četvrtak, 26. ožujka 2020.

NEW L.A. WOMAN ILI 21. CENTURY FOX




             Pojam sinhronicitet spomenut je prvi put od strane poznatog švicarskog psihologa Carl Gustav Junga, a značio bi, otprilike, istodobna pojava prividno nepovezanih zbivanja. Kako se Jung između ostaloga bavio i astrologijom, njegova tumačenja pojedinih psiholoških termina se mogu drito inkorporirati u astrološku građu. Jungov princip kolektivnog nesvjesnogsuštinske povezanosti koju svi mi dijelimo unutar uma – kao npr u snu, nije ništa drugo negoli astrološka simbolika za Neptun i 12.kuću horoskopa. A kako Jung za sinhronicitet - kojeg razlikujemo od sinkronizma, koji predstavlja samo istovremenost dva događaja – kaže da je najkorisniji za buđenje svijesti, to "vozimo paralel slalom" sa Neptunom i usmjeravamo njegovu energiju tamo gdje je on najbolji/najkorisniji. Ergo, Neptun je egzaltiran u Vodenjaku. Stoga, notiramo ono što i ptice na grani znaju – planet Uran, kao primarni vladar znaka Vodenjaka, sinonim je za buđenje. Rezultat pojačane budnosti jest sposobnost korištenja slobodne volje u većem obimu od onih koji "u glavi spavaju" ( ili su pospani i spori jerbo je budan onaj tko je i brz i svjestan ). Naposlijetku, Uran se u kontekstu vremena pojavljuje kao kvalitet dok bi herr Saturn bio kvantitet. Još preciznije, Saturn bi označavao vrijeme u kalendarskom smislu, a Uran ono što je u skladu s vremenom. Kako sinhroniciteta nema ako nema smisla koji povezuje različite neuzročne događaje, to bi ono što je u skladu s vremenom bilo i dovoljno pomodno, u trendu da se može uočiti u gomili/masi jer drugačiji oblik postojanja sinhroniciteta nije nemoguć. Dakle, Uran je nekad prasak/eksplozija, bilo rakete koja leti u svemir ili terorističke tempirane bombe, a nekad svjetionik - lučonoša koji obasjava u noći obalu i hrid na kojoj se nalazi ili pak bengalka, zapaljena najčešće na tribini kojeg nogometnog stadiona. Kako god, Uran je vidljiv/uočljiv, on nam dolazi nenajavljen ili mu sami idemo u susret. Uskladiti kurs broda u odnosu na svjetionik na obali/hridi znači uhvatiti pravi kurs. Uhvatiti pravu frekvenciju u pilotskoj kabini... Surferi kažu da je tek svaki trinaesti val onaj pravi val..

         Ili živjeti u skladu s vremenom znači biti Billie Eilish i potaracati svu konkurenciju na dodjeli Grammyja. I dok jedni u njoj vide tržišni potencijal koji bi mogao zamijeniti tvornicu novca u Fort Knoxu, ja u njoj vidim new L.A. Woman radi koje bi se Jim Morrison rado ustao iz groba. Kad bi mogao...


                                                                                      BILLIE  EILISH

              Ali taj karizmatični catch egzaktne konjukcije Morrisonovog Sunca i Billieinog Plutona – koji zajedno slavu i moć znače – moguć je samo ako je netko od njih legenda iz vječnih lovišta. Znamo, dan koji je donio slavu za Billie Eilish, označio je i smrt za jednog od najboljih košarkaša u povijesti NBA lige, Kobe Bryanta, čije je karijera, a i sama smrt, blisko vezana uz Los Angeles. Dodjela Grammyja vezana je uz L.A. kao i Morrisonov kreativni život, Bryantov također, a kako je to Billiein rodni grad, jasna je i njena dublja vezanost za City Of Angel. Ofkors, škotsko – irska duša Billie, Mjesec u Vodenjaku, blisko je vezana uz Morrisonovo irsko porijeklo: egzaktna konjukcija njenog Mjeseca sa njegovim Ascenedentom; 12° dodatno upućuje na 12.-u kuću i daleko prekomorsko porijeklo ( Uran = izbjeglica, stranac koji nepozvan i naglo dolazi ), ali i činjenicu da tkogod u sebi "ima nešto irsko", u anglikanskoj WASP – ovskoj Americi mora "zubima čvrsto gristi" ako želi uspjeti ili sebe samog prikazivati kao eksces, otklon od "normale", koji po "zakonu velikih brojeva" mora biti pripušten u mainstream kad se za to stvore "uvjeti".

                I tako, Morrison je pljunuo na oca, visoko vojno lice, i cijeli američki establishment kojega on predstavlja – svaka sličnost sa Branimirom Johnnyjem Štulićem, frontmenom grupe Azra, nije uočljiva samo onima koji na spomen Johnnyja dobiju žulj u cipeli - dok je wunderkind Billie planetarnu popularnost i doslovce histeriju među mladima, postigla pjesmama u kojima se ističu depresija i nezadovoljstvo životom, gubitak smisla i volje za ičim. Kakav li je tek to šamar u lice propagatorima american lifestyle-a ! No, poučeni dosadašnjim iskustvom planetarnih zvijezda mlađe dobi, pred Billie nije nimalo jednostavno i lagano razdoblje života, makoliko bi se mnogi željeli mijenjati i biti u njenoj koži. Krenimo, stoga, u blitzkrieg na horoskop Billie Eilish i kratera koji je nastao "meteorskim udarom" - osvajanjem svih najprestižnijih nagrada na 62. godišnjoj dodjeli Grammy, 26. siječnja ove godine u Staples Centru, Los Angeles.


Billie Eilish, natalna karta i progresije za 26. siječnja 2020.


           Natal Billie E. nam otkriva naglašenost četvrtog kvadranta horoskopa, a takva situacija je prisutna kod ljudi koji u dotu nasljeđuju dobar startni položaj, odskočnu dasku u odnosu na druge. U njenom slučaju se radi o roditeljima koji su po profesiji glumačko – glazbeni par. Štonobisereklo, ne pada jabuka daleko od stabla.Nadalje, Sunce se nalazi u bliskoj konjukciji sa vrhom neba u 10.kući, Venera s kraja 9.kuće u još je bliskijoj konjukciji sa MC dok je prednatalna Solarna Eklipsa u egzaktnoj konjukciji sa vrhom neba. Ergo, karijera i ambicija je prisutna, uz naglašavanje personalityja i veliku naklonost ženske publike. Osim što je 4.kvadrant naglašen, s njim su usklađena i tri osnovna pokazatelja horoskopa: Sunce u Strijelcu, Mjesec u Vodenjaku i ASC u Ribama. Billie ima naglašenu 12.kuću horoskopa, a prisustvo Urana u ovoj kući, izuzetno jakog – u svojem je središtu i dispozitor je Mjesecu – daje sklonost ka suicidalnim mislima. No, dobri aspekti Urana prema Veneri, Suncu i MC ustvari su se "okrenuli" na kreativnost u kojoj je opjevavanje depresije postalo "in". Mars u Ribama, u istoj kući, dodatno slabi životni elan i čini ga ovisnim o psihičkim utjecajima koji se poput spužve upijaju u Billie. Lilith na samom kraju kuće, iako nije u direktnoj konjukciji sa vrhom ASC – poradi malog orbisa kojeg Lilith ima – na "skriveni način" otkriva seksualnu zavodljivost, a koja se čini "smušenom", onako kako i sam znak Ribe jest; zato joj i služi glazba, ako ne već droga ili alkohol, da "izbaci iz sebe" svoju erotičnost. Ako je kojim slučajem i prikriven utjecaj Lilith na ASC, onda to svakako nije jaki kvadrat kojeg ima sa Plutonom; aspekt erotičnosti u kojem sila Boga ne moli. Upravo ovaj aspekt Plutona sa Lilith "izvlači" Lilith na vidjelo jerbo je Pluton u jakom kvadratu sa linijom ASC – DESC pa su njeni odnosi sa drugima "na ivici noža", a sve po principu život ili smrt, sve ili ništa.
           Ako postoji još koja naivčina koja misli da se na ovome svijetu išta može lakše prodati osim sekusalnosti umotane u kakav god kurentni skupi celofan, neka se okrene vjerskim knjigama – one svoj planetarni uspjeh mogu zahvaliti ničem drugom negoli kontroliranom seksu, baziranom na gomili zakona i propisa tko, skim, gdje i kako smije općiti i još sugeriraju koji broj djece bi bio "poželjan" da se vrsta/rod može regenerirati ili širiti. Oni što se zgrožavaju nad knjigama koje opisuju budućnost koja nam se upravo događa – pri čemu osobno držim da je Brave new world od Aldousa Huxleya iz 1932. za čovječanstvo u cjelini na većem stupnju crvenog alarma od mnogo razvikanije 1984, još razvikanijeg George Orwella – koji ima puno boljih knjiga od dotične – izdate 1949. godine, dva i pol mjeseca prije negoli je Sovjetski Savez testirao svoju prvu nuklearnu bombu pa je i totalitarna budućnost tada gledana optikom komunističke prijetnje za tzv slobodni demokratski svijet bila u gro – planu. Ako znamo da se Austro – Ugarska raspala prvenstveno iznutra – postala je prevelika sama sebi – zbog gomile administrativnih propisa koji su "gušili" svakodnevno funkcioniranje – život u Beču nije isto što i život u Jajcu, a zakonom se željelo postići upravo to (sic!) - zbog čega država nije bila održiva u dramatičnim okolnostima zvane rat, isto se može reći i za bivšu Jugoslaviju ( kulturološke, ekonomske i vjerske razlike su bile prevelike da bi to sve zajedno moglo živjeti u "slozi i ljubavi" osim pod željeznom vojničkom čizmom i ideologijom koja je "rezala svakoj ptici krila veća od dopuštenih"; što je dopušteno, a što nije, različita tumačenja po tom pitanju naposlijetku su i toj državi presudili ), a danas je EU na "dobrom putu" da joj se dogodi ista sudbina, opet zbog raznih zakona i propisa koji nemaju blage veze sa stvarnim životom; razlike između "funkcioniranja" života na Malti i u Finskoj su ogromne, a zakoni imaju intenciju da se jednako provode. Ergo, da bi opstala, EU se nužno mora više centralizirati, u suprotnom ona već sada pokazuje da je "prerasla samu sebe" i da slijedi laganini proces difuzije, razlivanja i raspršivanja u kojem svatko ima lufta vuči na "svoju stranu". U tom kontekstu, izlazak Velike Britanije iz EU je dobitak za samu EU, držeći se tradicionalne engleske poslovice manje je više.
                Ergo, velike države ( po teritoriji i stanovništvu ) da bi dobro funkcionirale, moraju imati jaku središnju vlast, a demokratske slobode tu više odmažu negoli pomažu. Što su individualna prava i slobode veće, to je i središnja vlast slabija. Kaos koji nastaje prilikom propadanja jednog sistema/države i stvaranje budućeg/novog, astrološki simboliziramo Plutonom – on najbolje "lovi u mutnom" – a odmah potom slijedi i Uran kao new order, novi poredak, ideologija i vlast. Pluton i Uran zajedno, u kakvom god da su aspektu, ukazuju na fundamentalne promjene na mundanoj razini, skoro pa uvijek uz rušenje starog i "suvišnog" pa se budućnost čini prijetećom i opasnom. Billie Eilish preko konjukcije Plutona i Venere ima i aspekt Plutona sa Uranom; prevedeno, ovdje je Venera kopča koja povezuje ove dvije planete i stvara "opasni mix". Kako se kod nje sve ove planete nalaze iznad horizonta, štaviše, Venus i Pluton su blizu vrhu neba pa su time "uočljive na daljinu", moć i karizma koju Billie ima na mase – a koja izvorište ima upravo u njezinoj seksualnosti – postaje planetarna. Da se ne lažemo, ono što masi može biti privlačno, pojedincu koji to nosi u sebi, s vremenom može postati sve teži teret. Kako će ga Billie nositi, teško je reći: usklađivanje privatnog i javnog neće biti lako, a nužno će donijeti i stanovita odricanja, gubitke. Sjeverni mjesečev čvor je u 4.kući, a Sunce se "zabilo" na južni; Sunce je vladar 6.kuće pa možemo prognozirati da će slava i ambicija narušiti njeno zdravlje – znak Lava prvenstveno znači vitalnost/fizički život pa tek onda sve ostalo. Ipak, kako je vladar Sjevernog mjesečevog čvora, Merkur na 4°43' Jarca također završio u 10.kući te ima aplicirajući sekstil sa Marsom u 12.kući to se opet vraćamo na ono što smo ranije već notirali: Billie je od vlastite depresije načinila pogonsko gorivo za svoje kreativno djelovanje.
        Njezin stariji brat Finneas u horoskopu je prikazan kao Saturn na 10°15'(r) Blizanaca iz 3.kuće. Kako ovaj Saturn dolazi iz 11.kuće, osim samog brata simbolizira i Billienu slobodnu volju. Za razliku od planeta iz 4.kvadranta koje su već "otprije razvijene", ovaj Saturn iz 1.kvadranta ukazuje na planetarnu energiju koju tijekom života tek treba razviti. Kako je riječ o Saturnu, očito će proces "upravljanja" slobodnom voljom biti nešto duži negoli da se radi o primjerice Merkuru ili Marsu. Kvaka je u tome što je ovaj Saturn dio moćnog, pokretačkog T – kvadrata, u kojemu su još i Pluton ( a preko konjukcije s njim i Venera ), a žarište je u psihički nabrijanom Marsu , na kojega se preko kvadrata kojim "pucaju" Saturn, Pluton i Venera, nadovezuju i Llilit i sam ASC. Suštinski najdublje korito za oticanje energije jest u međusobnom odnosu Saturna, Plutona i Marsa što ukazuje na razračunavanje sa vlastitim demonima u sebi. Ovaj planetarni spoj nije "mačji kašalj" i bez jakog "odskoka" pitanje je kako bi Billie u sebi samoj sve to "sažvakala". Ergo, žarište energije u Marsu u 12.-oj svoj "izlaz iz svega" traži u nasuprotnoj kući i znaku. To je Djevica, znak slabosti, ali i marljivosti u radu, 6.kuća inklinira istom pa je Merkur kao vladar sada u "dvostrukoj ulozi": i kao vladar buduće karme i kao razrješenja napetog T – kvadrata. Aspekt Merkura prema Marsu sve vraća na početak, sve se ciklički ponavlja. Ergo, psihička ranjivost je forte na kojem gradi uspjeh u karijeri, a s njom i planetarnu popularnost. Stoga se s pravom može postaviti pitanje: dokle će to trajati ? Aaaah, glupo pitanje, ofkors, live and let die, svaki novi dan možda je i posljednji. Bez prijetnje smrti i nestajanja nema ni najdubljeg užitka u životu i baš tu je ono mjesto gdje se u ovu opasnu planetarnu kombinaciju T – kvadrata "ukazuje" kurva i svetica - Venera, točka gdje "razum ide spavati", a moć zavođenja postaje oružje moćnije i od nuklearnog arsenala.



