nedjelja, 16. rujna 2018.

HŽV, 4.DIO: PRVE DRŽAVNE TITULE



HŠK Hajduk Split 1927.


Godina 1927. značajna je za klub iz više razloga. Onaj najvažniji jest da je Hajduk prvi puta postao prvak države. Drugi važan detalj jest da je te godine klub prvi puta igrao i službene europske međunarodne utakmice. Kao prvak države, nastupio je u Mitropa Cupu ( kasnije nazvan još i Srednje- europski kup, SEV ) te se nakon dva susreta ( i dva poraza) sa Rapidom iz Beča, oprostio od natjecanja u samom početku. Treći važan događaj te godine u klupskoj povijesti jest manje poznat široj javnosti: prvi puta Hajduk odlazi na gostovanje praćen organiziranim odlaskom svojih navijača. Radilo se o prvenstvenom gostovanju u Zagreb i utakmici protiv HAŠK -a, u kojoj je Hajduk pobijedio sa (0:4). Torcida prije Torcide, tada još u romantičnim povojima, otišla je na "nedjeljni izlet u Zagreb"; friška željeznička veza je omogućila, a zalazak proljeća i dobre nogometne igre izmamile određeni broj pripadnika "gornjeg splitskog sloja" da spoje ugodno s korisnim te pođu bodriti splitske bile.

Natal, primarne i sekundarne progresije 10.07.1927.


( Gledajući s povijesne distance, kompletan klub je uveliko obojan simbolikom 9.kuće. Klub osnivaju studenti, daleko od svoje kuće – 9.kuća. Na prvo gostovanje organizirano odlaze pripadnici "gornjeg sloja", a oni, opet, tradicionalno se nalaze u okviru 9.kuće. Sama Torcida osnovana je u krugu studenata u Zagrebu, uoči mitske utakmice protiv Crvene Zvezde u Splitu, što je opet 9.kuća, kako poradi simbolike studenata, tako i samog mjesta – Zagreb – što u ono doba predstavlja neuobičajeno putovanje, "ono koje nije dnevna rutina" (u simbolici 3.kuće) pa iako Zagreb nije inozemstvo, po svemu označava 9.kuću u kontekstu daljine i putovanja. Nastranu to što je i sama Torcida dobila "inspiraciju" po brazilskim navijačima na Svjetskom prvenstvu 1950.-e, što je opet simbolika dalekih putovanja, ovaj put prekomorskih, što Hajduk apsolutno ispunjava aplikacijskim natalnim trigonom Neptuna i Jupitera u vodenim znakovima. Kako znamo da se i sam vladar Hajdukovog horoskopa, Merkur, našao u 9.kući, to onda lako dolazimo do samog smisla buduće Torcide: imati što više putovanja i što više gostovanja; doma je narod, mase, ali ratnici odlaze od kuće! )

Krenut ćemo stoga prvo sa tom utakmicom između HAŠK – a i Hajduka, odigranoj 19.06.1927. vrijeme nepoznato. U podne je trazitni Mjesec ( MO tr ) iznosio 18*11' Vodenjaka/Aquarius (Aq), što znači da je za nekih 4 sata dospio na natalni vrh neba, tj ušao u 10.kuću (MC rx). To ima simboliku sličnu mladom mjesecu jer je do kraja dana MO tr konjuktirao, 0*, natalno Sunce, SO rx 23*38' Aq, radeći istovremeno i opoziciju, 180*, prema MO rx 23*48' Lava/Leo (Le). Ergo, "okolnosti su takve" ( njih opisuje Mjesec ) da je "prisustvo mase naglašeno", a što istovremeno označava i "kraj jedne faze, a početak nove".
Prvo organizirano gostovanje, Zagreb, 19.06.1927.

Drugo što upada u oko jest konjukcija SO tr 27*10' Blizanci/Gemini (Ge) i tranzitnog Sjevernog mjesečevog čvora/North Node (NN) na 27*54' Ge. Oboje blisko konjuktiraju PL rx 26*01' Ge. Ono što se ne vidi iz aviona jest to da su svi skupa u jakom kvadratu, 90*, sa natalnim ekvidistancom Saturna i Sunca na 27*27' Ribe/Pisces (Pi). "Bočno" opet udara, a ustvari se vraća na početak, natalni ekvidistanc Saturna i Mjeseca na 27*33' Ge, što označava sazrijevanje kluba. Na sve se nadovezuje i solarni Uran, UR sol, koji je te godine "ušančio se" na 27*26' Pi.
Pored konjukcije SO tr 0* NN tr, nalazi se i tranzitna Juno na 23*58' Ge. Zalomilo joj se da ima egzaktni trigon, 120*, prema natalnoj Juno ( Jn rx ) na 23*15' Vage/Libra (Li), 120* prema SO rx 23*38' Aq i sekstil, 60*, sa MO rx 23*48' Le.
Od aspekata tranzitnih planeta, posebice je bitna konjukcija Jupitera i Urana: JU tr 1*36' Ovna/Aries (Ar) 0* UR tr 3*15' Ar. Na njih se snažno "nabada" progresivna Venera, VE pr, koja je na dan osvajanja titule ( dvadesetak dana kasnije, 10.07.1927. ) bila na 2*47' Ar dok istodobno progresivni Ascenedent, ASC pr, na 2*59' Raka/Cancer (Ca) biva snažno kvadriran od svih zajedno.
Ali, ove dvije planete, JU i UR, imaju i ogroman energetski input kao točke ekvidistanca natalnih planeta. Idemo redom:
JU (1*36' Ar) – SA/CH (1*33' Ar) = tranzitni JU je u konjukciji sa natalnim ekvidistancom SA i CH
JU 90* - SO/Vx (1*27' Jarca/Capricornius/Cp) = tranzitni JU je u kvadratu sa natalnim ekvidistancom Sunca i Vertexa
JU 180* - MO/Vx (1*32' Li) = tranzitni JU je u opoziciji na natalni ekvidistanc između MO i Vx
JU 90* - UR/LI (1*46' Cp) = tranzitni JU je u kvadratu na natalni ekvidistanc Urana i Lilith

UR (3*15' Ar) 90* - SO/JU (3*53' Cp) = tranzitni UR u kvadratu je sa natalnim ekvidistancom između SO i JU
UR – SO/NN (3*53' Ar) = tranzitni UR u konjukciji je sa natalnim ekvidistancom između Sunca i North Node
UR 180* - JU/MO (3*58' Li) = tranzitni UR u opoziciji je na natalni ekvidistanc između JU i MO
UR 180* - NE/Fort (3*29' Li) = tranzitni Uran u opoziciji je sa ekvidistancom/midpointom između natalnog Neptuna i točke Fortune
UR 90* - ME/LI (3*31' Cp) = tranzitni UR u kvadratu je sa natalnim midpointom između ME i LI

Vrijedno je spomenuti ponavljanje aspektnog kontakta između Marsa i Venere kao u natalu. Ovdje je riječ o konjukciji, za razliku od natala, ali je opet separacija. Orbis je 5*, što je u simbolici 5.kuće, ali i samog znaka Lava, u kojem se tranzitni aspekt i dogodio. Prisutni su i aspekti sa točkama natalnih ekvidistanaca.

