utorak, 7. siječnja 2020.

LUNARNA EKLIPSA - INTELIGENTNA POMRČINA




       Ulaskom u novu 2020. godinu, približili smo se "na korak" i Lunarnoj Eklipsi koja se ima dogoditi ovoga petka 10. siječnja, u večernjim satima po srednje – europskom vremenu. Ona je i mundani ricochet na Solarnu Eklipsu s kojom smo ispratili prošlu godinu. Ako je zadnja eklipsa u 2019. okvalificirana kao sretna, ova kojoj idemo u susret čini se mnogo zafrkanija. Ali... uvijek postoji i neko ali...

      Nećemo griješit dušu pa reći da je i ova Eklipsa pred nama sretna, ali nije ni toliko zlokobna koliko bi se to moglo na prvi pogled zaključiti. Štaviše, ova se Eklipsa može nazvati i inteligentna pomrčina, ali krenimo u razlaganje situacije.

       
Lunarna Eklipsa 10. siječnja 2020.


      Koja god da je eklipsa u pitanju – Solarna ili Lunarna – u znakovima Jarca ili Raka ona uvijek ima i "prizvuk sudbine" u sebi. Kada se tome pridoda i prisustvo Saturna u jednom od ta dva znaka – a on je planetarni sinonim za sudbinu – tada "težina vremena" još više dolazi do izražaja. Kako je sudbina u svojem središtu – znaku Jarca – to sve ono što se ima dogoditi biti će univerzalna pravda, kao zbir svih prethodnih događaja koji daju za rezultat točno koliko se i zaslužuje i ni "cencu" više ili manje od toga. Saturn je sudac, neprikosnoveni i najmoćniji među poznatim i vidljivim u svijetu Zodijaka. A da je pravda spora, ali dostižna, također možemo zahvaliti her Saturnu, iako ona nekad stigne i prekasno pa se čini da Saturn i nije tako pravedan kako se čini. Naravno, ima i toga, ali ovaj put nije taj slučaj.

       Opće okolnosti koje prethode Eklipsi opisuje nam zadnji separacijski aspekt Mjeseca. Ovdje imamo trigon Mjeseca sa Neptunom. Dvije "ženske planete", obje u svojem središtu, u skladnom aspektu. Ergo, ovo "čitamo" kao pobjedu emocija u svakodnevnom životu. Naglašenost mašte, snova, intuicije, mistike, tajnovitosti, "slijepe odanosti" koja prelazi u ovisnost u međuljudskim odnosima. Ofkors, božićno – novogodišnji blagdani i jesu vrijeme kada se nastojimo prvenstveno u intimnim krugovima emotivno zaštiti i biti sretni. Kako Neptun "najbolje pliva u trigonu", ovaj aspekt opisuje i štošta što će ostati skriveno, javnosti nepoznato. Od konzumacije "svega i svačega", velikih poslova sa tekućinama, špijunskih aktivnosti do snova o novim svjetovima u galaksiji ( upravo je obznanjeno postojanje planete u svemiru koja bi, po svemu sudeći, bila prikladna za "kolonizaciju" u nekoj budućnosti ).

        Mjesec je u svojem središtu pa osim što opisuje opće okolnosti, on je i nositelj svih aktivnosti; vladar je Eklipse te njegovi aspekti određuju "jedan kroz jedan" sve što nas bitno očekuje. A očekuje nas casimi efekt. Naime, prvi aplikacijski aspekt kojeg će Mjesec imati jest opozicija sa Merkurom. On se već danima "šulja" i prati Sunce, spaljen, kao da je "mozak odavno već otišao na spavanje". I dok svi već "iz aviona" očekuju mundanu katastrofu – Mjesečeve nailazeće opozicije prema Saturnu i Plutonu, a potom i sama konjukcija Saturna i Plutona, ali i tranzitnog Sunca, sve unutar 24 sata, na 23° Jarca ( a to je u egzaktnoj opoziciji sa Trumpovim Saturnom na 23° Raka !!! ) - Merkur se iz stanja "spaljenosti" ( combust ) pretvorio u "srce Sunca" ( casimi ).

