nedjelja, 25. studenoga 2018.

JUPITEROVA GODINA


             JUPITEROVA GODINA

      Ulazak planete Jupiter u znak svog dnevnog domicila, Strijelca, simbolički označava početak godine Jupitera. Naravno, riječ je o ciklusima koji se ponavljaju svakih 12 godina, a kako sam prolazak/tranzit kroz pojedini znak traje u prosjeku godinu dana, to je i razumljivo da od svih astroloških pokazatelja na zodijačkom nebu upravo Jupiter na sebe preuzme naslov/titulu/štafetu prvog među jednakima u vremenu kada plovi svojim znakom.
       Ova Jupiterova godina započela je 8. studenog 2018., a završava 2.prosinca 2019. Zanimljivom je čini to što se još dvije spore planete nalaze u svojem središtu: Saturn u Jarcu te Neptun u Ribi. Dodatnu draž stvara činjenica da se tijekom godine nekoliko puta aspektno dodiruju te planete. Različite naravi planeta impliciraju različita svojstva trošenja energije. Jupiter bi bio zakonodavac i red, a Saturn onaj tko to provodi. Jupiter je ministar ili znanstvenik koji radi za državu, ili se država koristi njegovim znanjem dok je Saturn sama državna administracija, sistem kao takav koji proizlazi iz vlasti. Jupiter bi predstavljao širenje, a Saturn stiskanje; prvi "zarađuje" izvozom, a drugi uvozom. Jupiter investira dok se Saturn bavi državnim prihodima, sigurnim i sistematskim, ali ponekad i nenaplativim. Obje planete simboliziraju kapitalizam kao društveni sistem u kojem je Jupiter demokrat i liberal dok je Saturn konzervativac i tradicionalist.
       Jupiter bi u odnosu na Neptun predstavljao institucionalnu religiju dok bi Neptun više naginjao duhovnosti i misticizmu. Jupiter putuje u inozemstvo dok Neptun putuje morem i preko njega, jako daleko, što označava druge kontinente, a ponekad i pustinje ili džungle. Jupiter je dalek jer je visok dok je Neptun dalek jer je skriven, ne vidi se što može označavati i nešto jako daleko, ali i jako duboko. Saturn predstavlja golu realnost u odnosu na Neptuna, kojem je najjači odgovor mašta bez granica. Saturn pamti, i što treba i što ne treba dok Neptun zaboravlja, ali se ponekad sjeti, što tada može simbolizirati intuiciju ili inspiraciju. Saturn se oslanja na um i težak rad, na dugoročne planove i odricanja dok emotivni i sanjivi Neptun živi od danas do sutra, prepušta se vodi da sve nosi, pati zbog drugih ili se okoristi njima, izbjegava sve zamke; nekad se "previše zaigra" pa upadne u ozbiljnije probleme, svojom ili tuđom krivicom, svejedno.

          Recimo i par općih natuknica o Jupiteru. Kao najveća planeta u sunčevom sustavu, zajedno sa Suncem, smatra se za najveće dobro u astrologiji te stoga nijedna planeta nema dostojanstvo ushićenja u znaku Strijelca, jednako kao i u znaku Lava. Štaviše, da kojim slučajem "nestane Sunce", Jupiter bi svojom veličinom i gravitacijom od preostalih planeta oblikovao vlastiti Jupiterov sustav. Ergo, ako je Sunce "krivo" što imamo svoj tjelesni život, Jupiter nam predstavlja viši oblik života kojeg nam podaruje Sunce, kako tjelesno, tako i duhovno. Širenje i ekspanzija tijela, u kontekstu "kilograma", ali i financija, a sa druge strane duh se razvija u um koji apstrahira i asocira, povezujući i ono što se čini nepovezivim, stvarajući na taj način apstraktni ili viši um. Za razliku od Merkura koji misli brzinom munje, proizvodeći nove i nove misli, Jupiter misli i zaključuje; broj misli je manji negoli Merkurov, ali je plodonosniji jer se misli zaokružuju u smislenu cjelinu koje naposlijetku urode određenim zaključkom. Karikirano, Jupiter svojim dobrim utjecajem pomaže da žena ostane trudna te rodi dok bi samo dijete simboliziralo Merkur, njegovu igru i šalu, raznovrsnost i učenje za neku buduću veliku životnu priču. ( Budućnost, i to ona velika, jasno, pripada Jupiteru! )

        Već je kazano da u astrologiji Jupiter simbolizira najveće moguće dobro ( uz samorazumljivo Sunce, koje uzimamo "zdravo za gotovo" poradi života kojeg živimo ). Kada je Jupiter izuzetno jak ( kada je u svojem središtu ili egzaltaciji ili na vrhu kardinalne kuće i u dobrim aspektima, a pozicijom u znaku nije odveć "oštećen" ), on čovjeku donosi spoznaju. Drugo ime za spoznaju jest istina. To čovjeku predstavlja unutarnje bogatstvo. Bogati ljudi, to jest oni koji su duhom puni, svoje bogatsvo dijele sa drugima ili poradi njega – bogatstva – vladaju drugima. Gdje ima dima, tu ima i vatre. Ili, u svakom bogatstvu krije se zametak Boga, bilo kao ontološkog bića, bilo kao veličina ljudskog ega. Za razliku od ega kojeg simbolizira Sunce i Lav, ovdje ego poprima narav ne – osobne veličine jer je sposoban razumjeti drugog pa ga nazivamo još i super – ego ili nad – ego.
        Ako pokušamo ovo "prevesti" na jezik običnog čovjeka, to bi izgledalo ovako. Istina, znamo, pomaže čovjeku u životu. Pomaže nam onda kada shvatimo vlastito neznanje i zablude. Kako Jupiter ekspanzionistički širi sve, tako širi i neznanje, to jest postojeća uvjerenja. Kako svojom širinom i ekspanzijom "širi i povećava neznanje", to ono, ostajući na "brisanom prostoru", postaje uočljivo. Ergo, neznanje uvijek možemo oslikati kao ograničenost i uzanost, umrtvljenost uma u jednoj točci ( koja je nekad možda i predstavljala znanje, ali sada više ne; prošao joj je rok trajanja, kao i pašteti u dućanu ).

          Da li je spoznaja došla kroz napeti aspekt ( kvadrat, opozicija ) ili lagani ( trigon, sekstil ), ovise i "reakcije na istinu". Ponegdje to znači radikalnu promjenu u životu, zaokret na jednom ili više nivoa, odlazak u svojevrsnu avanturu, uz slijepi optimizam kao osobnu pratnju na tom novom putu. Drugdje se istina zalijepi na postojeća uvjerenja pa čovjek može pomisliti da je poput red bulla – da ima krila, da njegovom znanju – a time i moći – nema kraja. Takvi ljudi mogu postati robovi vlastite pameti, zadojeni dogmatskim mislima koje potom nameću drugima. Istina, nije to nalik propagandnom umu kojem je "skrbnik" Pluton ili revolucionarnom na kojega se poziva Uran ( a u suštini su oba dva slična ) već više nekom svećeniku, uvjerenom da istina do koje je on uspio doprijeti, moguća je i svima drugima, bez obzira na njihove kapacitete za primitak. ( Ofkors, do istine se "dolazi" slušanjem, a druga mudrost kaže kako se biseri ne bacaju pred svinje. ) Izostanak korisnih "povratnih informacija" tada može rezultirati jupiterovskom megalomanijom, smatrajući da je "problem u nedovoljnom isticanju istine" pa se ona forsirano nameću još više i žešće, umjesto "olabavljivanja" dogmatske svijesti, prihvačajući nemogućnost da drugi akceptiraju što im je pruženo. ( To bi bilo i "mjesto" kada Jupiter čini prijelaz iz ja razumijem, simboliziranim Strijelcem, u ja vjerujem, čiji je simbolički patronim znak Ribe. )
       Kada se Jupiter "dogodi" kroz aspekt konjukcije, tada možemo reći da osoba ima više sreće negoli pameti jer se i u najgorim situacijama izvlači uz pomoć drugih ili vlastitim optimizmom "zarazuje" druge pa time "privlači" i sretne okolnosti u vlastiti život. Reklo bi se, dobro se dobrim vraća. To je i više negoli točno: bez istine nema ni ljubavi ni pravde. Preciznije, dobrote. Iz toga proizlazi da Jupiter može čovjeku okrenuti leđa jedino pod uvjetom ako nije dobar. Ma kakvi god bili aspekti ili pozicija Jupiterova, tada Bog ili ljudski zakoni presuđuju onome tko je zloupotrijebio najveće duhovno dobro – istinu i dobrotu kao moralnu vrijednost.
       Poradi istinoljubivosti, Jupiter je snažan signifikator za knjige i visoko obrazovanje ( Merkur je onaj koji čita i uči; ogledalo je za Jupiter ) pa je tipični jupiterovski prijatelj poprilično načitan ( što ne isključuje materijalno bogatsvo, kao i bogatstvo duha "nahranjeno" iskustvima sa dalekih putovanja ). Na prijateljsku pomoć se uvijek možete oslonuti kada je Jupiter u pitanju. Naravno, nitko nije savršen: ne očekujte da Jupiter sam nudi pomoć već za nju treba pitati, a dodatni problem može pričinjavati i jupiterovska raspršenost, uslijed koje nekad ne stigne naći vremena za druge koliko bi to želio ili trebao.

          Svaku planetu možemo promatrati i kao entitetsko biće, nalik ljudima, sa svojim vrlinama i manama. Stoga i ulazak Jupitera u svoje dnevno središte, znak Strijelca, možemo promatrati na način kao da je riječ o rođenju. Simbolika tumačenja bi se odnosila na vrijeme dok Jupiter tranzitira od početka do kraja znaka, a čemu se mogu pridodati i važni tranzitni aspekti tijekom godine, prvenstveno sporijih planeta, sa naglaskom na Jupiteru.

               Kao osnovno polazište, uzet ćemo kartu neba u Londonu za moment ulaska Jupitera u Strijelca jer je to grad u kojem je tzv nulto vrijeme, odnosno početna vremanska zona. ( U astrologiji se koristi skraćenica GMT ili Greenwich Mean Time za nulti meridijan, a on prolazi kroz zvjezdarnicu Greenwich u blizini samog Londona. Osim u pomorstvu i astrologiji, umjesto GMT danas se sve više koristi kratica UTC ili Koordinirano svjetsko vrijeme. ) Samo tumačenje je istovrsno tumačenju Mladog ili Punog mjeseca: zadnji separativni aspekt opisuje "što je prehodilo" dok prvi aplikacijski opisuje "što slijedi". Vladara Mjeseca ovdje ne možemo koristiti kao glavnog signifikatora jer je to ustvari Jupiter. U tom smislu, Mjesec je i nadalje bitan poradi naznaka "općih okolnosti" dok bi analogija za njegov hod kroz postojeći znak predstavljao zamišljeni tranzit Jupitera kroz cijeli znak i svi aspekti koje ostvaruje na tom putu. Ergo, tumačimo Jupiterovu godinu.

Ulazak Jupitera u Strijelca, Greenwich, London

                     Dan prije samog ulaska Jupitera iz znaka Škorpiona u znak Strijelca, na nebu se dogodio Mladi mjesec na 15°11' Škorpiona. Vladari Mlađaka su Pluton i Mars, ali do samog izlaska Mjeseca iz znaka Škorpiona nijedna od te dvije planete ne čini neki aplikacijski aspekt osim što to čini Mjesec prema Plutonu. To umanjuje snagu Mlađaka jer označava da su buduća događanja pod utjecajem "općih okolnosti", a prave promjene – koje su uvijek significirane i nekim aspektom Plutona ili Marsa – uslijedit će kasnije; toga trena nisu uočljive, "nema ih na vidiku". Ipak, zadnji aspekt koji Mjesec ima prije napuštanja znaka jest kvadrat prema Marsu. Inkonjukcija prema Uranu na zadnjem stupnju Ovna nije toliko važna poradi toga što se radi o slabijem aspektu, mada je Mars zajednički vladar i Mjesecu i Uranu. S druge strane, tu je i trigon prema North Node koji je također na zadnjem stupnju Raka te je ujedno i njegov vladar. Ergo, intezivno – kompleksna energija Mlađaka svoj opuštajući odušak ima kroz aspket MO 60° PL ( opraštanje i otpuštanje emocija ) da bi "završna misao" ipak bila akcija koja prijeti novim sukobima/opasnostima, MO 90° MA. Dakle, Mjesec je prenio energiju Marsu na problematičan način. Marsom vlada Uran, a on je u frustrirajućem odnosu prema Mjesecu, kao i Mjesec prema njemu da bi naposlijetku Mjesec bio "u levelu" sa karmom budućih događaja, a koje ujedno i sam stvara. Ono što se "ne vidi na prvu" jest trigon između Marsa i Venere, MA 120° VE, dva dana nakon Mlađaka, ali u potpuno novoj situaciji. Ta nova situacija nije specifična samo zbog toga što je Mjesec promijenio znak iz Škorpiona u Strijelca već i poradi toga što je tim znakom počeo "ravnati" njegov prirodni vladar i gospodar – Jupiter. U kontekstu te nove situacije, svakako bolje negoli je bila prethodna ( Mjesec je u Škorpionu bio u padu, a Jupiter je u svojem domicilu mnogo snažniji i bliži svojoj pravoj naravi negoli je bio tijekom tranzita znakom Škorpiona ), ovaj trigon između Marsa i Venere ima svoju dodatnu snagu; Venera je retrogradna, ali u svojem muškom domicilu pa ako sama "ne zna ili ne želi", tu je Mars da je potakne u pravom smjeru. Prevedeno, na osobnom planu, kome su planete aspektno aktivirane prema natalnima, može se očekivati pomirenje i ljubav dok na mundanom prvenstveno treba očekivati sklapanje političkih dogovora i sporazume koji bi zadovoljili obje strane u pregovorima.
         A sada promotrimo i samog Jupitera. Kao i Mjesec, zadnje aspekte imao je prema North Node ( trigon na 29°49' ) i Uranu ( inkonjukcija na 29°56' ). Forsiranje sretnog preokreta koje se ne događa te iz kojeg stvara se nezadovoljstvo ( JU 150° UR ), kao i grabljenje sreće u budućnosti ( JU 120° NN ), poradi 29 – og stupnja, zadnjeg u znaku, sve je kratkog zamaha i na nestabilnom terenu; slijedi promjena, ona se "njuši", tu je "iza kantuna" i samo što nije "stigla".
Prvi aplikacijski aspekt jest konjukcija sa Mjesecom. To je najčešće signifikator sreće i blagostanja, sigurnosti i zaštite. To bi bila glavna karakteristika za cijelu godinu. Ipak, Mjesečev pad u Škorpionu predstavlja i mase/narod koji u sebi nosi trpljenje i stradavanje, iz čega se rađa agresivnost, ponekad i mržnja. Simbolički se vezuje uz zemlje i narode koji u sebi imaju islamsku tradiciju, ali u širem smislu na sve gdje je "dah rata" još uvijek svjež ili su tenzije u društvu povišene, sa "crno – bijelom podjelom" na mi ili oni.
          Naredni aplikacijski aspekt, manje bitan od konjukcije Mjeseca, ali svakako bitan u određivanju karakteristike Jupiterove godine, jest kvadrat sa Marsom iz Vodenjaka. Aspekt daje hrabrost i odlučnost za nove akcije i poduhvate, otvara mogućnosti za nove iskorake i pobjede, ali... uvijek postoji i neko ali... Opasnost je zbog pretjeranog optimizma, prevelike sigurnosti u samoga sebe, prebrzog donošenja zaključaka i kretanja u akciju dok put nije potpuno utaban. Naravno, kod ovakvog aspekta – kvadrat – sve se odvija brže negoli bi trebalo, a i znakovi vatre i zraka dodatno upućuju na brzinu. Kako je u ovoj kombinaciji Mars onaj koji griješi, a Jupiter mu "daje krila", smještaj u znaku Vodenjaka ukazuje na snažnu volju na koju se ne može utjecat te će zasigurno doći do "nekog belaja". Sreća u nesreći jest da vladar Marsa jest Uran, u znaku Marsovog domicila, Ovnu, na zadnjem je stupnju pa će se situacija  promijeniti. Problem druge vrste jest da kada uđe u naredni znak, Bik, bit će u padu pa će se ponašati neuobičajeno sporo i "dosadno do neprepoznavanja". Previše će se ići na sigurno, čemu će pridonijeti i drugi vladar Vodenjaka, Saturn, smješten u svojem domicilu, Jarcu, pa bi cijela situacija mogla izgledati nalik onoj tko se vatrom opeče, taj i na hladno puše. ( A može i ona grozomornija, koga je zmija ujela i gušterice se boji. )
       Tranzitnim kretanjem prouzrokovani aspekti Jupitera prema Neptunu (kvadrat), Veneri (sekstil) i Uranu (trigon) od manjeg su značenja negoli je "vlast" i konjukcija nad Merkurom. Aspekt sa Merkurom simbolizira zajedništvo dviju planeta koje funkcioniraju prvenstveno na mentalnom nivou, sa naglaskom da "viši um" nadređen je onom "nižem". To bi označavalo dobru pretpostavku za važne dogovore i potpisivanje sporazuma, prvenstveno vezano za krupni biznis, međunarodne odnose, Nadalje, favorizira sve vrste putovanja te transporta ljudi i robe, važna otkrića, nova pisana djela, izdavačku djelatnost. Ponajviše bi trebali profitirati viši slojevi društva, među kojima se ne bi smjelo izostaviti religijske vođe, a ponajmanje medijske vlasnike. Zakoni će snažno ići u korist onih koji već imaju, ali bi "nešto mrvica sa stola" trebalo pasti u ruke spretnih, a otuda i do usta gladnih i žednih.

