subota, 2. travnja 2022.

SVI ANDRIĆEVI LJUDI, DRUGI DIO

Evoucija ili kako stvari štimaju

       U drugom dijelu teme o ljudima važnim za život ( probranih po vlastitom nahođenju, uz obilato služenje informacijama iz Martensove biografije o književnom nobelovcu ) Ive Andriće i njihovim međusobnim astrološkim vezama, već na samom početku krećemo „u niskom startu“. Naime, umjesto jedne osobe, ovdje ih u klinču imamo čak četvero te jedan film. Štaviše, sve je i započelo sa dotičnim filmom, no krenimo nekim logičnim redoslijedom. U početku bijaše...ipak, Andrićev natal kao kičma i rebra na koju naslanjamo svu ostalu astrološku građu. 

 
Ivo Andrić, natal chart

                 
               ALBERTO MORAVIA 

        Autor ovog teksta se može pohvaliti kako je svojevremeno „sažvakao“ cijeli Moravijin književni opus, jednako kao i Andrićev ( ima ih još, ali nisu bitni za ovu temu ) i osim što obojicu smatra vrsnim pripovjedačima, jedinu razliku je uočio u tome da Moravija nešto „spretnije pliva“ u dijalozima naspram Andrića. No, zato „gospodin i drug Ivo“ se okrunio Nobelom dok Moravia nije bio te sreće. Slijedeća veza ove dvojice književnika ostala je na podsvjesnoj razini: iako Moravia ima i boljih djela, snažno mi se dojmio njegov roman Konformist. Još preciznije, istoimeni film, u režiji Bernarda Bertoluccija iz 1970. sam gledao i prije toga, ali i nakon čitanja romana. Maestralna uloga protagoniste Jean Louis Trintignant i više je nego obilježila temu filma: fašizam naš svakidašnji ( vrijeme radnje jest Italija između dva svjetska rata ). Ipak, ono što je čučalo u podsvjesti, na vidjelo dana je izašlo tek sa Martensovom knjigom, koja je pobliže opisala razdoblje Andrićevog života dok se titulirao sa „gospodin Ivo“. Ergo, Moravia kao da je portretirao psihološki profil Andrića pišući roman Konformist ! 

Alberto Moravia

      Prije negoli krenemo na astrološki „sudar“ Moravia vs Andrić, recimo par općih stvari o Albertu Moraviji. Pravim prezimenom Pincherle, po ocu Židov iz Moravske, Alberto uzima prezime po zemlji porijekla vlastitog oca. No, majčina strana je dinamično drugačije „postavljena“ ( ništa neobično ako ima egzaktan kvadrata Sunca i Mjeseca, na 4°, Prva mjesečeva četvrt; Merkur vladar Mjeseca, ali i koječega drugog bitnog po Moravijin život ): majka je iz Dalmacije i djevojački se zvala Gina de Marsanich. Ni po muke za to da kojim slučajem njezin brat nije bio Augusto de Marsanich, poznati prijeratni talijanski fašist, a poslijeratni tajnik neofašističke stranke ( MSI ). 

     ( Napomena: za one koji ne znaju, u Italiji, slično kao i u post – frankovoj Španjolskoj, nakon WW II nikada nije napravljena „defašizacija“ nalik „denacifikaciji“ u Njemačkoj, ili „komunistička lustracija“ u državama bivšeg Varšavaskog ugovora pod kontrolom ex SSSR i to poradi geopolitičkih razloga, što prevedeno znači da im se „gledalo kroz prste“ i davalo „lufta“ da se postupno ideološki mijenjaju. ) 

      Za ne falit, Andrić se i upoznao sa Moravijom. Na poziv svojih talijanskih izdavača, Andrić zajedno sa suprugom Milicom odlazi 1964. u Italiju ( Rim, Napulj, Milano ), četrdeset i više godina nakon što je prvi put posjetio tu zemlju u svojoj prvoj diplomatskoj misiji. Nema pisanih spomena na susret dvaju pisaca iz čega možemo zaključiti kako je bila riječ o kurtoaznom upoznavanju. Ergo, Moravija slobodno iznosi svoja ideološka stajališta, kako za vrijeme Mussolinija, tako i u post – ratnom razdoblju, stajući na žulj podjednako i salonskim fašistima i salonskim ljevičarima, prihvačajući društvenu cijenu za svoju izgovorenu/napisanu riječ. ( Beskompromisnost je normalna pojava za nekog tko ima ASC u Škorpionu, a kako je riječ o intelektualcu i književniku, apsoštrumfno je logično da planet logike, Merkur, bude u 1.kući, u egzaktnom kvadratu na vrh neba; na 15° Lava MC uvijek opisuje moćne ljude na vlasti. ) Zaključujemo kako je Moravia izabrao teži put u životu u odnosu na Andrića pa ćemo sada pokušati to i astrološki determinirati.

 
Alberto Moravia, natal chart

      Za razliku od Andrića, koji je obilježje tzv škorpionskog života „zaradio“ odlaskom vladara ASC u 8.kuću, s tri planete u 8.kući, MC – om u Škorpionu, ali i sa Plutonom koji je u aspektu sa oba svjetla; Moravia ima svoje „argumente“: ASC u Škorpionu, vladar 1. kuće je u 8. ( on sam je u „opasnosti“ ), vladar 8.kuće je u 1.kući ( on sam privlači opasnost ) dok bi Pluton u 8.kući sam za sebe rekao – „ja sam opća opasnost“! Naravno, „škorpionski život“ ima svoju cijenu, a ona se zove – prijetnja smrću od samog rođenja! Slično Andriću, i Moravia se dugo borio s bolešću u životu. Tuberkulozu kostiju bi opisao aspekt kvadrata Plutona iz Blizanaca sa Saturnom u Ribi; srećom je Plutonov egzaktni aspekt opozicija sa Venerom, a ona je, pak, u aplikacijskom sekstilu sa vladarom 6.kuće ( Mars ); Mars je u lošem aspektu sa oba svjetla ( srećom, u separaciji ) dok je u dobrom odnosu sa Plutonom iz čega zaključujemo kako je Moravijin unutarnji nagon/instinkt za preživljavanjem „zaslužan“ za preživljavanje. Venera vlada 12.kućom, a u najbližem je aspektu Plutonu dok je s druge strane Mjesec visoko na nebu ( gdje se prirodno osjeća nestabilno ) i u znaku tjelesne slabosti ( Djevica ), u lošem aspektu sa oba primarna muška signifikatora ( SO & MA ) pa onda možemo reći kako je Alberto „povukao“ od majke slabosti koje su doprinjele tuberkulozi kostiju. 

