četvrtak, 6. prosinca 2018.

ZADNJI MLADI MJESEC U 2018.


                                                         

                    U petak, 7.prosinca godine na isteku, u 8 sati 20 minuta i 20 sekundi po srednjo – europskom vremenu, na nebu će se "dogoditi" last New Moon u 2018. godini. Kako simbolika Mladog Mjeseca predstavlja kraj jedne faze i početak nove, to u zadnjem mjesecu godine se može dogoditi samo u znaku Jarca ili Strijelca. A to bi, "prevedeno", značilo i neki "početak" s kojim bismo ušli i u Novu 2019. godinu. Ofkors,znakovi Strijelca i Jarca su oni koji su "prirodno" na vrhu neba, a njihove planete – vladari, Jupiter i Saturn, najznačajnije su planetarne energije u opisivanju društvene stvarnosti. Ergo, kao što bi neka planeta u 10.kući imala jači "društveni utjecaj" od planete koja je u 9.kući, neku sličnu analogiju možemo napraviti i sa znakovima Jarca i Strijelca. No, ipak je najbitnije, ustvari, koliko je od samog vrha neba, Medium Coeli, udaljena pretpostavljena planeta u određivanju njenog društvenog utjecaja. Astrološki, planeta iz 9.kuće ako je samo par stupnjeva udaljena od vrha MC, važnija je od planete koja se nalazi u 10.kući , ali je malo "udaljenija" od samog vrha MC. Točnije, njezin pravi i potpuni značaj će se izraziti u drugoj polovici života dok će puno veći utjecaj na MC imati planeta iz 9.kuće, ali samo par stupnjeva udaljena. To će se odvijati na "prikriveni"način, zamaskirano i nesvjesno, jer je 9.kuća 12. - a u odnosu na 10.kuću, a u kontekstu značenja samog 9.polja, dotična bi pretpostavljena planeta imala svoj puni značaj također u drugoj polovici života.
                  Ove termine "početak ili kraj života" možemo tumačiti i kao mjesečeve faze, kao i na samu kalendarsku godinu. "Idealno" bi bilo kada bi se zadnji Mladi Mjesec dogodio u vremenu kada je Sunce u znaku Jarca, u smislu determiniranja značenja početka nove Mjesečeve faze. No, to ne mijenja na stvari kada se to dogodi u znaku Strijelca, kao ove godine, jer će se sa tom energijom "ući u 2019.", a tada će to imati implikacije i na cijelu kalendarsku 2019. godinu. Ofkors, slijedeća godina će svoj pravi pečat dobiti 6. siječnja, kada se na nebu neće dogoditi "samo" prvi New Moon u 2019. godini već će to ujedno biti i Solarna Eklipsa, što će označavati početak u puno dramatičnijem značenju, ali o tome nekom drugom zgodom.

           Krenimo sa tumačenjem Mladog Mjeseca na 15°07' Strijelca. Radi lakšeg praćenja, uzet ćemo sliku neba nad Splitom. First at all, situacija nije tako crna kako bi možda neki htjeli/znali/mogli protumačiti. Razloge za brigu mnogi vide u konjukciji Marsa i Neptuna na 13°44' Ribe, a koji su u jakom kvadratu prema Suncu i Mjesecu u Strijelcu. Istina je da je tu Mars potpuno "zamagljen" od strane Neptuna, u posve krivom "modusu" u odnosu na vlastitu narav, usmjeren na prevaru i laž, ali na jako prefinjen način. Obmana uvijek nudi i "drugu strane medalje" u vidu samoobmane – ipak je znak Ribe dupli/dvostruki znak, posebice se sve diže na "višu potenciju" poradi prisustva "gazde" Neptuna, koji je tu svoj na svome. Na udaru mogu biti moreplovci, kao i prirodne katastrofe u kojima je prisustvo tekućina izraženo; kiša, hladnoća, vlaga. Mars se posebice voli "zaletjeti" na slabije od sebe, udarati tamo gdje je slab otpor, pa ovako "zamaskiran" može podosta naškoditi Mjesecu. Ergo, to ubacuje dimenziju svega što je masovno, pa u igru "upadaju" droge, lijekovi, alkohol, ali i stvari koje se tiču nafte i međunarodne trgovine. Moguće i da se neki skandali "pojave" u javnosti, a što je dotada bilo duboko skriveno iz društvenog života. Također, poradi ove žestoke konjukcije u Ribi, a u kvadratu prema planetama "koje život znače", u znaku visokog ljudskog uma, za očekivati je s jedne strane pojačan udar šarlatanastva, a s druge teškoće i probleme ljudima koji se bave ljudskom psihom, u što treba uključiti i liječnike i religijske osobe.