        Termin spaljen/combust u astrologiji se koristi iz starijih srednjovjekovnih vremena, a u Europu je došao iz arapske astrološke tradicije, kao i termin casimi/u srcu sunca. Smatralo se da svaka osobna planeta koja se nađe u orbisu od 10° od Sunca jest "spaljena", to jest da gubi svoj "identitet" te je potpuno podređena Suncu. Prevedeno, to bi značilo da pojačava ego i utječe na zdravlje svojom planetarnom simbolikom. Pa bi tako Venera dala lijepe ljude i talenat za umjetnost, ali i površnost, sklonost materijalnim stvarima i taštinu u odnosima; Mars bi dodatno ojačao tjelesnu sposobnost i samo zdravlje, ali i pojačao ratobornost, želju za vođenjem drugih, sklonost da osoba "sama sebi naudi"; Merkur bi proširio talente za govorništvo, pisanje, sklonost putovanjima, ali bi kao spaljen osobu činio prijetvornom, sposobnom za inteligenciju u negativnom kontekstu, ego bi bio izuzetno naglašen, objektivnost zamijenjena velikom subjektivnošću, a u društvu bi obično dominirala prodornim glasom koji nikome "neda doći do riječi".
       Vremenom se napustila praksa tumačenja o "spaljenom Marsu" jerbo su naravi Sunca i Marsa dosta slične pa se te dvije planete međusobno uzdižu, "hrane jedna drugom", mada ostaje činjenica da je "tata" uvijek Sunce, a "sin" je Mars pa ovisno o znakovima i drugim planetarnim konstelacijama ponekad sin nadvlada oca, mada je češći slučaj da sin sluša svog oca, uči od njega te nestrpljivo želi da jednom postane autoritet drugima kao što je i otac njemu.
        Vrijeme je i Venerinu spaljenost "ublažila" pa se danas ona takvom smatra onda kada se nađe oko 7° ispred ili iza Sunca. Njena spaljenost nije toliko "razvikana" u astrologiji jer se radi o benefičnoj planeti, kao da "dobijamo više negoli nas pripada", a to su okolnosti koje nikome nebi "teško pale u životu", dapače. Uostalom, Venera ima narav planete koja pliva pola metra ispod mora, blago je nesvjesna, ali ljupka i neodoljiva pa joj se štošta oprašta. Btw, vicevi o glupim plavušama samo su metafora o neodoljivosti ljepote i ljubavi, kojoj manje – više svi teže u životu, a koje izlaze iz usta ljubornih žena i muškaraca: jedni se "žale" na ljepotu, a drugi na ljubav.
      Naposlijetku, spaljeni Merkur je do dana današnjeg "ostao na tapetu" jer kao takav može biti izuzetno opasan; zamračuje um važnim osobama i vladarima (Sunce), a daje im intelektualnu potentnost pa u konačnici takvi ljudi "prvo sebi naprave bradu", a podanicima, onima ispod sebe, "milostivo" daju, od bogate gozbe, preostale "mrvice sa stola".
        Ipak, u ta ista "stara vremena" Merkuru se pripisivala i okultna simbolika; tajno znanje koje se prenosi samo "odabranima": raznorazni simboli pentagrama i heksagrama, sa još "starijim imenom", grčkim Hermesom, u potrazi za alkemijskim znanjem u kojem se nastojalo obične metale pretvoriti u zlato. Ofkors, taj "postupak" je urodio pronalaskom tekućeg metala, to jest žive, a još su je zvali i tekuća vatra. Naravno, svaka sličnost sa Isusovim pretvaranjem vode u vino je "slučajna". U to doba još nije bio poznat Pluton pa se sva simbolika koju terminološki nije uspio "pokriti" znak Škorpiona pripisivala Merkuru. Danas znamo da svaki jak aspekt Plutona i Merkura naglašava mentalnu aktivnost i nadprosječnu sposobnost za sticanje novog znanja. Da li će to biti usmjerenje ka zlu ili dobru, ovisi o pozicijama samih planeta. I tu sada dolazimo do pojma casimi ili kako je to arapska astrologija nazvala  - u srcu sunca. Astrološki se ta pojava događa onda kada su Sunce i Merkur u konjukciji manjoj od 17" (minuta). Takav Merkur daje ljudskom egu objektivnu svijest, nadprosječnu inteligenciju, spsobnost intuitivnog razmišljanja i donošenja jednako takvih odluka – sve naprečac, ali ustvari sa genijalnim rješenjima.


