nedjelja, 22. prosinca 2019.

BOŽIĆNA EKLIPSA


                          Od svih planeta najvažniji su oni koji simboliziraju izvore života, Sunce – tijelo i Mjesec – duša. Od svih aspekata najvažniji/najsnažniji jest konjukcija, onaj koji dvije različite energije spaja u jedno. Taj "spoj" može biti skladan ili u potpunom neskladu, ovisno o naravi planeta. Sunce i Mjesec su arhetipovi za najrazličitije energije - spoj vatre i vode. Prevedeno, spajanje neba i zemlje/noći i dana/muškog i ženskog/unutarnjeg i vanjskog daje energiju koju je teško kontrolirati, često daje probleme u životu tako da pati jedan dio života u odnosu na drugi. Ali ako se sve krajnosti uspiju pomiriti u jednoj točci, tada osoba može lako mijenjati sebe i svoj život; sve su mogućnosti "na stolu" te se može zacrtati ispravan put sebi u budućnost.
                     Dakle, naglasak je na pojmovima promjena i budućnost. Ono što u astrologiji ponajviše označava promjenu jest Eklipsa i to na način kritičnog vremena za promjenu, promjena koja će doći sviđalo se to kome ili ne. Ono što slijedi nakon tzv judgement daya jesu posljedice, ilitiga budućnost.
             Znamo da postoje dvije vrste eklipsi – Solarna und Lunarna – a pojednostavljena razlika među njima jest ta što je kod solarne Sunce "jače", a samim time i ugroženije dok kod lunarne to isto važi za Mjesec. Kako nas uskoro očekuje s početkom kalendarske zime solarna Eklipsa u Jarcu, to ćemo u ovom tekstu malo baciti nos i pronjuškati šta ima u astrološkom smislu vezano uz to.



            U 2019. godinu smo ušli sa solarnom eklipsom 6. siječnja pa bi "red bio" da godinu i ispratimo na isti način. Dolazak se dogodio na 15° Jarca, a ispraćaj se očekuje za koji dan na 4° Jarca. To imamo zahvaliti tranzitu Sjevernog Mjesečevog čvora kroz znak Raka – i njegovoj suprotnosti, Južnom Mjesečevom čvoru kroz znak Jarca. Hod kroz jedan znak traje otprilike 18 mjeseci i uvijek se kreće unazad.
           Ono što razlikuje obični Mladi Mjesec - konjukcija Sunca i Mjeseca - od Solarne Eklipse jest to što kod eklipse "u igru" ulaze mjesečevi čvorovi. Da bi konjukcija dva svjetla/luminara/izvora života bila i eklipsa/pomrčina, nužno je da os mjesečevih čvorova - sjeverni/južni - bude maksimalno udaljena 15° od točke egzaktne konjukcije. Sve iznad tog orbisa obična je konjukcija, Mlađak s vremenom "trajanja" od 4 tjedna, do narednog Mlađaka u novom znaku. Utjecaj eklipse mnogo je duži, od nekoliko mjeseci do pola godine pa se stoga njoj s pravom posvećuje više pažnje u astrologiji.
                       Općenito, što je točka eklipse bliža osi mjesečevih čvorova, to je njena ekspresija snažnija i samim time važnija. Dolazna eklipsa u 2019. godini je imala orbis od 11°, a ova koju možemo nazvati i Božićna eklipsa – događa se dan nakon Božića po Gregorijanskom kalendaru, na Stjepandan – ima orbis od 4°. Po tome je ona jačeg karaktera. Drugi faktor koji treba uzeti u obzir jesu aplikacijski aspekti, kako Mjeseca koji ukazuje na neposrednu stavrnost ( "sve ono što je oko mene, na što ne utječem, što se događa spontano i prirodno samo po sebi, a što izaziva u meni emotivnu reakciju; ono što me čini pasivnim i nesvjesno ovisnim; na Mjesec se ne može ničim utjecati, ali on izaziva reakciju na sve oko nas" ), tako i vladara eklipse; u ovom slučaju to je Saturn. Božićna eklipsa ima "gomilu" aplikacijskih aspekata pa tako i projiciranu konjukciju dva glavna faktora - Mjeseca i Saturna što joj daje dodatnu težinu. Treći po redu faktor snage jest činjenica da se eklipsa događa u kardinalnom znaku – oni imaju simboličku snagu početka ili pokretanja , što je u korelaciji sa početkom 4 godišnja doba, a to "obećava" lakše izbacivanje/izražavanje energije samom astrološkom znaku. Četvrti faktor se odonosi na individualnu razinu svakog natala ponaosob gdje u prvom planu treba promatrati da li se eklipsa nalazi u kardinalnoj kući ili čak u konjukciji sa njenim vrhom, a potom i da li pada u kakvu konjukciju ili opoziciju sa ponekom natalnom planetom. ( Osim konjukcije još su bitni i kvadrati, manje trigoni i sekstili jer narav eklipse jest promjena, a od sve planetarne energije čovjeka ponajprije izuvaju iz cipela tzv "prisilni aspekti", a to su konjukcija, opozicija i kvadrati, nikako ne lakoća i servilnost promjena koju "nude" sekstili i trigoni. )
Razlog zašto se eklipsa lakše/snažnije manifestira na vrhovima kardinalnih kuća jest, opet, sama narav eklipsa. One simbolički predstavljaju sile prirode koje su jače od čovjeka samog i njegove osobne volje pa ih se s te strane uzima kao nepovoljne astrološke događaje, ali i jako važne. Kako sve što je u naravi prirode/vanjskog/materijalnog prvenstveno proizlazi iz pozicije pojedine planete u kući, a ono osobno/duhovno/psihološko očituje se kroz planet u znaku – npr postoji razlika između Marsa u 2.kući gdje osoba ulaže mnogo energije da bi ostvarila zaradu, bori se teško za svaki euro i nikad joj nije dosta jer sve brzo i potroši i Marsa u znaku Bika koji opisuje jaku seksualnu narav, posesivnost, sklonost dobroj hrani i piću, u čemu se najčešće pretjeruje jer to i jest narav Marsa – pretjerivanje – to jasno proizlazi da je kanal za oticanje energije eklipse jači kroz kuću negoli znak. Orfskroz, ono što astrologiji daje posebnu ljepotu jesu granični slučajevi, situacije kada moramo komparirati i kuće i planete, a to se očituje kada se eklipsa nađe u kući koja nije kardinalna, ali "zahvati" planetu koja je vladar kardinalne kuće.

        
Kairos - bog sretnog trenutka iz 4.st.p.n.e. iz samostana  Svetog Nikole u Trogiru

                     Prije negoli astrološki proanaliziramo Eklipsu, mora se istaknuti činjenica da ovo nije "uobičajena eklipsa". Naime, bit će obilježena nedvosmisleno sretnim okolnostima pa bi sve korjenite promjene i zacrtani planovi za budućnost trebali "izaći na dobro". Mogli bi je usporediti sa simboličkim značenjem iz grčke mitologije Zeusovog sina Kairosa, poznatog i kao bog sretnog trenutka. ( Legenda kaže da se Kairos kretao tiho i nečujno među ljudima, dajući im priliku da ga uhvate za čuperak. Mogućnost za tako nešto dogodi se jednom u životu i tko u tome uspije, smatra se sretnim čovjekom u životu. Kiaros budi u ljudima oprez, budnost i odvažnost jer oni koji su plahi, strašljivi i nesigurni, koji se boje promjene i djelovanja, ti ne mogu "uhvatiti Kairosa". Ergo, Kairos nudi priliku za sreću, ali sve ovisi o čovjeku. Može birati hoće li pokušati, može uspjeti ili neuspjeti. Ali ako se usidri u vlastitoj realnosti, ostane "u sigurnosti", ne bude ništa riskirao, tada nikad neće uhvatiti svoj sretan trenutak. Kairos provocira, izaziva čovjeka da se žrtvuje za druge, voli, bude hrabar i čini smjela djela. Kairos je straga ćelav, a čuperak s glave mu je moguće uhvatiti samo kada mu padne sprijeda, pred lice. Ergo, čovjek mora stati licem pred lice, suočiti se sa izazovom ako želi uhvatiti Kairosov čuperak, nema skrivanja ili bježanja. Ako se kome sve ovo čini prekompliciranim za shvatiti simboličko značenje Kairosa, možemo to "stisnuti" u jednostavniji moto, a on glasi – sreća prati hrabre ! )

                          Krenimo s tumačenjem same slike neba. Koordinate su date za Split, a vrhovi kuća mogu odstupati stupanj – dva za ovo područje Europe. Eklipsa u 1.kući naglašava direktni utjecaj na sam život, ali i to da čovjek kao pojedinac ima "vlast" upravljati svojim životom, bilo na dobro ili zlo. Svi vladari eklipse, kao i samo "fizičkog događaja" – ASC – nalaze se u istom znaku, Jarcu. Zadnji separacioni aspekt Mjeseca bio je sa Uranom u Biku, a to ukazuje na oslobođenu snagu emocija koje bude čovjeka, daju mu novu volju za životom, intuitivni početak promjene, feminiziranost stavova. Prvi aplikacioni aspekt Mjesec čini sa Jupiterom u orbisu od 1°13" što ga čini jako izražajnim. Ekspanzija sretnih okolnosti, "pamet prosuta po putu" jer nije ni potrebna, širenje svih planova za budućnost. Vladar Eklipse je Saturn na 20°43" Jarca, a njegov prvi aplikacioni aspekt ustvari će biti egzaktni stelij Sunca, Saturna i Plutona na 23° Jarca. To bi značilo ozbiljne prepreke i skrivena ograničinja u ostvarivanju vlasti nad samim životom, njegovim upravljanjem i ambicijom da se bude "sam sebi dovoljan". Ali i duboku spoznaju kako stvari funkcioniraju pa se realističnije usmjeriti ka pojedinom cilju.