      Moravia ima dva T – kvadrata, od kojih je ovaj između SA, PL i VE važniji od onog kojeg čine SO, MA i MO ( unatoč tomu što je u drugom slučaju riječ o oba svjetla, koja su međusobno u egzaktnom aspektu ) i to stoga što se prvi T - kvadrat „nadovezuje“ na veliki trigon između SA, ME i NE, pri čemu poradi prisustva Mjesečevih čvoreva i Urana u opoziciji, „pričamo“ o konfiguraciji zmaj. Kako kod Moravije prevladava energija „promjenjive vatre“ ( njoj smo dali prednost u odnosu na „promjenjivu vodu“ jer je više osobnih planeta u vatri negoli vodi, plus Jupiter u Lavu je u bliskoj konjukciji sa vrhom MC ), to ga možemo opisati kao osobu koja u sebi ima visoke moralne principe ( promjenjiva vatra = Strijelac ), tim prije što su dvije planete koje significiraju plemenitost i čast ( Sunce i Jupiter ) u dobrom aspektu i međusobnim vladarstvima. Ergo, Moravia i Andrić se po ovom pitanju dosta razlikuju: Andrić SO & JU ima u opoziciji, SO je u padu, a JU blizu vrha 3.kuće ( što je pozicija koju često imaju oni koji putuju „daleko“ / Jupiter, ali u svakodnevnom smislu / 3.kuća pa onda kažemo kako osoba putuje daleko poradi posla ). Naravno, „jači“ Jupiter daje i više dalekih putovanja: za razliku od Andrića koji se nogom nije dobacio preko Atlantika ( ali jest po Europi, Aziji i Africi ), Moravia jest, a to nam ukazuje i njegova 9.kuća sa Neptunom ( najudaljenija, prekomorska putovanja ), Sjevernim čvorom u istoj kući ( interes za apstraktne pojmove ), u brojnim aspektima; znak Raka ukazuje na duševni interes za putovanja, ali i povratke doma. Vladar 9.kuće je otišao u 10.kuću, što je indikator koristi koja se dobija kroz daleka putovanja. Ofkors, pozicija je samo indikator, ali aspekt potvrđuje „priliku“: Mjesec, kao vladar 9.kuće, Neptuna i Sjevernog mjesečevog čvora, u aplikacijskom je trigonu sa Uranom na vrhu 3.kuće. Uran je u konjukciji sa Južnim mjesečevim čvorem pa tako ovaj pronicljivi Mjesec, detaljist i perfekcionist, idealno ( trigon ) spaja ( aspekt ) budućnost ( North Node ) – a koja se manifestira kroz narodne mase ( Neptun, Rak ), sa prošlošću ( Uran u konjukciji sa Južnim mjesečevim čvorom ) koje se treba institucionalno ( Jarac ) osloboditi ili reformirati ( Uran ). 

       Ako smo već notirali kako je Uran dio konfiguracije zmaj, gdje njegova opozicija sa Neptunom zauzima primarno značenje, osvrnimo se malo dublje na njega. Za Andrića znamo da je prvi dao „sveukupan pogled“ na povijest europskih muslimana na tlu Balkana i time ušao u „kolektivno nesvjesno“ svjetske književnosti dok bi Moravijin pandan tome bio njegov prvi roman Ravnodušni ljudi iz 1929. čime je neformalno započelo vrijeme književnog neorealizma. Nešto novo bilo bi u opisu Urana, a ono što se započinje prvi put u djelokrugu je ovlasti Marsa. Vodenjak se odnosi na svijet u cjelini, a Ovan na samu osobu. Ergo, Mars na 29°18' Aq, 4.kuća, „spojio“ bi ono „novo“ i ono „po prvi put“; 29 – i stupanj ukazuje na medijalnost, ali i nestalnost ili da će se stvari tijekom vremena mijenjati. Na stranu to što Mars, osim s Venerom, ima samo separacijske aspekte pa i to ukazuje da se Moravia nije cijelog života bavio istim stilom pisanja. No, ako znamo da je roman napisan u njegovoj 22 – oj godini te da time ulazi u „treći ciklus“ Urana, to znači da je 1929. godine Uran u Ovnu i na simboličkoj razini astrologije označio početak nečeg novog i po prvi put , ilitiga neorealizma. Pa je apsoštrumfno pogledati što se „dogodilo poslije“ sa Marsom na 29° Vodenjaka.

        Dogodio se, jasno, Uran na 10°41' Jarca, na samom vrhu 3.kuće. Jarac = realizam, Uran = novo = neorealizam. ( Kao što Moravia nema mnogo veze sa npr Dickensom, tako ni Hajduk iz Splita – „rođen“ sa Uranom u Jarcu, vladarom njegovog Sunca – nema veze sa „onim“ hajducima. Osim s jednim jedinim: Andrijicom Šimićem. ) Nadalje, 3.kuća je prirodno „stanište“ Blizancima, čija je simbolika „nastavljanje na staro, sličnim, ali ipak novim“. Kako je ovdje opisana i „pokretljivost uma“, to vidimo i kako Moravia misli, ali i piše. Vladar Urana je otišao u kuću kreativnosti ( 5. ), u znak koji nadahnjuje i inspirira ( Ribe ). No, kako je riječ o Saturnu, to zaključujemo da Moravia ne „sisa iz malog prsta“ teme o kojima piše već su one duboko proživljene ( Saturn = iskustvo ). Ergo, što su životna iskustva tegobnija – a znamo da se Moravia mučio s bolešću dugo godina – to je njegova umjetnost ( Saturn u 5. kući ) ona koja s godinama ne gubi na vrijednosti ( Saturn je istodobno dio i T – kvadrata i Velikog trigona ). Ovdje, posredno, na „plimnom valu“ se ukazuje Moravijin Merkur 15°07' Sc iz 1.kuće: kao dio Velikog trigona, u aplikaciji je sa Saturnom i North Nodeom, a egzaktno vezan trigonom sa Neptunom iz 9.kuće. S druge strane, T – kvadrat između SA, VE i PL svoju žarišnu točku ima u Saturnu, a koja traži „proboj“ kroz nasuprotni znak i kuću. Ergo, 11. kuća i znak Djevice svoju rezultantu ima u Merkuru u Škorpionu u 1.kući. O kakvom se intelektualnom lumenu radi ukazuje nam činjenica da osim što je Merkur dio Velikog trigona te skladno aspektiran sa čvorovima, njegovo prisustvo u 1.kući daje Moraviji dodatnu karakternu osobinu, kvadrat sa Jupiterom uvećava kapacitete ( ali i mogućnost pretjerivanja u kritici i osudama drugih ) dok ga egzaktni kvadrat prema meridijanu sudbine IC – MC čini verbalno neustrašivim, intelektualnim provokatorom koji stalno postavlja kamenčiće u cipele onima koji predstavljaju vlast. ( Da parafraziramo Johnnyja pl(emenitog). – viteza Štulića: Riječi, gospodaru, sijeku kao nož...(...) ne dam da uživaš. )

