četvrtak, 11. lipnja 2020.

ŽIVOT U DOBA CORONE: UŠKOPLJENI JUPITER I GLASNO ZANOVIJETALO MARS

                                                                                           

     Kao što je već ranije bilo rečeno, Jupiter zajedno sa Saturnom predstavlja društvo u cjelini, ili jednom riječju – civilizaciju. Kako u kontekstu corone  Saturn simboizira  sile stezanje, Jupiter jest onaj koji donosi tzv relaksacijske mjere,opuštanje i širenje opsega slobode. Nijedan društveno važan događaj bez ove dvije planete nije moguće dovesti u pravilan kontekst. Za Saturna i znak Jarca prethodno je ustanovljeno da je najbitniji faktor u cijeloj priči oko corone virusa, a djelomični razlog za to jest i što se “drugi društveni faktor” – Jupiter – praktično nalazi u uškopljenom stanju. Ergo, mogli bismo reći, lako je Saturnu “kukuruze mlatit leva – leva” kada nigdje Jupitera nema da mu stane na put u toj nečasnoj raboti. A nema ga jer je Jupiter u Jarcu u znaku svojeg pada.
                                                                                             


                                                                                           UŠKOPLJENI DOBROČINITELJ


     Što bi bio Jupiterov pad? Jednom riječju, to je tjeskoba. Jarac simbolizira strah, grčenje, oprez, kašnjenje, oslonac na materijalne resurse pod vlastitom kontrolom dok je Jupiter sinonim za slobodu, širenje, optimizam, vjeru u “bolje sutra”. Shodno tome, Jupiter je onaj koji predviđa budućnost, gleda “na daleko”, vlada burzama novca, zadužen je za međunarodnu trgovinu i sve vrste prekograničnog prometa. Slikovito rečeno, Jupiterov pad bi bio nalik stiskanju bale sijena u kutiju od cipela ili nastojanju da se dvije litre vode uliju u bocu od jedne litre. Gubici su neminovni; što prije budu prihvaćeni, to se prije može graditi “nova budućnost” na “novim temeljima”. Istina, s teške startne pozicije; u karoseriju od fiće  ne može stati motor od ferrarija te svaki napor da se to učini biva besmislen i iziskuje velike financijske gubitke dok primjeren motor za veličinu fiće naposlijetku urodi plodom. Istina, fićo nije najsretnije rješenje za dugonoge ljude, ali kao što se Jupiter u Jarcu mora stisnuti, tako se i dugajlije u fići moraju skvrčiti, ako ne žele ići pješice.



      Ofkors, Jupiter može predstavljati i ljude/nacije koji su izuzetno bogati, mnogo putuju, koji žive u slobodi i uživaju demokraciju malo većim i širim plućima. Takvima je izuzetno teško pala pandemija corone i sva društvena ograničenja koja su došla s tim. To se posebice vidi u anglo – saksonskim državama, gdje opet SAD “obara sve rekorde” u konzumiranju i zlouporabi same slobode i ljudskih prava. I makoliko se činilo na prvi pogled da “Amerika samo što se nije raspala”, razularena gomila od 300 i kusur milijuna, s dopuštenjem da nosi oružje, navikla da živi slobodu, govori što želi, zadnje što im se može oduzeti jest javno demonstriranje te osobne slobode i osnovnih ljudskih prava. U Kini ili Rusiji bi na takve krenuli tenkovima ili čime god, ali tamo se nikad ne bi ni mogli okupiti u tolikom broju te biti takva opasnost za vladajuće klase jer tamo slobode i demokracije nikad nije ni bilo u velikoj mjeri. Ergo, “prevlast Saturna i Jarca” u društvenim odnosima pogoduje autoritativnim režimima naspram onih demokratskih, dok kod onih koji žive real – politiku, dolazi do “spontanih” ograničenja sloboda za mase te sve izražajnijih korištenja političkih poluga moći sa ciljem koncentracije u jednoj osobi na vrhu.  “Slobodan i moćan Jupiter” pogoduje stvaranju autoritarnih osoba po svojoj kompetenciji – Sunce, dok Jupiter koji “leti skresanih krila”, uz istodobni moćni Saturn, na površinu izbacuje autoritete koji to proizlaze iz svoje društvene pozicije – Saturn. I to je sva nevolja današnje Amerike – što joj na čelu sjedi čovjek koji nije dorastao toj ulozi. Ne kaže se bez veze da je od svih politika najvažnija  - kadrovska politika, jerbo je čovjek faktor x  koji unaprjeđuje ili unazađuje svaki postojeći društveni kurs.