VE (12*01' Le) 180* - SO/ME (12*00' Aq) = tranzitna Venera u opoziciji je sa natalnim ekvidistancom između Sunca i Merkura
VE 90* - MO/ME (12*05' Sc) =tranzitna VE je u kvadratu sa natalnim ekvidistancom MO i ME
MA (7*53' Le) 180* - JU/SA (7*43' Aq) = tranzitni Mars u opoziciji je sa natalnim ekvidistancom između Jupitera i Saturna
MA 90* - SA/NN (7*43' Bik/Taurus/Ta) = tranzitni MA u kvadratu je sa natalnim ekvidistancom između Saturna i North Node

Navesti treba još i Pluton na 14*58' Ca:
PL 180* - SO/LI (15*08' Cp) = tranzitni PL u opoziciji je na natalni ekvidistanc SO i Lilith
PL 90* - MA/NE (14*11' Li) = tranzitni PL u kvadratu je sa natalnim ekvidistancom Marsa i NE

Vladar natala, Merkur, tranzitnog dana u podne je bio na 22*00' Ca. Osim što je u egzaktnom kvadratu na solarni ASC, ME tr 90* ASC sol 21*12' Ar, "hvata" i kvadrat prema natalnom ekvidistancu između Urana i Neptuna: ME 90* - UR/NE (23*06'Ar).

( Kod točaka ekvidistanaca ili midpointa, važno je istaknuti da u aspektima djeluju prvenstveno u konjukciji, kvadratu i opoziciji, a malo i skoro pa nikako u ostalim aspektima. Značenje se "izvlači" na osnovu simbolike samih planeta u ekvidistancu, a tek sekundarno i planeti koji ih "okida" u tranzitu ili direkcijama. Ako je "mješovit utjecaj" tzv dobrih i loših planeta u ekvidistancu, presuđuje veći zbir tzv dobrih ili loših koje se aspektno aktiviraju, a dodatno se gleda sam znak, to jest kako planete "dišu" u tom znaku dok je svakako bitno i stanje planete u samom natalu. Ako planeta u natalu pozitivno djeluje, svakako će njen utjcaj i u ekvidistancima biti dobar, a tek ako je u kontaktu sa lošim planetima i lošim "triggerom" u tranzitu, može joj se pridodati i određeno negativno značenje. Isto vrijedi i za obrnute, negativne slučajeve. Aspekti konjukcije, kvadrata ili opozicije nemaju nikakvo posebno značenje osim te da određuju dinamiku "trošenja" planetarne energije.)


Sada se možemo posvetiti i utakmici koja je titulu prvaka značila. Prvo prvenstvo Kraljevine SHS koje se igralo ligaškim sistemom, donijelo je i novoga prvaka – Hajduk iz Splita. Možda to i nije neobično ako znamo da je Hajdukov vladar Merkur na nultom stupnju znaka koji ide isprijed svog vremena te nastoji biti jednak s drugima, a u natalnoj je kući koja se trudi zakonskim rješenjima podići društvo na veći i pravedniji nivo postojanja. Ofkors, prvak države ligaškim sistemom ipak je "pravedniji i jednakiji prvak" negoli ako se do prvaka "stiže"igranjem kup – sistemom. Istina, to je prvenstvo bilo jednokružni liga sistem, ali povijest se ponovila i dvije godine kasnije kada se igralo prvi puta dvokružni liga sistem. No, vratimo se utakmici odigranoj 10.07.1927. u Splitu između Hajduka i ljubljanske Ilirije. Pobjedom od (3:0) osvojena je titula s 2 boda prednosti pred beogradskim BSK – om, a pod ravnanjem trenera Luke Kaliterne, golove za Hajduk su postigli Mirko Bonačić, Šime Poduje i Ante Bonačić.

Sa progresijama situacija je slijedeća. Već su ranije spomenuti prVE 2*47' Ar i prASC 2*59' Ca sa svojim aspektnim kontaktima. Na spomenuti dan, pr MC 7*16' Pi u konjukciji je sa natalnim ekvidistancom VE/Ch 7*07' Pi. Svjetla također imaju jak kontakt sa natalnim ekvidistancima: pr SO 10*09' Pi 90* SA/NE 10*18' Ge; pr MO 20*41' Pi – UR/NN 20*30' Pi. No, ponajprije su bitne postavke Marsa, zaduženog za sportsku borbu i natalnog vladara Merkura. Progresivni Mars je na 21*03' Cp i u snažnom je kvadratu prema solarnom ASC na 21*12' Ar dok ima i dvije važna aspekta – konjukciju i kvadrat - sa natalnim ekvidistancima točke Fortune i svjetala: pr MA – SO/Fort 20*39' Cp; pr MA 90* MO/Fort 20*44' Li. Natalni vladar Merkur je progresirao na 24*57' Aq te "laganini" izlazi od opozicije sa rx MO 23*48' Le i konjukcije sa rx SO 23*38' Aq. Ono bitnije jest da se "aktivirao" natalni Satrun kroz konjukciju natalnog ekvidistanca njega i Točke sreće: pr ME – SA/Fort 24*28' Aq. Uz to, pr ME ima još dva aspekta sa natalnim ekvidistancima: pr ME – LI/NN 25*23' Aq i pr ME 90* JU/LI 25*24' Sc.
Ergo, vidimo da se progresivna Venera, poradi silnih kvadrata, mora boriti da bi zadobila popularnost i ljubav dok sa druge strane, jaki su kontakti onoga kojem je borba u krvi – Marsa – zatim samog vladara natala, kojega se sve to ustvari i tiče – Merkura – a tu je i Saturn, vladar i suvladar većeg broja kuća i planeta koje streme vrhu neba, uključujući samog vladara Merkura i kulminirajuće Sunce na MC - u iz natala.

             
Solar 1927/1928.

Solar dodatno naglašava sve klupske potencijale za tu godinu. Solarni ASC je na 21*12' Ar – ranije je već spomenuta brojna mreža aspektnih kontakata te točke – a vladar je Mars na 25*27' Ta. U egzaktnom je kvadratu sa sol NE 25*40' Le. Zajedno sa Suncem na 23*38' Aq čine T – kvadrat, gdje je vcladar solara, Mars, žarišna planeta. "Proboj" energije je ka nasuprotnoj točki i znaku, a tamo stoji natalni ekvidistanc SO/MO 23*43' Sc. Kako je na 25*48' Sc ekvidistanc natalnih JU/LI, to se stvara naposlijetku veliki križ, pod kojim će klub ili "kleknut" ili se uzdignut. Drugi vladar nasuprotne točke prvotnog T – kvadrata jest Pluton na 14*08' Ca. Osim što je u bliskoj konjukciji sa sol MO 16*00' Ca, čime se "ponavlja " 60* iz natala, ima i egzaktni 120* prema sol VE 13*36' Pi. Pluton je u kvadratu sa natalnim ekvidistancima PL/ME 13*12' Ar i opoziciji prema JU/VE 13*17' Cp. S druge strane, Venera je konjukcijom sa rx VE 12*25' Pi naglasila sve potencijale iz natala, istovremeno praveći jak kontakt sa rx NN 13*36' Ta. Utjecaj Venere tu nije stao: solarni MC iznosi 10*43' Cp, što je u jakoj konjukciji sa natalnim ekvidistancem između VE/Vx 10*51' Cp. Solarni Saturn na 6*47' Sa konjuktira natalnu Lilith na 6*39' Sa, a istovremeno je i u kvadratu sa progresivnim MC na 7*16' Pi. No, najbitnije jest ponavljanje aspekta kao u natalu, i to ne bilo koga i ne bilo s kim; Saturn radi kvadart sa Merkurom, egzaktni i aplicirajući, sve kao u natalu: sol SA 90* sol ME 5*40' Pi. Ovaj Merkur "ne staje" sa Saturnom: ima još dva egzaktna aspekta u solaru. Prvi je konjukcija sa Jupiterom, ME (5*40') 0* JU (5*59'), a sa solarnim North Node ima trigon, ME (5*40' Pi) 120* NN (6*23' Ca). Jupiter ovdje također "ponavlja "aspekt iz natala: u natalu ima 180* prema NN, a u solaru ima 120* sa NN, istodobno se osnažujući znakom središnje vlasti noćne vladavine Jupitera, tj znakom Riba. Riječ je o vladarima natalnog horizonta, a stupanj konjukcije, 5*, simbolizira i kreativni uzlet. Također, konjukcija solarnih Merkura i Jupitera ima i snažne aspektne kontakte kroz natalne ekvidistance: MA/SA 5*11' Pi, PL/JU 5*05' Vi i PL/NN 5*04' Ge, što sve zajedno "nakalemljuje" se na sol SA 6*47' Sa i rx LI 6*39' Sa, zatvarajući novi veliki križ. Pozicija sol NN 6*23' Ca izvlači trigonima prema ME 0* JU cijelu stvar u pozitivnom smjeru. Prisutni su i aspekti sol NN prema natalnim ekvidistancima: sol NN (6*23' Ca) 90* SA/VE (6*51' Ar) i sol NN 180* UR/Fort (7*16' Cp).
Solar "krije" još jedan egzaktan aspekt u sebi: sol LI (27*44' Vi) 180* sol UR (27*36' Pi), gdje se oboje jako planetarno oslanjaju na rx UR 26*54' Cp. Ta je opozicija istovremeno i u jakim aspektima sa natalnim ekvidistancima SO/SA, MO/SA i LI/NE. "Gospodar neposrednih okolnosti" u svojem je središtu, sol MO 16*00' Ca, čime se naglašava natalni potencijal punog mjeseca, a svojom pozicijom aktivira dva natalna ekvidistanca: sol MO 180* SO/LI (15*08' Cp) i sol MO 90* MO/LI (15*13' Li).