        Ipak, glavnu osnovicu Moravijinog spisateljskog djela čini opozicija Urana i Neptuna, pojačane konjukcijom Mjesečevim čvorovima. Na razini 3. – 9. kuće to oblikuje i specifičnu ideološku „prikolicu“, a ove dvije planete u aspektu uvijek daju „lijeve ideje“. Osim što se u opoziciji Neptun „razobliči“ na način da čovjek biva svjesnim da ideal ne može biti postignut, ovaj aspekt Neptunu ostavlja dovoljno prostora da „samostalno diše“ u svojim uzvišenim, ali nepraktičnim težnjma, čemu snažno pridonosi i konjukcija sa North Nodeom. Ergo, uvjereni ljevičar Moravia u „sukobu“ je sa „pragmatičnim“ Andrićem. Njegov „ideološki“ Neptun iz 9.kuće, pojačan sa North Node, u oštrom je kvadratu sa Andrićevom konjukcijom Sunca i Merkura. Dotakavši se ideologije, spomenimo i to kako i Moravia ima Lilit u 9.kući, 25°59' Ca, ali osim manje važne inkonjukcije prema Veneri 23°35' Sg, nijedan drugi aspekt nema, uključujući i vrhove kardinalnih kuća. Iz egzaktnog trigona Moravijinog Saturna prema Andrićevom vrhu MC možemo zaključiti kako je Moravijino stvaralaštvo imalo primjereno poštovanje od strane Andrića, kao i to da je svojim djelom Moravia težio onome što je Andrić postigao ( Nobelova nagrada za književnost ). Nadalje, egzaktni trigon između Moravijinog Mjeseca i Andrićevog Saturna ukazuje na skladan odnos između Moravijine „sudbine koja mu je nametnuta“ i Andrićeve „koju je sam sebi stvarao“. Tu nema ljubavi, ali ima međusobnog razumijevanja i poštovanja. A kad već spominjemo sudbinu, zanimljivo je vidjeti kako se Andrićev odnos sa drugima upleo u Moravijinu sudbinu: rane iz djetinjstva ( Kiron 13°47' Aq ), a koje su utjecale na neposrednu sudbinu ( konjukcija sa vrhom IC 15°56' Aq ), izliječenje su dobile kroz sticanje viših znanja ( Jupiter 13°36' Le ), a što je postalo izgrađujućom sudbinom kroz pisanje knjiga i stvaranjem društvenog ugleda ( Jupiter u konjukciji sa vrhom MC 15°56' Le ). U to se, kao svojevrsni midpoint, ubacuje Andrićeva opozicija Marsa ( 14°52' Aq ) i Juno ( 14°16' Le ), a koja predstavlja njega osobno i odnose sa drugima. Na jednoj drugoj razini, to možemo analogno usporediti sa Andrićem kao naglašenom Vagom i Moravijom čiji je obrazac horoskopa klackalica / ljuljačka, a koja simbolizira dvije skupine planeta koje stoje u međusobnoj ravnoteži. Štaviše, Moravia ima balans u horoskopu i u odnosu na dnevno / noćni život, kao i razmjer između energije koju kreira sam i koju stvara u odnosu sa drugima. 

       Druga „zgusnuta“ energija se preklapa između Moravijinog ASC na 7°44' Sc te Andrićevog Urana 5°12' Sc i Lilit na 10°20' Sc. Ovaj catch nije dobar ni za jednog od njih i to je vjerojatni razlog zašto je njihov susret i upoznavanje ostao samo na kurtoaznoj razini: Lilit na bilo čijem ASC sigurno ne odaje pravu sliku i namjere, a kada se radi o dvije različite osobe, jasno je da je ugrožen nositelj ASC – a; s druge strane, kako Andrić na 8°03' Sc ima Južni mjesečev čvor, Moravia kao persona ( ASC ) ga vuče u prošlost i donosi gubitak. Ne znamo koliko je Moravia bio upoznat sa „političkom biografijom“ dok je Andrić bio „gospodin Ivo“, vjerojatnija je mogućnost da je Andrić bio upoznat sa Moravijinim problemima poradi fašizma koji mu je viso nad glavom. Ipak, jerbo obojica imaju jaku simboliku sa Škorpionom i 8.kućom, takvi brzo „nanjuše“ opasnost i štetu koju bi im netko moga pričiniti. Prisustvo Andrićevog Urana u ovoj kombinaciji, osim što simbolizira „buđenje“ za Moraviju te potencijal za „oslobađanje i skidanje tereta s duše“, nije urodilo ničim više doli uznemirenošću upravo poradi Andrićevog South Nodea, a koji je pomogao Moraviji da „vidi“ Lilit koja se obično dobro skriva od pogleda bilo čijih očiju. Uostalom, to i jest najveća razlika između ove dvojice ljudi – „ubadanje“ Andrićeve „prošlosti“ u Moravijinu osobnost – uz već kroničnu Andrićevu plahovitost ( višak zraka + manjak vatre = kukavičluk ), naspram Moravijine neupitne hrabrosti ( u vatri jedno svjetlo plus njegov vladar te jedna osobna planeta ). 

      Za sami kraj, pogledajmo „crtu“ genijalnosti. Za Andrića je već rečeno kako je to aspekt sekstila između Marsa ( vladar 3.kuće ) i Jupitera ( vladar 11.kuće ). S jedne strane, aspekt je na granici orbisa, ali je aplikacijski dok djelovanje aspekta unutar 1.kvadranta opisuje genijalnost koju je Andrić sam stvorio vlastitim radom. Aspekt Venere ( suvladara 3.kuće i vladara North Nodea ) i Urana ( jednog od općih signifikatora za genijalnost ) ovdje su više determinirani kao sama tematika Andrićeve proze ( većinski je to pitanje ostavštine osmanske vlasti u Bosni i Hercegovini ) i pristup njene obrade. Kod Moravije je situacija sljedeća: Merkur kao vladar 11.kuće u trigonu je sa Saturnom, vladarom 3.kuće. Aspekt je aplikacijski; Merkur je, uz Uran, prirodni signifikant za genijalnost; Saturn je u 5.kući gdje se sve samouvećava i samoproširuje. Pozicija Urana na vrhu 3. kuće inklinira pojačanoj aktivnosti uma. No, Uran je u aspektu sa Merkurom - nebitno koje vrste je aspekt niti mijenja mnogo to što je separacija – iz čega zaključujemo kako je Moravia „viši rang“ umnih mogućnosti u odnosu na Andrića. 