        


                    Ili kako nam to Kairos – bog sretnog trenutka poručuje, budimo hrabri i odvažni, a Eklipsa odgovara, ali ne i bez zrna razuma u sebi, naglašenost elementa zemlje, južnog čvora i Saturna u svojem središtu daje priliku za obračun sa prošlošću, svođenje svih računa i poravnanje na nulu, novi početak u strukturnom smislu koji se tiče/udara na sve kardinalne vrijednosti u zodijaku. Činjenica da bitni faktori u eklipsi Mjesec, Jupiter i Uran su znaku izgona ili pada, pred strogog, ali pravednog suca Saturna stavlja u zadatak posao koji njemu najbolje pristaje. Sve što nije valjalo u prošlosti, propast će samo od sebe tijekom vremena, makoliko se tome jedna strana grčevito odupirala. S druge strane, bit će nagrađeni oni koji su dugo na uspjeh čekali, marljivo radeći u tišini, gradeći čvrsti plan koji će se dugoročno ispuniti.

utorak, 26. studenoga 2019.

ŠTO DONOSI VENERA U JARCU 2019.


VENERA U JARCU 
 ILI UROD MASLINA       


           Ulaskom Venere u znak Jarca 26. studenog ove godine, dolazi do emotivnih promjena u odnosima među ljudima, ali to nije ništa neočekivano jer situacija promjene događa se prilikom svakog ulaska u novi  znak tijekom tranzita kroz zodijak. Kako je Venera po naravi planeta benefit, a spada i u pet osobnih, onih koje opisuju karakter pa time najdirektnije utječu na ljudsku sudbinu, to je i njeno novo simboličko značenje uvijek interesantno ljudima.
           Da bismo simbolički opisali Veneru u Jarcu, najlakši način za to je kroz neku sliku. Fotografija ispod jedna je od mogućih slikovnih prikaza ove pozicije Venere.

               
   

              Maslina kao stablo astrološki je simbolizirana planetom Saturnom, a Saturn je sinonim za znak Jarca. Stoga možemo staviti jasnu korelaciju i istoznačnost između ta tri pojma. S druge strane, Venera kao planet sinonim je za dar, a najčešće su to stvari koje mogu stati u ruku ili ih ruka drži. Kako u tu simboliku spadaju i pokretne stvari, to mogu biti i ključevi od automobila. Ipak, tu blagodat bi prije opisale neke druge pozicije Venere od ove u Jarcu ! Znak Jarca oslikava nešto skromnije, do njegovih darova se dolazi sporije i težim putem, ali zato njegov pečat duže traje – vrijednost dara tijekom vremena ne gubi na cijeni ili gubi mnogo sporije negoli je to slučaj kod drugih znakova. Ergo, plod masline bio bi dar u opisu Venere u Jarcu.
              Najčešća tumačenja značenja Venere u Jarcu vrte se oko sudbine pa bi to predstavljalo sudbinsku ljubav, onu koja traje za cijeli život. To ne znači nužno i najsretniju ljubav, ali svakako onu koja uzima najviše vremena. Kako jedno ne poništava drugo, to može opisivati i ljubav pod stare dane. Naravno, nisu izuzeti ni slučajevi velike razlike u godinama među partnerima kao i mogućnost da ljubav/veza bude na čvrstim temeljima zvanim financijsko – poslovna sigurnost ili građenje ambicije u tim zadanim okvirima. Ponekad ova pozicija označava i neku ljubav na koju se dugo čekalo ili na mogućnost da se stara ljubav vrati. U negativnom smislu, ova Venera odbaciva sve što je površno i nerealno u odnosima među ljudima pa to može simbolizirati i prekid nekog odnosa te biranje solaže umjesto grdne makljaže. Istina, ovakve kombinacije više su u domeni aspekta Venere sa Saturnom, no kako je ovom prilikom sam Saturn u svojem središtu, to on preko tranzitnog vladarstva nad Venerom ima moć nad njom, što je ekvivalent utjecaju  da su kojim slučajem u aspektu. Nogometnim rječnikom rečeno – Saturn i Venera trenutno odigravaju dupli pas !

                
Ulazak Venere u Jarca

                    Ako pogledamo sliku astrološkog neba u trenutku ulaska Venere u Jarca, možemo dati i neke opće prognoze oko promjena koje nadolaze. Zadnji separacioni aspekt Venera je imala u konjukciji sa Jupiterom. Jupiter u svojem središtu, u zagrljaju sa Venus, nudi obilje svega blaga božjeg, ali u nekoj budućnosti. To bi se moglo nazvati i ljubavnom investicijom koja će se u budućnosti višestruko uvećati. Osim u znaku, Jupiter je jako postavljen i u kući; na vrhu je kardinalne 4.kuće, egzaktna konjukcija – a ona sama po sebi predstavlja izvor duše/sigurnost, a s njom se uvijek vezuje i simbolika nekog kraja i novog početka. Jupiter je i u egzaktnom kvadratu na liniju horizonta ASC – DESC pa je tako direktno involviran na sve kardinalne osi horoskopa te je u ovom slučaju njegov utjecaj izrazito blagonaklon za sve sfere života. Ergo, Jupiter je sudbinski dobro postavljen prilikom Venerinog tranzita u znak Jarca. Da bi to značenje bilo još upečatljivije, pobrinuo se sam odnos Sunca i Mjeseca. Oni su u aplikacionoj konjukciji, orbis 8°, a to simbolizira opasan završetak, transformaciju i potom regeneraciju kroz novi početak kojega simbolizira New Moon. ( Btw, i silni potresi koji su se događali u Albaniji i nešto manje u BiH uoči samog Mlađaka u opisu su ove pozicije odnosa između dvaju izvora života – Sunca & Mjeseca. )
                    Prvi aplikacijski aspekt Venera ima sa Uranom; energija trigona obećava laganu iznenadnu i brzu promjenu koja će dati silne darove/plodove. ( Ako se nekome više sviđa, može upotrijebiti i pojam užitak. ) Uran je u svojem padu, u materijalnom znaku Bika, pa su darovi/užici prvenstveno materijalne prirode. Kako je Uran drito na stupnju Mjesečeve egzaltacije, to je plodnost/sočnost dodatno potencirana. Reklo bi se, ako i jest pad u materiju, bar će biti svega u obilju.
Ako se vratimo na simboliku masline, ovaj prvi aplikacijski aspekt Venere sa Uranom bi predstavljao izuzetno dobar urod ove godine. I to ne samo kvantitativno već je i kvaliteta ulja iznadprosječna. Naredni aspekt  Venus nakon Urana jest onaj sa Marsom - sekstil koji nudi uspjeh kroz obostranu suradnju - koji je u svojem ženskom, noćnom središtu – u Škorpionu. Transformacija i regeneracija u ovom slučaju simbolizira i dobru cijenu ulja koja se može dobiti od strane drugih nakon što se u uljarama odvoji sve što je suvišno iz maslina te kao rezultat poteče žuto tekuće zlato. Simbolika 4° na kojem je Mars u vezi je sa kućom, domom, gdje će se ulje najviše trošiti, isto tako i uskladištavati.
Znakovi Jarca i Škorpiona su dosta slični po naravi; teški i nepopustljivi, sudbinski i fatalni, žestoku volju imaju za vlašću, javnom ili u sjeni. Oba simboliziraju i odbacivanje svega što je suvišno da bi se došlo do određenog cilja. Jedan predstavlja vrijeme u cjelini, a drugi vremenske cikluse i njihova ponavljanja, na većem ili manjem levelu od prethodnog stanja. Ovo sve navodim iz razloga asocijativnog povezivanja između aspekta Venere i Marsa, ali i teškog dodira Saturna i Plutona, aplikacijskog, koji određuje budućnost pa tako i ishod "catcha" Marsa i Venere.  ( Simbolika odbacicvanja kod masline se očituje i time ukoliko je neka bolest napala stablo, obrambeni mehanizmi odbacuju plodove, a štite samo stablo; umjesto maslina, na granama ima puno lišća. To je nužnost ukoliko se želi dugo trajati; radije neka propadne jedna godina sa plodom negoli samo stablo !  Btw, ne kaže se zaludu da je maslina kao majka - i time je nezamjenjiva, dok je vinova loza kao žena - i time podložna raznim utjecajima i promjenama, ergo, itekako je zamjenjiva ! )

                     
           Šta se same Venere tiče, njen krajnji rezultat se očituje u Saturnu. Tu gledamo njegov prvi aplikacijski aspekt, a to je sekstil sa Merkurom -  i opet znak Škorpiona iskače kao iz paštete ! Osim što je usredotočenost dobro izbalansirana – aspekt sekstila – dodatnu važnost daje i činjenica da je ovdje Merkur vladar kardinalne 1. i 10. kuće. U 2.kući horoskopa Merkur najbolje zarađuje novac tako da trguje. Ergo, bit će para od ulja !