Tranziti na dan igranja utakmice zaokružuju priču. ( Vrijeme odigravanja utakmice je nepoznato, vjerojatno u ranim poslijepodnevnim satima, a pozicije su uzete za podne. ) Opću sliku daju "ponovljeni aspekti". Imamo konjukciju tranzitnog Sunca i Plutona, orbisa manje od 2*, separacija, što bi označavalo da se prije same utakmice "ostvarila moć transformacije koja karizmatički djeluje na druge". Prevedeno, titula se iskovala u ranijim utakmicama, a u ovoj je samo trebalo staviti potpis jerbo je Hajduk bio apsolutni favorit protiv ljubljanskog kluba. ( Nota bene, te je godine Ilirija završila na zadnjem mjestu prvoligaške ljestvice. ) Istodobno, tr SO 17*11' ca u opoziciji je sa natalnim ekvidistancom MA/SA 17*59' cp. Drugi ponovljeni aspekt jest aplikacijska konjukcija Marsa i Neptuna, orbis 5*; u solaru te dvije planete imaju egzaktni kvadrat, a dijelom su i T – kvadrata, koji se "pretvara" u veliki križ kroz SO/MO 23*43' sc. Paralelno sa ovim, natalni ekvidistanc ove dvije planete, MA/SA 14*11' li, u jakoj je konjukciji sa tr LI 14*13' li. Ipak, srž se sakrila u tranzitnom Marsu a 20*46' le. Ulaskom u rx IC 20*24' le, zatvara 120* prema sol ASC 21*12' ar, "još je" u aktivaciji opozicije natalnog ekvidistanca ME/UR 19*39' aq, a u orbisu je i stupnja Neptunovog pada – 21* Lava, što sve skupa dodatno snaži Mars, a slabi Neptun; Neptunu se "oduzima" dio neptunštinove, a pridodaje energija marsijanstva.

Tranziti 10.07.1927.

No, osim Marsa, imamo još jedno "ponavljanje aspekta", i to u egzaktnom "obliku": tr SA (1*34' sg) 120* tr ME (1*36'(r) le). Planete koje imaju naglašenu ulogu u natalu, solaru te godine i samom danu tranzita, imaju i jaku "aktivaciju" preko aspekata sa točkama natalnih ekvidistanaca.
ME (1*36' le) 180* SO/MA (1*21' aq); ME (1*36' le) 90* MO/MA (1*26' sc)
SA (1*34' sg) – JU/NN (0*54' sg); SA (1*34' sg) 90* NN/Fort (0*54' pi)
Priča sa Saturnom i Merkurom ovdje ne završava; zajedno sa konjukcijom Jupitera i Urana, zatvaraju veliki trigon tog dana. Uz to, te dvije planete su u egzaktnom aspektu, JU 3*12' ar 0* UR 3*25'(r) ar dok brojne aspekte sa točkama natalnih ekvidistanaca sada nećemo izbnova navoditi. Tranzitna Venera je na 2*25' vi te čini 60* prema pr ASC 2*59' ca, ali i 120* ka pr SA 2*40' ta. Također, u opoziciji je sa natalnim ekvidistancom SO/VE (3*01' pi). Tranzitni Mjesec u podne bio je na 25*03' sc, što znači da je aktivirao brojne aspektne točke prije same utakmice, a za vrijeme nje "sekstilom se zakačio" na rx UR 26*54' cp, što bi značilo da su "mase disale zajedno sa klupskom ambicijom", stvarajući sinergiju koja je po škorpionskom principu sve ili ništa naposlijetku i dovela do uspjeha.

HŠK/JŠD Hajduk Split 1929.

Na samom početku 1929. uvedena je tzv šestojanuarska diktatura. Država je promijenila ime u Kraljevina Jugoslavija, raspuštena je Skupština, zabranjen rad političkim strankama. Formalno je diktatura trajala do donošenja tzv oktroiranog Ustava ( donio je ga kralj osobno; zato je "oktroiran", tj donešen je "odozgo") 03.09.1931., ali se "stanje" u državi promijenilo tek nakon što su, poslije ubojstva kralja Aleksandra Krađorđevića od strane desne političke emigracije 1934. u Marseilleu, provedeni novi izbori 1935.god. Posljedice na sportskom polju svih novonastalih političkih okolnosti jest ta da je Hajduk "promijenio ime": više nije bio HŠK Hajduk već je postao JŠD (Jugoslavensko sportsko društvo) Hajduk. Unitarizacija i jugoslavenski integralizam, osim što je zabranjivao nacionalne udruge i nadjevke, donio je i tektonske promjene u centru sportske nogometne moći. U prvi plan je iskočio beogradski BSK dok je zagrebački Građanski počeo gubiti korak: financijska moć igrala je oduvijek paralel slalom i sa sportskom moći; "pomicanje" financija sa zapada prema istoku označavalo je i pomicanje u osvajanju trofeja.

Progresije i tranziti  06.01.1929., tzv "šestojanuarska diktatura"