             Brat Finneas ima "teret križa" na sebi u vidu jake opozicije Marsa i Saturna, obje planete u lošem dostojanstvu dok se to na Billie manifestira kao "udarac sudbine" kvadrata tih istih planeta. Promjenjivi znakovi i kuće, Mars u 12.-oj, a Saturn poradi retrogradnosti također ima simboliku kao da je u zatvorenoj 12.kući, čine Billie izuzetno ranjivom osobom. Kako su njih dvoje, kao brat i sestra, neizostavni tandem u stvaranju Billienog uspjeha, da bi se ta duga cesta nastavila u nedogled, ključno je da zadrže status quo kojeg sada imaju: Finneas je manje eksponiran i kao takav ima određenu slobodu da ima privatni ljubavni život dok će to kod Billie biti mnogo teže izvodljivo. Njih dvoje su win – win za planetarnu slavu: svatko ponaosob može privlačiti mase, i muške i ženske, jer nisu nikome " seksualna konkurencija" – stupanj dekadencije društva , fala bogu, još nije došao do toga da se incestni odnosi mogu tolerirati. Jupiter kao vladar Južnog mjesečevog čvora, ali i Sunca na vrhu 10.kuće, smjestio se u Billienu 4.kuću, manje od stupnja orbisa od pozicije Sunca u natalu S.A.D. Osim što to ukazuje na veliki uspjeh upravo u vlastitoj zemlji, taj isti uspjeh će je gušiti poradi konzervativnosti i njegovanja dobrih običaja u američkom mainstreamu. Ovaj Jupiter je također retro pa s te strane olakšava "život u 12.kući" dok brojni trigoni prema Marsu, Lilith i vrhu ASC financijski krpaju sve zakrpe kojeg novac u životu može učiniti: nema dobrog aspekta prema Veneri i Mjesecu pa da možemo kazati da će Billie biti sretna osoba – štaviše, egzaktna inkonjukcija Jupitera sa Mjesecom ukazuje na trajnu frustraciju u životu – ali će zasigurno život učiniti lakšim. Kako će osjetljiva psiha podnijeti nesrazmjer između količine novca s jedne i sreće s druge strane, pitanje je na kojeg nema jednostavnog odgovora.

             Ako se prebacimo na stanje u Billieinim progresijama na dan dodjele Grammyja, uočavamo više "egzaktnih faktora". ( Osim egzaktnih aspekata, plus/minus 1°, u progresijama drugi faktori i nisu bitni. )
            Prog ASC na 14°39' Ovna unutar jednog stupnja je orbisa sa progresivnim SO 15°24' Jarca, no kako se ASC kod "zimskih znakova" kreće brže negoli Sunce, to će kroz vrijeme tek doći do egzaktnog aspekta i "silovanja ega" u odnosima sa drugima. S druge strane, međusobni aspekti progresivnih planeta i vrhova kardinalnih točaka su drugog reda veličine; prvotni su oni u odnosu na natalne pozicije, a Billieino pro SO upravo hrli kroz narednu godinu – dvije ka egzaktnom sekstilu prema natalnom ASC 17°18' Ribe pa će njeno javno nametanje drugima nailaziti na dobar feedback. Isto tako možemo prognozirati i pojavu nekog "mužjaka" u njenom životu, a koji bi imao doći iz kruga njenog radnog okruženja. Lik bi trebao biti stariji i autoritet u svojem poslu.
Progresivni hod ASC će "jednakim tempom" dostići i trigon prema natalnom PL 15°33' Strijelca iz 9.kuće. Kako Pluton vlada većim dijelom 8.kuće, to možemo kladiti se u milijun dolara da će Billie početi plivati u većoj gomili novca, ali sama neće biti zaslužna za njega; to će biti i svojevrsno iskušenje za nju, da povuče sebi granicu gdje završava njena osobna moć, a gdje se ona ruši ukoliko pokuša zagristi jabuku veću negoli joj zubi to mogu podnijeti. Pluton u 9.kući, a naglašen i vladanjem zadnjim stupnjevima znaka Škorpiona nad tom kućom, ukazuje na religiozan status Billie u svijetu; pripadnici njene "vjere" ( glazbe! ) će je slijepo obožavati dok će onima drugima vjerojatno ići na živce. No, to i jest u skaldu sa simbolikom Plutona – ili si sa mnom ili protiv mene, treće mogućnosti nema!
             Prog VE 13°21' Jarca u sekstilu je sa natalnom Lilith na 13°12' Ribe, a taj aspekt upravo ukazuje na prigušenu seksualnost, zaogrnutu hladnoćom i depresijom u ženskim znacima, kojima kao da viče, vapi za pomoć..pardon, ljubav, samo ona uistinu usrećuje dok novac tek olakšava život.
Ipak, Billie se nije pojavila "s neba pa u rebra", ona je u glazbi prisutna već nekoliko godina, a ovo je sada bio okidač. Na to ukazuje prog UR na 22°42' Vodenjaka koji "otrprije traje" prema natalnom MC 22°24' Strijelca u egzaktnom sekstilu. Kako je natalni Uran drito pola stupnja u egzaktnom sekstilu/trigonu prema liniji MC – IC, to Billie nasljeđuje talent od svojih roditelja kojeg do genijalnosti vodi višegodišnji mukotrpni rad – ništa nije isisano iz malog prsta – u suprotnom bi sve završilo po onoj prošla baba s kolačima.
             Vladar njenog polja kreativnosti je MO na 12°38' Vodenjaka, na vrhu 12.kuće, što je dodatni indikator "ljubavne boli", ali i njene osobne uskladištene emotivne energije. Progresivni hod Mjeseca na 12°10' Vage, kroz natalnu 7.kuću, dao je sebi odušak u prihvaćanju od strane drugih i veliku popularnost. Mjesec simbolizira prvenstveno naklonost ženske publike, a sam znak Vage da će Billie vjerojatno postati modna ikona na kojoj će korporacije zarađivati gomilu novca putem reklamiranja svega i svačega, direktno i indirektno.
          Točku na "i" u progresivnim indikatorima ukazuje Mars na 20°29' Ribe sa egzaktnim kvadratom prema natalnoj VE 20°34' Strijelca, što predstavlja otklon od brige "a šta će drugi o meni mislit"; znak u kojem je MA je taj koji "predstavlja problem", što kod Billienog slučaja simbolizira situaciju "sama sebi sam neprijatelj" pa ispod radara prolazi agresivnost aspekta, a na površinu izbija magičnost i opijenost života kakav je moguć većinom još samo u pjesmama.


Billie Eilish, solar 2019 - 2020.