       Da rezimiramo, Jupiterov pad daje pogled ograničen na tjelesnu blizinu stoga se rađa tjeskoba jer ljudski duh ne vidi izlaz iz postojeće situacije. Kao rezultat, stvara se rješenje na nivou dnevnih rutina, u pogledu na dan dva ili  kraće. Znak Jarca je “težak”, ali u kontekstu Jupitera ukazuje i gdje je lakoća, spas pa tako naš pogled mora biti uzak, skoncentriran na ono što je suštinski bitno za egzistenciju, na materijalne stvari, poljoprivredu i bazičnu industriju. Međunarodna trgovina je ograničena pa je većina aktivnosti usmjerena na vlastitu državu ili na još uži regionalni ili gradski prostor. ( Kako je danas “popularno” Trumpa nazivati “američkim Hitlerom” – a kao kontrapunkt “postojanju” Angele Merkel u današnjem svijetu politike i žalom za izgubljenim predsjedničkim izborima Hillary Clinton 2016. godine – spomenimo i to da je Hitler u svojem natalu imao Jupiter i Mjesec u Jarcu u 2.kući, a Saturna u Lavu, na vrhu neba, što je dalo eksplozivnu masu satkanu od osobnih ljudskih ograničenja sa hladnim srcem koje se ne susteže od bilo čega da bi postigao svoj cilj. )

Jupiterov prvi ulazak u znak Vodenjaka 19. prosinca 2020.


