dana 15.10.2012., u 8 sati ujutro, održavala se sjednica Grdaskog vijeća Splita u Banovini (zapadna obala; zgrada komande nekadašnje VPO mornarice ex SFRJ; još ranije, za vrijeme prve Jugoslavije, bansko središte, otuda i sačuvani naziv). Glavna tema sjednice bilo je odobrenje kredita Hajduku koji je bio u teškim dugovima i prijetio mu je stečaj i protjerivanje u 4.ligu. Nekoliko dana ranije bila je sjednica sa istom temom, na kojoj su gradski vijećnici, koji predstavljaju većinske vlasnike kluba u ime Grada Splita, odbili dati kredit od 30 milijuna kuna ( oko 2,7 milijuna eura ). Točnije, Grad je trebao biti jamac za kredit, a klub bi sam, kroz poslovanje, vratio taj kredit.
Poanta je u tome da je Hajduk godinu dana ranije preoblikovan u smislu vlasništva, da su sami navijači počeli participirati i u vlasničkoj i upravljačkoj strukturi. Naravno, tek kada je godinama sistematskom pljačkom, prvenstveno od strane samih hajdukovaca u upravljačkoj strukturi, kao i političkih poltrona koji su svemu tome držali svijeću, klub doveden do financijskog i rezultatskog dna, dopustilo se prijelazno riješenje da se klub pokuša spasiti navijačkom snagom. Jer, mračni cilj je bio da Hajduk do kraja propadne, kako bi ga netko, povlašten i društveno prihvatljiv, kupio za 1 kunu, na način kako su mnoge tvornice i firme propadale i mijenjale vlasništvo s početka pretvorbe und privatizacije '90-ih godina prošlog stoljeća. U tih godinu dana, kao kosturi iz ormara počeli su ispadati stari dugovi, neisplaćene obveze prema igračima i trenerima, odugovlačenja sa plačanjima starih kredita i drugih obveza prema dobavljačima kluba, a što se vješto godinama prikrivalo, guralo pod tepih pa je sve to novu upravljačku strukturu dovelo u tešku situaciju. Spas je bio u novom kreditu, kao kratkoročna pozajmica i vremensko premoštavanje dok se novim načinom poslovanja ne vrati taj i sve drugi krediti/dugovi. Gradski vijećnici su, uz par časnih iznimaka, htjeli poput Poncija Pilata oprati ruke i neodobriti jamstvo za kredit klubu. Kao, Hajduk je rupa bez dna, to su bačeni novci. Ali, tada stvar u ruke uzima Torcida, navijači koji su i dotad klub održavali na životu, da bar glava ostane nad vodom ako je sve drugo potopljeno, uništeno, zaboravljeno...
Smisao prosvjeda i pritiska na vijećnike da odobre jamstvo klubu koji će on sam, kroz poslovanje, vraćati, sastojao se u jednostvanom javnom prokazivanju svih vijećnika, imenom i prezimenom, na znanje i ravnanje svima, djeci, unucima i svim budućim pokoljenjima tko je digao ruku za uništenje kluba. Sitne duše u gradskom vijeću su se prepale za svoj ugled pa su vijećnici popustili pod pritiskom i odobrili jamstvo za kredit. Ostalo bi bila povijest, štonosekaže, ali o tome više kad ta tema dođe na red.
Možemo tek reći da je u ovoj stvari vidljiva još jedna simbolika priče o hajduku Andriji Šimiću, a to je prokletstvo koje čeka svakog tko na Hajduka krene džonom, sa željom da ga uništi. Proročanstva su u simbolici Jupitera i 9.kuće, ali i Neptuna pa na osnovi šireg kuta gledanja, to jest sa pozicije Jupitera (položaj, aspekti etc.) jasno je zašto hajduk živi vječno, a njegovi "neprijatelji" nestaju ili prolaze. S pozicije osobne proročke naravi, to jest same 9.kuće, situacija je nešto složenija i manje povoljna za klub. Zahtjeva mnogo više ulaganja vlastitog napora da bi se postigao određeni rezultat/cilj, kao i prevladavanje okova prošlosti. "Čudo je što sve čovjeku planina može ispričati." ( Merkur/Vodenjak 0* Uran/Jarac; Merkur/Uran 90*Saturn/Bik; aplikacija Merkura, separacija Urana )
Neptun svojom pozicijom i aspektima stvara klub prepun legendi i mitova; njegov trigon sa Jupiterom ih čini slavnima i sretnima, dodatno skrivenima; moglo bi se reći da je na djelu i božja pravda/istina; trigoni sa Venerom u Ribi daje legendama/proročanstvima veliku popularnost.
And last but not least, uočava se da dva carstva/režima/države surađuju u hvatanju hajduka Šimića, ali da je domaći/unutrašnji neprijatelj/izdajica mnogo opasniji i kobniji. Danas se iz aviona vidi da Hajduka napadaju i s desna i sa lijeva, da nijednom režimu ne odgovara netko/nešto što je potencijalna prijetnja za režim. Svaki režim, kao i mafija, zna da protiv kolektiviteta ne može, ali uz pomoć kvarljive robe, podmitljivih i korumpiranih pojedinaca, neutralizacija neprijatelja nije u sferi atomske fizike.

Krenimo sad na samo ime kluba, HŠK Hajduk. Tri stvari određuju ime: 1) ASC ili 1.kuća ( znak, planeta vladar i eventualni planet u kući, plus aspekti ); 2) 3.kuća ( znak, planeta vladar, eventualni planet u kući, plus aspekti ); 3) Merkur ( u kojem je znaku, kući plus aspekti ). Pozicija Sunca kod određivanja imena označava imiđ te se može kolokvijalno nazvati i koji je passport kluba.
Od navedenih faktora za određivanje imena, Merkur je dvaput naglašen, uz njega jednom Mjesec, a Pluton dodatno, kao planet unutar kuće. Ergo, simbolika Merkura će biti najbitnija u ovom slučaju.
Znak na Ascendentu, Blizanci, označava ime ljudskog porijekla, kao i određeno dvojstvo, paralelizam ili nastavljanje nečega, slično prethodnom, ali ne i potpuno isto. Pluton u znaku Blizanaca označava moć riječi/propagandu/poruku, kao i smrtnu opasnost; transformacija riječi/poruke/značenja; Pluton je kriminalac ili vojnik ( nikad policajac ) u dodiru sa smrću; znak označava mlade ljude pa ovo nije neki stari hajduk, ili neka stara hajdučka družina; Blizanci su i znanje, učenje, kao i noviteti, a u kombinaciji sa Plutonom to su tektonske promjene, nitko ih ne može zaustaviti niti ima smisla se tome odupirati. Dobri aspekti sa Suncem i Mjesecom, kao i MC-om daju karizmatičnost, moć i podršku autoritativnih ljudi, emotivnu snagu, duboki utjecaj na mase.
Kako Blizanci označavaju i ceste, puteve, ulice, u kontekstu novovijeke povijesti kluba ( unatrag zadnjih nekoliko godina ) možemo kazati da ulica je stvorila klub, ulica ga je održala, ulica neka ga i vodi. Ipak, poradi toga što je Pluton ( uz Mars ) vladar juž.mjes.čvora, predstavlja i karmičko nasljeđe koje treba napustiti, ostaviti za sobom. Hajdučija kao pojam danas ima većinom negativnu konotaciju, u kontekstu pravne države i poštivanja građanskih prava drugih ljudi.
