nedjelja, 6. siječnja 2019.

HŽV, 6. DIO: WW II



                    Vjerojatno najvažnije razdoblje u povijesti splitskog Hajduka jest ono između 1941 – 1945. godine. Moguće da će u budućnosti biti i neko važnije razdoblje, ali to bi podrazumijevalo i neki mnogo opasniji rat od Drugog svjetskog rata, u puno složenijim odnosima, u kojem bi svi bitni planetarni faktori u Hajdukovom horoskopu se zarolali i "ispunili sudbinu" onako kako je u momentu rođenja pisalo u zvijezdama. Sve suprotnosti, kao i potencijali kluba, isplivali su na površinu upravo u vrijeme najveće ljudske klaonice u dotadašnjoj povijesti. "Znamo" iz povijesti da Hajduku rade o glavi Tursko i Austro – Ugarsko carstvo ( osobna povijest hajduka Andrije Šimića po kojem je klub poslije dobio ime ), svaki iz svog razloga. "Znamo" i da rat odnosi u ropotarnicu povijesti obje carevine. "Znamo" i da Uran ( vladar Hajdukovog Sunca, vladar 10.kuće i planeta koja konjuktira vladara horoskopa – ASC – Merkura ) predstavlja onog koji ujedinjuje različitosti "milom ili silom", da je ispred svog vremena i predstavlja "revolucionarnu svijest". "Znamo" i da Uran simbolizira promjenu društvenog sistema, koja se naknadno može pokazati i u onom lošem obliku, za razliku od prvotne "privlačnosti". Ofkors,znamo da u astrologiji Uran simbolizira komunizam, a u napetim aspektima i anarhiju. Znamo i da svaka revolucija "jede svoju djecu", što je i Hajduk osjetio na svojoj koži. Ipak, ono najbitnije, bar iz današnjeg kuta gledajući, jest da je Hajduk sačuvao svoje ime, u vremenu kada je bilo najteže i za opstati, a kamoli i ime sačuvati. Ponude za promjenu imena klubu stizale su iz različitih strana, iz različitih pobuda, ali Hajduk ih je sve odbio. Time je, ustvari, dugoročno spasio vlastitu sudbinu jer je bio revolucionar u revoluciji, ali ne i revolucija koja teče. ( Za vrijeme SFRJ, u poplavi raznih socijalističko – komunističkih imena sportskih klubova, jedan od rijetkih koji je "imenom stršio iz gomile" bio je splitski Hajduk. Komunistička ideologija je vladala svim porama društva, ali povijesnim činjenicama i pamćenjem, makoliko ih nastojala "ušminkati i prilagoditi" novonastolom dobu i društvenoj klasi, ipak nije u potpunosti mogla.) Ergo, možemo kazati da je Hajduk u WW II udario "kamen temeljac" vlastitoj individualnosti i ekscentričnosti. "podižući" svoj natalni Uran na viši level postojanja: " tu sam , ali sam svoj, malo drugačiji od drugih". Neki bi rekli da je to po onoj dobar za druge, loš prema sebi, a drugi bi kazali da se izdvaja iz gomile i kad treba i kad ne treba, a jednako tako u gomilu i upada.
Hajduk 1940 - 1941.


        Kako god bilo, po onoj ako laže koza, ne laže rog, pogled na godišnje horoskope Hajduka za vrijeme Drugog svjetskog rata "razotkrivaju" svu težinu vremena i okolnosti u kojima se klub našao. Ofkors, nema veće opasnosti i iskušenja u životu negoli je to rat. No, kada imate egzaltirani Mars u 8.kući, u dobrim aspektima, tada je fight for your right "najnormalnija stvar" od čega ne treba bježati niti se bojati. ( Ono što slijedi kao ratna posljedica ipak opisuje netko drugi, a ne Mars; radi se o Saturnu, vladaru 8.kuće, a on ne stoji tako dobro kao Mars. Ergo, Hajduk nije "naplatio" ni približno svoj "ratni put" koliko je mogao, ali to i jest poradi toga što, s jedne strane Uran stremi individualnoj sudbini, a s druge Saturn u Biku "gleda svoja posla", ambicija mu je preoprezna, a svaka želja za povećim zalogajem u ustima može prouzročiti probleme gušenja u grlu (Bik) ili naškoditi zubima (Saturn).



                                                                                    POČETAK RATA 1941.


             Uoči samoga rata, Hajduk je osvojio prvenstvo Banovine Hrvatske. Radilo se o izlučnom natjecanju unutar ondašnje teritorijalne podjele države u okviru prvenstva Jugoslavije ( tri prvoplasirana kluba izborila bi završni dio natjecanja ), no kako se ono zbog rata nije do kraja odigralo, to su nogometne kronike zabilježile da je Hajduk prvi i zadnji prvak Banovine Hrvatske. Ta je neslužbena titula postala službena i priznata kao državna tek u vrijeme samostalnosti Republike Hrvatske u post – ratnim devedesetim godinama prošlog stoljeća. Ključna utakmica koja je otvorila put ka prvom mjestu bila je pobjeda u Zagrebu nad HAŠK – om  (3:2) 16. ožujka, da bi točka na "i" uslijedila u zadnjoj utakmici 19. ožujka i visokoj pobjedi (9:0) nad gradskim suparnikom Splitom.

        Astrološki su ovi datumi "nebitni" u odnosu na "težinu" koju ima 6. travnja, a kako su ratni događaji vremenski uslijedili vrlo brzo, to su time značajniji za analizu horoskopa. Split je "ušao" u rat nešto prije 7 sati ujutro kada je 5 talijanskih aviona bombardiralo željezničku stanicu i brodove u luci, više infrastrukturnih i "običnih" zgrada, a svoje je "platila" i tvornica cementa u Kaštelima. Završni "skonto" nedjeljnog jutra obilježenog avionskim bombama umjesto crkvenih zvona koja pozivaju na misu bio je 7 mrtvih i više desetaka ranjenih ljudi.

      Za dan 06.04.1941. progresivni ASC je na 14°37' Raka koji zatvara trigon, 120°, prema JU rx 14°09' Sc, vladarom natalne 7.kuće, a ona između ostalog predstavlja i otvorene neprijatelje, u ovom slučaju ratno stanje. Jupiter je na South Node, a i znak Škorpiona simbolizira vraćanje u prošlost poradi nedovršenih poslova. Naravno, ovo je simbolički come back na utakmicu sa A.S. Roma iz 1937. godine, još ranije i prvu službenu Hajdukovu utakmica iz 1911. sa Calcio Spalato, a još ranije i na "talijansko vlasništvo" nad Dalmacijom i istočnom obalom Jadrana. Ergo, simbolika South Nodea kaže da treba "odraditi prošlost" da bi se moglo "napiti vode iz čaše budućnosti". Ofkors, 7.kuća predstavlja i entitete koji su širi od samog bića pa bi to u kontekstu Hajduka označavalo nogometni savez i državu u kojoj se nalazi. Ovdje se sada Jupiterova simbolika javlja kao "nemoralna ponuda" da Hajduk pristupi prvoj talijanskoj nogometnoj ligi, uz obnovu stadiona i bogato sponzoriranje u natjecanju.
Natal i progresije za 6. travnja 1941.

      Progresivna Venera našla se na 19°44' Ovna, u okviru egzaktnog kvadrata prema NE rx 19°19'(r) Rak, iz 2.kuće (novac), a koji dolazi iz polja koje predstavlja neočekivane, iznenadne događaje na koje ne možemo utjecati (11.kuća). Venera u natalu dolazi iz 5.kuće (kreativnost i ljepota igre) i 12.kuće (ograničenja i tajni neprijatelji), a sama se također nalazi u 11.kući, egzaltirana i u dobrim aspektima, među kojima i kontakt sa Neptunom. Istovremeno, VE pr je u trigonu/sekstilu prema natalnoj liniji sudbine, meridijanu IC – MC (20°24' Lava/Vodenjaka). Pri tome se sama nalazi u tajnovitom i zločudnom natalnom 12.polju, u ratobornom je znaku Ovna (vlastiti izgon), ali kao dobroćudna planeta ipak "nudi" neki benefit.
      Natalni vladar Merkur je progresirao na 19°13' Ribe te kontaktom sa natalnim Neptunom aktivirao njegovo značenje iz natala. Logika trigona ide "linijom manjeg otpora", posebice ako je uz to još i Merkur u lošem dostojanstvu. Ali, ovdje je riječ o Hajduku; njegov natalni Merkur drugačije je "boje i mirisa" pa su "političke ponude iz 11.kuće", a koje se tiču vlastitog sistema vrijednosti iz 2.kuće, jednostavno odbijene. Progresivni MC se našao unutar 1° orbisa vrha 11.kuće, u kojoj se nalazi i SO pr tek 2° od njenog početnog stupnja.
        Progresivni horoskop otkriva i jaki trigon između MO pr 1°06' Libra 120° MA pr 1°11' Aquarius. On označava hrabrost i sreću u nesreći, a pozicije aktiviraju i natalnog Saturna na 1°18' Bika i ME rx 0°23' Vodenjaka. ( Tranzitni Mars na sam dan početka rata našao se na 2°36' Vodenjaka, a North Node na 1°44' Vage, naglašavajući na taj način energetski potencijal iz progresija, a koje izvorište imaju u natalnim planetarnim pozicijama. )

      Osvrnimo se na sliku solarnog horoskopa za tu godinu. ASC je na 8°45' Virgo, natalna 4.kuća; to bi predstavljalo kraj određene faze koja se tiče mjesta življenja, sudbine same, a promjenjivi znak simbolizira prilagodbu i nešto što od ranije se događa; Djevica je znak slabosti i podređenosti u toj simbolici. Trigon prema MA rx 9°05' Jarca u 8.kući već daje naslutiti da se ima dogoditi nešto jako opasno, a što "dolazi izvana". Samo po sebi to ne mora "signalizirati" dolazak rata, ali u kombinaciji gomilanja različitih indikatora – onda je ova postavka jedna od važnijih u tom kontekstu.
Solarni horoskop 1941 - 1942.

        Vladar solarnog ASC je isti kao i natalni – Merkur – a on je otišao u 7.kuću solara, potencirajući ovisnost o drugima i potrebu da se bude dio saveza, nečega što je iznad ili veće od samog kluba. Naravno, ovo je i indikator otvorenih sukoba ilitiga rata. Nalazi se na 11°35' Ribe i snažno konjuktira natalnu Veneru na 12°25' Ribe, koja je ujedno i vladar natalnog North Node na 13°34' Bika iz 12.kuće. Dodir vladara natalnog i solarnog ASC sa vladarom natalnog North Node morao bi "uroditi plodom" ako se radi o benefičnim planetama ( loše dostojanstvo Merkura u Ribi "poravnava" dobro dostojanstvo Venere u istom znaku ), u dobrim aspektima prema natalnim pozicijama. Eventualni napeti aspekti solara i tranzita su red manje važnosti naspram dobrih aspekata u natalu dok smještaj ove konjukcije u natalnom 10.polju simbolizira "iskorak vidljiv u društvu", pozicija statusa u suglasju sa naravi karme budućnosti/North Node.
         Na ovu postavku solarnog ASC i natalnog Marsa idealno se "nadožuntava" konjukcija u solaru između Jupitera i Saturna u 9.kući – JU 8°46' Bika 0° SA 8°58' Bika – čime se zatvara veliki zemljani trigon. Društvene planete JU/SA u solarnoj 9.kući, a natalnoj 12.kući, na opasnoj simbolici 8 – og stupnja, označava važna događanja koja se tiču svih, dolaze iz "međunarodnih krugova" s nejasnim ili tajnim planovima bogatih udruženja, a u sebi nose međusobnu borbu između optimizma i pesimizma, stiskanja i širenja, bogatstva i siromaštva, sebičnosti i altruizma, konzervativnog i liberalnog. Također, zemljani znakovi više negoli drugi determiniraju mjesto događanja.
            Gomilanje indikatora koji ukazuju na stradavanje "idu dalje": Mjesec se nalazi na 3°07' Virgo, u 12.kući "narod trpi i stenje", snažno je trigonima vezan sa planetama u zemljanom trigonu, a aplicirajuća konjukcija prema ASC označava "bol i ranjivost" koja će se drugima "pod nos staviti". Mjesec ulazi i u "otvoreni odnos" prema ME sol i VE rx, koji može varirati od sukoba do povlačenja pred otvorenim sukobomi trpljenja u sebi jer odnos se ne može izbjeći (aplikacija). Pluton na 2°45'(r) Lava u jakome je kvadratu prema SA rx 1°18' Bika i opoziciji na ME rx 0°23' Vodenjaka, kao i na tranzitni Mars na 2°36' Aquariusa, što ukazuje na silu i masovno nasilje, poradi retro Plutona i na na nešto što se "vraća iz prošlosti". Nadalje, ovakva pozicija Plutona ukazuje i na moćne ljude, to jest da će stradavanje mnogih biti plimni val na kojemu će se iskristalizirati moć određenih pojedinaca. Solarni Uran – 22°14' Bika - je planeta najbliža vrhu neba, u natalnoj je 12.kući te ima jak kvadrat prema Suncu, kao i natalnoj 10.kući, što osim indikacija na "samoubojstvo poradi gubljenja svih iluzija i ideala" (simbolika Urana u 12.kući), označava i ljude od autoriteta koji snagom vlastite volje guraju druge u opasnost i sukobe sa drugačijima od sebe. Da je "sila naglašena" te godine ukazuje i trigon Marsa iz 4.kuće na 26°24' Sagittariusa prema Lilith na 27°20' Ariesa; ni po muke za to da kojim slučajem Mars nije u opoziciji prema PL rx na 26°01'(r) Gemini, a Lilith u kvadratu na UR rx 26°54' Capricorniusa. S druge strane, solarni Neptun je na 27°10'(r) Djevice, znaku vlastitog izgona i mjestu na kojem je stupanj Venerinog pada; gube se nadanja i iluzije, a bol, siromaštvo i potlačenost stvara podlogu za nove ideje i idealistična vjerovanja – Neptun je u trigonu prema natalnom Uranu! Ovdje je Neptun retro, baš kao i u natalu, a i sam aspekt postoji u natalu, mada je separcijski; kako god, ideje komunizma su "postojale" i ranije, ali nisu pustile "dublje korijenje" jer nije bila takva klima/nisu postojali uvjeti. Natalna opozicija opisuje nova ideološka vjerovanja kao sukob sa starim, kroz otvorenu borbu, uz mogućnost povećeg manipuliranja. Ovdje se kroz trigon prihvaćanje novih ideologija odvija lako i spontano; sve je staro uništeno, opasnost koja se nadvila prijeti potpunim uništenjem i pod uvjetom da se zadrži ikakav moralni integritet u sebi, "spas" je pronađen u okretanju novim vjerovanjima. Ono što je tada bio "spontani otpor" na nivou individua, kasnije će uslijedit kao kolektivni odgovor: silom na silu, poklopcem na lonac. Btw, solarni North Node se nalazi na samom vrhu 2.kuće (osobne vrijednosti i sistemi vjerovanja) na 2°16' Vage dok se vladarica Venera našla u "znaku budućnosti", Vodenjaku, na 7°16', koja će se iz"ideološkog i naprednog" natalnog 9.polja tek se "susresti na najteži način" sa natalnom Solarnom Eklipsom na 8°47' Škopiona, u ionako "stradalničko – boležljivom" natalnom 6.polju.
        Važna godina u Hajdukovom solaru "mora" imati i jak odnos između nositelja života – Sunca & Mjeseca. Ovdje imamo najjači mogući kontakt – ponavljanje opozicije kao i u natalu. "Loše" 6. i 12.kuća ukazuju i na probleme unutar godine dok Mjesec u separaciji i u narednom znaku predstavlja rezultat zbivanja koja su započeta ranije ( nije svima rat započeo 1941., kao ni osobno stradavanje ), ali i "razvijanje okolnosti" koje nisu "pod istim krovom" sa vladajućim strukturama u društvu.