 
                JEAN LOUIS TRINTIGNANT 

       Što bi to moglo povezivati dijete bogatog francuskog industrijalca i književnog nobelovca porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a za kojeg se ne može sa sigurnošću utvrditi tko mu je otac? Glede samog filma Konformist, jasno se dadu uočiti veze između pisca romana ( Moravia ), redatelja ( Bertolucci ) i glavnog glumca ( Trintignant ) dok Andrić po tom pitanju malo „odskače“. Pa ipak, tko traži, taj i nađe. Osvrnimo se ukratko na život Jean Lousi Trintignanta ( nadalje: JLT ), još uvijek živućeg glumca, poznatog i u europskim okvirima, a ne samo nacionalnim. 

Jean - Louis Trintignant

        Najdojmljivijim se u životu JLT čine trkaći automobili i sportske utrke, a gluma je, nekako, došla usput. Uran u Ovnu u egzaktnoj konjukciji sa vrhom MC bi najbolje opisao „nešto novo, originalno“ u životu JLT. S jedne strane, to je njegov otac Raoul ( koji vuče španjolske korijene, a zbog kojih se JLT – u u puno ime upisuje i Xavier ), a koji započinje nešto novo i po prvi put u obitelji – bavljenje krupnim industrijskim biznisom. Nadalje, Uran je sinonim za prijatelje, ali i starijeg brata: Raoul je bio najstariji sin svojih roditelja ( petero braće i jedna sestra ). Ovako jako pozicioniran Uran daje snažne „impulse“ za genijalnost, koja se lako može pretvoriti u ludost, ukoliko se u životu ne bude koračalo step by step. Promotrimo pobliže što je to JLT „pokupio“ od svojeg oca, a posredno od stričeva, očeve braće. Prvi po starini nakon oca Raoula bio je stric Louis – Aime Trintigninant; bavio se vožnjom trkaćim automobilima te je poginuo na treningu 1933. kada je JLT bio još nezreli „bebač“. U muškom horoskopu vrh 10.kuće je otac dok bi mlađi brat / sestra bio treći znak od njega; u ovom slučaju, vrh 12.kuće bi nam opisao posebice prvog mlađeg brata, dok sama kuća govori općenito o očevoj braći i sestrama ( JU 0° PL u Raku, obje planete retro, u brojnim i dobrim i lošim aspektima = to bi bila priča koja bi mogla egzistirati sama za sebe po svojoj složenosti ). Ergo, vladar 12.kuće je Merkur koji je otišao u 6.kuću na 7°07' Cp, a koji u progresijama u momentu stričeve smrti dolazi u konjukciju sa rx SA 11°22' Cp i kvadrat sa rx MC 10°22' Ar 0° rx UR 11°29' (r) Ar: smrt kao „tvrda sudbina“ ( Saturn u Jarcu ), na „radnom mjestu“ ( 6.kuća, trening ), naglo, neočekivano ( Uran u kvadratu ), trenutno ( kardinalni znaci, posebice brza ekspresija sa znakom Ovna ). Zatim „preskačemo“ četiri brata i jednu sestru i „hvatamo“ se najmlađeg, Maurice Trintignanta. Ergo, vrh 8.kuće nam opisuje nešto specifičnije najmlađeg strica JLT -a, a Uran, kao vladar kuće, uzimamo kao plenetarnog signifikatora. Pa zaključujemo kako je ćaća Raoul na jednoj razini bio nešto novo i originalno, stric Maurice to ponavlja na drugoj, a JLT biva to na trećoj. A ono što je Mauricea „uzdiglo“ u odnosu na ostatak obitelji jesu dvije pobjede u Monte Carlu u natjecanju F1, kao i u prestižnoj urci 24 sata Le Mansa. Retro Uran ukazuje na ponavljanje najmanje dvaput pa su to dva brata koja se bave trakaćim automobilima kao i dvije pobjede u Monte Carlu, ali i pobjeda u dvije različite kategorije: formula 1 i dugotrajna izdržljivost u Le Mansu. Veliki vatreni trigon između Urana, Marsa i Sunca ukazuju na uspjeh, novac i slavu strica, iako Uran ima separacije pa se ta slava nije „protegla“ na duže razdoblje. Ali ono što jest – a to je ono „što je bilo poslije sa stricem“ – jest tzv slatki život, a kojeg nam opisuje vladar Urana – Mars – u aplikacijskom kvadratu sa Venerom u Škorpionu u 5. kući. Na zlokobnom 22 – om stupnju, u retro hodu, ova nam Venera idealno opisuje mjesto gdje se „dolazi uživati“ ( VE u 5. ), i u kojem se s jedne strane troši ( MA s vrha 2.kuće u kvadratu sa VE ), u „velikom stilu“ ( MA u Lavu ), a s druge zarađuje na nekretninskom i drugom krupnom biznisu ( VE u trigonu prema JU 0° PL ), koristeći porezne ( PL ) povlastice ( PL u dobrom aspektu ),a kojeg poradi „dobrog ugleda“ ( JU u Raku ) imaju rezidenti ( VE vladar 4.kuće ). U ovom slučaju 12.kuću tumačimo kao „poreznu oazu“, znak Raka da je riječ o mjestu gdje dolaze mase ljudi kao i to da je u pitanju obala ili pličina ( ako Rak promatramo u kontekstu mora ) dok znak Škorpiona ukazuje na ekskluzivnost, mjesto gdje nema pristupa „svaka šuša“, niti je moguće biti njihov rezident samo zato što bi to netko želio. Dok u „priču“ ne ubacimo i Sunce u Strijelcu iz nastavka 5.kuće, ovaj opis mjesta bi mogao biti možda Miami, a možda i neki egzotični otok u Karipskom moru. No, sa Suncem u aristokratskom znaku Strijelca, a s vladarom mu u egzaltiranom Raku, u izoliranoj 12.kući – a sve u dobrim aspektima – jasno je da osim „kikirikija“ kojeg ima i Miami i raznorazni otoci – porezne oaze, ovo mjesto može biti samo kneževina Monako ( Monte Carlo ). Iz svega ovoga zaključujemo kako je stric Murice imao ključnu ulogu u životu buduće glumačke veličine JLT – a jer osim što se i sam okušao nekoliko puta u vožnji trkaćim automobilima, kao i u rally utrkama, i njegova najpoznatija filmska rola – Jedan čovjek i jedna žena iz 1966. u režiji Claude Leloucha – blisko je vezana za sportski automobilizam ( glumi vozača na utrkama 24 sata Le Mansa ). No, osim sporta, 5.kuća nam prvotno opisuje ljubavne odnose i djecu, a kako je Andriću to područje života služilo, uglavnom, „ u druge svrhe“, to ćemo sada preskočiti pojedinsoti iz tod dijela života JLT – a. 