       Prije negoli detaljnije "prorešetamo" Jupiterove tranzitne aspekte i druge važne pozicije tijekom njegove godine, pozabavit ćemo se "općom slikom" Jupiterovog ulaska u Strijelca kroz "dioptriju" nekoliko različitih mjesta na svijetu, ponajviše u kontekstu država i trenutne vlasti u njima. Razmatranja će se baviti prvenstveno Jupiterom, bez ulaženja u preduboku i preširoku sliku koja bi predstavljala odskakanja od teme.


                                                                                        London & United Kingdom

       Prvi je na redu London i Ujedinjeno Kraljevstvo. Pozicija Jupitera u konjukciji sa MC – om ukazuje na važan utjecaj na vlast i državu općenito. Naravno, radi se o dobrom utjecaju. Vrh neba na 29°36' Sc označava situaciju koja je neizdrživa i koja će se promijeniti, "ovako ili onako". Blizina Jupitera predstavlja i brzo odvijanje situacije nakon ulaska Jupitera u svoj domicil. Kako znak Strijelca i sam Jupiter označava inozemstvo, a tu je blizu i Merkur – u svom izgonu, pa je rasprešen i nedovoljno precizan u mislima – iz aviona se vidi da je ovdje riječ o sporazumu sa EU povodom Brexita. Jupiter ima jaku simboliku sa ministrima u vladi, a u svojem središtu i sa samim Prime Minister. Neizostavni su i aristokratski utjecaji, kao i krupni kapital kojim se upravlja iz financijskog centra u londonskom Cityju. Glavni kamen spoticanja jest pitanje Irske i granica između Republike Irske i Sjeverne Irske, koja bi sada postala i granica između EU i UK. Irci spadaju u potlačeni dio UK – a, a znamo i da je tamo buktio dugogodišnji rat između katolika i protestanata. Vojna komponenta IRA (Irish republic Army) se "stavila u penziju", ali nitko ne može garantirati šta bi se sve u budućnosti moglo događati ukoliko granica koja dijeli Irce postane tvrda. Ta "opasnost iz prošlosti" bila bi u opisu Mjeseca u Škorpionu. Uran vlada granicama, to jest onim što stoji sa druge strane granice, a vidimo da Jupiter ima inkonjukciju prema Uranu. Opozicija Urana i Venere, 3. i 9.polje, oboje retrogradni, ukazuje na "figu u džepu" obiju strana – u "pitanju Irske" – dok bi Mars u Vodenjaku mogao donijeti probleme u drugom dijelu godine oko pitanja carina. ( Uran & Venera stoje u napetim kvadratima na liniju odnosa između ASC/DESC, ali i na liniju čvorova North Node/South Node. ) Mars dolazi iz umetnute druge kuće, što označava da je pitanje financija otprije stvaralo brigu u odnosima između EU i UK, a pozicija Marsa u 1.kući označava da tim pitanjem vlada UK; oni su to pitanje postavili, poradi toga pitanja su mnogi i glasali za Brexit, a sada se mnogi pitaju "kolika će biti cijena" poradi izlaska iz Unije.
           ASC se nalazi na 26°54' Cp, a vladar Saturn je otišao na sam vrh 12.kuće, na 5°35' Cp. To označava da se UK sama stavila u problem izolacije, da su stare strukture moći toliko jake da su spremne povući cijelu zemlju u još dublje probleme. Naravno, ovo simbolizira i da se štošta odvija u tajnosti, da su mnoge zakulisane igre u tijeku, tajni savezi i tajna neprijateljstva se presipituju, a granica u smislu zida koji odvaja – u čistoj simbolici Saturna – ovdje dolazi do punog izražaja.

UK natal  chart

             Bacimo li pogled na natal chart same UK, vidimo jaku konjukciju Sunca iz natala 10°11' Cp sa ovim Saturnom. Pravi problemi će nastati krajem ove godine, 2018., kada će tranzitni Saturn konjuktirati SO rx države, ali i ući u jako nepovoljnu 4.kuću. Sam ASC događaja također pada u 4.kuću države, što u prvi plan iznosi temu tradicije, teritorija, interesa nacije, ali daje i političkoj opoziciji ulogu u svemu. Sam ulazak Jupitera se događa na samom kraju 2.kuće države, no vrlo brzo će se premjestiti u 3.kuću, a ona je zadužena za promjene, novosti, sklapanje dogovora. Sa Jupiterom sve ima međunarodnu dimenziju, a odnosit će se na pitanja iz svakodnevnog života: pošte, telekomunikacije, putovanja, općenito na susjedne države i sva pitanja vezana uz njih, kao što su carine, vize, radne dozvole i tome slično. Natalni Jupiter na početku znaka Lava, u 10.kući, u jakoj je simbolici sa britanskom aristokratskom elitom, ali i sa bogatim slojem društva. On je u trigonu prema ovom Jupiteru u Strijelcu pa se iz toga da zaključiti da će materijalni interes elite presuditi oko pregovora i dogovora sa EU oko Brexita.

Theresa May, britanska premijerka

              Svrnuvši pogled na horoskop Therese May, britanske premijerke, vidimo da ovaj tranzitni Jupiter njoj daje određene benefite i zaštitu. No, sa druge strane, on je u potpunoj suprotnosti sa njenim natalnim Jupiterom ( izgon u Djevici ), a također i kulminantnom Merkuru na njenom vrhu neba; u svojem je središtu, Djevici, ali retrogradan pa daje neprijateljstva ili zastoje. Tu je malo podalje u 10.kući i Sunce na 8°14' Li, što je u jakoj konjukciji sa ASC države na 7°10' Li. To označava jak utjecaj na narod i opće okolnosti, na snagu u narodu i njegovu buduću sudbinu. Posebice se tiče i glavnog grada, kao onog koji se ističe među narodom. Znak Vage označava diplomaciju i dogovor, 7 – i stupanj u ASC države to i dodatno naglašava, ali premijerkino Sunce na 8 – om stupnju ukazuje na opsanosti upravo poradi te iste diplomacije i sklonosti kompromisu u politici. Naravno, njezino Sunce je u jakom kvadratu na natalno Sunce države te se bez puno muke može prognozirati njezina politička smjena, i to nakon što postigne politički dobar sporazum za svoju državu. Kroz povijest britanskog kraljevstva takve situacije nisu ništa novo.

Theresa May


                                                                                    San Francisco & United States of America

         Slijedeće razmatranje vodi nas u Ameriku, U.S.A. Iako je političko središte USA na istočnoj obali, središnji pogled ćemo ipak "odraditi" na zapadnoj obali. San Francisco sa svojom okolicom, tzv Frisco Bay Area, središte je svih "tehnoloških divova", a kako Amerika upravo zahvaljujući tehnologiji "drži svijet na lancu", to je logički sjeveru Kalifornije dati mjesto "više negoli na prvi pogled zaslužuje". Naime, neki od najpoznatijih sveučilišta svijeta se nalaze u tom području, a jednako visoki su i demokratski standardi – puno veći od američkog prosjeka.
            And last but not least, kad bi kojim slučajem Kalifornija bila samostalna država, neovisna od U.S.A., ona bi "preko noći" postala šesta ekonomska sila na svijetu! ( Slikovito rečeno, samo bi Njemačka od europskih država bila snažnija po ekonomskim pokazateljima. ) Ergo, najmoćnija država svijeta u sebi ima najmoćniju saveznu američku državuCalifornia – u kojoj njen sjeverni dio za svijet i okolicu ima nešto veći značaj od ništa slabijeg juga Kalifornije, koji se "vrti" kao svjetski centar show – businessa.

Ulazak Jupitera u Strijelca, San Francisco, California

         Tranzit Jupitera znakom Strijelca a sky above Frisco inklinira aktivnosti 2. i 3.kuće, to jest finacijsku zaradu i novitete u medijskim kućama, međunarodni promet, odnose sa susjednim državama. Posebice će do izražaja doći od sredine ljeta 2019. kada će tranzitirati "završni sprint" 3.-om kućom. Kako Jupiter "dolazi" iz 6.kuće, a vlada i drugim dijelom 5.kuće, to označava prihode od radnog mjesta, komunalija, zdravlja, uniformiranih osoba, razne državne službe, uključujući i poboljšanja parking servisa, vezano uz 6.kuću dok bi 5.kuća "pokrivala" prihode sa sportskih terena, kina, kazališta, ugostiteljske objekte, a glavni konzumenti bi bili tinejdžeri/srednjoškolci. Kako je na samom vrhu 5.polja Mars, a on je u aplikacijskom aspektu sa Jupiterom, to treba očekivati i određene probleme upravo na tim područjima, tj zloupotrebu tehnološke moći. Osnovni "kanal" kroz koji se sve odvija pokazuje nam ASC na 20°20' Vage i Venera u svom središtu na 26°31'. Kako je retrogradna, praktično je u konjukciji sa ASC. Ova Venera je zavodnica "prve klase", ali sa određenim skrivenim namjerama ili nekim kompleksima koji se vuku iz prošlosti ( stanje retrogradnosti ). Kako još vlada i 8.poljem, to ova Venera privlači opasnosti i to stoga jer je "super zavodljiva" pa stvara ljubomoru i potencira mogućnost za sukobe sa drugima. ( Opozicija sa Uranom iz 7.kuće gdje su "otvoreni neprijatelji", no kako je i Uran retro, to su i neprijatelji suspregnuli prave namjere; Uran je i vladar Marsa iz 5.kuće pa na neki način ukazuje na mogućnost kakve bi tek probleme mogli činiti pravi, otvoreni neprijatelji kad su ponekad problem i obični srednjoškolci koji vješto barataju tehnologijom u sebične ili pokvarene svrhe. ) 

       Ako sliku neba iznad Frisca pokušamo uklopiti u natalni horoskop USA, susrest ćemo se sa jednim "problemom"; pitanje je a koji bi natal chart za USA bio relevantan? Postoje brojne natalne karte najmoćnije države svijeta, a od svega postojećeg najviše su u uporabi 3 horoskopa. Radi lakšeg shvaćanja, mogli bi ih pojedinačno nazvati po kronološkom redoslijedu događaja ( iako prva dva navedena horoskopa "obrađuju" istu temu – potpisivanje teksta – zbog neslaganja oko vremena, naveo sam kako sam naveo "poradi lakoće praćenja" ): 1) postizanje političkog dogovora oko teksta Deklaracije o neovisnosti 2) potpisivanje teksta Deklaracije o neovisnosti 3) proglašavanje Deklaracije o neovisnosti. ( Činjenica je da je još 2. srpnja postignut opći dogovor o tekstu, kojega je pisao Thomas Jefferson, ali se on dodatno usuglašavao među predstavnicima dotadašnjih 13 kolonija koje su se odcijepile od Velike Britanije u vlastitu državu. Također, samu deklaraciju nije potpisao predstavnik New Yorka tada već naknadno, a jednako se i sama Deklaracija nadopunjavala i mijenjala. Stoga su i nastala brojne "verzije" relevantnog rođendana nacije. Živih svjedoka nema, podaci o točnim vremenima su neprovjerljivi te se uglavnom radi o izvorima rektificiranih horoskopa. )

      Gledajući sva 3 horoskopa zajedno, primjećuje se da dobrobit Jupitera ojačava samo nacionalno biće Amerike, na čelu sa njenim glavnim gradom Washingtonom (1.kuća ) ili sve otvorene sukobe/saveze u međunarodnim odnosima ( 7.kuća ). Sve kombinacije daju isti "rezultat": vladari horozonta ASC – DESC, koji je zadužen za predstavljanje sebe i građenjem odnosa sa drugima, Jupiter i Merkur, nalaze se u "domaćem znaku", Raku, koji je samozaštitnički nastrojen, pod povećanim utjecajem emocija, usmjeren prvenstveno na samoga sebe. Rezultat tog i takvog Raka jest Mjesec u Vodenjaku, koji mu daje skroz drugu dimenziju. Rak je "poduplan" jakim konjukcijama koje naglašavaju "snagu ličnosti", neovisno o moralnoj kvaliteti, kojoj se "importira" jaka, ali i zdrava ambicija, u vidu kvadrata sa egzaltiranim Saturnom u Vagi.

USA natal chart; dogovor teksta Deklaracije

         Druga komponenta koja jako obilježava USA, simbolizirana Mjesecom u Vodenjaku, opisana je velikim zračnim trigonom sa Marsom i Saturnom, što i jest ono najbolje što Amerika ima; ako ništa drugo, te planetarne energije je uvijek "guraju" da budu korak dva ispred drugih, a potom tu "viziju prosperiteta iz budućnosti" primjene kod sebe doma; kako je "njihov cijeli svijet", to onda eksportiraju i na ostatak svijeta ( a sve zamotano u celofan tzv american style of life ).