                Pogled na godišnji solar 2019 – 2020. otkriva nam vrhom ASC na "kraljevskom stupnju" 15°09' Lava da Billie očekuje velika slava u životu, naravno, ukoliko na to ukazuje i sam natal. Egzaktni trigon natalnog Plutona prema sol ASC ističe jaku karizmu i veliki financijski iskorak. Položaj vrha ASC u natalnom 6.polju naglašava brigu o zdravlju i poslovnu aktivnost kroz suradnju s d rugima. Blizina natalnog Mjeseca sa vrhom DESC tome pridodaje i "ovisnički odnos" sa javnošću; vlastita intima, kao i cijela obitelj, naći će se pod povećalom drugih i biti "upletena" u brojne odnose sa drugima. Samo Sunce se, pak, našlo u kreativnom 5.polju, tamo gdje sami sebi sreću stvaramo, a u natalnom 11. -om, gdje sreća dolazi neočekivano i od strane drugih. Da to ne bude samo tek "šuplja priča", ukazuje i aplikacijska konjukcija Sunca sa svojim vladarom Jupiterom, također smještenim u solarnom 5.polju. Istina, Jupiteru su malo "skresana krila" poradi pada u znaku Jarca, ali je materijalna usmjerenost garantirano uspješna poradi egzaktnog trigona sa sol Uranom, vladarom polja javnosti i poslovnih odnosa u solaru, a koji se "namjestio" drito u konjukciji sa točkom Fortune iz natala na stupnju Mjesečeve egzaltacije, 3° Bika. Gle čuda, ova Fortuna se nalazi u 2.kući, a u solaru se u toj kući nalazi Mjesec na 26°41' Djevice te ima aplikacisjki trigon, orbisa 2°, sa sol Venerom 28°39' Jarca. Ova Venera je izuzetno važna ne samo poradi toga što je vladarica već spomenutog sol Urana već i zato što je vladar sol MC, 8°37' Bika, a sama se nalazi u 6.kući čime je dodatno naglašena Billieina potreba da uči iz suradnje sa drugima. Na samom početku sol 5.polja našao se Merkur na 14°34' Strijelca ulazeći u egzaktnu konjukciju sa natalnim Plutonom; to je aspekt "brzog učenja" i savladavanja prepreka u hodu, ali i sposobnosti za manipulaciju i upravljanje drugima. Kvadrat tog Merkura prema natalnom ASC označava pretjerano verbalno i intelektualno trošenje, kako u odnosima s drugima, tako i na različite poslovne ugovore koji će stajati pred njom kao izazov. Ipak, u pozadini svega ipak je "blaženstvo" velikog trigona kojeg solarni Jupiter i Uran zatvaraju prema natalnom Merkuru na 4°43' Jarca tako da do krivih prosudbi ipak nebi smjelo doći. Solarni Mars na 19°48' Škorpiona zatvara neugodni kvadrat prema sol ASC te može činiti Billie prgavom i svadljivom u očima drugih, a situaciju u vlastitom domu napetom i "pretjesnom" za život. No, kako je taj Mars u bliskom trigonu sa natalnim ASC te se još smjestio u natalnu 8.kuću, ovo je ustvari prikaz ogromne "pritajene vatre", privlačenja osobnom moći tuđih resursa sebi samoj– čitaj: novca ! Mars u svojoj kući i noćnom/ženskom središtu te u dobrom aspektu sa natalnom linijom ASC – DESC potencira nadzor energije drugih koja može biti izuzetno opasna ako se sama Billie otme samokontroli. S druge strane, u erotskom smislu, ovo je play of the day/week/month/year; "ko preživi, pričat će".

62. godišnja dodjela nagrada Grammy, Staples Center, L.A.

                   Prijeđimo sada na sam početak godišnje dodjele Grammyja u Staples Centru. Sam događaj je obilježen decentnom atmosferom zbog iznendne smrti Kobe Bryanta nekoliko sati ranije, tim prije što je upravo u toj istoj dvorani odigrao brojne velike utakmice u dresu Lakersa.  ( Tranzitni Mjesec taman je radio opoziciju na Bryantovo natalno Sunce, što je svojevrsno "izalaganje vlastitog života očima javnosti". Vlastita smrt je, eto, Bryantu donijela i novi naramak  "popularnosti", što se može tumačiti i kao crni humor, ali ostaje, kao bolna činjenica, "živa istina". )Odlazak velikog čovjeka opisuje nam separacija vladara 1. i 7.kuće u kvadratu, SO & UR oboje u lošem dostojanstvu, obje planete u kardinalnim kućama te u ovom slučaju i krajnji dispozitor događaja – Uran kao vladar Sunca, vladara Ascendenta – u jakom kvadratu na liniju ASC – DESC. Kako ovdje Sunce predstavlja i sve ljude u dvorani, to je riječ o važnim ljudima – Sunce – koji su autoriteti u glazbenim trendovima, ali očekuju "presudu javnosti" – što će reći 7.kuća, to jest ne vladaju situacijom već su usmjereni na odnos sa drugim ljudima, saveze i neprijateljstva. Da se nešto važno valja iza brda, a što će naknadno biti vidljivo, otkriva nam aplikacijski sekstil Mjeseca na nultom stupnju Ribe u 8.kući prema kulminirajućem Uranu u 10.kući. Ergo, događaj započinje pod jakom muškom aurom – SO 90° UR, smrt Kobe Bryanta – ali će se nastaviti sa modernom, ženom u trendu – MO 60° UR – Billie Eilish će postati zvijezda večeri. Mjesec u 8.kući, kao i sam aspekt sekstila, ukazuje na suradnju sa drugima da bi došlo do revolucije u statusu, neočekivanog preokreta kojeg simbolizira Uran na vrhu neba.
          S pozicije same Billie, tranzitni Jupiter se nalazi tek 10'' od egzaktne opozicije prema natalnom što daje ekstremni potencijal za rast i širenje u svim smjerovima. No, kako astrološka teorija kaže, okidači događaja su najčešće tek 3 planete: mundano Uran, osobno i duboko nesvjesno, na instinktivnoj razini Mars te nesvjesno i na objektivnoj razini - Mjesec kao faktor okolnosti u kojima se nalazimo i na koje ne možemo utjecati. Ergo, kod Billie se dogodio Mars. Kao vladar MC, krajnji je cilj svakog u dvorani, a našao se u 5.kući, zabava i kreacija, radost i sreća, na 16°01' Strijelca, manje od stupnja orbisa prema natalnom Billieinom Plutonu. Strijelac i sreća – to ide jedno s drugim kao prst i nokat, ali u "društvu" sa Marsom to ide samo kroz neko natjecanje, borbu. Istina, Grammy nije sport, ali Mars u Strijelcu se bori i želi pobjediti druge upravo po nekim zamišljenim sportskim pravilima. Stoga, već smo notirali da je u progresijama kod Billie Mars u vrlo bliskom egzaktnom kvadratu prema njenoj natalnoj Veneri. Na početku dodjele nagrada, aspekt se ponavlja, skoro u minut egzaktan MA 90° VE. Istina, skoro bi bilo pa bogohulno očekivati sa ovim aspektom dobiti nagradu u nekoj vrsti umjetničke discipline. Pa ipak, ono što bi se aspektom moglo opisati kao napad, silovanje ili u ratničkom smislu pretjerana uporaba sile, naposlijetku se i dogodilo svima u dvorani Staples Centra. Da bi "napad" bio uspješan, pobrinulo se jako dostojanstvo Venere – egzaltacija u Ribi – i njena "sklonost" da padne na fore i fazone ako se uspije dotaknuti njena emotivna dubina. Da je Venera "sva smantana" dokazuje i njena bliska konjukcija sa Neptunom, aplikacija, planetom koja vlada njome. Dakle, Mars se "sudara" i sa Neptunom u svojoj maksimalnoj snazi, a ne samo Venerom i to brutalnost kvadrata Marsa prema Veneri svodi na podnjošljiv nivo za "široke mase". Ofkors, pitanje za milijun dolara bi bilo slijedeće - da li bi od svega ovoga bilo išta da se Venera i Neptun, oboje u jakom dostojanstvu, nisu našli na Billieinom natalnom ASC. Kako se prikazujemo drugima i kako nas drugi vide, otkriva nam upravo vrh ASC. A na njenom vrhu ASC našla se ženska magija, božanstvo poput antičke Afrodite, snaga vala/vode pred kojom se svi klanjaju ili guraju u stranu. O, da, upravo nam kvadrat Marsa pokazuje da je tek "na prvu loptu" Billie naivna/nevina jer "na drugu" se uočava da itekako zna što radi/želi.

Billie Eilish, glazbeni nastup na dodjeli  Grammyja


         Idemo dalje sa događajima u Staples Centru. Prvo je na red došla njena izvedba pjesme When The Party's Over u 6:40 p.m. ASC je na 24°32' Lava i u egzaktnom trigonu prema MC s početka Grammyja na 24°20' Ovna. Iz navedenog, kao i mnogi drugi generali nakon bitke, možemo zaključiti kako je Billiein performance bio jedan od highlightsa večeri. Ovaj stupanj je u "nadležnosti" Ribe i 12.kuće pa je i sam nastup tek naknadno "otrkriven" kao jedan od vrhunaca Grammyja. Da je izvedba pjesme bio početak nečeg važnog – a što je dugo bilo akumulirano i čekalo "svojih 5 minuta" – pokazuje nam i IC na 20°03' Škorpiona, skoro u minut egzaktnoj konjukciji sa solarnim Marsom na 19°48' Skorpiona, u istoj kući i pojačanog sol Fortunom na 15°25'. Ovakav Mars "preuzima kontrolu" u svojem neposrednom okruženju, lagano – štonobisereklo tiha voda brege dere – jer je jak, u svojem središtu, uz nus – pojavu gomile ljubomornih, ali koji se to ne usuđuju javno pokazati već tek škorpionski, podmuklo, držeći duboko u sebi stvarno osobno mišljenje o Billie.

Billie Eilish, Grammy za pjesmu godine

                Prvog Grammyja, onog za pjesmu godine – Bad Guy – Billie je osvojila u 7:42 p.m. Odmah u oči pada ASC na 7°26' Djevice, što je u egzaktnoj opoziciji sa njenim natalnim Marsom na 7°14' Ribe. Mars na vrhu 7.kuće "obećava" fajt u odnosu sa drugima jerbo je Mars uvijek i neka vrsta vidljivog početka, iako kao posljedica nečeg što dolazi iz prošlosti. Naravno, ovakav Mars, kada mu se sve "poklopi", nosi u sebi i "obavijest" – urbi et orbi – pokloni se ili bježi, princess is coming. Istina, Mars bi više opisao "dolazak princa", no cjelokupni styling Billie odaje u sebi nešto unisex, s čim se mogu svi identificirati. Kako 7.kuća u svom najboljem smislu predstavlja savez sa drugim ljudima, to bi u ovom slučaju bio savez sa bratom – Mars u Ribi, brat Finneas iz sjene – a usmjeren prema "trećim osobama". Ofkors, Mars simbolizira i nešto što se ističe pa u simbolici njenog natalnog iz 12.kuće i sesktila sa Merkurom iz 10., ali i kvadrata sa Saturnom iz 3.kuće, možemo "nacrtati" i naziv pjesme Bad Guy, sa "upečatljivim" stihovima u refrenu so you're a tough guy, like it really rough guy. Da rezimiramo, ovakav Mars simbolički "nasađen" drito na vrh 7.polja, kojem je primarni vladar Vaga i Venera, u korelaciji je sa tranzitnim kvadratom Marsa i Venere te istim tim kvadratom progresivnog Marsa prema natalnoj Veneri.

Billie Eilish, Grammy za najboljeg novog umjetnika/cu

         Drugi Grammy se dogodio u 8:25 p.m. , dodijeljen za kategoriju najboljeg novog umjetnika. Slobodno možemo reći, ako se prvi mačići u vodu bacaju, s drugim Grammyjem više ništa nije slučajno, a to potvrđuju i astrološki indikatori. ASC se "namjestio" na 16°28' Djevice sa egzaktnom opozicijom Venere 16°10' i Neptuna 16°56' u Ribama. Kako već i "ptice na grani znaju", planeta na vrhu kardinalne kuće najjača je planeta, ona vuče cijeli kvadrant "u akciju". Ovdje se to planetarno značenje multipliciralo: linija tranzitnog horizonta ASC – DESC se poklopila sa njenim natalnim horizontom na 17°18' Ribe/Djevice, ali i bliskim kvadratom sa tranzitnim meridijanom IC – MC na 15°11' Strijelca/Blizanaca. I kao u onoj reklami za kućanske aparate - "ali to nije sve" – tranzitni Mars na 16°07' Strijelca na vrhu 4.kuće "zarolao" je cijeli drugi kvadrant te su svi u neposrednom okruženju Billie skopčali da je opasni neprijatelj u blizini. Utoliko gore po neprijatelje, mogla bi im Billie odgovoriti jerbo njen natalni Pluton iz 9.kuće na 15°33' Strijelca instinktivno je osjetio krv na mundanom području te joj poručio ubij ili ćeš biti ubijena. Naravno, ovdje nije riječ o prislanjanju cijevi pištolja na čelo ili čačkanju bubrega vrškom noža već o kontekstu moći kao produktu novca koji tek ima nadoći. Summa summarum, često ponavljana fraza o bivanju "na pravom mjestu u pravo vrijeme" astrološki nije ništa drugo negoli kada nam se što više planeta poklopi sa vrhovima kardinalnih kuća, kako tranzitnih prema natalnim, tako i obratno pa ako su još i unakrsno, u tzv velikom križu, vrhovi meridijana i horizonta u bliskom aspektnom orbisu "pokriveni", tada se se slikovito možemo poslužiti još jednom frazom – ovo izuva iz cipela !