       Na kraju pogledajmo i astrološke signifikatore na sam dan početka rata u Splitu. ASC na 17°28' Bika se nalazi u natalnoj 12.kući, a odmah na njemu je Jupiter na 18°23'. Opasnost dolazi poradi toga što Jupiter vlada 8.kućom pa je ova neka vrst "škorpionske situacije/života" u kojoj blagotvorni znak Bika i zaštitnička planeta Jupiter cilja na prisvajanje materijalnih dobara, zbog čega se izbjeglo masovnije bombardiranje i stradavanje. Uran se nadovezuje na Jupiter u 1.kući na 23°55' Bika, snažno kvadrirajući i stvarajući T – kvadrat prema Hajdukovom natalnom Suncu i Mjesecu. Uran je signifikator za avione, u znaku svojeg pada – Biku – može označavati i bombe koje padaju. Ofkors, Bik je i simbol za torbe i sitne poklone pa se može sve simbolizirati sa "neželjenim poklonima ispuštenim sa neba". Unutar konjukcije sa ASC, ali ipak u 12.kući, nalazi se Saturn na 13°55' Bika. Konjuktira NN rx 13°34' Bika, označavajući da je razvoj budućnosti kroz odricanje, muku, trpljenje i strpljivo planiranje. Ponavlja se i aspekt iz solara sa Jupiterom; u ovom slučaju kao opozicija prema JU rx 14°09' Scorpiosa, čime se na dramatičan način, kroz planete koje vladaju društvenim odnosima, aktiviraju karme prošlosti i budućnosti i to na način da se prošlost (JU) čini dobrom naspram budućnosti (SA). U 12.kući nalazi se i Lilith na 3°10' Bika, stupnju egzaltacije Mjeseca, čime se nudi "danajski dar/trojanski konj" koji najviše može naškoditi samom Mjesecu/narodu: Lilith je središte T – kvadrata prema kulminirajućem Marsu u 10.kući na 2°36' Aq i Mjesecu na 0°46' Lava. Mars u Vodenjaku u napetim aspektima dodatni je indikator za "oružje s neba", tehnologija koja je opasna za mase. Mjesec je kao i natalu u 4.kući i u istom znaku, a nulti stupanj predstavlja "neki novi početak", u znaku Lava taj je početak ili slavan ili će biti poznat drugima. Loši aspekti prema Marsu daje stradavanje dok prema Lilith "kvari duševni karakter", traži nemoguće i nerealno, poradi čega stradavaju mnogi; Mars samo čeka "na hitac" kakvu laku metu: trigon iz solara kojeg ima sa Lilith ovdje se manifestira kroz brutalnost kvadrata. Da sve bude još mnogo bolnije i fatalnije za mase ukazuje pozicija Plutona na 2°03' Lava koji vlada 7.kućom – otvoreni sukobi/ratovi – koji s jedne strane ponavlja energiju aspekta sa Mjesecom u natalu dok njegovi kontakti u bilo kom obliku sa Marsom i Lilith predstavljaju "ogromnu potrebu za pražnjenjem energije"; osim pretpostavke da su porasle sexualne anomalije u društvu svih vrsta, to označava ništa drugo negoli rat ( ako se već nitko nije "dosjetio" da svaki dan se organiziraju masovne orgije između potlačenih i nadređenih; ofkors, osim u smrti, i u sexu smo svi isti, da se poslužimo cinizmom ). Da je u svemu tome Hajduk kao klub "izuzetno napadnut" te mu opasnost prijeti sa svih strana, ukazuje činjenica da je njegov vladar fizičkog tijela (ASC) iz natala – Merkur – na 0°23' Aquariusa dio ovog opasnog T – kvadrata.
Početak rata u Splitu 6. travnja 1941.

             Vladar ASC je Venera u izgonu, 12.kuća, na 12°40' Ovna, "spaljena" od egzaltiranog Sunca na 16°03' Ariesa. "Sila" koja osvaja i s lakoćom se nameće drugima, a pri tome nimalo ne vodi računa o drugima, niti se želi s njima konzultirati/dogovoriti: Mars u Vodenjaku, kao dio T – kvadrata, na istaknutom mjestu 10.kuće, jedini je i najjači "argument" u postizanju cilja. Ova je Venera skoro "u dlaku" u konjukciji sa Venerom u primarnim direkcijama na 12°41' Ovna (razlika 1 minut). Kako 12.kuća predstavlja i tajne organizacije, to ova konjukcija Sunca i Venere upravo i "jaše" na prethodnom tajnom dogovoru o "raspodjeli karata/utjecaju/vlasti", koje će se kasnije manifestirati kroz "nasilno (Mars) sjedinjenje ( Vodenjak) s maticom zemljom ( Mjesec u aspektu); matična zemlja je važna/poznata (Italija), ona je to bila i u prošlosti (aspekt Mjeseca sa Plutonom), a sve se odvija na način da se domaći narod ništa ne pita (Mjesec u napetim aspektima prema Plutonu, Marsu i Lilith)". Da su prisutni tajni dogovori i "trgovanjem tuđim kukuruzištem" kao da mu je to ćaćino i materino vidi se i po postavci već spomenutog Saturna kao vladara MC – a i suvladara nad Marsom u 10.kući; otišao je u "tajnovitu" 12.kuću, ali ima utjecaj i na 1.kuću, što znači da sve tajne će jednim svojim dijelom isplivati na vidjelo ( jednim dijelom jer se ASC realno kreće brže od Saturna, no djelomično će se otkriti jer u odnosu na "točku u prostoru i vremenu zvanu ASC" tranzirati će u bliskije vrijeme na njen vrh ).
                        Ono što je nekad opisivalo hajduka Andriju Šimića koji je "upadao" iz Austrije u Tursku pa iz Turske u Austriju – a bilo je simbolizirano granicom u vidu planine "koja i spaja i razdvaja"; planina Dinara ( i Dinaridi kao planinski masiv ) = Uran u Jarcu – sada se manifestiralo kao "upad/napad" iz zraka (Uran) iz smjera juga (Jarac). Ergo, MC u momentu bombardiranja Splita – ono što je najvidljivije u očima svijeta - našao se na 26°05' Capricorniusa i "žestokoj" konjukciji sa natalnim Uranom na 26°54' Jarca.
                       Nadalje, kod dramatičnih događaja i pozicija natalnog vladara Merkura "trebala" bi biti na nekom specifičnom mjestu. On se našao na 20°57' Ribe, približno istom mjestu gdje i progresivni ME na 19°13' Pisces te jednako kao i progresivni ima aspekt prema natalnom Neptunu, ali i prema tranzitnom NE 25°47'(r) Djevice. Važnost ove pozicije i aspekta jest u tome što je tranzitni Merkur upravo ušao na vrh natalne 11.kuće ( koja opisuje neočekivane i iznenadne događaje nad kojima se nema kontrola ) 20°56' Ribe te se nalazi u aspektu sa vladarom te kuće Neptunom ( od svih mogućih aspekata koje neka planeta može imati, uvijek je najvažniji aspekt sa vlastitim vladarom, u pozitivnom ili negativnom smislu svejedno ). Ali, to nije sve... linija vrhova 5. i 11.kuće u tranzitu (20°57' Lava/Vodenjaka) poklapa se sa vrhovima natalnog "meridijana sudbine" IC – MC na 20°24' Leo/Aquarius. Više nego išta to simbolizira da "klupska igra i kreativnost" došla je do svojeg kraja nakon čega slijedi novi početak, a "sportske pobjede i status u društvu" postaju neodvojive od okolnosti na koje se nema utjecaja; njih ("okolnosti") se može tek priželjkivati, i to u okviru svojih istomišljenika, a "neočekivanu pomoć i podršku" najlakše bi bilo ostvariti kroz napredne političke ideje.
       Ono što se 1941. naziralo tek kroz maglu (Neptun), kao idealizirana ideologija bratstva i jedinstva svoje jasnije konture počelo je pokazivati u narednim ratnim godinama. Bivajući inspiracijom rođenoj u snu, pokušavši otrgnuti zaboravu ideale hajdučije Andrije Šimića ( "bori se kada ti je jedino to preostalo", kao prkos moćnima i bogatima, a zaštita slabima i siromašnima ), vrijeme će, opet, pokazati da je cijena nekad i prevelika i da "poravnavanje svih računa" može uslijediti tek "na kraju igre". Ofkors, Saturn je krajnji sudac, kako Hajduku, tako i svima drugima.





                                                                                  NAJDRAMATIČNIJA GODINA HAJDUKOVE POVIJESTI



             Ono zbog čega se Hajduk i danas zove upravo tako, svoj glavni "razlog" ima u događanjima iz 1944. godine. Naime, nakon odbijanja igranja u talijanskoj ligi i rasformiranja kluba, "bojkot" je nastavljen i nakon kapitulacije Italije te brzopoteznog zauzimanja Dalmacije od strane Nijemaca i njenog "formalnog priključenja u NDH". Velika većina ljudi u Dalmaciji od ranije se priključila partizanima, a kako je Hajduk oduvijek bio narodni kljub, to su i neki nogometaši sudjelovali u partizanskom pokretu. Prve ideje o ponovom formiranju kluba su započele u jesen 1943. godine u Livnu, no tada nije bilo uvjeta da se ta ideja "dublje" realizira u ratnom okruženju. Bolji uvjeti nastali su stvaranjem jakog vojnog uporišta na Visu, isturenom otoku Dalmacije, kojeg Nijemci nisu uspjeli osvojiti poradi žestokog branjenja združene Britanske vojske i partizanskih jedinica. U to vrijeme se na Vis premjestilo i cjelokupno vojno i političko rukovodstvo partizana i komunista za cijelu Jugoslaviju.
Akvatorij Visa i Palagruže najbogatije je ribom na Jadranu, a kontrolira najvažnije plovne puteve 

               Nakon što je donešena odluka da se Hajduk iznova obnovi kao klub, zajedničkim dogovorom vojno – političkih struktura i onih igrača/rukovodstva kluba koji nisu aktivno sudjelovali u ratu, krenulo se na "prikupljanje" igrača rasutih na sve strane po ratnim terenima, kao i onih koji su "hibernirali" kao civili u Splitu. Prebacivanje na Vis je trajalo nekoliko mjeseci, a najteža dionica puta je često bila ona zadnja – malim brodicama sa obale, zaobilaznim rutama i po lošem vremenu, za izbjeći sve zamke i njemačke blokade na moru te doploviti u sigurnost viške luke ponekad je putešestvija trajala skoro tjedan dana.
        Kako god, naposlijetku je Hajduk obnovljen kao klub na dan zaštitnika grada Splita, sv. Duju, 7. svibnja 1944. na otoku Visu. ( U povijesnom imaginariju, Vis i samo mjesto/grad Vis je neizbrisivo vezano uz "kolektivno sjećanje" Dalmacije. Ono što je "započelo" kao prva grčka kolonija na Jadranu u 4.st.pri.n.e. na Visu pod imenom Issa, te je 1944. "nastavljeno" kao engleska vojna kolonija, a čije su sve benefite prigrlili domaći ljudi. Ofkors, kroz tiusćljeća civilizacijskog kontinuiteta, učiti od pametnijih i sposobnijih od sebe uvjet je opstanka. ) Ono što se dugi niz godina prešućivalo ( dok je trajala SFRJ, do pred njen raspad, kada su odjednom počele se otvarati razne "pandorine kutije", ali i "zabranjene istine" ) jest to da se Hajduk obnovio pod imenom s kojimje i osnovan 1911. godine – HŠK Hajduk. Povuci – potegni,"idi mi – dođi mi" i kojim sve ne drugim taktičkim potezima prouzrokovano, od 13.kolovoza 1944. klub nastupa pod imenom HŠK Hajduk – NOVJ. Nedugo zatim, od 10. rujna "nestao je" prefiks HŠK te je otada klub igrao pod imenom Hajduk – NOVJ. Slijedeće godine u proljeće, 18. ožujka 1945., splitski klub nastupa kao Hajduk JA. Pod tim imenom zadnju utakmicu igra 21. listopada 1945. protiv Brigade KNOJ – a ( pobjeda 4:0 ), da bi pod "starim imenom" prvu utakmicu odigrao već 26. listopada iste godine protiv Reprezentacije Splita ( 3:1 pobjeda ). Ofkors, "staro ime" je ostalo bez prefiksa hrvatski.
         Mada je danas lako "palamuditi i biti pametan", ostaje činjenica da se kroz ovo silno mijenjanje prefiksa imena kluba, kao i prešućivanje izvornog imena prilikom obnove, koje se odvijalo "kroz etape" - jer dok je puno živućih ljudi, lakše je sve zataškati, a nešto drugo prenaglasiti - moglo naslutiti kako će se odvijati budućnost svega onoga što Hajduk u sebi nosi kao genetski kod narodnog klub. Ergo, bez obzira na sve, ne postoji nijedan klub u Zagrebu niti u ostatku Hrvatske čija "karma" zadire u najdublju i najširu "sudbinu" naroda kao što to čini Hajduk iz Splita. Ako "ubacimo" astrološku simboliku, "odmetnik" kojega bi predstavljalo Sunce u Vodenjaku, u ovom bi slučaju bio "partizan". Partizan je gerilski ratnik kojemu najbolje odgovara simbolika Marsa i Ovna, pri čemu Hajduk ima egzaltiranog Marsa u Jarcu, u 8.polju iz kojega se izlazi "na štitu ili pod štitom". Kako je Uran onaj koji stoji iza pečata Sunčevog u Vodenjaku, on simbolizira reformu, to jest obnovu, u ovom slučaju kluba, ali je to paralelno išlo i sa obnovom/reformom same države. Kako je Uran i faktor ujedinjenja različitih suprotnosti, nije nimalo neobično da su najveći sportski uspjesi Hajduka bili '70-ih godina prošlog stoljeća: politički je vladao komunizam, ekonomski je djelovao socijalizam, državno uređenje je bila federacija, sa jakim konfederacisjkim elementima u Ustavu iz 1974., na čijim temeljima je i uspostavljena današnja RH. Nije ništa neobično ni da su te godine bile one kada je RH imala najveću gospodarsku aktivnost i razvoj – ponajprije poradi "lake love" od turizma - te da su po prvi puta na "opipljivi način" čobani hrvatski skopčali da ih od čobana balkanskih razlikuje ponajviše to što "jedni" imaju more, a "drugi" ga nemaju. Kako znamo da je Uran onaj koji dolazi prije svog vremena, upravo su te '70- e s jedne strane bile vrhunac ondašnje države, a s druge je to bilo vrijeme kada su se počele "rađati ideje" o vremenu budućem. Ofkors, s druge strane planine slijedi silazak nakon uspona i vrhunca; ilitiga – ako nema dogovora među suprotnostima kojega će amenovati Uran, tada slijedi jednako tako "uranski raskid". ( Prevedeno, uza sve moguće i nemoguće načine na koje je Hajduk "propuštao" osvojiti državnu titulu '80-ih godina prošlog stoljeća, uz momčad koja je 5 – 6 godina bila "za ubit vola", značilo je na jednoj "kozmičkoj razini" da ondašnjoj državi nema spasa. Jer, ako narod kojega Hajduk simbolizira nije zadovoljan, "propast će sve carevine i kraljevine", ma će Hajduk o(p)stat. Ili, može se to reći i pamtljivijim riječima – možete šta (h)oćete, ali ne i dokle želite. Tih se godina otpor "najvidljivije" uočavao kroz masovno korištenje pirotehnike i naopako nošenje "spitfajerica" – oboje je u simbolici Urana, kao eksplozivno – zapaljivo sredstvo i kao "preokret"/Uran u nošenju odjeće. "Prokletstvo" hajduka Andrije Šimića dato njegovim izdajnicima – "za šaku škuda/dukata" - za vrijeme robijanja u austrijskom carskom kazamatu ostaje u amanet za vječnost i odnosi se na svih koji imaju išta s Hajdukom, a okoristili su se njime ili mu otvoreno činili štetu. )

             Osvrnimo se prvo na sam datum obnove kluba na Visu. Dostupni podaci govore da se toga dana "sastančilo" u Visu od jutra do ručka, uz kraće prekide, a sama klupska obnova bila je tek dio šireg političkog proglasa kojega su ondašnje vlasti imale na umu kao jedan od propagandnih ratnih ciljeva. Stoga, mada je teško odrediti precizno vrijeme, "uzimanje podneva" kao neutralnog vremena, u ovom slučaju i ne odstupa mnogo od stvarnog vremena. No, krenimo ipak od progresija.