Jean - Louis Trintignant, natal chart

         Iz svega dosad navedenog ne bi se moglo reći da nešto posebno vezuje JLT i Andrića. Kao prvo, „prebacivanje“ iz ( očevih ) španjolskih korijena u francuske nije išlo s jednom generacijom ( nešto bi trebalo „pitati“ i djeda Fernanda ), a i sama astrologija nas uči kako je Mjesec često puta važniji od Sunca dok o socijalnom okruženju ( 4.kuća ) možemo reći kako predstavlja onaj dio sudbine koji je neupitan i takav je kakav jest dok sudbinu koju čovjek sam sebi gradi i stvara ( 10.kuća ) ovisi o brojnim okolnostima. Ergo, JLT i samim vrhom svog ASC ( 28°39' Ca ) ukazuje na to da je „majčinsko“ ( čitaj: francusko ) dominantnije u njegovom karakteru ( ASC ) od „očinskog“ ( čitaj: španjolsko ), iako se može povlačiti određena veza sa uzbuđenjem gledanja u smrt za volanom sportskog automobila i gledanja bika u oči pred punom koridom u Španjolskoj. ( Za ovo zadnje nemamo dokaze u obiteljskim podacima, ali nam zato astrologija pomaže donekle detektirati stvari: Uran je signifikator genijalnosti ili ludosti predaka, a kako je u muškom znaku te u kući koja je vezana upravo za oca, to onda i možemo povezati ovo dvoje – koridu i sportske utrke automobila – u jedno po muškoj liniji. ) 

       Nadalje, dok je JLT poprilično „blagoslovljen“ sudbinom u vidu brojne i utjecajne rodbine, sličnost sa Andrićem se očituje u tome da je jedinac poput njega. U otprilike istom uzrastu imaju smrt u obitelji, gdje očevo napuštanje obitelji, a potom i brza smrt malo nakon toga, ostavlja na Andrića puno dublji trag, u odnosu na smrt strica kod JLT – a. Ipak, postoji određena veza između Andrića i JLT po pitanju automobila. Stupajući 10. travnja 1939. na dužnost veleposlanika kraljevine Jugoslavije u Berlinu, Andrić po prvi puta u životu „upada“ u malo veće novce što mu omogućuje polaganje vozačkog ispita naredne godine i kupovanje novog Mercedesa, a koji je sa „diplomatskim popustom“iznosio ondašnjih 5624 reichsmaraka. Zahvaljujući M. Martensu, saznali smo i to kako je riječ o trogodišnjoj plači prosječnog radnika u Njemačkoj tada. Automobilsku „vezu“ nam opisuju dva različita aspekta, ali njihova sukladnost otkriva da je gospodin/drug Ivo volio „lijepe stvari“ kad je bio u prilici za to. Prvi je odnos Andrićeve konjukcije Sunca 16°41' Li i Merkura 17°38' Li sa Marsom JLT -a na 16°31' Le gdje Andrićeva konjukcija SO 0° ME opisuju na psihološkoj razini automobil ( ME ) koji se uočava ( SO ), a koji je elegantan i nikad se u njega ne sjeda sam ( Vaga ) dok kod JLT – a Mars u Lavu na vrhu 2.kuće bi opisivao sustav vrijednosti do kojeg se drži, a koji u kontekstu ostalih aspekata opisuje jureći automobil u središtu pažnje. Drugi aspekt jest onaj Andrićeva Jupitera na 20°20' (r) Ar u blizini vrha 3.kuće, a koji konkretnije opisuje njegov automobil: Jupiter bi rekao da je riječ o velikom, dugačkom, samim time i skupom automobilu dok bi Ovan opisao auto marku njemačke proizvodnje, ali i da vozilo može „brzo potegnut“. Naravno, Ovan označava i kako je to Andriću prvi automobil ( Ovan ), kojeg je dugo želio ( Jupiter vladar 11.kuće ) i koji dolazi kao „plod karijere“ ( 11.kuća je 2. - a u odnosu na 10.kuću ), a do kojeg nije došao tako lako ( Jupiter u retro hodu ). Ovaj Andrićev Jupiter u idealnom je aspektu sa JLT – ovim Suncem na 19°02' Sg iz 5.kuće; SO je vladar Marsa pa tako simbolizira i njegovu rezultantu, a u ovom slučaju to predstavlja „uživanje u životu“ na muški način ( dvije muške planete u dobrom aspektu, MA 120° SO, gdje jedna vlada s drugom pa joj daje samim time i svrhu postojanja ). Dakle, ako oko JLT - a nema dvojbe da „voli uživati u životu“, detalji poput ovih – a vrag je uvijek u detalju – otkrivaju nam da je tome bio sklon i sam Andrić, a zašto to nije bilo izraženije kod njega, najlakše bi bilo „okriviti“ nedostatak vatre u većem obimu u njegovom horoskopu. Spomnjanjem nedostatnog vatrenog elementa kod Andrića, ustvari otvaramo novu „rubriku“, a to bi bilo klasična astrološka usporedba.