        Jupiterov tranzit u znak “oslobađanja” – Vodenjaka – daje zamah međunarodnoj inicijativi, diplomaciji I dogovorima, ali na nivou političkih istomišljenika – Vodenjak nema volje za kompromisom prema onima koji misle suprotno i ne dijele iste ljudske vrijednosti i uvjerenja. Istina, Jupiter je tolerantan pa neće ići “na nož”, ali neće ni popuštati u kontrešavanju. Ono što će i nadalje generalno ograničavati ovog Jupitera jest pozicija Urana u Biku kao njegovog tranzitnog vladara, ali isto tako i premještaj osi Mjesečevih čvoreva sa linije Jarac/Rak na Strijelac/Blizanci. Pojednostavljeno rečeno, međunarodna putovanja i trgovina, turizam i velika sportska natjecanja će bitno imati umanjeni doseg dok bude trajao tranzit Južnog mjesčevog čvora znakom Strijelca. Istodobno, kraća putovanja i lokalna trgovina doživjet će svoj rast. Paralelno, sve više i više će u opticaju biti brojne nove činjenice i znanja, što će pogodovati razvoju medija, ali i sve površnijem gledanju i shvaćanju, stalnim promjenama i nemogućnošću da se čovjek uhvati “za išta opipljivo” što bi moglo potrajati neko duže vrijeme. S druge strane, Južni mjesečev čvor u Strijelcu donijet će ideologiju i vjerska pitanja u loš kontekst, smanjenu potrebu za dobrim zakonskim rješenjima ili njihovu očitu zlouporabu, sve manji broj ljudi koji će se oslanjati na “znanje iz knjiga” jer će “moćnije oružje” biti  usmena predaja izašla iz usta Janka ili Marka, a što pogoduje širenju kojekakvih poluinformacija na čijim temeljima se stvaraju razne teorije zavjera. Ofkors, bit će to izuzetno napeto razdoblje jer jedina planeta koja u znaku Blizanaca ima svoje uzdignuće/egzaltaciju jest “planet moći” – Pluton. Svoju fokusiranost na jedan cilj, ponekad nalik opsjednutošću, Pluton prevazilazi “novim znanjem i promjenom”, time se uzdiže na novi level života. Istodobno, to je i “najplodonosnija njiva” za demonstraciju moći koju čini činjenično znanje ili njegova zlouporaba. Glas može postati glasina, vijest može biti lažna, znanje može biti brzo i učinkovito, ali i plitko, površno, korisno tek na kraći rok. Kako Pluton svoju efikasnost zahvaljuje korisnosti, kolektivno znanje bazirano na pokretljivosti ljudskog uma  - Pluton u Blizancima – ići će u jednom ili drugom smjeru, prema istini ili laži, ovisno o tome što će u datom momentu biti korisnije za sam kolektiv.
Usmjerimo se sada na sam ulazak Jupitera u znak Vodenjaka. Dogodit će se dva tranzita, s tim što će drugi bit u retro hodu iz znaka Ribe, no prvo pogledajmo prvi ulazak. On će se dogoditi 19. prosinca ove godine, u 2:08 p.m. po srednje – europskom vremenu (CET). Astrološka karta neba za poziciju Splita, otkriva već na prvi pogled “sretnu okolnost” – Jupiter je na samom vrhu neba, tek 8” od egzaktne konjukcije sa MC ! No, ako je ambalaža jako primamljiva (ono što je na “prvi pogled”), sam sadržaj nije jednako kvalitetan. Ipak, krenimo redom. Sve planete iznad horizonta upućuju na usmjerenost ka svijetu, slab je oslonac na vlastite snage i resurse. Čak 7 planeta smještena u 4.kvadrantu ukazuju da je štošta toga direktna posljedica događaja iz prethodnog razdoblja. ASC u Biku označava ljude oslonjene na realnost, bliske odnose, miroljubivih gledanja na svijet, ali uvijek sa prvotnom brigom za sebe same. Vladarica Venera otišla je u slobodouman i otvoren znak Strijelca, u 7.kuću, gdje se oslanja na druge te je sklona stvaranju balansa i dogovora u međunarodnim odnosima. Nominalni vladar 7.kuće, Pluton, otišao je u 9.kuću te iz znaka Jarca zatvara jak trigon prema vrhu ASC. To označava da su međunarodni odnosi i “zajednički putevi” (čitaj: vrijednosni sistem u glavi ) sa međunarodnim partnerima jako naglašeni, baziraju se na čvrstoj odanosti  te implementaciji vojno – financijske moći kao vezivnog tkiva. Venera osim ASC, vlada i 6.kućom te ima snažan poticaj za očuvanje radnih mjesta i zdravlja nacije. Pet dana ranije, 14.12.2020., događa se Solarna Eklipsa na 23° Strijelca, a vladar Jupiter u toku tog istog dana prima prvi apliakcijski aspekt – sekstil sa Venerom. Tehnički, zadnji aspekt Jupitera prije ulaska u znak Vodenjaka bila je konjukcija sa Mjesecom 17.12.2020. – a tog dana je i Saturn ušao u Vodenjaka! – što ukazuje na sretne okolnosti uoči samog tranzita, no u ovom slučaju treba “konzultirati” i prvi aplikacijski aspekt vladara eklipse - Jupitera – kao onog koji daje “smjer” budućim događajima. Kontakt sa Mjesecom i Venerom svakako su pogodni vjetrovi u leđa u širem društvenom smislu. Pretpostavka je da će dotad Trump još samo tehnički odrađivati mandat u Bijeloj kući, što će bitno smiriti situaciju u svijetu. Sam MC se nalazi pri samom kraju znaka Jarca, što označava svojevrsnu smjenu “u društvenoj moći”, to jest da postojeće stanje neće dugo potrajati. A da neće, jasno je ako vidimo i koji je prvi aplikacijski aspekt Jupitera kad već uđe u znak Vodenjaka. A to je , ništa drugo doli konjukcija sa Saturnom koji je tek 15” uspio “odmaknuti” u dva dana kroz znak Vodenjaka. Tehnički, Jupiter se “poravnava” sa Saturnom u kasnim večernjim satima, na prvi dan zime, Sunce na 0° Jarca, dok Mjesec tranzitira zadnjim stupnjevima zadnjeg znaka zodijaka – Ribe. Ergo, kontakt Jupitera i Saturna uvijek navještuje veliki društveni događaj, kao i smjer kojim će svijet u cjelini zakoraknuti nakon toga. Da to neće biti nešto banalno, otkriva nam više činjenica: sama konjukcija JU 0° SA se ima dogoditi na nultom stupnju, na nultom stupnju je I tranzitno