Natal i progresije na dan 7. svibnja 1944.

       Na dan sv. Duje 1944. godine, prog ASC Hajduka bio je na 17°07' Raka, što je sekstil, "suradnja dviju strana na obostranu korist", u odnosu na tranzitni ASC početka rata u Splitu 1941. koji je bio na 17°28' Bika. Uz to, prog NE 18°48' i NE rx 19°19' Raka sve više se "ubadaju" na ASC prog, što s jedne strane potencira "ambijent mora i prekomorskih putovanja", a s druge neočekivana djelovanja s područja 11.kuće – političke stranke i ideologija među istomišljenicima – a koja "neptunski mogu zamagljivati sistem vlastitih vrijednosti" ( ilitiga sposobnost za vlastitu zaradu, vezano uz sadržaje 2.kuće natala ).
       Kao dan obnove Hajduka, signifikator se vidi u prog SO na 26°58' Ribe koje je u sekstilu, 60°, prema natalnom Uranu na 26°54' Jarca. Osim obnove, još jača implikacija se vidi kao iznova rođen ilitiga re-born, a to u ovom slučaju imaju simboliku Plutona. U natalu je ta Planeta snažno aspektom vezana uz oba "izvora života/svjetla", a nalazi se i u 1.kući, koja sama po sebi predstavlja tjelesni život. Kako Pluton dolazi iz 6.kuće, a tamo su razne "službe i uslužne djelatnosti" ( uz radne aktivnosti i sklonosti slabostima/bolestima ), tu se smjestila i vojska kao službena djelatnost. Ergo, SO pr 26°58' pi 90° PL rx 26°01' ge signifikator je za "opasnu moć", korištenje sile, podzemne "aktivnosti" i upotrebu oružja u najširem smislu. Ofkors, Pluton u Blizancima je egzaltiran i daje "moć poruke/propagande", riječi općenito. ( Na jednoj "drugoj razini", ovaj Pluton u ljudskom znaku Blizanaca i doslovno označava i braću i braću - blizance. Hajduk kao klub kroz svoju je povijest imao mnoge poznate nogometaše koji su bili braća, neki među njima su bili i blizanci. Vrijeme s kraja '30-ih do prve polovice '50-ih 20.stoljeća u genetskom kodu Hajduka pojam "hajdučka braća" stavlja u relaciju prvenstveno sa Jozom i Franom Matošićem. Skromno mišljenje autora je da su njih dvojica najvažnija hajdučka braća u povijesti, s čijom se važnošću mogu mjeriti tek Fabjan i Luka Kaliterna. )
Narodni dom u Visu, zgrada u kojoj se obnovio Hajduk

          Za ne falit, natalni vladar Merkur je progresirao na 25°09' Pisces dok je toga dana MC pr bio na 25°10' Pisces pa su oboje u nadolazećem jakom kvadratu prema natalnom retro Plutonu na 26°01' Gemini.
       Da "narod pati" vidi se i po poziciji MO pr na 9°43' Scorpiosa. On se nalazi u konjukciji sa natalnim Vertexom na 9°17' sc u natalnoj 6.kući; sudbinski događaji ili osobe u ovom slučaju su se significirali kroz strateški važno ratno mjesto (otok Vis), a koje je imalo sličnu ulogu često kroz povijest dok pozicija 6.kuće u Škorpionu s jedne strane označava vojsku i vojne poslove/bolesti, ali i podstanarske stanove ili "drugu kuću po redu". Ergo, Hajduk se iznova rodio na Visu, a ne u Splitu! Ratna sreća u uspjeh u "masovnoj nesreći" vidi se u aspektu sekstila, 60°, ovog progresivnog Mjeseca prema natalnom Marsu na 9°05' Jarca, iz 8.kuće.
      Možda se najbolji "učinak" odlaska Hajduka u partizane vidi u poziciji progresivne Venere na 23°31' Ovna. Smještena u natalnom 11.polju, a kao vladar 5. (umetnute) i 12.kuće, trigonima prema natalnom Mjesecu na 23°48' Lava i sekstilu prema natalnom Suncu na 23°38' Vodenjaka, Hajduk kao klub je osvojio simpatije mnogih budućih navijača ( Ovan = znak početka ), kao i onih domaćih (aspekt Venere prema Mjesecu ), ali i "revolucionarne autoritete" (Venera u aspektu sa Suncem u Aquariusu) koji su mu u narednim vremenima ( 12.kuća je "inspiracija" za stvaralačku budućnost )često bili tajni "anđeo čuvar", a mnogo rjeđe "tajni neprijatelj" poradi velike ljubavi prema klubu.

          Već i površni pogled na solarni horoskop daje brzinski odgovor – 1944. godina je "posebna" za Hajduk. Saturn – 19°44'(r) Gemini – na samom ASC sol – 20°29' Ge – daje ozbiljnost i teškoće, jaku ambiciju, ali i privlačenje opasnosti (dolazi iz solarnog 8.polja). S druge strane, Sunce na 23°38' Aq nalazi se u konjukciji sa samim MC sol na 23°25' Aq, što daje sjaj i društveni prestiž, slavu i zaštitu od autoriteta, a jednako tako i ambiciju te želju za uspjehom. Ovakva postavka podstiče "društvene rizike", a kako Sunce dolazi iz 4.kuće, to simbolizira stanje čitavog naroda i države, pa je to "ambijent" u kojem privatno postaje javno.

Solarni horoskop za 1944-45.

        Naravno, pozicije vrhova kardinalnih kuća najviše "bodu oči". Solarni ASC tek je 3° udaljen od vrha natalnog te se nalazi u 1.kući čime snažno utječe na re-born faktor za tu godinu. Nadalje, vrh ASC sol je 20°29' Ge, tek 5' egzaktno udaljeno od trigona sa natalnim MC na 20°24' Aq. Tome se može pridodati i blagotvorni utjecaj Jupitera na 21°53' Lava, retro, čime se "domaći život" poboljšava, društveni status svoju vrijednost valorizira kroz putovanja i odnose sa strancima. Kako ovaj Jupiter vlada i 7.kućom, to predstavlja saveze se drugima, pa u kontekstu rata, Hajduk je igrao brojne utakmice sa savezničkim klubovima, prvenstveno vojnim ( dok bi simbolika znaka Lava označavala zaštitu "kraljevske vojske", u ovom slučaju Velike Britanije ) širom ondašnje slobodne teritorije na Mediteranu. Venera na 19°55' Jarca u 8.kući daje "određene benefite" od srljanja u opasnost, no sve što će se "dobiti" istodobno će dugoročno predstavljati i "tihu smrt", to jest život pod stresom i frustriranost poradi toga – egzaktna inkonjukcija sa solarnim Saturnom koji je na ASC, a uz to i vlada ovom Venerom. S druge strane, ponavlja se i aspekt iz natala između Venere i Neptuna; ono što u natalu "živi kao vječni ideal" u obliku vodenog aplikacijskog trigona, ovdje je ideal koji će se suočit sa "rokom trajanja" (zemlja u relaciji sa vodom), opozicija će na vidjelo iznijeti sve manjakvosti "ideala", a ni narav 8.kuće neće ostaviti Venerine benefite "na miru". Opet imamo i ponavljanje aspekta između Marsa i Venere: u natalu je sekstil, ovdje MA 11°09' Gemini ima kvadrat prema VE rx 12°25' Pisces. Ovaj Mars je u trigonu sa Mjesecom iz 5.kuće solara na 9°35' Libra, čime se osnažuje kvadrat Mjeseca prema natalnom Marsu na 9°05' Jarca. Sve zajedno, dobar vjetar u leđa ima od prog MO 9°43' Scorpiosa koji je u sekstilu prema natalnom Marsu.
       A gdje se skrio natalni vladar Merkur ? Kakva bi to bila najdramatičnija godina u povijesti, a da Merkur nema neku istaknutu ulogu u solaru? Eno njega na 1°12' Aquariusa, egzaktno konjuktira natalnu poziciju 0°23' Aq te ponavlja sve aspekte iz natala. Ali, tu ne prestaje značenje Merkura; cijela konfiguracija solarnog horoskopa jest zmaj ( veliki trigon sa opozicijom jedne od triju planeta prema četvrtoj, a koja je u sekstilu prema preostale dvije planete; opozicija je slaba točka, ali i potencijal za rast ukoliko se energija "implementira" u veliki trigon ). Ovdje se "sve vrti i lomi" na opoziciji Merkura i Plutona, ME 1°12' 180° PL(r) 7°14', a koji su "pojačani" North Nodeom na 6°41' Lava, odnosno Točkom Fortune na 6°26' Aquariusa. Fiksni znakovi sugeriraju na "snagu volje" i nešto što će "potrajati" – nastranu što je aspekt aplikacija i što su karmički čvorovi uključeni u "priču". Intelektualne 3. i 9.kuća ukazuju na "pokretljivost uma", ali i tijela pa se tako Hajduk naputovao te godine po raznim zemljama i kontinentima, ali i iznova obnovio/re-bornio – "u svojoj bližoj okolici", što otok Vis svakako jest – dok mogućnost propagande i manipulacije ovaj aspekt potpomaže više negoli ijedan drugi. Ofkors, kako najkraćim putem iz opanka uskočit u cipele nema boljeg "sugovornika" od Plutona na tom "putu". ( A gdje ćeš na "potentnijeg" Plutona naići kao "pomagača" ako ne u ratnim uvjetima! )
           Lilith na 29°24' Lava, 4.kuća i solara i natala, na zvijezdi nekretnici Regulus, "uzdiže sudbinu" na kraljevski nivo te što pohlepa i ambicija bude jača, to će gomilanje neprijatelja biti veće, a čija brojnost i snaga pokazat će se u pravom svjetlu onda kada se "promjene okolnosti" na kraljevskom dvoru.
        And last but not least, solarni ASC na 20°29' Blizanaca u konjukciji je sa zvijezdom nekretnicom Bellatrix. Tzv žena ratnica daje uspjeh i sreću u ratu, ali uz stradavanje. To se može tumačiti na način da Hajduk kao klub nije direktno sudjelovao u ratu pa je naglašena "ženska ratna simbolika", a s druge, što je vjerojatnije, najpoznatiji sportski događaj za vrijeme trajanja WW II ( o kojem će riječi biti nešto kasnije ) obilježen je upravo gomilom ratnih invalida i drugih stradalnika na prepunom stadionu u Bariju, Italija, s početka jeseni 1944. Jelte, ASC je "kanal oticanja", to jest sve što se ima dogoditi, događa se kroz "vrata" koju simbolizira ASC, njegov vladar i planeti u 1.kući sa svim aspektima koje zajedno imaju. Što je simbolika "jače ispunjena", to je i "sudbina" jače postavljena/zacementirana.

          Na ovako markantan solarni horoskop nadovezuje se i solarna eklipsa uoči samog Hajdukovog rođendana, a čije značenje se žestoko "infiltriralo" u klupsko biće. Eklipsa se dogodila 25. siječnja 1944. u 16:24 sati na 4°33' Aquariusa. ASC je iznosio 29°36' Raka pa je vladar otišao u 7.kuću da bi tu "umro i iznova se rodio". Ova kuća osim što označava sportske saveze i natjecanja pod njihovim okvirom, predstavlja i dogovore u najširem smislu, pa tako i one političke, u čijem "krilu" se rađa i nova ideologija/politički pokret ( Vodenjak ) koji stavlja čovjeka na prvo mjesto, ali kao dio kolektiviteta. Trigon sa retro Uranom na 4°58' Gemini, 11.kuća, osim što "opisuje" o čemu je novi početak nakon što se umre, kao vladar eklipse daje i "završnu riječ" u tumačenju sudbine koja se ima dogoditi. Uran je "militantan", konjukcija sa Marsom na 6°17' Gemini, ako ništa drugo onda na riječima ili u porukama koje šalje. Egzaktni sekstil Marsa prema Plutonu na 7°40' Lava, retro, konjukcija sa North Node 6°47', 1.kuća, daje preobrazbu života, težak i opasan start, onaj koji izuskuje osobni maksimalni angažman, ali nakon čega "stvari idu same od sebe". Plutonom vlada Sunce, konjukcija sa Mjesecom, to jest "suština solarne eklipse" pa svo značenje Plutona se ustvari odnose na "kraj starog i početak novog". Pozicija Neptuna na 4°09' Vage u 3.kući zatvara veliki zračni trigon, i to egzaktno prema SO, MO i UR ( kojima se pridodaje i Mars ), a čija simbolika 4 – og stupnja simbolizira znak Raka i 4.kuću. Ergo, mjesto/dom/domovina/nacija, a jednako tako i sama sudbina, s jedne strane dolazi svojem starom kraju, a započinje novo vrijeme. Zračni znakovi ukazuju na "pokretljivost", tzv zračne kuće (3., 7. i 11.) to dodatno potenciraju pa se može "prognozirati" da će biti mnogo vijesti/informacija o Hajduku, kao i da se mogu očekivati putovanja i tijela i duha u jednakom obimu.

Solarna eklipsa 25. siječnja 1944.