Billie Eilish, Grammy za najbolji album godine


         Naredna dva Grammyja dogodila su se strelovito brzo jedan za drugim; onaj za album godine u 8:37 p.m. dok je tri minute poslije, u 8:40 p.m., uslijedio i za snimku godine. S obzirom na neznatne promjene u vrhovima kuća unutar te tri minute, mogli bismo na uvid iznijeti samo jedan za tumačenje događaja. Ipak, svaka nagrada ima svoje značenje i neki astrološki odbljesak "u prostoru i vremenu" – ergo, na vrhove kuća u horoskopu. Album When We All Fall Asleep, Where Do We Go u samom svojem nazivu krije i odgovor: radi se o složenoj rečenici u kojoj prvi dio ( u prijevodu: Kada svi zaspimo ) možemo astrološki povezati sa Billienim natalnim horizontom ASC – DESC 17°18' Ribe/Djevice, a zarez bi simbolizirao "most koji razdvaja" pa bi druga rečenica ( u prijevodu: Kamo idemo ) bila u svojevrsnom sukobu sa prvom rečenicom. U astrologiji sukob je sinonim za kvadrat pa druga rečenica nije ništa drugo negoli tranzitni meridijan IC – MC na 17°59' Strijelca/Blizanaca, a koji stoji u egzaktnom "sukobu" sa natalnim Billienim ASC – DESC. Ergo, da ponovimo još jednom, tzv "veliki križ" nas mrvi i ubija, no to se odnosi na one sa "slabom kičmom"; tamo gdje je kičma ( Sunce & Saturn ) jaka, prepreke i neprijateljstva ( kvadrati i opozicije ) "postoje" da bi se pokazala vlastita snaga jer prepreke i neprijateljstva treba nadvladati. I da proširimo još dublje ovu misao, ono šta na personalnom planu guši druge ljude u bliskom susretu sa jakom kičmom/Suncom i Saturnom, nije ništa drugo doli ego. No, kada se uzdignemo na viši pijedestal u životu (Saturn), tada bolje "bacamo vlastitu svjetlost", drugi nas lakše uočavaju, i ono još bitnije – lakše nas podnose. Štaviše, počinju nam se diviti ili čak i zavidjeti. Stoga, kada vas drugi podučavaju kako je svakom čovjeku njegov ego najveći neprijatelj, to je samo polovična istina. Druga polovica istine je da je ego i najveći saveznik za uspjeh u životu. Svačiji uspjeh je omeđen granicama: osobnim /Sunce i društvenim/Saturn postignućima. ( Ova "štorija" o Suncu, Saturnu i egu može se i irverzibilno "nacrtati" kroz jednu "jupiterovsko - plutonsku" mudrost: Najbolji su ljudi oni koji traže istinu, ali su ujedno najopsniji oni koji su istinu pronašli.)

Billie Eilish, Grammy za najbolji snimak godine


        U 8:40 uslijedio je Grammy za najbolji snimak godine te je s njim Billie zaokružila poker asova – sve četiri najvažnije glazbene nagrade u jednoj kalendarskoj godini. Kod završnog šah – mata uočava se neki novi diskurs promatranja na Billie. Naime, od prevladavajućeg dotadašnjeg Marsa i napetih aspekata koji su pratili osvajanje prethodnih nagrada, sada u prvi plan izlazi Her Majesty – Venus. Horizont ASC -DESC na 19°38' Djevice/Ribe i meridijan IC – MC na 18°40' Strijelca/Blizanaca snažno aktivira natalnu Billieinu Veneru na 20°34' Strijelca, kulminirajuću na njenom vrhu neba prilikom rođenja. Ergo, kako planeta najbliža MC – u daje "završni odgovor" u nečijem tumačenju horoskopa, tako je i nezaobaravna večer iz Staples Centra za Billie završila upravo onako kako joj je to i horoskop "obećao" – neskrivenim oduševljenjem i naklonošću u javnosti. Ofkors, za Veneru nema ništa bolje/ljepše negoli kada za njom drugi trče, a što se zorno moglo vidjeti usporedbom statusa prilikom dolaska na ceremoniju dodjele nagrade i nakon završetka; prije samog početka, u pratnji Billie bile su tek dvije "gorile" dok je prilikom davanja prvog intervjua u offu, unutar samog Staples Centra – dakle, u kontroliranim uvjetima - nakon završetka cijelog događaja, "sanitarni kordon" činilo 8 tjelohranitelja. Znaju Ameri da pokretni Fort Knox, star 18 godina, treba čuvati jednakom mjerom kao što se to nekad čuvala i ondašnja zjenica u oku !

Billie Eilish, poker Grammyja  u rukama
   


         
                                                                                              JIM  MORRISON


      Kako i sam naziv ovog teksta sugerira, ima neka tajna veza između Billie Eilish i Jima Morrisona. Tolika da, osim notorne asocijacije za sinonim nove žene made in Los Angeles, poučeni "iskustvom" Morrisona kroz prizmu "jednake težine" bivstvovanja kao rock zvijezde i sex simbola, mlađahnoj Billie smo "udahnuli" i atribut lisice 21. stoljeća. "Lisica" bi simbolizirala inteligenciju, ali kroz optiku prijetvornosti ili dvostrukosti.


         Kao mali podsjetnik – moć Morrisona nije ni u glazbi ni u poeziji; oni su tek podloga ilitiga lakmus papir za ultimativni status muškog sex simbola. Druga polovica 60 – ih prošlog stoljeća, hippie pokret i tzv flower power generacija bili su idealni ambijent za Morrisona i njegovu pobunu protiv obitelji i američkog establišmenta. Mada se on sam distancirao od mainstream hipijevštine, količina skandala koja ga je pratila – a prvenstveno vezanih uz seks i drogu – u kolektivno sjećanje ga je "ugurala" kao jednu od najvažnijih ikona ne samo tog razdoblja već cijele povijesti rock'n'rolla. Ah, ni prvi ni zadnji kojega pamtimo po tome u glazbi; ali je nesumnjivo prvi takvog kalibra sa jakim obiteljskim bekgraundom – otac admiral u američkoj mornarici - fakultetskom naobrazbom ( kinematografija ) i uspješnom glazbenom karijerom. Pa kad te Morrison "jebe", onda doista ne znaš jel mu pri tome izražajnija donja ili gornja glava! ( Na Mensa testiranju u srednjoj školi izmjeren mu je IQ – 149. )
              Glavni indikator seksualne komunikacije/manipulacije kod Morrisona jest T – kvadrat između MO 9°13' Bika, 3.kuća, VE 0°23' Škorpiona, 9.kuća i žarišne planete PL 8°35'(r) Lava. Ovaj Pluton dodatno je pojačan konjukcijom na istom osmom stupnju prednatalne Solarne Eklipse i Sjevernog Mjesečevog čvora. Nasuprot stoji, u 12.kući, Juno na 4°57' Vodenjaka, Morrisonova "idealna žena". Osim što je njegova najpoznatija "žena" - Pamela Courson – podnosila svašta, ono što bi malo koja žena mogla ili htjela, Juno u liberalnom Vodenjaku, koja zatvara tzv veliki križ u "zatvorenom" 12.polju, može predstavljati bilo koju ženu na svijetu; ako "idealan" može biti bilo tko, onda to često znači da "idealan" nije nitko. Ovdje trpi razna ograničenja upravo "zamišljena" idealna žena ili trpi onaj tko idealnu ženu "traži". Ako se umori od traženja ili odustane od potrage – šta još imaš od života? Ovako pozicionirana Juno ima određene sklonosti ka samoubojstvu, prvenstveno zbog kontakta sa svojim vladarom Uranom – ali aspekt trigona kaže da se obično izvlači pukom srećom iz nevolje. Neptun iz 8.kuće također ima tendenciju sklonosti smrti zbog alkohola i droge, ali i ovdje egzaktan trigon izvlači iz samrtnog hropca. Službeno, Morrison je umro zbog srčanog udara; ergo, presudio mu je Pluton u Lavu, 6.kuća, a Uran u Blizancima sugerira da tada nije bio sam dok Neptun u Vagi - osim što je dodatni indikator da je bio u društvu - označava neko lijepo mjesto, što kada svakako jest.

Jim Morrison, natal i progresije za 26. siječnja 2020.

            Osim ovog T – kvadrata, koji se preko Juno pretvara u veliki križ, Morrisonov horoskop nam otkriva još jedan bitan faktor seksualnosti. Riječ je o egzaktnoj opoziciji na "opasnom" 22 – om stupnju na liniji horizonta između prednatalne Lunarne Eklipse u Vodenjaku i Lilith u Lavu. Ova Lilith ima preveliki orbis da bi bila jače aspektno izražena konjukcija sa Jupiterom u 7.kući i kvadrat prema MC. Ali, zato je Lilith u bliskom sekstilu sa suvaladarom ASC – a, Saturnom na 23°45' (r) Blizanaca, na samom vrhu 5.kuće. Ovaj Saturn nam otkriva štošta o Morrisonu što se ne vidi na prvi pogled. Na primjer, određene inhibicije "pokupljene" kroz igre u djetinjstvu ( čemu se može energetski "ušaltati" sa kontra strujom i retro Mars na 11°40' Blizanaca, ali u 4.kući ) koje se Morrisona činile stidljivim i vrlo vjerojatno iskompleksiranim u ljubavi. Nadalje, sekstil Saturna, i to aplikacijski, sa Lilith u 7.kući "podario" mu je neki značajni ljubavno – seksualni odnos sa osobom starijom od sebe ili se taj "susret" dogodio prerano, što je prouzročilo strah od novih "susreta". Sreća u nesreći jest ta što je ovaj Saturn suvladar ASC pa je Morrison u sebi, kroz iskustva, brže sazrijevao i od točke najveće boli i straha "narastao" u autoriteta – kako spisateljsko - poetskog, tako i ljubavničkog. Od početne pozicije u kojoj je trpio zbog nekog iznad sebe, prometnuo se u onog tko je iznad drugih. Faktor nesigurnosti i povjerenja u sebe samog vidi se i po dvije planete koje opisuju kreativne potencijale iz školskih i formativno tinejđerskih godina: Merkur i Venera na nultom stupnju, praktično na početku početaka. I dok se Merkur našao u 11.kući koja mu daje potencijal za "ubrzani razvoj" – sve inhibicije od strane retro Marsa i Saturna "pokupljene" iz 4. i 5.kuće svoj "rezultat" su tražile kroz mentalno oslobađanje i racionalizaciju pojmova/događaja, da bi krajnji ishod bio u kreativno čvrstoj formi pisanja i pjevanja polazišnog Saturna u Blizancima – Venera je "zaplivala" 9.kućom slobodnim, egzibicionističkim stilom, u kojoj se manjak "čistih emocija" kompenzirao "čistim seksom" ( Venerin izgon u Škorpionu ). Naposlijetku, seksualna sloboda i egzibicionizam se dobro nadopunjavala sa ubrzanim mentalnim procesima jerbo se ipak Morrisonu "namjestio" aspekt sekstila između Merkura i Venere. And last but not least, bez ovog "spasonosnog aspekta" ME 60° VE, egzaktnog, od Morrisona i Doors – a vjerojatno ne bi bilo ništa značajnog za povijest rock glazbe: retro Saturn ga je gurao psihološki u "zaleđe", u 12.kuću, a to je kuća kojom je Saturn i formalno vladao pa je Morrison svoje javne nastupe u početku karijere započinjao leđima okrenut publici tek se postupno oslobađajući, da bi naposlijetku ta scenska transformacija Morrisonovih leđa u Morrisonova prsa vremenom bila dovedena do savršenstva. Da, Morrison je želio da ga svijet pamti kao pjesnika, no on je ustvari bio najbolji kao performer. Da je kojim slučajem duže poživio, Hollywood bi ga dočekao "raširenih ruku", a glumačke kreacije glazbenih kolega Jaggera i Bowieja bi i doslovno pregazio kao plitki potok .
               ( Morrison je na kalifornijskom UCLA sveučilištu studirao kinematografiju u istoj generaciji sa Francis Ford Coppolom i George Lucasom, ali je umjesto filma karijeru usmjerio ka glazbi, "zahvaljujući" poznanstvu sa Ray Manzarekom, budućim kolegom, klavijaturistom u grupi Doors, kojeg je upoznao na jednom od brojnih studentskih tuluma na Venice Beachu. Btw, Manzarek je specifičan i po tome što je na koncertima "livom rukom glumio basistu na klavijaturama"; Doors su možda i jedan jedini od poznatijih bendova koji nije imao službenog basistu – na studijskim albumima ipak da – pa im je zvuk bio "skroz pomaknut" u odnosu na tadašnji psihodelični mainstream, u čemu je Manzarek sa klavijaturama imao ogroman obol. Druga specifičnost Doorsa kao benda jest ta da Morrison nije svirao nijedan instrument, niti se trudio da išta nauči svirati; on je glazbu "imao u glavi", a ostatak benda je to vješto znao prenjeti u notni zapis. )