USA natal chart; potpisivanje teksta Deklaracije

         Postoje i određene specifičnosti u svemu tome: da li je Amerika oslonjena na samu sebe i vlastite vrijednosti koje ima – što bi predstavljao ASC u Blizancima – a "sudbina" predstavljena Mjesecom bio kulminirajući na vrhu neba, u 9. ili 10.kući, označavajući svojevrsnu nestabilnost i izloženost promjenama u statusu. Ili se Amerika oslanja na druge, na građenje saveza i međunarodne odnose – predstavljeno ASC u Strijelcu – što bi Mjesec "gurnulo" u 3.kuću, odakle bi stalno donosio novosti, tehnološke izume, jake medije, "kuću u pokretu", trgovinu i česta preseljavanja. U tom slučaju "sudbina" bi postala izuzetno tvrda: simbolizirao bi je sam Saturn u Vagi kao kulminirajuća planeta u 10.kući. Kako je i Neptun u izgonu iz 9.kuće također blizu vrha neba, to te dvije planete označavale bi sudbinu kojoj se stremi. Nadalje, Mjesec u Vodenjaku "izgubio" bi svoj trigon prema Uranu ako je ASC u Strijelcu. Reklo bi se da nekako bolje za svijet izgleda slika Amerike ako je ASC u Blizancima; oni su za dogovor i razgovor, dok Strijelac na ASC "već zna sva pitanja i odgovore" pa je tu tek da drugima "servira sve istine koje ih intersiraju".

USA natal chart; proglašavanje Deklaracije o neovisnosti

                 Naravno, to bi bila pojednostavljena slika. Interesantno je za primjetiti kako pozicija vladara ASC u prva dva primjera, Merkur u Raku, iz 3.kuće se "prebacuje" u 2.kuću dok Uran od najvažnijeg planeta u horoskopu ( u bliskoj konjukciji sa ASC, a istodobno je vladar vrha neba, kao i Mjeseca koji predstavlja narod; kao dispozitor Sunca – i vladara koji se oslanja na moć naroda ) "seli" se u 12.kuću, što bi moglo označavati i određene spletke, tajne saveze, lobiranje, špijuniranja i tome slične "aktivnosti". S druge strane, Mars se iz 1.kuće "nasađuje" na sam ASC što ga čini izuzetno agresivnim i opasnim po samu državu. Uz to treba navesti i da je u konjukciji sa zvijezdom nekretnicom Belatrix, koja i jest u marsijanskoj naravi pa možemo zaključiti da su Ameri izuzetno borbeni, posebice kada "pregovaraju", to jest pričaju sa drugima, a sve zajedno donosi i veliku opasnot za fizičko tijelo. Ipak, ovaj Mars je zaštićen velikim trigonom, ali zato ispašta njegov vladar Merkur: opozicija prema Plutonu daje financijska izdvajanja za vojsku, kao i materijalne gubitke u borbi/ratu ( Mars bi predstavljao rukovodeći kadar u vojsci, a Merkur ipak samo obične vojnike ili ljude koji pune vojni proračun ).


        Kada u cijelu priču uklopimo i trenutnog američkog predsjednika, biće nam i jasnije koja od natalnih karata za vrijeme njegovog mandata je relevantnija. Donald Trump ima ASC na 29° Lava, mjestu zvijezde nekretnice Regulus, što indicira na sudbinu kraljevskog tipa statusa u životu. Mars mu se nalazi u konjukciji na ASC, ali odmaknut 3° od vrha kuće, što je skoro pa ista pozicija sa natalom gdje je ASC na 22°, a Mars na 20° Blizanaca. Narav Belatrix je marsijanski, što je opet sukladno sa sunčanom naravi zvijezde Regulus.

Donald Trump, američki predsjednik

The catch point je u poziciji Trumpova vladara ASC; Sunce mu se nalazi na 22° Blizanaca, 10.kuća, pojačano kunjukcijom sa Uranom, ali i sa North Node na 20°, istom stupnju gdje USA ima Mars, što ga čini svojeglavim, ekscentričnim, ali i sa jakom voljom. Ergo, vidimo da  se Trump  snažno identificira sa američkom nacijom i kao njegov vođa. No, on je rođen na full moon, Mjesec mu je na 21° Strijelca, oslabljeno konjukcijom sa South Node. Ova kombinacija planetarnih pozicija i aspekata ga izbacuj na valu sudbine u žižu javnosti, ali ne bez posljedica. Blago rečeno, njegov problem jest sve ono što predstvalja ovaj Mjesec u 4.kući, a koji Americi "upada" na vrh 7.kuće. To je, kao prvo, njegovo švedsko i njemačko porijeklo, koje pokušava prikriti jer ga to čini manje američkim u tradicionalnom smislu imanja jakih britanskih korjena. Potom su to obje supruge koje također imaju ne – američko porijeklo. Zatim su to brojne žene – ljubavnice, koje ne smetaju toliko dok je bio samo biznismen, no puritanska Amerika ne voli kada su im političari brakolomci i preljubnici. Ovaj Mjesec predstavlja i disfunkcionalnost obiteljskog života u srazu sa njegovom javnom funkcijom koju obavlja, svejedno da li kao političar ili poslovni čovjek. Naravno, ovaj Mjesec je i američki narod kada je Trump "ujahao" u Bijelu kuću, kao i politička oporba, prvenstveno se misli na Demokratsku stranku.

Donald Trump

Tranzit Jupitera 4.kućom i znakom Strijelca će osnažiti njegovu političku opoziciju, sam narod kao i njegove nacionalne interese. Kako Jupiter vlada i 7.kućom, zajedno sa Neptunom, to će osnažit i njegove međunarodne neprijatelje. Ili prevedeno, povećat će se potreba za savezništvom u međunarodnim krugovima, jednako tako i sa opozicijom u vlastitoj zemlji, većem osluškivanju potrebe samih građana dok u kontekstu suvladarstva Jupitera nad 8.kućom bit će izražena potreba za uvažavanjem "političkog nasljedstva svojih prethodnika" jer u suprotnom bi kao posljedica mogle na površinu izbiti sva međunarodna neprijateljstva prema Americi, koja dugo tinjaju i "drže se u sebi". Možda najbolja stvar koju Trump može učiniti jest "popraviti" odnose unutar "vlastite kuće" jer silovitim forsiranjem nametanja vlastite volje može dugoročno naškoditi Americi i njenom narodu. Oba vladara američkog horizonta ASC – DESC, zaduženog za odnose sa drugima, Jupiter i Merkur, nalaze se zajedno u Trumpovom 4.polju. Kako će oni imati "jak vjetar u leđa" od strane glavnog vladara njegove 4.kuće – Plutona – "pobjeglog" u sjenu 12.kuće, to možemo predskazati da će američki predsjednik popustiti u nametanju samoga sebe, kao jedino ispravno mjerilo "za sve i svašta", jer u suprotnom će generirati nezadovoljstvo i tajna neprijateljstva prema sebi i svom krajnjem budućem cilju: osvajanju novog predsjedničkog mandata krajem 2020. godine. Možda će najbolji odgovor na to pitanje dati tranzit Saturna u opoziciji prema njegovom natalnom Saturnu; u 11.kući on predstavlja Kongres i Senat, ali i Republikansku stranku, bez čije logistike će teško moći ponoviti pobjedu. Taj tranzit ili ruši ambicije ili daje vrhunac ostvarenja dotadašnjim ciljevima i planovima koji su se "posijali" kada je Saturn bio u konjukciji sa natalnim, pred nekih 14 godina otprilike.


                                                                               Sydney + Melbourne = Canberra = Australija

        A sada idemo u terra australis incognita ( latinski: nepoznata južna zemlja ) ili kako je medijski danas to općeprihvaćeno – down under. Australija ima svoje specifičnosti u mnogim segmentima, a većina njih proizlazi iz geografskog položaja, kao i to da je kolonijalno – useljenička zemlja, ponajviše nalik USA. Činjenica je da sunce na nebu ne sija sa juga već sa sjevera, na što se teško priviknuti prosječnom stanovniku gornje polovice Zemlje pa se u "širokom prostoru", ako ne postoji neki toranj ili oblakoder, često čovjek "izgubi" dok ne odredi pravilno sve strane svijeta i tako orjentira u prostoru. Samo nebo i zvijezde noću se čine mnogo bliže oku promatrača negoli ljudima from the upper world. Nadalje, to znači i da su godišnja doba u suprotnosti sa Europom npr, iz čega proizilazi da astrološki znakovi imaju dvojako značenje. Možemo im dati fizičko i psihološko značenje. Ako je u Australiji ljeto kada je na nebu tranzit Sunca kroz Vodenjaka, onda je fizički Vodenjak ljetni znak, ali na psihološkom nivou je to i Lav. Ili, psihološko značenje možemo svrstati i u simboliku 12.kuće; Australija i jest "izolirana" od velikog ostatka svijeta, osim toga je otok, a i prvi "regularni stanovnici" – ako zanemarimo Aboriđine, koji su doživjeli sličnu sudbinu Indijanaca u Americi – bili su zatvorenici iz Velike Britanije. Nadalje, može se pridodati i simbolika retrogradnosti, jer svaki dolazak to down under traži i svoj povratak ( osim ako to nije odlazak jednom za uvijek, da se više nikad ne ode sa otoka ), a to označava i "kretanje unatrag", što bi ovdje označavalo "naopaki hod sunca" ili "naopkao stajanje". Atmosferske prilike daju još jednu specifičnost: bez obzira koja je temperatura vani, sasvim je "normalno" vidjeti ljude u ljetnim šlapama i kratkim rukavima i hlačama pored onih koji su u toploj jaketi i visokim čizmama, a nije neuobičajeno vidjeti ni bosonoge ljude tijekom cijele godine. U crkve ljudi odlaze odjeveni kao da idu u kafić ili na posao – ništa posebno, a i kupača ( posebice surfera ) na plažama ima bez obzira koje je godišnje doba. Raznolikost životinjskog svijeta je tema za sebe pa je nećemo ni otvarati. Kako god, u tumačenju ćemo se služiti "uobičajenom metodologijom" radi lakšeg praćenja, a tek djelomično spomenuti astrološku dualnost, specifičnu za ovu zemlju.

Zastava Aboriđina

       Počet ćemo sa slikom neba u glavnom gradu Canberri za trenutak ulaska Jupitera u znak Strijelca. Grad ima zanimljivu povijest nastanka. Stanovništvom duplo manji od Zagreba, a površinom skoro duplo veći od njega, na jeziku Aboriđina znači mjesto za susret. Kako se kolonijalna povijest Australije ponajviše odvijala "na relaciji" Sydneya ( New South Wales ) i Melbournea ( Victoria ), to je 1908. godine odlučeno da dotadašnji glavni grad Melbourne "ustupi" svoje mjesto novom glavnom gradu – Canberri. Izdvojen je dio teritorija iz NSW koji je postao administrativno zasebna teritorijalna jedinica glavnog grada ( ACT; Australian Capital Territory ), kako se dva najveća australska grada "nebi svađala" oko političke prevlasti. Udaljen 280 km od Sydneya i 650 km od Melbournea te otprilike 100 km zračne linije od oceana, započet je sa gradnjom 12. ožujka 1913. nakon međunarodnog natječaja po kojem je odlučeno da grad bude planski građen, a do dana današnjeg se planski nastavlja graditi i širiti. Prva parlamentarna federalna sjednica održana je 1927. godine, od kada i službeno "preuzima štafetu" glavnog grada od Melbournea. Grad doživljava svoj pravi procvat nakon WW II, paralelno sa valom useljavanja i ekonomskim jačanjem cijele države. Sve federalne institucije su danas u Canberri, kao i 178 veleposlanstava, a mogu se pohvaliti i da grad te veličine nema nikakvu tešku industriju, slično Veneciji te su jedan od ekološki najčistijih svjetskih prijestolnica.
        Ulazak Jupitera i njegov tranzit Strijelcom na Canberru će se ponajprije osjetiti kroz bolje srednjoškolske ustanove, mjesta za zabavu i sportske terene, ali i povečan broj stranih turista koji sve češće ne izostavljaju glavni grad prilikom posjete Australiji. Canberra uskoro očekuje otvaranje gradske željeznice, a sa druge se može očekivati i sve veći broj međunarodnih letova direktno iz Canberre. U drugoj polovici godine se glavni Jupiterov utjecaj prenosi na povećani broj radnih mjesta, zdravstvo, vojsku i poboljšanje gradskih komunalnih usluga. ASC u Raku predstavlja kanal kroz koji se manifestira gore navedeno, a to označava narod i njegove stanovnike kao "voditelje akcije". Mjesec u Škorpionu se smjestio u 5.kući, a to bi trebalo označavati i određeno nezadovoljstvo stanovnika dosadašnjom vrstom i prilikama za zabavu. Grad je poprilično raštrkan i kamo god da se krene, automobil je nezaobilazan te se u njemu treba dugo voziti, bez obzira što je cijeli grad premrežen odličnim cestama i auto – putevima. Gradska željeznica bi trebala predstavljati mogućnost veće kompaktnosti i mobilnosti, izbjegavanje gužvi i traženje parkinga koje najčešće treba i platiti, a što bi sve u konačnici moglo grad učiniti atraktivnijim za ulaganja u sferu show – businessa. Glavni problem opisan kvadratom Marsa i Mjeseca, ovdje se manifestira na posebno opasan način. Mars vlada Mjesecom i 5.kućom, jednako tako i 10.kućom, većim dijelom i 9.kućom, a nalazi se u 8.kući. Prevedeno, Canberra ima poprilično liberalnije zakone u odnosu na druge australske gradove i to prvenstveno stoga što je to grad političara i stranih ambasada pa se mnoge "nepodopštine" trpaju pod tepih ili u medije izađe tek na kapaljku. Povećani moving u ovom kontekstu donosi i povećane brige, probleme koje čine mladi ili se od njih i očekuje da budu ti koji će "konzumirati" povećanu potražnju za zabavom.

Jupiterov ulazak u Strijelca, Canberra


     Canberra je mnogo bliža Sydneyu negoli Melbourneu, a ta se logika života kako u svakodnevnom životu, vidi i na ovom horoskopu. MC se nalazi na 28°33' Ovna, a odmah do njega je retro Uran na 29°56'. U horoskopu proglašavanja neovisnosti Australije u Sydneyu 1901., ASC se nalazi na 29°26' Ovna, što implicira da Sydney ima "jači utjecaj" od Melbournea na donošenje političkih odluka u Canberri, napose to što je ACT nekadašnji teritorij države NSW, a ona je i površinom i brojem stanovnika veća od federalne države Victoria. Retro pozicija Urana označava da to nije nešto što se tek odnevdano događa već je to "stara praksa", da se svaki zakon "duplo/dvostruko" pogleda u sklopu interesne sfere Sydneya.