Znak na vrhu 3.kuće je Rak pa to ukazuje na neko domaće ime, nešto što ima emotivnu snagu i simboliku, a ne u racionalnom smislu; znak Raka ukazuje i na utjecaj sudbine u imenu, kao i da ime se vremenom mijenja u energetskom smislu uspona i padova. Pozicija vladara Mjeseca u fiksnom znaku Lava određuje ime stalnim i neprolaznim. Položaj Mjeseca u 4.kući dodatno naglašava svu simboliku znaka Raka na vrhu 3.kuće. Mjesec u Lavu je u peregnitetu, to jest nije naglašeno ni dobar ni loš već je tu u značenju kao da je lutalica ili gost. Ergo, znamo da u Splitu hajduci nisu ordinirali, a Andrija Šimić se tu slučajno našao; prvo kroz suđenje, a potom i na dočeku iz zatvora. Ova kuća označava i mjesto. Lav označava glavne gradove, a ideja o osnutku kluba došla je iz zlatne Prahe. S druge strane, Split nije glavni grad, ali ima carski pedigre u sebi, kao i carsku palaču ( rimski car Dioklecijan ). Naravno, lutalica/gost Mjesec označava da se radi o nekom starom ili tuđem carstvu, nešto što je došlo sa strane, kao što ni Prag tada nije bio glavni grad, ali jest ranije. Ergo, Mjesec označava i popularnost u narodu, a to u svakom slučaju tada ima i određeni utjecaj. Pa stoga i Prag ima važnu poziciju unutar Austro – Ugarske monarhije jer simbolički predstavlja Češku i Čehe, jednako kao i Split u predstavljanju kolektivne memorije cijele Dalmacije. ( Slična usporedba bi se danas mogla dati Dubrovniku; politički nema veliko značenje, ali simbolički ima itekako, što mu daje benefite na drugim stranama, prvenstveno financijske i kulturološke.) Opozicija Mjeseca sa Suncem daje sukob i otpor autoritetima, jak utjecaj nesvjesnog, emocija i vanjskih okolnosti/događaja na tijek sudbine. Sekstil sa Plutonom ukazuje na fatalnost događaja/susreta/osobe pa time i imena kluba, kao i sposobnost za regeneraciju, preživljavanje u teškim okolnostima, ali ne bez žrtava. ( Pluton je kao i jesen, tj.nužnost da svo listopadno drveće se ogoli, lišće otpadne da bi ciklus života išao dalje.) Jelte, da nije bilo hajduka Andrije Šimića i njegove sudbine ( otpor nepravdi, borba, izdaja, zatočeništvo, a onda rehabilitacija i slava ) koja je imala i političke implikacije te veliku popularnost u narodu, i sve to tek koju godinu prije osnutka, klub bi vjerojatno imao neko banalnije ime, a vjerojatno i banalniju sudbinu.
Spli'ska dica u Pragu
Merkur ipak daje najbitnije odrednice u nazivu kluba. Osim što predstavlja samo ime/potpis/dokument, kao vladar Ascendenta predstavlja i fizičko tijelo kluba. A fizičko tijelo kluba
u ovome slučaju bi bili njegovi osnivači – studenti: Fabijan Kaliterna ( po njemu nastao lik inženjera Duje u seriji Velo misto ), Lucijan Stella ( na njegovo ime pristigao dopis iz Carskog namjesništva u Zadru u kojem se odobrava osnutak kluba ), Vjekoslav Ivanišević i Ivan Šakić. Uz njih se povezuje i ime Stjepana Lovrića, koji je imao neku ulogu tijekom studiranja u Pragu zajedno sa ovom četvoricom, a svojevrsna logistika iz Splita bio je otprije diplomirani praški student Vladimir Šore. ( U narednom razdoblju jedno vrijeme je obavljao i funkciju predsjednika kluba.) Mladi ljudi ( Merkur ), studenti ( 9.kuća ), prijatelji ili istomišljenici ( Vodenjak ), započinju nešto novo, a da nisu ni svjesni značenja tog trena. ( Za razliku od 1* nekog znaka koji označava i fizički/vidljivi početak, 0* nekog znaka označava početak kao ideju, ili fizičko vrijeme inkubacije, nešto nalik vremenu dok je dijete još u majčinoj utrobi.)
Fabjan Kaliterna
20.I.1886. Split - 30.I.1952. Split

Konjukcija Merkura i Urana je simbolički najvažnija. Merkur označava promjenu, novost ( u ovom slučaju to je nova igra – sport nogomet ), koji je tek u povojima ( 0* Vodenjaka ), a znak Vodenjaka označava i nešto što je u trendu. Uran u Jarcu ruši staru tradiciju, to jest reformira je. Označava i promjenu materijalne stvarnosti, nove ekonomske grane ( industrijalizacija ). Zemljani znakovi označavaju specifično mjesto ili vrijeme, posebice ako je Saturn u zemljanom znaku. Dakle, ovdje imamo reformiranog hajduka; nije Andrija Šimić, ali jest ideja Andrije Šimića. U novom vremenu, i ta ideja postaje reformirana. Ima novo značenje. Hajduk A.Šimić koji prelazi granice jednog i drugog carstva ( Austrija & Turska ) naznačeno je kroz konjukciju dvije planete: jedna na kraju jedne kuće i znaka, a druga na početku druge kuće i znaka; ova što "zaostaje", ona je u "prošlosti", ali vlada ovom novom, koja je u sadašnjosti ( Merkur u Vodenjaku – promjena trendova ). Odvajaja ju se, separacija, i po znaku i po kući, što dodatno ukazuje na prošlost, ili nešto što neće dugo trajati, što će vremenom izgubiti snagu značenja. Kvadrat ovog Merkura sa Saturnom u Biku označava s jedne strane prepreke, čekanje, kao i to da se tvrdoglavo ne odustaje od zacrtanog cilja, makar i po cijenu izgubljenog vremena ( Saturn ). Ovaj Saturn označava i glad, nedostatak novca i krvavi rad da se do njega dođe, da se nahrani želudac. Naravno, ovo je pljačkaš, to jest hajduk, Andrija Šimić, zbog ljute nevolje u hajdučiju je otišao. Sa pozicije vlasti, tj. autoriteta ( Saturn je suvladar 10.kuće i Sunca ), vidljivi su problemi sa ljudima na vlasti, jednako kao što će i cilj biti da se vlast/autoritet bude, ali i da će to ići teško i sporo. Saturn u separacijskom trigonu sa egzaltiranim Marsom u Jarcu u 8.kući dodatno opisuje Andriju Šimića, težak život, puno fizičkog rada i odricanja, ali i zadobivanje (straho)poštovanja. Jednaku sudbinu preuzima na sebe i Hajduk kao klub: muke i odricanje, ali najveća snaga izalazi na vidjelo u ekstremno teškim situacijama i smrtnim opasnostima ( Mars u 8.kući, ali u poziciji egzaltacije i sa dobrim aspektima ). Aplikacija aspekta Merkura sa Saturnom ukazuje da će cijeli život biti obilježen teškoćama i problemima opće vrste, ali to je prvenstveno zasluga samog kluba ( Merkur je vladar ): zbog neprilagođenosti društvu, ima probleme sa tim istim društvom, a društvo ga često marginalizira ili kažnjava jer ga smatra opasnim. Ofkors, svaki neprilagođeni rebelijanac opasan je konformističkom društvu. ( Društvo je ovdje navedeno u kontekstu i države, ali i medijske slike koju država kroz svoje instrumente kreira u društvu.)