                Jerbo, da ponovimo još jednom, kako to i legendarni Mile Dupor reče, centar svemira je "malo ispod pupka" te se upravo zbog toga seks, u milijun svojih varijacija, najbolje prodaje na svijetu. Ono što je mainstream svojevremeno učinio od Elvisa – seksualna ikona, a samim time i neupitna zvijezezda – bilo je sudbinski "namijenjeno" i Morrisonu. Ipak, rebelijanstvo je bilo prejako naglašeno: glavni vladar ASC mu se nalazi tek 2° orbisa od egzaktne konjukcije sa Uranom u natalnoj karti Sjedinjenih Američkih Država, a kojem u "zagrljaj" ide retro Mars – a s njim Morrison "najbolje komunicira" s drugima poradi malog orbisa na trigon/sekstil prema horizontu ASC – DESC. Da li se je Morrison mogao "zaustaviti" ili nije , pitanje je sad. Očito da nije, a to nam i potvrđuje i vladar Urana, Marsa i Saturna – Merkur – u aplikacijskom kvadratu prema Neptunu u 8.kući. Reklo bi se, Pamela Courson je bila glavna Morrisonova umjetnička muza, ali je ta muza bile od one sorte ljudi poradi koje se gubi kontakt sa zdravom realnošću, uslijed čega se zanemari potencijalna opasnost i prefosira u "forsiranju sreće u životu".

              Astrološka veza između Morrisona i Billie Eilish? Kako kaže poslovica, ako laže koza, ne laže rog pa ću se na ovom mjestu zadržati samo na egzaktnim aspektima, a ima ih o – ho – hoo. Radi lakšeg praćenja, Morrison je prikazan kao rx(m), a Billie kao rx(w).


  1. Natalne pozicije
rx (m) SO 15°42' Sg                 0°           rx (w) PL 15°33' Sg
rx (m) AC 12°51' Aq                0°           rx (w) MO 12°38' Aq
rx (m) LI 22°00' Le                  180°       rx (w) UR 21°54' Aq
rx (m) LI 22°00' Le                  120°       rx (w) SoEcl 22°56' Sg
rx (m) LuEcl 22°02' Aq            0°           rx (w) UR 21°54' Aq
rx (m) LuEcl 22°02' Aq            60°         rx (w) SoEcl 22°56' Sg
rx (m) JU 27°01' Le                  120°       rx (w) SO 26°57' Sg
rx (m) JU 27°01' Le                  60°         rx (w) NN 27°09' Ge
rx (m) LuEcl 22°02' Aq            60°         rx (w) MC 22°24' Sg
rx (m) LI 22°00' Le                   120°       rx (w) MC 22°24' Sg
rx (m) UR 6°27' Ge                   90°         rx (w) MA 7°14' Pi
rx (m) MA 11°40' Ge                0°           rx (w) SA 10°15' Ge
rx (m) UR 6°27' Ge                  120°        rx (w) NE 7°01' Aq
rx (m) NE 4°01' Li                    90°          rx (w) ME 4°43' Co
rx (m) SA 23°45' Ge                 0°            rx (w) IC 22°24' Ge
rx (m) SA 23°45' Ge                 180°        rx (w) SoEcl 22°56' Sg
rx (m) PL 8°38' Le                    180°        rx (w) NE 7°01' Aq
rx (m) NN 8°13' Le                   180°        rx (w) NE 7°01' Aq
rx (m) SoEcl 8°03' Le               180°         rx (w) NE 7°01' Aq
rx (m) CH 15°19' Vi                  90°          rx (w) PL 15°33' Sg


    1. Progresivne pozicije rx (m)
      rx (m) AC pr 22°20' Ta             90°            rx (w) UR 21°54' Aq
      rx (m) AC pr 22°20' Ta             150°          rx (w) MC 22°24' Sg
      rx (m) AC pr 22°20' Ta             150            rx (w) SoEcl 22°56' Sg
      rx (m) MC pr 7°19'                 0°               rx (w) NE 7°01' Aq
      rx (m) MO pr 14°47' Aq           60°             rx (w) PL 15°33' Sg
      rx (m) ME pr 14°53' Aq            60°             rx (w) PL 15°33'Sg
      rx (m) MA pr 14°28' Ge            180°           rx (w) PL 15°33' Sg
      rx (m) MA pr 14°28' Ge            90              rx (w) LI 13°12' Pi
      rx (m) JU pr 20°40' Le            120°          rx (w) VE 20°34' Sg
      rx (m) JU pr 20°40' Le               60°            rx (w) UR 21°54' Aq
      rx (m) SA pr 19°41' Ge             180°           rx (w) VE 20°34' Sg
      rx (m) PL 7°02' Le                   180°           rx (w) NE 7°01' Aq


    1. Progresivne pozicije rx (w)
                 rx (w) AC pr 14°39' Ar                       120°                 rx (m) SO 15°41' Sg
                 rx (w) MC pr 8°47' Co                      120°                 rx (m) MO 9°13' Ta
                 rx (w) SO pr 15°24' Co                       120°                  rx (m) CH 15°19' Vi
                 rx (w) MC pr 8°47' Co                      120°                  rx (m) Vx 8°51' Vi
                 rx (w) MO pr 12°10' Li                     120°                  rx (m) AC 12°51' Aq
                 rx (w) MO pr 12°10' Li                       120°                 rx (m) MA 11°40' Ge
                 rx (w) ME pr 2°57' Aq                        120°                  rx (m) NE 4°01' Li
                 rx (w) JU pr 10°00' Ca                         60°                   rx (m) MO 9°13' Ta
                 rx (w) Vx pr 6°21' Li                          120°                 rx (m) UR 6°27' Ge
                 rx (w) LI pr 15°14' Pi                         90°                   rx (m) SO 15°41' Sg


                                                  
                                                                                          JULIAN  ASSANGE 

         Istog dana kada je umro Morrison, na zapadu Australije, u Queenslandu, rodio se Julian Assange. Sa backgroundom matematičara, fizičara i kompjutorskog programera, široj javnosti najpoznatiji je kao osnivač istraživačke internetske stranice WikiLeaks. Na njoj je objavio brojne nepoznate američke podatke iz ratova u Iraku i Afganistanu, da bi"kruna" istraživačkih aktivnosti dogodila se krajem 2010. kada je u javnost izašlo oko 250.000 klasificiranih američkih tajnih dokumenta. Otada je Assange priority target brojnih tajnih službi sa Zapada, kojem se, usput, imputira silovanje i zlostavljanje, sa glavnim ciljem da ga se diskvalificira kao osobu, pri čemu se on povlači iz javnosti i bježi u ekvadarsko veleposlanstvo u Londonu, tražeći za sebe azil. Sudsko – diplomatska "trakavica" oko Assangea još je u tijeku, no on se ovdje spominje prvenstveno u kontekstu Morrisona.


Julian Assange, natalna karta i progresije

              Ergo, ne zna se točno vrijeme Morrisonove smrti osim da je riječ o jutarnjim satima – čak se nagađa i da je umro noć prije u jednom noćnom klubu od droge pa premješten u stan da bi tek ujutro bila prijavljena smrt od strane Pamele Courson – no stavljajući u relaciju Assangea i Morrisona, možemo ipak detektirati približno vrijeme smrti, a preko nje i bitnu poveznicu između njih dvojice. Rođenje Assangea u 3 sata poslijepodne odgovara vremenu u Parizu oko 5 ujutro. Već smo ranije utvrdili da Morrisonova smrt uslijed "srčanog udara" ( a da li je i koliko prethodno svemu kumovala droga i alkohol, ovog trena nije tema ) astrološki je u opisu Plutona u Lavu na 8°35, 6.kuća, na kojeg su se "naslonuli" i Sjeverni Mjesečev čvor i prednatalna Solarna Eklipsa na istom stupnju, a svi zajedno u jakom kvadratu na Mjesec u Biku na 9°13' u 3.kući. Assange je u momentu rođenja imao Mjesec u Škorpionu na 7°43', 12.kuća. Znači, u trenutku smrti Morrisona, tranzitni Mjesec je zatvarao jak kvadrat i opoziciju na njegov natalni PL 90° MO. Možemo samo pretpostaviti je li to bilo "sat prije ili sat poslije", no astrološka logika "kaže" da ga je "ubio" tranzitni Mjesec u kvadratu prema natalnom Plutonu, da bi opozicija Mjeseca u odnosu na natalni Mjesec tu smrt i "obzanio" javnosti/drugima. Svaka opozicija siječe meridijan i horizont, gornji i donji svijet, osobno i tuđe te stoga i spoznaja da je Morrison mrtav upravo aspekt opozicije otkriva. Naravno, Mjesec je ovdje i neka posebna žena , ali i okolnost na koju ne možemo utjecati. Sad kada smo detektirali da je smrt Morrisona bila "splet okolnosti na koje se nije moglo utjecati", dolazimo do simbolike Mjeseca i njegove suštine kao planete sudbine koja nam se događa sama po sebi (Saturn je sudbina koju sami sebi gradimo ). Kako Mjesec svoje prirodno mjesto ima na dnu zodijaka, u 4.kući, koja je ishodišna točka svega što se ima dogoditi, to onda kažemo da je Mjesec i 4.kuća istovremeno i kraj i početak. Ergo, Morrisonova smrt istovremeno je označila i Assangeovo rođenje.