                                
Little part of paradise - otok Čiovo i Trogir u pozadini

            I na kraju, ako to nekome nije jasno, da podvučemo ono što je bitno. Ako je na primjeru maslina sve jasno kao dan, ulazak Venere u znak Jarca će i na emotivnom planu donijeti jako lijepe promjene. A sve one koji žive u Hrvatskoj i bave se prosvjetom, nakon mjesec dana štrajka mogu očekivati dogovor koji će im podignuti/uljepšati status u društvu. Dakle, premijer Plenković će ipak morati dignuti koeficijente složenosti posla zaposlenicima, a ne samo osnovicu plaće. Ako neko sumnja u to, to je obećanje koje je Jupiter u Strijelcu ( visoko obrazovane institucije, ministarstva i zakoni ) dao Veneri dok su bili zajedno prije negoli je ona poželjela imati malo više slasti u životu. Malo više poštovanja u društvu za one koji obrazuju naciju, molim ću lijepo !

ponedjeljak, 18. ožujka 2019.

URAN U BIKU: KO NE PLATI KURVU ( DANAS ), PLATIT ĆE LIKARA ( SUTRA )




                       Ulaskom Urana u znak Bika 15. svibnja 2018. započeo je novi ciklus astroloških 7 gladnih ili 7 sitih godina. Bolje reći, ušli smo u novi trend, novi đir. Biti u sinhronicitetu sa svemirom nije ništa drugo nego biti u dotoku sa stvarnošću, sada i ovdje, a taj "vremenski tempo" označava upravo Uran.
Kao što svaki znak nužno moramo promatrati i tumačiti u odnosu na njegovu suprotnost/ogledalo ( npr Bik i Škorpion ), isto pravilo vrrijedi i za planete. Uranu je njegova suprotnost/pandan Saturn s jedne strane i Sunce sa druge strane. Saturn je taj koji silom želi "zaustaviti vrijeme", strah ga je promjena, boji se budućnosti dok Uran želi sve suprotno: iznenadne promjene i "gledanje u budućnost", otvorenost za novitete, nestabilnost, ali i uzbudljivost. Saturn je planina, a Uran ono što se nalazi iza nje; Saturn je zid/granica/carina, a Uran je most, sloboda prolaska, nova zemlja, Saturn je državni službenik, onaj koji čuva državnu granicu, a Uran je imigrant/izbjeglica, onaj koji prelazi iz države u državu. Obje planete predstavljaju vrijeme; Saturn je nominalno, kalendarsko vrijeme ( ženska planeta, predstavlja "objektivno", osim kada se nađe u znaku Vodenjaka jer samo tada Saturn ima muške osobine ) dok je Uran kvaliteta vremena, predstavlja subjektivno i uvijek simbolizira mušku energiju, čak i onda kada se nađe u tzv "duplim/dvostrukim znacima" kada može funkcionirati kao hermafrodit. On je uvijek "muško" jer ima nadljudsku volju i tu je "mjesto susreta" sa Suncem; ljudska volja je predstavljena Suncem, ali ono što joj određuje mjeru, što joj mjeri kapacitet nije ni ćaća ni mater, ni država ni partija već samo i jedino Uran – nadljudska volja ili kozmička svijest.
Ergo, Saturn predstavlja granicu objektivnog, materijalnog svijeta, a Sunce granicu ljudske volje i osobne moći dok Uran stoji s druge strane barikade i glasno viče/maše zastavom no passaran. "Ako želite izaći iz vlastitih životnih čahura i biti u toku s vremenom, morate napustiti ustaljena dotadašnja mišljenja i ponašanja te biti spremni/otvoreni za novitete i neočekivane promjene. Nećete biti vladari situacije jer to ne može nitko na duže vrijeme, ali možete uhvatiti svoj val i neko vrijeme biti nositelj trenda."
                         Nakon prvotnog ulaska u znak Bika, Uran se zarotirao retro u prethodni znak Ovna da bi od 6. ožujka 2019. i definitivno ušao u naredni znak te tako označio početak novog vremana. Prije negoli se da astrološka analiza slike neba u momentu ulaska Urana u novi znak, recimo ponešto o općenitom značenju ove planetarne pozicije.



                                                                   "TVORNIČKE POSTAVKE" URANOVOG PADA U BIKU


                    Uran je planet koji jedini sva svoja dostojanstva ima u fiksnim/nepromjenjivim znacima. To mu daje snagu volje kakvu nema nijedan drugi planet. U muškim znacima Vodenjaka i Lava to se manifestira na osobnoj, ljudskoj razini karaktera dok u ženskim znacima Škorpionu i Biku to predstavlja vanjske, objektivne okolnosti. Kao princip apsolutističke volje nad kojom ne postoji nikakva vlast – pa stoga Uran i povezujemo sa Svemirom i tzv "Božanskom voljom", koja nam može biti draga ili ne – ljudsko oko ( ili bi bolje bilo reći "ljudsko srce", jer čovjek sve prima dušom i emocijom, to jest svojim Mjesecom ) Uran "prepoznaje" kao ekscentrika, onoga koji se mijenja, nenadano, donosi nove trendove, često i nasilnim putem, pri čemu sve se manifestira jako brzo. Ta "brzina promjene" jest svojevrsno kidanje lanaca i povezuje se uz princip slobode; no, sloboda nije za svakoga – ljudi "niskog duha" zlouporabljuju slobodu pa je stoga niti ne zaslužuju imati. Ipak, takvi u konačnici sami sebi prouzroče zlo i propast, i to "zahvaljujući" slobodnoj volji koju ima daruje Uran.
              Za razliku od egzaltirane pozicije Urana u Škorpionu, koja do maksimuma "nudi na pladnju" sve mogućnosti slobodne volje da čini dobro ili zlo u životu, kako sebi tako i drugima ( Uran je tzv transcendentni planet, onaj koji utječe na mase, a znak Škorpiona je također onaj koji ima utjecaj na masovne pojave ), pozicija pada u znaku Biku donekle "iskrivljuje" osobine koje Uran u sebi ima. Kao prvo, Bik se tiče prvenstveno ljudi osobno, spada u tzv proljetne znakove, one koji opisuju razvoj i mogućnosti pa se transcendentni i kozmički planet mase u tom znaku "ne osjeća najbolje", to jest nailazi na otpor promjenama i reformama. Konformizmu i hedonizmu sklon znak Bika usmjeren je na sebe samog i sve ono što voli, što mu daje sigurnost. Venerino vladarstvo daje sklonost miroljubivosti i postupno uvećanje vlastitog bogatstva kroz materijalistički pristup svijetu – blagi konzervativizam u kombinaciji sa praktičnim vještinama.

               Prisustvo Urana, ergo, unosi nemir, a ponekad i dar – mar znaku Bika, ovisno o širim aspektnim pozicijama. Bik simbolizira majku zemlju, to jest naš plavo – zeleni planet ( za razliku od njegovog nasuprotnog znaka Škorpiona koji predstavlja čovječanstvo u cjelini ), a u užem smislu i kontinent Europu. Dobra stara - i kurva i djevica, ali koju svi vole/želeEuropa već od ove godine može očekivati političke reforme i promjene koje će uslijediti na parlamentarnim izborima za EU. Uran pritišče Europu sa svih strana: s jedne strane to su imigranti/izbjeglice koje simbolizira Uran, s druge je to Rusija koja u sebi ima simboliku sva 3 transcendentna znaka ( Škorpion/Vodenjak/Ribe ), od kojih je Uran "zadužen" za revolucije i diktature. Vladimir Putin u sebi najbolje povezuje tu simboliku, pri čemu ne treba smetnuti s uma ni "čvrst zagrljaj" s pravoslavnom crkvom koja je, ustvari, nadomjestak za komunistički ateizam te nema nikakve veze sa "stvarnom religijom" već je to više svojevrsna državna ideologija. Možda i najteži uranski napad jest onaj s druge strane Atlantika: u horoskopu U.S.A. najpozitivnije je smješten Mjesec u Vodenjaku, a i sam Uran je jako naglašen, a to Americi daje tehnološku nadmoć i stvaranje novih trendova koji se propagandom/pregovorima/silom nameću ostatku svijeta (Uran joj je znaku Blizanaca). Kako Uran vlada i zrakom, raketama općenito, to pozicija u Biku može označavati ponovno razmještanje nuklearnih bojevih glava po Europi, slično kao i za vrijeme hladnog rata. ( Rekli bi Indijci, kada se slonovi tuku, jedino je izgledno da će nastradati trava. ) Naravno, ovo su i tehnološki noviteti, prvenstveno nadolazeća 5G mreža interneta, ali i reforme u ekologiji, kao i novi oblici korištenja prirodnih resursa u stvaranju energije. Ergo, kako Bik označava komoditet i sve ono što volimo, osobni automobil je odavno postao sličan daljinskom upravljaču tevea ili mobitelu pa se da lako izvesti zaključak da slijede velika financijska ulaganja u proizvodnju električnih automobila, širenje infrastrukture za njih dok će hibridna vozila postati mainstream, a dizelaši sve više passe i kao tehnološki višak "šejran" u tzv "treće zemlje".
                Nadalje, kako Uran označava sve što je novo, a Bik sve što jest zemlja i vrijednost sama po sebi, to možemo predvidjeti i otkriće nove Zemlje! Ofkors, u Svemiru. Moguće da to bude označavalo i mogućnost stvaranja uvjeta za život na nekom od postojećih planeta u Sunčevom sustavu ili stvaranje nove galaktičke stanice sa stalnom posadom. Ono što nam ne gine jest da će neki novi Neil Armstrong prvi zakoračati na tlo crvenog planeta – na Mars. A šuška se , šuška da bi to mogla biti žena, a ne muškarac što bi absofuckin'lutely bilo u simbolici ženskog znaka Bika i Urana koji je prvi među jednakima kada je u pitanju ravnopravnost spolova.