Merkurov heksagram


       Dakle, prvi aplikacijski aspekt Mjeseca jest upravo sa ovim i ovakvim Mekrurom, tek 6" udaljenom od egzaktnog srca Sunca. Utjecaj "narodnih masa" ( Mjesec u Raku) takav je da se čini da će napakostiti ljudima koji su na moćnim položajima ( Sunce u Jarcu ). Pozicija Sjevernog mjesečevog čvora u Raku daje dodatnu snagu kolektivitetu, masama i "sudbini koja se kotrlja sama po sebi". Reklo bi se, snaga emocija će potpuno nadvladati hladni razum i vlastodršce koji surovo i autoritativno vladaju. I bilo bi sve tako, vjerojatno novi rat na Bliskom istoku, sa Amerikancima i Iranom u glavnim ulogama, uz sufliranje brojnih drugih "zainteresiranih strana". No, ovaj supermen od čovjeka proći će neokrznut. Američki predsjednik Donald Trump kockao se dosad mnogo puta u životu, nekad je gubio, nekad dobijao, a ovaj put će donijeti dobru odluku. O toj odluci ovisit će sve drugo što bude nadolazilo. Situacija je teška i opasna, ali u samom vremenu eklipse, kada napetost bude na vrhuncu, Trump će izvaditi svoju najjaču kartu koju će tada imati.

Natalni horoskop Donalda Trumpa

       Ako se kratko osvrnemo na njegov horoskop, vidimo da ga čeka muka ježeva unutar njegove republikanske stranke i političkih istomišljenika, ali i političke konkurencije iz Demokratske stranke u Kongresu i Senatu - 11.kuća u horoskopu političara predstavlja Parlament ( Saturn u 11.kući natala koji "strpljivo čeka" da mu "preko puta sjednu" tranzitno Sunce, Saturn i Pluton 12. i 13. siječnja ove godine, samo par dana nakon Eklipse; blizina natalne Venere će bitno umanjit popularnost unutar stranke ). Ergo, Trump će dugoročno ipak biti "spaljen" jer nitko ozbiljan u Americi nije sretan što mu je na čelu države čovjek koji sve radi sam i na svoju ruku pa onda blisko političko okruženje ga nastoji "pokriti" koliko je moguće, ne radi Trumpa samog već zbog državnih interesa. Trumpu na ruku trenutno ide to što je rođen na Puni mjesec, vladari horoskopa su mu Sunce i Merkur, samo Sunce mu je ojačano izuzetnom snagom volje konjukcijom sa Uranom i Sjevernim mjesečevim čvorem dok je natalni Merkrur u egzaktnoj konjukciji sa tranzitnim Mjesečevim čvorem. Ergo, Trump povlači savršeno dobre poteze, sve bazirano na instinktu i jakoj volji, mnogima to nije po volji, "ali to je njihov problem", rekao bi Trump. Ipak, ima tu jedan veliki problem. Država nije isto što i privatna firma i vođenje biznisa s pozicije apsolutne vlasti jer nitko nije niti može biti vlasnik države. U neka starija vremena bilo je i toga, a ima i danas u nekim totalitarnim društvima, no takvi pokušaji u najmoćnijoj državi svijeta neće proći nekažnjeno. Trumpu se crno piše, ofkors. Čeka ga skorašnja opozicija Saturna u odnosu na natalni i to je pozicija koja daje najveću moguću moć u materijalnom svijetu, ali i spoznaju gdje su granice, bolno rastriježnjenje i postepeni gubitak moći.

