nedjelja, 22. prosinca 2019.

BOŽIĆNA EKLIPSA


                          Od svih planeta najvažniji su oni koji simboliziraju izvore života, Sunce – tijelo i Mjesec – duša. Od svih aspekata najvažniji/najsnažniji jest konjukcija, onaj koji dvije različite energije spaja u jedno. Taj "spoj" može biti skladan ili u potpunom neskladu, ovisno o naravi planeta. Sunce i Mjesec su arhetipovi za najrazličitije energije - spoj vatre i vode. Prevedeno, spajanje neba i zemlje/noći i dana/muškog i ženskog/unutarnjeg i vanjskog daje energiju koju je teško kontrolirati, često daje probleme u životu tako da pati jedan dio života u odnosu na drugi. Ali ako se sve krajnosti uspiju pomiriti u jednoj točci, tada osoba može lako mijenjati sebe i svoj život; sve su mogućnosti "na stolu" te se može zacrtati ispravan put sebi u budućnost.
                     Dakle, naglasak je na pojmovima promjena i budućnost. Ono što u astrologiji ponajviše označava promjenu jest Eklipsa i to na način kritičnog vremena za promjenu, promjena koja će doći sviđalo se to kome ili ne. Ono što slijedi nakon tzv judgement daya jesu posljedice, ilitiga budućnost.
             Znamo da postoje dvije vrste eklipsi – Solarna und Lunarna – a pojednostavljena razlika među njima jest ta što je kod solarne Sunce "jače", a samim time i ugroženije dok kod lunarne to isto važi za Mjesec. Kako nas uskoro očekuje s početkom kalendarske zime solarna Eklipsa u Jarcu, to ćemo u ovom tekstu malo baciti nos i pronjuškati šta ima u astrološkom smislu vezano uz to.



            U 2019. godinu smo ušli sa solarnom eklipsom 6. siječnja pa bi "red bio" da godinu i ispratimo na isti način. Dolazak se dogodio na 15° Jarca, a ispraćaj se očekuje za koji dan na 4° Jarca. To imamo zahvaliti tranzitu Sjevernog Mjesečevog čvora kroz znak Raka – i njegovoj suprotnosti, Južnom Mjesečevom čvoru kroz znak Jarca. Hod kroz jedan znak traje otprilike 18 mjeseci i uvijek se kreće unazad.
           Ono što razlikuje obični Mladi Mjesec - konjukcija Sunca i Mjeseca - od Solarne Eklipse jest to što kod eklipse "u igru" ulaze mjesečevi čvorovi. Da bi konjukcija dva svjetla/luminara/izvora života bila i eklipsa/pomrčina, nužno je da os mjesečevih čvorova - sjeverni/južni - bude maksimalno udaljena 15° od točke egzaktne konjukcije. Sve iznad tog orbisa obična je konjukcija, Mlađak s vremenom "trajanja" od 4 tjedna, do narednog Mlađaka u novom znaku. Utjecaj eklipse mnogo je duži, od nekoliko mjeseci do pola godine pa se stoga njoj s pravom posvećuje više pažnje u astrologiji.
                       Općenito, što je točka eklipse bliža osi mjesečevih čvorova, to je njena ekspresija snažnija i samim time važnija. Dolazna eklipsa u 2019. godini je imala orbis od 11°, a ova koju možemo nazvati i Božićna eklipsa – događa se dan nakon Božića po Gregorijanskom kalendaru, na Stjepandan – ima orbis od 4°. Po tome je ona jačeg karaktera. Drugi faktor koji treba uzeti u obzir jesu aplikacijski aspekti, kako Mjeseca koji ukazuje na neposrednu stavrnost ( "sve ono što je oko mene, na što ne utječem, što se događa spontano i prirodno samo po sebi, a što izaziva u meni emotivnu reakciju; ono što me čini pasivnim i nesvjesno ovisnim; na Mjesec se ne može ničim utjecati, ali on izaziva reakciju na sve oko nas" ), tako i vladara eklipse; u ovom slučaju to je Saturn. Božićna eklipsa ima "gomilu" aplikacijskih aspekata pa tako i projiciranu konjukciju dva glavna faktora - Mjeseca i Saturna što joj daje dodatnu težinu. Treći po redu faktor snage jest činjenica da se eklipsa događa u kardinalnom znaku – oni imaju simboličku snagu početka ili pokretanja , što je u korelaciji sa početkom 4 godišnja doba, a to "obećava" lakše izbacivanje/izražavanje energije samom astrološkom znaku. Četvrti faktor se odonosi na individualnu razinu svakog natala ponaosob gdje u prvom planu treba promatrati da li se eklipsa nalazi u kardinalnoj kući ili čak u konjukciji sa njenim vrhom, a potom i da li pada u kakvu konjukciju ili opoziciju sa ponekom natalnom planetom. ( Osim konjukcije još su bitni i kvadrati, manje trigoni i sekstili jer narav eklipse jest promjena, a od sve planetarne energije čovjeka ponajprije izuvaju iz cipela tzv "prisilni aspekti", a to su konjukcija, opozicija i kvadrati, nikako ne lakoća i servilnost promjena koju "nude" sekstili i trigoni. )
Razlog zašto se eklipsa lakše/snažnije manifestira na vrhovima kardinalnih kuća jest, opet, sama narav eklipsa. One simbolički predstavljaju sile prirode koje su jače od čovjeka samog i njegove osobne volje pa ih se s te strane uzima kao nepovoljne astrološke događaje, ali i jako važne. Kako sve što je u naravi prirode/vanjskog/materijalnog prvenstveno proizlazi iz pozicije pojedine planete u kući, a ono osobno/duhovno/psihološko očituje se kroz planet u znaku – npr postoji razlika između Marsa u 2.kući gdje osoba ulaže mnogo energije da bi ostvarila zaradu, bori se teško za svaki euro i nikad joj nije dosta jer sve brzo i potroši i Marsa u znaku Bika koji opisuje jaku seksualnu narav, posesivnost, sklonost dobroj hrani i piću, u čemu se najčešće pretjeruje jer to i jest narav Marsa – pretjerivanje – to jasno proizlazi da je kanal za oticanje energije eklipse jači kroz kuću negoli znak. Orfskroz, ono što astrologiji daje posebnu ljepotu jesu granični slučajevi, situacije kada moramo komparirati i kuće i planete, a to se očituje kada se eklipsa nađe u kući koja nije kardinalna, ali "zahvati" planetu koja je vladar kardinalne kuće.