      ( Povijesni "sukobi" između Sydneya i Melbournea su toliki da u nacionalnoj horoskopskoj karti posve ravnopravno stoje oba grada. Kada se 6 kolonija udružilo u jedinstvenu federalnu državu, još uvijek kao dominion britanske krune, Melbourne je bio glavni grad. To je "zaslužio" time jer je bio veći i ekonomski jači od Sydneya u to doba, ponajprije zbog velike "zlatne groznice" koja je više utjecala na njegov i razvoj države Victoria negoli na konkurentski glavni grad NSW. Ipak, Sydney u sebi vuče "prvenstvo" najstarijeg grada u Australiji, uplovljavanjem James Cooka u Botany Bay, a poslije i prvom kažnjeničkom kolonijom od 11 brodova pod zapovjedništvom Arthura Phillipa. Uvala unutar Botany Baya u koju su pristigli prvi kolonizatori se poslije nazvala Phillip Bay, a danas je dio južnog Sydneya, na čijoj sjevernoj obalnoj strani dominira najveći australski aerodrom Kingsford Smith Airport. Stoga je upravo Sydney određen kao grad u kojem će se odviti službena ceremonija proglašenja neovisne federalne države.
       Danas oba grada funkcioniraju poput blizanaca – naglašen znak Strijelca u nacionalnom horoskopu, a što, ustvari, psihološki predstavlja Blizance! – predstavljaju drugu najprometniju  avionsku liniju na svijetu unutar iste države; jedina država na svijetu koja je imala u dvama različitim gradovima domaćinstvo ljetne Olimpijade, uz nezaobilaznu Ameriku koja je to imala u 3 grada ( St. Louis, Los Angeles – dvaput i Atlanta ); oba grada imaju približno isti broj stanovnika ( oko 200.000 "prednost" ima Sydneya, ali Melbourne "prijeti" da ga svojom metropolizacijom sustigne i prestigne jer prostorno ima veće kapacitete za širenje ); Australija spada među najobrazovanije nacije na svijetu, jednako tome i posjedovanje najvećeg broj automobila po glavi stanovnika – uz nezaobilazne USA – posebice velikih i dugačkih "terenaca", zatim nevjerojatno dobru prometnu povezanost, kako cestovnu, tako i zračnu i željezničku. Sve je to u simbolici naglašenog Strijelca i Jupitera, a vidimo da to ovdje "funkcionira" i na razini Blizanaca, čemu najviše pridonose ova dva grada u kojima živi malo manje od polovice ukupnog broja stanovnika Australije. )

Australia natal chart, Sydney

       Horoskop Australije s pozicije Sydneya nam otkriva da on kao glavni grad stoji "na nestabilnim nogama" te da se po tom pitanju mogu očekivati promjene. Naravno, ASC je na 29 – om stupnju pa je on bio samo za tu prigodu ceremonije proglašenja glavni grad. S druge strane, pozicija vladara Marsa u 5.kući s jedne strane opisuje samu svečanost, s druge vojničku uniformu kao ekonomski potencijal i zaštitu ( aspekt trigona sa Suncem u 9.kući, a koje dolazi iz 4.kuće najplastičnije opisuje Veliku Britanije i "porijeklo" njeno, ali i vlast njenu ), a sa treće ekonomski probitak radnim mjestima vezanih sa sportom i zabavom, kockanjem. Nadalje, zadnji stupanj nekog znaka ima simboliku 12. kuće i tajnovitosti Riba pa se može tumačitmi i da je Sydney "skriveni glavni grad", posebice kako se Canberra sve više počela razvijati. Egzaltirani Mjesec u 1.kući, a koji dolazi iz 3.kuće, simbolizira promjene koje će stanovnici Sydneya imati – i to nabolje: Mjesec je u dobrom dostojanstvu, a ima i dobre aspekte prema Suncu i Marsu. ( Umetnuti znak Raka predstavlja dvostruku prošlost: ona koja se ponavlja sama po sebi i ona koja je malo poznata, ali izlazi s vremenom na površinu.) Kako ovaj Mjesec ima svoju psihološku simboliku u znaku Škorpiona, to možemo reći da označava i određeno stradavanje naroda, prvo su stradali starosjedioci Aboriđini, potom se Sydney obogatio "na grbači" gradova u zaleđu gdje je pronađeno zlato 1851. godine, a naplatio je i velika vojnička stradavanja u Prvom svjetskom ratu, djelomično i u drugom, na način da je postao dom/domovina svima koji su ostali bez doma/domovine: Škorpion označava transformiranje svih useljenika, htjeli to oni ili ne. Država je pomalo divlja, negostoljubiva, slabo naseljena, ali koja u sebi krije velika rudna bogatstva i zalihe plina. I sve to na relativno mali broj ljudi.
         Ovaj "psihološki Mjesec u Škorpionu" nadopunjuje se sa jakom 8.kućom ( North Node, Venera, Uran, Jupiter, Merkur ) i to baš u znaku Strijelca. Ergo, Australija je zemlja koja je apsolutno zaštićena i koja "živi od tuđe nesreće", to jest, u teškim vremenima po svijet u globalu, ona predstavlja utočište i šansu za preživljavanje mnogima koji su ostali bez ičega. S jedne strane država ima financijske gubitke poradi ratova, stradavanja ljudi – ali izvan granica svoje države – da bi korist od ratova, koji se vode daleko izvan granica, bila mnogostruko veća od svih loših posljedica. Australija ima posebno jaku konjukciju Jupitera i Merkura, a te dvije planete se nalaze zajedno i u Jupiterovom tranzitu Strijelcem. Najgori aspekt tranzita Jupitera, MA 90° JU, dolazi iz 10.kuće od strane Marsa. To bi simboliziralo ambiciju nekog iz vlasti, možda ne samog premijera već nekog od njegovih suradnika iz stranke. U natalu Uran je otišao u 8.kuću što označava da vlast je parlamentarna, ali se dijeli sa drugim; utjecaj Velike Britanije je u početku bio nemjerljiv, danas sve više tu ulogu preuzima Amerika dok na unutarnjem planu nijedan politički lider nije "veći" od stranke iz koje je došao i uz pomoć koje participira u vlasti. Naravno, Uran kao vladar 10.kuće označava i velike zgrade, posebice unutar financijskih središta velikih gradova, među kojima se posebice ističe Sydney i Melbourne, ali i samu Canberru, budući glavni grad Australije, jer ona predstavlja novo, a istovremeno i preokret; 8.kuća predstavlja i okolnost koja je došla "vanjskim putem"; benefit je od konjukcije Urana i Venere, a njima vlada "dogovor" kojeg predstavlja konjukcija Jupitera i Merkura, na što treba pridodati i poziciju North Nodea koji podražava rast kroz taj dogovor i općenito kroz probleme drugih ljudi. Naravno, ova pozicija označava i opasnost ukoliko se "ne poštuje zakon"; tada se upravo "zakonskim putem" upada u nevolje. Nevolje rijetko kada mogu ugroziti samu fizičko postojanje i egzistenciju, ali financijske izdatke svakako da. "Problemi" su simbolizirani Neptunom i Plutonom u 2.kući, a koji dolaze iz 7.kuće ( savezništva, asocijacije, otvoreni sukobi i ratovi ) i 11.kuće ( prijateljske zemlje i nacije, budžet države ). Ergo, "buletu" bi mogao platit bankarski sektor i stabilnost australskog dolara, smanjenje prihoda poradi odnosa i kontakata sa drugim državama koje Australija ima, ne izvorno radi sebe same. Ipak, rezultat svih borbi i ratova se vidi kroz 8.kuću pa možemo zakljjučiti da ukoliko bude dolazilo do smaka svijeta, Australija je među oazama koje će zadnje doći Bogu na ispovid.

Australia natal chart, Melbourne

         Percepcija Melbournea kao glavnog grada Australije odmah se vidi po poziciji Mjeseca. Zahvaljujući ASC na 21°24' Ovna, Mjesec se našao na vrhu 2.kuće, a dolazi iz 4.kuće. Bik bi označavao između ostaloga i Irsku, ali i Europu kao kontinent. Rak bi predstavljao stare zemlje i civilizacije, kao i one koje "u sebi imaju" mnogo jezera ili morskih luka pa je tako u Melbourneu izuzetno jaka talijanska i grčka zajednica. ( Štaviše, za Melbourne je popularno reći kako je on, nakon Atene, "najveći grčki grad". ) Mjesec u Biku označava i bogatstvo od zemlje, čime je država Victoria posebno "obdarena": osim zlata i drugih rudnih bogatstava, ona je i najgušće naseljena država poradi najboljih klimatskih uvjeta za život u odnosu na druge federalne države. Vladari 5. i 10.kuće u konjukciji u 9.kući, Sunce i Ovan, govori o "zaljubljenosti u tradiciju", onoj koja dolazi iz inozemstva, a danas mami brojne turiste koji posjećuju Melbourne, kako zbog kulturne ponude, tako i radi sportskih događaja. Za Melbourne se oobično kaže da "predstavlja Europu" u Australiji dok bi Sydney više naginjao "američkoj verzij" down under metropole. Promjena znaka Jarca u Vodenjaka u 10.kući predstavlja i samu promjenu u "statusu glavnog grada". Dok je Saturn kao vladar u svojem središtu, u separaciji sa Suncem pa to označava i da neće dugo biti vladar, s druge je strane u aplikacijskom trigonu sa Marsom u Djevici, iz 5.kuće - a Sunce je glavni vladar te iste 5.kuće – označava "prevlast" i vodstvo kao "princ države", ili onaj tko je ratnik/radnik koji se "prvi ističe u ime države". Simbolika 5.kuće bi predstavljala područja vlastite kreativnosti zbog kojih smo i drugima privlačni. Drugi vladar 10.kuće, Uran, "otišao" je u 8.kuću, u napetim je aspektima prema Marsu i Plutonu, ali i u "čvrstom zagrljaju" sa Venereom, posredno i sa Jupiterom i Merkurom, a zasigurno mu "pomaže" i prisustvo North Node u istom znaku i kući. Specifičnost u odnosu na Sydney jest da se ovde Strijelac "razvukao" na 8. i 9.kuću, što se energije nadopunjuju i to tako da su se  intelektualne i biznis planete Jupiter i Merkur premjestile u 9.kuću što ih čini plodonijima u razvoju "intelektualne i zakonske sfere". Konkretno, Melbourne to čini više australskim gradom u odnosu na Sydney jer je prvotno australsko ustvari europsko dok je Sydney više pod "multi – kulti" utjecajem cijelog svijeta. Kako je Europa u mnogočemu prva ili predvodnik za cijeli svijet, prvenstveno u intelektualnom i kulturološkom smislu, utoliko je i Melbourne "predvodnik" u odnosu na Sydney. Osma kuća u sebi nosi veći utjecaj na "privlačenje novca" kao i na opasnosti/iskušenja koja uz to idu dok "diverfikacija" na 8. i 9.kuću označava i prilagodljivost, mogućnost te dovršavanje i stvaranje uvjeta za novo započinjanje. Upravo poradi toga promjenjiva 9.kuća nije slabost za Melbourne već snaga, jer su se tu "usidrili" prave planetarne energije za takve iskorake – Jupiter i Merkur – dok prava moć slijedi nakon toga, u konstruktivnoj snazi i temeljima, infrstrukturi koja traje – opisana Saturnom i Suncem u Jarcu – što se najbolje vidi po tome da je prva Olimpijada u donjoj hemisferi svijeta bila baš tu, da je Melbourne domaćin jednog od 4 teniska Grand Slam turnira, da se tu vozi tradicionalno prva utrka Grand Prix Formule 1., da je tu i jedna od najpoznatijih konjaničkih utrka na svijetu – Melbourne Cup – u zemlji koja je bogomdana za konje pa je uzgoj i konjaništvo jako razvijeno. Melbourne je i domaćin najvećeg stadiona u Australiji, poznatog Melbourne Cricket Club, olimpijskog stadiona iz 1956., danas preuređenog za različita sportska događanja, od kojih je najviše zastupljeno natjecanje u tzv australskom nogometu, AFL, svojevsrna kombinacija nogometa, rukometa, košarke i hrvanja, izuzetno popularna igra u državi Victoriji ( za razliku od rugbyja, koji je popularniji sport u New South Walesu i Sydneyu ). And last but not least, klasična mafija još uvijek drži glavne uzde nad cijelim gradom – Pluton vladar 8.kuće – za razliku od Sydneya u kojem se simbolika Škorpiona na vrhu 8.kuće "kratko zadržala". I Melbourne će sve više "dijeliti kolač" sa drugim "zainteresiranim stranama", ali to je ustvari i posljedica globalizirane ekonomije: bankarski novac, krediti i osiguranja, novac od poreza, taksi i sličnih stvari, samo je druga strana medalje kada se sve to masovno "prikuplja" na underground način.

Scott Morrison

         Kako je ovdje Mars, vladar ASC, bolje usidren u svojem 5.polju, sa najbrojnijim aspektima i konfiguracijama, to bi označavalo i bolju perspektivu, ili rašireniju lepezu mogućnosti. Problemi se sada više ne nalaze samo u 2. već i u 3.kući, a dolaze iz 8. i 12.kuće, zahvačujući i drugi dio 7. i 11.kuće. Kao što znamo, sve što nas ne ubije, to nas ojača. Taj je zakon najprimjetniji na simbolici 8.kuće pa ako Melbourne uspije sva iskušenja prevladati i nadvladati, to je i njegov iskorak veći. Sydney kao "brat blizanac" ima veću koncentraciju na financijski sektor moći, opisan simbolikom linije 2. - 8.kuća, što ga činiji sigurnijim, ali i ovisnijim ako se tu "zatrese tlo pod nogama". Kako god, fokusna energija u Marsu svoj proboj traži/pronalazi u nasuprotnom znaku/kući, a njihovi vladari Jupiter i Neptun su u jakoj opoziciji. Melbourne tu ima veći potencijal prilagodljivosti, ali i nestalnosti, dok Sydneyu ta linija "pada" na kraj linije 2. - 8.polja i tek djelomično "upada" na os 3. - 9.kuća. Taj aspekt u sebi nosi snagu daljine, mora, ideala i vjere. Opozicija je i opsanost jer se ideali sudaraju sa stvarnošću, ali stoga treba naučiti manipulirati/upravljati sa vlastitim suprotnostima.
Zanimljiva je i simbolika vrha 4.kuće. Melbourne je u znaku Raka, u zaljevu koji se zove Port Phillip Bay, po onom istom čovjeku koji je u Sydneyu doplovio sa prvih 11 kolonijalnih brodova. Melbourne je Rak jer je njegov zaljev skoro pa zaokružen, u simbolici jezera, a i dosta je vlažniji i kišovitiji. Vladar Mjesec je u zemljanom i plodnom Biku te se naslanja na Mars i Sunce u zemljanom trigonu. Sydney je topliji, Lav je na vrhu 4.kuće, ima više suhih dana, a širi se prema planinama, gdje i ima određene prepreke, teškoće ( prisustvo Saturna u svom središtu ). Jak zemljani element daje veliki broj parkova i zelenila, a prisustvo Mjeseca u 1.polju indikator je "obalnog potencijala" za biznis, ponajprije u turističkom segmentu, brojne jahte, cruiseri i city ferri su "normalna stvar". Kako oba grada imaju Mars u 5.polju, a znak Djevice predstavlja poluotoke, tako je Sydney raštrkan na mnogobrojne poluotoke, zaljeve i uvale, što označava i Mjesec kao vladar "transportne 3.kuće". Kod Melbournea je sam uži centar grada, Central Business District, smješten na manjem estuariju rijeke Yarra, na koji se naslanja i poluotok od kojeg počinje Southbank, uz koje idu i prirodni poluotoci na samom kraju luke, a tu su i dva poluotoka na ulazu u sam Port Phillip Bay. Da završimo ovu priču sa Melbourneom i Sydneyom: cijela država se bazira na rivalstvu i ravnoteži između ta dva grada. Upravo to označavaju i brojne napetosti planeta u opoziciji, od kojih je JU 180° NE dugoročno važniji negoli PL 180° UR, koji su dio T-kvadrata sa Marsom, jer ta opozicija u sebi nosi sudbinu svih planeta koje sudjeluju u T-kvadratu – znakovima Djevice, Blizanaca i Strijelca vladaju Jupiter i Merkur, a oni su u opoziciji na Neptun. Ergo, "zatezanje i popuštanje" simbolizira dugoročni rast i napredak ova dva grada, ali i cijele države.