       Amerika je dosad vladala svijetom jer je bila u dealu sa svojim političkim saveznicima pa bi svako soliranje vrlo brzo moglo joj se obiti o glavu. Toga su zasad svjesni ljudi iz svijeta politike, ali će sve više toga postajati svjesni i obični Amerikanci. Naime, ako promotrimo konstelaciju svih planeta u momentu Eklipse, uočavamo da je devet planeta na jednoj polovici zodijaka, a jedna planeta stoji nasuprot. Iako nije riječ o "čistoj" konstelaciji vjedra/kofa sa drškom (planete unutar jedne polovice zodijaka bi trebale biti unutar aspekta opozicije, uz granicu tolerancije od 15°, što ovdje nije slučaj već se radi o aspektu inkonjukcije od 150°), može se koristiti terminologija nepravilna konstelacija. Poanta ove konstelacije jest ta da sve planete rade zajedno u korist one koja stoji sama, izdvojeno; ta planeta tek treba da se "uzdigne", da "naraste", a pri tome će joj pomoći sve ostale planete. Ovdje se radi o Mjesecu, u svojem središtu, znaku Raka. Znamo da je Amerika država sa naglašenim znakom Raka, sa jako dobrim planetama u tom znaku, a još joj bolje stoji vladar Mjesec u Vodenjaku koji "diše" u velikom trigonu te samu naciju/državu čini tehnološki superiornom drugima, ali i okrenutu ljudskim pravima ( što je korjenito čini drugačijom od Rusije i Kine; skoro je pa nemoguće zamisliti da netko u Moskvi ili Pekingu slobodno prosvjeduje zbog državne politike u inozemstvu ili kod kuće - bez "posljedičnog efekta" kojeg je Johnny-fala na pitanju-Štulić  opjevao stihovima samo nemoj, nemoj po glavi, druže plavi - dok je to u Americi uobičajen demokratski standard, a poradi tog "demokratskog standarda", američka vojska se bavi samo intervencionizmom i ratovanjima izvan svojih granica dok trećina ili četvrtina ruske i kineske vojske je "u fukciji" čuvanja režima što ih ekonomski slabi, a vojno čini manje učinkovitima; u konačnici, demokracija nikad nije skupa – mnogo je skuplje imati autoritativni režim ili u ovom slučaju, autokratu Donalda Trumpa na čelu države ).

        Ergo, ne bojte se rata ni možebitne iranske osvete Americi. Trumpa će kazniti sami građani na izborima 3. studenog ove godine. Toga dana tranzitni Mjesec će mu prijeći preko Urana i Sunca, tranzitno Sunce i Uran će biti u opoziciji, Mars iz Ovna gadno će napasti njegov natalni Jupiter dok će siesta iz Jarca opet biti brojna: Jupiter na 21°, Pluton na 22° i Saturn na 26° u "otvorenom ratu" sa njegovim natalnim Saturnom i Venerom dok će alkemičar Merkur biti retrogradan na 25° Vage i činiti brojne napete aspekte.


Australija svoj spas od požara vidi u dolasku kiše, a svijet u odlasku Donalda Trumpa iz Bijele kuće


       I gle čuda, dan nakon izbora, Merkur postaje direktan ! Ofkors, taman da notiramo da Amerika dolazi sebi dok pravi "povratak na staro" dok će stvarno usklađivanje starog i novog biti obilježeno ulaskom Saturna u znak Vodenjaka. To je jedina pozicija u kojem Saturn u sebi nosi mušku energiju ( u svim drugim znacima Saturn je uvijek "ženska snaga", čak i onda kada predstavlja nekog muškarca u potpunosti; žena se ne izlaže previše kao muškarac već strpljivo čeka svoju priliku, to je osnovna razlika u dvjema različitim energijama ). Kao "muškarac", možemo očekivati od tog budućeg američkog predsjednika da povrati ulogu vlastitoj državi koju je imala prije negoli ju je "okupirao" Donald Trump - da okupi oko sebe međunarodnu koaliciju, kojoj će biti na čelu, zasnovanu na zajedničkim vrijednostima, ali i interesima. 
       Simbolički, biti prvi među jednakima opisivao bi Mars u Vodenjaku dok Saturn u svojem "muškom središtu" naglasak stavlja na zajednički interes, u kojem bi Ameri imali pravo  prvokupa, u skladu sa svojom moći i sposobnošću da privuku sebi najbolje od najboljih.
    Ili da se još plastičnije izjasnim, "buduća Amerika" bi najbolje za svijet funkcionirala ako bi na sebe "preuzela" simboliku kralja techno - house glazbe - Carl Coxa. Čovjek ima egzaktnu konjukciju Sunca i Merkura u Lavu, u egzaktnoj opoziciji sa Saturnom u Vodenjakom. Old school  koja je uvijek metar - dva ispred drugih i tako stalno s jedne strane podiže ljestvice vrijednosti, a s druge te iste vrijednosti "kontrolira". Crna boja kože i fizički izgled koji je daleko od statusa sex simbola samo potenciraju  "američke demokratske vrijednosti", a  koje su ovom Englezu dale mogućnost da bude  netko i nešto u svijetu koji je , ne danas već oduvijek - surov i težak.