       Prvo što se da „iz aviona“ primijetiti jest da JLT nema nijednu planetu u zračnom elementu, a jednako tako niti jednu u tzv kućama odnosa ( 3., 7. i 11. kuća ). Kompenzacije nema niti kroz zračno – pokretljivu 3.kuću niti kroz vatreno – pokretljivu 9. kuću. Pogledajmo, stoga, što „kaže“ Merkur, ima li kakvog intelektualnog feedbacka bar s njegove strane. Merkur u Jarcu daje intelektualnu snagu kroz vrijeme i bistrinu uma u zrelijoj dobi dok u ranijoj fazi života ima komplekse od poradi starijih ( da ne kažemo pametnijih ), a što je kod JLT naročito izraženo zbog aplikacijske konjukcije sa Saturnom u svojem središtu. Smješten u 6.kući i jako „obojan“ Saturnom, ovo je Merkur koji uči kroz suradnju s drugima, a najbolje obavljajući radne zadatke. I to ne bilo kakve već one koji su rutinirani, provjereni, po mogućnosti na vlastitoj koži. Naravno, kvadrat prema MC i Uranu ga gura u razne rizike i preskakanje nekoliko stepenica odjednom pa možemo samo „pogađati“ kamo bi ga takav životni stil odveo da nema u sebi obiteljski french kiss s majčine strane: egzaktna konjukcija vladara Mjeseca i Neptuna na 5° Djevice idealno se nadopunjuje uz ovaj praktični Merkur. Štaviše, upravo ova slika osnovnog lika – konjukcija vladara Mjeseca s Neptunom – a svaka konjukcija daje snagu karakteru, bilo ka dobru ili ka zlu – u skladnom aspektu sa konjukcijom Merkura i Saturna, a svi zajedno u zemaljskim znacima, daje osnovnu „sličnost“ sa Andrićem – melankolični temperament. Gledajući u cjelini, JLT se „posložio“ kao tronožac života ( vatra ), energije ( voda ) i praktičnosti ( zemlja ) u nekom idealnom omjeru pa tako „goli“ intelektualizam nije mu ni bitan, niti ima vremena za to. Da budemo još precizniji: nije Andriću „tarapana“ samo poradi manjka vatre jer ni sa zemljanim elementom ne stoji najbolje ( iako ga ASC u Jarcu i jako pozicioniran Saturn „dostojno“ kompenzira ) pa nam tako ovaj međuodnos odgovara i na pitanje – gdje je najviše „pozicioniran“ život. U vatri i vodi, u Suncu i Mjesecu, u preklapanju noći i dana, u „igri“ muškarca i žene. Ergo, lako je za JLT što mu nedostaje „zraka“ kada sva tri ostala elementa međusobno dišu sinhronizirano dok za Andrića, kako god okreneš i zavrtiš, opet se vraćaš na startno mjesto: sa slabom vatrom koja bi te grijala iznutra, prisiljen si radit bezbrojne kompromise da bi održao glavu iznad vode. 

         Pogledajmo još malo astro – veze između lika koji „šuti kao riba“ ( vladar ASC u egzaktnoj konjukciji sa Neptunom ) i koji „usta otvara samo kad mora“ ( Merkur, dispozitor konjukcije MO i NE, u aplikacijskoj konjukciji sa Saturnom ) – a što je samo vanjska slika i najčešći način kako ga percipiramo kroz filmove – sa Ivom Andrićem. Prvo u glavu: JLT je seksualni ovisnik, odnosno, takav tip žena su njegove idealne partnerice za seks ( Lilit na 3°34' Ribe u dometu je opozicije prema Mjesecu na 5°18' Djevice i retro Neptuna na 5°47' Djevice), što ga čini „kompatibilnim“ sa Andrićem po pitanju forsiranja Lilit u životu. Pluton JLT – a na 20°25' (r) Ca skoro da je u minut egzaktnom trigonu sa Andrićevim MC na 20°27' Sc. Ako znamo da ovaj Pluton JLT -a pada u Andrićevu 6.kuću ( s tendencijom utjecaja i na 7.kuću ), a samom JLT – u significira, u „koordinaciji“ sa konjukcijom Jupitera i trigonom Venere, lagodni mondeni život, a kojem je Monte Carlo „slika i prilika“, to zaključujemo kako Andrićev posao ( 6.kuća ) i javni život ( 7.kuća ) idealno bi se manifestirao kroz kakva javno – diplomatska zbivanja u kneževini na obali Azurnog mora. ( Na stranu to što se Andrić jedno vrijeme nalazio u Marseilleu, koji ga ničim posebno nije impresionirao – ipak je to lučki grad, sa velikom arapskom zajednicom kao kulturnim „ambijentom“ - osim time što je na moru pa se većim dijelom godine kupao kad god su mu to obveze dopuštale. ) Ako bi već ovu seksualnu ovisnost dodatno „komparirali“, Andrićev MO 2°34' Ge ulazi u egzaktan kvadrat prema JLT – ovoj Lilit što nam sugerira da bi on bio izuzetno „duševno nezadovoljan“. A svako nezadovoljstvo na osjećajno – duševnoj razini predstavlja „pad u materijalno“, zgušnjavanje energije iz kojeg proizilazi strah, a koji izlaz iz „nemoguće situacije“ vidi kroz borbu ili bijeg. Prevedeno: JLT – ova Lilit bi, posredno, razbudila Andrićevu Lilit pa kroz ljubomoru Plutona, vladara Lilit, grizla i ujedala JLT – ov Mjesec kad god bi za to bilo prilike. Još preciznije: ova dva „mužjaka“ bi se zakrvili oko neke žene i to tako da bi JLT koristio „pravo prvokupa“ pa bi Andrić, sakupljajući mrvice sa „gospodskog stola“, gledao kako uzvratiti ispod pojasa nadobudnom Francuzu. 

        No, ako je cijela ova pisanija vezana uz JTL samo poradi filma Konformist, pitanje bi bilo – a gdje su horoskopske veze sa Andrićem u tom filmu. Odgovor je samo jedan: retro Venera na 22°05' Sc u 5.kući JLT – a, a koja konjuktira Andrićev MC na 20°27' Sc i prednatalnu Lunarnu eklipsu na 21°37' Sc. U filmu, baš kao i u životu, JLT dolazi iz ugledne i dobrostojeće obitelji, a ono što se u životu čini egzibicionizmom i sklonošću novotarijama ( Uran na MC ), u filmu je pristajanje na novu ideologiju, u novom vremenu. Ulazak u fašističku stranku jednostavan je i lagan slijed događaja za nekog tko time samo utvrđuje svoj postojeći društveni status. ( Nema zračnih planeta i po tome je predvidljiv, za razliku od Andrića, ali zbog tri konjukcije istodobno je markantna ličnost, onaj kojeg se „ne preskače“. ) Fašizam je rigidniji oblik nacional – šovinizma te implicira Pluton u znaku Raka ( za razliku od Marsa i Saturna u istom znaku, koji predstavljaju „niži / slabiji level“ istog pojma ), a funkcionira po principu mafijaških udruga: stranka / kolektiv je iznad svega. Ipak, za razliku od nacizma, koji više inklinira ideološkim principima, a koji se želi širiti izvlan „matičnog jata“, fašizam se više usredotočuje na financijska pitanja unutar državnih granica pa je time i lakše s njim „prolaziti ispod radara“. Ne treba zaboraviti da su u to vrijeme i fašizam i nacizam i komunizam bile nove ideologije i pokreti te da su popularnošću zagrabili poveći dio ondašnje političke Europe, da Hitler nije krenuo u rat „samo tek tako“ i da naknadno posipanje pepelom, kao i obično, prevenstveno se činilo radi vlastitog pranja savjesti i šminkanja biografije. Btw, nešto bi nam o tome „drug Ivo“ mogao štošta reći dok se predstavljao kao „gospodin Ivo“, ali nije ni prvi ni zadnji koji je zaigrao na krivu kartu. Srećom po njega, na vrijeme se „okrenuo“ pa politička kompromitacija nije dostigla veće razmjere. Nekome tko je ASC u Jarcu, a Saturn u Vagi, politički oportunizam ( čitaj: praktičnost ) dio je „krvne slike“ pa biti fašist, nacist ili komunist sasvim je nevažno: u želji za društvenim prihvaćanjem ( naglašena Vaga i planetarna energija prema zapadu horoskopa ), nekritički stavovi o društvenim anomalijama i selektivni pristup informacijama srž su svakog konformizma.