Sunce istog dana dok Mjesec i više nego simbolički, tranzitiranjem kroz zadnje stupnjeve Riba i približavanjem znaku Ovna, “govori” da opće okolnosti dolaze svom kraju i prelaze na novu razinu egzistencije. Naravno, samim ulaskom u znak Ovna, Mjesec će označiti kvadratom prema Suncu i prvu mjesečevu četvrt, a to prevedeno znači – početak “sijanja sjemena”. Uostalom, sam Mjesec prilikom tranzita Jupitera u Vodenjaka se nalazi na nultom stupnju Ribe, u umetnutoj 11.kući, što indicira na neki novi početak i vjeru u bolju budućnost. Ona postoji od ranije kao nada, skrivena želja napokon će polagano izlaziti na vidjelo, a plod je “emotivnog uma” – Mjesec dolazi iz 3.kuće, a nalazi se u 11.kući te je kao takav produkt “slobodne volje”. Mjesec kao faktor slobodne volje ne postoji pa se ovo može tumačiti kao neka kolektivna narodna volja. S jedne strane bi to trebali biti prvi uočljivi benefiti odlasaka Trumpa s vlasti, s druge možebitna prva pouzdanija cjepiva za COVID – 19, a na lokalnoj razini – početak putovanja u Ameriku bez vize za sve koji posjeduju hrvatsku putovnicu. Kvaka ove i više nego egzaktne konjukcije Jupitera i Saturna jest u tome što im je vladar otišao u 12.kuću. Kako je riječ o Uranu, on tamo može imati suicidalne misli i posve ozbiljne namjere da ih izvrši, ukoliko se ne ispune njegova visoka očekivanja u kontekstu humanosti te pomoći slabijima i ugroženima. Retrogradno stanje Urana svakako više naginje ka “ludilu”, dostojanstvo pada u Biku dodatno opisuje Uran kao onog tko je više egzibicionist, a manje slobodan, više svojeglav, a manje human. Aspekt inkonjukcije sa vladrom Venerom otkriva postojanje frustracije, a to ne miriše dobro sa ovakvim Uranom. Ima li išta dobro u cijelom tom sklopu pozicija i aspekata?  Naravno da ima. Prvo, Saturn je u jakom dostojanstvu te svojom ozbiljnošću, kompetencijom i upornošću može kontrirati “ludom” Uranu i privesti ga , makar djelomično, razumnom djelovanju. Nadalje, Saturn je osnažen jakom konjukcijom sa Jupiterom pa “borba” (kvadrat) protiv Urana ima jaču “logistiku”. Treće, ni Uran ni Saturn nisu “full svoji” kad se “mlate u kvadratu”, više im odgovara opozicija (otvoreni sukob), no Saturnu odgovara i konjukcija, a to je prijenos energije “na onog do sebe”; u ovom slučaju to je Jupiter te stoga “fajt do istrebljenja” će ići preko Jupitera, a ne Saturna. Ergo, Uran je sklon Saturnu se protiviti “onako, po navici”, iz čista mira štonobisereklo, i kad treba i kad ne treba, dok sa Jupiterom postoji određena ideološka bliskost, sličan temperament i možda najvažnije od svega – podjednaki intelektualni kapacitet. Uran se često osjeća osamljen jer ga nitko živ ne kuži…osim Jupitera, ofkors, on jedini ima u sebi kapacitet da ga prati i Uranove briljantne ideje dovede u neki zamišljeni ostvarivi koncept. Točnije, Jupiter može “isprovocirati” Uran da iz sebe “izbaci ono najbolje što ima”. To i jest najdublja Uranova suština: izbaciti znanje iz sebe i podariti ga svijetu, ljudima u cjelini. Svaki planet ima svoju “taštinu”, a to je ponos na sebe samog i ono najbolje u sebi što se ima. U ovom slučaju, Jupiter koji voli puno pričati – jer uvijek ima što “pametno reći” – morat će se pretvoriti u “noćnog jahača na konju”, u Ribu, a ona najbolje od svih zna slušati drugog. Ergo, pobijediti samoga sebe znači pobijediti vlastitu taštinu. Tu će “pomoć” Saturna itekako dobro doći Jupiteru, a nije bez značenja ni abnormalno jaka pozicija – na samom vrhu neba, u vrlo bliskoj konjukciji sa MC. Ipak, Jupiter nije onaj koji se bori sa drugima sa strane vlastite pozicije – tome je skloniji Saturn – ali nije loše imati “u rezervi” i sistemsko oružje u stražnjem džepu, zlu ne trebalo. Borba sa Uranom neće biti nimalo laka jer je on zbog bliske konjukcije sa Lilith “zarobljen” potpuno sumanutim idejama. No, kako bi se izbjeglo Uranovo “samoubojstvo i aktviranje velike eksplozije koja bi naškodila drugima”, ukoliko bi ga se prejako stislo uza zid, treba ići zaobilaznim putem. U ovom slučaju je to igranje na kartu frustriranosti koja traje otrprije zbog neprihvaćanja od strane drugih – retro UR 150° VE – gdje se početna situacije vremenom pretvara u aspekt vladara tih dviju planeta – Jupitera i Venere.  A njih dvoje se “ljube” u sekstilu. Istina, aspekt koji podrazumijeva “i jare i pare” jest u separaciji pa opisuje “kako je nekad bilo”, a u trenutnom smislu “nešto što neće potrajati dugo”. Ergo, ako netko u ovoj priči o Uranu vidi neke dodirne točke sa Trumpom, apsoštrumfno je u pravu: on ima konjukciju Sunca i Urana u promjenjivim Blizancima, a kako mu je Sunce vladar ASC, to ga Uran “duplo” opisuje. Da bi “netko tko je vladar i autoritet” mogao donijeti dobru odluku, vidi se u aplikacijskom trigonu Urana sa Suncem. Sunce je pod vlašću Jupitera, na samoj granici kazimija – aplikacijska konjukcija sa Merkurom – a u 8.kući se mora oslonuti na druge, pod velikim je iskušenjem, ali izbor odluka je osoban i ako dobro “odigra” kartu koju odigrati mora, izaći će kao pobjednik, heroj nacije. Narod ima velika očekivanja, možda i prevelika, željan je promjena – MO 90° VE, vladari 1. i 3.kuće, aplikacija – a sudbina koju priželjkuju je idealizirana  - Neptun vladar Mjeseca, u svojem središtu – i izvan kruga mogućnosti upravljanja nad njom – 11.kuća – a s druge strane se oslanja na “demokratska rješenja” te prevladavanje svih napetosti razumom i pravednim zakonima – Jupiter vladar Venere, na samom MC, u konjukciji sa Saturnom.