                         Ako je nekome daleko ići u prošlost pa sve povezivat sa Kolumbovim otkrićem Amerike, možemo se osvrnuti na zadnja dva slučaja kada je Uran bio u Biku. Zadnji put su to bile '30 – e godine prošlog stoljeća koje je obilježio uspon Hitlera te opća militarizacija i priprema za rat. Masovno krvoproliće koje je uslijedilo ustvari je "na vidjelo dana" iznijelo novu raketnu tehniku, mlazne avione, atomsku energiju i svijest o mogućnosti da u nuklearnom ratu cijeli Svijet nestane. Također, WW II nas je naučio da se rat dobija logistikom, da rat netko treba isfinancirati i da nema veće mogućnosti za zaradu od one koju nudi vojni sukob planetarnih razmjera. ( Prevedeno, floskula o opanku koji je preko noći zamijenjen cipelom najbrže i društveno djelotvorno se manifestira kroz vojničku karijeru u vremenu kada rat egzistira kao kruh naš svagdašnji. )
                          Prethodni boravak Urana u Biku jest sredina 19. stoljeća koje je obilježeno tzv građanskom revolucijom u mnogim dijelovima Europe, postupnim stvaranjem novog društvenog sloja, tzv građanstvo/buržoazija, uz smanjeni utjecaj dotad dominante crkve i feudalaca. Nastaju i prvi popisi stanovništva po modernoj znanstvenoj metodologiji, po kojoj se i današnji popisi obavljaju. Čovjek i njegova individualna prava i slobode postaje središnje mjesto civilizacijskog napretka pa tako na zasadima građanskih prava, formiraju se i nacionalne, kolektivne svijesti/zajednice. To je vrijeme bilo plodno tlo i za nadolazeće stvaranje dvije važne nacije/države za cijelu Europu i čovječanstvo u cjelini – Njemačku i Italiju. Tehnološki je započela tzv industrijska revolucija, "trpanje" ljudi u gradove, uslijedili su brojni novi izumi od kojih su među najvažnijima otkriće električne energije, nafte, prvi let avionom, prvi automobili, napredak u medicini i iskorjenjivanje mnogih bolesti. Kako god, Uran u Biku označavao je neželjene promjene u društvu, i to prvenstveno za one kojima je do tada bilo dobro pa što su bili veći otpori, to je bilo i veće nasilje. Onima koji su dotad bili pasivni i krotki promatrači, imajući strpljenje debele bikovske kože u sebi, Uran je dao volju za pobunom i traženje pravednijeg društva za svih, a ne samo za neke.

                      Ako suzimo simboliku Bika na ključne elemente – hrana, seksualnost, vlastite vrijednosti – tada prisutvo Urana u ovom znaku dobija svoju boju i miris.

                Hrana pod utjecajom Urana u Biku sve više će se "modernizirati", to jest biti produktom GMO – a. Jest će se više negoli ranije polugotova hrana koja se brzo priprema, a jednako tako i baca. Cvjetat će fast food kultura prehrane, na koju će se nakalemiti ordiniranje u trgovačkim centrima kao supstitut drugim sferama gradskog života. Osim coffee to go i drugih isnstant kava, popularnost naspram klasičnih pića će zadobivati moderni napici, sasvim novih okusa i mirisa. Viši i bogatiji slojevi društva će lakše i jeftinije nabavljati razno egzotično voće i druge oblike hrane koji rastu samo u određenim klimatskim podnebljima, a isto se odnosi i na pića "s kraja svijeta". Ofkors, uporaba električne energije prilikom pripreme hrane će biti dominantan oblik inventara prosječne kuhinje.

                    Seksualnost će doživjeti reformu "doživljaja vlastitog tijela". Osim tetovaža u klasičnom umjetničkom smislu, one će sve više bivati i sa određenim seksualnim prikazima. Plastificiranje tijela raznim impalantantima, a sve poradi veće seksualne privlačnosti, postat će uobičajena djelatnost, skoro kao kada idemo zubaru, a ne namjeravamo vaditi zub. Homoseksualna zajednica i njeno egzistiranje postat će jedno od temeljnih ljudskih prava. Seksualni odnosi sa strancima i općenito ljudima koji se ne poznaju dovoljno još će se više razmahati, to jest one standing night bit će pomodna stvar. Friends with benefit "početni stav" u kreiranju praktične strane ljubavnih odnosa sa drugima. And last but not least, korištenje tehnologije neće se očitovati samo u sve većoj poplavi internetskih stranica koje nude mogućnost upoznavanja poradi seksualnih užitaka već i korištenje sve savršenije robotike; zamjenske žene i muškarci osim "plastike" stvarat će se od sve finijih sintetičkih materijala, a skuplji modeli će moći i govoriti. Ofkors, nekome je potreban mercedes da bi stigao na posao, a nekome je dovoljan i fićo ( mada bi rado uskočio makar u golfa duju, lol ). Uvođenje "trećeg spola" na mala vrata već je započeto, a sa širenjem tog trenda, proširit će se i potrebna društvena infrstaruktura da bi sva tri spola bila ravnopravna. Prevedeno, otvaraju se nova radna mjesta, jer, zaboga miloga, kako se ono kaže , there's no business like show business, a u sklopu njega ništa se ne prodaje tako dobro kao sex, bilo da ga se otvoreno podržava ili da ga se zadrto sprječava.

                  Vlastite vrijednosti drugo su ime za osobne talente, a na praktičnom dijelu egzistencije se manifestira kao sposobnost sticanja novca. Naime, da bi čovjek ostvario vlastite talente, treba mu sloboda. A ona košta. Kao i hrana i piće, nasušne dnevne potrebe od samog rođenja pa do smrti. Stoga, novac i odnos prema njemu jest preslik onog što čovjek voli i što u sebi nosi kao temeljnu vrijednost.
                       Uran u Biku nudi mogućnost novih poslova, ali i nove troškove. Svi noviteti kao i korištenje novih tehnologija ići će za tim da čovjeku olakšaju život; konzumerističko – hedonistički stil života će postati neiscrpno tržište jer, zaboga, ima nas tek nešto manje od 8 milijardi na ovome svijetu. Ergo, tko ne bude na onom "kraju štapa" gdje se novci stvaraju, bit će na onom drugom dijelu, gdje se novci isisavaju i troše jednakom brzinom kojom se udiše zrak. Mundano, možemo čekivati potpunu prevlast "plastičnog novca" u odnosu na papirnati, čemu će ukorak ići korištenje kriptovaluta poput bitcoina. Banke i investicijski fondovi će se sve više umrežavati kao posljedica korporativnog biznisa, pri čemu treba očekivati i određeni slom sustava: Uran predstavlja promjenu, u ovom slučaju onu koja se izaziva vlastitom voljom i poradi vlastitih interesa. Ako se projicirana financijska dobit ne može ostvariti, onda je bolje "rezati" i programirano stvarati nove okolnosti u kojima će se trenutni gubitak pretvoriti u dugoročnu zaradu. Amplitude financijskih uspona i padova bit će normalna pojava pod djelovanjem Urana u Biku.




                                                                    PRVI ULAZAK URANA U ZNAK BIKA 2018.


                    "Rođenje" ulaska u novi znak i označavanje novog društvenog trenda ukratko ćemo promotriti onako kako tumačimo i eklipse, pune i mlade mjesece. Ergo, događaj se zbio 15. svibnja 2018. u 17:20 sati po srednjoeuropskom vremenu.
Ulazak Urana u znak Bika 2018.