Navedenog dana primjetni su jaki tranziti vanjskih planeta. Tranzitni Jupiter na 0*39' ta konjuktira natalni Saturn 1*18' ta, ali i kvadrira natalnog vladara Merkura na 0*23' aq. Druga planeta, uz Jupiter, koja vlada društvom u cjelini – pa ih još možemo nazvati i civilizacijske planete – Saturn, u jakim je aspektima sa svjetlima: tr SA 24*16' sg 120* rx MO 23*48' le; 60* rx SO 23*38' aq. Separacija ovdje označava "saturnijansku suštinu": s jedne strane, odluka nije donešena preko noći već je o njoj ranije razmišljano i planirano, a sa druge, snaga aspekta Saturna ne vidi se odmah pa se nekad tumači da "kasni", a "kasni" upravo zato jer posljedice aspekta budu najčešće dugotrajne.
Treća vanjska planeta, a "usput" i transcendentna, Neptun, također je u jakim aspektima. Ponavlja trigon iz natala sa Jupiterom, NE 1*05' vi 120* JU 0*39' ta, ali ubacuje i magluštinu, trigonom, najboljim načinom u kojem Neptun "pliva", prema natalnom Saturnu na 1*18' ta. U natalu Neptun "dolazi" iz kuće koja vlada parlamentarnim strankama i promjeama na koje se ne može utjecati. Neptun aktivira i aspekte sa natalnim ekvidistancima JU/NN i Fort/NN dok ih Jupiter ima, osim sa MA/MO i MA/SO, i sa ekvidistancom natalne Venere i točke Fortune na 0*02' aq. Uran, planeta koja u političkom smislu i predstvlja diktaturu, u znaku je u kojem se to čini otvoreno i poradi nekog zamišljenog ideala – u Ovnu. ( Naravno, put u pakao popločan je dobrim namjerama.) Tranzitnom pozicijom na 3*43' ar, u konjukciji je sa pr VE 4*38' ar i kvadratu sa pr ASC 4*18' ca.
Progresivno Sunce nalazilo se na 11*39' Pi odkuda je "zračilo" žestokim kvadratom na natalni ekvidistanc MA/JU 11*37' Sa, ali i konjukciju sa natalim midpointom MA/NN 11*36' Pi. Žensko svjetlo progresiralo je na 11*22' Ar, čime je "ušlo" u jaku konjukciju sa natalnim ekvidistancom PL/UR 11*27' Ar, planetama koje "opisuju" demonsku snagu volje/moći. Tranzitni North Node našao se je na 28*00' Ta te se "držao" konjukcije sa natalnim ekvidistancom SA/PL 28*39' Ta, planetama kojima je u simbolici masovno stradavanje i najdublje/najsporije promjene. Ta je konjukcija u kvadratu sa progresivnim Merkurom na 27*26' Aq, što je istovremeno konjukcija i sa natalnim ekvidistancom SO/Ch 27*43' Aq dok u kvadratu "čeka" MO/Ch 27*48' Ta, čime se Merkur vraća na tr NN – SA/PL.

Očito je Merkur "napadnut" različitim oružjem iz različitih pravaca pa je promjena u imenu kluba došla kao "viša sila". Navedenog dana u podne, Merkur se nalazi na 26*55' Cp, skoro u dlaku sa URrx na 26*54' Cp, čime je natalni vladar "naletio na minu" kozmičke volje. Tranzitna Venera je na zadnjem stupnju Vodenjaka, što označava nestabilnost i odnos koji neće dugo potrajat. Tranzitni Mars je na 23*56'(r) Ge, čime zatvara idealne aspekte trigona i sekstila prema SOrx i Morx. Također, tranzitni Mjesec u podne je bio na 26*10' Sc, iz čega proizlazi da je u ranim jutarnjim satima kvadrirao natalnu liniju sudbine ICrx – Mcrx, a odmah potom i MO rx 180* SOrx. Ovaj Mjesec s jedne strane "kvari narod", ali mu sa druge daje i ekstremni nagon za preživljavanjem. Tranzitno Sunce u podne iznosilo je 15*40' Cp. Osim što je u opasnosti za sebe samo poradi želje za "viškom moći i sile", opozicija sa Plutonom u orbisu 2* - aspekt opozicije opisuje manipuliranje, tj upravljanje drugima, što u kontekstu navedenih planeta može izazvati i žestoki otpor, a kad je Pluton u pitanju – podmukli ( atentat koji se kralju dogodio par godina poslije upravo i spada u "podmukle aktivnosti" ) - ova pozicija Sunca snažno aktivira i Hajdukove natalne ekvidistance: konjukcija SO/LI 15*08' Cp i kvadrat sa MO/LI 15*13'' Li. ( Hajduk je dijete sudbine poradi "rođenja" na sam puni mjesec MOrx 180* SOrx pa kako Lilith u bilo kojoj aspektnoj kombinaciji sa Suncem ( vladar, autoritet ) i Mjesecom ( narod, domovina ) proizvodi "štetu" - korist je moguća tek kao "nus-proizvod" – to i ovo aktiviranje kroz ekvidistance aspektne natalne Lilith prema svjetlima MO i SO, osim što škodi iz aviona vidljivo Mjesecu, naškodit će i samom vladaru simboliziranom u planeti Sunce, a u znaku koji predstavlja srpsku kraljevsku dinastiju – Jarcu.

Solar također potvrđuje isto, ali prikazuje i širu sliku, onu koja sadržava u sebi i sportske momente. U kontekstu šestojanuarske diktature primjetan je jaki kvadrat ASCsol 4*19' Li prema ASCpr 4*18' Ca. Istodobno, ASCpr je u konjukciji sa MCsol 5*08' Ca, a što opet snažno kvadrira planet nad-volje URsol 5*01' Ar. Ofkors, svemu treba pridodati i progresivnu Veneru na 4*38' Ar, koja snažno biva aktivirana vrhovima kardinalnih kuća. Solarna Venera, vladar horoskopa za tu godinu, našla se na 10*19' Ar te "hvata" poziciju MOpr 11*22' Ar u odvajajućoj konjukciji, dok solarni Merkur sa pozicije 11*44'(r) Aq "gradi" aspekt sekstila prema oboje.
Solar 1929 - 1930.

Iz samog solara opću sliku najupečatljivije "objašnjava" stelij između MO, UR i VE, koji povezuju kraj 6. i početak 7.kuće; pozicije im čine i solarni ekvidistanc UR 5*01' ar – MO 0*37' ar/VE 10*19' ar; radi se o natalnoj 11.kući, otkuda dolaze neadane promjene, kao i političke organizacije. Mjesec na nultom stupnju prvog znaka Zodijaka opisuje neku situaciju koja je na samome početku. Mjesec "dolazi" iz 10.kuće, a ona između ostalog opisuje i državne vladare. Uran u 7.kući simbolizira javne oponente, a posebice ako se odnosi na političke odnose. Venera u "svojoj kući" dobro balansira sa drugima, ali u zaku izgona – Ovnu – često se ističe i više nego što je potrebno, a druga loša osobina jest "kratkoća fitilja" u sposobnosti za toleranciju prema drugima i drugačijima. Vladar ovog stelija jest MA 22*33' Ge, koji svojom pozicijom čini dobre aspekte prema natalnom MO i SO. Sunce se, baš kao i Merkur, našlo u solarnoj 5.kući, što u prvi plan "izbacuje" nogometnu igru i uspjeh kroz kreativnost. Ipak, retro Merkur, u natalnoj 9.kući, simbolizira i određene "zakonske smetnje", što je i jasno po pitanju prekvalifikacije imena kluba.
Mjesec kao signifikator za opću situaciju, svojom pozicijom "na početku početaka" ima sekstil sa natalnim Merkurom, što upravo i opisuje "zajedništvo" novog kluba pod suncem nebeskim ( u natalu osnutka ) i novonastale političke situacije, u kojoj se mijenja akronim u imenu kluba, a usput se osvaja i titula, prva po dvostrukom liga – sistemu. Nadalje, imamo i ponavljaje aspekta Marsa i Venere iz natala; tamo je bio sekstil, a ovdje kvadrat, u oba slučaja riječ je o separaciji.
Od važnijih aspekata sa točkama ekvidistanca treba izdvojiti slijedeće:
SA 28*04' sg 90* SO/SA 27*27' pi; SA 28*04' sg 180* MO/SA 27*33' ge
MA 22*33' ge 180* JU/ME 22*16' sg; MA 22*33' 90* ME/NN 22*15' pi
JU 4*16' ta - VE/PL 4*12' ta
ME 11*44' aq - SO/ME 12*00' aq; ME 11*44' aq 90* ME/MO 12*05' sc; ME 11*44' aq - MA/VE 10*45' aq