               Saturn se našao na 20°18' Blizanaca, 11.kuća, retro; ograničenje u broju prijatelja i istomišljenika, ali su oni s druge strane mladi i obrazovani, a također predstavljaju pomoć državnih struktura, to jest same administracije. Smješen na samom sol ASC "ponavlja" i svo njegovo značenje u solaru, u ovom slučaju i dodatno ojačan kao suvladar solarne eklipse u Vodenjaku. ( Progresivni Saturn na 4°24' Bika stvara veliku prepreku, ali daje i ogromnu volju/ambiciju/planiranje da ovo "novo rođenje" zaživi i da neke plodove u budućnosti. )
            Vladar Saturna, ali i Urana i Marsa, jest natalni vladar ASC – a Merkur; po logici stvari, i on bi trebao biti negdje markantno smejšten. Na 10°34' Jarca, nalazi se u konjukciji sa MA rx 9°05' Capricornius, u 6.kući ( zdravlje, radno mjesto, usluge, podstanarski stanovi ), što u kombinaciji sa 8.kućom iz koje dolazi natalni Mars može označavati borbu i stradavanje, ali i jaku volju, a poradi dobrih aspekata u natalu, i uspjeh u svemu tome.
         Ova solarna eklipsa ima i vatreni trigon JU i VE, što pospješuje sreću i luksuz, životno zadovoljstvo, pomoć od strane moćnih i bogatih. Da bi taj aspekt "zaigrao maksimalno", pobrinule se pozicije prema natalu: Jupiter je u 2.kući na 24°17' Lava, što je natalna 4.kuća, gdje se "naslonio" na full moon MO 23°48' Leo 180° SO 23°38' Aq dok je Venera 6.kuće na 26°59' Strijelca, što je u opoziciji na PL rx(r) 26°01' Blizanaca. Kvadrat prema progresivnom Suncu samo dodatno potvrđuje da ova Venera nije sklona kompromiserstvu i konformizmu, bez obzira što postoji JU 120° VE jer to ovdje predstavlja "vanjsku okolnost" koja se našla/nudi i koju je klub ( i ljudi koji su ga vodili ) prihvatio. ( Postojanje i natalnog trigona ove dvije planete, u ženskom vodenom elementu, kao da potvrđuju tezu da je Hajduk, mada žestoke "muške simbolike", na nekoj drugoj razini poput žene/Venere i da je potrebnije "da ga se voli negoli da ga se razumije". )
        Za kraj spomenimo i "šećer": MC se nalazi na 12°15' Ovna što je u bliskoj konjukciji sa vladaricom ASC početka rata u Splitu 1941. – Venerom u tranzitnoj 12.kući na 12°46' Ovna, zaslijepljenoj "zagrljajem" od strane Sunce na 16°03' Ariesa. Ergo, ono što je bio fizički vidljivi početak rata u Splitu, to je sada postalo društveni/statusni cilj – Hajduk je naumio krenuti u rat!

           Osim solarne, dijete sudbine zvano Hajduk Split te je godine snažno "zakačila" i Lunarna Eklipsa pred sam klupski rođendan. Četiri dana prije početka solara, 9. veljače 1944. u 6 i 15 sati ujutro, dogodila se eklipsa sa Mjesecom na 19°14' Lava, u tranzitnom 7.polju, a natalnom pred sam vrh 4.kuće na 20°34' Lava. Ergo, ponovio se pun mjesec iz natala, ali ovog puta u "obliku" eklipse i na samom vrhu meridijana sudbine, to jest linije IC – MC. Ono što je u natalu predstavljao Pluton iz 1.kuće u jakim i skladnim aspektima prema svjetlima SO & MO, ovdje se "ponavlja" u obliku Saturna na 19°48' Blizanaca, u aplikacijskim aspektima prema Suncu (trigon) i Mjesecu (sekstil). Nalazi se u 5.kući u kojoj stanuje nogomet kao igra i veselje; sa Saturnom "stvar je ozbiljna", riječi/poruke/putovanja su ozbiljna i sa dalekosežnim posljedicama, a poradi dobrih aspekata moguće je očekivati i kakvu državno/administrativnu pomoć. Btw, Saturn je i suvladar ASC, a sam vrh "kuće tijela/života" jest 1°01' Aquarius = egzaktna konjukcija sa natalnim vladarom Merkurom na 0°23' Aq! Sam Merkur, pak, našao se na 25°31' Jarca, "ušavši" u blisku konjukciju sa UR rx 26°54' Capricorniusa, navješčujući modernizaciju i brze promjene. Mars u solaru ima trigon prema Mjesecu na 9°35' Vage dok ovdje, na Eklipsu, ima egzatan aspekt na 9°49' Blizanaca.

Lunarna eklipsa 9. veljače 1944.

      U solaru Venera je u egzaktnoj opoziciji prema NE rx 19°19' Raka dok je 4 dana ranije, na dan Eklipse, Venera na 14°44' Jarca u egzaktnom sekstilu prema JU rx 14°09' Scorpiosa. U oba slučaja se radi o ponavljanju aspekata iz natala što im daje dodatnu važnost.
      I na kraju, kako ono kažu, bolje se rodit bez "one stvari" nego bez sriće – Jupiter se svojim položajem na 22°26' Lava, kao planeta koju Mjesec prvu aplicira konjukcijom nakon trigona prema Saturnu, a snažno aspektima povezan i sa natalnim pozicijama, "nametnuo" kao glavni signifikator slave, sreće i uspjeha. Ay, znak Lava bi na sve to rekao – neka, zaslužili su jerbo sreća prati hrabre!

        Naposlijetku, "riječ – dvije" o samim tranzitima na dan obnove Hajduka na Visu. Pozicija Sunca u podne je bila 16°42' Bika što je u bliskoj konjukciji sa ASC početka rata na 17°28' Bika i Jupitera na 18°23' Taurusa. Tranzitni Mjesec se nalazio na 6°09' Scorpiosa što je bila nadolazeća konjukcija sa MO prog 9°43' Sc. Natalni vladar Merkur se našao na 9°17' (r) Bika, čineći trigon prema MA rx 9°05 Cp, a jednako tako i prema Merkuru iz solarne eklipse na 10°34' Cp; prema solarnom Mjesecu na 9°35' Vage ima kvadrat dok je prem progresivnom na 9°43' Sc u sekstilu. Svi su oni u jakom kontaktu prema konjukciji Lilith 8°44' i Kirona na 9°22'(r) Djevice u 2.kući tranzita: siromaštvo, glad i bolesti su u ovom slučaju bili "olakšavajuća okolnost" u donošenju političko – sportskih odluka – mnoštvo naroda je spas pred dolazak Nijemaca u Dalmaciju našlo u zbijega preko mora, prema Italiji, a onda još i dalje, u El Shatt, Egipat, pri čemu je Vis bio "odskočna daska". Pa ako je već narod pronašao spas u Britancima i suradnji savezničkih snaga i partizana, Hajduk "kao narodni klub" samo je amenovao ono što je dotad već bilo očito.

Tranziti  7. svibnja 1944.

         Tranzitna Venera se našla na 3°04' Bika, stupnju egzaltacije Mjeseca, što bi označavalo određeni komfor i sigurnost, makar toga trena, tu na Visu ( bar se dobro jilo i pilo dok se sastančilo ), što je, opet, u sukobu sa "revolucionarnim pobunjeničkim stremljenjima", oslikanima u poziciji progresivnog Marsa na 3°28' Vodenjaka. Osim što se ponavlja aspektna energija Marsa i Venere iz natala, ovaj put na napeti i borbeni način, obje planete su u bliskom aspektu prema SA pr te SO 0° MO iz SoEcl koja je prethodila godišnjem solaru.
     Pozicija tranzitnog Jupitera bila je na 17°56' Lava, čime s kraja 3. kuće natala snažno aktivira kvadratom ASC početka rata u Splitu na 17°28' Bika, ali i natalni ASC na 17°30' Blizanaca, s kojim ulazi u aspekt sekstila.
       Možda najjači indikator, u kontekstu tranzita, "početka nečega" i to nečega što će imati dugoročne implikacije, što će pomoći klubu, ali ga istovremeno i ograničiti, stvarajući mu tajne neprijatelje ili ljubomoru "iza leđa", vidi se u konjukciji tranzitnog North Nodea na 0°40' Lava u 12.kući, sa solarnim Mjesecom na 0°46' Lava, u 3.kući natala, a 4.kući solara. Ofkors, radi se o jakim opozicijama prema ME rx 0°23' Aq, s kojima se treba naučiti nositi/živjeti. ( Reklo bi se, svaka batina ima dva kraja! )



                                                                          "NAJVEĆI SPORTSKI DOGAĐAJ TIJEKOM DRUGOG SVJETSKOG RATA"


       Od prve utakmice 13.05.1944. na Visu protiv Queens Regiment ( pobjeda 7:1 ) do zadnje 21.10.1945. ( pobjeda od 4:0 protiv Brigade KNOJ – a u Splitu ), igrajući na tri kontinenta ( Europa, Afrika, Azija ) pod različitim imenima prefiksa, ali kao "neslužbena reprezentacija nove Jugoslavije", Hajduk je u 88 utakmica postigao 74 pobjede, uz 7 poraza i jednako toliko neriješenih rezultata. Gol razlika bila je 522:145.
Progresije 23. rujna 1944.

      Najvažnija utakmica se odigrala 23. rujna 1944. u južnoj talijanskoj pokrajini Puglia, u gradu Bari na obali Jadrana. Na Stadio della Vittoria sagrađenog 1934. ( kojeg je A.S. Bari koristio do 1990. kada je uoči Svjetskog prvenstva sagrađen novi San Nicolo stadion ) natiskalo se više od 40.000 gledatelja, od čega su velika većina bili vojnici (posebice invalidi) i ratne izbjeglice. Do tada je Hajduk u 21 utakmici "razmontirao" razne britanske vojne momčadi, sa skorom 18 pobjeda i 3 remija, uz gol razliku 116:21. Sve je to Englezima laganini počelo "izlaziti na nos" pa su se pobrinuli da sastave najbolju moguću momčad koja se tada nalazila u sastavu britanske vojske na raznim europskim frontama, a u kojoj su se nalazili isključivo profesionalni predratni nogometaši.

 Hajduk se držao "časno" ( držao je rezultat 1:1, a poluvrijeme završio sa 2:3 ), ali je "poginuo" na terenu sa visokim porazom od (2:7). Koliko je tome kumovalo i oboljevanje od malarije koju su neki igrači zadobili nekoliko dana ranije kada su, nakon utakmice u Napulju, prenoćili u Formiju – Gaetti, području koje je tada obilovalo komarcima, teško je reći. U svakom slučaju, vojna britanska reprezentacija bila je takve snage da se, po sastavu igrača, komotno mogla zvati i "mirnodopska civilna" pa Hajduk tu i nije imao velike šanse za rezultatski uspjeh. Utakmicu je direktno preko radija prenosio Army Broadcasting Service "na sve strane svijeta", a ostaje upamćena i kao najposjećeniji sportski događaj za vrijeme trajanja Drugog svjetskog rata.

Stanley Cullis i Jozo Matošić predvode igrače


      Ako usmjerimo pažnju na pozicije progresivnih planeta na dan odigravanja utakmice, u odnosu na datum obnove kluba na Visu vrijedno je spomenuti Mjesec koji se pomaknuo na 14°18' Škorpiona, netom prešavši preko natalnog Jupitera na 14°09' Scorpiosa. Drugo važno pomicanje jest ono natalnog vladara Merkura; našao se na 25°53' Ribe te je u vrlo bliskom aplicirajućem kvadratu prema natalnom Plutonu na 26°01' Blizanaca.
Tranziti 23. rujna 1944.

      Nešto više "informacija" daje nam pogled na tranzitne aspekte, tim prije što je poznato i samo vrijeme odigravanja utakmice. Znamo da su igrači istrčali na teren u 15:50 sati i da je toga trena ASC bio na 14°09' Vodenjaka, to jest u minutu egzaktnom kvadratu prema natalnom Jupiteru na 14°09' Scorpiosa. Istoga je trena MC bio na 3°42' Sagittariusa, što je u "kohezivnom elementu" sa progresivnim Marsom na 3°44' Aquariusa. Nadalje, Neptun se našao na 3°51' Vage, i to na vrhu 8.kuće, a kao vladar umetnutog znaka Ribe iz 1.kuće pa na taj način "u sebi" ima energiju Škorpiona što se nadopunjuje na prethodnu energiju prog MA. Kada je utakmica počela – točno u 16:00 sati – "situacija na terenu" (astrološkom!) se promijenila i to tako što je ASC bio na 17°43' Aq i u jakom trigonu prema tranzitnom Marsu na 16°42' Vage iz 8.kuće. ( Tranzitni Mars je u jakom kvadratu prema progresivnom ASC na 17°25' Raka što traži veliko trošenje energije; kako se Mars nalazi u padu u znaku Raka, to i nije u najboljoj poziciji za "konstruktivno energetsko pražnjenje". ) Ergo, obje planete zatvaraju veliki trigon prema ASC rx na 17°30', i to fizički događaj iz natalne 9.kuće (ali jako blizu vrhu neba , na kojeg, stoga, ima i jak utjecaj), a sama fizička borba i želja za dokazivanjem iz natalne 5.kuće, gdje je igra i kreativnost ( tranzitna pozicija Marsa u 8.kući "privlači" mogućnost uzdizanja visoko u nebesa, ali pozicija izgona u Vagi slabi tjelesnu moć – Hajduk je u toj utakmici bio "debeli autsajder" – te može eventualno pridobiti za sebe diplomatsku pobjedu ). Vrh neba nalazio se na 6°05' Strijelca, što je u konjukciji sa natalnom Lilith iz 6.kuće na 6°39' Sg, ali i u trigonu sa solarnom konjukcijom North Node (6°41') i Plutona (7°14') u Lavu. Ergo, želja za sportskim uspjehom je bila ogromna i jednima i drugima, ali upravo poradi ove Lilith na MC – loša energija iz loše natalne kuće na jakom i vidljivom mjestu – Hajduk je visoko poražen; dok su imali snage, još su se nekako i držali, ali poslije su potpuno pali i bili rezultatski pometeni. Ofkors, želje koje Lilith ima "nisu sa ovoga svijeta" pa ih je jako teško i ostvariti "na ovome svijetu", na području koje simbolizira mjesto gdje izazivaš poštovanje svijeta ( vrh 10.kuće/MC ).