               Astrološka karta je određena za Split i pripadajuće područje u vremenu kada je ASC bio na 22°55' Vage, s vladarom Venerom na 25°19' Blizanaca, 9.kuća. Ova Venera je ujedno i kulminantna planeta prema vrhu neba MC te stoga kroz vrijeme biva najuočljivijom/najprepoznatijom, to jest ona je kanal u koji se energija ambicije, koja je željna uspjeha ističe i dobija pažnju. Promjenjivi znak kao i promjenjiva kuća ukazuju na kolebanje energije, prilagodbu događajima, nestalnost. Dobroćudnost naravi Venere, kao i trigon prema vrhu ASC, ali i točkom Fortune na 24°54' Vage, također u 1.kući, uz što treba nadovezati i poziciju najviše planete na nebu, ukazuju da promjenjivost, kolebljivost i nestalnost su putevi kojima se sam događaj ulaska Urana u znak Bika manifestira na vidljivoj razini, a koji nailazi na prijemčljivost od strane drugih.
           Osim osnovne pozicije Venere, možemo pogledati i koje aspekte ona ima, kako bi dodatno "uočili događaj" i stvorili bolju perspektivu gledanja na nj. Dva su aspekta; jedan separacijski, drugi aplikacijski. Neptun u Ribi na 16°10' zatvara kvadrat prema Veneri, orbis je 9°, dosta slab aspekt, a označavao bi ljubavne skandale, probleme sa djecom, "rekreativno" uzimanje droga, umjetnička nadahnuća koja mogu izazvati otpore od strane drugih, sportske aktivnosti na vodi ili moru, zaboravljene ili tajnovite provode, (samo)zavaravanje i poredi toga neiskrenost kao rezultat bilo čega da se dohvati. Aspekt se odvija na području 5. i 9.kuće, a one predstavljaju kuće života, razinu radosti u životu i duhovno/intelektualne punine u čovjeku. Drugi aspekt je sekstil sa Uranom, orbis 5°, a koji ujedno opisuje i "samu suštinu događaja" – Uranov ulazak u znak Bika. To bi značilo da područje Splita, ali i ono šire kojemu bi ASC događaja bio u Vagi, u aktivnom je odnosu na sam događaj, da će ga dijelom kreirati, biti pod njegovim vidljivim utjecajem. Sekstil je aspekt suradnje i rada dviju strana, talenta da se dođe do korisnog rezultata dok sama narav planete Uran opisuje i sve ono što tek čeka "vanjsku manifestaciju događaja": brza i neočekivana promjena, korisna popularnost, benefit od otvorenosti prema promjenama. Pozicija Urana u Biku dodatno opisuje o kakvim se promjenama i benefitima radi; dostojanstvo pada planete ukazuje na neuobičajene stvari kada je Uran u pitanju, a s druge da ono što je smatrano kao nepromjenjiva konstanta, stabilno i vrijedno, sada je na udaru raznih vjetrova promjene i bar po aspektu sa Venerom, to bi te promjene trebale biti dobre. Btw, Venera vlada Uranom u Biku pa možemo kazati da vanjska manifestacija događaja diktira tempo iznenadnim i neočekivanim promjenama.
                Ali to nije sve – planeta koja vlada Venerom te je na taj način krajnji dispozitor svih vanjskih manifestacija događaja jest Merkur na 3°19' Bika. Ergo, Venera vlada Merkurom, a Merkur Venerom pa kažemo da je to mutual disposition, to jest "kao da su obje planete u konjukciji". Ili, prvotna manifestacija događaja se jednostavno preliva na drugotnu manifestaciju događaja, bez obzira što je Merkur, za razliku od Venere, u kardinalnoj 7.kući i fiksnom/nepromjenjivom znaku Bika. Ofkors, i sam Merkur je u konjukciji sa Uranom, separacija, orbis 3°, što je u naravi Merkura, komunikacije i promjena. Ovdje sada imamo i obje planete koje simboliziraju slobodnu volju, a jednako tako i najbolji su opis čovječnosti ljudi ( sa svim vrlinama i manama ), u znaku koji je praktičan, spor, oprezan i temeljit. Reklo bi se, ljudski um se usmjerio na zgrtanje novca. Ipak, separacijska konjukcija opisuje "stanje koje je poznato od prije" ili koje neće dugo potrajati u sadašnjem trenutku. Naravno, i njima će uslijediti promjena – opisana dispozitorom Venerom u Blizancima, 9.kuća.

                            Ergo, Uran u 7.kući opisuje neobične i "visokotlačne" odnose sa drugima, sklonost prekidima i svojeglavosti, nametanje volje drugima. Znak Bika ukazuje na konstanstnost takvih odnosa, kao i to da mirnoća i krotkost kojom taj znak odiše ustvari je tek "zatišje pred buru" jer svaki čas može se dogoditi "eklsplozija". Aspekti sa Venerom i Merkurom su opisali dio onoga što ovaj Uran u Biku donosi sa sobom. Sljedeće što treba spomenuti jest da Uran dolazi iz 4.kuće, a to bi označavalo pobunjen narod, kaos u državi, političku opoziciju, državni teritorij i njene granice ( Bik ih čini nepromjenjivim ), potrese i požare unutar domovine/doma, nove stambene objekte ili renoviranje starih, nekretniski biznis sa nadogradnjom viših katova – sve je to "korjen stvari" nediplomatskom Uranu u kući zaduženoj za suradnju s drugima i nužno stvaranje kompromisa za postizanje cilja.
Da će to "malo teže ići" ukazuje i kvadratura Urana na liniju sudbine IC – MC, a jednako tako i zadnji aspekt kojeg je imao prije negoli je ušao u znak Bika. To je kvadrat sa Marsom u Jarcu na 29°47', 4.kuća, separacija. Nemir i nered "unutar kuće" sada se može nadopuniti sa svađama i sukobima dok bi egzaltirana pozicija Marsa u Jarcu označila pozitivnu narav tih sukoba i svađa: pozitivna ambicija, profesionalna ili politička, egzistencijalna ili vojnička. Ofkors, područje Hrvatske ponajprije je "napadnuto" prilivom ilegalne imigracije i potrebom zaštite vlastitih granica, kao i stalne političke krize iz istočnog susjedstva, koje imaju prizvuk zveckanja oružja, čime bi bila ufrožena državna stabilnost i prvenstveno prihodi planirani iz inozemstva. Mars, gle čuda, dolazi iz 2.kuće koja upravlja novcem, ali i iz 7.kuće, gdje je smješten i Uran, pa stoga ove dvije planete "udruženim snagama" rade na stvaranju opasnosti i neželjenih promjena. Separacija jest u pitanju, ali je aspekt u orbisu egzaktnosti, tek 13' odstupanja pa "radnje iz prošlosti" imat će dugotrajan učinak na sadašnjost i budućnost.
                      Ipak, nije sve tako crno. Uran ima i stabilizirajući trigon sa Saturnom, iz njegovog središta, na 8°33' Jarca, retro, 3.kuća. Orbis od 8° bi opisivao opasne situacije koje "dolaze iz svijeta", mogućnost gubitaka, tj potrebu da se opstane u teškim krizama na način da se "otpusti višak koji opterečuje". Kuća u kojoj je Saturn označava teške i sudbinske odluke, koje se na prvu možda neće činiti najbolje, poradi retrogradnosti, ili će se morati ponavljati više puta. On je i prepreka/zastoj kraćim putovanjima kopnom/zemljom. Kako je vladar Marsa, a jednako tako vladar i suvladar 4.kuće, možemo ga povezati sa pitanjem imigracije. Svojim smještajem u 3.kući možemo kazati da će stići neke "dobre vijesti u susjedstvu". Saturn i Jarac vlada cijelim Dinaridima i Balkanom, a kako je još i Pluton u Jarcu, to u ovom slučaju i sa muslimanskim elementom, kao i vojnim strukturama pa možemo pretpostaviti, u kojoj god kombinaciji podjeli karata, da će neki događaji vezani uz Srbiju biti pozitivni za Hrvatsku. ( Ofkors, kako Saturn predstavlja i strah, to je i "najsnažnije oružje" kojim se vlada Dinaridima/Balkanom. Kako god okreneš, bude ti hladno u kostima ! ) Saturn i Uran su dvije planetarno suprotstavljene energije, ali u trigonu se "prošlost miri sa budućnošću te zajedno grade sadašnjost". Slična se analogija može povući i za odnos Hrvatske sa Srbijom. ( Pretpostavka je da prljavi kriminalni novac mora se negdje oprati,a potom i oploditi. Nakon Istre u koju se slilo ohohoho mafijaškog novca sa Kosova i Srbije, očito je sada na redu želja/potreba za širenjem tržišta/nekretinskog ulaganja na tlu Hrvatske te će vlastodršci i vladari iz sjene brzo pronaći zajednički interes u tome. Laprdanja o političkim neprijateljstvima je priča za malu djecu, to jest za sve one koji ne gledaju "dovoljno nisko", bolje reći ispod radara. )

                     Naposlijetku bi se trebalo osvrnuti na stanje Mjeseca, kao i na njegov zadnji separacijski i prvi aplikacijski aspekt. Separacija je bila konjukcija sa Suncem, oboje u 8.kući, na opasnim stupnjevima u blizini zvijezde nekretnice Algol što označava katastrofalni pad što se više bude "zubima i noktima" htjelo imati vlasti i moći. Sunce predstavlja život i njegovu vitalnost; 8.kuća i znak Bika finacijsku kontrolu drugih , ali i ovisnost o njima, kao i snažno podsvjesno privlačenje "dobrih okolnosti za sebe". Prvi aplikacijjski aspekt jest trigon sa već spomenutim Marsom, a kako je on na zadnjem stupnju svojeg znaka to označava "budućnost koja nije stabilna" ili nešto što će uskoro se promijeniti, završiti. Naravno, Jarac i Saturn se bave formom i materijalnom stvarnošću , a to u ovom slučaju znači da se ovaj Uran neće dugo zadržati u znaku Bika jer će se zaokrenuti u retro položaj i vratiti se u znak Ovna.
                    Kako se konjukcija Sunca i Mjeseca odvila tek koji sat prije negoli je Uran ušao u Bika, orbis dvaju lunara iznosi 2°, pogledajmo i što nam slika Mladog Mjeseca ukazuje.



                                                                  MLADI MJESEC UOČI ULASKA URANA U ZNAK BIKA



                    U 13:48 sati po srednjoeuropskom vremenu dogodio se Mlađak na 24°36' Bika. ASC je bio na 11°58' Djevice dok se rađanje New Moona našlo u 9.kući. Vladar vanjske manifestacije, Merkur, smjestio se pri samom kraju 8.kuće, stupanj i pol od vrhe 9.kuće. Ergo, sama 8.kuća ukazuje na "okolnosti koje dolaze iz svijeta", mogu biti prijeteće, mogu biti opasne, ali u svakom slučaju nakon vanjskog izazova slijedi i neka promjena. Kako je Merkur na samom kraju kuće, to će ta promjena biti vrlo brza. Merkurovi aspekti su separacije prema Marsu ( kvadrat ) i Uranu ( konjukcija ) te aplikacija prema Saturnu ( trigon ) koji se našao na 8°33' (r) Jarca u 4.kući. Kako Merkur vlada i vrhom neba MC, to u kontekstu aplikacijskog skladnog aspekta sa kalendarskim gospodarom vremena možemo tumačiti da Merkur donosi neku vijest. Retro Saturn ukazuje da se nešto ima dogoditi dva ili više puta ili će se sporije odvijati, ali zbog dostojanstva domicila, te "retro tegobe" nisu teškog karaktera. Nadalje, svaka konjukcija najbolje opisuje neki planet pa bez obzira što se radi o separaciji sa Uranom, to možemo kazati da "vijest o kojoj Merkur govori jest pozicija samog Urana". A on se nalazi također u 8.kući koja teži promjeni kroz transformaciju, ali i na 29°59' Ovna, na samom kraju znaka, što samo po sebi simbolizira nestabilnost i skoru promjenu. Ergo, ovdje su indikatori promjene jaki jer tek za koji sat kasnije, Uran ulazi u novi znak!