Jupiterov drugi ulazak u znak Vodenjaka 28. srpnja 2021.


      Nakon ovog, poprilično napetog, prvog ulaska Jupitera u znak Vodenjaka, posvetimo se drugom i konačnom. On se ima dogoditi 28. srpnja 2021. u 2:41 p.m., CET. No, i ovaj tranzit će biti obilježen “dramama”. Naime, Jupiter u Vodenjaka ulazi u retro hodu iz znaka Ribe te se vraća sve do 22°20’ Vodenjaka, kada se 18. listopada zaokreće i postaje direktan. The point is  što će taj stupanj Jupiter prvi put dostići 27. ožujka  iste godine te od tada, ustvari, započinje hod Jupiterove sjene, a koja će se razotkrivati, step – by – step, onako kako se Jupiter bude kretao retrogradno svojim ulaskom “na stražnja vrata” Vodenjaka, iz smjera Riba. Ergo, stvarni domet ovog Jupiterovog tranzita se može ograničiti samo do stupnja do kojeg će “zakoraknuti” u Vodenjaka, no i bez toga slika neba otkriva sve što je bitno. Zadnji aplicirajući Jupiterov aspekt, ako zanemarimo konjukciju sa Mjesecom koja ukazuje na opće okolnosti – a sa Mjesecom one su uvijek promjenjive i “povodljive” za najširim masama – jest kvadrat sa Lilith u Blizancima. To ukazuje na moralno posrnuće i pretjerano trošenje novca. Ipak, prvi aplicirajući aspekt Jupitera je mnogo značajniji, kao i sama pozicija koja je i više nego markantna. Dakle, Jupiter se skoro poklapa sa linijom IC  - MC na 1°04’ Ribe/Djevice, da bi ga “odmah iza kantuna”, napao face to face  Mars na 29°10’ Lava.