         Mjesec na vrhu 10.kuće na 8°10' Sg daje "najdojmljiviju informaciju" da je riječ o "događaju za mase", da su u pitanju stranci ili da je sam događaj međunarodnog karaktera, a 8 – i stupanj ima simboliku Škorpiona i 8.kuće pa je prisutna simbolika oružja i vojske/rata. Mjesec stoji u jakoj opoziciji na vladara ASC, Uran 13°08'(r) Gemini, 4.kuća, a oboje u kvadratu prema konjukciji Jupitera (12°44') i Merkura (12°39') u Djevici, 7.kuća. Ergo, zatvorio se T – kvadrat, kardinalne kuće i promjenjivih znakova, sa žarišnom energijom u JU 0° ME. Jupiter vlada Mjesecom i vrhom 10.kuće, u kvadratu prema Uranu, vladaru ASC, otvara vrata iznenadnoj promjeni i sretnim okolnostima, ali kvadrat "forsira sreću" pa je iskorak postignut, ali ne i oni osnovni – rezultatski u sportskoj utakmici. Znak Djevice simbolizira i odjeću, što u ovom slučaju predstavlja vojnu uniformu i da je formalno – pravno susret bio između "dviju međunarodnih vojnih reprezentacija". JU i ME su na 12 – om stupnju što bi predstavljalo "izgnanstvo ili bolnicu"; kako je riječ o vojnicima, a Jupiter je dobrotvor dok je Merkur u svojem središtu kvalitetan, to bi u ovom slučaju mogli simboliku 12.kuće tumačiti kao hotel. Ergo, kada te za vrijeme rata "dignu sa fronte" i pošalju na ovakvu utakmicu, onda to i jest određena vrsta hotela/odmora i bijega od rata.
S lijeva na desno: Živko Drašković, Šime Poduje, Luka Kaliterna, Mihovil Tartaglia, Leo Lemešić, Branko Poljanac, Anđelko Marušić i Janko Rodin

        Da bi ovaj T – kvadrat bio značajan, a ne tek usputan događaj, potvrđuje nam to što proboj energije iz žarišne točke konjukcije Jupitera i Merkura ka suprotnoj strani "pada drito" na natalnu Veneru na 12°35' Ribe. Time se "na nebu" stvara veliki križ, energija koja može zablokirati sve i donijeti propast. Međutim, ovo može predstavljati i veliku unutarnju snagu koja je u stanju savladati sve probleme na koje se naiđe, ukoliko se "nađe put" do tih unutarnjih energetskih rezervi. Astrološki se to detektira tako ukoliko bar jedna planeta unutar velikog križa imaja neki bliski aplikacijski aspekt tipa trigona ili sekstila, koji bi moga skladno pokrenuti golemu energiju koja stoji na mjestu. Šta je više tih "pozitivnih aspekata", utolika je rotacijska sila jača kada se pokrene. Ergo, Venera u natalu dio je velikog trigona sa Jupiterom i Neptunom, i to aplikacijskog, pa se planetarne energije dinamično nadopunjuju. Tome treba pridodati i bliske trigone JU i ME prema North Nodeu iz natala na 13°34' Bika. U konačnici, ova je utakmica Hajduku dala ogromnu popularnost, prvi puta u većem obimu u međunarodnom smislu; klub je zadržao provincijalnost porijekla, ali je istovremeno to svoje porijeklo – Split i Dalmaciju u prvom redu – proslavio do te mjere da su mnogi ljudi u narednom razdoblju bivali navijačima Hajduka samo na osnovu snažne emotivne povezanosti koju su stvarali prema mjestu/porijeklu od kuda klub dolazi. Pozicioniranost konjukcije JU i ME u natalnoj 4.kući, a nasuprotne natalne Venere u 10.kući, aktivira i "analogiju opozicije Sunca i Mjeseca u natalu", to jest snažan utjecaj na sudbinu koju predstavlja meridijan i njegova os IC – MC. ( Da li je ovo najvažnija utakmica u Hajdukovoj povijesti? Rezultatski i sportski svakako nije, ali je pridonjela klupskoj popularnosti više negoli ijedna druga dotad pa je slobodno kožemo nazvati "najvećom". Uostalom, stvaranje klupske karizme tijekom rata dalo je i volju za bildanje mišića prema političkim autoritetima; naredne godine za klub je "došlo vrime za resetiranje i vraćanje na tvorničke postavke" dok je većina drugih potpuno "zakopana" i iznova rođena pod drugim imenom i identitetom, promjenjene krvne slike. )

        Saturn u znaku izgona, Rak, u 5.kući na 9°59', u opoziciji je na MA rx 9°05' Jarca predstavljao bi igru/kreaciju za one koji su bez kuće, ali i osakaćene/ranjene kao suportere iz publike. Ovaj Saturn je i suvladar samog događaja, a većina aspekata mu je pozitivna, mada separacijska, od kojih je bitno napomenuti i "aspekt sazrijevanja", to jest trigon prema prog Mjesecu koji je imao na dan obnove kluba na Visu na 9°43' Škorpiona.
       Vrh 5.kuće u momentu samog početka utakmice bio je na 27°04' Blizanaca dok se tranzitna Juno našla na 26°46' Gemini, što znači da se koji minut prije samog početka natalni Pluton sa 26°01' Blizanaca našao na vrhu tranzitnog 5.polja. Ergo, u toj simbolici se vidi simbolika Plutona kao buduće bile vojske navijača, a istodobno i svijest da se radi o utakmici gdje se mora potrošiti i zadnji atom snage. Nadalje, Hajduk su na teren povela braća Matošić: Jozo kao kapetan, a Frane kao neupitni golgeter i najbolji ondašnji igrač, što kristalizira simboliku samog Plutona – da je najjači onda kada je najteže, iz čega se Matošić brothers ističu kao najmoćnija hajdučka braća. ( Btw, Frane Matošić je, pod prijetnjom da će mu kompletnu obitelj "preseliti" u logor, igrao za Bolognu 1942/1943 u talijanskoj ligi kao profesionalac te je prvom prilikom "zbrisao" nakon kapitulacije Italije u ratu, da bi potom "punim plućima" igrao za svoj klub, Hajduk, i opet na tlu Italije. )

        Dalekosežnost događaja očituje se u poziciji tranzitnog North Nodea na 25°07' Raka u 6.kući, a koji je u trigonu prema progresivnom MC na 25°34' Ribe. Istovremeno, tranzitni South Node prešao je netom prije preko natalnog Urana na 26°54' Jarca što je indikator "vraćanja na staro" ili "povratka u prošlost". Ofkors, Italija je simbolika prošlosti, ali u kontekstu Urana to je i simbolika obnove/reforme, a kao vladar 10.kuće natala i Sunca u njemu, to bi predstavljalo određene gubitke; no, ako "autoriteti nadvladavaju", to onda znači da "domaći život ide nabolje", upravo poradi simbolike opozicije SO 180° MO u natalu koje traži balans između javnog i privatnog.
       Vojna simbolika, ali i bitna promjena/transformacija predstavljena je značenjem Plutona i njegove moći. U 6.kući, na 9°45' Lava, u jakom je kvadratu prema natalnom Vertexu, također u 6.kući, na 9°17' Sc. Istodobno, u kvadratu je i prema progresivnom Mjesecu sa danom obnove kluba na Visu, dok je prema tranzitnom Mjesecu u aplikacijskom trigonu, orbis 1°35'. Aspekt je važan jer je "ponavljanje natalne energije" u kojem je PL 26°01' Ge 60° MO 23°48' Le.
         Tranzitna Venera se našla na 24°18' Vage čime je snažno aspektima aktivirala natalni puni mjesec SO 180° MO, ali i natalnu Juno(r) na 23°15' Vage, iz 5.kuće. D point iz da se našla u opoziciji prema VE pr 23°59' Ovna; tranzitna u središtu, progresivna u izgonu, iz čega slijedi da je princip odnosa sa drugima, to jest balansiranje zasnovano na toleranciji, suradnji, savezu sa drugima, miroljubivosti.
Detalj sa utakmice u Bariju: ranjenici u prvom planu

       Na kraju obično dođe jedan od jačih faktora koji su bitni za sam događaj. U ovom slučaju je to Sunce. Na prvi dan jeseni, kao vladar 7.kuće, ušlo je u znak svog pada, Vagu, na 0°27', stvarajući potrebu za "dogovorom/diplomacijom/kompromisom". U kontekstu same utakmice, ona je bila prijateljska te je imala "diplomatski značaj", a na sam Hajduk je utkala snažan pečat jerbo je u egzaktnom trigonu prema njegovom Merkuru, vladaru ASC rx, na 0°23' Vodenjaka. Ergo, simbolički je Merkur satelit Suncu, predstavlja sina/dijete ocu, um je i pokretljivost svijesti/ega. Naredbodavac je jači od izvršitelja – a takav je bio i rezultat na samom nogometnom terenu – dok u značenju samog Hajduka, ova je utakmica bila početak (nulti stupanj!) politički snažne ( Vaga, 7.kuća, vladar Sunce ) poruke ( egzaktni aspekt sa natalnim vladarom Merkurom ).  




                                                                                        "BOXING DAY"


        Sveukupno se Hajduk 4 puta sastao sa Reprezentacijom Britanske Vojske te je osim ovog poraza u Bariju doživio još dva, ali umjerenija; oba u Egiptu; 15. travnja 1945. u Aleksandriji (1:2) i 22. travnja 1945. u Suezu (1:4). No, dogodila se i jedna pobjeda. Riječ je o svojevrsnom uzvratu nakon utakmice u Bariju, a koja se igrala na Sv. Stjepana, dan nakon Božića, 1944. u Splitu. Kako bi se taj dan nogometnim žargonom Engleza nazvao, na boxing day Frane Matošić je jednim udarcem/golom nokautirao favorizirane Britance i Hajduku donio minimalnu, ali zasluženu i slasnu pobjedu od (1:0). Stare kronike navode da je po vrlo hladnom vremenu igralište Kraljeva njiva bilo je ispunjeno do kraja, 8.000 ljudi, a vrijeme odigravanja bilo je odma iza obida, u 14:00 sati ( u ondašnje vrijeme podne nije bilo samo polovica dana već i "vrijeme od ručka" kojeg su se, manje – više, svi pridržavali ). Sama utakmica nije imala društvenog odjeka kao ona u Bariju na prvi dan jeseni, ali ostaje notirano da je Hajduk ( kao neslužbena reprezentacija države u nastajanju, a službeno kao vojna reprezentacija ) pobijedio službenu vojnu ( a neslužbeno, po snazi, i civilnu ) reprezentaciju Velike Britanije.

Progresije na 26. prosinca 1944.

      Pozicije progresivnih planeta otkrivaju neke zanimljivosti, prvenstveno ako se dovedu u korelaciju sa prvom utakmicom u Bariju. Progresivni Mjesec našao se na 17°24' Sc što je tek minut razlike od egzaktnog trigona prog ASC 1.utakmice na 17°25' Raka. Nadalje, taj je Mjesec u egzaktnom kvadratu na tranzitni ASC 1.utakmice na 17°43' Vodenjaka. Progresivni MC našao se na 25°51' Ribe dok je prog ME iz 1.utakmice na 25°53' Pisces tek dvije minute odmaknut od egzaktne konjukcije. Progresivni Pluton našao se na 25°54' Blizanaca pa je tako u vrlo bliskom egzaktnom kvadratu prema ove dvije planete. Također, u jakom su aspektu – nadolazećem egzaktnom kvadratu - i prema natalnom Plutonu na 26°01' Gemina. Možda najuočljivije jest pozicija prog Venere na 24°18' Ovna, čime je u minutu egzaktnoj opoziciji sa tranzitnom Venerom iz 1.utakmice na 24°18' Vage.

       Tranzitne pozicije planeta imaju širu lepezu utjecaja. ASC na 28°39' Bika u kvadratu je na solarnu Lilith na 29°24' Lava. MC se našao na 4°02' Aquariusa te bio u konjukciji sa prog MA na 3°56' Aq te kvadratu na progresivni Saturn na 4°29' Bika. Istovremeno, MC je u trigonu prema solarnom Neptunu na 3°51' Vage. Tranzitni Jupiter je na 27°03' Djevice te se nalazi u opoziciji na prog Sunce na 27°36' Ribe; sreća i optimizam, odnos sa strancima, ali poradi napetog aspekta i izgona Jupitera donekle slabijeg značaja. Jupiter otvara vrata "iznenadne sreće" trigonom prema natalnom Uranu na 26°54' Jarca. Mjesec u egzaltiranom Biku na 25°40', manje od 3° od vrha ASC, zatvara veliki trigon prema JU tr i UR rx. Ovaj zemljani poticajni sklad energije ustvari je trigger za veliki križ koji se stvorio između već spomenutog Jupitera, tranzitnog Merkura na 26°43'(r) Sg, progresivnog Merkura na 26°24' Pisces te PL rx 26°01'(r) Gemini. Loše dostojanstvo dvaju Merkura i tranzitnog Jupitera umanjuje ljepotu pobjede, stvara poteškoće da bi do nje uopće i došlo; no, poradi aktivacije Jupitera kao dijela zemljanog velikog trigona, "stvar" se ipak "popeglala".
      Tranzitna "karma budućnosti" je na 18°27' Raka te konjukcijom sa prog ASC na 17°37' Cancer daje vjetar u leđa forsiranju vlastitih interesa i samoisticanja. Ako bi gledanje na sebe samog protumačili kao da se "išlo na pobjedu kako god do nje da se dođe", valjalo bi analizirati i faktore koji na to ukazuju.
        ASC predstavlja tim domaćina, a DESC gostujuću momčad. Ergo, Hajduka bi "opisivali" znakovi Bika i Blizanaca, to jest planete vladari: Venera na 18°08' Vodenjaka u 10.kući i retro Merkur na 26°43' Strijelca u 8.kući. Uz njih treba pridodati i retro Uran, planetu u 1.kući, na 10°10' Blizanaca, ali i Mjesec u Biku na 25°40', "formalno" u 12.kući, ali sa orbisnim utjecajem na sam ASC na 28°39' Taurus. Britance bi, pak, predstavljali znakovi Škorpiona i Strijelca, to jest retro Pluton u 4.kući na 9°50' Lava, Mars na 22°23' Strijelca na samom vrhu 8.kuće te Jupiter na 27°03' Djevice u 5.kući. MA u Sg i na vrhu 8.kuće je snažan indikator želje za sportskim uspjehom; ulazi mu u susret retro ME, u izgonu u Sg; kako je Merkur signifikator Hajduka, reklo bi se da će Britanci pobijediti. No, tu se "nešto pita" i Jupitera; on je u "sportskom" 5.polju...ali, ali, ali.. Jupiter je vladar i Marsu i Merkuru, a s njima je i u aspektu, napetom kvadratu, a sam je u lošem dostojanstvu, izgon u Djevici..Reklo bi se, Britanci su veliki favoriti, ali na terenu im baš neće ići sve od ruke, to jest noge. Pluton, pak, svojim smještajem u kući i znaku, kao i aspektima samo sa transcendentnim planetama, nema veći utjecaj na samu utakmicu koliko na dugoročne posljedice. ( Na primjer, riječ je o prvoj međunarodnoj utakmici na "reprezentativnom nivou" odigranoj na dotadašnjoj oslobođenoj teritoriji. ) Zanimljivo je da je više planetarnih kontakata između Hajdukovih i Britanskih signifikatora ( VE 60° MA, UR 60° PL, MO 120° JU, ME 0° MA, ME 90° JU ) što bi impliciralo da je igra bila otvorena, dinamična, s brojnim obostranim prilikama za gol. Ako pogledamo Hajdukove signifikatore, uočava se dobar položaj vladara Venere na vrhu neba, a istodobno njen dispozitor i vladar 10.kuće, Uran, nalazi se u 1.kući i u dobrim aspketima, što navještava dobru prognozu. Kritična je pozicija Merkura poradi znaka izgona, retrogradnosti, opasne 8.kuće i aplikacijske konjukcije sa Britanskim signifikatorom Marsom. No, taj i takav Merkur je i dispozitor Jupitera, koji predstavlja Britance pa kako je tu u pitanju mutual disposition ( obje planete lošeg dostojanstva, a međusobno vladaju jedna drugom ), može se tumačiti da obje ekipe imaju svoje promašaje, s tim da Jupiter ipak promašuje više, iz bliza, a Merkur "puca na sve strane", gađa iz daleka onda kada bi bilo bolje da se više približi golu. Ergo, na kraju je očito presudio egzaltirani Mjesec u Biku, a to bi u prizemnom objašnjenju značilo da su se hajdukovci dobro najeli i napili, ne samo taj dan već nekoliko dana ranije, bili u punom trenažnom procesu, gladni "osvete" za poraz u Bariju što u ondašnjim ratnim i siromašnim vremenima nije bilo beznačajno za nekoga tko se bavi "trošenjem fizičke snage".
Tranziti 26. prosinca 1944.

