utorak, 26. studenoga 2019.

ŠTO DONOSI VENERA U JARCU 2019.


VENERA U JARCU 
 ILI UROD MASLINA       


           Ulaskom Venere u znak Jarca 26. studenog ove godine, dolazi do emotivnih promjena u odnosima među ljudima, ali to nije ništa neočekivano jer situacija promjene događa se prilikom svakog ulaska u novi  znak tijekom tranzita kroz zodijak. Kako je Venera po naravi planeta benefit, a spada i u pet osobnih, onih koje opisuju karakter pa time najdirektnije utječu na ljudsku sudbinu, to je i njeno novo simboličko značenje uvijek interesantno ljudima.
           Da bismo simbolički opisali Veneru u Jarcu, najlakši način za to je kroz neku sliku. Fotografija ispod jedna je od mogućih slikovnih prikaza ove pozicije Venere.

               
   

              Maslina kao stablo astrološki je simbolizirana planetom Saturnom, a Saturn je sinonim za znak Jarca. Stoga možemo staviti jasnu korelaciju i istoznačnost između ta tri pojma. S druge strane, Venera kao planet sinonim je za dar, a najčešće su to stvari koje mogu stati u ruku ili ih ruka drži. Kako u tu simboliku spadaju i pokretne stvari, to mogu biti i ključevi od automobila. Ipak, tu blagodat bi prije opisale neke druge pozicije Venere od ove u Jarcu ! Znak Jarca oslikava nešto skromnije, do njegovih darova se dolazi sporije i težim putem, ali zato njegov pečat duže traje – vrijednost dara tijekom vremena ne gubi na cijeni ili gubi mnogo sporije negoli je to slučaj kod drugih znakova. Ergo, plod masline bio bi dar u opisu Venere u Jarcu.
              Najčešća tumačenja značenja Venere u Jarcu vrte se oko sudbine pa bi to predstavljalo sudbinsku ljubav, onu koja traje za cijeli život. To ne znači nužno i najsretniju ljubav, ali svakako onu koja uzima najviše vremena. Kako jedno ne poništava drugo, to može opisivati i ljubav pod stare dane. Naravno, nisu izuzeti ni slučajevi velike razlike u godinama među partnerima kao i mogućnost da ljubav/veza bude na čvrstim temeljima zvanim financijsko – poslovna sigurnost ili građenje ambicije u tim zadanim okvirima. Ponekad ova pozicija označava i neku ljubav na koju se dugo čekalo ili na mogućnost da se stara ljubav vrati. U negativnom smislu, ova Venera odbaciva sve što je površno i nerealno u odnosima među ljudima pa to može simbolizirati i prekid nekog odnosa te biranje solaže umjesto grdne makljaže. Istina, ovakve kombinacije više su u domeni aspekta Venere sa Saturnom, no kako je ovom prilikom sam Saturn u svojem središtu, to on preko tranzitnog vladarstva nad Venerom ima moć nad njom, što je ekvivalent utjecaju  da su kojim slučajem u aspektu. Nogometnim rječnikom rečeno – Saturn i Venera trenutno odigravaju dupli pas !