Donald Trump, natalna karta

 Kako Trump ima natalni Mars na 26°47’ Lava, a ASC na 29°58’ Lava, ne možemo ništa drugo zaključiti negoli da ovo opet ima veze sa Amerikom – njen meridijan IC – MC ide linijom 28°12’ Lava/Vodenjaka - tim prije što će tranzitni North Node biti na 9°01’ Blizanaca, u više negoli egzaktnoj konjukciji sa natalnim Uranom u horoskopu SAD, koji se nalazi na 8°54’ Blizanaca. Da je riječ o možebitnim “kosturima što ispadaju iz ormara”, ukazuje nam već spomenuta Lilith na 1°08’ Blizanaca, u više nego oštrom kvadratu na linju sudbine – meridijan IC – MC. Položajem u 7.kući, ova Lilith simbolizira javni skandal od kojega se teško i nemoguće “oprati”. Vladar Lilith jest Merkur, ali spaljen, ide u susret Suncu. U 9.kući, ovo Sunce u svojem središtu opisuje  moćnu i autoritarnu osobu, ali koje je je dogmatske svijesti. Kako je natalna karta oslikana za područje Splita, to onda ova osoba dolazi iz inozemstva. Aplicirajuća opozicija Sunca prema Saturnu ukazuje na nekog tko vješto manipulira sadašnjošću i prošlošću, namečući time tempo/ritam budućim događajima. Samom 9.kućom vlada Mjesec, a on je u aplicirajućem trigonu sa konjukcijom Sunca i Merkura. Trigon dva Svjetla nakon Punog Mjeseca simbolizira vidljivu realizaciju svih ranijih postignuća na skladan i prijemčljiv način. Kako se u natalu SAD u 3.kući nalazi North Node na 7°37’ Lava, to možemo zaključiti da će neki autoritet donijeti važnu odluku, vjerojatno predsjednik države. Nota bene, trenutni kandidat za predsjednika iz Demokratske stranke, Joe Biden, na 28° Lava ima Kiron, na 29° Lava North Node – ali ono najbitnije, na 7° Lava ima Pluton, u 8.kući, a on mu je vladar 4 planete iz Škorpiona, uključujući i samo Sunce. U kontekstu toga da će Neptun SAD biti u egzaktnoj opoziciji prema natalnom same države – što označava kraj svih iluzija – vrlo je izgledno da će “dokazni materijal” protiv Trumpa biti takvog obima da će se prekršiti svi “dobri stari običaji” te ipak “polumrtvog konja” ( Trump kao ex predsjednik ) dokrajčiti, a za što će trebati državnička volja , to jest predsjednički ukaz. Kako bi to sam Trump rekao, America First, Biden će kao Škorpion “ekstra klase” – 4 planete u Škorpionu, uključujući Sunce i Mars, plus vladar Jupiter egzaltiran, a u 8.kući – otarasiti se svega suvišnog da bi SAD uistinu bile America First.


SAD natalna karta


Da će izbor Bidena za američkog predsjednika najviše iznervirati Vladimira Putina, da se uočiti iz letimičnog pogleda na natalnu kartu ruskog predsjednika. Uz podjednake jake adute jednog prema drugome, najslabija karika Putina naspram Bidena jest njegova Venera u 1.kući, a kao vladarica 4 planete u Vagi, uključujući Sunce. Ta je Venera pod “čeličnim stiskom” Bidenovog Marsa, u aplicirajućoj konjukciji. Pojednostavljeno, Putin sa kombinacijom Vage i Škorpiona te Venerom u Škorpionu jest “zavodnik” svjetske klase, diplomatski virtuoz koji ucjenom i prisilama okreće vodu na svoj mlin, često igrajući na kartu jakog personalityja, to jest Plutona u Lavu, “pojačanog” konjukcijom sa Lilith i MC - a što su sve odlike bivšeg vrhunskog špijuna – dok Biden prema njemu može nastupati s pozicije gole sile, vojne i financijske i tu nikakve fore i fazoni  ne prolaze, jer ako itko može prozrijeti drugog čovjeka , onda je to Škorpion.