       Očito je da su Britanci bili "sportski nabrijani", puni ideala i "pravovjernih političkih ideala" ( Mars u Strijelcu ), ali su ušli smanjenim tempom, možda promišljeno ili su osjećali kakve tegobe pa nisu mogli pružiti svoj maksimum ( Jupiter u Djevici ).
          Naravno, sve se može protumačiti i na način da ASC predstavlja obje momčadi, ono što se događa a očima je vidljivo drugima dok bi DESC označavao "rezultat susreta sa drugim", to jest sporazum ili dogovor. Mars tu nebi bio neki predskazatelj za dogovoreni rat već za borbu tipa "neka pobjedi bolji". U tom kontekstu, položaj Venere kao vladara ASC na 18°08' Aq je jako dobar za Hajduk: trigon prema ASC rx na 17°30' Blizanaca, a istodobno tek 2° od vrha natalnog MC – a (što bi pretpostavljalo nekakvu sudačku zaštitu; autoriteti su i nogometni suci, ofkors). Drugi signifikator, Mars, na 22°23' Sg u jako je dobrim aspektima prema natalnim SO, MO i MC, čime se neutralizira opasna opozicija prema PL rx jer je taj aspekt šireg orbisa od prethodnih aspekata. Ergo, Hajduk je poveo, a onda opasno visio i žestoko branio vodstvo do kraja.
           Interesantno je napomenuti i da u 1.utakmici postoji aplikacijska konjukcija SO i NE, a u drugoj je kvadrat, opet aplikacijski. U drugoj utakmici se u "priču" uključuje i Saturn na 7°31' (r) Raka, zatvarajući T – kvadrat sa Neptunom kao žarišnom planetom. Njegov vladar je Venera, a nasuprotnog znaka Mars iz čega zaključujemo da "rezultati" T – kvadrata nisu loši po Hajduk. S druge strane, ovo tranzitno Sunce je u trigonu sa prog Saturnom na 4°29' Bika, a kako predstavlja i dispozitor Plutonu, jednom od Britanskih signifikatora, to onda Sunce ima problem sa autoritetima ili vlastitim ciljevima/ambicijama, jerbo njim vlada Saturn u lošem dostojanstvu i koji je retro, a i aspekt opozicije stvara "jak otpor" ili neprijateljstvo u težim slučajevima.
     



                                                                                  "POČASNA MOMČAD SLOBODNE FRANCUSKE"


      Naredna godina 1945. bila je zadnja godina rata, a ujedno i kraj Hajdukove odiseje po zemljama Mediterana. Nastupanje pod egidom ratne reprezentacije je potrajalo do druge polovice mjeseca listopada kada Hajduk, kao privremeno post – ratno rješenje, postaje fiskulturno društvo (FD Hajduk). Ono što je bitno izdvojiti iz razdoblja prije toga jest veliko međunarodno priznanje koje je Hajduk dobio nakon utakmice sa reprezentacijom Libanona u Beirutu 27. svibnja 1945. ( pobjeda od 6:1 ). Na svečanoj audijenciji priređenoj nakon utakmice, iz ruku armijskog generala Humbolta, glavnog francuskog zapovjednika za zemlje Levanta/Istočnog mediterana, a u ime Charlesa de Gaullea ( privremenog predsjednika vlade Francuske Republike u razdoblju 1944 – 1946. ), Hajduk je primio diplomu – povelju kao Počasna momčad slobodne Francuske. Kako takvo priznanje nije dobila nijedna francuska niti bilo koja druga sportska momčad, priznanje - diploma se smatra za najveće civilno priznanje koje se moglo dobiti od strane francuske države u to vrijeme.

Hajduk iz 1945.

     ( Priča sa najvećim francuskim priznanjem ima i svoj neslavni nastavak mnogo godina kasnije. Naime, tradicionalni sponzor Hajduka – Splitska banka – koja je kroz "pretvorbu i privatizaciju" mijenjala vlasnike od Talijana do Austrijanaca, 20. travnja 2006. postaje vlasništvo francuske Societe Generale. Prilikom potpisivanja jednog sponzorskog ugovora od 2 milijuna eura iz 2010. godine, ondašnji klupski čelnici su se na sva usta hvalili "kako su postali prva sportska momčad u Hrvatskoj čiji logo će biti ilustracija na kreditnoj kartici". Ono što je prošlo ispod radara, ali je naknadno ipak isplivalo u javnost, jest izjava predsjednika uprave banke, Pierre Boursota. Nakon potpisivanja ugovora i prigodnog domjenka, domaćini su ga poveli na kurtoaznu šetnju trofejnom salom Hajduka. Tu mu je pažnju privukla upravo ratna povelja – diploma od strane Charlesa de Gaullea. Kada su mu iz Hajduka, u opuštenoj atmosferi, "bez kočnice", prepričali ratnu epopeju kluba, priča se toliko razvezala da je Francuz ostao šokiran svime što je čuo. Otvoreno je čelnicima kluba "zahvalio" jer da su mu uoči pregovora oko sponzorstva izašli sa tim detaljima klupske povijesti, slobodno su mogli zatražiti duplo više novca! Posebno ga je zaintrigirala priča o Frani Matošiću – čovjeku koji je obilježio predratni, ratni i poslijeratni Hajduk. Nogometaš takve biografije, sa 729 golova u 739 susreta, koji u mitskoj utakmici za titulu 1950. protiv Crvene Zvezde složi na pod šakom u glavu suparničkog beka Branka Stankovića, a sudac Erlich iz Ljubljane, tek metar - dva udaljen, od straha prijeđe preko svega kao da se ništa nije dogodilo, značilo je samo da su se svi bojali autoriteta Frane Matošića, i suci, i suparnički igrači i sama komunistička partija. Jer, tko su oni naspram njega? Di su bili kad je grmilo?
Ti kurtoazni salonski razgovori su već ušli i u legendu po navodnoj Boursotovoj izjavi da bi u Francuskoj snimili cijeli serijal filmova o Hajduku po motivima biografije Frane Matošića, kojega bi idealno utjelovio Jean Paul Belmondo. Naravno, Boursot je vruće mediteranske krvi, iz Marseillea, pa se lako uklopio u dalmatinski mentalni sklop.
Ergo, ono čega se pametan stidi, budala se ponosi, i obratno. Neki drugi bi "masno platili" da imaju takvu povijest, a neki i plačaju da bi "popravili/fabricirali" vlastitu biografiju. No, Hajduk nebi bio to što jest kada bi se normalno ponašao. Nismo ludi da budemo normalni, glasi poruka/grafit na jednom zidu. Nekad se to Hajduku omakne, nekad zamakne. Ili, kako bi to rekao Nino Bule, bivši nogometaš Hajduka, na komentar o promašenoj gol – šansi: To je nogomet. Dikod uđe, dikod ne uđe.)

        Osvrt na progresije, na dan uručivanja priznanja u Beirutu, otkriva nam da je i nadalje "spaljen" Merkur ( koji significira Hajduka kao vladar natalnog ASC ) od strane autoriteta ( Sunce ), a oboje su visoko na vrhu progresivnog neba koje predstavlja status u društvu ( MC 26°16' 0° ME 27°13' 0° SO 28°00' Ribe ). Progresivni MC i nadalje je u "žestokom" kvadratu prema PL rx 26°01' Gemini, ali poradi separacije, energija aspekta bit će sve slabija. S druge strane, MC pr 26°16' sve više se približava promjeni društvenog statusa kojeg navještava sekstil sa natalnim Uranom na 26°54' Jarca. Kako se aspekti Urana događaju ranije od punog egzaktnog aspekta, slično kao i Mars, već pola stupnja orbisa od egzaktnog indikator je početka punog kolanja energetskog toka.
Progresivna Venera na 24°49' Ovna još je u zoni djelovanja orbisa prema natalnom Suncu 23°38' Aq i natalnom Mjesecu na 23°48' Lava, ali poradi separacije, djelovanje je pri samome kraju. S druge strane, ova Venera se približava "nelagodnoj i uznemirujućoj promjeni", to jest transformaciji koju simbolizira natalni Pluton na 26°01' Blizanaca. Zbog aspekta sekstila, transformacija će biti logična i prihvaćena od strane drugih.

Progresije 27. svibnja 1945.

        Možda najinteresantnija pozicija jest ona koju ima prog MO na 22°23' Škorpiona. Kvadratom ulazi u natalni full moon SO 180° MO nadolazećim orbisom od 1°, čime se formira T – kvadrat; aplikacijskog aspekta i u fiksnim znacima ima simboliku nečega što će trajati dugo. Nasuprotni znak i kuća jest Bik i 12.kuća ( daleko, prekomorsko inozemstvo koje significira "nepoznato, izolirano i tajnovite opasnosti", ali sve to isto i u kontekstu "nesvjesnog anđela čuvara" ). Hajduk u toj kući i znaku ima North Node, a čiji vladar je Venera na 12°25', u egzaltiranim Ribama. Kako se ona nalazi u natalnoj 10.kući, to ima i simboliku "autoriteta koji je anđeo čuvar". D point iz da je progresivna Točka Fortune toga dana bila na 12°20' Ribe pa simbolika 12 – og stupnja i zadnjeg znaka zodijaka dolazi do punog izražaja: sve dolazi iz "dalekog i nepoznatog", a jednako tako svevće se i "zaboraviti i zagubiti", da bi s vremena na vrijeme, kao iz kakvog bunara ili ogromnog skladišta, činjenica da je tamo neki klub iz Splita igrao nogomet kao počasna momčad Francuske, nitko prije ni poslije njega.

     Solar ima ASC na 1°45' Virgo, 4.kuća natala, a promjenjivi znak; to bi predstavljalo neko dovršavanje i istovremeno prilagođavanje novonastaloj sitauciji koja nosi simboliku kraja i novog početka; sam 1 – stupanj također je u simbolici početka.
Druga okolnost koja naznačjuje nove borbe i brze promjene jest sol MA na 28°42' Jarca, a koji je u konjukciji sa prog UR 28°29' Cp. Nadalje, ovaj je Mars ekvidistanc natalnom Uranu i Merkuru.
Najuočljiviji faktor novog početka jest konjukcija Sunca 23°38' i Mjeseca na 23°18' Vodenjaka, aplikacija koja navješčuje buduće događaje. Solarna 6.kuća između ostalog predstavlja i službu, a u te okvire spada i vojna služba i svi podređeni odnosi koji iz toga proizlaze. Hajduk je od 19. ožujka 1945. "unaprijedio vojničko zvanje" u Hajduk Yugoslav Army. Znak Aquariusa označava modernizaciju.Vladar Vodenjaka je Uran u Blizancima, 10.kuća, retro, umetnuti znak, na 9°06' dok je samog vrha MC na 25°36' Bika vladar Venera u Ovnu, 10°08', u solarnoj 8.kući. Ergo, vladar ASC, ali i Urana u 10.kući jest Merkur, natalni vladar; on se nalazi u 6.kući na 11°34' Aq pa tako imamo da Merkur i Uran međusobno vladaju jedno sa drugim, istovremeno su u aspektu, a oboje su u aspektu i sa vladarom MC – a, Venerom iz 8.kuće. Kvaka je da su svi ti aspekti separacijski, što označava razdoblje koje neće dugo trajati, ili nešto što već je u tijeku da će završiti kroz neko vrijeme. Kako je Uran u umetnutom znaku, to onda predstavlja i situaciju koja postoji od prije, ali nije bila do kraja vidljiva. Očito je Hajduk došao do sitauacije da formalizira svoj vojni status, koji je postojao i ranije, ali je sada uzdignuto na više nivo, to jest, reformiran je. Znak Blizanaca je dvostruk pa označava i određeni nastavak, ali retro pozicija Urana "miriše" na problematičnost ostvarenja ili možebitno vraćanje na staro.

Solar 1945 - 1946.

        MC je drito na stupnju zvijezde nekretnice Algol što je "visoko zapaljiva smjesa" ambicije i uspona, ali i naknadnog pada. Okolnosti su takve da se lake "penje ka vrhu". No, što put do vrha bude grublji i protežiraniji, to će i pad biti jednako bolan i otrežnjujući. Može se kazati da je najbolje rješenje imati što manju ambiciju; tako se održava glava "iznad vode".
        Vrh MC je u velikom trigonu sa egzaltiranim Marsom u 5.kući na 28°41' Cp i Jupiterom u izgonu, na 25°58' Virgo, na samom vrhu 2.kuće. Ovo bi označavalo slavu i pobjede, materijalnu sigurnost, ali ne veliku poradi lošeg Jupiterovog dostojanstva. Vjerojatno bi to predstavljalo sigurnost kroz vojničku službu. Mars je s druge strane izuzetno moćan, a nalazi se u sportskom 5.polju; no, pri kraju je kuće, pa puno "vojničko – sportsko značenje" pokazat će tek krajem godine. Kako ovaj Mars u solaru dolazi iz 9.kuće, ali i 4.kuće, to se lako može detektirati da bi njegov simbolizam najbliži bio kroz opis utakmice Hajduka sa sovjetskim CDKA u Splitu 16. prosinca 1945. Tu je utakmicu Hajduk izgubio (0:2), a ona će biti više obrađena u kasnijem dijelu teksta.
      Ako pažnju usmjerimo na Veneru kao vladar MC – a, uočavamo opasnost poradi toga što je u kući koja sama po sebi "privlači vanjske opasnosti", a nalazi se u znaku izgona pa joj je promišljenost na niskoj razini, a sav šarm u "brzini kratkog fitilja". U ovoj kući ona sebi privlači i "lakoću" kao i "kupovanje sitnim poklonima", što je u krajnjoj sukobljavajućoj naravi sa položajem natalnog Marsa u toj kući, u dobrom znaku i dobrim aspektima. Štaviše, ova je Venera u kvadratu sa MA rx 9°05' Cp, što je "izazov" za natalni sklad kojeg Mars ima sa egzaltiranom VE rx 12°25' Ribe.
         Venera ovdje predstavlja Hajdukov status, ali i autoritete nad njim; ima većinom dobre aspekte, ali su skoro svi separacijski, osim jednog: opozicije prema Lilith u 2.kući, kojo ujedno i vlada, na 10°09' Vage. Ovo je najgori aspekt u cijelom solaru i ukazuje na pohlepu, želju za dobrim izgledom, jelom i hranom, lijepom odjećom, a sve na račun "zajedničke kase". Kako je ova Lilith istovremeno i dio velikog trigona sa sol UR i sol ME, a sa druge dio T – kvadrata preko konjukcije sa sol Neptunom sa sol VE i sol SA, možemo kazati da određene "anomalije" u vojničko – sportskom životu Hajduka su bile prisutne; bilo da su dolazile od političkih i vojnih autoriteta s kojima su dolazili u dodir, bilo da su neki pojedinci unutar kluba sami pokazivali takve "društvene ambicije".
        JU i NE u 2.kući, a kao vladari 7.kuće solara, predstavljaju ono što partneri/suradnici/saveznici, a možda i otvoreni neprijatelji, očekuju dobiti od Hajduka ( JU i NE su u 8 – om znaku u odnosu na vrh 7.kuće ). Reklo bi se da je win – win situacija i to se odnosi na Jupitera i sam početak 2.kuće. No, u nastavku se naslanja Neptun sa svojim otrježnjujućim kvadratom prema Saturnu i opoziciji prema Veneri. Smrt ideala se ponajprije vidi u kvadratu NE sa SA koji je u znaku izgona, Raku, u polju politike i novih ideja, istomišljenika i prijatelja, retrogradan te na 4 – om stupnju koji označava određeni "povratak na staro" ili jednostavno vraćanje kući. Ovaj je Saturn suvladar New Moonu između SO i MO u solaru, a njime pak vlada Mjesec iz tog mlađaka. To može predstavljati kraj određenim nadanjima i planovima, kraj ideoloških prijatelja, a od brojnih koji su bili tek rijetki će ostati dok bi mnogi mogli postati i neprijatelji. Ako pogledamo samo aspekt Saturna i Venere, uočavamo da su obje planete u lošem dostojanstvu, Saturn u dobrom polju, onom koje "gleda naprijed", ali ga retro vuče natrag dok je Venera u lošem polju, a sam znak je onaj koji svojeglavo "prvo puca pa tek onda pita tko je". Međusobna separacija, "loša kemija" među planetama, napet aspekt orbisa 6°, sve to ukazuje na pojačanu tvrdoglavost, surovost, nesposobnost za diplomatske vještine te nametanje volje drugima i pod cijenu vlastite štete. Njihovi dispozitori su Mjesec i Mars pa kako Mars u solaru "stoji bolje" od Mjeseca, to možemo kazati da je Saturn veća "šetočina od Venere, što je sukladno i njihovoj samoj naravi. Orbis aspekta od 6° significirao bi "službu" pa u kombinaciji kuća od kuda dolaze Saturn i Venera, Saturn bi više predstavljao političare, to jest "političku službu/političko – državne aparatčike" dok bi Venus bliže bila naravi vojske i vojne službe. Retrogradnost Saturna ukazuje i na određenu situaciju koja se ponavlja ili vraća, a tome pridonosi i sam znak Raka, koji se mnogo sigurnije "osjeća" u prošlosti negoli u budućnosti.