Hajduk je te 1929. godine državnu titulu osvojio kolo prije kraja prvenstva, pobijedivši na gostovanju Građanski (2:4). Utakmica se igrala 29.09., a zadnje kolo tek 20.10., gdje je Hajduk u Splitu doživio jedini poraz u prvenstvu od beogradskog BSK – a (1:2). Razlozi tako dugog razmaka između odigravanja dvaju ligaških kola jest igranje reprezentacije 06.10. protiv Rumunjske na gostovanju ( pobjeda domaćina 2:1 ), da bi nakon svršetka prvenstva išlo se na gostovanje u Prag, gdje je Čehoslovačka pobijedila Jugoslaviju (4:3) 28.10.1929. ( No, bilo je tu i "drugih igara" te godine, poništavanih utakmica radi krivo registriranog igrača BSK -a, ponavljanje utakmica, odbijajanje igranja i žalbe; potom djelomično igranje, u strahu od dodatnih kazni, ali i novi prigovori; "dvorske bitke" oko premještanja saveza iz Zagreba u Beograd, kao i gašenje sarajevskog SAŠK -a usred prvenstva. Sve je to bio "savršeni scenarij" iz godišjeg solara za naglašenu Veneru, stelij u 7.kući i političko – diplomatske igre u kojima se najbolje "snašao" Uran, Hajdukov vladar Sunca i vrha neba. Ofkors, kad se Zagreb i Beograd slože, Hajduku padnu mrvice sa stola, a kad se među sobom sukobljavaju, desperados imena Hajduk uzme ponuđeno sa stola. ) U cijelom tom intermezzu, Hajduk je "ubija vrime" prijateljskim utakmicama u Splitu protiv britanskih mornaričkih klubova: 09.10. protiv HMS Malaya (8:2), 12.10. protiv Reprezentacije Britanske Mornarice (1:1), da bi se s njima sastali i sutradan, 13.10. te pobijedili sa (8:0). Da je ta godina bila "čudna" ukazuje i činjenica da klubovi iz Jugoslavije, poradi loših ranijih rezultata, bivaju te godine "izbačeni" iz natjecanja Mitropa Cupa ( opet se vraćaju tek 1937.god ) pa je tako Hajduk bio uskraćen iznova se okušati u utakmicama službenog međunarodnog natjecanja.


Natal, sekundarne i primarne direkcije 29.09.1929.


Progresije na dan igranja utakmice u Zagrebu protiv Građanskog ukazuju na više jakih točaka koje se aktiviraju. Prvenstveno, radi se o SO pr 12*23' pi 0* VE rx 12*25' pi. Venera kao vladar i NN rx i 5.kuće, ali i ASC sol, konjukcijom sa SO pr significira veliki uspjeh i autoritet, što u ovom slučaju indicira sa "kreativnošću 5.polja" – golgeter Ljubo Benčić ( postigao 13 golova u kvalifikacijama i prvenstvu ) te trener Luka Kaliterna ( tada dvostruki trenerski državni prvak, nakon sve sile stranih trenera, čime je ušao u kolektivnu memoriju; rođen 13.10.1893. u Splitu, sa Suncem na 20* Vage, iz 5.kuće snažno utječe na klupsku kreativnost i karijeru, simboliziranu sa MC rx 20*24' Aquariusa; prvi golman Hajduka, 65 godina igračko - trenerske karijere (!!!), bio trener i u osvajanju legendarne titule iz 1950., brat jednog od osnivača kluba Fabjana Kaliterne, od milja svima znan kao Barba Luka ). Progresivni Mjesec na 21*33' Ar u sekstilu je prema MC rx, kao i u jakim aspektima prema natalnim ekvidistancima SO/Fort 20*39' cp i MO/Fort 20*44' li. Natalni vladar Merkur u svom progresivnom hodu također je u jakim aspektima sa natalnim ekvidistancima: ME pr (28*39' aq) – LI/NN (28*33' aq); ME pr (28*39' aq) 90* Vx/Fort (28*28' sc). Progresivni Mars našao se na 22*41' cp, čime je "ušao" u jak kvadrat prema natalnom ekvidistancu sa UR/NE 23*05' ar. Dodajmo tome i poziciju MC pr 9*36' Pi, što je u sekstilu sa MA rx 9*09' cp, ali i kvadratu sa natalnim ekvidistancom MA/Vx 9*11' sg. Pozicija VE pr 5*32' Ar, ali i one u primarnim direkcijama na 1*10' Ar, aktivira više aspekata i u solaru, i među ekvidistancima, ali i prema natalnim položajima.

Tranziti na dan 29.09.1929. dodatno oslikavaju dramatičnu sportsku godinu. Vrijeme nije poznato, osim pretpostavke da se igralo u ranim poslijepodnevnim satima, a ovdje se navedene pozicije za podne. Odmah upada u oko pozicija Mjeseca na 20*35' Le, što znači da je ušlo u IC rx, a do večeri će sjesti u konjukciju sa MO rx 23*48' Le, čime "ponavlja" lunarni ciklus, to jest jedan završava, a drugi počinje. Muško svjetlo, SO tr 5*49' Li, radi jake aspekte prema ASC pr 4*56' Ca, ASC sol 4*19' Li, VE pr 5*32' Ar i UR sol 5*01' Ar. Saturn u tranzitu na 24*41' Sg istovremeno "radi" sekstil prema SO rx 23*38' Aq i trigon prema MO rx 23*48' Le. Tranzitni Uran je retrogradan na 9*32' Ar te je u snažnom kvadratu prema MA rx 9*05' Cp. Borbeni Mars je u znaku slabosti, znaku svog izgona, 25*14' Li, ali i takav je bio i više nego dobar da "taktikom i diplomacijom" dođe do cilja koji je značio moć; trigon prema natalnom Plutonu na 26*01' Ge; Plutonove "šanse" ili karizmatički uzdižu, ili nemiosredno ruše i povlače druge za sobom.
Građanski - Hajduk, 29.09.1929.