Osim hajduka A.Šimića, ovdje i studenti prelaze granice, putuju. Javlja se inverzija: hajduk Šimić prelazi granice dva carstva, ali se kreće unutar kruga istog naroda, dok splitski studenti putuju i studiraju unutar istog carstva, ali su različite i nacije i kulture, a i ambijent, klima. To bi bila simbolika 8.kuće koja ima značenje izbijanja prošlosti, kao vulkan iz podzemlja, na svjetlo dana. Naredna 9.kuća u simbolici je putovanja, studiranja, kao i zakonskih odredbi. Astrološki, Jupiter piše, a onaj tko provodi zakon jest sudac, to jest gospon Saturn.
Ukratko, Blizanci na ASC ukazuju na klub o kojemu se priča, stalna je tema razgovora, dosta se putuje, a posebice po inozemstvu kao i na dalja putovanja . ( Odlaskom 1949. na turneju u Australiju, Hajduk je postao prvi klub iz bivše SFRJ koji je igrao utakmice na svim kontinentima – obje Amerike, Afrika, Azija, Australija/Oceanija i naravno, Europa – što ni nekim mnogo razvikanijim svjetskim klubovima nije pošlo za rukom dotada.) Kao narodni klub, Hajduk je i ujedinitelj nacije. ( 1.kuća označava naciju/narod, a kao klub popularan u narodu, sa ovakom postavkom Merkura kao vladara, Hajduk ujedinjuje Hrvate; nulti stupanj označava ideju, a 9.kuća viši smisao,plemenite ciljeve i zakonsku podlogu u traženju ujedinjenja. Predvodnik ujedinjenja nastavio je sličnom praksom i u narednim razdobljima: povezivanje iseljenika, dijsapore, a potom i političko ujedinjavanje za vrijeme IIWW; zatim je uslijedilo ujedinjavanje kluba i navijačaTorcida je posebna tema koja će također naknadno biti više obrađena – ujedinjavanje romantičnog i siromašnog kluba sa bogatim i moćnim, što je uslijedilo preseljavanjem na stadion Poljud, da bi u turbulentnim '80-im godinama 20.stoljeća Torcida pomogla u osnivanju BBB, navijača zagrebačkog Dinama; slijedilo je ratno ujedinjavanje svih koji su za Hrvatsku, a poratno razdoblje je obilježeno predvodništvom u preoblikovanju kluba (dioničko društvo, navijači dioničari i sukreatori u vladanju kluba ), borbom protiv krumpiranih vlastodržaca u nogometnom savezu, stvaranjem savezništava i pobratimljavanje sa drugim navijačkim skupinama po Europi.)
Recimo i to da hajdukovce često navijači drugih klubova posprdno nazivaju tovarima, što je samo izraz nepoznavanja materije, ona poznata uzrečica tuđi čovik nikad neće znati što to veže dalmatinske ljude. Naime, magarac (tovar) u simbolici je Saturna, ali i znaku Blizanaca, jer je sličan konju, ali nije isto. U tom Saturnu su krije tzv dalmatinski dišpet, a magareće revanje je analogija za dalmatinsku ćakulu, jezik i dijalekt koji je drugima simpatičan ili antipatičan, nema sredine, jasno!
Rođenje kluba na sam Pun Mjesec daje i simboliku značenja da događaji iz prošlosti ( Mjesec ), izbijaju na površinu, na svjetlo dana ( Sunce). Situacija/odnos/sukob se razriješava na način da okolnosti nadvladavaju osobnu volju. Kako je u ovom slučaju Sunce vladar Mjeseca, to proizlazi da osobna volja produkt je vanjskih događaja/okolnosti. Smještaj Mjeseca u 4.kući, kući početka i kraja, označava da jedna faza završava ( hajduk Andrija Šimić ), a druga faza počinje ( Hajduk kao klub ).

Nekadašnji Trocolli, a danas Central, hotel  na Narodnom trgu ili popularnoj Pjaci. Zgrada građena u 13. stoljeću i neprekidno renovirana do današnjeg izgleda. Kavana u prizemlju, otvorena 1870. godine, središte je gradske intelektualne političke, kulturne i društvene kreme. Između ostalog, tu su se kovala sva važna pitanja vezana uz Hajduk. Kako onda, tako i danas, o Hajduku se najviše "odlučuje" u nekom kafiću, restoranu, noćnom klubu, a jednako tako se i "najžešće utakmice", sa milijun "najboljih trenera"  vode upravo na takvim mjestima.

A sada koja rečenica i o kumu Hajduka, to jest o Josipu Baraču. Astrološki, kuma predstavlja vladar 10.kuće ako se nalazi u 12.kući, ili odnos planeta između 10. i 12.kuće. Ovdje je situacija potpuno jasna – Saturn u Biku, na kraju 11. i pred ulaskom u 12.kuću predstavlja Josipa Barača. Vidimo da Saturn vlada 8., 9. i 10.kućom, a i i u aspektu je sa planetama u 8. i 9.kući. Već na osnovu toga se da zaključit da ovaj lik – Josip Barač – nije tek neki usputni lik u štoriji o Hajduku.
Otac mu je bio poštar, a to znači i pismen čovjek, što je u ono vrijeme značilo da je Josip Barač od malih nogu bio upoznat sa svim važnim događajima toga vremena. Profesor više jezika ( studirao u Zagrebu, Grazu i Beču ), sudski tumač za latinski, njemački, engleski i francuski, od vladajućih režima šikaniran poradi domoljublja i nacionalne osviješćenosti ( jedno vrijeme proveo i u zatvoru ), prevoditelj djela klasične literature. Ono što je većini poznato jest da je, u već spomenutoj seriji Velo misto, njegov lik odigrao Uglješa Kojadinović, a ono što je manje poznato jest da je dao ime i veslačkom klubu Gusar. Još manje je poznato da je Josip Barač 1903. napisao koračnicu Marjane, Marjane koju je trebao uglazbiti kompozitor Josip Hatze, ali spletom okolnosti nije. Pjesma je zaživjela među splitskim građanima, prvenstveno ribarima, mijenjala i tekst vremenom, onako kako se i inače spontano mijenja sve što nije dokraja okamenjeno, da bi napokon jedan drugi splitski kompozitor, mnogo poznatiji od Hatzea, 1930.god. uglazbio Marjane, Marjane. Naravno, riječ je o Ivi Tijardoviću. Kako je povijest Hajduka jako slična povijesti pjesme Marjane, Marjane - u smislu kontroverznosti i različitih tumača povijesti - to očito onda i autor imena kluba, ali i teksta pjesme – Josip Barač – dijeli istu/sličnu sudbinu. Naravno, riječ je o iste one tri ključne planete u natalu kluba i njihovoj međusobnoj aspektnoj povezanosti: MER 0* URA; MER,URA 90* SAT. Vjerojatno jako malo ljudi zna da je poznata skijašica Janica Kostelić, po majčinoj liniji, potomak Josipa Barača ( vrijedi napomenuti i da je Dario Šimić, poznati nogometaš Dinama, Intera i Milana, praunuk hajduka Andrije Šimića ). Ipak, mislim da najmanje ljudi zna kako je umro Josip Barač. Potpuno u skladu sa inovatorskim vremenom, a što je bila rijetkost u to doba: nastradao je 1939. od posljedica automobilske nesreće u Trogiru dok je bio vodič/pratnja rumunjskom ministru Petrescuu pri obilasku kulturnih spomenika.