New Moon prije ulaska Urana u znak Bika

           Ofkors, jak Saturn i u dobrom aspektu sa Merkurom, daje točnu i provjerenu informaciju. Obje planete aspektiraju vrh ASC, a nalaze se u kućama "početka i kraja", 4. i 8. - oj što sve skupa ukazuje da Mladi Mjesec nije tek "jedan od mnogih". ( Btw, simbolika za Mlađak jest rađanje novog početka, što je u direktnoj vezi sa 1.kućom i znakom Ovna, a što je analogija za veliki trigon između ASC, Saturna i Merkura u datom trenutku. )

            Sunce i Mjesec združeni u Biku u 9.kući daju informaciju gdje se usmjerila nova iskra života. Područje novih zakonskih regulativa, poslovni odnosi u inozemstvu, trgovina na veliko, export – import; nove religijske dogme, financijska ulaganja u visoko obrazovanje, praktični oblici duhovnih aspiracija i njihovo korištenje u materijalnoj formi.
               Opozicija prema Jupiteru na 17°32' (r) Škorpiona, 3.kuća, ukazivala bi na medijske manipulacije iz prošlosti, zaobilaženje zakona, financijske gubitke u poslovima sa inozemstvom ili povećani trošak na dalekim putovanjima kao i općenito probleme za moćnike od strane visokoobrazovanog sloja ljudi. Osim toga, iz prošlosti izranjaju i trigoni sa Lilit ( 20°50' ) i retro Plutonom 21°10' Jarca, 5.kuća, što bi mogli dovesti u vezu sa seksualnim skandalima u vrhu Rimokatoličke crkve, ali i potrebu za dodatnom zakonskom zaštitom prema djeci, kako unutar obitelji, tako i prema zlostavljanima izvan nje. Nadalje, trigoni bi ukazali i na golu činjenicu da financijska moć "siluje" dobre sportske rezultate, zarade od marketinga premašuju one od osnovne sportske djelatnosti – igre, a isto se može reći i za umjetnost – koliko para, toliko i muzike. Jedini aplikacijski aspekt je ujedno i prvi koji Mjesec radi nakon Mlađaka jest trigon sa Marsom na 29°43' iz iste 5.kuće. Narav planete je slična onoj koju imaju Lilit i Pluton, s tim što je Mars u znaku Jarca u dostojanstvu egzaltacije. Ergo, sva prethodna problematika sa Marsom će dovesti i do samog razrješenja i započinjanjem nove etape. Ali, gle vraga, Mars je na zadnjem stupnju znaka što nam govori da će se sve odvijati po starom običaju brzog zaborava i trpanja pod tepih svog mogućeg smeća koje je, eto, nakratko izašlo na vidjelo. Jer, naići će nova atrakcija – Mars će ući u naredni znak i biti pod vlašću Urana. No, kako je život najsličniji šahu, a tu nitko nema mogućnost igrati više poteza odjednom, tako i sam Uran će ubrzo promijeniti svoje mjesto i ući u naredni znak – u Bika, u kojem su se i našli gospodari života.
Tako dolazimo do Venere na 25°08' Blizanaca, 10.kuća, koja i jest ustvari vladar Mlađaka te daje i najvažniji vjetar u leđa narednim događajima. Od svih njenih aspekata, najvažniji je onaj prvi aplikacijski i ovdje se radi o sekstilu sa Uranom na zadnjem stupnju i minuti znaka Ovna, u 8.kući. Istovremeno, kulminirajućom Venerom na vrhu neba vlada planeta koja je vladar i ASC – a, a to je Merkur. Merkur je, jelte, u konjukciji sa Uranom. Separacija, ali ipak konjukcija. Planete koje simboliziraju ljude, a u znaku Bika njihove osobne vrijednosti. U 8.kući im je zagarantirana transformacija. Uran na kraju jednog znaka, a Merkur u onome u koji će Uran tek ući. Kako je Venera ona koja daruje ili želi biti darovana, u Blizancima nas daruje vijestima, novostima, informacijama općenito, a koje bi nam mogle biti korisne. Konjukcija Merkura i Urana ukazuje da je riječ o ljudima. Može se proširit tumačenje da je riječ o trgovini ( Merkur ) tehnologijom ( Uran ) i da su u pitanju vrijedne stvari ( Bik ). Područje 8.kuće govorilo bi da ima veze sa bankama, osiguranjem, opasnim istraživanjima ili se radi o biznisu kojim vlada strah ( vojska/rat ) ili koji otpušta ogromne količine stresa iz sebe ( ljubavni užici/industrija seksa ).
                   Dakle, ako uklopimo sve ove faktore ( Sunce i Mjesec iz 9.kuće, Uran i Merkur iz 8.kuće ) s činjenicom da Venera iz Blizanaca dolazi i iz 2.kuće, tada zaokružujemo priču da su novci te sticanje istih za potrebe osobne potrošnje i sitnih malih užitaka kojima ćemo biti poželjniji/zavodljiviji drugima, glavno korito kroz koje će proticati voda Mladog Mjeseca.




                                                                DRUGI ULAZAK URANA U ZNAK BIKA 2019.


                                 Vrijeme drugog i definitivnog ulaska u novo vrijeme zbilo se 6. ožujka 2019. u 9:29 sati po srednjoeuropskom vremenu. ASC za područje Splita bio je na samom početku Blizanaca, na 0°04', s Merkurom kao vladarom na zadnjem stupnju zadnjeg znaka zodijaka, pa još i retro, u kući neočekivanih i iznenadnih događaja, na koje ne možemo utjecati – ME 29°37' (r) Ribe. Stanje ovog Merkura nije u sklada sa racionalnom naravi planete pa stoga ni informacija/vijest/promjena ili nastavljanje nečeg slično prethodnom nije najbolje uobličeno. Retro hod to samo potencira. No, pozicija surfanja vala negdje na kraju svijeta ( Hawaii bi najbolje opisali to mjesto "na kraju svijeta" gdje se civilizacija stalno susreće sa svojim korjenima, a granice vremena pomiču na kalendaru brzo i jednostavno ) nije "nužno zlo" samo po sebi; samo je potencijal za stvari koje iskaču sa kolsjeka redovne vožnje. Jedini relevantni aspekt koji Merkur ima jest kvadrat sa Jupiterom koji je u svojem središtu na 22°28' Strijelca, 7.kuća, a osim aplikacije koja daje jaču snagu trošenju energije, ovaj Jupiter je i katalizator koji ispravlja/popravlja sve "nejasnoće" proizišle iz početne pozicije/stanja opisanog sa ASC i njegovim vladarom Merkurom. Jupiter daje dovoljno racionalnog i inspirirajućeg za duhovni rast, a kardinalna kuća pokreće sve naredne odnose koji se nastavljaju na taj prvotni koji nudi širenje i prosperitet u svakom pogledu. Jupiter se nalazi manje od 2° od vrha 8.kuće pa s jedne strane štiti od svih opasnih situacija ( a zlo je moguće jedino ako se svjesno krši zakon i moral ), a s druge ga čeka nužna promjena/transformacija jer će njegovo djelovanje kroz vrijeme postati prikriveno/podsvjesno i tek prema potrebi se javno manifestirati. Jupiter je i dispozitor vladaru Merkuru pa stoga i definira kamo je usmjerena akcija/pažnja u krajnjem ishodištu događaja.
Drugi dispozitor Merkura jest Neptun na 16°08' Ribe, 11.kuća, koji je pod snažnim utjecajem aplikacija od strane Sunca na 15°28' i Mjeseca na 12°01' Ribe, stvarajući na taj način stelij koji naglašava znak Ribe i 11.kuću, što "vraća u početno stanje" koje je bilo opisano vladarom Merkurom u Ribi. U konačnici, dispozitori su svaki za sebe u jakom položaju i međusobno suprotstavljeni, što je "konstanta" koja se triput ponavlja tijekom 2019. godine ( JU 90° NE ). Ipak, ovdje prevlast dobija Neptun, njegova mašta i kreativnost kojom se nadopunjuje i hrani sa Suncem i Mjesecom, uz vječitu bojazan da se sve odmakne kontroli i "potone" u idealizam ili maglovite ideje/želje koje se mogu ostvariti jedino uz opsjenarstvo i zavarivanje sebe i drugih.


Ulazak Urana u znak Bika 2019.