Mladi Mjesec 7. prosinca 2018.

           Osim što se "voli iživljavati" nad slabijima od sebe ( čitaj: kvadrat Marsa i Mjeseca ), Mars se voli i suprotstavljati s jačima od sebe, nagrizivajući im autroritet, tjerajući ih da ga "prime/prihvate" bilo kao prijatelja ili neprijatelja. Jer, Mars je poput spermatozoida: ima "funkciju" da izbaci energiju iz sebe kako zna i umije, bilo od toga kakve koristi ili bud prevladavala većinom šteta. Stoga je potrebna i određena "doza pameti" kod autoriteta ( čitaj. Sunce ) da bi se od ovog štrcanja života štogod korisnog učinilo. Ako ništa drugo, onda ga navesti, poput gromobrana, da se "ispuca", udara "u prazno", kako bi poslije uslijedila kalma, bonaca, "mir među ljudima". Ofkors, sa "luđakom" Marsom samo Venera i Sunce mogu izaći na kraj, svatko na svoj način i poradi vlastitih razloga/interesa uopće i imaju volje "bakčati se" s njim.
                              Ono što umanjuje svu štetu iz ovih potencijalno opasnih kvadrata jest to što je riječ o separacijskim aspektima, prije negoli se ima dogoditi New Moon. Štaviše, zadnji aspekt kojeg Mjesec ima prije konjukcije sa Suncem jest kvadrat prema Neptunu, što je nešto povoljniji splet okolnosti negoli da je zadnji aspekt prema Marsu. No, s druge strane, potpuna konjukcija Marsa i Neptuna se odvija nekoliko sati nakon događanja Mladog Mjeseca što bi ukazivalo na neka negativna zbivanja iz prošlosti, a koja tek sada isplivavaju na površinu; reklo bi se, donilo ih more, nasukali se na obalu. Ergo, Mjesec ide dalje ( životne okolnosti se mijenjaju ), a neka loša događanja iz prošlosti sada će doći na naplatu. Kako će Mjesec prije aspekta sa Neptunom, a nakon aspekta sa Marsom, imati i sekstil sa Lilit na 13°37' Vodenjaka to možemo pretpostaviti i da se nešto ima javno obznaniti po pitanju stvari koje se tiču seksualnosti, bilo da je riječ o ljudima slobodnijih seksualnih sklonosti ili pak o onima čija javna pozicija odudara od onoga čime su doboko u sebi demonski opsjednuti.