Ipak, ovdje je najdomljivija pozicija "nekih drugih pokazatelja". Prvo, događa se aspekt koji imamo i u natalu: tamo je trigon, a ovdje je konjukcija Neptuna i Venere. U natalu aplikacija, vodeni elementi i egzaltirana Venera, dok su ovdje i Neptun i Venera oštećeni pozicijom u Djevici; izgon i pad. Prevedeno, aspekt planeta koje označavaju magiju i "nadnaravno" u emotivno – kreativnom smislu, kroz natalne pozicije iz kojih pršti idealizam i ljubavni zanos, posvećenost cilju bez obzira na žrtve, u tranzitu se "našlo" u zemljanom elemntu, u hladnoći i proračunatosti. Ofkors, separacijski aspekt bi označavao "nešto što se ranije dogodilo", tj vuče implikacije iz prošlosti, a loša pozicioniranost u znaku simbolizirala bi, blago rečeno, hod preko tuđih muka/leševa. Još interesantnije jest vladar ove konjukcije, a to je natalni vladar Merkur. On je također retro, nalazi se na 22*23' Li, odvaja se od diplomatske akcije/borbe simbolizirane Marsom na 25*14' Li. Još bitnije, ovaj Merkur je u snažnim aspektima prema natalnom Suncu (120*) i Mjesecu (60*), ali i natalnoj Juno, također retro, na 23*15' Li. Retro pozicija Merkura ukazuje na tajne dogovore ili pak ponavljanja, gdje jedno ne isključuje drugo, a punu simboliku ima kroz vladarstvo nad tranzitnim Jupiterom na 16*21' Ge, koji daje "opću sliku sretnih okolnosti" poradi konjukcije sa natalnim ASC na 17*30' Ge. Naravno, znak Blizanaca dodatno ukazuje na dvojstvo, ili da jedno nastavlja drugo, dok izgon Jupitera u Blizancima, osim što ukazuje na brojne talente i mogućnosti, može indicirati i na zakonske probleme sa dokumentima. Dobra pozicija Jupitera u natalu, kao i tranzit preko ASC rx, čini da Hajduk od svega toga ima koristi. No, kao što znamo da je natalni Jupiter u konjukciji sa South Node (JU 14*09' sc 0* SN 13*34' sc), to onda tumačimo i da dugoročno Hajduk će od ovoga imati štetu; s jedne strane će mu se nabijati na nos osvajanje titule nakon pravnih zavrzlama i ponovljenih utakmica, a sa druge, kao posljedica svega, nogometni savez je premješten u Beograd, što logikom ko je bliži oltaru, bolje čuje misu išlo je u prilog beogradskim klubovima u narednim razdobljima.
Brojni su važni aspekti tranzitnih planeta prema natalnim ekvidistancima pa da ih nabrojimo.
MA 25*14' li 90* LI/VE 24*32' cp; MA 180* SO/PL 24*49' ar; MA 90* MO/PL 24*54' ca
ME 22*23' li 180* UR/NE 23*06' ar
SO 5*49' li 180* SA/VE 6*51' ar
VE 4*35' vi - PL/JU 5*05' vi; VE 4*35' vi 180* MA/SA 5*11' pi
NE 2*23' vi 90* SO/VE 3*01' pi; NE 2*23' vi 90* 3*06' ge
JU 16*21' ge 90* PL/JU 16*20' vi; JU 16*21' ge 90* NE/JU 16*44' vi; JU 16*21' ge - NE/NN 16*43' ge; JU 16*21' ge 90* ME/SA 15*50' pi

Utakmica sa BSKom 20.10.1929. bila je zadnja prvenstvena utakmica te sezone. Pobijedili su gosti, "za prestiž", rezultatom (1:2). Položaji planeta su navedeni za podne jerbo vrijeme odigravanja utakmice nije poznato. Od aspekata, treba prvo uočiti jak trigon SO tr 26*34' Li prema SA tr 26*02' Sg, a obje planete su jako "naslonjene" aspektima na natalni PL 26*01' Ge, kao i na Mars iz utakmice protiv Građanskog, kada se i iskovala titula, na 25*14' Li. Pozicija tranzitnog Mjeseca u podne je iznosila 21*48' Ta, čime je u toku dana dostignuta kvadratura i prema natalnom Mjesecu i natalnom Suncu. Tranzitni Merkur i Uran su u jakoj opoziciji, ME 8*58' Li 180* UR(r) 8*42' Ar, koji prema natalnom Marsu na 9*05' Cp zatvaraju T – kvadrat, što je sjajna konfiguracija za borbu i pobjedu. Ali, tranzitni Mars svojom pozicijom na 9*32' Sc kao da potencira sve "manjkavosti" iz natala; štaviše, egzaktnim sekstilom prema MA rx to i dodatno naglašava, tako da je titula osvojena uz poraz, što ipak "bolje zvuči" negoli da je ostvarena pobjeda, a izgubljena titula. Naime, ovaj tranzitni Mars našao se u konjukciji sa Vx rx 9*17' Sc, prednatalnom SoEcl 8*47' Sc, a tu je i opozicija na tranzitni NN 12*10' Ta i Ch(r) 12*46' Ta, koji se nalaze u blizini same pozicije NN rx 13*34' Ta. Jupiter se u međuvremenu zaokrenuo i postao retrogradan, ali se nije puno odmakao od natalnog ASC sa pozicije 16*02' (r) Ge. Tranzitni Pluton na 19*38' Ca već duže vrijeme se "vrti" uokolo natalnog NE 19*09'(r) Ca, dajući vulkanski potencijal za rast i moć. Nemojmo se lagati, upravo su dvije osvojene titule u staroj Jugoslaviji udarile temelje Hajdukove buduće velike slave i izvan granica matice Splita i Dalmacije, jer je s njima ostvario kontinuitet trofeja, što tog momenta nije bilo moguće shvatiti, ali danas jest. Moć Plutona se fokusirala u kolektivno nesvjesno Neptuna. Neptun je retrogradan u natalu pa stoga nije ni moguće odmah "prodrijeti" u kolektivnu memoriju ili pak taj prodor zahtjeva "ponavljanje" jer "iz prve sve ne ide". Tranzitna Venera se našla na 0*18' Li te je tako solarni vladar za tu godinu snažno trigonirao natalnog vladara Merkura na 0*23' Aq. Samim aspektom Venere prema Merkuru, automatski se aktivira i potencijal njihovog međusobnog ekvidistanca, pa je tako to u trazitu pozicija koja je ustvari konjukcija natalnog Jupitera trenera Luke Kaliterne, JU(r) 0*32' Ge, dok je ta pozicija u natalu 21*24' Aq (što je stupanj egzaltacije Neptuna), ali još i važnije, u jakom je kontaktu sa MC rx 20*24' Aq i SO rx 23*38' Aq ( točan midpoint ovo dvoje bi iznosio 22*01' Aq ).
Hajduk - BSK, 20.10.1929.

Gledajući aspekte tranzitnih planeta prema natalnim ekvidistancima, možemo izdvojiti sljedeće pojedinosti:
MA 9*32' sc - MO/UR 10*20' sc; MA 90* SO/UR 10*15' aq; MA 90* VE/MA 10*49' aq
ME 8*58' li 90* JU/Ch 7*59' cp
UR 8*42' ar 90* NE/PL 7*39' ca
JU 16*02' ge 90* ME/SA 15*50' pi; JU 16*02' ge - NE/NN 16*43' ge; JU 16*02' ge 90* NE/JU 16*44' vi; JU 16*02' ge 90* PL/LI 16*20' vi
NE 2*59' vi – PL/Vx 2*39' vi; NE 180* SO/VE 3*01' pi; NE 90* MO/VE 3*06' ge
PL 19*38' ca 180* SO/Fort 20*39' cp; PL 19*38' ca 90* MO/Fort 20*44' li; PL 19*38' ca 180*
Ch/LI 19*14' cp; PL 19*38' ca 180* ME/MA 19*43' cp