      Ali, ako "priču" o Australiji svedemo na "igru ogledala" i simboliku Melbournea i Sydneya kao gradova Blizanaca – što je u apsoštrumfnoj astro simbolici sa "naopakom zemljom", gdje jaki Strijelac postaje jaki Blizanac – onda moramo i samoj Australiji pridodati "državu – Blizanca". Nekoga tko je down under, također na otoku, sa istim europskim korijenima...
           Naravno, to je Novi Zeland. Po datumu kada je prestao biti kolonija te je proglašena neovisnosti države u sklopu Britanskog dominiona – 26. rujna 1907. - neki Novom Zelandu pridaju simboliku Vage, a automstaki to znači i kontra znak Ovna. Ipak, kada se pogleda "šira slika", Novi Zeland je neptunova zemlja, to jest Riba! To je znak koji predstavlja kraj jednog i početka drugog. S jedne strane, tu je zadnja vremenska zona u odnosu na Greenwich u Londonu ( 12 sati razmaka ), a sa druge, tu je zadnje poznato veće naseljeno kopno na zemlji. Naravno, ako to tumačimo s pozicije "nasljednika grčko – rimske kulture", ilitiga Europljana. Starosjedioci Novog Zelanda su Maori, koji su na njega doselili u 13. stoljeću sa Polinezije. Poznati su kao najbolji ragbijaši na svijetu, kao oni koji u genetici imaju najuravnoteženiju ishranu ( kombinacija mesa, ribe i voća ), što ga čini genetski potentnijim i od Afroamerikanaca i crnaca u Africi dok bi Skandinavci brzo skopčali da se sa njima "nije za igrati". Narod primitivnih plemena koji je "savladao" putovanje morem na veće udaljenosti nije bio "mačji kašalj" za europske kolonizatore kao i Aboridžini u Australiji. Vodile su se višedeseljetne borbe u 19.stoljeću dok se Maori nisu "pripitomili", ali to nije išlo bez ustupaka. Danas je maorski jezik službeni jezik Novog Zelanda zajedno sa engleskim. Intersantno je da je Novi Zeland otkriven iste godine kada i otok Tasmanija – 1642. otkrio ga je Nizozemaski moreplovac Abel Tasman – više od 100 godina ranije negoli je James Cook prvi put brodom pristao uz obalu Australije, ali je naseljavan kao kolonija kasnije od nje. Jedno vrijeme je Novi Zeland bio kolonija u sastavu New South Walesa.
           Na maorskom jeziku se Novi Zeland zove Aetearoa, što bi u prijevodu značilo Zemlja dugog bijelog oblaka. Sastoji se od dva velika otoka ( i još dosta manjih ), koji se zovu Sjeverni otok i Južni otok. Znak Ribe je dvostruki znak pa bi paralel universe sa Australijom označavao "inverziju" od Ribe u Djevicu – to bi bila simbolika Merkura, ali u onom praktičnom smislu. Novi Zeland ima hladniju klimu od Australije, mnogo više kiša i vjetrova, a i usmjerenost na poljoprivredu je primarnija. Psihologija Djevice bi predstavljala skromne i radišne ljude, odgovorne i dobro organizirane, koji maksimalno koriste postojeće mogućnosti koje im stoje na raspolaganju. Djevica simbolizira i kompleks manje vrijednosti, koji se može kompenzirati i kroz kritičnost prema drugima, a što u osnovi jest prisustvo domorodačkog stanovništva kao jednakopravnog "elitističkom" bijelom, koji vuče porijeklo iz Europe. Riba je osnovna simbolika mističnosti i zatvorenosti u sebe, veće nepovjerenje prema drugima negoli u Australiji, ali to je da se zaštiti ono svoje, vlastito što se ima i što ih čini takvima kakvi jesu. Naravno, i porijeklo Maora sa Polinezije i njihov davni dolazak ima simboliku 12.kuće i Neptuna, "dalekih svjetova" i "prekomorskih putovanja". Ono što je prvi put označavao dolazak Maora sa Polinezije morem, to je drugi put predstavljao dolazak Europljana morem, s drugog kraja svijeta.
Najjače veze između Australije i Novog Zelanda su - avionske!

        Veze Australije i Novog Zelanda su brojne i kroz zajedničko ratovanje u oba svjetska rata, kao zajednička vojska ANZAC, što se nastavilo i sudjelovanjem u korejskom i vijetnamskom ratu na strani USA, koja sve više postaje glavni politički oslonac u međunardnim odnosima, potiskujući tradicionalni utjecaj UK. Danas je Australija prva "odskočna daska" brojnim kiwijima koji idu u inozemstvo "za boljim životom" dok u suprotnom pravcu većinom idu brojni turisti, jerbo je Novi Zeland zemlja koja je dosta pitomija, a istovremeno i raznovrsnija za razgledavanje i istraživanje od Australije. Kako god, radi se o paraleli između Strijelca i Ribe, između Jupitera i Neptuna, a koji na kraju oboje postaju Merkur: jedan je aktivni, muški, a drugi je samozatajan, ženski. Jedan je "prvi" na kojega pomislimo kada kažemo Merkur, a jednako i kada se asociramo na termin down under. Ofkors, ništa neobično jer velika većina prvo i sleti u Australiju pa tek onda produži do Novog Zelanda, kao što i ženski Merkur ne bi imao što analizirati niti organizirati, a da prethodno muški Merkur nikakvu ideju ne iznese, nikakav novi pokret da ne učini.


Scott Morrison, premijer Australije

        Ako svrnemo pogled na trenutnog australskog premijera, Scott Morrison, možemo zaključiti da će njegova vladavina – simbolika Sunca – predstavljati određeni kraj dotadašnjeg blagostanja simboliziranog natalnim Mjesecom u Biku. Ne zna se točno vrijeme rođenja pa je i pozicija Mjeseca upitna, ali svakako njegov Jupiter i Saturn mu daju dobru osobinu za real – političara, a koje se oslanja i natalnu poziciju države skoncentriranu u energiji planeta u Strijelcu. Saturn u Ovnu ga čini pomalo sebičnim i nedovoljno opreznim. Kvadrat Sunca i Jupitera da će previše riskirati pa onda požaliti poradi toga. S jedne strane ima potrebu svoju zemlju i ekonomiju još više otvoriti svijetu, prvenstveno azijskim zemljama i tržištima, smanjiti usmjerenost na Kinu te diverficirati međunarodnu trgovinu, a sa druge bi mogao imati probleme oko imigranata; radne snage treba, ali pametno raspoređene, a sa druge oni postaju sve veća opasnost u današnjem nestabilnom svijetu. Venera u Biku je dispozitor kvadrata Sunca i Jupitera, a ona prvenstveno brine za vlastitu sigurnost i finacijske tokove. Njena pozicija se idealno uklapa u nacionalni zemaljski trigon što bi označavalo da će ekonomska konzervativna politika dati određene rezultate, a vjerojatno će se posezati i za "starim rješenjima", kada je imigracija bila olakšana za jedan tip populacije, a otežana za drugi tip populacije. Povećani vojni troškovi kao i veća ulaganja u sigurnosne službe, a sa druge strane potreba da se poboljša stanje u poljoprivredi, koje je dosta ovisno o klimatskim uvjetima i stanju na tržištu koje diktira relativno mali broj tragovačkih lanaca, poradi čega raste i cijena u maloprodaji, ali ne i krajnjim proizvođačima.

       Teško je reći nešto više ako se ne zna točna pozicija Mjeseca u Strijelcu ili Škorpionu; otkrilo bi se koje aspektne energije bi "privuklo" narod i općenito mase, što bi predstavljalo opće okolnosti koje bi utjecalo na premijerovu vladavinu, a sekundarno za posljedicu imalo stanje u cijeloj državi. Treba napomenuti da se u zadnjih 11 godina promijenilo čak 7 premijera u Australiji, da nijedan od njih nije mandat "izdurao" do kraja, što sve predstavlja i stanje političke nestabilnosti. Hoće li na idućim izborima budući premijer, koji osvoji vlast, odraditi i cijeli mandat – pitanje je na koje nitko nema odgovora. Kako je Australija još uvijek u nekoj vrsti unije sa Velikom Britanijom, to i sva zbivanja/promjene u njoj na posredan način se prelivaju i na down under land. Ergo, kako bude "disala" Britanija nakon Brexita, moći će se bolje razlučiti "kakvoća zraka" kojeg će početi disati i Australija. Btw, povratak tranzitnog Saturna na mjesto natalnog, u horoskopu nacije, i ne može označavat ništa drugo negoli kraj jednog razdoblja i početak novog; kritično razdoblje oslanjanja na stara uporišta sada će se "provjetriti" – Velika Britanija je samo "vanjski okidač" za novo pokretanje ciklusa u Australiji.


                                                                                               Split i Hrvatska


           Na kraju se možemo dotaknuti i "domaćeg terena". Split je izabran poradi osobnih sentimenata, a u biti nema velike razlike u rasporedu kuća ni da je izabran Zagreb. Ako treba i neki relevantniji argument za izbor Splita, recimo da se zadnjih godina dramatično produžila turistička sezona u Hrvatskoj te da je na vrhuncu ljeta Zagreb polupust grad. Naravno, jer su mnogi "odjahali" na more pa osim običnih građana, jednaku "seobu naroda" učine i političari, mediji i druge istaknute osobe iz javnog života. Ergo, Split kao najveći grad istočne obale Jadrana, kao grad koji je prije nekoliko godina promjenio status od tranzitnog do grada destinacije, pokrečući na taj način trend uključivanja velikih gradova kao turističkih odredišta – što je do tada bilo "rezervirano" skoro isključivo za Dubrovnik – ljeti i doslovno postaje "rezervni" glavni grad Hrvatske. ( Ako znamo da je srednjovjekovna hrvatska država nastala na području Dalmacije, a ne Zagreba, možemo na kraju rezimirati sa starom dalmatinskom poslovicom – daj dite materi. )

Ulazak Jupitera u Strijelca, Split

          Nebo iznad Splita otkriva nam da su se u 9.kuću smjestili vladari i ASC i MC, da je u njoj i Mjesec, kao onaj koji opisuje glavni nadolazeći trend poradi prvog aplikacijskog aspekta kojeg Jupiter ima upravo s njim, a tu je i Merkur, kojega Jupiter dotiče kroz tranzit konjukcijom, a u njegovoj je apsolutnoj vlasti. Ergo, znak Strijelca se raširio na drugu polovicu 9.kuće i vrh 10.kuće – dobrobit dolazi od stranaca i inozemstva, a jednako će dobro biti i vladarima u državi. Kako Jupiter i Merkur vladaju svim kardinalnim kućama, to je njihova konjukcija u Jupiterovom znaku i 9.kući izuzetno važna poradi naglašavanja značenja i kuće i znaka. To što Mjesec dolazi iz 5.kuće, dolazimo do "otkrivanja tople vode" da će opet turizam biti glavna tema kako političara, tako i običnih ljudi. ( Istina, položaj Saturna u svojem znaku, na samom vrhu 11.kuće, a ona označava paralamentarni život, otkriva nam i jake sukobe i neprijateljstva, saveze iz interesa jer se naredne godine u proljeće prvo odvijaju izbori za europski parlament, ali i za druga tijela EU, da bi krajem godine, negdje u prosincu najvjerojatnije – datum još nije poznat – održali se i predsjednički izbori u Hrvatskoj. )
Najveća opasanost dolazi od aplikacijskog kvadrata MA 90° JU. Mars se nalazi u 12.kući, što ga dodatno čini opasnim, a znak Vodenjaka pod takvim okolnostima više je violentan negoli inače. Jerbo dolazi iz 2.kuće, možemo tumačiti da se radi o nekoj vrsti ilegalne zarade. Kako je u 2.kući Uran, to bi značilo da novac dolazi iznenada, a aplikacijski aspekt sa Marsom, kao i to da njih dvoje međusobno vladaju jedno drugim, dodatno naglašava i određenu vrst hrabrosti i avanturizma u sticanju novca. Nadalje, Mars je u umetnutom znaku, a Uran je retrogradan, što upućuje na nešto što postoji od prije, ali se neće tako lako otkrivati. Naravno, ovo bi impliciralo i ilegalne zarade u turizmu – kvadrat Marsa sa Mjesecom koji dolazi iz 5.kuće, separacija – ali i prevare stranaca, kao i mogućnost da stranci rade prevare. Naime, Mars dolazi i iz 9.kuće, a kako se nalazi u 12.-oj, to bi predstavljalo nekoga tko dolazi iz inozemstva, a tamo ima kuću. Mars kao signifikator za "kuću u inozemstvu" može označavati nekoga tko teško radi, ili se i u inozemstvu bavi "lakom lovom", legalnom ili ilegalnom. Naravno, ovdje postoji i još jedna simbolika: Mars može označavati i one koji dolaze iz rata, da su stradali od zračnih bombardiranja ili plinskih napada, da je riječ bila i osvojevrsnoj revoluciji, a da se mentalno radi o ljudima koji imaju jaku snagu volje, poradi koje su spremni boriti se protiv zakona i međunarodnog prava, kojega simbolizira Jupiter. Jelte, ovo bi impliciralo imigrante i njihove pokušaje ilegalnog prelaska granice iz BiH, ponekad i nasilno, a jednako tako im "odgovori" i policija. Kako znak Vodenjaka u 12.kući može označavati i humanitarne organizacije, tražitelje azila i tome slično, a sve u simbolici onih koji bježe, tu će vjerojatno biti podosta onih koji će na tuđoj nevolji pokušati zaraditi, kako od strane samih krijumčara, tako i pojedini predstavnici samih humanitarnih udruga znaju vrlo dobro da "što je više dima, to će biti i ponegdje vatre", i to one kojom će se oni moći "ugrijati".
       ASC i Neptun u Ribi nam opisuje "katalizator" kroz koji se sve ostalo ima odigrati u ovoj Jupiterovoj godini. Zbunjujuće i opsjenarski, sa prevelikim nadanjima, ali davanje lažne slike o sebi samima, jerbo je Neptun u aplikacijskom trigonu sa Merkurom. Ovaj Merkur, izgon u Strijelcu, "puno toga želi", i baš radi toga što igra "na veliko", obično izgori – a tome mu rado da ruku opsjenar i idealista Neptun. Stoga, kao "ono što se ne vidi", možemo očekivati svjesno obmanjivanje ljudi, sve po načelu, prevari da nebi bio prevaren. Alkohol, droga i ostale "tričarije" su idealni ambijent za odvijanje svih odnosa sa drugima. Mala zemlja za veliko pranje novca pravi je eldorado za domaće, ali i strane "poslovne ljude" sa figom u džepu.