                      But of course, kako je Mladi Mjesec planetarno događanje u kojem Sunce ima prevlast nad Mjesecom, to bi trebalo pogledati njega i da li ima koji aplikacijski aspekt prije negoli Mjesec napusti znak Strijelca. Nakon toga, još važnije je pogledati vladara, a u ovom slučaju je to Jupiter, u svojem središtu, također da li ima koji aplikacijski aspekt. Naravno, ako ih nema, promotrimo separacijske aspekte, a Mjesec nama tada daje "glavne informacije" jerbo sve se vrti oko "vanjskih okolnosti" na koje se ne može utjecati. Naravno, može se promotriti da li postoji ikoji aplikacijski aspekt Sunca ili Jupitera dok su u tom znaku. To i nema velikog smisla jer čim Mjesec napusti znak Strijelca, svi potencijalni aspekti gube simboliku "vanjskih okolnosti" simbolizirane znakom Strijelca u kojem je New Moon te se počmu odnosit na neke druge okolnosti i događaje. U tom slučaju, neki aspekti Sunca dok tranzitira Strijelcom bi mogli "uzrokovati" određene događaje i okolnosti, ali je to nalik efektu leptira po kojemu bi se sve moglo dovoditi u vezu jedno sa drugim, po logici da smo svi braća i sestre jer smo od Adama i Eve. Sa Jupiterom je to još izraženije poradi njegovog sporog kretanja. U tom slučaju možemo dati "opće stanje" Sunca i Jupitera u kontekstu svih napetosti Mladog Mjeseca, prvenstveno u odnosu na konjukciju Marsa i Neptuna u Ribi. Ergo, što je planeta u "boljem stanju", to će biti i bolja/kvalitetnija njena reakcija na izazov koji joj život servira. Sunce u Strijelcu je u triplicitetu dok je Jupiter u svojem domicilu; znači, oboje su "dobri", s tim što je Jupiter poprilično snažniji u svim predstojećim izazovima negoli Sunce. Ofkors, Jupiter vlada Suncem pa je stoga i Jupiter "završni pečat" svega onoga što Sunce započne ili već čini.
           Predzadnji aspekt kojeg Sunce ima jest sekstil prema Lilith na 13°26' Vodenjaka dok je nekoliko sati poslije zadnji aspekt kvadrat prema Neptunu na 13°44' Ribe. Iz toga se da zaključiti da je Sunce "oštećeno" i pomalo omamljeno, intelekt i visoki duh se gubi u sklonosti niskim strastima i izbjegavanjem ikakve veće odgovornosti, po potrebi i služenjem nečasnim radnjama. Zadnji aspekt kojeg Jupiter ima prije Mladog Mjeseca jest konjukcija sa tranzitnim Mjesecom tako da osnovno dobro dostojanstvo u kojem "pliva" Jupiter u ovom je slučaju ojačano i vanjskim okolnostima koje indiciraju sreću i lakoću u životu, kao nešto što pada poput mane sa neba.

          Naposlijetku možemo "baciti pogled" i na sliku neba u cjelini. Prvo što bi se tu moglo izdvojiti jest da se Merkur dan uoči New Moona zaokreće iz retrogradnog u direktno kretanje, čime potpomaže sve legalne aktivnosti, dogovore i poslove. Kao i osnovna planeta koja simbolizira kretanje/putovanje, upravo na dan sv. Nikole, zaštitnika putnika, pomoraca i djece, Merkur postaje signifikator za pozitivan muving. A to se prvenstveno "vidi", s njegove pozicije na 27°17' Scorpiosa, u novom aplikacijskom trigonu prema North Nodeu na 27°22' Cancera dok trigonom prema retro Kironu na 27°54' Pisces zatvara veliki vodeni trigon, liječeći tako "stare boli" i emotivno metabolizira kontakte s drugima koji otvaraju nove i dobre puteve za budućnost. Ovaj veliki vodeni trigon na nebu iznad Splita obuhvaća zračne kuće ( 3., 7. i 11.kuća ) pa tako dodatno daju emotivnu snagu svakoj Merkurovoj riječi ili učinjenom koraku/putu/poruci. Lakoća koja leži na ogromnoj emotivnoj snazi !!!
        Ako se osvrnemo na sam ASC, on je pri kraju znaka Strijelca čime je dodatno naglašeno značenje Jupitera. No, umetnuti znak Jarca u 1.kući, zajedno sa Saturnom i Plutonom u njemu, potencira određenu težinu i probleme koji su skriveni, nevidljivi, a leže u osnovi svega što optimističkim manirima Jupiter "odašilje" urbi et orbi. Kako nema aplikacijskih aspekata Jupitera i Merkura prema Mjesecu, Saturnu i Plutonu, to će stoga neke stvari ostati duboko zakopane i tek djelomice otvorene i poznate javnosti.