Josip Barač
31.VIII.1871. Split - 1.VI.1939. Split

Kako god bilo, ovaj veliki čovjek hajdukove povijesti bio je u prvim redovima u nadmudrivanju sa austrijskom državnom administracijom da bi klub dobio, usprkos svim problemima, dozvolu da uopće i postoji. Jedan od ključnih argumenata da se pridobije dopuštenje za osnivanje, bilo je i spominjanje činjenice da su nogometaši najspremniji za dugačke vojne marševe, što je u osvit Velikog rata 1914. godine, očito, presudilo. Astrološka pozicija ovoga jest Marsa u Jarcu, 8.kuća. Ta kuća općenito predstavlja i tijek/razdoblje trudnoće čovjeka, a u ovom slučaju čovjek jest nogometni klub. Sa Marsom situacija je opasna, ali egzaltacija planete i dobri aspekti koje ima, naposlijetku su urodili dobrim/zdravim plodom. Na drugoj razini, ova kuća predstavlja i sponzore ili kreditore, pa se može kazati da je Hajduk sebe obvezao u budućnosti odraditi kredit u vojničkom smislu. Ovaj Mars je vladar Jupitera, vladara kuće sporazuma sa drugima, a nalazi se u 6.kući, koja predstavlja između ostaloga i službe; vojska je javna služba, ofkors. S druge strane, vladar Marsa jest Saturn, vezani su separacijskim trigonom, a to označava nepopularan potez, ali i uspješan, nešto što ne izaziva aplauz, ali jest poštovanje.

Generalno, natalna karta nam otkriva uravnotežen odnos kluba u oslanjanjanju na sebe i na druge ( 5 planeta gravitira prema ASC, lijevo od meridijana IC – MC; isto toliko gravitira ih prema DESC ), sličan odnos je i komparacija između javnog ( 6 planeta iznad horizonta ASC - DESC; gravitacija prema MC ) i privatnog ( 4 planete ispod horizonta; gravitacija prema IC ).
Od kvalitete, prednjači fiksna kvaliteta sa 5 planeta, uključujući oba svjetla i vladara ascendenta, kao i sam MC. Kardinalna kvaliteta je zastupljena sa 3 planete, dok je promjenjiva kvaliteta prisutna sa dvije planete, ali donekle manjak prilagodljivosti kompenzira ASC u promjenjivom znaku. Svejedno, fiksna kvaliteta daje nepokolebljivost, neprilagodljivost, nepopustljivost, ogromnu volju, sposobnost da stvari se dovedu do kraja, pod uvjetom da se stvar otpočne. Ovo nekad može biti i samoubojstveno, a nekad može dati rezultate koji traju kroz vrijeme, nešto što se može opisati kao stanje stabilnosti. Ego je ovdje i najveći saveznik i najveći neprijatelj.
Što se tiče samih elemenata, primjetno je da zračni, vodeni i zemljani imaju po 3 planete, a vatreni element samo jednu planetu. Zbog pozicije ASC i MC u zračnom elementu, ali i vladara Merkura u zračnom znaku, prednost elementa dajemo brzini, inteligenciji, otvorenosti za nove stvari, komunikaciji, ali ovo označava i nestabilnost, nepostojanost, loš talent za upravljanje financijama ( kako brzo dođu, tako brzo novci i odu ), fragmentiranost ( postojanje raznih frakcija unutar samog kluba ). Nedostatak elementa vatre ukazuje na nedostatak samopouzdanja, u nepovjerenje u vlastite snage, a u konačnici to rezultira time da se Hajduk kao klub teško ili nikako nameće drugim klubovima kao vođa ili autoritet. Jedini planet u vatri jest Mjesec pa se može kazati da je Hajduk vođa/autoritet u narodu. Dodatna poteškoća u bildanju klupskog autoriteta jest pozicija Sunca u znaku svog izgona, u Vodenjaku, pa je Hajduk klub kojeg se uvažava poradi prijateljstva, ali ne i faktične moći. Ipak, nije Sunce jedini faktor, već i Saturn, zajedno sa Uranom, a oni su i vladari Sunca. Stoga, saturnijanski rečeno, tek kad se izgradi pozicija u društvu, a to će ići sporo i mukotrpno - onako kako se sporo i mukotrpno budu stvarali i nogometni rezultati - Hajduk će imati i neki autoritet prema drugim klubovima, kao i u cijeloj javnosti.

HAJDUK Split, 1911.
(najstarija dostupna slika)


Gledano po horoskopskim kućama, možemo dati kratki pregled.
1.kuća/život/vrline i mane/predstavljanje drugima– Početak prolazi u raznim promjenama, novostima, učenju od boljih, u naklonosti i protekciji od tih boljih; Pluton predstavlja iskušenja i teške muke u svemu tome, traženje da se da sve od sebe da bi se opstalo i preživjelo. Druga polovica života obilježena je prilagodbom na vanjske okolnosti, nekritički se upija i dobro i loše oko sebe. Istovremeno, klub postaje slavan, utjecajan u narodu, vračajući se vlastitim korjenima. Ovaj dio života obilježen je i jakim sukobima sa autoritetima, kao i ogromnoj emotivnoj snazi, potpori koju klub ima.
2.kuća/financije/talenti/osobna sloboda – Novac je nestabilan, promjenjiv, ima uspona i padova. Ovisi o nekritičkoj ljubavi i zaštiti, bilo države ili naroda. Neptun označava ogromne novce, neobjašnjivog ili tajnog porijekla, a jednako tako i gubitke. Pozicija Mjeseca u 4.kući ukazuje na novac od nekretnina, a Neptun sa jedne strane može opisivat stadion na Poljudu koji je nekad bio močvarno područje; s druge strane može opisivati i obližnji samostan Sv. Ante, koji je na neobjašnjiv način ostao pošteđen od strane Turaka dok su opsjedali i pokušavali osvojiti srednjovjekovni Split; s treće strane ovaj Neptun može označavati i ogromnu vrijednost nekretnina, koje to mogu zahvaliti tzv morskoj poziciji. ( Split sa svojom bližom okolicom danas po cijeni nekretnina vrijedi jednako, ako ne i više, negoli glavni grad Zagreb, koji je nekoliko puta veći od Splita. )
3.kuća/komunikacije/kraća putovanja/rodbinski odnosi – Sami počeci obilježavaju putovanja unutar države; emotivan, obiteljski odnos; popularizacija i utjecaj na domaći narod. Malo kasnije, sa dužim putovanjima, preko granice i na druge kontinente, počinje i prava slava, izlazak u javnost i poštovanje od iste. Poruke i ideje koje klub prenosi samim svojim postojanjem, prevenstveno u odnosu na prekomorske iseljenike, čini ga bitnim i važnim u društvu. Klub postaje kao mlađi brat, onaj koji se pod kožu uvlači te tako postaje i faktor ujedinitelj, napredanih misli, "napredan u glavi".
4.kuća/obitelj/domovina/nacija/preci/sudbina koja je nametnuta – Ova kuća označava sjever kao stranu svijeta, a vladar kuće, Sunce, otišlo je u znak Vodenjaka, koji označava od zapada ka sjeveru. Ergo, carski Beč je lociran kao domovina. Ali, i Prag je u istom smjeru u odnosu na Split. Mjesec u ovoj kući, u Lavu, označava i narodno carsko porijeklo, tj razdoblje cara Dioklecijana. Ali, i prva hrvatska srednjovjekovna država, njen prvi spomen, datiran je u obližnjim Kaštelima, a oni su u istom smjeru kao i Beč, kao i Prag, kao i Zagreb danas.