                BERNARDO BERTOLUCCI

        Jedna od ikona ljevičarske misli u mainstream kulturi 20. stoljeća samo površnim promatračima nema ništa blisko sa Andrićem. Ako znamo da je sex & politika osnova svih Bertoluccijevih filmova, stvari postaju nešto jasnije. Štaviše, sex i politika se najbolje mogu unovčiti u današnjem svijetu, a Bertolucci je na tome stekao i slavu i novac. Astrološki, politika je vezana uz 3. kvadrant, od 7.kuće pa nadalje, sa 10.kućom kao vlastitim položajem u svijetu – i tu je veza sa Andrićem jasna. Seks se najčešće vezuje uz 8. kuću, ali ima i jake veze sa 5.kućom, kao sinonim za slobodno tjelesno upražnjavanje ( npr MA u ovoj kući označava „zdrav seks“ ). Kako ni Bertolucci ni Andrić nemaju veze sa sportom, to onda svu simboliku vezanu uz Mars i Pluton asociramo uz tjelesne strasti. A tamo gdje je tijelo, tamo je i pad u materijalno. Ima li jačeg indikatora za „palog anđela“ ( a koji na jednoj drugoj razini funkcionira kao lučonoša Lucifer – prosvjetitelj masa ) u astrologiji od Mjeseca u padu? Vjerojatno ima ako ćemo kombinirati više planeta i njihove aspekte, ali jedna jedina astrološka pozicija, koja u sebi nosi ogroman teret bola, kojeg se osoba mora osloboditi kako god zna i može, upravo je Mjesečev pad u Škorpionu. I gle vraga – a vrag se uvijek krije u detalju! – Bertolucci ( nadalje: BB ) ima MO 10°44' Sc dok „naš“ Ivo Andrić ( nadalje: IA ) ima Lilit na 10°20' Sc. I tako dolazimo do bliske veze ideologije IA ( Lilit u 9.kući ) sa neposrednim životom BB ( Mjesec ) vezanim uz njegov sustav vrijednosti ( MO u 2. kući ).

 
Bernardo Bertolucci, natal chart

         Krenimo sa „čačkanjem“ prvo majke Eveline ( Ninette ) jerbo smo se dotakli Mjeseca u horoskopu BB – a. Vrh 4.kuće u Strijelcu bi majku opisao kao obrazovanu ili moguće stranog porijekla. Jupiter u konjukciji sa Saturnom upućuje na društveni status s kojim su „sve opcije otvorene“. Naravno, žena koja je po profesiji učiteljica, u prvoj polovici 20. stoljeća, izuzetna je „prilika za udaju“: JU 0° SA u 8. kući, Bik. No, rođena down under, u Sydneyu, od oca Talijana ( Giuseppe Giovanardi ) i majke Australke irsko – škotskog porijekla ( Evelyn Dorothea Mulligan ) – samo se „greškom prirode“ u Australiji može „zalomiti“ brak između katolika i Engleza ili Velšanina – majka se kao „ekonomska kategorija“ ( JU 0° SA ) i čistokrvni „komad mesa“ ( Bik, 8.kuća ) – „vraća“ u Italiju te se udaje za buržuja iz poljoprivredne branše ( JU, SA 180° MO ) iz Parme, Attilio Bertoluccija. Kao i brojni drugi sinovi koji nasljeđuju „očeve novce“, ali karijeru grade na drugim područjima, BB – ov otac je napustio „programirani“ pravni fakultet te se uhvatio književnosti. Postao je cijenjeni pjesnik i pisac u nacionalnim okvirima, povjesničar umjetnosti te filmski kritičar, a od brojnih veza i prijateljstava koje je uspostavio kao umjetnik, za sina Bernarda se sudbinskim učinila suradnja oca sa Pierom Paolo Pasolinijem. Ako oca opisujemo na psihološkoj razini, onda je to svakako egzaktna opozicija Sunca na 25°44' Ribe prema Neptunu na 26°21' (r) Djevice, poduprta linijom horizonta ASC / DESC 26°34' Djevice / Ribe. Ovo je signifikator za „prvi korak“ pretvorbe iz buržuja u marsksistu: slabo Sunce ( u vodenom znaku Ribe ), dodatno oslabljeno egzaktnim aspektom sa planetom ( Neptun ) koja slabi snagu volje i zamagljuje svijest; loše dostojanstvo Neptuna ( izgon ), s druge strane , slabi imaginaciju duše, svodeći je na detalj i materijalno ( rekli bi cinici: riječi bez duše ) dok „postojanje“ Sunca na vrhu 7. kuće govori kako će ulaziti u sukob sa svima koji su „iznad njega“ ako se ne potrudi pronaći savez sa istima. Merkur kao zajednički vladar i BB – u ( ASC ) i ocu ( 10. kuća ) otišao je u na nulti stupanj Ribe ( to nam govori da i otac i sin tek „počinju“ pisati poeziju ), na vrh 6.kuće, sa podosta problematičnim aspektima: trigon sa Lilit, inkonjukcija sa Plutonom dok separacijski kvadrat sa Uranom, poradi obje planete u lošem dostojanstvu i napetom aspektu, ukazuje na svojevrsni izopačeni um. Kako Uran i Merkur u aspektu ukazuju na potencijal za genijalnost, ta je tendencija prisutna kod BB – a, ali... Kao što je otac započeo s pravom, a završio na književnosti, BB je krenuo „očevim stopama“ i upisao književnost, ali je nikad nije završio. Nije bilo potrebe; karijera je već krenula. I tu dolazimo do ključnog aspekta, a kojeg simbolizira „jedan te isti čovjek“ – Pier Paolo Pasolini – i za oca i za sina, a koji, ustvari, ukazuje na stvarni potencijal i suštinu genijalnosti BB -a. Radi se o aplikacijskom trigonu između Sunca s vrha 7.kuće i Plutona na 2°12' (r) Lava s početka 11.kuće. ( Retro Neptun opisuje „ljepotu bez duše“, filmsku kritiku i poeziju kod oca i sina dok retro Pluton opisuje karizmatičnog prijatelja i političkog istomišljenika i ocu i sinu. ) Ako znamo da je Pluton vladar 3., a otišao je u 11. ( prvi stupanj za genijalni potencijal ) dok je vladar 11. otišao u 7. kuću te su obje planete u aplikacijskom trigonu, to zaključujemo kako je Bernardo Bertolucci genijalan u stvaranju odnosa sa drugima ( u kombinaciji su 3., 7. i 11. kuća ) i to na način da sebe manifestira kao karizmatičnu osobu. ( BB – ov mlađi brat Giuseppe, scenarist i redatelj, bio bi u opisu 3.kuće pa odlazak Plutona u 11. kuću, a tamo su „starija braća“, ne bi bio Giuseppe već njegov i očev prijatelj. ) 