      Uključivanjem u razmatranje nacionalnog horoskopa Hrvatske, dolazimo do jasnijih predskazanja događaja. Prvo, postoje dva relevantna horoskopa moderne Hrvatske. Prvi je vrijeme kada je u Saboru izvršeno glasanje i proglašena suverenost i neovisnost države. Drugi je vrijeme kada je to objavljeno u medijima – direktnim uključivanjem na HTV – jerbo se sama sjednica odvijala "iza zatvorenih vrata" i nije domah došla informacija o proglašenju. Razlika između toga dvoje nalik je razlici između ASC i Sunca. Oboje označavaju tjelesni život, s tim da je ASC sam početak fizičkog života dok je Sunce u simbolici preuzimanja kontrole/vlasti nad samim sobom pa tako i nad tjelesnim životom.

Natalna karta Republike Hrvatske, proglašenje  u Saboru

        Ergo, u prvom nacionalnom horoskopu ( da ga tako nazovemo ), ASC pada na 1°22' Strijelca, U prvoj kući života nalazi se Mjesec na 17°51' Strijelca dok se vladar Jupiter našao u 9.kući, na 13°20' Lava, našavši se u "zgodnom društvu" Marsa na 17°55' i Venere na 18°25' Lava. Da ova "bajna postavka" najbitnijih planeta za "start u životu" ne prođe bez problema, pobrinuo se Pluton u svojem središtu na 17°52' Škorpiona pa još i retrogradan, u 12.kući, u izuzetno jakom kvadratu prema steliju planeta u Lavu. ( Danas i ptice na grani znaju da je kriminal najveće zlo u Hrvatskoj, ali toga trena taj Pluton je simbolizirao tajne službe bivših komunista koje su vršile ubojstva po emigraciji, u inozemstvu. Nadalje, taj Pluton je predstavljao i teret ustaškog "nasljedstva" koje je stvaralo veliko opterećenje na nogama, opet upravo u odnosu prema stranim institucijama i državama. Također, taj Pluton je simbolizirao i sve strane tajne službe, masonske klanove, koje su imale svoje interese u ondašnjem rušenju jedne države, a uspostavi više novih država. Jasno, radilo se i o mundanoj promjeni jer se srušio komunizam kao ideologija u Europi što je označavalo konačnu propast za jedne, a priliku za uskrsnuće drugima. And last but not least, ovaj Pluton označava i biznis sa švercom oružja, nafte, ali i drogom za vrijeme rata, pri čemu je ohoho ruke dala upravo talijanska mafija. )
         Ergo, Hrvatska je zemlja izrazito domoljubno i nacionalno orjentirana, kao i sve druge koje u sebi imaju neki bitan element znaka Raka. No, vidimo da Hrvatska u sebi ima i potpuno drugačiju energiju: naglašenost Strijelca koji označava blagostanje i mudrost, učenost i velikodušnost, određenu aroganciju i samodopadnost, ali to se primjeti tek kada se "zagrize jabuka koju zubi ne mogu sažvakati lako" ( JU 90° PL označava pretjeranu ambiciju i nestvarne želje; na drugoj razini, to je idealni aspekt za sudstvo i odvjetnike, posebice one koji se bave zastupanjem opteženika za krupni kriminal ). Snažna veza sa vlastitom brojnom dijasporom vidi se po vladaru 8.kuće, a koji je ujedno i vladar Sunca, Mjesecom u 1.kući. S druge strane, vladar tog Mjeseca je otišao u inozemstvo, u 9.kuću, a međusobno su povezani jakim trigonom. Naravno da ovo implicira i određenu sposobnost za "asimilaciju drugih", kao i privlačenje "energije drugih". Prevedeno, velika većina ljudi stranaca koji su posjetili bivšu Jugoslaviju, ako nisu bili samo u tranzitu kroz nju, ustvari su posjetili Hrvatsku. Kada je počeo rat, mnogima od njih tu štošta nije bilo jasno, ko tu koga i zašto. No, samo goli pogled na zemljopisnu kartu i granice Hrvatske nudi i odgovare na pitanja zašto joj neki "ne daju da ode", ili ako već želi, da joj se "skrate granice". Običnim malim ljudima je sve odmah postalo jasno i upravo su oni bili najveći saveznici Hrvatske u inozemstvu, zajedno sa dijasporom, u pritisku na vlastite vlade, kao i na organiziranje humaniternih donacija i primanje izbjeglica. Naravno, ova simbolika je moguća samo u situacijama koje predstavljaju iskušenje ili smrtnu opasnost – vladar 8.kuće u 1.kući, a kako je riječ o Mjesecu, on označava mase ili neku objektivnu situaciju .
        Možemo zaključiti da će Jupiterov tranzit kroz 1.kuću horoskopa poboljšati situaciju u samoj naciji, opće raspoloženje, a posebice će se to odnositi na glavni grad Zagreb. U kontekstu smještaja vladara 1., 4., 5., 6. i 11. kuće u 9.kući, stelij u ljetnom znaku Lava, nije teško pogoditi da Hrvatska svoj "vrhunac" uvijek ima kroz toplije doba godine. Promatrajući Mjesec iz momenta ulaska Jupitera u svoj domicil, njegova pozicija u 12.kući bi označavala narod u trpnji i stradavanju, ali kako je vrlo blizu vrhu ASC, to on utječe na sam život nacije. Ipak, različiti su znakovi, pa bi to predstavljalo da će Mjesec doživjeti određenu promjenu. Prevedeno, "iskeširat " će se određeni novac kako bi izbjeglice i imigranti ostali tu gdje jesu, po uzori na Grčku i Tursku, a sve zaogrnuto međunarodnim sporazumom u marokanskom Marakeshu, gdje bi se uskoro trebala dogoditi međunarodna konferencija na temu globalnom pristupu rješavanja problema imigracije. Onaj gadni kvadrat Marsa prema Jupiteru dolazi iz 3.kuće, što bi moglo simbolizirati nasilnu komunikaciju, nesreće u prometu, medijsko nasilje i propagandu. Ovaj Mars "sam čini vlastite greške", a dolazi iz područja sporta i zabave, kreativnih ostvarenja (5.kuća), kao i tajnih udruženja, kriminala, ustanova sa teškim i neizlječivim bolestima. Ako ništa drugo, sve što se radi u tajnosti, bit će i razotkriveno, upravo poradi kvadrata sa Jupiterom.

         Drugi nacionalni horoskop svoj ASC ima na 23°12' Strijelca, Mjesec je otišao u 12.kuću – ali aplicira konjukcijom na sam vrh 1.kuće – dok je vladar Jupiter, zajedno sa Marsom i Venerom, sada u 8.kući. Ovaj horoskop "nudi" najveću opasnost u vidu Plutona iz 11.kuće. Kombinacija 8. i 11.kuće predstavljala bi prijatelje s kojima se obavljaju opasni zajednički poslovi, nadalje, da smrtna opasnost dolazi od strane prijatelja; da prijatelji mogu postati neprijatelji, pod utjecajem žestokih emocija, okrenuti čak i na mržnju. Kako 11.kuća simbolizira i "zaradu od karijere", ili prevedeno mirovinu/penziju, to vidimo da penzioneri "sisaju" velike novce od poreza i kredita, a koji su predstavljeni 8.kućom. Naravno, ovdje su prikazani i brojni radno sposobni i mladi ljudi, a koji su poslani u prijevremenu mirovinu, ili pod nekim izmišljenim liječničkim dijagnozama, a sve poradi ratnih uvjeta, vojnih stradalnika, kao i uništenja dijela domaće industrije. To bi opisivao trigon Plutona i Merkura, koji dolazi iz 6.kuće, a nalazi se u 7.kući, tamo gdje se obavljaju sudski sporovi i druga pravna pitanja ( vlada i 9.kućom pa su česti i odlasci u inozemstvo ).

Natalna karta RH, objava proglašenja državne samostalnosti putem medija

        Ovdje je Mjesec nepovoljnije položen, trpi u 12.kući pa bi to mogla biti dijaspora, kao nasljeđe iz prošlosti, ali i ratne izbjeglice jer Mjesec dolazi iz 7.kuće, a tamo su otvoreni neprijatelji, pa tako i ratni. Sunce u 7.kući potencira sve međunarodne odnose sa drugim državama. Upravo je to razlog – ograničenje Mjeseca u 12.kući dolazi od strane 7.kuće – što se dijaspora nije aktivnije vratila i uključila u život Hrvatske, a sa druge je to i masovnije iseljavanje nakon ulaska u EU. S druge strane, vladar se našao u 8.kući, a simbolika Jupitera u toj kući čini državu podalje od smrtne opasnosti; jedino po "zakonskoj presudi" može sebi učiniti zlo ( što bi na neki način predstavljalo Međunarodni sud pravde u Haagu i suđenje za ratne zločine ). Nadalje, ovdje je Jupiter u dobrom odnosu na Mjesec, što u simbolici dobrih aspekata, ali loših i opasnih kuća ( 8. i 12. ) može predstavljati i svojevoljan egzodus Srba iz Hrvatske, a na što sama država nije učinila puno da to spriječi, zaustavi ili olakša povratak. Kao da je to odgovaralo i jednima i drugima, bar tada, na prvi pogled. Ipak, Mjesec hrli prema ASC pa postoji interes među određenim brojem Srba da se vrati, ili makar da riješe "papire" kako bi lakđe mogli otići negdje u svijet. No, osim Srba povratnika, ovo može simbolizirati i uvoz radne snage iz inozemstva, koje se za sada odvija u manjem opsegu, ali će s godinama potreba za tim biti sve veća. Naime, Mjesec se pomaknuo na 18°44', a taj je stupanj u simbolici 6.kuće – radnog mjesta i zdravlja. Kako je i vladar MC, Venera, na 18°29' Lava u 8.kući, to će očito doći do određenog "usisavanja", prvenstveno poradi turizma, jerbo Venera vlada i 5.kućom.
          Interesantna je promjena i to što se na linji 1. - 7.kuća nalaze umetnuti znakovi Jarca i Raka, u kojima su Uran i Neptun u 1.kući, a Sunce i Merkur u 7.kući. To predstavlja određenu tajnost, nešto što se dogodilo već ranije i izlazit će tak na kapaljku vani. To znači da je umanjen potencijal za slobodnim djelovanjem navedenim planetama. Nadalje, vladari tih znakova – Saturn i Mjesec – također su sputani i ne mogu se lako i jednostavno manifestirati. Da bi se to premostilo, potrebno je prirodni vladari 1. i 7.kuće, Jupiter i Merkur, imaju aplikacijski aspekt sa ponekom od navedenih planeta. Situacija nije odveć dobra: postoji aplikacijski aspekt, opozicija, Merkura prema Neptunu, ali kako je i sam Merkur u umetnutom znaku, to onda znači da i njemu "treba vremena" da sazrije kako bi aspekt mogo jače početi djelovati. Nadalje, Mjesec ima aspekt sa Venerom koji je u orbisu egzaktnog ( 15' orbisa ), ali kako se ipak odvajaju, to znači da vremenom slabi egzaktnost pa tako i kanal za oticanje energije koja je zapletena. Postoji i aplikacija Jupitera prema Neptunu, ali u aspektu inkonjukcije, 150°, što predstavlja slabiji tip aspekta. Kako god, ovaj drugi horoskop se doima dosta slabijim od onog prvog, dosta planeta je "blokirano" i kao da država sama sebi je stavila okove na noge pa teško hoda, a kamoli da je u stanju potrčati. Kao što ne znamo razloge zašto je prošlo toliko vremena od proglašenja nezavisnosti u Saboru da javne objave putem medija, tako će i mnoge druge tajne ostati zakopane; štaviše, ni vrijeme neće puno pomoći, štošta će se zaboraviti, a puno toga svjesno gurnuti "pod tepih", da bi se potom lakše mogla falsificirati stvarnost.
         Ofkors, sve se događa dva dana prije lunarne eklipse, sa Mjesecom u svojem izgonu i prvim aplikacijskim aspektom konjukcijom sa Lilit u Jarcu. S jedne strane to je bilo traženje međunarodne zajednice da se stavi moratorij od 3 mjeseca u primjeni neovisnosti, zajedno sa Slovenijom koja je istog dana proglasila samostalnost države, a kako bi se dotad eventualno postigli dogovori o mirnom razlazu i svim međudržavnim odnosima zemalja sljednica bivše SFRJ ( koja je tada još samo formalno postojala ). Umjesto dogovora, na dotadašnje manje sukobe "nakalemio" se otvoreni rat i agresija. Narod je tu ponajviše ispaštao. Zanimljivo bi bilo vidjeti Slovenski horoskop za dan proglašenja, to jest kako su oni "izbjegli" sve ove nepovoljne aspekte koje je sebi Hrvatska natovarila javnom medijskom proklamacijom u 19:58. ( Provjerom je ustanovljeno da je Slovenija istoga dana proglasila neovisnost u 20:37 u Ljubljani i da joj je ASC na 0°24' Jarca. Vladar Saturn u muškom domicilu – Vodenjaku – vladar i North Node, retrogradan, u 1.kući. Nema umetnutih znakova, a 7 planeta se nalazi u kardinalnim kućama. Ergo, Slovenci su se usitinu "pokrenuli" ili su bili u boljem dosluhu sa astrologijom od tadašnje hrvatske političke elite. )
        Dakle, tranzit Jupitera u ovom nepovoljnijem slučaju, odvija se većim dijelom kroz 12.kuću, a manjim kroz 1. Simbolika 12.kuće sa Strijelcem i Jupiterom bi označila dobrobit za putovanja u daleke prekomorske zemlje, kao i turiste iz tih odredišta. Nadalje, predstavljalo bi ulaganja i poboljšanje prilika u bolnicama, ali i u vjerskim institucijama. Također, kroz simboliku "svih zatvorenih prostora", tu možemo pronaći ulaganja u hotele, velike međunarodne izložbe u muzejima i galerijama, otkrivanje nekih tajni iz prošlosti, poboljšanje sigurnosne situacije u odnosu na tajne neprijatelje i njihovu propagandu. Isto tako, mogu se očekivati i veća financijska izdvajanja za humanitarne organizacije, kao i poboljšavanje njihovog pravnog statusa. Zatvorski sustav bi također trebao profitirati, jednako kao i instituti zaduženi za enciklopedije, akademije i općenito istraživačke aktivnosti koje su daleko od očiju javnosti. Mjesec se ovdje nalazi u 11.kući, simbolizira neočekivane događaje izvan kontrole, a iz polja prijatelja bi označavao i neku prijateljsku zemlju. Formalno – pravno, BiH je prijateljska zemlja Hrvatskoj, kao i obrnuto, ali tu ima podosta "figa u džepu" sa obje strane, potajnih interesa i mržnje čak. Prevedeno, Hrvatska i Bih se vole samo zato što moraju, jer su teritorijalno isprepleteni da teško mogu samostalno funkcionirati, a da zanemare i interese onog drugog. Stoga, zbog simbolike Škorpiona koji se pripisuje islamu, kao i onim područjima gdje je bjesnio rat, ovaj Mjesec bi simbolizirao imigrantski pritisak na granice Hrvatske. Sam kraj 11.kuće također je u znaku Strijelca pa to na neki način, poradi dobro postavljenog Jupitera, označava i moćne prijatelje – zaštitnike ili sretan kraj tih neočekivanih događaja i brzih obrata među njima. Loš utjecaj Marsa na tranzit Jupitera dolazi iz 2.kuće. To bi predstavljalo mnogo ulaganja fizičke energije da bi se stiglo do novca, ali potom i brzo trošenje, ponekad i više negoli se ima. Kako ovo predstavlja i državne prihode, može se pretpostavljati povećana potrošnja korisnika državnog proračuna. Sa druge strane, ova kuća govori o svemu što unosimo u sebe pa tako i hranu/piće, iz čega se da zaključiti da će mnogo uložene energije biti na zaradi od brze hrane, kratkih i oštrih pića, a i sama nacija bi mogla sve nezdravije se hraniti i trošiti alkohol. Naravno, u kontekstu državnih prihoda, Mars u ovoj kući označava sve ono čega se boje mnogi pušači i korisnici alkoholnih pića: novi porezi i trošarine, veće cijene i sve "skuplje" uništavanje zdravlja.