Pogled na Peristil i katedralu
I crkvena prvostolnica u Hrvata sve do 19.stoljeća bila je splitska katedrala, da bi se tada
prebacila u Zagreb. Splitski povijesni paternalizam, a neki bi rekli kampanalizam, obilježio je prvi dio sudbine kluba, da bi drugi dio klub odredio kao firmu/poduzeće, tj postaje profesionalni klub, u čemu je opet bio onaj koji, u mnogim slučajevima, prvi započinje nove poduhvate, prihvatajući ideje/iskustva drugih, prvenstveno one koje dolaze iz inozemstva. Ova kuća predstavlja i klupsku kuću, tj. nogometno igralište. Prvo je bilo staro hajdukovo, a zvalo se još i Kraljeva njiva, jer je formalno to bio vojni teren, a u samim počecima su jedno vrijeme paralelno nogometaši trenirali, a vojnici imali obuku gađanja ( teren je bio vojna streljana ). Prisustvo Mjeseca označava neku kuću, a znak Lava toplinu; riječ je o toplani, a i sama ulica se zvala po njoj: Plinarska ulica. Vatreni znaci vladaju i brdima, a kako je obližnje brdo Marjan poznato i slavno brdo, to je znak Lava primjeren Marjanu ( brdo vulkanskog porijekla, istodobno je i poluotok na koji se naslanja Split ). Uz to igralište vezuju se slavni klupski dani, masovna popularnost i utjecaj na narod. Naredno razdoblje obilježio je prelazak na stadion Poljud. Simbolizira ga Merkur u Vodenjaku te je danas sam stadion postao jedan od simbola kluba, skoro pa istog ranga kao i igrači ( vladar Ascendenta ). Vodenjak označava i prenamjenu zemljišta, ako je o zemljištu riječ, iz poljoprivrednog u stambeno, npr. Poljud je prethodno bio močvarno područje, a prvi susjed mu samostan Sv.Ante. Vodenjak označava i krov, a Poljud je imao rješenje krovne konstrukcije kao svjetska inovacija za to doba. Nulti stupanj označava nešto potpuno novo, konjukcija sa Uranom da je riječ i o genijalnoj konstrukciji ( stadion je od prije dvije godine proglašen kulturnim spomenikom ), kao i da je poslužio za primjer mnogim drugim budućim stadionima ( 9.kuća, zakoni, edicije, tzv "više znanje" ) svojim konstrukcijskim rješenjima. Merkur označava nešto što je malo, a Vodenjak je onaj koji spaja, pa je između ostalog i most: na stadion na Poljudu se ulazi preko malih mostova; konjukcija sa Uranom označava i visinu i nešto novo, dok znak Jarca simbolizira beton kao materijal, ali i podzemlje/podrum - Poljud je ukopan u dubinu.  Znak Jarca označava i vremensko razdoblje, pa kako je ovdje Uran na kraju 8.kuće i aspektira Merkur na nultom stupnju 9.kuće, to bi i opisalo razdoblje kada neki vladar umire ( ili je revolucija u pitanju, rat itd.), jer je Uran vladar Sunca u 10.kući. koje ima kvadrat sa Saturnom. Naravno, stadion je pušten u promet 1979. godine za vrijeme Mediteranskih igri ( MIS '79 ), a vladar Tito umire naredne godine. Riječanin Boris Magaš arhitektonski je autor tog novog simbola i kluba, ali i samog grada Splita. Kvadrat sa Saturnom kojeg ima konjukcija Merkura i Urana označava i poteškoće u rezultatskom smislu koje su došle sa preseljenjem, puno veće muke i odricanja da bi se ostavrio sportski uspjeh. And last but not least, 4.kuća označava, kako je već rečeno, sjever kao stranu svijeta pa u tom kontekstu Mjesec u Lavu je ništa drugo doli Torcida sa sjevera kao istureni reprezent naroda, koji se ne boji ni boga ni gospe, a kamoli će vlasti.
Brdo Marjan
5.kuća/ljubav/kreativnost/radost/samoproširenje – Umetnuti znak Vage i njezin vladar, Venera u Ribama, 10.kuća, označava ono što je bilo na samom početku, što je prethodilo svemu, ali je ostalo skriveno i nepoznato. Ovdje je, ustvari, opis romantičnih čežnji splitskih studenata u Pragu i njihovih mokrih snova o velikoj nogometnoj slavi, a kako bi poradi toga imali veće uspjehe sa češkim ženama i djevojkama. Položaj Venere i njezini aspekti obećavaju ljubav koja nikad neće prestati; klub može biti prvi ili zadnji, ali njega publika nikad neće ostaviti. Umetnuti znak počme raditi u vidljivom smislu tek od "polovice života" pa je sadašnjost i budućnost kluba zagarantirana poradi ogromne emotivne potpore koju ima, kako unutar države, tako i u inozemstvu, i to ne samo od strane Dalmatinaca ili drugih Hrvata. Mnogi se u Hajduk zaljube na prvi pogled. Vjerojatno je to poradi toga što je skoro pa stavljen znak jednakosti između Dalmacije i Hajduka, to je moć identifikacije koja je jača od mnogo čega drugog što postoji i u samoj državi Hrvatskoj pa gomile stranaca navijaju za Hajduk, baš kao što i gomile Hrvata navijaju za Barcelonu ili Juventus, a da im tamo ne igra ni brat, ni ćaća. Simptomatično je da su u bivšoj državi ex SFRJ, Albanci sa Kosova najviše navijali upravo za splitski Hajduk. Ustvari, s kime bi se oni i mogli identificirati i za koga navijati, ako su oni kao narod potpuno drugačiji od drugih, i još gurnuti na marginu? Naravno, za klub koji je drugačiji od drugih, koji dolazi iz regije koja je drugačija od drugih i koji u svom duhu nosi poruku/ideju prkos moćnima, zaštita slabima. Mnogi su klubovi osnivani po uzoru na Hajduk ili kao klubovi pobratimi, istog imena, ali uglavnom je riječ o klubovima iz bivše države, ili iseljeničkim klubovima. No, ima i druge neograničene i neobjašnjive, uncoditional love koja ruši barijere u mozgu. Tako je nakon turneje Hajduka po Južnoj Americi početkom '70-ih godina prošlog stoljeća, u glavnom gradu Ekvadora, osnovan Hajduk Quito. Osnivač Leizer Enriquez nema veze sa Dalmacijom niti Hrvatskom, a klub i dan danas egzistira. Sam početak klupske kreacije Hajduka opet je u simbolici Merkura, ali u simbolici znaka Djevice. Pozicija znaka označava slabost i podređenost u odnosu na druge, ali istovremeno i dobro učenje, savladavanje prepreka, težnju za boljitkom i napretkom. Želja za perfekcionizmom zna često odmoći, a ne samo pomoći. Merkur svojom pozicijom i aspektima ukazuje na stranu pomoć, kako u trenerskom smislu, tako i u igračkom. Odnosno, iskoraci u sportskoj kreaciji je dolazio sa znanjem i vještinama trenera i igrača koji su dolazili iz drugih sredina te na taj način obogačivali znanja i mogućnosti domaćih igrača.
Stadion Poljud
Stadion kod stare plinare
6.kuća/radno mjesto/usluge/podređenost/zdravlje – U prvoj fazi klub je na granici opstanka, borba za život, davanje maksimalne snage da se postigne radni uspjeh. Pomoć iz inozemstva ili moćnih domaćih ljudi, daje dovoljno kisika da bi se glava držala iznad vode. Oslanjanje na pomoć stvara i određenu životnu naviku, ali znak Škorpiona kroz vrijeme stvari dovede do vrhunca kada sve mora puknuti, pa tako i oslanjanje na tuđu pomoć i zaštitu moćnih ljudi dovodi do transformacije i drugačije  radne organiziranosti. Sreća nije sve što trebaš u životu! Druga polovica je obilježena komfornijim radnim uvjetima, gdje je sve dignuto na veću razinu, gdje moćni i jaki pojedinci, ili stranci općenito, sami dolaze klubu, ali ne samo da bi klubu pomogli, već često puta da bi od kluba izvukli korist za sebe ( Jupiter u 6.kući, ali i južni mjesečev čvor i prednatalna solarna eklipsa ). Ovdje problemi nastaju od imanja viška: novac ili sportski uspjesi donose nekontrolirano samopouzdanje i ekspanziju koja privlače i ljude sa lošim namjerama, a ne samo one sa dobrim.