         Sami New Moon "u Splitu" se događa u 12.kući, a dolazi od javnosti okrenute drugima, što bi označavalo da ograničenosti dolaze od "onih drugih". Napetosti idu iz smjera 2.kuće gdje su Mars i Neptun, što bi simboliziralo tajne financije ili pokušaj orobljavanja od strane drugih. Kako god, poradi aspekta oba svjetla prema Lilith u 2.kući, to bi vjerojatno značilo neke "nečasne troškove" poradi vlastitih hedonističkih poriva, no sa znakom Ribe te konjukcijom Marsa i Neptuna, financijska problematika postaje prenapregnuta do te mjere da "stvar puca".
                      Opća konfiguracija rasporeda planeta bila bi tzv zdjela, to jest da su sve planete smjestile se unutar jedne strane zodijaka, sa "idealnim" zaokruženjem: opozicijom prve i zadnje planete unutar zdjele. U ovom slučaju taj je "zahtjev" zadovoljen: VE 2°45' sc 180° UR(r) 28°59' ar, linija meridijana i kardinalnih 10. - 4.kuće. Prevedeno, ove dvije planete su lokomotive koje vuku sve vagone kompozicije, njihova egzaktna opozicija od 1.prosinca na 29°10' Vage/Ovna daje "osnovnu temu", a koja bi se mogla opisati kao ili nagli prekid ili nagli početak, no poradi 29 – og stupnja, bilo da je prekid ili početak, stanje neće dugo potrajati u tom obliku već će doći do promjene. Sama narav ove dvije planete ukazuje na "žensku energiju" koja ima problema sa okolinom poradi toga što ide "ispred svog vremena". Ergo, energija se ne mora odnositi na žene već na "žensku komponenetu" u čovjeku, a to osim klasike tipa ljubav, izgled, može predstavljati i popularne, moderne trendove u glazbi, kulturi. Pitanje slobode ovdje postaje ultimativno: jerbo je Venus u dobrom dostojanstvu – središte u Vagi – razlozi za ekscentričnost bi trebali biti moralno opravdani, no sa prelaskom Venere u znak izgona, Škorpion, volja i podsvjesna želja može dovesti do neželjenih načina uspostave realizacije. Violentnost retro Urana u znaku Ovna nalik je suhoj travi, vjetru koji puše na mahove pa se opušci cigarete nesmotreno bacaju na pod pred sobom, bez svijesti da se ugaze nogom, skučene ideje da bi vjetar ih mogao "otpuhati" u travu, i to taman kada se osoba odmakne s tog mjesta, kako bi početak belaja bio full nabrijan: ono kad te 'oće, onda te 'oće.
                   "Kritično mjesto" u ovoj kompoziciji jest mjesto sredine, .a ono bi precizno bilo na 28° Jarca. Stvara se analogija T – kvadrata, uključujući Veneru & Uran, sa potencijalom da se energija "probije" nasuprot, no kako je to upravo mjesto South Nodea, proboj na drugu stranu je otežan, skoro pa nemoguć: "mora se" odraditi South Node, a pomoć u tome može pružiti upravo Merkur koji se zaokrenuo u direktno kretanje te zatvara aplikacijske aspekte. Dakle, umom i stvaranjem kontakata može se donekle prevladati "ukotvljenost u South Nodeu", iako u znaku Škorpiona to nekad može biti na način keep your mouth shut up. Ili, primiri se i budi spreman kada dođe pravo vrijeme.

                   U nedostatku drugih pokazatelja, zadnji aspekt kojeg Mjesec čini prije napuštanja znaka Strijelca daje i "zadnju okolnost" na sve prethodne događaje. Mjesec zatvara trigon prema Uranu pa možemo zaključiti da ono što je mlada žena/djevojka "zakuvala", to starija žena/majka/supruga popravlja i "dovodi u normalu". Znak Strijelca bi je opisao strankinjom, onom koja verbalno je "jaka" i drugima je dispoziciji za pomoć. Ofkors,umjesto "žene" može se slobodno umetnuti pojam okolnosti na koje nemamo utjecaje u životu, a prisiljeni smo na njih reagirati. To bi bila, usput, i svojevrsna definicija Mjeseca u horoskopu: s drugim ( planetama ) "komunicira" aspektima, prima njihovu "energiju", da bi potom "reagirao" kroz poziciju planete koja vlada znakom u kojem se Mjesec našao. Ergo, "postojanje" Mjeseca u nekom znaku potpuno je izuzeto od ikakvog utjecaja: ono je "odraz stvarnosti" koju nam pruža stvoritelj života, to jest Sunce. Dakle, kao sunčano ogledalo predstavlja život i sve okolnosti koje se čovjeku događaju unutar njega. Majka, dom, domovina i ostale "tričarije" – sve je to "došlo" kasnije, kao izvedenica najveće okolnosti na koju nismo mogli utjecati – na život koji nam je darovan.