Predsjednica & premijer RH


        Prebacujući se na "teren" vladara Hrvatske, oni su ovog trena iskazani kroz dvije osobe – predsjednicu države i premijera vlade. Iako nisu istih ovlasti, moć u društvu im je uravnotežena poradi toga što dolaze iz iste političke grupacije ( HDZ ), a razlikuje ih to što "grabe" dva suprotna spektra unutar istog biračkog tijela; slična "slika" mogla bi se prenjeti i na međunarodne odnose. Pojednostavljeno, predjsednica Kolinda Grabar – Kitarović se "oslanja" na desni dio biračke baze, a premijer Andrej Plenković na centar desnice dok je u međunarodnim odnosima predsjednica "usmjerena" na vodeću ulogu Amerike i NATO - a, a premijer više "puše u leđa" EU-a, s njemačkom "lokomotivom" na čelu ( uz koju se ne smije izostaviti "francuska infrstruktura" po kojoj njemački vlak vozi; Francuska je nuklearna sila i stalna članica Vijeća sigurnosti UN – a, ne prate je ni "grijesi prošlosti" kao Njemačku pa su te dvije države poput modernog Lolekai Boleka, s time da stvarnost može biti i mnogo ljepša i mnogo strašnija negoli je to smijeh u crtanim filmovima. )

        Za premijera Plenkovića ne postoji točno vrijeme rođenja ( mada postoje "naznake" da bi mogao biti ASC Vaga, negdje pri kraju znaka, sa Jupiterom u 1.kući i stelijem u Biku u 7.kući, na čelu sa vladaricom horoskopa Venerom u svojem središtu; Sunce bi bilo u 6.kući, a MC na kraju Raka; ovaj stelij osim što naglašava talent za političku diplomaciju, bio bi i opis za mister anemičnog u vremenu rata kada je, na osnovu dijagnoze anemije u krvi, bio oslobođen vojne službe ) pa ćemo se služiti podnevom kao okvirnim vremenom.

Kolinda Grabar - Kitarović, predsjednica RH

        Za razliku od premijera, predsjednici Grabar – Kitarović vrijeme je poznato: ASC 2°56' u Vodenjaku; usmjerana na sticanje novca do kojeg će stizati teško i uz velike planove i odricanja, ali sa željom da ide i "preko pravila", to jest kreirajući "nova pravila" – Saturn u Ovnu, u padu, na 18°20' u egzaktnoj konjukciji sa North Node na 18°41'. Na tu osnovnu "bazu" se nakalemljuje konjukcija sa Venerom u Ovnu na 24°45' što joj daje simpatičnost i draž, mada zbog izgona Venere se može zaključiti da tu ima dosta napadnosti, želje za sviđanjem i zavođenjem drugih. Break on through to the other side predsjednici Kolindi je omogućio aplikacijski trigon ove Venere prema Jupiteru u Lavu na 25°54'. To je aspekt koji "obećava" i jare i pare, kontakte sa moćnima i bogatima. Jupiter je u 7.kući pa označava s jedne strane muža ili sam brak koji će unaprijediti život osobe. S druge strane, to označava i inozemstvo – u kontekstu da Jupiter dolazi iz 3.kuće putovanja, ali i iz 11.kuće od kuda dolazi neočekivana pomoć drugih ljudi ( politička stranka ili prijatelji, svejedno ), ali i iz druge polovice 10.kuće, koja označava vladare ili ljude od autoriteta. ( Jupiter i Strijelac često označava ministre u vladi, a zna se da je Kolindu Grabar – Kitarović u politiku "lansirao" bivši dugogodišnji ministar vanjskih poslova RH, Mate Granić. Ovaj Jupiter u Lavu, između ostalog, bi mogao i označavati upravo ministra Granića; 7.kuća je diplomacija, a u znaku Lava označava i ministra koji "zastupa ili brani autoritet koji stoji izn njega"; Tuđman nije bio najbolji političar za diplomaciju i međunarodne odnose pa je te manjkavosti diplomatske komunikacijske vještine "popunjavao" upravo Mate Granić. Naravno, poslije je sve išlo jedno za drugim. ( Istini za volju, prvi politički angažman Kolinda Grabar - Kitarović je "postala" udajom 1996. godine – imala je kao savjetnica u Ministarstvu znanosti 1992., kojem je tada na čelu bio Ivo Sanader. Poznanstvo sa Sanaderom toga trena se nije činilo kao sudbonosno bitno jer Sanader u tadašnjem "političkom ešalonu" nije bio istureni, jaki igrač. Ali, ta suradnja se nastavila naredne 1993. godine pod novim "političkim kišobranom". Naime, do tada je još djelovala kao nestranačka osoba, da bi ulaskom u članstvo HDZ – a, odmah potom prešla i u Ministarstvo vanjskih poslova, također u svojstvu savjetnice, pod "zaštitu" već spomenutog Mate Granića. U istom "političkom transferu" našao se i Ivo Sanader, koji tada preuzima funkciju zamjenika ministra Granića. )
          Kako je predsjednici KGK znak Ovna u umetnutom znaku, to znači da se ta planetarn energija slabije izražava, ostaje zatomljena u njoj i svi potencijali se mogu odvijati u drugoj polovici života. Da bi to bilo moguće u efikasnom obliku, potrebno je i da jedan od prirodnih vladara 2.kuće ( Neptun ili Jupiter ) imaju aplikacijski aspekt sa Marsom, vladarom znaka Ovna, ili Saturnom i Venerom, planetama koje su se našle u Ovnu. Vidimo da predsjednica KGK je imala više sreće sa energijom umetnutih znakova i planetama u njima od same Hrvatske, kojoj je na čelu: osim što Jupiter, kao vladar 2.kuće, "otvara" trigonom Veneru u umetnutom znaku Ovna, "otvara" se i preko Marsa, na malo dramatičniji način, aplikacijskim kvadratom prema Jupiterom i aplikacijskom opozicijom prema Neptunu. Ovo Marsovo "energetsko pražnjenje" je značajnije od JU 120° VE, poradi toga što se radi o kontaktu sva tri vladara 2.kuće i što su "zaokruženi" u konfiguraciju T – kvadrata; Jupiter u Lavu je žarište planetarne energije, a "proboj" napetosti je 12.kuća i Uran/Saturn kao vladari znaka. Drugim riječima, predsjednica KGK u prilici je da maksimalno iskoristi sve osobne potencijale koje ima, koje joj je horoskop ponudio. Mars i Venera su u međusobnom vladarstvu, funkcioniraju kao mutal disposition, to jest kao da su u konjukciji na psihološkoj razini, što još jače integrira njenu 2. i 3.kuću, ali i 1.kuću, kroz vladara Saturna. Kada neka osoba ima naglašeni prvi kvadrant ( prve 3 kuće horoskopa ), to znači da prva polovica života može proći u traženjima sebe sama i poteškoćama da se ostvare svi potencijali. Tada se često mogu počiniti i određene greške i dugoročno naškoditi sebi u životu. Ako se to razdoblje prođe uspješno, druga polovica bi trebala dati plodove svemu prethodnome u životu za što se trebalo osobno pomučiti i naučiti svašta. Naravno, kada 3 planete jako bitne za prvi kvadrant horoskopa stoje u lošem dostojanstvu – Saturn pad, Venera izgon, Mars pad – možemo raspravljati o moralnim vrednotama dotične osobe ili o načinima kako se postigao uspjeh u životu. Kako su politika i show – business prepune kvarnih, a uspješnih ljudi, reklo bi se da je KGK "osoba na svome mjestu".

Kolinda Grabar - Kitarović

         Ergo, iz svega prethodno navedenog, nužno je pogledati i poziciju drugog vladara ASC predsjednice KGK. Uran je otišao na sam početak 8.kuće, na 25°34' Djevice te "oblači na sebe vanjsko odijelo" konjukcije sa Plutonom na 20°26' Djevice, koji je pri kraju 7.kuće. Predsjednica u sebi "nosi" duplu opasnost: vladar 1.kuće je otišao u 8.kuću, a potom je taj vladar "zaogrnut plaštom" Plutona koji "život ili smrt znači". Uran je retrogradan pa je to odvodi u "ambijent" 12.kuće, u možebitne tajne saveze ili neprijatelje. ( Ovaj Uran "govori" i kada se on počinje realizirati; 8.kuća označava "plodove rata", a znak Djevice "radni narod", službenike u administraciji, ali i vojsku; ako je vojska, Uran tu dođe kao "tehnička podrška", ali ne onih koji ratuju, već onih koji pričaju/trguju/putuju i uglavnom su na sigurnom – vladar Merkur je otišao u 3.kuću u znak Bika. Ergo, kako je Uran u prirodnoj egzaltaciji u ovoj kući, to možemo reći da je rat pomogao KGK da iz anonimnosti počme se penjat uzbrdo, prema vrhu piramide. Prvotno kao mali sitni mrav, kotačić u većem mehanizmu, ali nakon što se "ušaltaju", znaju dobro procjeniti dobre prilike za sebe, kada ugrabiti cijelu ruku, a kada tek ispruženi mali prst. ) Poradi retrogradnosti, sva energija je i u zastoju pa se aktivira ponajprije onda kada je i sam Uran retrogradan u tranzitima, ili traži ponavljanja situacija. Sa Plutonom "pored/oko/u sebi" prinuđena je da, kada krene jednom u akciju (pozicija vladara 1.kuće je analogna samom Marsu te uvijek označava i fizičku akciju ), da sve od sebe, da se posluži svim raspoloživim sredstvima u postizanju cilja. Pluton i Uran su u trigonu sa stelijem u 3.kući , među kojima je i Merkur– opasne misli, opasne odluke, moć riječi koje utječu na mase, mogućnost/sposobnost za manipulaciju masama i transcendentne poruke; moderna sredstva informiranja joj idu na ruku – Uran + kontakt Merkura iz svoje kuće i vladarstvo nad Uranom i Plutonom; Merkur u praktičnom i za financijsku učinkovitost talentiranom Biku. Aspekti trigona daju lakoću prijema svih njenih ideja i misli na mase. Kako Pluton dolazi iz 9.kuće, to možemo zaključiti da je u religioznom i ideološkom smislu "ograničenih pogleda, ali duboko koncentriranih na određeno područje". To može označavati opsesiju, ali i strah kojim se vješto manipulira ( "žedna zemlja pije vode koliko god da se izlije po njoj" ). Naravno, 9.kuća u ženskom znaku više opisuje neku opću okolnost pa bi to u ovom slučaju predstavljalo inozemstvo. Poznato je da su se za vrijeme obnašanja diplomatskih aktivnosti KGK u New Yorku pri UN i Washingtonu kao veleposlanice RH u USA, događale neke kriminalne aktivnosti pojedinih članova konzulata, kao i zloupotreba službenog položaja u privatne svrhe, koje je ona pokušala prikriti kao "nadređena osoba". Nadalje, bila je i pomoćnica generalnog sekretara NATO – a u Bruxellesu prije negoli je postala predsjednica RH, što ustvari "zadovoljava" obje strane simbolike Plutona: označava ili kriminal ili veze sa oružjem ( kao good or bad guy svejedno je ), a u oba slučaja i "laki novac" ili kontrolu tuđih resursa.
      Završnu sliku o predsjednici KGK daje kulminirajući na vrhu neba Neptun na 25°37' Škorpiona, u konjukciji sa MC na 28°28' Škorpiona. Neptun je retrogradan, a dolazi iz 3.kuće, u napetim aspektima prema Jupiteru, Mjesecu i Marsu. Reklo bi se, ovo bi bila idealna pozicija za bavljenje poezijom da je kojim slučajem ASC neki umjetnički znak ili pod utjecajem Merkura u navedenoj konfiguraciji. Ali, nije pa tako dodatno do izražaja dolazi i nepovoljna opozicija Neptuna prema Lilit na 24°21' Bika; njene riječi zvuče obmanjujuće, a ushićene, naglašavanje slovkanjem i uzimanjem pauza; akcent se nadopunjava dobro – Uran – jer on "pokriva" vidljive mane javne komunikacije; kamuflira "egzotikom" lokalnog narječja zavičaja iz okolice Rijeke, mada osoba koja je visokoobrazovana i završila različite fakultete poodavno je trebala "ispeglati" svoj izgovor. Ali, to i jest snaga "demonske" Lilit: daje neslućene sposobnosti, u ovom slučaju rječitost i uvjerljivost, sposobnost za učenje jezika, a to što je dojam potpuno šlampav i krajnje kičast – koga briga ako daje uspjeh i dobre rezultate.
        Ergo, Neptun na vrhu neba daje sliku osobe koja stvara nejasan dojam o sebi, koja možda ima više različitih lica, a osim što Neptun dolazi iz 3.kuće, i vladar ovog Neptuna i MC – a, Mars, odlazi u 3.kuću. Kako je drugi vladar Pluton u znaku kojim vlada Merkur, a on i aspektima vezan za 3.kuću i samog Marsa i Plutona, to možemo zaključiti da je "karijerna osobina" predsjednice KGK da priča i priča i priča. Neki to mogu nazvati i "mlačenje prazne slame", ali sa druge strane, svi koji obnašaju vlast i imaju neku visoku poziciju moći – tu moć iskazuju donošenjem odluka i govorenjem riječi, potpisivanjem ugovora ili stavljanjem vlastitih potpisa na njih.