Hajduk kao Počasna momčad slobodne Francuske Republike

        Spomenuvši retrogradnost, treba se osvrnuti i na Plutona, također retrogradnog, u autoritativnom znaku Lava, u 12.kući na 8°46'. Narav planete, kuća u kojoj se nalazi, opasni 8 – i stupanj i sam znak ukazuju na neku jaku i moćnu osobu ili organizaciju iz sjene. Postoji netko tko ima "moć nad životom i smrti", netko tko se uzdigao iz teškog životnog starta ( Pluton vlada sol 4.kućom ). Ovo je ili netko iz komunističke partije ili iz vojne hijerarhije, ali svakako visoko pozicioniran, a tko ima neku "tajnu kontrolu" nad klubom. Moguće i da su u pitanju tajne službe, ondašnja OZNA, koja se nakon rata "transformirala" u UDBA – u. Pluton ima samo separacijske aspekte i to sa Uranom, Venerom, Merkurom i Neptunom. Pluton je retro što simbolizira ponavljanje situacija iz prošlosti u vidu opasnog iskušenja, nuđenja "brzog napretka" i rasta kroz "novi početak". Plutonom vlada Sunce iz 6.kuće, a koje dolazi do svoga kraja i novog početka (mlađak) što u kombinaciji sa Uranom i Merkurom, pa još u zračnim znacima, direktno sugerira na određeno "nagovaranje" ili propagandno djelovanje. Ofkors, cjelokupno igranje nogometa za vrijeme rata je bilo u službi promocije nove države i komunističkih ideja, no kako batina ima dva kraja, to kada jednom rat prestane/završi, tada uslijedi "nemoralna ponuda/ponuda koja se ne odbija" ukoliko su dobro promovirali političke ciljeve novih vlastodržaca ili se suradnja završava. Ergo, u 1945. je vojno – politička suradnja Hajduka sa komunističkim čelnicima uzdigla se na viši level, ali i doživjela spuštanje na tlo. Tome u prilog može se pridodati i pozicija Juno na 26°52' Gemini, na samom kraju 10.kuće solara, što bi se ponajviše odnosilo na sam kraj solarne godine. U konjukciji sa retro Plutonom na 26°01' Blizanaca iz natalne 1.kuće, možemo reći da se "idealno vojno partnerstvo" našlo pod dubokim i nesvjesnim pritiskom; velika koncentracija planeta u zračnom elementu, posebice i naglašenih Urana i Merkura, ojačali su "slobodnu volju pri odlučivanju", ono nešto što se rijetko događa na svijetu ovom. Tko je unutar struktura Hajduka bio taj "jezičac na vagi" koji je potegnuo "slobodnu volju" igrača i rukovodstva kluba na način da se dvaput kaže NE na velikodušne ponude da se nastavi s vojničko – propagandnim sportskim aktivnostima, vjerojatno nikad neće do kraja biti razotkriveno. Sumnja je više puta padala na Franu Matošić i grupu igrača oko njega, da se otvoreno suprotstavio nekim "nemuštim" pokušajima ljudi iz rukovodstva koji su bili skloniji takvoj opciji. Upravo ogromni igračko – kapetanski autoritet kojeg je imao poslije rata, kao i u samom društvu, ukazuje na vjerojatnost da je on bio taj koji se ili prvi suprotstavio ili je najjače branio "izvorna načela kluba" pred ljudima koji se predstavljali sam politički vrh države.
Možda je bilo i boljih igrača u Hajdukovoj povijesti, ali ovaj je, svakako, najvažniji

       Dvaput Titu reći NE i nakon toga ponosno šetati uzdignute glave, e upravo zbog toga u kolektivnoj memoriji za najvećeg Hajdukovog vođu stoji zapisano velike pamtit ćemo dane, slavne dane Matošića Frane. ( Ofkors, cinici bi rekli da se lako bilo suprotstaviti kada Tito i komunisti još nisu učvrstili vlast i imali bespogovrnu moć kakvu su imali u budućim godinama. S druge strane, tu se vidi i sjeme "razbijanja" slavne Hajdukove generacije igrača iz '50 – ih godina i "političko kontroliranje" kluba rošadama igračko – trenerskim, a na što se nadovezala i prirodna smjena generacija, tzv biologija života. O tim i drugim bliskim temama bit će više riječi u nekim budućim tekstovima. )

      Tranziti planeta za dan 27. svibnja 1945. su date za podne, mada je očito da je sama audijencija održana kasnije, vjerojatno u (pred)večernjim satima. Imamo full moon kao u natalu, s tim što je ovdje riječ o separaciji: SO 5°44' Ge 180° MO 9°36' Sg. Naravno, odluka o povelji – diplomi donešena je ranije, toga dana je bila i "javna manifestacija toga", stoga sam događaj, osim što "izbija u javnost i predstavlja popularnost među masama" i jest astrološki u odvajajućem aspektu.
Drugi važni indikator jest konjukcija Saturna na 9°19' Raka i North Node na 9°25' Raka. Njihove naravi su suprotstavljajuće, a na njih se u opoziciji "nadovezuje" natalni Mars na 9°05' Jarca, koji je istovremeno i u konjukciji sa tranzitnim South Nodeom. Ove međusobno suprotstavljajuće planetarno – karmičke energije ustvari opisuju samu činjenicu da Hajduk, kao vlastitu vrijednost ( SA 0° NN u natalnoj 2.kući ), sebi pridodaje to da predstavlja/simbolizira Francusku Republiku, makar i na "počastan način". Da je ovaj događaj "dobar za Hajduk", otkriva nam trigon konjukcije Saturna i North Nodea prema natalnom Vertexu na 9°17' Sc i prednatalnoj SoEcl na 8°47' Sc; oboje ima simboliku vojske, ali i pustinje, kao i muslimanskog svijeta. Tranzitni Pluton na 8°12' Lava "udara" kvadratima na Vx i SoEcl pa osim što može predstavljati nekog jakog i karizmatičnog čovjeka koji se "dramatično miješa u život kluba", dodatno daje i "kvalitetu" događaju, a ona je u Beirutu vruća, blizu je pustinja, a ljudsko okruženje je većinski islamsko.

Tranziti 27. svibnja 1945.

      Iznenadnost događaja, kao njegov benefit ( čiji utjecaj, istina, neće dugo trajati ) opisuje nam pozicija Urana na 12°46' Blizanaca, natalna 12.kuća, koji je u egzaktnom kvadaru prema VE rx 12°25' Ribe. Karakter međunarodnog događaja, kao i simboliku "obilja sitnog pijeska", vidi se u poziciji Jupitera u svom izgonu, na 17°46' Djevice, a koji je u kvadratu na ASC rx 17°30' Blizanaca. Jupiter u bilo kakvom aspektu prema vrhovima kardinalnih kuća nudi mogućnost za napredak i prosperitet, no ovaj slučaj je došao na "račun ratnih zasluga" pa mu i jest sama vrijednost ponajveća dok traje sam rat.
       Natalni vladar Merkur bi također trebao biti naglašen, tim prije što i sam događaj je u "njegovoj nadležnosti" – pisani dokument ( to jest povelja/diploma ). Našao se u podne na 15°30' Bika, čime potencira osobnu vrijednost kroz pisane dokumente. Kvaka ove pozicije Merkura jest da se nalazi u natalnoj 12.kući, na kraju svijetu u odnosu na Split, što izlazi iz konjukcije sa NN rx i opozicije sa JU rx, a ide u susret NE rx. Još bitnije i uočljivije, ovaj Merkur je snažno integriran sa pozicijama Saturna, ASC i Jupitera na dan početka rata u Splitu 6. travnja 1941. s kojima konjukciju pa zajedno čine stelij, kojemu se može pridodati i ovaj tranzitni Jupiter na 17°46' Virgo.
Dan početka rata imao je jaku poziciju Mjeseca na 0°46' Lava. U tranzitu se na tom mjestu, 0°35' Lava, našla Juno. I Juno i Mjesec imaju "zajednički nazivnik" u poziciji natalnog vladara Merkura na 0°23' Vodenjaka. Ergo, opozicija je sukob, ali i odnos sa drugima, a koji može biti poticajan i kvalitetan ili rušilački i odbojan. Naravi Merkura, Mjeseca i Juno su takve da im napeti aspekti ne mogu puno naškoditi. Dapače, bilo koja opozicija siječe meridijan i horizont pa tako sva "dobrota naravi" uvijek izađe "na vidjelo" ( dio planetarne energije da je iznad horizonta ili okrenuto strani zodijaka prema DESC ).

        Za kraj, po običaju, navest ćemo možda i nevidljiv na prvi pogled, ali izuzetno jak indikator. First, Lilith se našla na 21°46' Vage te aspektno aktivirala i natalni MC na 20°34' i SO rx 23°38', ubadajući se u središnju točku njih dvoje trigonom. S druge strane, imamo aspekt Marsa i Venere ( u natalu je sekstil ), konjukcija, separacija ( kao u natalu ), s tim što je Mars u središtu, a venera u izgonu. No, kako Mars vlada Venerom, to je njena loša prvotna manifestacija zamijenjena naknadnom dobro usmjerenom energijom i ambicijom za samoisticanjem. D point iz da je MA 18°44' Ovna, a VE 24°09' Ariesa pa je njihova središnja točka ekvidistanca na 21°27' Ovna. To je istodobno i egzaktni kvadrat prema Lilith, a kojom vlada Venera iz ove konjukcije. Ergo, Mars na kraju vlada svima zajedno, u svojem je središtu te ima dobar aspekt prema vrhu MC rx i SO rx, iz čega se da zaključiti da ovo priznanje od strane Charlesa de Gaullea i Francuske Republike ima snažnan manipulatorsko – propagandni učinak jer osvaja druge šarmantnošću, a s druge pridonosi boljitku statusa u društvu samog kluba.




                                                                      "KLUB JE KA I ČOVIK, NOSI IME ZA CILI ŽIVOT"


      Nakon završetka rata, jedino (polu)službeno natjecanje u kojem je Hajduk nastupao jest zonsko – kup prvenstvo ondašnje Federalne Države Hrvatske. U samom finalu protiv Reprezentacije Zagreba, odigranoj u Zagrebu, Hajduk je pobjedio sa (2:1). No, kao i obično kada je Hajduk u pitanju, neke mnogo važnije "utakmice" igrale su se izvan terena, a jedna obična, prijateljska utakmica na samom kraju godine, bila je lakmus za ondašnje stanje "krvne slike u novonastaloj državi".
Hajduk - CDKA ; detalj sa istočne i pogled na sjevernu tribinu

      Naime, Hajduku je "prijateljskim putem", preko visokorangiranih političkih struktura, "ponuđeno" da se klub u cijelosti preseli u Beograd i postane jugoslavenski vojnički klub, po uzoru na razne druge "vojničke klubove" koje su osnivali komunističke partije tamo gdje su Sovjeti potisnuli Nijemce. Najviši politički krugovi su donijeli već odluku da mora postojati "jugoslavenski klub po uzoru na sovjetski CDKA" – danas CSKA – pa je ponuda, logično, otišla u smjeru Splita i Hajduka. "Nije pametno odbiti Tita", širila se mantra iz lokalnih vojno – obavještajnih usta agenata koji su dobili zadatak "uvjeravanja" čelnika Hajduka da uzmu ponuđeno.
       Nakon odbijenice pod egidom da je Hajduk "vjeran svom identitetu i podneblju" te da nikakvo preseljenje iz Splita ne dolazi u obzir, stigla je "ponuda broj 2." u kojoj je stajalo da Hajduk ostane i nadalje klub iz Splita, ali da ipak obuče "vojnu odoru", i to kao klub koji bi službeno predstavljao jugoslavensku ratnu mornaricu. "Prijateljska šaputanja" tada su u prvi plan spominjala brojne privilegije za igrače i klub u cjelini ako bi se prihvatila nemoralna ponuda, o čemu tadašnje osiromašeno post – ratno društvo moglo je samo sa zavišću gledati, ali ne i dirati. No, i drugi puta je od strane kluba odaslana "zahvalnica", uz objašnjenje da je Hajduk, osim što je splitski, klub koji je izniknuo iz naroda i da će tom istom narodu ostati zauvijek vjeran. Ergo, "u finjaka" je rečeno da postoji nešto veće od vojske – a to je narod. ( Svaka sličnost pri usporedbi sa komunistima i partizanima ustvari je bolno točna: jedni su vlast i vodstvo, ali i za njih postoji šira slika stvarnosti koju oni samo ne mogu "popuniti". )

      Kada su splitski studenti – osnivači kluba vodili brojne rasprave oko imena kluba u nastajanju, one su bile toliko žustre da bi nekad prerasle i u svađu. Iz tog vremena je ostalo u kolektivnom pamćenju razmišljanje Fabjana Kaliterne kako je klub isto kao i čovjek te da mora nositi ime za cijeli život. Izrekao je to u kontekstu želje da ime kluba u sebi "ima trajnu vrijednost", da ne bude pomodno pa da se mijenja onako kako se i okolnosti budu mijenjale, što je bio česti slučaj s kraja 19. i početka 20. stoljeća. ( Naknadno je ime klubu nadjenuo prof Josip Barač, uvjerivši svih u moralnu ispravnost imena i "potencijal" da ga nikad nitko ne promijeni. )
Hajduk - CDKA;  izlazak igrača na teren

      Tridesetak i kusur godina poslije, ime kluba i sam njegov smisao, kao i "mjesto života" – sve je odjednom postalo upitno, nesigurno te se sa dozom neizvjesnosti gledalo u budućnost. U takvim okolnostima se često upravo u prošlosti traži savjet, to jest "sigurnost". Moguće da se iza legendarne rečenice/misli Fabjana Kaliterne – na koju su se "pozivali" ondašnji zagovornici odbijanja ponuda iz vrha vlasti u Beogradu - krije mudrost još "živih i zdravih" ljudi koji su svjedočili nastanku Hajduka, ali i radosti zbog sloma Austro – Ugarske te velikom optimizmu poradi nastanka zajedničke države južnih Slavena. Da bi potom uslijedilo bolno otriježnjenje sudaravši se sa stvarnošću zvanom Kraljevina SHS ...Ako znamo da je "najdublji motiv" osnivačima Hajduka bilo to da "jednog dana budu jači od Slavije i Sparte", kako bi lakše osvajali srca čeških žena, ta je svijest skrojila defanzivni stav pred izazovima u kojima se nudilo sve i svašta, ali pod uvjetom da se zaboravi staro. Ali, "stare ljubavi su najjače ljubavi"; ergo, nima bolji ženski od Čehinja! Prevedeno, iako je daleko prerastao simbolička gabarite ondašnjeg Splita, Hajduk mora ostati prvenstveno klub iz Splita i predstavljati sve Splićane, a tek potom može biti i sve drugo, kako već ide po redu u "hijerarhijskoj aktualnoj stvarnosti". Ponekad je manji zalogaj i slasniji zalogaj. Ili, kako bi to rekli Englezi, manje je više!