Julian  Assange

        I tu astrološkim vezama između Morrisona i Assangea nije kraj. Štaviše, Mjesec daje samo jednu opću sliku sudbine kroz koju se "obojica mogu prepoznati". Obiteljsko porijeklo i visoko obrazovanje kod obojice, band opasnih namjera zvan The Doors i internetska stranica za otkrivanje "prljavog rublja" WikiLeaks, seksualni skandali i proganjanje od strane establišmenta/tajnih službi, bijeg u Pariz/London. Astrološke poveznice također su naglašene: Morrisonovo Sunce u egzaktnom aspektu sa Assangeovim Sjevernim Mjesečevim čvorem; Morrisonov vladar ASC Uran u egzaktnom aspektu sa Assangeovom prednatalnom SoEcl; Assangeov dispozitor vladara ASC – a Mars – koji konjuktira njegov meridijan IC/MC - u egzaktnom aspektu sa Morrisonovom Lilith i prednatalnom LuEcl; bliski kontakt Assangeovih čvorova sa Morrisonovom linijom ASC – DESC; bliska konjukcija Morrisonovog suvladara ASC -a Saturna sa Assangeovom Venerom... i za kraj ide Assangeov vladar ASC -a Jupiter u egzaktnoj konjukciji sa Morrisonovim MC, da bi taj isti Jupiter bio u egzaktnom kvadratu sa Morrisonovim dispozitorom Sunca – Jupiterom u Lavu.
Morrisonu je "presudio" kvadrat Plutona i Mjeseca dok će Assangu presuditi kvadrat Plutona i Venere. "Nema veze" što zajednički dispozitor, Merkur u Raku, 9.kuća, u aplikacijskom trigonu sa vladarom Jupiterom u 12.kući, "objašnjava" da su optužbe protiv njega lažne. Dispozitor Merkura je "opasni Mjesec u opasnom polju", ali u dobrom aspektu sa Suncem, kojim ujedno i vlada. Kvaka je u Plutonu koji vlada i Mjesecom i Jupiterom iz 12., a koji je u kvadratu sa Venerom, koja je nominalni vladar 12.kuće – tajni neprijatelji protiv Juliana Assange su takvog kalibra da se nikad neće moći opustiti, niti naći neko mjesto za sebe gdje će proživjeti život u miru. Morrison je svoj "put" izabrao u okviru neposredne okoline u kojoj je živio, mijenjao je i prilagođavao joj se dok je Assangeu svoj "put" sam sebi odredio vlastitom voljom: Saturn, vladar 3.kuće, na vrhu 7.kuće u opoziciji na Neptun; Julian nije imao jasnu spoznaju gdje je granica dopuštenog i društveno nedopuštenog te je donio "sudbinski tešku odluku" poradi koje ima ograničene odnose sa drugim ljudima.
 


                                                                                               KOBE  BRYANT

         Prelazimo na završni dio ove priče, a ona se zove Kobe Bryant. Njegov "slučaj" nije tema podrobnijeg istraživanja osim kao dijela mozaika, kojim se ima "zatvoriti krug" glavne teme – Billie Eilish. Stoga će pažnja biti usmjerena na samu smrt poznatog košarkaša.
        Kada pogledamo tri osnovna faktora koji indiciraju smrt – Saturn ( bolest/sudbina ), Mars ( nasilje/nesvjesna volja ) i Pluton ( "viša sila"/fatalni događaj ) - situacija je slijedeća. Saturn je Bryantu vladar ASC, a nalazi se u 8.kući pa mu već ta činjenica život čini dinamičnim, sklonim usponima i padovima, samim time i opasnostima. Kako je Saturn u aplikacijskoj konjukciji sa Suncem, a on je vladar 8.kuće, možemo kazati da mu "smrt kuca na vrata". No, ova konjukcija nema nijednog lošeg aspekta pa stoga možemo kazati da kod Bryanta prevladava ono "kako sve što ga ne ubije, to ga ojača". Narav dviju planeta, nadalje, ukazuje na jaku ambiciju, autoritet, slavu i čvrsto zdravlje. Kako druga dva faktora – Mars i Pluton – osim što su u konjukciji, baš nikakvih drugih pokazatelja nemaju, ni po aspektima ni po položaju u kući, da bi mogli imati veze sa smrću, to se onda moramo dodatno osvrnuti na ovaj "sudbinski stisak" Saturna i Sunca. Ergo, ove dvije planete kao "faktori za smrt" označavale bi neko točno određeno vrijeme dok orbis 3° u aspektu ima simboliku prometa ili donošenja neke vlastite odluke. Sunce je vladar 8.kuće i najbliži aplikacijski aspekt bi dao najkonkretniju sliku ili okolnost smrti. Ergo, to je Saturn, a Saturn je sam Bryant, vladar ASC – a. Kako su obje planete u 8.kući, to onda "u igru" možemo ubaciti i prirodnog vladara 8.kuće – Pluton – i tumačiti kako je sve "plod fatalnih događaja". Natalni Pluton je u 9.kući koja bi mogla donijeti smrt tek u inozemstvu ili na nekom dalekom putu. Plutona najbolje "opisuju" dvije konjukcije: ona sa Marsom mu daje jak nagon i instinkt za preživljavanjem, dobri aspekti čine ga vođom kojeg drugi slijde, onim tko je pun samopuzdanja, ali sa pokrićem. Druga konjukcija je ona sa Venerom, a to mu daje popularnost i sklonost luksuzu, blagodat na putovanjima. Mars je ovdje u izgonu, brz i nepromišljen, površan ponekad, što pojačava sklonost opasnostima, ali daleko je to od nekog fatalnog događaja. S druge strane, Venera je u središtu, vlada i ovim Marsom, kao i Plutonom, a njeno osnovno značenje jest oslanjanje na druge ljude, jer upravo suradnja s drugima mu daje sve moguće benefite. Notirajmo još da ovaj stelij u Vagi ima sekstil sa Neptunom, retro, na samoj granici 11. i 12. kuće, a Mars kvadrat, 90°, na liniju horizonta ASC – DESC što ga može ponekad činiti nametljivim u očima drugih, željnog da forsira preko granica vlastitih mogućnosti. Ofkors, to bi se prvenstveno moglo tumačiti da je košarkaš (sport – Mars ) koji "troši puno lopti", voli pucati i kada ga "ne sluša ruka", za kojeg suigrači – ergo, drugi - "grade akciju". Uz ovo možemo još pridodati i simboliku same 9.kuće, a ona osim što predstavlja "daleko", označava i "visoko" dok bi znak Vage "iskomunicirao" značenje zraka. Ova simbolika plastično oslikava košarku kao sport, iako bi lako mogao biti i odbojkaš da se rodio kojim slučajem u nekoj "odbojkaškoj sredini/naciji". Nadalje, ne smijemo izuzeti iz vida ni činjenicu da na samom početku 8.kuće Bryant ima retro Merkur u Lavu – a on mu nije vladar nijedne bitne kuće te ga ne predstavlja osobno ( osim sekundarno, kao dispozitora u Sunca i Saturna ) – a koji ima trigon sa već spomenutim Neptunom, također retro. Kako Neptun dolazi iz 2.kuće, ovaj aspekt bi ponajviše ukazivao na skrivene financijske troškove – ali i dobitke - ili pokušaje drugih da se okoriste njegovim novcem, kao i razotkrivanje tuđih namjera. Kako su obje planete retro, to je djelovanje aspekta dodatno "mutno", a sama narav planeta ionako ukazuje na nejasne namjere, pretjarno oslanjanje na odluke drugih koje se mogu pokazati lošim – a to je stoga što se više "vjeruje" negoli se "razmišlja" - idealiziranje i samozavaravanje. Bad guy u aspektu ovih dviju planeta jest "onaj tko je lošiji"; Merkuru se obično pridaje neutralno značenje dok Neptun najčešće biva označen kao onaj tko laže ili se samozavarava. Ergo, "krivac" je Neptun, to jest Bryantov novac dok je Merkur "kolateralna žrtva" pa bi mogli reći da netko ( a to je "bilo tko" kada dotičnom planetom vlada planeta koja je i sama u 8.kući, bez obzira što se radi o Suncu; to je samo astrološki indikator da je Bryant "otvoren" da mu se "dogodi bilo šta" jer to je jedini način da "iskorači u životu", koliko god to bio opasno "sredstvo" ) donosi "važnu ( Lav) odluku (Merkur)" ili ide na "putovanje/Merkur za bogate ili slavne/Lav". Vladar Merkura je u Djevici pa možemo reći da je to netko tko drugome čini uslugu ili mu je to u opisu radnog mjesta. Pa ipak, ovaj aspekt trigona, 120°, Merkura i Neptuna se ne čini toliko zlokobnim da bi prouzročio samu smrt, trebalo bi se tu "potrefiti" puno toga ako, ako, ako da bi na kraju uslijedio fatalni događaj. Uz aspekt sa Neptunom, Merkur ima i kvadrat sa Uranom. Istina, orbis je jako velik i čak se nebi trebao ni smatrati aspektom, ali ga ovdje navodimo jer Uran ima indikacije da donese iznenadnu i neplaniranu smrt, ono kad se čovjek najmanje nada. Uran je u polju karijere, egzaltiran, najbliži vrhu neba, ali ni on nije vladar, osim što, zajedno sa Neptunom, predstavlja Bryantov novac i status u društvu. Orbis aspekta ove dvije planete jest 9° što ima simboliku 9.kuće i Strijelca, što nas opet vraća na sve otprije rečeno za Mars, Pluton i Veneru u Vagi. Jedino što ovdje možemo pridodati jest da je Uran također u simbolici "visine", ali i ekstravagantnosti. Štaviše, Bryantov Uran u cijeloj njegovoj natalnoj karti stoji čak i najnesigurnije i to poradi opizicije sa Mjesecom u Biku iz 4.kuće. Aspekt je aplikacijski i vrlo bliskog orbisa, u kardinalnim kućama pa mu možemo pridodati jako astrološko značenje. Obje planete su u jakom dostojanstvu pa Bryant vješto ekvilibrira između karijere i privatnog života, iako je stalno na ivici noža. Možemo reći da mu je ova "vještina" suočavanja sa raznim nepredviđenim izazovima tijekom života postala i forte , snaga da se uvijek podigne kada padne, vjera/intuicija da će "sve uvijek završiti dobro". Ofkors, sva 3 vladara ove opozicije – Mars, Pluton, Venera – nalaze se u "dobroj kući" i "pitomom znaku".

Kobe Bryant, natalna karta i progresije


                 Ako ćemo na kraju rezimirati, rekli bismo da je Bryant sklon riziku u životu, ali se svaki puta dočeka na noge; to ga čini sve jačim pa mu vjera u vlastite snage raste i diže samopouzdanje. Životne okolnosti – UR 180° MO – često mu ne idu na ruku, ali sve izuzetno jako podnosi i uspješno se bori sa stresom jer on je u "startu života" već cijepljen da se bori na život i smrt – vladar SA 0° SO, tjelesno zdravlje; 8.kuća, dobri aspekti. Zaključili bismo da će dugo živjeti i umrijeti u nekom točno određenom, sudbinskom vremenu ( Saturn u 8.kući kao jedan od vladara i istodobno kao jedan od indikatora smrti ). No, kako su "nepredviđeni i iznenadni događaji" ( aspekt Urana i Mjeseca ) "izazovnog tipa" ( opozicija ) izuzetno jako naglašeni kroz cijeli život ( aplikacijski aspekt bliskog orbisa ), to onda svakako treba svako malo baciti nos na astrološke pokazatelje Bryantovog horoskopa.