Vladimir Putin natalna karta
                                                                                   




Joe Biden natalna karta


                                                                            GLASNO ZANOVIJETALO

     Za kraj ovoga teksta, pozabavit ćemo se ulaskom Marsa u znak Vodenjaka. Iako je njegov utjecaj i značenje u krizi izazvanoj corona virusom – poradi bržeg hoda Zodijakom u odnosu na neke druge planete – jerbo se “našao tamo gdje se našao” u vrijeme najžešće pandemije, bar u ovom dijelu svijeta, ne smijemo ga zanemariti ni po kojoj osnovi.

      Kao jedan od osobnih planeta, Mars predstavlja “faktor rizika”, to jest želju i potrebu da se ostvari određeni zamišljeni cilj, a za što se kao alat koristi borba sa drugima, bilo da se nameće vlastita volja i “borba  argumentima”, bilo da je u pitanju direktna fizička akcija. Korištenje sile često je kod Marsa “najjači argument” pa se uz njega vezuje simbolika oružja, uniforme, rata, “gladi” za pobjedom i željom da se “budi prvi”, to jest “onaj koji se po nečemu ističe”. Ako stavimo po strani sport, egzaltacija Marsa u Jarcu simbolizira organizaciju i disciplinu, jaku usmjerenost ka cilju te “pametno” trošenje energije. Pojednostavljeno rečeno, Mars u Jarcu najbolji je kada radi posao za državu (Jarac) ili druge poslove koji su fizički iscrpljujući i traže veliku koncentraciju, a čiji se rezultati ne vide odmah (najčešće je riječ o građevinskom sektoru). Nadalje, ovaj Mars bi mogli opisati i kao poduzetnički duh, to jest onog koji pokreće prvi nove poslove. Za vrijeme tranzita kroz znak Jarca, u prvi plan su iskrsnuli liječnici i drugo medicinsko osoblje, policija koja kontrolira sprovođenje ograničavajućih mjera, ali i štiti vanjske granice države. Ovaj Mars je bio zadužen za brzu gradnju pokretnih bolnica, poduzetničku inicijativu u zaradi od prodaje medicinskih potrepština kao i stavljanje u aktivnost svih postojećih resursa. Prevedeno, ovaj je Mars bio indikator za pojedinu moć država i to u sveukupnom smislu, kao onaj “koji se vidi i privlači pažnju”, kao dio šire organizacije – to jest same države ( Saturn u Jarcu vladao je ovim Marsom ). Kako god, svi poslovi koji traže određenu uniformiranost – od liječničke struke do trgovaca u dućanima – u simbolici su Marsa u Jarcu jer bitka svih bitaka  koja se postavila pred ovog Marsa bila je “kako očuvati sustav u cjelini”, kako spasiti infrastrukturu, kako trošiti resurse na kontrolirani način, kako voditi borbu svaki dan, a istodobno se pripremati da rat traje beskonačno dugo. Ustvari, to i jest krajnji smisao: žrtvovati sve što bude nužno, ali na kraju zabiti pobjedničku zastavu!