                
Ulazak Venere u Jarca

                    Ako pogledamo sliku astrološkog neba u trenutku ulaska Venere u Jarca, možemo dati i neke opće prognoze oko promjena koje nadolaze. Zadnji separacioni aspekt Venera je imala u konjukciji sa Jupiterom. Jupiter u svojem središtu, u zagrljaju sa Venus, nudi obilje svega blaga božjeg, ali u nekoj budućnosti. To bi se moglo nazvati i ljubavnom investicijom koja će se u budućnosti višestruko uvećati. Osim u znaku, Jupiter je jako postavljen i u kući; na vrhu je kardinalne 4.kuće, egzaktna konjukcija – a ona sama po sebi predstavlja izvor duše/sigurnost, a s njom se uvijek vezuje i simbolika nekog kraja i novog početka. Jupiter je i u egzaktnom kvadratu na liniju horizonta ASC – DESC pa je tako direktno involviran na sve kardinalne osi horoskopa te je u ovom slučaju njegov utjecaj izrazito blagonaklon za sve sfere života. Ergo, Jupiter je sudbinski dobro postavljen prilikom Venerinog tranzita u znak Jarca. Da bi to značenje bilo još upečatljivije, pobrinuo se sam odnos Sunca i Mjeseca. Oni su u aplikacionoj konjukciji, orbis 8°, a to simbolizira opasan završetak, transformaciju i potom regeneraciju kroz novi početak kojega simbolizira New Moon. ( Btw, i silni potresi koji su se događali u Albaniji i nešto manje u BiH uoči samog Mlađaka u opisu su ove pozicije odnosa između dvaju izvora života – Sunca & Mjeseca. )
                    Prvi aplikacijski aspekt Venera ima sa Uranom; energija trigona obećava laganu iznenadnu i brzu promjenu koja će dati silne darove/plodove. ( Ako se nekome više sviđa, može upotrijebiti i pojam užitak. ) Uran je u svojem padu, u materijalnom znaku Bika, pa su darovi/užici prvenstveno materijalne prirode. Kako je Uran drito na stupnju Mjesečeve egzaltacije, to je plodnost/sočnost dodatno potencirana. Reklo bi se, ako i jest pad u materiju, bar će biti svega u obilju.
Ako se vratimo na simboliku masline, ovaj prvi aplikacijski aspekt Venere sa Uranom bi predstavljao izuzetno dobar urod ove godine. I to ne samo kvantitativno već je i kvaliteta ulja iznadprosječna. Naredni aspekt  Venus nakon Urana jest onaj sa Marsom - sekstil koji nudi uspjeh kroz obostranu suradnju - koji je u svojem ženskom, noćnom središtu – u Škorpionu. Transformacija i regeneracija u ovom slučaju simbolizira i dobru cijenu ulja koja se može dobiti od strane drugih nakon što se u uljarama odvoji sve što je suvišno iz maslina te kao rezultat poteče žuto tekuće zlato. Simbolika 4° na kojem je Mars u vezi je sa kućom, domom, gdje će se ulje najviše trošiti, isto tako i uskladištavati.
Znakovi Jarca i Škorpiona su dosta slični po naravi; teški i nepopustljivi, sudbinski i fatalni, žestoku volju imaju za vlašću, javnom ili u sjeni. Oba simboliziraju i odbacivanje svega što je suvišno da bi se došlo do određenog cilja. Jedan predstavlja vrijeme u cjelini, a drugi vremenske cikluse i njihova ponavljanja, na većem ili manjem levelu od prethodnog stanja. Ovo sve navodim iz razloga asocijativnog povezivanja između aspekta Venere i Marsa, ali i teškog dodira Saturna i Plutona, aplikacijskog, koji određuje budućnost pa tako i ishod "catcha" Marsa i Venere.  ( Simbolika odbacicvanja kod masline se očituje i time ukoliko je neka bolest napala stablo, obrambeni mehanizmi odbacuju plodove, a štite samo stablo; umjesto maslina, na granama ima puno lišća. To je nužnost ukoliko se želi dugo trajati; radije neka propadne jedna godina sa plodom negoli samo stablo !  Btw, ne kaže se zaludu da je maslina kao majka - i time je nezamjenjiva, dok je vinova loza kao žena - i time podložna raznim utjecajima i promjenama, ergo, itekako je zamjenjiva ! )

                     
           Šta se same Venere tiče, njen krajnji rezultat se očituje u Saturnu. Tu gledamo njegov prvi aplikacijski aspekt, a to je sekstil sa Merkurom -  i opet znak Škorpiona iskače kao iz paštete ! Osim što je usredotočenost dobro izbalansirana – aspekt sekstila – dodatnu važnost daje i činjenica da je ovdje Merkur vladar kardinalne 1. i 10. kuće. U 2.kući horoskopa Merkur najbolje zarađuje novac tako da trguje. Ergo, bit će para od ulja !

                                
Little part of paradise - otok Čiovo i Trogir u pozadini

            I na kraju, ako to nekome nije jasno, da podvučemo ono što je bitno. Ako je na primjeru maslina sve jasno kao dan, ulazak Venere u znak Jarca će i na emotivnom planu donijeti jako lijepe promjene. A sve one koji žive u Hrvatskoj i bave se prosvjetom, nakon mjesec dana štrajka mogu očekivati dogovor koji će im podignuti/uljepšati status u društvu. Dakle, premijer Plenković će ipak morati dignuti koeficijente složenosti posla zaposlenicima, a ne samo osnovicu plaće. Ako neko sumnja u to, to je obećanje koje je Jupiter u Strijelcu ( visoko obrazovane institucije, ministarstva i zakoni ) dao Veneri dok su bili zajedno prije negoli je ona poželjela imati malo više slasti u životu. Malo više poštovanja u društvu za one koji obrazuju naciju, molim ću lijepo !