                             Onaj koji donosi novi vremenski trend, Uran, smjestio se u umetnuti znak 12.kuće što implicira stanje koje je postojalo od ranije, ali se sada postepeno vraća/otkriva. Ofkors, riječ je o natalnoj karti drugog ulaska Urana u znak Bika. Kako dolazi iz 10.kuće, ovaj bi Uran bio u simbolici tajnih organizacija, sekti, humanitarnih udruga ili terorista čak. Ako sve dovedemo u kontekst toga da je njegov vladar Venera smjestila se na samom vrhu neba MC na 5°31' Vodenjaka, da su međusobno vezani separacijskim sekstilom, a po vladarstvima su u mutual disposition, za područje Hrvatske na prvu loptu bi se dalo reći da tzv migrantska politika za neke susjedne zemlje oksimoron je za tzv migrantske rute kretanja iz pravca BiH prema Hrvatskoj, uz svesrdnu "podršku" raznih humanitaraca. Catch bi u cijeloj "priči" bio taj da "migranti" postanu nova (materijalna) vrijednost simbolizirana Uranom u Biku. Oni su to već i sada; na njima se dobro zarađuje, švercom ili ucjenama da ih se neće nadzirati na granicama, ali bi, realno, u budućem vremenu mogli postati radna snaga ukoliko se uspješno integriraju u nove sredine. Naravno, ovo "realno" bilo bi u domeni Saturna u svom središtu, potencijalni prihodi od "nove radne snage" bili bi u nadležnosti Jupitera u svom središtu, a sva nadanja/vjerovanja/iluzije/obmane i laži bile bi u naravi Neptuna u svom središtu. Gledajući odokativno, po stanju "vanjskih faktora" kroz čiju optiku se gleda na sve oko sebe, preteže Neptun i stelij u Ribi.
                       No, to je ono što se "vidi danas", a Uran će boraviti "nešto duže" u znaku Bika negoli je danas, prekosutra ili pokoji mjesec dana. Naime, osim ove separacije sa Venerom, koja iskače iz paštete poradi bliske konjukcije sa MC pa tako postaje ultimativni cilj/plan/ambicija, Uran ima i jednu važnu aplikaciju. Istina, aspekt je slab jer je velikog orbisa, ali ipak može "funkcionirati" kroz prostor i vrijeme. Riječ je o trigonu prema Jupiteru iz Strijelca u 7.kući. Naravi dviju planeta su sukladne pa i da je koji drugi aspekt, našli bi neki zajednički jezik. Ovdje je donekle problem što nisu iz istog elementa ( vatra/ekspanzija idealizma i zemlja/praktičnost materijalizma ) pa unatoč postojanju trigona, neusklađenost "na višoj razini" ih tretira na način kao da su u kvadratu, inkonjukciji ili polusekstilu. Prevedeno na "jezik" migrantske tematike: svi oni koji na migrante gledaju s pozitivnog gledišta i grade optimizam na mogućem ekonomskom rastu ( Jupiter u domicilu ), problem bi im mogao predstavljati spora integrativnost i nepromjenjivost imigranata, tvrdoglava volja da se na stari i pouzadni način (Bik) reformira i modernizira vlastiti život (Uran).
             Btw, konformizam i sebeljublje koje simbolizira znak Bika u kontekstu "povlaštenih, bogatih i moćnih", svejedno će na ovaj ili onaj način doživjeti promjenu i potrebu za reformom ukoliko se ne želi dovesti u stanje katastrofe i potpunog raspada sistema. Ili, kako bi to rekla dalmatinska poslovica, ko ne plati kurvu (danas), platit će likara (sutra).

                      Svojim projiciranim tranzitom kroz vrijeme znakom Bika, Uran će se susresti sa već spomenutom Venerom iz Vodenjaka u sekstilu, sa Saturnom i Plutonom, 9.kuća, Jarac, u trigonu, ali i onaj najvažniji dodir/kontakt – sa Marsom u konjukciji. Jerbo, upravo je konjukcija najvažniji aspekt i onaj drugi planet koji je čini tada postaje odijelo/vanjska manifestacija prvotne planete. Na nekoj psihološko/transcendentnoj razini, to bi se moglo tumačiti analogiji dolasku dotične planete na ASC u progresijama kada osoba/entitet/planeta poprima sve odlike pridošlice. U ovom slučaju, "pridošlica" se nalazi u opasnoj 12.kući, u znaku vlastitih slabosti ( neumjerenost u hedonizmu, sebeljublje i mlitavost akcije ).
                         Stoga, kontakte/aspekte sa Saturnom i Plutonom možemo i zanemariti, ukoliko nisu u domeni aspektnog orbisa iz stanja početnog položaja, osim tek pripomenuti da su naravi planeta teške pa i rezultati kretanja energije neće davati lagane rezultate, bez obzira na vrstu aspekta. Sa Marsom je "druga priča" jer logika konjukcije ne podliježe strogoći orbisa ako promatramo vremenski kontekst i tranzit cijelim znakom, ali i ne samo radi toga. Naime, kako je pašteta na vrhu MC – a, ilitiga Venera, vladar Urana, to ona daje i konačni pečat sudbini Uranovog "života" kroz znak Bika. Ergo, gledamo koji su aplikacijski aspekti Venere, a posebice koji je prvi naredni. Ovdje imamo samo jedan aplikacijski aspekt Venere i radi se o kvadratu sa dotičnim hedonistom – Marsom u Biku. Nalazi se na 13°24' Bika te ima orbis od 8° sa Venerom na 5°31' Vodenjaka. Ako neko misli da je aspekt slab jer je orbis velik, utoliko još i gore jer u aplikaciji to jest aspekt, a simbolika 8 – ce kao aspektnog orbisa sugerira na potencijalna stradanja i katastrofe. Pa kako se sve događa u sferi 12.kuće, to se da lako pretpostavit učešće "kriminalnog elementa", uz jaku dozu nasilja. Ergo, Mars sam sebi jamu kopa, a da toga ni svjestan nije dok Uran ima "uzvišene misli/ideje" koje nailaze na gomilu prepreka pa daljnje sprovođenje istih, voljno inzistiranje na njima može dovesti do sloma živaca, nakon čega slijede harakiri kombinacije. Humanizam Venere i ljudska crta u međusobnim odnosima tako će teško nastradati od strane ljudske pohlepe, gramzljivosti i sebičnosti. Kako Venera vlada ovim Marsom u Biku, to bi predstavljalo situaciju kada plemenitost u čovjeku biva iskorištena od životinje u čovjeku. Ilitiga, prigode beru jagode.




                                                                        MLADI MJESEC NAKON DRUGOG ULASKA URANA U ZNAK BIKA


                      Za razliku od ulaska 2018. godine u znak Bika kada se New Moon dogodio par sati prije, prilikom ulaska Urana u naredni znak 2019. dogodila se ista stvar – Mladi Mjesec, ali nekoliko sati kasnije istog dana.

New Moon nakon ulaska Urana u znak Bika

                         Mlađak se zbio u 17:04 sati, sa ASC na 8°05' Djevice. Vladar Merkur se "sakrio" na zadnjem stupnju zodijaka, 29°35' Ribe, pa još i retro, kao da je netom "pobjegao" iz 8.kuće, od čijeg se vrha nalazi tek 2° udaljen. Ergo, vladar se nalazi u kardinalnoj 7.kući, a tu se dogodio i New Moon. Jedini aspekt Merkura jest onaj sa Jupiterom u svojme središtu i 4.kući pa tako "dominacija" Merkurovog dispozitora, a ujedno i vladara Mladog Mjeseca biva još jača. Sunce i Mjesec na 15°47' Ribe, a Neptun, u kojega se oboje "zabijaju", nalazi se na 16°09' Ribe. Ergo, prvi aplikacijski aspekt Mjeseca jest upravo sa vladarom New Moona Neptunom, a on ukazuje na opće okolnosti tog događaja. Nadalje, poradi stelija u Ribi, kao i pozicijom vladara ASC, ali i MC, Merkura u tom znaku, drugi vladar znaka Ribe, Jupiter, "gurnut je u stranu". Uostalom, prvi aplikacijski aspekt Jupitera jest nadolazeći kvadrat sa Mjesecom, što ukazuje na prevlast vanjskih okolnosti, a to znači da slučaj(nost), a u znaku Ribe i sa dozom mistike/varke, kao i emotivna snaga "gospodare" nad višim i apstraktnim umom.
                           Stoga, dešifriranje slijedi nakon što ustvrdimo koji je prvi aplikacijski aspekt Neptuna, uz ovaj "brzi i promjenjivi" sa Mjesecom. A to je, gle čuda !, opet aspekt sa Marsom u Biku. Istina, aspekt je sekstil, a Mars se smjestio u "dobru" 9.kuću. Ipak, naravi Neptuna i Marsa su potpuno različite i samo poradi toga jer je Mars u Biku lošeg dostojanstva, njih dvoje ( NE & MA ) mogu plivat zajedno. Isto tako, Mars nije kompatibilan ni sa 9.kućom jer ga ona brzo razotkriva u svim vlastitim slabostima, tromom duhu, dogmatskim uvjerenjima, intelektualnom potkapacitiranošću i sklonošću da se to kompenzira bijesom/svađom ili što je češći slučaj, povlačenjem u samoga sebe. Ergo, Neptun je u "ovoj priči" domišljatiji i spretniji pa će vjerojatno nagovoriti Marsa na neku ludost, a potom, kada zagusti, šmugnuti dok rekneš keks, i još se praviti blesav, tipa, kao, i šta kažeš..tamo Mars neki..baš to se dogodilo..jesi siguran..a ludoga li svita, majko mila !!..