      Prelaskom u znak Vodenjaka, Mars postaje rastreseniji, nervozniji, skloniji riziku, nestrpljiviji; disciplina i pokoravanje sistemu, s “vjerom” kako će se na kraju pokazati isplativost svih odricanja, sada se potpuno odbacuje. Želja za osobnom slobodom čovjeka tjera da ruši granice ( Vodenjak ), život u karanteni postaje neizdrživ, a time pojedinac svjesno riskira zdravlje ( Mars ), a sve poradi vlastitih užitaka ili materijalnih gubitaka ( vladar Uran u Biku ). Ovaj Mars galami, vrši agitaciju, internet mu služi kao sredstvo za samopromociju, pokušava drugima nametnuti vlastita uvjerenja. Kao iz one poslovice kako 
ne laje pas radi sela već radi sebe, upušta se u razne teorije zavjera, a sve kako bi navukao javno mnijenje ka svojim interesima jer osim što ignorira ikakvu argumentiranu raspravu, on počinje odbacivati i samo postojanje COVID – 19. Ova tempirana bomba , što iz ne znanja, što iz pretjerane vjere u svoje sposobnosti, osim sebe može ugroziti i brojne druge ljude. Vjera u tehnologiju i boljitak se izvrće u svoju suprotnost. S druge strane, ova pozicija Marsa simbolizira i zagušivanje interneta informacijama te potrebu da se učini veća “protočnost”; drugim riječima, batina/sila ima dva kraja pa institucionalni intrnet, preko svojih društvenih mreža, vrši cenzura neprimjerenog materijala. Ofkors, “borbena ideologija”, čim se odlučila na “rat za istinu”, mogla je očekivati da institucije neće sjediti skrštenih ruku. Naravno, pričamo o Saturnu u Vodenjaku jerbo on postaje “nadležan” za divljaka/Marsa: Mars bi silom rušio postojeći poredak, a Saturn se drži znanosti i stavlja prepreke/granicu svakom tko bi glavom nasrnuo na zid.

Ulazak Marsa u znak Vodenjaka 30. ožujka 2020.


       Ako promotrimo sliku neba u trenutku samog ulaska Marsa u znak Vodenjaka, stvari postaju još jasnije. ASC u Škorpionu, a oba vladara u 3.kući, tamo gdje se stvara medijska slika. Zadnji Marsov aspekt prije tranzita bijaše kontakt sa Mjesecom, obje planete u dobrom aspektu i dostojanstvu ukazuju da tzv sreća u nesreći velikom mjerom je zasluga samih ljudi i njihove discipline. No, prvi aplicirajući aspekt jest konjukcija sa Saturnom, a koji je i nominalni vladar 3.kuće. Ovo simbolizira nemogućnost da se Marsov rušilački pohod do kraja razmaše, ali svakako čini štetu jer “muti vodu”, ljudi su u misaonoj blokadi jer ne znaju kome da vjeruju, a kome ne. Zanimljivo je da je IC na istom stupnju gdje i natalni Mjesec u horoskopu SAD, što bi značilo da je narod u samoj Americi poodavno već sluđen raznim (polu)informacijama, a što se preko internetskih mreža širi svijetom te time postaje “pandemija unutar pandemije”. Većina planeta ispod horizonta ASC – DESC predstavlja usmjerenost na samozaštitu i samoodrživost dok je naglašenost grupiranja prema zapadu, to jest DESC, simbolika oslanjanja na druge. Reklo bi se, “pandemija unutar pandemije” širi se sama od sebe. Tome svakako pridonosi i Mjesec u Blizancima, koji u 8.kući sklon je “pušiti priču” čim mu se pod nos stavi, što ga čini dezorjentiranim i pretjerano labilnim. Kako je Mjesec i vladar North Node, najbliži vrhu neba, a “krasi” ga i aspekt kvadrata prema Neptunu – separacija, što označava stanje koje traje od ranije – dok se sam Merkur našao u najgorem mogućem znaku koji je sklon racionalnom i kritičkom razmišljanju – Ribama - prisutna medijska kakofonija je tutto completo. Rekli bi momci iz TBF, nema nam pomoći. Srećom, nikad nije gotovo dok usitinu ne bude gotovo.

        Sumirajući na kraju sve, možemo zaključiti kako su Jupiter i Mars, svatko u svom vremenu, “igrali” i za Barcelonu i za Real Madrid. Ovisno o osobnim preferenecijama, jednom su bili “najdraži”, a drugi put “najmrži” igrač. No ipak, bez obzira na individualnu kvalitetu, snaga kolektiva uvijek je presudna za krajnji rezultat u nogometu. Isto vrijedi i za ove dvije planete u kontekstu pandemije corona virusom.