Andrej Plenković, premijer Hrvatske

        Uspoređujući KGK sa premijerom Andrejom Plenkovićem, u oko odmah upada njegova jaka opozicija JU 2°45' (r) Scorpio prema Merkuru na 3°53' Bika. Ona "drma" kvadratima liniju horizonta ASC -DESC, koji je zadužen za odnose sa drugim ljudima, kod KGK. Jednostavno, koliko god KGK bila inteligentna i rječita, sposobna se služiti stranim jezicima, premijer AP je mnogo vještiji i inteligentniji od nje, makar u tome segmentu života. Oboje imaju konjukciju Saturna i Venere, s tim što su kod KGK obje planete u lošem dostojanstvu, pojačane još i North Nodeom, ali donekle ublaženo separacijskim aspketom. S druge strane, kod AP je konjukcija u dobrom dostojanstvu Venere, Saturn je perigniran, ali je aspekt aplicirajući. The point is da oboje svojim Saturnom ruše ili ograničavaju Sunce onog drugog. Kako je Saturn predsjednice "lošije kvalitete" ( a karmički joj vjetar puše u leđa ) negoli premijerov, to je i njezina opstrukcija premijera opasnije naravi po državu i njene interese negoli kada se radi o djelovanju iz suprotnog pravca. Oboje imaju i naglašeni znak Bika, što im u političkom kontekstu daje umjereno – konzervativne poglede na društvo. I tu je "mala razlika" između premijera i predsjednice i to poradi toga što, unatoč "uravnoteženoj energiji" planeta u Biku, vladarica znaka daje "završnu misao", a ona je kod AP u svojem ženskom središtu, dok je kod KGK u svom muškom izgonu. Reklo bi se, premijer je "premiran za muškarca", a predsjednica je "predirektna i prenapadna za ženu". Ono što ih oboje dodatno "krasi" jest jako nepovoljna konjukcija Marsa i Mjeseca u Biku. Kako se radi o javnim ličnostima, onima koje upravljaju državom, to njihove potencijalne "opasne situacije" iz obiteljskog života sada se prenose na naciju. Uglavnom, u slučaju bilo kakve opasnosti za državu, oboje će se postaviti tako da za sebe izvuku maksimalnu korist i sigurnost, a narodu kako bude. Jedino dobro iz svega toga jest što narod je u simbolici krave muzare – Mjesec u Biku, egzaltacija – pa se ima što musti; narod je pasivan, a to njihovi vladari maksimalno koriste. Ipak, pretjerana koncentracija energije Bika i nije u pravoj naravi Hrvatske kao države, gledajući natal nacije iz 1991. godine. Nota bene, i moderni "otac domovine" je po sunčanom znaku Bik. Ali, kada smo već spomenuli Franju Tuđmana, zanimljivo je istaknuti slijedeće kod što povezuje njega i ovo dvoje; Tuđman ima Neptun kulminirajući na vrhu neba, 2° orbisa od samog MC, baš kao i KGK. Taj Neptun kod FT se nalazi na 13°17' Lava dok premijer AP na 13°36' Lava ima Lilit. KGK ima Merkur na 13°32' Bika pa se može tumačit da je s jedne strane njen um "zaveden" od strane Tuđmanovog Neptuna, dok demonski ego kod premijera AP, svojom ohološću i arogancijom totalno ignorira Merkur predsjednice te joj na taj način negira intelektualne kapacitete. No, nije Plenković samo KGK "naškodio"; Jupiter države Hrvatske, vladar ASC u obje verzije natala, nalazi se na 13°20' Lava pa tako Hrvatska ima premijera koji je "prespavao rat" u najboljim godinama za rat, a HDZ je dobio za svog stranačkog predsjednika čovjeka koji je u stranku ušao tek 2011. godine, "preskočivši" sve prvoborce i druge stranačke "udarnike". Simply, kada Lilit "siše", tada je i Neptun , u vidu Tuđmanovih idealističkih fantazmagorija kojima je "hranio" naciju, "mala beba". Jedina dobra stvar u tome jest da Neptun utječe na mase dok Lilit ipak radi samo "selektivno".
Osim ovoga, postoji još jedna "jaka veza" između Tuđmana, RH, Plenkovića i KGK. Tuđmanov Mjesec nalazi se na 6°41' Jarca, Lilit države se nalazi na 6°45' Jarca, Plenkovićeva Venera u Biku na 6°13' trigonom se idealno nabacuje, dok nije daleko odmaklo ni predsjedničino Sunce na 8°45' Bika. Opet "zemljana veza" koja nije toliko u naravi same Hrvatske.

Franjo Tuđman, prvi predsjednik RH

         Ako ipak možemo naći onu vidljivu nit kod svo troje, tada, jasno, polazimo od autoriteta samog Tuđmana, ilitiga njegovog Sunca na 23°06' Bika. Tuđman kao predsjednik ima inkonjukciju, 150°, u odnosu na ASC države u momentu javne objave samostalnosti i neovisnosti, što označava međusobnu frustraciju, i naroda sa predsjednikom, i predsjednika sa vlastitim narodom. ( Tuđman je narod nazivao svakakvim imenima, dijelio ga na ove i one, a istovremeno je narod bio prisiljen sve to trpjeti iznad granice normalnog upravo poradi ratnog stanja i poratne obnove u općoj političkoj nesigurnosti sa susjednim državama. ) KGK se na autoritet oca domovine "nakačila" sa Marsom na 23°13', Mjesecom na 23°40' i Lilit na 24°21' Bika. Dupli pas joj igra trigonom i vladar ASC – a Uran na 25°34' Djevice. Premijer Plenković nešto je "skromniji" u oslanjanju na "Tuđmanove temelje": Mars mu je na 22°51' Bika dok za Mjesec nije točno utvrđena pozicija, ali je svakako u Biku u nekoj konjukciji sa Tuđmanovim Suncem. Po tome se vidi i da je KGK više tuđmanovski profil političarke negoli premijer Plenković, i to ponajprije po ogromnom korištenju populizma i jeftine patetike. Ono što je Tuđmanu moglo proći u utjecaju na mase ( "jer su bila takva vremena" ), danas se čini šuplje i promašeno, ako ne i kao loša kopija. Ali, možda su opet "došla takva vremena"; svako vrijeme ima svoju publiku, a ovo današnje se više čini naklonjeno političarima tipa KGK negoli Andreju Plenkoviću.

       Premijeru ne možemo utvrditi kojim područjem horoskopa će mu Jupiterov tranzit donijeti dobrobit, dok se kod predsjednice vidi da je to izraženo u području same vlasti i položaja u društvu, ali jednako i kroz stranačko djelovanje, podršku međunarodnih političkih istomišljenika, povećan osobni budžet. Ono najvažnije za nju – predsjednički izbori – događaju se nakon što Jupiter završi tranzit znakom Strijelca. Izbori u zadnjem mjesecu 2019. godine odvijat će se za vrijeme Jupiterovog tranzita prvim stupnjevima Jarca, što bi trebalo "odgovarati" i predsjednici i premijeru. No, istodobno će i tranzitni Saturn u prvoj polovici mjeseca prosinca 2019. godine, zatvarati jak kvadrat prema premijerovom Suncu i predsjedničinom Saturnu. Ovaj Saturn u svojem središtu je istodobno i najjači Saturn, njegova presuda će biti teška, ali i pravedna. Naime, na 18°56' Jarca se nalazi natalni North Node nacionalnog horoskopa, sa vladarom Saturnom na 5°39' (r) Vodenjaka, a on svojom pozicijom snažno ograničava predsjeničin ASC i Sunce, a jednako i premijerov Jupiter i planete na početku Bika. Naravno, vjerojatno će se ići na drugi predsjednički krug, no toga trena situacija neće biti potpuno "čista". Moguće da će prethodni napeti tranziti Saturna prema natalnom predsjedničinom Saturnu i premijerovom Suncu "navijestiti" o kojim bi se problemima mogli suočiti. Sredinom mjeseca ožujka 2019. prvi je napeti tranzit, a Saturnov retro hod u drugoj polovici mjeseca lipnja daje drugo napeto razdoblje. U sve će se "uključiti" i tranzitni Pluton, koji će krajem iduće godine biti "u društvu" sa Saturnom, dok će se Uran "vrtiti" oko 2° - 3° Bika, aktivirajući Plenkovićevu opoziciju Jupitera i Merkura, a predsjednici natalni ASC u kvadratu.

Andrej Plenković


       Mada bi se za KGK preciznije moglo više kazati ako bi se pogledale progresije i solarni horoskop za narednu godinu, činjenica je da najveće iskušenje Jupitera u njegovom tranzitu kroz Strijelca dolazi poradi kvadrata kojeg prima od strane Marsa na 25°32' Vodenjaka, što stoji izuzetno napeto prema natalnim planetama predsjednice. Zatvara se "veliki križ", a to redefinira postojeći život. Snagu treba pronaći u sebi samom, u suprotnom bi se osoba mogla potpuno urušiti i slomiti. Kvaka je u tome da se Mars našao u 1.kući predsjedničinog natala pa je tako na njoj samoj da povuče "prave poteze". Kako god, više će se znati tijekom naredne godine, a posebice kada bude obznanjeno kada je točan datum predsjedničkih izbora ( ako ne odustane od kandidature za reizbor, što je također jedna od mogućnosti ).


                                                                                              Glavni godišnji traziti    

        Na samome kraju, riječ – dvije o najbitnijim tranzitima tijekom Jupiterovog tranzita kroz Strijelca. Kao prvo, Uran neće raditi nijedan aspekt sa drugim sporim planetama što označava godinu koja neće označavati "sijanje sjemena" nekih revolucionarno novih iskoraka u društvenom životu; sve će biti posljedica ranijih poteza i nauma. Šta se tiče samog Jupitera, njegov tranzit možemo podijeliti u 3 faze, tijekom kojih će zatvarati i 3 jako bitna kvadrata sa Neptunom u svojem središtu u Ribama. Prva faza jest Jupiterovo dirketno kretanje, koje "završava" 11.04.2019. na 24°21' Strijelca, nakon kojega slijedi retro hod. U tom razdoblju će se početkom naredne godine (11.01.2019.) dogoditi prvi kvadrat JU 14°23' sg 90° NE 14°23' pi. Druga faza počinje retrogradnim kretanjem Jupitera koje završava krajem zaključno sa12.08.2018. na 14°30' Strijelca. Tijekom te druge faze događa se novi kvadrat Jupitera i Neptuna, i to 17.06.2017. na JU 18°43' sg 90° NE 18°43' pi. Ovaj kvadrat bi mogao biti izrazitno kritično razdoblje: Jupiter je u retro kretanju, a Neptun je u stacionarno stanju; praktično "stoji na mjestu", zaustavio se jer par dana nakon, 22.06.2019. se počinje kretati unatrag sa potpuno iste pozicije, na 18°43' pi. Kako se Jupiter "vraća" sve do mjesta gdje su prvi put Jupiter i Neptun imali kvadrat početkom 2019. godine, to će ovaj drugi kvadrat tih dviju planeta iznova prodrmati prvotno značenje njihovih aspektnih energija, stvarajući potrebu za novim definiranjem idealističke stvarnosti ( neki bi to nazvali i jednostavnije – utopijske ideje ). Treća faza, koja počinje Jupiterovim direktnim hodom od 12.08.2019., daje nam i treći kvadrat Jupitera i Neptuna, kada bi se trebali iznova zamrsiti/odmrsiti prethodne napetosti sudaranja prevlasti razuma ( Jupiter ) i neodoljive snage ljubavi ( Neptun ) koja će "pobijediti sve". Taj aspektni "dodir" događa se na završnom hitanju Jupitera kroz znak, iz kojega će izaći krajem godine ( 2.prosinca 2019. ). Kvadrat se događa 14.09.2019. na JU 17°13' sg 90° NE 17°13' pi. Neptun je tada još uvijek retrogradan. Ove aspekte možemo tumačiti i kao sukob plemenitih namjera onih koji su više uronjeni u materijalni, ovozemaljski svijet sa onima koji su na višem stupnju duhovnog razvoja. Ako ovu prvu skupinu prikažemo kao dio vladajućih elita koji spadaju u podskupinu good guys, druga grupacija, simbolizirana Neptunom, može predstavljati suštinu religijskih "nadahnuća", bilo da se to preljeva kroz religiozne mase, bilo da progovora "kroz usta" humanitarnih udruga i organizacija koje se brinu za pomoć slabijima i ugroženima. Naravno, Neptun se pred "silom" uvijek povuče, baš kao i more, ali kada dođe "novo vrijeme", novi "pravi moment" – vjetar simboliziran Uranom! - tada će silina mora iznova zapljusnuti obalu i moguće pričiniti ogromne štete onima koji nisu uvažavali okruženje/ambijent u kojem žive: ako "živiš" na moru, trebaš poznavati more i ne tretirati vlastiti život jednako kao da se radi i o kopnu.

       Ono što je zanimljivo, druga planeta koja vlada/upravlja društvenim aktivnostima, Saturn, osim što je u svojem središtu te na taj način podosta "koči" optimizam i ekspanziju slobode Jupitera u svojem domicilu, skoro u istom "paralelnom vremenu" kada Jupiter ima aspekte sa Neptunom, ima ih i Saturn. S tim što je razlika u tome da Saturn "surađuje" sa Neptunom, djeluju međusobno u aspektima sekstila, 60°.
       Prvi sekstil se događa 31.01.2019. na SA 14°56' cp 90° NE 14°56' pi. Drugi se odvija 18.06.2019. - samo dan nakon što Jupiter i Neptun imaju kvadrat! - na SA 18°43' cp 60° NE 18°43' pi. Ovdje se "potpuno" ponavlja situacija sa Jupiterom: Saturn je također u retro kretanju dok je Neptun stacionaran, stoji na mjestu prije negoli će se zaokrenuti te potom i sam poći unazad 22.06.2019., sa potpuno iste pozicije stupnjeva i minuta. Treći dodir planeta dogodit će se 09.11.2019. na SA 16°01' cp 60° NE 16°01' pi; Saturn je tada u dirketnom hodu dok se neptun još kreće retrogradno. Ove dvije planete simboliziraju "zdrav odnos" između gole realnosti i idealističkog pristupa svijetu, na način da Saturn određuje granicu Neptunovoj mašti i kreaciji. S druge strane, možemo kazati i da će "stare strukture" bolje surađivati sa neptunovskim silama od visoko obrazovanog i bogatog sloja društva; možda će Jupiter puno toga "dobrog htjeti" negooli Saturn, ali će pri tome imati i puno veće prepreke u ostvarivanju ciljeva od Saturna.

         Od ostalih važnijih planetarnih aktivnosti, spomenimo da će 04.04.2019. Plutona na 23°03' Jarca biti u opoziciji prema North Node na 23°03' Raka. Kako će se to odvijati u vremenu netom prije negoli Pluton postane stacionaran, i to u opasnom modusu, u zaokretanju iz dirketnog ka retrogradnom kretanju, prije negoli 25.04.2019. na 23°09' postane retro, možemo predvidjeti određene "potrese" unutar nacionalnog korpusa, silu koja se junači nad slabima da bi se opstalo; općenito, sve što je u simbolici Raka, uključujući i državne zajednice, bit će ugroženo.
Samo par dana poslije, 30.04.2019. Saturn također ulazi u egzaktnu opoziciju prema North Node i to na 20°31' Jarca/Raka, Dodatnu nepriliku predstavlja činjenica da tog istog dana Saturn postaje retrogradan. Možemo kazati da će država biti otuđena od naroda, sklona "odrađivanju poslova" u sjeni, s pozicije bešćutne moći, daleko od očiju javnosti, kao dio nekih tajnih i partikularnih interesa . Ovo se posebice može odonositi na sve što je u simbolici Saturna i Jarca, pa tako i na cijeli Balkan u simbolici planinskog područja.




        Naposlijetku, možemo zaključiti da će Jupiterova godina u pozitivnom smislu biti ponajprije obilježena od 12. kolovoza 2019. pa nadalje, kada će se do kraja tranzita kretati samo direktno, a istodobno i jako brzo, što će označavati brzo ekspanzionističko širenje jupiterovske energije dobrobiti. Kako će moment zaokreta u dirketno kretanje biti popraćeno i pravom procesijom brzih planeta u znaku Lava ( Sunce, Merkur, Venera i Mars ), to će grandioznost Jupitera maksimalno doći do izražaja upravo u tom periodu.

       Ili, da se podsjetimo na staru latinsku izreku: Quod licet Iovi, non licet bovi. ( " Što je dopušteno Jupiteru, nije dopušteno volu." )