                               Dodatna problematičnost se očitava u tome i što je ovaj Mars planeta koja je najisturenija ka vrhu neba pa kroz vrijeme postaje i najuzvišeniji cilj kojim se želi pridobiti prestiž u društvu. A kako je planetarna aktivnost skoncentrirana unutar prostora između 4. i 9.kuće, to jest energija je usmjerena ka DESC i suradnji sa drugima, to ovaj kilavi i autistični ( zaljubljen u samoga sebe ) Mars čini štetu "čim se ustane iz kreveta". Trigon sa Saturnom ga učvršćuje da traje kroz prostor i vrijeme, da se neda tako lako srušiti, da izdržava što drugi nebi, i to do te mjere/granice da mu čak i "neprijatelji" odaju priznanje na upornosti i snazi koju ima u obavljanju nezahvalnih "uloga". Od svih aspekata uvijek je najvažniji onaj sa vlastitim vladarom/dispozitorom, a Mars tu ima kvadrat sa Venerom iz 5.kuće, aplikacija, pa možemo kazati da će djeca, posebice ženska, biti izložena nasrtajima, djevojke nasilnim udvaranjima, umjetnička nadahnuća se mogu pokazati promašenima, sportska događanja nabijena prejakim emocijama i neobjektivnim gledanjima, a ljubavni odnosi sa strancima, ili ljetne avanture, sa prežestokim strastima i kratkim fitiljom sagorjevanja, a potom i trajanjem ljubavne eksplozije. Ustvari, ovdje je izraženija mogućnost da Venera potiče na akciju/djelovanje, a potom bude razočarana Marsovom inertnošću i nečinjenjem, koji ako se i pokrene nakon silnog podbadanja i mahanja crvenom krpom pred nosom, to učini na način slona koji se ušetao u slastičarnicu na "zasluženi" sladoled iza obilnog ručka.




                                                                         UMJESTO SLADOLEDA ZA DESERT ...


             Ergo, očekuje nas vrijeme u kojem će se politički trendovi zaokrenuti blago u desno ( ne previše, kako se neki boje ili čak i priželjkuju, poradi dobre aspektne suradnje sa postojećom vlašću i moćnicima, simboliziranim Saturnom i Plutonom u Jarcu pa bi to označavalo suradnju novog i starog ). Problemi koji su "navješteni" kroz simboliku Marsa u Biku ustvari su vrijeme koje nas čeka kada Saturn uđe u Vodenjaka i bude u kvadratu sa ovim Uranom u Biku. Ponekad bešćutan do bola, Saturn će tada imati i volju koja je sa onoga svijeta, strah i oprez "neće stanovati u njegovoj kući", što je i "normalno" jer on je taj koji će graditi nove kuće, a na drugima će biti ( planete & znaci ) da žive sa strahom ili ga odbace.
            Filtriranja su vjerojatna u postojećim vrijednostima, među kojima umjetnička dostignuća imaju bitno mjesto. Upravo sada je aktualna "problematika" oko pedofilije Michaela Jacksona, pri čemu postoje neke jake struje u Americi da ga se "protjera" iz medisjkog prostora. Ofkors, Mr Jacko je postao planetrana zvijezda numero uno taman u vrijeme kada je Pluton "ujahao" u svoje središte, u znak Škorpiona, pri čemu je nedvosmisleno mnogo pridonijela njegova plesna imaginacija i video prezentacije njegovih songova, u kojima je "ravnopravno" se nametao kao sex simbol i crnima i bijelima, i ženama i muškima, i mladima i starima. Sada vidimo da Uran dolazi po svoje pa sve ono što je "pod skutima Škorpiona" i moglo biti skriveno ili potisnuto, ne može trajat vječno. Ako netko misli da sve ovo nema veze sa parama, kao što je i prikrivanje '80 – ih imalo istu pozadinu – novac !!! - taj može slobodno iznova pročitati svu literaturu braće Grimm u nastojanju da otkrije koji je to ključan dan i sat u školskoj nastavi bio, a kojega je on(a), iz tko zna kojeg razloga, propustio(la).

Clint Eastwood, natal i progresije za 2. lipnja 1995.

         Da nebi sve bilo tako crno ili opskurno sivo, recimo i to da nam ovaj Uran može servirati neočekivano tamo i ondje gdje se najmanje nadamo. U pozitivnom smislu, ofkors. I da će se to zasigurno dogoditi, bar jednom.
       Kao primjer za navedeno možemo uzeti Clinta Eastwooda, jednu od najvećih američkih filmskih ikona ( uključujući i žive i mrtve ! ), za kojega ne znamo da li je bolji kao glumac ili redatelj. Kako je počeo karijeru kao glumac na marginama, to ga većina javnosti i percipira prvenstveno kao glumca. Karakterizirao je uglavnom likove u akcijskim, western, vojnim ili thriller filmovima, na osnovu kojih se stvorio "dojam" o njemu kao grubom i brzom na okidaču čovjeku.
                I onda se dogodi grom iz vedra neba ! Romantična ljubavna drama Mostovi okruga Madison, sa savršenom glumicom - partnericom Meryl Streep, u kojem se služio fotografskim aparatom kao vlastitim oružjem, zaduženim za "golo preživljavanje", a pitoreskni krajolici u saveznoj američkoj državi Iowa zamijenili su prašnjave pustinje Arizone i Nevade, ili urbane džungle San Francisca i drugih metropolitanskih gradova. Zar je moguće da Clint Eastwood odigra jednu takvu ulogu? O, da, itekako je moguće, tim prije što je on u privatnom životu veliki šarmer pa mu je ovaj film sjeo k'o budali pleska. No, za javnost je to bilo neočekivano, ali po svemu jako ugodno iznenađenje.
            Premijera filma se dogodila 2. lipnja 1995. godine, a karta neba nam otkrivo štošta toga, prvenstveno progresije. Tako se prog ASC našao na 14°08' Jarca i činio jak kvadrat prema natalnom Uranu iz 5.kuće na 14°23' Ovna. Njegov natalni vladar Mars je progresirao na 14°46' Blizanaca i zatvorio sekstil prema natalnom Uranu. No, "ženska komponenta" koja bi pokrila sjajni body – body tandem sa Meryl Streep, kao i veliku polularnost filma među ženskom populacijom, očituje su u progresivnomMjesecu na 23°36' Strijelca i prog Veneri na 24°27' Djevice, a njih oboje, osim međusobnom aspektnog dodira, " u kontaktu" su i sa natalnim Jupiterom na 24°05' Blizanaca. Ofkors, kako je kroz ovaj film na vidjelo masama izašla duboko skrivana narav Clinta Eastwooda, a koja se tek efemerno provlačila kroz njegove filmove – obiteljska tematika i njene pozitivne vrijednosti – a što je naišlo na dobar "odziv publike", to je njegovu natalnu Veneru, skrivenu i potisnutu u 8.kući na 8°18' Raka, "posjetio" progresivni Jupiter i "čvrsto stisnuo" u konjukciji na 8°39' Raka. Kako je ultimativni macho man ovim filmom "narušio" svoju karizmu, to se ogleda kroz aspekt progresivnog Sunca na 11°55' Lava, koje je drito, u dlaku, u opoziciji na natalnu Lilit na 11°55' Vodenjaka. Rušenje "muškosti", vlastita "ranjivost", ljubav pod jakim utjecajem seksualnosti, a potom i skandal – sve je to "otišlo" kao poruka ( a u filmu su to pisma djeci ) na liniji njegove 3. i 9. kuće. Ljubav zrelih ljudi koji time ugrožavaju postojeće obiteljske odnose i vrijednosti, prikazana je na prijemčljiv način, a ovo dvoje glumaca će ostati u kolektivnom pamćenju kao jedna od najuspješnjih "kemija" između muškarca i žene. ( M. Streep ima Mars i Merkur na 8° i 10° Blizanaca i to je verbalni catch s Clintovim Suncem na 9° Blizanaca, ali potres vulkanskih razmjera očituje se u njezinoj Veneri na 18° Raka, istom stupnju na kojem je i njegov Pluton, pa još u 8.kući, a uz to i vladar ASC u Škorpionu, koji je – o majn got – na 18° Škorpiona. "Prirodnost" njih dvoje kao para, pa makar i na filmu, vidljiva je i u tome da ona ima ASC na 2° Lava, a njemu je Mjesec na 1° Lava. )
        Da je Clintova karijera "počela od ničega" i da je sve jedna velika obmana vidi se po Neptunu u izgonu i na nultom stupnju, u Djevici, u bliskoj konjukciji sa MC na 27° Lava. Tranzit Urana kroz Bika već na samom početku znaka stvorit će određeni religiozni zanos prema Clintu aspektom trigona, što bi značilo da će njegov zadnji film Mula biti gledan i doživljavan jednako kao što su se čekali albumi i turneje Rolling Stonesa u poodmakloj fazi karijere, tipa fala ti bože na svemu što dobijam od njih, samo da ih posluži zdravlje šta duže.

"Kemija" ilitiga Meryl Streep & Clint Eastwood


         Na kraju, ako je kome prehladno za pojesti zasluženi sladoled, neka pričeka da prođe tranzit Urana prema natalnom Clintovom Mjesecu, ako su već "omanuli" tranziti Saturna i Plutona iz Jarca prema njegovom natalnom vladaru Plutonu. Za neke ljude penzija je početak umiranja; dok radi, čovjek je živ, to nam kaže Eastwood Clin(t).

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

         ( Napomena: sve slike su preuzete sa dostupnih izvora na inetrnetu. )