        
Kairos - bog sretnog trenutka iz 4.st.p.n.e. iz samostana  Svetog Nikole u Trogiru

                     Prije negoli astrološki proanaliziramo Eklipsu, mora se istaknuti činjenica da ovo nije "uobičajena eklipsa". Naime, bit će obilježena nedvosmisleno sretnim okolnostima pa bi sve korjenite promjene i zacrtani planovi za budućnost trebali "izaći na dobro". Mogli bi je usporediti sa simboličkim značenjem iz grčke mitologije Zeusovog sina Kairosa, poznatog i kao bog sretnog trenutka. ( Legenda kaže da se Kairos kretao tiho i nečujno među ljudima, dajući im priliku da ga uhvate za čuperak. Mogućnost za tako nešto dogodi se jednom u životu i tko u tome uspije, smatra se sretnim čovjekom u životu. Kiaros budi u ljudima oprez, budnost i odvažnost jer oni koji su plahi, strašljivi i nesigurni, koji se boje promjene i djelovanja, ti ne mogu "uhvatiti Kairosa". Ergo, Kairos nudi priliku za sreću, ali sve ovisi o čovjeku. Može birati hoće li pokušati, može uspjeti ili neuspjeti. Ali ako se usidri u vlastitoj realnosti, ostane "u sigurnosti", ne bude ništa riskirao, tada nikad neće uhvatiti svoj sretan trenutak. Kairos provocira, izaziva čovjeka da se žrtvuje za druge, voli, bude hrabar i čini smjela djela. Kairos je straga ćelav, a čuperak s glave mu je moguće uhvatiti samo kada mu padne sprijeda, pred lice. Ergo, čovjek mora stati licem pred lice, suočiti se sa izazovom ako želi uhvatiti Kairosov čuperak, nema skrivanja ili bježanja. Ako se kome sve ovo čini prekompliciranim za shvatiti simboličko značenje Kairosa, možemo to "stisnuti" u jednostavniji moto, a on glasi – sreća prati hrabre ! )

                          Krenimo s tumačenjem same slike neba. Koordinate su date za Split, a vrhovi kuća mogu odstupati stupanj – dva za ovo područje Europe. Eklipsa u 1.kući naglašava direktni utjecaj na sam život, ali i to da čovjek kao pojedinac ima "vlast" upravljati svojim životom, bilo na dobro ili zlo. Svi vladari eklipse, kao i samo "fizičkog događaja" – ASC – nalaze se u istom znaku, Jarcu. Zadnji separacioni aspekt Mjeseca bio je sa Uranom u Biku, a to ukazuje na oslobođenu snagu emocija koje bude čovjeka, daju mu novu volju za životom, intuitivni početak promjene, feminiziranost stavova. Prvi aplikacioni aspekt Mjesec čini sa Jupiterom u orbisu od 1°13" što ga čini jako izražajnim. Ekspanzija sretnih okolnosti, "pamet prosuta po putu" jer nije ni potrebna, širenje svih planova za budućnost. Vladar Eklipse je Saturn na 20°43" Jarca, a njegov prvi aplikacioni aspekt ustvari će biti egzaktni stelij Sunca, Saturna i Plutona na 23° Jarca. To bi značilo ozbiljne prepreke i skrivena ograničinja u ostvarivanju vlasti nad samim životom, njegovim upravljanjem i ambicijom da se bude "sam sebi dovoljan". Ali i duboku spoznaju kako stvari funkcioniraju pa se realističnije usmjeriti ka pojedinom cilju.

        


                    Ili kako nam to Kairos – bog sretnog trenutka poručuje, budimo hrabri i odvažni, a Eklipsa odgovara, ali ne i bez zrna razuma u sebi, naglašenost elementa zemlje, južnog čvora i Saturna u svojem središtu daje priliku za obračun sa prošlošću, svođenje svih računa i poravnanje na nulu, novi početak u strukturnom smislu koji se tiče/udara na sve kardinalne vrijednosti u zodijaku. Činjenica da bitni faktori u eklipsi Mjesec, Jupiter i Uran su znaku izgona ili pada, pred strogog, ali pravednog suca Saturna stavlja u zadatak posao koji njemu najbolje pristaje. Sve što nije valjalo u prošlosti, propast će samo od sebe tijekom vremena, makoliko se tome jedna strana grčevito odupirala. S druge strane, bit će nagrađeni oni koji su dugo na uspjeh čekali, marljivo radeći u tišini, gradeći čvrsti plan koji će se dugoročno ispuniti.