7.kuća/izlazak u javnost/otvoreni neprijatelji ili saveznici/kako drugi vide klub/partnerski odnosi/politika – Političari i podrška iz inozemstva obilježavaju početak, pripadanje savezima većima od sebe, ali opet uz određene gubitke, ili rad iza leđa. Prisutni su veliki zaokreti, ovisno o događajima na koje klub sam nema utjecaja. Druga polovica nije lagana kao i prva jer daje puno više otvorenih neprijatelja, sponzori i menadžeri su i okovi i zlatni kavez za klub, klijentelizam i borba za vlast unutar kluba stvara lošu klimu za sportske rezultate, troši su puno jalove energije. S druge strane, klub sve više postaje i politički projekt, bilo da ga se simpatizira ili otvoreno napada zbog toga. Prvenstveno jer u njega ulaze političari ili oni koji preko njega žele ostvariti neke druge, političke ili društvene ciljeve. Svaki uspjeh ili neuspjeh kluba ima i neke društvene/političke reference. Odjek u javnosti je često kreiran od strane tajnih neprijatelja kluba koji su na prvi pogled prijatelji kluba: Saturn kao vladar druge polovice 7.kuće, nalazi se na samom kraju 11.kuće i kroz vrijeme ulazi u 12.kuću, što označava ograničenje (12.kuća) koja dolazi od drugih (7.kuća). Možemo kazati da drugi Hajduk doživljavaju kao klub pod sretnom zvijezdom ili da ima protekcije u odnosu na druge klubove, ali to je samo djelomično točno: naglašava se ono što Hajduku je bilo korisno, a vješto prešućuje ono gdje je klub bio na šteti. Vjerojatno zato da bi ga se i ubuduće moglo ispod pojasa udarati i dodatno mu činiti probleme većim negoli bi trebali biti.
8.kuća/krediti/skriveni utjecaj/moć privlačenja/smrt ili iskorak naprijed – Prisustvo Marsa u ovoj kući naglašava tuđi novac u opticaju, nužnost kreditiranja i sponzorstva za egzistenciju. Saturn kao vladar označava čestu besparicu, možebitni i bankrot, ali egzaltirana pozicija Marsa, kao i dobri aspekti, privlači pozitivan rasplet događaja. Možemo kazati kako rat, kao mundana stvarnost, pred klub stvara gomilu izazova i opasnosti, ali klub se svaki puta izvlači i postaje još jači, čini iskorak u svojoj egzistenciji. Jaka regeneracija. Aspekt Marsa sa Venerom, vladaricom 5.kuće, a obje planete egzaltirane, kao i vladari mjesečevih čvorova, ukazuje i na čvrstu, jaku obranu, prvenstveno na vratare ( sve u simbolici Jarca ), kojima Hajduk nikad nije manjkao, počevši od legendarnog Luke Kaliterene, preko Vladimira Beare do gomile vratara – reprezentativaca, kako ex Jugoslavije, tako i Hrvatske. Naravno, ovo je i pokazatelj koji pomaže tzv diskriminacijsku poziciju u nogometu, a to je svakako igranje pred domaćom publikom, na domaćem terenu. ( Nekad se u šali govorilo da Crvena Zvezda već gubi 1:0 protiv Hajduka prije negoli i počme utakmica kada bi gostovali u Splitu.) Sveukupno rečeno, ova kuća nam govori kako Hajduk ima jak podsvjesni utjecaj na druge, to jest da ima moć iz sjene jer formalno su uvijek drugi klubovi, iz većih gradova, bili u prvom planu šireg društvenog interesa. Uran na samom kraju kuće ima veće značenje i utjecaj na narednu kuću, a u kontekstu 8.kuće bi opisivao neočekivanu smrt ili uskrsnuće, preokret koji tim činom nastaje, a čije prave implikacije se prenose na područje kuće koja slijedi.
Luka Kaliterna
13.X.1893. Split - 25.II.1984. Split
9.kuća/daleka putovanja/istina/zakoni/duhovna slava/viši slojevi društva/inozemstvo - Sfera ove kuće označava preokret, iznenadne promjene i važne vijesti koje se tiču samog kluba. Ovdje je i područje usmjerene akcije poradi Merkura, vladara Ascendenta; kako ova kuća govori i o svrsi života, aspiracijama ka višem smislu postojanja, to je onda životna akcija usklađena sa svrhom postojanja. Naravno, Merkur kao simbol toga ukazuje na ograničenost dometa ( ovo nije "njegova" kuća! ), Zakoni, knjige, inozemstvo, visokoobrazovani, ali i religija ( "religiozni odnos prema klubu" ) u središtu su značenja kuće. Glas o klubu daleko se čuje. Ovo je i pozicija proročkog kluba; onako kako misionari dalekim putovanjima šire vjeru, ovdje klub svojim gostovanjima, bližim i daljim, širi priču/istinu o sebi, to jest ljudima koje taj klub predstavlja. Napeti aspekt sa Saturnom kojeg ima konjukcija MER 0* UR, ukazuje na gomilu problema i nemogućnost da se aspiracije lako ostvare. Osim što Saturn sam po sebi predstavlja autoritativne vladare, u ovom slučaju on jest i personalni autoritativni vladar, kao vladar 10.kuće, ali i osobni vladar konjukcije MER 0* UR, što dodatno vezuje i ruke i noge ambicijama kluba. Naravno, onoliko koliko je klub spreman/sposoban živjeti svoju revolucionarnu slobodu, toliko će biti i sposoban da se oslobodi Saturnovih okova. Riječ je o faktoru Uran, stanju duha koje se buni na okoštale forme vladanja. To stanje proizvodi nestabilnost, a da bi se opstalo valja stalno biti budan. Kroz povijest, Hajduk se u više navrata suprotstavio i odbacio Saturna te se potpuno preoblikovao u revolucionara ( Uran ) sa porukom ( konjukcija Merkur ). Naravno, posljedice uvijek dođu poslije, jer nekakvog reda i forme djelovanja ( Saturn! ), nakon djelovanja kaosa ( Uran! ), mora biti. Uran u ovoj kući faktor je ujedinjenja, ali za razliku od Mjeseca koji to čini na emotivno – duševnoj razini, Uran to čini sa voljom, umom. Poradi sukoba sa starim strukturama, to ujedinjenje biva nasilno, jer drugog puta nema, Saturn se sam nikad neće maknuti niti udovoljiti zahtjevima. Uglavnom, Hajduk je klub kojim uglavnom drma kaos ( poradi UR 90* SAT ), a tek sporadično i organizirani kaos ( kada je UR 60*, 120* sa SO ili SAT u direkcijama, solaru ili tranzitima ).