       Pogledajmo prvo stanje u progresijama za dan smrti 26. siječnja 2020. Odmah se uočava "pojačana aktivnost" Marsa, to jest da je on aspektno najviše naglašen. Podsjetimo se, u natalu Mars vlada 3. i 10.kućom, a kombinirano to označava važna putovanja ili donošenje važnih odluka. U kontekstu putovanja, riječ je o dnevnim, kraćim putovanjima, a samo prijevozno sredstvo je ono koje se ističe u očima drugih. Brzo stizanje na mjesto odredišta je važno. Mars kao donositelj odluka razmišlja impulzivno, bez dubljeg razmišljanja; oslanja se na instinkt i povjerenje u vlastito iskustvo.
Istaknimo i aspekte. MC pr 12°14' Sg 60° MA rx 12°17' Li indicira "borbu za vlastite interese" u privatnom i javnom životu, njihovo usklađivanje koje nailazi na "razumijevanje drugih". Slijedeći važan Marsov aspekt jest SO pr 10°43' Li 0° MA rx 12°17' Li. Ovaj aspekt označava važan početak, ističe Bryanta kao vođu, a energija pristiže u velikoj količini. Naglašenost ega i tjelesnog zdravlja. ( Napomena: aspekti Marsa počinju djelovati u orbisu od 1,5 stupnja, a toliki im je orbis i u kontekstu egzaktnosti aspekta. To je stoga što ljudski mozak završava sa potpunim formiranjem svih kostiju i cerebralnih funkcija upravo nakon jedne i pol godine života. Veza Marsa i mozga je u tome što se glava kao dio tijela tradicionalno daje u "vladarstvo" Marsu. ) Naredni Marsov aspekt jest njegovna progresivna pozicija MA pr 9°48' Sc 180° CH rx 9°44' Ta koji ukazuje na potisnutu agresivnost i pretrpljenu bol iz prošlosti, a koja se sada "izbacuje" na sebe na način koji može povrijediti bliske ljude iz njegovog okruženja. Ova ista progresivna pozicija Marsa čini jedan još važniji aspekt: MA pr 9°48' Sc 180° MO rx 11°21' Ta (orbis je taman na početku svog djelovanja) predstavlja još jači "udar" na obitelj i osobe koje su ranjive i slabe u njegovom okruženju. Kako Mjesec dolazi iz 7.kuće, ovo ima implikacije sa sudskim procesima u koje je uključena obitelj, nekretnine i svi partnersko – poslovni ugovori koje je Bryant imao sa drugim ljudima. S druge strane, Mars u svom "noćnom, ženskom središtu" simbolizira fatalni udarac. Aspekt je dodatno zlokoban jer se u međusobnom dodiru energije pokušavaju isbalansirati, ali je to praktički nemoguće: Mjesec se "osjeća" izuzetno loše u znaku Škorpiona dok su Marsu u Biku "srezana krila" i volja za ikakvu akciju, postaje spor i otupljen. U takvoj situaciji, "dogovor" dviju planeta je mission imposible te dolazi do sukoba maksimalnog razmjera. U kojem, naravno, uvijek strada onaj slabiji ili bolji ( konkretno, natalni Mjesec u Biku ). I naredni progresivni aspekt je vezan uz Mars, ali ovaj put i za Pluton. Riječ je o progresivnom Merkuru na 13°31' Vage koji se našao na pola puta između natalnog Marsa i Plutona, to jest kao njihov ekvidistanc: ME pr 13°31' - MA rx 12°17'/PL rx 14°52'. Zbog vrlo velike točnosti samog ekvidistanca, ovaj indikator u progresijama jest vrlo važan jer naglašava sve ono što ove 3 planete jesu u natalu. S jedne strane, Mars i Pluton ograničavaju/utječu na Merkur, a sa druge Merkur je izvor energije za Mars i Pluton. Kako je ovdje Merkur promisor, tj onaj tko donosi planetarnu energiju, a Mars i Pluton signifikatori ( u konkretnom slučaju za 9.kuću, ali i za nesreće, fatalne događaje, instinkt za preživljavanjem, nesvjesnu volju i želju za vladanjem nad drugima ), to znači da aspekt natalnog Merkura prema Neptunu (trigon) kao i prema Uranu (kvadrat), sada dirketno utječu na Mars i Pluton, kuću u kojoj se nalaze i kuće kojima oni vladaju. Za kraj ostaje nam pogledati možda i "najopakiji" progresivni aspekt. Radi se o natalnom Uranu kao ekvidistancu progresivnog MC – a i natalnog Marsa: UR rx 12°48' Sc - MC pr 12°14' Sg / MA rx 12°17' Li. Osim što ovaj ekvidistanc u središte pozornosti stavlja "stanje" natalnog Urana i njegove opozicije sa Mjesecom u Biku, primjetna je i činjenica da se ekvidistanc događa na dvanaestom stupnju, a njegova je simbolika vezana uz 12.kuću, znak Ribe i planetu Neptun, ali i svaku planetu koja je u stanju retrogradnosti. Time ovaj ekvidistanc možemo staviti u korelaciju sa onim kojem je Merkur izvorište energije za Mars i Pluton, ali i "povratak" u natal, gdje je izražen aspekt retro Merkura prema retro Neptunu, koji se na prvi pogled i nije činio kao nešto posebice opasan po sam život. Sada kada Uran ulazi u "kombinaciju", pa još u "dealu" sa Marsom, to znači samo jedno: Kobe Bryant se našao u vremenu kada mu progresije "nude" brojne mogućnosti za "neočekivano i iznendano". No, kako Bryantu život, to jest smrt, ponajprije ovisi o aspektu SA 0° SO, to znači da smrt dolazi u točno odrđeno vrijeme pa moramo kopati/tražiti dalje po drugim pomoćnim horoskopima.

Kobe Bryant, solar 2019/2020.

      Slijedeće na što moramo svrnuti pažnju jest solarni horoskop za 2019/2020. godinu. Već i sam letimični pogled nam otkriva da ova solarna godina za Bryanta neće biti obična. Blagim rječnikom rečeno, bit će neobična, što je jedna od glavnih odlika Urana. Solarni ASC našao se na 11°38' Škorpiona, dakle, na stupanj orbisa od natalnog Urana, ali i tek 17 minuta orbisa od egzaktne opozicije sa natalnim Mjesecom, koji u ovom slučaju "upada" u 7.kuću koja sama po sebi predstavlja otvoreno neprijateljstvo, ako suradnja nije moguća. A ranije smo već notirali da je između Urana i Mjeseca suradnja skoro pa neizvediva – Uran je u padu u znaku Bika, jednako kao i Mjesec u znaku Škorpiona – pa im je spas u zadnji čas od potpune katastrofe činjenica da su im dispozitori u miroljubivoj Vagi, sa Venerom u svojem središtu. Ergo, dispozitori 1. i 7.kuće u solaru – a koji preuzimaju "ulogu" natalne opozicije Urana i Mjeseca – su Mars i Venera, a te dvije planete su u konjukciji: VE 2°59' 0° MA 3°33' u Djevici. Na stranu to što je Pluton u natalnoj 1.kući, on je ovdje manje bitan; ono što je bitno i što cijelu sutuaciju čini jako problematičnom jest to što se solarni vladar, Mars, našao tek 3 minute orbisa od egzaktne pozicije natalnog vladara Saturna: MA sol 3°33' Vi 0° SA rx 3°30 Vi. Aspekt kojeg astrolozi opisuju kao klasični udarac sudbine – uslijed kojeg "nemo'š ni naprid, ni nazad", konjukcija sjedinjuje dvije nasuprotne sile - Bryantu se događa u natalnoj 8.kući. Kako osim vladara ASC u natalu i solaru, ova konjukcija "udara" i "vlasnika života", tj Sunce, a ono je i natalni vladar "kuće smrti", to već možemo početi suspektnije gledati na ranije iznesenu prognozu kako će Bryant umrijeti od bolesti u dubokoj starosti, a više se posvetiti tvrdnji da će umrijeti u točno određeno vrijeme.
       Kako ono kažu, jedna nesreća nikad ne dolazi sama, a za to se "pobrinuo" Merkur. Iz natala znamo da je Merkur "plutajuća mina" koja bi mogla ugroziti Bryanta, a da on ima sklonost da ne zaobilazi "minska polja" već se "sudara" s njima ( UR 180° MO ). Sve ostalo u natalu sugerira da za Bryanta "nema zime". Ergo, solarni MC se nalazi na 17°26' Lava, praktično u egzaktnoj konjukciji sa vrhom natalne 8.kuće na 18°34' Lava. Ta pozicija ukazuje na neku bitnu promjenu, transformaciju u karijeri i statusa u društvu. ( Pojam "smrt" ćemo nastojati izbjegavati koristiti koliko je to moguće. ) Sam Merkur se našao na 19°08' Lava, egzaktno konjuktirajući natalni vrh 8.kuće i u vrlo bliskom orbisu solarni MC. Uz to se ne smije izgubiti iz vida da je ovaj Merkur u konjukciji sa natalnim na 21°46' (r) Le, čime se automatski naglašavaju svi "potencijali" kojeg ima u natalnom horoskopu. Ergo, naglašene se plutajuće mine , dobro skrivene jerbo je Merkur retrogradan. Štaviše, vjerojatno je već mnogo puta prešao blizu tih "mina", a da toga nije bio ni svjestan. ( Naravno da nije kada ima ME (r) 120° NE (r) u natalu pa se "naučio" čudnovatim putevima/načinima izvlačiti iz nevolja! ) Ako mislite da je ovdje "priča" sa Merkurom kao "minom" gotova, varate se. Naime, u solaru je Merkur vladar 8.kuće (!!!), ali i 11.kuće, otkuda nam dolaze iznenadni i neočekivani, brzi događaji, a na koje nemamo osobni utjecaj. Ovo bi značilo da je Bryantu i doslovno "glava u torbi". Faktori "života i smrti" ( SA 0° SO u natalu ) kod Bryanta su već napadnuti od strane Marsa, a sad se tome pridružuje i izuzetno kritično postavljen Merkur. Merkurov vladar je Sunce, a kako je ono glavni faktor života i tjelesne vitalnosti, to možemo zaključiti da je Bryantu život ugrožen.
        Pregled solara ćemo završiti sa pozicijama Mjeseca i Urana. Naime, te dvije planete potpuno suprotno djeluju na kritični stelij u Djevici. Mjesec na 2°25' Blizanaca, 7.kuća, natalna 5.kuća, ima brojne kvadrate: prema Suncu – označava duševno nezadovoljstvo i nemir, ali je ovo istovremeno i pozicija zadnje četvrti Mjesečevog hoda, a to označava "žetvu života i dovršavanje stvari/poslova". Problem izvire na površinu činjenicom da je Merkur vladar oba svjetla, a on time postaje "mina" koja je i "golim okom vidljiva", sve veća i veća. Kvadrat Mjeseca prema Veneri simbolizira napet emotivni odnos prema drugima ili jednostavno pojačanu želju za emotivnim ispunjenjem prema ljudima do kojih mu je stalo, ali poradi kvadrata i možebitnu bol/nesreću obitelji ili nekim ženama koje voli. Naposlijetku, kvadrat Mjeseca prema Marsu je klasični aspekt pretjeranog rizika i stradavanja i to posebice svega što simbolizira Mjesec u Blizancima ( mladi ljudi, putnici, a i sama prometna gužva kao "neposredna situacija na koju ne utječemo već joj se prilagođavamo", simbolizirana je ovakvim Mjesecom dok bi opasnost predstvljala želja Marsa "da što prije dođe do mjesta svog odredišta" ). Naravno, nikad ne ubija jedan aspekt pa tako ni MA 90° MO, ali gomilanje "loših indikatora" olakšava put smrti da dođe po svoje.
       S druge strane, solarni Uran se našao 6°34' Bika, retro, u 6.kući, a natalnoj 4.kući dok istodobno i vlada solarnom 4.kućom. Kombinacija ovih dviju kuća označava, ako nije već preseljenje u podstanarski stan ili u vikendicu, onda put (6.kuća je 3.-a u odnosu na 4.kuću) od jednog mjesta stanovanja do drugog. ( U  kontekstu leta helikoptera to je put od jednog do drugog aerodroma. )Retro pozicija simbolizira put koji se više puta obavlja, i naprijed i nazad, ali i situaciju zastoja. Trigoni Urana prema Suncu, Marsu, Veneri, ali i natalnom Saturnu, dodatno podižu sigurnost i sampouzdanje, a manjak opreza jer, "zaboga miloga!", Uran u trigonu se uvijek nekako izvuče iz nevolje.
        No, za sve postoji "prvi put". Ako se Bryant izvukao od neugodnih optužbi iz 2003. za silovanje 19 -ogodišnje djevojke, zaposlenice jednog hotela, što mu je tada ozbiljno uzdrmalo i karijeru i obiteljski život, možemo notirati da tada "još nije došlo to vrijeme". Naime, svi kojima je Sunce ili Uran jako istaknuto u horoskopu, dođu u godine svog života kada sve se kida i dijeli napola. Ergo, tranzitni Uran svakome na početku 40 – ih dolazi u opoziciju na natalni, neke ljude to "zakači" više, neke manje. To je vrijeme kada se naglo ruši sve prethodno što je stajalo na "staklenim nogama", a ono što preživi iskušenja i nagle "udare vjetra", teži smirenju i sigurnijem budućem životu. Bryantu se tranzitni Uran približio u orbisu od 5° u odnosu na egzaktnu opoziciju prema natalnom, što znači da aspekt još nije počeo djelovati "punim plućima", ali je svakako "utabao put" kojim je namjeravao stati face to face spram natalnog – "pa kom obojci, a kom opanci!" Simbolika egzaltiranog Urana i onog u padu je i više nego plastična. Znak egzalltiranosti u Škorpionu, označava iskorak prema gore, kao što zmija naglo skoči – ergo, vertikalni uspon. Kako modernim tehničkim letjelicima astrološki vlada planeta Uran, to je helikopter simboliziran 1/1 kroz poziciju Urana u Škorpionu. Shodno tome, ako simboliku zadržimo na helikopteru, Uranov pad u znaku Biku predstavljao bi pad helikoptera ili u najboljem slučaju njegovo prizemljenje, nemogućnost da se odlijepi od tla i poleti.