Za kraj teme o Hajdukovim prvim državnim titulama, osvrnimo se i na samog Luku Kaliternu i njegov "astrološki" odnos sa splitskim bilima. Riječ je prvoj ultima klupskoj legendi, čovjeku čije "nogometno sjeme" zacementiralo je mnoge buduće plodove. Osim što je bio prvi klupski vratar te je na golu stajao u 160 utakmica, najveću sportsku vrijednost u karijeri ostvario je kao trener – učitelj. Godine 1922. polaže ispit za trenera na prvom tečaju organiziranom u Splitu, da bi već godinu nakon postao prvi domaći trener Hajduka (dotad su svi treneri bili stranci, većinom Česi uz ponekog Engleza ). Trenerskim poslom se bavio do 1967. Do WW II zasigurno je najveći hrvatski trener, a visoko mjesto ima i za cijelu povijest, prvenstveno zahvaljujući tome koliko je drugih trenera učilo od Barbe ( npr. Miroslava Ćiru Blaževića u Rijeci 1959./60. ), kao i poradi toga koje je sve velike igrače i doslovno "odgojio": braća Šime i Vinko Poduje, Janko Rodin, braća Mirko i Ante Bonačić, Ljubo Benčić, braća Otmar i Renzo Gazzari, Miro Dešković, Marko Mikačić, Leo Lemešić, Vlado Kragić, braća Jozo i Frane Matošić, da spomenemo samo neke iz vremena dok je još trajala prva Jugoslavija. Neprikosnoveni autoritet kao trener – a tu je crtu karaktera od njega "pokupio" jedan drugi neprikosnoveni autoritet, Frane Matošić, popularni Hajdukov mister gol, a ustvari samo kapetan, vođa ("Bog vlada na nebesima, a Frane na terenu") – samouki stručnjak, trener drugim trenerima i tisućama igrača ( po tome je sličan Jimi Hendrixu u glazbi i Draženu Petroviću u košarci, što donekle potvrđuju i neke sličnosti u horoskopima! ), u kolektivno pamćenje je ušao i po brojnim "nogometnim frazama" koje se i danas povremeno vade iz naftalina, kao da je riječ o citatima iz svetog pisma. Spomenimo one najpoznatije: "Ne igra oni igrač koji ima balun, nego oni koji ga nema." "Ako igrač ne savlada nogometnu abecedu u mladim danima sa odličnim, cili život će mucati." "Igra daje golove, a ne igrač." "Balun dodaj prema praznom korneru." "Ko nema širinu, nema ni dubinu." "Sve vidi, ništa ne gledaj." "Jednom takni, drugom makni." ( Ovo bi bila postavka Barcelonine nogometne filozofije "tika- taka" mnogo prije negoli su se Guardioli i roditelji upoznali! ) I za kraj jedna koja oslikava samu bit Barba Lukine životne filozofije: "Ne triba škola za trenera onome ko poznaje bit nogometne igre i dušu igrača."

Luka Kaliterna, natal, sekundarne i primarne direkcije 29.09.1929.

Svi ovi nabrajani citati Barba Luke nisu neka "literarna pretjerivanja" već su u funkciji boljeg tumačenja njegovog horoskopa. Naime, vrijeme rođenja nije poznato, no na osnovu poznatih životnih djela, a posebice ako to uklopimo u horoskop samog Hajduka, sa kojim je Barba Luka bio vezan pupčanom vrpcom ( a i klub s njim! ), "došlo" se do vremena 11:30, 13.10.1893., Split.
Gledajući "odoka" horoskop za no nejm tajm pretpostavljeno u podne, otkriva se topla voda da ni stvarno vrijeme nije puno daleko. Pa krečući od samog izgleda i onoga što je osnovna životna nit, dolazimo do Ascendenta u Strijelcu i vladara Jupitera u Blizancima, 5.kuća. Strijelac daje visinu ili jake noge, a u znaku svoga izgona – Blizanci – naglasak je na rukama. Kako je znak Jarca umetnut, to onda i cijela simbolika Saturna dolazi do izražaja, a u kombinaciji sa Strijelcom, to je "krakatost", naglašene kosti. Obje planete vladari Asc nalaze se u zračnim znacima, a oni daju "prozračni izgled", što znači ljepuškastost i čovjekolikost ( u smislu pravilnih proporcija crta lica ). Kako je Sunce također u zračnom znaku pa još i u konjukciji sa jednim od vladara, Saturnom, to je element zraka dodatno naglašen; Sunce se "bavi" i tjelesnim zdravljem, što inklinira i sam tjelesni izgled pa onda možemo početi "opisivati" muškarca koji je visok i krakat, a istovremeno ima pravilne i lijepe tjelesne proporcije. Možda bi u današnjem svijetu Barba Luka bio "idealan" za manekena ili nekog filmskog akcijskog junaka, ali, eto, rodio se u vrijeme i na prostoru kada je sport pokrivao sve te mogućnosti u jednom.
Kao planet vladar umetnutog znaka, Saturn se tek od druge polovice života počeo "nametati" i drugima "vidljivijim biti", što u kombinaciji sa konjukcijom Sunca i 9.kuće, upravo i significira njega kao "neprikosnovenog autoriteta"; 9.kuća significira i viša znanja, pa bi u kontekstu sporta to bili treneri ili oni koji imaju više iskustva i znanja od drugih. Ta konjukcija iz 9.kuće lagano se preliva i na 10.kuću pa to označava s jedne strane da "najveći trenerski autoritet" postat će u drugoj polovici života, a sa druge, da će mu taj trenerski autoritet istovremeno omogućavati i "mjesto pod suncem", tj da će označavati i uspon u karijeri.
Šta se tiče njegove originalnosti i samoukosti kao trenera, to je u "nadležnosti" konjukcije Merkura i Urana u Škorpionu u 10.kući; znak Škorpiona je onaj koji brzo i intuitivno uči, a Uran, egzaltiran u tom znaku, ima i ove ideje. Također, one već spomenute "nogometne fraze" Barba Luke upravo ova konjukcija Merkura i Urana opisuje: kratko i jezgrovito, bez ičega suvišnog!

Hajduk - BSK  (1:2), 20. listopada 1929.