10.kuća/ambicija/društveni prestiž/autoriteti/poštovanje drugih/sudbina koja se stvara – Sunce odmaknuto tek 3* od samog vrha neba ukazuje da središnji planet našeg sistema, a koji astrološki označava identifikacijsku iskaznicu, predstavlja sve ono što klub s vremenom će postati ili to već jest. Ovo Sunce predstavlja sve svjetovne vladare pod kojima je Hajduk kao klub postojao, od Franje Josipa do Franje Tuđmana. Autoritativni vladari koji su ujedinitelji različitih naroda, pa su ili carevi, ili kraljevi, ili doživotni predsjednici. Franjo Tuđman bio je neformalni car ili kralj, to jest vladao je državom do kraja života ( mada, formalno – pravno, mogao je na izborima biti i smijenjen sa te pozicije ), a faktor ujedinjenja kod njega je prisutan u kontekstu stvaranja Hrvatske kao samostalne države. Ergo, Sunce je u znaku Vodenjaka slabo, pa su sa te strane i svi autoriteti/vladari bitni za klub tek ako su ujedinitelji/reformatori, a otpor novitetima dolazi od starih društvenih struktura. Jednak tome je i status kluba u društvu. Hajduk preuzima ambiciju u društvu od vlastitih vladara, onih koji vladaju nad njim. Kroz vrijeme, klub postaje faktor ujedinjenja u društvu. Otpori tome su uvijek prisutni. Kroz sve epohe, ratove i poslijeratna razdoblja: Hajduk želi postići moć na način da želi nešto novo, nove odnose i načine inkorporirati u postojeće društvo, a što nailazi na sukobe sa onima koji žele zadržati to što imaju. Uostalom, Hajduk je kao klub trebao prvo savladati otpor samih Splićana jer mnogi su na tu novu igru napucavanja (ili kako bi Splićani o' kolina rekli – kendavanja ) loptom gledali sa podsmijehom i otvorenom antipatijom. Ali, mladi , to jest Merkur, pobijedili su stare. Tako i svi autoriteti/vladari, kada se okolnosti stvore, one na koje nitko ne može računati ili upravljati s njima ( Pun Mjesec, SO 180* MO! ), nestat će sa javne vladajuće scene, a pobunjeni Hajduk borit će se za svoja prava, boreći se usput i za druge, a ne samo za sebe. Ova simbolika je, dakle, ponajprije prisutna u vremenima kada se događaju velike društvene promjene, a u kojima je Hajduku, voljom astroloških bogova, namijenjena jedna od uloga protagonista, a nikako statista, onih koji u zavjetrini čekaju na koju će stranu zapuvat vitar.
Druga polovica klupske karijere obilježena je fantastično pozicioniranom Venerom u Ribama. Tranzit Neptuna ovim znakom, aktivirao je na najdublji način i samu Veneru, a tranzitni Jupiter šeće oko pozicije natalnog te je na taj način aktiviran i natalni veliki trigon ove 3 planete, i to sve aplikacijski aspekti, iz čega se da zaključiti da je Hajduk upravo u vremenu kada ga ništa ne može srušiti, makoliko se neki trudili oko toga, jer on postaje dio kolektivne memorije, neki bi rekli i opće narodno dobro; kao što nacionalni parkovi ne mogu biti privatno vlasništvo, ni klubovi kao što je Hajduk ne mogu biti nečije privatno vlasništvo. Jednostavno, klub će trajat koliko budu trajali i ljudi koji ga vole i daje svoje novce - iz ljubavi, a ne interesa! - za njega. A to znači, vječno!
11.kuća/prijatelji/istomišljenici/plodovi društvenog statusa/okolnosti na koje se ne može utjecati/iznenadne promjene/klub kao sportska organizacija – Umetnuti znak Ovna govori šta je bilo prvo ili što postoji otprije, ali je tek sada vidljivo. Sa Marsom u egzaltiranom Jarcu, u opasnoj 8.kući, Hajduk se nameće kao vođa drugima. Što su okolnosti teže, opasnije, to se lakše izbacuje u prvi plan. Štaviše, klub se hrani opasnostima, to kao da mu je u genetici. Pa i jest, kada znamo pozadinu nastanka imena i štoriju o hajduku Andriji Šimiću. Ovan označava i predvodnika, nekog tko je prvi, pa u kontekstu 8.kuće, svi ratovi i sukobi koji dolaze sa strane, pogonsko su gorivo i prilika za iskorak, za novi, viši level postojanja. Naravno, i neprijatelji su veliki i opasni. Kao vladar južnog mjesečevog čvora, Mars nužno proizvodi i neke gubitke, bez obzira na sjajne aspekte koje ima. Mars je, dakle, oštećen, slično kao i Jupiter, koji je u konjukciji sa juž.mjeseč.čvorom i u ne baš povoljnoj 6.kući. Cinički bi se dalo reći da zbog te dvije planete, Marsa & Jupitera, koji i jesu sinonim za sport, Hajduk nikad neće biti kao Barcelona. Ali zbog sjajno postavljene Venere, može biti popularan i voljen kao Barcelona. Razlika između razmjera popularnosti dvaju klubova, ekvivalentna je sportskim međunarodnim uspjesima.
Početak ove kuće počinje znakom Riba, što označava da su u počecima klubu na pomoć bili tek rijetki, ali beskrajno vjerni i odani prijatelji, jednako tako i političari. Ono što slijedi na samom kraju ove kuće jest veliko iskušenje zvano Saturn: na ulasku je u tamu i osamu 12.kuće, a dolazi iz 8., 9. i 10.kuće te djelomično i iz 7.kuće. I on daje darove, ali tek saturnijanski ciklusi od svakih 7 godina otprilike, kada Saturn svojim trazitima radi kvadrate, opozicije ili konjukcije u odnosu na natalnu poziciju, stvori i realnu formu/oblik cijene koju Saturnova ljubav ima. Promjene koje ovaj Saturn donosi jest da Hajduk svaki svoj uspjeh itekako pretplati u narednim razdobljima, da gomila prijatelja ustvari su lažni i koristoljubljivi, a tek rijetki su uvijek uz njega, oni koji nikad ne odustaju. Sretan aspekt trigona Saturna sa Marsom daje tu snagu i izdržljivost da se ne poklekne i propadne do temelja. A nakon kalvarije, slijedi i sreća: Saturnom vlada već spomenuta Venera, ona ukazuje šta se sa Saturnom događa poslije. Istina, Venera je mala sreća, ali je aplikacijskim trigonom vezana sa velikom srećom, to jest Jupiterom.