Kobe Bryant, smrt 26. siječnja 2020.

         Usmjerimo se, dakle, i na taj kobni dan za Kobea, dan kada je Uran/helikopter pao. Zahvaljujući "crnoj kutiji" i snimljenim razgovorima sa kontrolnim tornjem, poznata su sva relevantna vremena vezana uz let helikoptera, no mi ćemo se skoncentrirati na ono što Bryantu "piše" u natalu: smrt u točno određeno vrijeme. Na letu od Orange Countyja, južnom dijelu grada, do aerodroma Burbank u sjeverozapadnom dijelu Los Angelesa, helikopter sa pilotom i 8 putnika, među kojima je bio Kobe Bryant i njegova kćer Gianna, u brdima Calabasas doživio je nesreću, pri čemu nije bilo preživjelih. Uz lošu vidljivost, na granici dopuštene, helikopter se oko 15 minuta vrtio nebom čekajući dozvolu aerodroma da sleti (retro kretanje). Pri tome se helikopter spustio dosta nisko, a onda je naglo ubrzao i kroz oblak magle krenuo naprijed. Naprijed je bilo brdo. Eksplozija je bila ogromna – na kratkom letu ostalo je dosta goriva u helikopteru – a smrt trenutačna. Kobni događaj zbio se u 9:45 a.m. po pacifičkom američkom vremenu.
       Astrološka karta sama po sebi možda i ne otkriva puno toga na prvi pogled, ali u kontekstu svih prethodnih koje smo promotrili kod Bryanta, ustvari je "točka na i". Prvo što se da uočiti jest to da je vladar ASC, ali i 8.kuće isti – riječ je o Marsu, a on je je u solaru također vladar ASC -a, ali i "nositelj udara" na natalnog vladara Saturna. Našao se u 9.kući, istoj kao i u natalu, vezan aspektom sekstila prema natalnom steliju u Vagi. Ovaj je Mars u egzaktnom kvadratu sa Venereom: MA 15°48' Sg 90° VE 15°38' Pi. Ovo je ponavljanje aspekta iz natala, ali ovdje je u pitanju brzina i sukob sa tuđim mišljenjem poradi kvadrata. Ono što dodatno stvar komplicira jest činjenica da je Bryantov Mars ustvari u egzaktnoj konjukciji sa natalnim Neptunom na 15°33' Sg, retro, a taj aspekt slabi volju i odlučnost Marsa, podređuje se drugome, psihološki se zavlači u rupu ili pećinu, bježi; narav aspekta Marsa sa Neptunom je istodobno analogan poziciji Marsa u 12.kući kojom prirodno vlada Neptun. Neptun je ranije već detektiran kao onaj koji u natalu sa Merkurom ima čudne i nejasne puteve, ali se nekom srećom svaki puta izvlači. Osim što je Mars u aspektu sa natalnim Neptunom, on je ovdje u kontaktu i sa tranzitnim, NE 16°55' Sg, pa slabost Marsa još više dolazi do izražaja.
         Vrh neba, MC, ono što "drugi najviše zapažaju", nalazio se na 2°50' Jarca. Prevedeno, od momenta kada je helikopter udario u brdo do utvrđivanja činjenica tko je bio na listi putnika, prošlo je neko vrijeme, taman toliko da se vrh neba "poklopi" sa Bryantovim natalnim ASC na 7°55' Jarca. Tranzitni Uran je na 2°45' Bika te ima egzaktan trigon prema MC. Ovaj Uran je u egzaktnom trigonu sa solarnom Venerom na 2°59' Djevice – ugodna i brza vožnja, u društvu kćeri, da se izbjegnu gužve na auto – cestama. Ali, osim što je Uran u padu, i Venera je u padu; i ne samo to: Uran dolazi iz "zloćudne" 12.kuće, a solarna Venera se nalazi u tranzitnoj "bolesnoj" 6.kući. Ovo je previše loših indikatora da bi trigon sve uspio "popeglati": ako i uspije, opet ide preko "tuđih kostiju/leševa". Ofkors, ovaj Uran voli riskirati (trigon sa solarnim Marsom) dok bi trigon prema natalnom Saturnu predstavljao pokušaj prelaska brda/planine (Saturn), to jest "spajanje starog i novog"; Bryant se mnogo puta vozio helikopterom na toj ruti, a i sam je završio tečaj za pilota. Pa ipak, ovdje je najbitniji aspekt Urana prema Suncu. U lošem aspektu daje pretjeranu ekstravagantnost i potrebu za stalnim promjenama, nametanje vlastite volje drugima i pod cijenu sukoba, a što u konačnici često dovodi do rušenja nečijeg ega i autoriteta u blažem smislu, a u onom lošijem, i sam život dolazi u pitanje. Loša dostojanstva planeta samo pojačavaju negativni utjecaj aspekta. Tranzitno Sunce je na 6°14' Vodenjaka, što je egkatni kvadrat prema solarnom Uranu na 6°34' Bika, retro. Ako se pitate tko je ovo Sunce, odgovor je – pilot helikoptera. Nalazi se u 11.kući, a dolazi iz 6.kuće. Grupa ljudi, istomišljenika, u 11. kući su ustvari putnici helikpotera – tu se nalazi Merkur koji dolazi iz 3.kuće, ali i iz umetnutog znaka Djevice iz 6.kuće: ljudi putuju i koriste se uslugom, prijevoz je moderan i brz, a putovanje im nije prvi put. Sunce kao osnovni vladar 6.kuće simbolizira nekog tko je autoritet i čini uslugu drugima, a to je pilot, kojemu je helikopter radno mjesto. Sunce je u izgonu u Vodenjaku pa je on autoritet ne u klasičnom smislu već samo u simbolici 11.kuće – brzo i sa promjenama/prekidima, koliko traje samo putovanje. Istovremeno, 11.kuća je 6- a u odnosu na 6.kuću pa je to Sunce i time prikazano kao ono tko drugima pruža uslugu na radnom mjestu. Šta je pilotu bilo pa se nije obazirao na naglu promjenu vremena, koje je donijelo oblake i maglu – to je sa ove pozicije nemoguće znati. Možemo samo notirati da se "malo više zaigrao" i time odvukao u smrt sebe i sve putnike helikoptera.

          Za kraj smo ostavili "zadnji čavao u lijesu" ili astro šah – mat. Tranzitni Sjeverni Mjesečev čvor nalazio se na 8°12' Raka, znači u egzaktnoj konjukciji sa Bryantovom natalnom linijom horizonta ASC – DESC 7°55' Jarca/Raka. Ergo, karma od Bryanta "traži" naplatu duga iz prošlosti; mora samog sebe "umanjiti", da bi drugima dao mogućnost da "rastu", a samim time i on s njima. Stvar postaje složena činjenicom da je linija čvorova u kvadratu sa tranzitnom linijom horizonta ASC – DESC 4°46' Ovna/Vage pa se time "stvara" tzv veliki križ između natalnog i tranzitnog horizonta, a ovdje i linije čvorova po meridijanu, tzv liniji sudbine. Konfiguracija velikog križa uvijek sugerira stradavanje, ako nema nekih jakih sporednih aspekata koji "izvlače iz nevolje", a time i svu energiju velikog križa pretvara u ogromnu unutarnju snagu poradi pobjede nad sobom samim. U ovom slučaju toga nije bilo. Vladar Sjevernog Mjesečevog čvora ujedno je i pokazatelj opće situacije u "neposrednom okruženju". A "situacija" je slijedeća: Mjesec se nalazi na samom vrhu 12.kuće na 26°58' Vodenjaka. Mjesec simbolizira vrijeme u atmosferskom smislu pa ovo predstavlja vremensku promjenu uzrokovanu vjetrom koja postaje tajni, skriveni neprijatelj (12.kuća). Da je ostalo samo na tome, možda se ništa kobno nebi dogodilo. Ali, ovaj Mjesec je ustvari bio ekvidistanc Suncu i Neptunu: MO 26°58' aq - SO 6°14' aq / NE 16°55' pi. Promjena vremena ( MO aq ) smanjila je vidljivost ( SO – NE ); muškarac zamućenog pogleda ( SO – NE ) ima ishitrenu reakciju ( MO aq ). Ergo, Neptun je u svojem središtu bio prejak, a konjukcijom sa Venerom potpuno je "obmanuo" i "zaveo" pilota helikoptera u "zdravoj" prosudbi situacije. ( Rekla bi Josipa Lisac, magla svuda, magla oko nas, uzaludno, prekasno je, sve je dublji jaz. )


        Na kraje ove "sage" o Billie Eilish, u koju su "uvučeni" Morrison, Assange i Bryant, kao u zbrajanju brojeva različitih razlomaka, možemo potražiti njihov matematički "zajednički nazivnik". On se "nalazi" u "neposrednim okolnostima" koje su nepromjenjive, konstantne, često i sukobljavajuće, a astrološki se očituju u pozicijama Mjeseca: svima su u fiksnim znacima, međusobno povezani bliskim aspektima. Ako su okolnosti takve kakve jesu, reakcije na njih nisu; svatko na svoj način, preko vladara Mjeseca, vuče svoje poteze u životu i tako sam sebi, nesvjesno, stvara sudbinu.