Osim što je Saturn planeta koja "dolazi" iz umetnutog znaka, to je i Mjesec; vlada umetnutom 7.kućom, a nalazi se u 11.kući, u konjukciji sa Venerom i zajedničkoj opoziciji prema vladaru Jupiteru u 5.kući. Ergo, ovo bi bio i opis Barba Luke koji je u, simbolici prvog stupnja, prvi počeo igrati i prvi počeo trenirati ( obo dvoje ima simboliku 5.kuće ), a član je i "prve klupske družine" ( simbolika 11.kuće ), a sve zajedno ima korjen u tome da je bio "okrenut savezu sa drugima" (7.kuća), da je pripadao organizaciji većoj od sebe samog, tj da se "proširivao kroz odnose sa drugim ljudima", a u simbolici sporta kao natjecanja, 7.kuća predstavlja i "otvorene neprijatelje", tj sportske protivnike/rivale. Ergo, aktivna muška polja (5., 7. i 11.) "daju" i mušku simboliku, a sport to svakako jest. Obje planete koje significiraju sport u "punom smislu", Mars i Jupiter, njemu se nalaze u izgonu, što označava ili da je "loš sportaš", ili se sportom ne bavi; no, kako znamo da sportom se bavi, a aspekti su međusobno dobri, to onda i sam sport nije "agresivan"; zračni znnakovi ukazuju i na neku vrst komunikacije, a ovdje su to ruke, kao i glas golamana svojim suigračima. ( Mars u 9.kući simbolizira onoga koji nameće vlastito mišljenje drugima, što i jest neka vrst trenerskog posla, posebice ako je riječ o treneru – pioniru, a znak Vage označava skupinu ljudi, tj savezništvo. ) Naravno, vratarska pozicija nije u samom fokusu nogometne utakmice osim kada se brani vlastiti gol, a znakovi Bika (5.kuća) i Raka (7.kuća) oni su koji prvenstveno misle na obranu i čuvanje onog vlastitog što se ima. Merkur kao vladar Jupitera, ali i 7.kuće, u ovom slučaju je dispozitor vladara horoskopa i krajnje težište akcije na koju je usmjeren. Ako je Jupiter on kao vratar, na nultom stupnju tek je na početku, u znaku izgona nije imao priliku maksimalno iskoristiti svoj talent kao vratar, on preko dispozitora Merkura igračko znanje pretvara, transformacija, u više znanje koje mu i karijeru stvara. Igrački "sukobi" simbolizirani 7.kućom, sada postaju trenerski sukobi. Dispozitor drugog vladara, Saturna, istovremeno je i dispozitor vladara života, Sunca, a on je u 11.kući, u znaku sporta, između ostalih značenja, u Strijelcu, na prvom stupnju, u jakoj konjukciji sa Mjesecom. Opozicija prema Jupiteru označava i "otvoreni skukob", što svaka opozicija potencijalno jest ako već nije spremnost na suradnju ili manipulacija; kako je ovdje riječ o dobrim planetama, to otvoreni skukob je u simbolici sporta, a i sama pozicija vratara označava da je on, vratar, "sam protiv svih" u odnosu na druge igrače. Naravno, poslije se taj isti odnos prenosi i na Barba Luku kao trenera, kada on sa klupe pored terena "sam je protiv svih" u odnosu na igrače unutar igrališta. ( Jupiter u znaku Blizanaca označava dvojstvo ili nastavljanje nečeg novog što je jako slično onom prethodnom, dok retro pozicija dodatno simbolizira neku vrst ponavljanja, ako prvotno se nije moglo postići maksimalni učinak; ovo se može tumačiti i na način da je Barba Luka puno više u sportskom smislu postigao ne kao vratar – prvo – već kao trener – drugo. )
Sunce je vladar kuće smrti (8.), a pozicija pada u Vagi "ne sluti na dobro". Ali, konjukcija sa Satuurnom koji je egzaltiran u Vagi, a i jedan je od vladara ASC, uz kombinaciju dobrih aspekata, upravo obećava dugi život - umro je navršivši 90-i rođendan - a sve po načelu: što te ne ubije, to te ojača.  Barba Luka se rodio samo 4 dana nakon Solarne Eklipse, koja se "naštelila" drito na stupnju na kojem je i Saturn, što u kombinaciji sa konjukcijom sa planetom vladarom 8.kuće označava smrtnu opasnost. Slična iskušenja su se ponovila i sredinom života, prvo kada je Uran radio opoziciju na natalni Uran, što označava kritično razdoblje za Sunce bez obzira da li su Sunce i Uran u ikakvom aspektu; kvaka je u tome da ako u natalu Sunce "stoji nakrivo", tada u "vremenu Urana", a to je svakako opozicijski Uran u odnosu na natalni, "čeka se okidač" da sruši signifikat ora života, tj Sunce. Naravno, poslije je uslijedio i WW II, koji sam po sebi ima simboliku "opasnosti koja nepozvano dolazi sama", a to je svakako rat na kojeg čovjek pojedinac nema nikakav utjecaj osobno, a osim da se kao dio kolektiva/mase utopi u svemu tome; ergo, 8.kuća "radi" uvijek kada je rat ili neka slična elementarna katastrofa na djelu.
Bacimo sada i brzinski outlook na astrološke kontakte sa Hajdukom. Kao osoba koja je jako utjecala na klupske uspjehe, ali i sam imiđ, slavu, to nesumnjivo da bi najznačajniji kontakti trebali ići po liniji sudbine, tj meridijan IC – MC. Vrh neba Barba Luke na 23*09' Li konjuktira "idealnog bračnog druga" u horoskopu Hajduka, tj Juno na 23*15' Li. Za jednu sportsku momčad "idealan bračni drug", u ljubavnom polju, tamo gdje se stvara kreativnost, i ne može biti ništa drugo doli trener. Ova retro pozicija Juno, pa još u znaku Vage, koja inklinira na dualitet, predstavlja dva trenera, kao i najmanje dvaput "vraćanje na mjesto zločina": naravno, ovaj drugi je Tomislav Ivić (zvan "Ivan", "mali Napoleon", a za bliske prijatelje "Braco" ), a koji je, upravo zbog simbolike retrogradnosti, i nadmašio Barba Luku u trenerskim dosezima. Također, Hajdukovo Sunce i Mjesec zatvaraju egzaktni trigon i sekstil prema MC barba Luke. Nadalje, njegov ASC na 27*22' Sg "hvata" u jaku opoziciju Hajdukov PL 26*01' Ge. Kada je 1923. postao prvi puta trener, progresivno Sunce mu je bilo u kvadratu na Hajdukov MC rx, dok je istovremeno njegov MC pr bio u kvadratu na klupski SO rx. Nadalje, Saturn, jedan od vladara, nalazi mu se u jakom trigonu prema Hajdukovoj liniji ASC – DESC, dok je na dan igranja utakmice protiv Građanskog 29.09.1929. tranzitini Jupiter bio u trigonu sa Barba Lukinim natalnim Saturnom. U progresijama, Lukin Saturn je došao na natalno Sunce, a istodobno su oboje radili trigon prema Hajdukovom MC rx.
Progresivni Mars barba Luke navedenog datuma je iznosio 0*43' Sc, čime je zatvorio T – kvadrat zajedno sa Hajdukovim Saturnom i Merkurom, ali i jake aspekte sa klupskim natalnim ekvidistancima između SO/MA i MO/MA. Progresivni Jupiter bio je na 26*23' Ta,(r), čime je dugoročno gradio trigon prema Hajdukovom UR rx dok je progresivno Sunce na 26*19' Sc redilo sekstil, a prema Jupiteru progresivu opoziciju. Konjukcija Hajdukovog SO pr 12*23' Pi sa VE rx 12*25' Pi, zajedno u sekstilu sa tranzitnim NN tr 12*45' Ta, imalo je "jak odjek" u pozicijama progresivnih planeta barba Luke na taj dan: UR 12*00' sc, ME 12*32' (r) sg, VE 12*38' cp i NE 12*35' (r) ge. Progresivni Mjesec nalazio se na 15*52' Ribe, što je u jakom kvadratu na tranzitni Jupiter, ali je i u jakoj konjukciji sa natalnim ekvidistancom SA/ME 15*50' pi u Hajdukovom horoskopu. Osim što Lukin Uran natalni na 9*46' Sc ima sekstil sa Hajdukovim Mrasom na 9*05' Cp, nalazi se u konjukciji i sa klupskom prednatalnom SoEcl 8*47' Sc, ali i točkom koja significira "sudbinske događaje ili ljude", ilitiga Vertex a 9*17' Sc. Napomenimo i dva zanimljiva aspekta sa natalnim ekvidistancima Hajduka i baraba Lukinih planeta: midpoint Kirona ( simbolika unutarnje patnje, inhibicije potom samoiscjeljenja i dara za iscjeljivanje drugih; može i skračeno – učitelj koji je učio na vlastitom iskustvu ) i Juno na 27*32' Sg u jakoj je konjukciji sa baraba Lukinim ASC na 27*22' Sg, ali i pozicijom Saturna u toj klupskoj solarnoj godini na 28*04' Sg. Drugi midpoint je također jako naglašen: MA/Juno 1*10' sg, što je konjukcija sa Lukinim MO 1*00' sg i VE 1*27' sg, ali i 180* prema JU(r) 0*32' ge. Naravno, svo troje je u jakim aspektima sa Hajdukovim natalnim vladarom Merkurom na 0*23' Aq. Naposlijetku, tranzitno Sunce na 29.09.1929. u podne bilo je na 5*49' Vage što je "ušlo" u konjukciju sa Lukinim natalnim Marsom na 7*09' Vage ( jerbo aspekti Marsa, slično kao i Urana, snažno počmu djelovati od pola do punog stupnja orbisa od egzaktne pozicije aspekta ).
Stanko Poklepović - Špaco, Ante Mladinić - Biće, Luka Kaliterna - Barba, Tomislav Ivić - Napoleon


Ovime bi bila završena tema o prvim Hajdukovim titulama dok će o samom Luki Kaliterni dodatno biti riječi u kontekstu Hajduka kada na red dođe i portret njegovog brata Fabjana Kaliterne u jednom od sljedećeih tekstova.


Napomena:
Pisanje teksta pripomognuto je korištenjem materijala iz knjiga Jurice Gizdića "Hajduk u službenim utakmicama", "100 godina Hajduka", "Hajdukovi predsjednici" i "Hajdukovi treneri" kao i korištenje drugih informacija sa službenih stranica HNK Hajduka.