12.kuća/tajni neprijatelji/nesvjesno/kraj životnih puteva/tajne organizacije/zatvoreni prostori/snovi/kriminal – Prisustvo Saturna, koji se iz 11.kuće izljeva u 12.kuću, predstavlja državnu instituciju zvanu bolnica; nalazi se preko puta starog stadiona. Označava i zid, kao i vojno vježbalište. Aplikacija sa Merkurom ukazuje da je objekt preko puta starog stadiona najpoznatiji kao staro rodilište u današnjoj kolektivnoj memoriji. Ovaj Saturn predstavlja i loše navike, kao kada vladar 9.kuće ode u 12.kuću. Saturn ( uz Sunce ) predstavlja i stablo, a kako Merkur simbolizira dud, to jest murvu, aspekt kvadrata bi opisao i staru Hajdukovu murvu
Središnji klupski prostor Torcide je pred starom murvom
uz koju se danas mnogi strenđeri fotografiraju te na taj način ulaze u kolektivno nesvjesno. Znak Bika označava i bogatstvo, ali ono koje treba pustiti da ode u zaborav. Danas ta gola zemlja u srcu gradu košta gomilu milijuna eura od kojih klub nema ništa; izgubio je vlasništvo nad stadionom, a dobio novi, ali samo na korištenje. Opet se tu vidi SA 90* ME,UR. Bik u sportskom smislu označava amaterizam, dok bi Saturn predstavljao preofesionalce. U početku je Hajduk probleme imao poradi Saturna, jer je bio amaterski klub. Ali, prisustvo sjvernog mjesečevog čvora u ovoj kući i znaku, ukazuje na rast kroz amaterizam. Vladar 10.kuće odlazi u 12.kuću, profesionalizam je tajni neprijatelj, ali i vladar 12.kuće odlazi u 10.kuću pa taj amaterizam izlazi pod svjetla reflektora i postaje profesionalac, društveno prihvatljiv, kao Venera u Ribi, magično zavodljiva za mase. Ovaj Saturn je i hajdukov dišpet, koji se nekad pokaže u obliku tajne snage, a nekad i kao samoubojstvo. Drmanje iza scene, političko i svako drugo, prisutno je od samih klupskih početaka, ali sve izlazi na vidjelo, ništa se ne može sakriti. Neki kažu, Split je mali grad, u njemu se sve zna. Horoskop kaže da to nije zbog veličine, jer u suprotnom sve tajne ovoga svijeta bi se znale iz svakog sela. Ali, nije svako selo pozicionirano na karti svijeta, ofkors, kao što je pozicioniran Split. Druga polovica ove kuće u znaku je u kojem je i sam Ascendent. Prevedeno, to bi značilo da je klub sam sebi najveći tajni neprijatelj, a na nekoj drugoj razini, može se tumačiti i da navijači/ulica čine štetu klubu. Naravno, osim što čine štetu, oni su i anđeli spasitelji, jer u ovoj kući zbrajaju se svi završni punti i podvlači crta. Hoće li doći vrag po svoje, ili će anđeo raširiti krila, to je nemoguće znati i reći dok Hajduk živi vječno. Možda je to i odlika egzistiranja limba/purgatorija/čistilišta, vječna borba između dobra i zla jer u protivnom, klub je poodavno već nekoliko puta "trebao" umrijeti. Ali nije. Još traje. Živi i bori se. Bori se jer živi. Neki – a sve ih je više - u tome vide ljepotu i ljubav. Razbojnik Andrija Šimić, hajduk iz naroda, svoj životni put okončao je u slavi i ljubavi. Neka tako bude i sa njegovim imenjakom iz Splita!

Recimo na kraju nešto i o konfiguracijama Hajdukovog natala. Veliki vodeni trigon između VE, NE I JU je prvo. Ogromna zaštita i energija za klub. Snaga je prvenstveno u sjajno pozicioniranoj Veneri, po znaku i kući te svim aspektima koji su aplikacijski. Određene manjkavosti su u retrogradnosti Neptuna i Jupiterovoj konjukciji sa južnim mjes.čvorom. Beskonačna inspiracija duši i budućim naraštajima ( NE/Rak ), pobjeda nad smrću, sreća koja se uzdiže nad nesrećom, slava koja se regenerira i traje vječno ( JU/Škorpion ), neuvjetovana ljubav, zadovoljstvo koje prelazi granice svjetova, sportski orgazam, popularnost koja dopire do najudaljenijih mjesta ( VE/Ribe ).
Hajdukova  ženska snaga ili Venera u Ribi
Da bi se ova konfiguracija preobrazila u
zmaj – konfiguraciju, nedostaje točnije pozicioniran Mars. On ima aspekte sekstila MA 60* JU i MA 60* VE, ali orbis od 10* prema Neptunu, bez obzira što je riječ o aplikaciji, izvan je dozvoljenog orbisa za opoziciju, 180*, ove dvije planete. Zmaj je moćna konfiguracija, koja gazi sve pred sobom, ali kod Hajduka ipak ne i natalno prisutna, osim u pojedinim tranzitima ili direkcijama, s tim što tada sama narav planeta, NE i MA, ukazuju i način kako zmaj gazi sve pred sobom: opozicija bi ukazivala na kontrolu i manipulaciju, s jedne strane od sile i fizičke moći, a sa druge od prevare ili neke druge ilegalne rabote.
Mamac za turiste na carskom Peristilu
Druga važna konfiguracija jest yod ili božji prst. Mjesec i Pluton stvaraju dobre prilike poradi jake unutarnje emotivne snage; oboje se hrane jedno drugim jer je aspekt sekstila ustvari aspekt suradnje, MO 60* PL. Te dvije planete stoje u aspektu inkonjukcije, 150*, u napetosti i frustraciji prema planeti Uranu. On je u ovom slučaju još i pojačan konjukcijom sa Merkurom. Uran je žarišni planet koji na sebe navlači dvije inkonjukcije. Međusobna neusklađenost elemenata i kvalitete koju imaju planete u aspektima, traži prilagodbu kao razrješenje. Traži se proboj kroz nasuprotni znak i kuću u odnosu na žarišnji planet yod konfiguracije. U ovom slučaju, nasuprot stoji planeta Neptun, pa se time automatski stvara konfiguracija bumerang. Aspekt UR 180* NE istodobno je rješenje problema, ali ako se ta šansa ne iskoristi kako treba, tada slijedi negativna strana medalje, opozicija počme djelovati kao otvoreno neprijateljstvo. Zato to i jest bumerang. U Hajdukovu slučaju, ova opozicija aktivira 2.kuću te 8. i 9.kuću, a označava opijenost, nekontrolirane mase, droge/nadri lijekove/religiozni fanatizam, nove ideologije i znanja, daleke zemlje, inozemstvo općenito, zakonske okvire, financijski potencijal zarade i trošenja. Ukratko, ove dvije planete u aspektu označavaju idealizam,a nakon toga slijedi rušenje; ili je Hajduk najbolji u svitu i okolici pa sviraju fanfare, ili nakon prvog poraza slijedi opći raspad sistema. Planeta koja snažno utječe sa strane na ovu planetarnu aktivnost jest Sunce: ima dva jaka aspekta, SO 120* PL i SO 180* MO, što prevedeno znači da se vladari/političari miješaju u rad kluba, no prava istina je da su isprovocirani djelovanjem naroda, to jest jakim aspektom MO 60* PL, a kakvi bi to vladari/političari bili ako nebi osluškivali što narod misli/želi – MO 180* SO, gdje snagom aspekta, poradi Punog Mjeseca, narod ( MO ) vlada, ali kako je to znak Lava, to onda u konkretnom slučaju znači da je narod ambiciozan, želi imat svoje mjesto pod suncem, a to u konačnici "košta" pa vladar/političar vlada tim narodom sve i da ne želi. Ove incestuozne veze hajdučkog puka i vladara/političara kroz povijest je bila česta pojava, gdje nikad nije bilo nevinih, ali ni potpuno pobijeđenih, ni sa jedne ni sa druge strane. Vladari/političari su se mijenjali, baš kako se mijenjao i hajdučki puk. Jedan od razloga zašto je to tako jest i da ovaj aspekt UR 180* NE ima orbis 7*, a istovremeno je i separacion pa time slabi snaga aspekta. Planete su obje transcendente, tzv vanjske – hladne – daleke pa njihov energetski potencijal nije moguć ako je klub na niskoj razini egzistencije. U modernijim vremenima, i transcenedente planete mogu više doći do izražaja pa tako i smanjenje ovisnosti o vladarima/političarima može se jače manifestirati. Današnje doba je upravo prilika za takvu soluciju: vrijeme je turbo moderno, a političari su protjerani iz kluba. Klub je ostavljen na milost i nemilost samome sebi. Eto prilike, ali i opasnosti.
Ljubav, a ne đir!

Ovim bi bio završen uvodni ili opći dio o Hajduku. U narednom tekstu prorešetat ćemo kroz godine sve klupske uspone i padove, rezultatska slavlja i poraze.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

          (Napomena: U pisanju teksta korišteni su materijali iz knjiga Jurice Gizdića,  službenih web stranica HNK Hajduka, kao i slike iz nekih privatnih kolekcija  članova "velike Hajdukove   obitelji" dostupnih na internetu, kojima se ovim putem i zahvaljujem. )