        Meanwhile in Belgrade nisu sjedili skrštenih ruku. Dok su iz Hajduka piškiću – kakiću odbijali transformirati se u vojnički klub, a vjerojatno i zbog straha od odmazde ako to učine drito u glavu, određena skupina visokih armijskih oficira iz Srbije, kao i neki bivši španski borci iz razdoblja građanskog rata u Španjolskoj, kroz "instituciju" KOS – a ( Kontra – obavještajna služba ) za NOV ( Narodno – oslobodilačku vojsku ) i PO ( Partizanske odrede ) osnivaju 4. listopada JSD Partizan. Ergo, vojnička tajna služba osniva nogometni klub, a u sklopu šireg sportskog društva – sve po sovjetskom modelu – pri čemu su vjerojatno mnogi trljali ruke nakon što je to Hajduk odbio biti. Ono što su prvotno trebali biti nogometaši Hajduka, to su postali brojni nogometaši iz zagrebačkih klubova – Franjo Glaser, Miroslav Brozović, Florijan Matekalo, Zlatko Čajkovski, Stjepan Bobek su se "prešaltali" u prvom valu, a poslije su "prihajali" i mnogi drugi – a koji su na taj način, igrajući za novi režim, iz svojih biografija "brisali" ( ili im se opraštalo )što su igrali i za "ratni režim NDH". Kako god, paralelno sa "stasanjem" novog jugoslavenskog mirnodopskog vojnog kluba, prestajalo je postojanje "ratnog vojnog jugoslavenskog kluba", koje se i formalno dogodilo 26. listopada iste godine.
           ( Svaka sličnost ovih dvaju "vojnih jugoslavenskih klubova" sa postojanjem tzv "minken bojne" i brojnim zlouporabama vojnog invaliditeta kao i samog sudjelovanja u Domovinskom ratu u Hrvatskoj s početka '90 – ih godina prošlog stoljeća i više je nego indikativna.
     Historia est magistra vitae , uzviknuli bi oni stariji i učeniji. Ali, oni jedini, uz časne cehovske iznimke, i znaju smisao latinske izreke. )

     Prvo bolno suočavanje sa stvarnošću u novoj državi i pod starim, "civilnim imenom", Hajduk je doživio prilikom gostovanja sovjetskog armijskog kluba CDKA ( danas se klub zove CSKA ) u Splitu 16. prosinca 1945. Sovjetski klub je bio na turneji po ondašnjim državama koje su bile pod vlašću komunista te je imao "stopostotni učinak" do tada. Sportske pobjede su imale i propagandnu snagu u promoviranju novog društvenog sistema i njegove ideologije pa je utakmica sa Hajdukom doživljavana kao točka na "i", upravo kao kontrapunkt Hajdukovom "ratnom stažu" i slavi koju je time stekao. Kronike navode da su Rusi doletjeli sa vojnim avionom, a sa njima je stigao i sudac Koltunov, koji je sudio na svim utakmicama koje je igrao sovjetski tim. U takvim prilikama obično sude domaći suci, ili makar iz obližnjeg grada pa je tako Hajduk angažirao suca Lemešića za taj susret, ali su Rusi bespogovorno inzistirali da sudi "njihov sudac".
      Na novoobnovljenom stadionu se skupilo 15.000 ljudi koji su glasno davali podršku Hajduku, a gostima su se smijali kada su na teren istrčali u "gaćama trikvartačama". Doskora im više nije bilo ni do kakavog smijeha nakon što su shvatili da sudac "bez greške", dosljedno u svakoj odluci, nateže na stranu ruske momčadi. Najgore od svega bilo je čuti muk iz lože gdje su sjedili domaći "uzvanici" uz sovjetske goste. To je bio "znak" publici da "ne talasa". Naposlijetku su gosti iz Sovjetskog Saveza pobjedili sa (0:2). Morali su. Takva su bila vremena. Vremena u kojima je nepobjedivi CDKA i dalje ostao nepobjediv.

Hajduk - CDKA; detalj sa utakmice s pogledom na zapadnu tribinu

         "Neizgovorena poruka" upućena čelnicima i igračima Hajduka bila je teška kao grobna tišina kojom su bili obavijeni brojni sudionici iz publike na putu od nogometnog igrališta do kuće. Nikome nije bilo do komentiranja ičega. Svima se "svezao grop u grlu". Budućnost je bila posve izvjesna – nema tog političkog ili kakvog god društvenog sistema, ili bar još nije uspostavljen, u kojem će svi biti jednko tretirani. Osim u teoriji,"na papiru". ( Još jedna sličnost sa idealima s početka Domovinskog rata i njegovim stvarnim posljedicama nakon uspostave mira u državi, posve je slučajna. ) A kao ilustracija kakav je bio društveni ambijent u to doba, bolje reći – kakvo je siromaštvo vladalo – poslužimo se ispovješću Frane Matošića. Naime, nakon utakmice organizirana je svečana zajednička večera za sudionike utakmice, na kojoj se Frane povukao već nakon pola sata, a sve kako bi na vrijeme pristigao na večeru u vlastitom domu; kriomice je u džep stavio dvije fete bijelog kruha kojega većina Splićana nikada nije jela u životu pa je htio obradovati svoje najmilije ukućane bogataškom delicijom.

           Iz progresija za dan 16.12.1945. se prvo uočava ulazak prog ME iz combusta (spaljenosti) u casimi ( srce sunčevog diska): pr ME 28°19' 0° pr SO 28°34' Ribe. Elokvencija, inteligencija, pamćenje i učenje – a koji su u domeni natalnog vladara Merkura – sada su na maksimumu. Jedini bi problem bio što znak Ribe nije dobro dotojanstvo za takvu poziciju pa se te "novo pronađene osobine" manifestiraju kroz intuiciju, na sanjiv i za druge (samo)obmanjujući način. Ova konjukcija progresivnih planeta u bliskom egzaktnom sekstilu je prema konjukciji solarnog Marsa i progresivnog Urana na istom stupnju, ali u znaku Jarca.
Pozicija progresivnog Mjeseca na 29°00' Škorpiona simbolizira krajnje napeto razdoblje, defetizam i stagnaciju, bijeg pred opasnošću, ali se očekuje "vrhunac" koji samo što nije, nakon čega će uslijediti promjena i "neke druge okolnosti". Ovaj je Mjesec još orbisu egzaktnosti prema konjukciji progresivnih Merkura i Sunca, čime je i "svijest" duboko upoznata/inspirirana promjenam koje se iščekuju.
Progresije 16. prosinca 1945.

        S jedne strane prog Venera na 25°29' Ovna sve više ulazi u egzaktni sekstil prema PL rx 26°01' Blizanaca dok prog MC na 26°53' sve više se udaljava od egzaktnog kvadrata prema tom natalnom Plutonu, ali je skoro u minutu u egzakt kvadratu prema solarnoj Juno na 26°52' Gemini. Ergo, nogometna ljubav/kreativnost postat će sve strastvenija i opsesivnija, zajedničkom "suradnjom publike i igrača" dok će istodobno vlast/autoriteti ili klupska ambicija sve manje se oslanjati na prinudnu silu/oružje/propagandu u dramatično vidljivom obliku.
           Da Hajduk ulazi u neku novu fazu – koja se rasteže od mističnog zanosa i svjesnog stavljanja "krinke na lice" do samoobmane i idealističkog žrtvovanja – ukazuje nam višestruka konjukcija u natalnom drugom polju koje opisuje "vlastiti sistem vrijednosti". Ergo, solarni North Node na 18°03' Raka u konjukciji je sa prog ASC na 18°24' Raka, a oni sa pr NE 18°48'(r) i natalnim Neptunom na 19°19'(r) Cancera.
           Tranziti na dan odigravanja utakmice izuzetno su indikativni. Počnimo od Sunca na 24°08' Strijelca; u dobrim je aspektima prema prog VE, SO rx i MO rx što ukazuje na međunarodni i masovni, popularni događaj, a koji je bitan za status kluba. Kako je ovo Sunce u natalnoj 7.kući, označava s jedne strane savezništvo u diplomaciji, ali u sportskom smislu može biti izuzetno opasan i autoritativan protivnik.
             Jupiter na 22°43' Vage u konjukciji sa Juno na 20°44' Libre, natalno 5.polje, simbolizira veliku podršku navijača, kao i komfor novoobnovljenog stadiona, a što sve skupa pozitivno utječe na natalno Sunce i MC rx. S druge strane, ovaj Jupiter je u kvadratu na SA tr 23°30' u Raku što simbolizira neželjene društvene promjene. Kako je ovaj Saturn u egzaktnoj inkonjukciji sa konjukcijom solarnih SO & MO, to je "nova građevina kao osobna vrijednost" ( Saturn u Raku u natalnoj 2.kući ) izazvala frustraciju i nezadovoljstvo kako osobnim ambicijama, tako i među samom narodu.
             Mjesec je u podne bio na 17°33' Bika pa se do vremena večere vjerojatno "dobacio do kvadrata" prema natalnom MC; kako je tranzit Mjeseca u 12.kući natala, to možemo kazati da je "bogat stol hranom i pićem bio tajni neprijatelj" Hajdukovoj ambiciji i statusu u društvu.
Tranzitni Mars je bio na 2°19' Lava, retro, te je kvadratom prema SA rx 1°18' Bika blokirao svaki napor za borbom. Stanje retrogradnosti je sve "gurnulo pod tepih" pa su najveće nevolje "nečinjenja ničega" se iskazivale unutar 4 zida ili u grobnoj tišini nakon utakmice.

Tranziti 16. prosinca 1945.

Neptun na 8°27' Vage "uklizao" je kvadratom prema natalnom borbenom Marsu iz 8.kuće na 9°05' Jarca; snaga je bila oslabljena, nije se imalo žara "igrati na nož", a cijeli je ambijent bio obavijen nekom maglom – ili bolje reći prevarom/obmanom u obliku ruskog suca Koltunova.
Ako znamo da je natalni Kiron na 1°49' Ribe iz 10.kuće, a u solaru se našao na samom vrhu sa DESC na 1°45' Ribe, to nam ukazuje da će cijela solarna 1945/46. godina biti obilježena bolnim savezništvima, ali će jednako tako rane tim prije zacijeliti ukoliko se bol iznese na vidjelo dana. U tom kontekstu, tranzit Urana na 15°04'(r) Blizanaca nam govori da je već prethodno prešao liniju horizonta ASC – DESC; konkretno, 23.09.1945. (točno na godišnjicu povijesne utakmice u Bariju!) bio je na 17°27' Gemini kada se zaokrenuo u retro, da bi next time izašao na vrh natalnog horizonta naredne godine u mjesecu lipnju. Ergo, obično je vladar 10.kuće na vrhu 1.kuće dobar pokazatelj, no kada je riječ o Uranu, i kada se radi o jednoj od valadajućih planeta, tada samosvijest i slobodna volja može donijeti i probleme. Ofkors, "javna prostitutka koja se odaziva na ime Hajduk" prihvatila bi ponuđeno i "uživala u slavi i ljepoti", ali Hajduk nije kurva već klub sa kičmom pa su svi naredni problemi kroz koje je prošao ustvari rezultat odbijene ponude da nastavi biti vojni klub.
            Venera u tranzitu nalazila se na 12°52' Strijelca te je bila u kvadratu na natalnu VE na 12°25' Ribe što znači da ljudi nisu imali volje da se raduju iako ih je kvadrat tjerao baš na to: svaka radost kada su dvije Venere u kvadratu predstavlja degradaciju ljepote i pravde pa su teški i kameni bili zalogaji na zajedničkoj večeri, a mučne na želucu i gorke u grlu sve ispijene kapi.

Hajduk - CDKA; kapetani i sdudac Koltunov u prvom planu

             No, postoje i indikacije u natalu da poslovi/odnosi sa strancima uvijek donesu i neku štetu na kraju, bez obzira koliko na startu stvari izgledale ružičasto. Dakle, tranzitna Lilith se našla na 14°28' Scorpiosa i konjuktirala JU rx na 14°09' što ukazuje na "novac kao uzor svih zala" ( ili jednostavnije, "smrtni neprijatelj dolazi iz inozemstva i nosi oružje za pasom" ) dok je drugi važni indikator pozicija Merkura na 6°55'(r) Strijelca u konjukciji na natalnu Lilitha na 6°39' Sg, što u ovom slučaju simbolizira "manji novac" (u odnosu na Jupiter), ali i domaće ljude, igrače i sam klub u cjelini (Merkur je vladar ASC u natalu) koji je "znao, ali je šutio", pravio se da ne zna što ga čeka kada CDKA dođe u Split.
        Za sam kraj spomenimo najjači indikator za sva događanja na utakmici i oko nje: tranzitni Pluton se nalazi na 11°34' Lava, retro, i točno u minut je u egzaktnoj opoziciji na solarni Merkur u 6.kući na 11°34' Vodenjaka. Aspektna energija Plutona (moć) i Merkura (natalni vladar) u napetim aspektima koji su Hajduka višekratno "pratili" od trenutka obnove na Visu pa nadalje, sada su učinili full of circle. "Tko se mača lača, od mača će i nastradat!" To i jest suština Plutona: da maksimalizira početno stanje do te mjere da dovede do stupnja neizdrživog pritiska koje traži proboj na viši level, to jest transformaciju. Transformacije nema ako se "ne ostavi staro za sobom". Hajduk, ipak, nije takav klub , niti ima takav mentalni sklop da može pustiti da sve voda nosi sa sobom. Stoga i jest uslijedila tek prva od mnogih budućih "odmazdi" jer se usudio odbiti biti moćan, iznad drugih.
        Ha, rekli bi cinici, takav mu je ( Hajduku ) horoskop, drugačije i nije moglo biti. Jerbo, on ( Hajduk ) živi vječno i bez da ima vlast nad životom i smrću. On je ( Pluton u 1.kući u aplikacijskim i skladnim aspketima prema oba svjetla, "izvora života" ) princip djelovanja moći. On je moć sama po sebi. 


_______________________________________________________________________________
      Napomena:
                 U pisanju teksta korišteni su podaci i slike sa službenih web stranica HNK Hajduk Split, dijelovi iz brojnih knjiga Jurice Gizdića kao i ostalih dostupnih izvora na internetu, kojima se svima zajedno ovom prilikom zahvaljujem.