Bernardo Bertolucci

        No, ako znamo da Pluton daje osobinu karizmatičnosti, posebice još ako je u znaku Lava, a da je istodobno i planeta koja predstavlja ekologiju ( a ona je drugi, „blaži“ naziv za evoluciju ilitiga prirodni odstrel ), to zaključujemo kako „karizmatik BB“, da bi postao to što jest – „proizvod“ koji je najuspješniji u prodaji samog sebe – mora preko nečijih leđa se „ustati na noge“, a da bi „onaj drugi“ ostao još više prikovan za zemlju. ( Najzorniji primjer za ovo imamo kroz samu ljudsku evoluciju i zajedničkog pretka čovjeka i životinje: uzdizanjem na dvije noge, uspravljanjem kičme, poboljšavanjem vida i sposobnošću drugačijeg tipa govora, počinje trajna razdioba između čovjeka i životinje. Štaviše, „služnost“ životinje se vremenom do te mjere unaprijedila da ju je čovjek počeo koristiti kao hranu. No, na kraju ove civilizacije, čovjek će se sve više „vraćati“ životinjama, uvažavajući i poštivajući onog / one preko čijih leđa se čovjek uzdigao. ) Ergo, tragični lik Pier Paolo Pasolini ključni je čovjek u životu Bernarda Bertoluccija pa mu s opravdanjem moramo posvetiti nekoliko rečenica. 


Pier Paolo Pasolini, natal chart

       P.P. Pasolini dijete je učiteljice koja vuče poljsko – židovsko porijeklo dok je otac bio poručnik u kraljevskoj vojsci Italije. Štaviše, otac se etablirao unutar fašističkog pokreta jer je onemogućivši atentat na Mussolinija bivao slavljen kao heroj. Vrlo rano se okrenuo poeziji i književnosti, proučavanju furlanskog jezika studirajući u Bologni, da bi s godinama postao jedan od vodećih talijanskih intelektualaca. Poezija, drame, romani i eseji bili su „aperitiv“ za bavljenje filmom. Ukratko, PPP je „teškaš“ u odnosu na BB po osnovnoj intelektualnoj vokaciji, ali...“svijet je lopta šarena“ i samo budala može tvrditi da su najbolji ujedno i najpopularniji. Ono što PPP umnogome razlikuje od BB jest i osobna tragedija: nakon što se vrlo smjelo izjasnio kao ateist u svojim ranim 20 – im godinama, s početka 1945. mu brata ubijaju Garibaldijevi partizani, a netom prije toga imao je i svoje prvo homoseksualno iskustvo, od čega nikad nije bježao. S takvim „backgroundom“ zasigurno mu nije bilo jednostavno javno djelovati u post ratnoj Italiji. Ono što ga krasi jest istinoljubivost i posvećenost vlastitim idealima. Upravo od njega potječe sintagma o Isusu komunisti i vjerovanje kako je kršćanstvo, u ideološkom smislu, najbliže marksističkim postulatima. Najcijenjeniji njegov filmski uradak jest Evanđelje po Mateju u kojem je uspješno spojio svoj ideološki ljevičarski narativ sa umjetničkim kreacijama. Kontroverzan u društvenim mainstream shvaćanjima, postao je i tragičan lik svojom ranom smrću: ubijen je na plaži u Ostiji, južno od Rima, u 53. godini pod nedovoljno razjašnjenim okolnostima ( sumnja se na mafijašku osvetu, uz korištenje muških prostitutki ). Ergo, ljevičar sa velikim „LJ“ - P.P. Pasolini - uvodi „zakašnjelog“ poetu Attilia Bertoluccija u „svijet književnosti“, da bi ista ruka bila pružena i sinu Bernardu u njegovim književno – filmaškim ambicijama. ( Prije negoli nastavimo dalje, vrijedno je notirati kako BB i PPP su Ribe u horoskopu – PPP je to i u ASC – dok je Maria Schneider, koju ćemo nešto kasnije spomenuti, ASC u Vagi, a vladar Venera u Ribi, 5. kuća. Ovo je bitno iz razloga jer ćemo na kraju ove „sage“ objasniti kako se Andriću „sve loše“ u životu događalo upravo tijekom horoskopske vladavine Sunca u Ribama. ) 

       Vratimo li se na BB – a i njegovu osnovnu životnu situaciju ( MO u padu, Škorpion, 2. kuća ), iz koje se naslanjamo na „izvedenu“ – opisanu aspektom trigona između Sunca i Plutona – shvaćamo da napretka/evolucije nema bez odbacivanja svega što nije nužno u životu; štaviše, što su teže opće okolnosti, to je bolja pozicija za samog BB – a. Konkretno, dok je u filmsku industriju ušao u vrijeme „zlatnih godina“ Cinecitta studija u Rimu ( najveći filmski studiji u Europi, tzv Hollywood na Tiberu ), početak 70 – ih godina 20. stoljeća označio je velike ekonomsku krizu poradi ratova na Bliskom istoku i velikih cijena nafte te su studija u Cinecitti, da bi održala „glavu iznad vode“, bila prisiljena na filmske koprodukcije sa američkim, francuskim, njemačkim i švedskim studijima, ali jednako tako i stranim glumcima i glumicama. Ako je nešto u početku i bila ekonomska nužnost, za BB – a je otvorilo vrata za mogućnost proboja na veliku, međunarodnu filmsku scenu; njegovi filmovi su bili „krcati“ strancima, a po tome se posebice ističe poznati film 20. stoljeće, prepun internacionalnih zvijezda, u kojem je trči, trči pa Talijan, na temi koj se tiče usko Italije i povijesnih političkih podjela na ljevicu i desnicu. Ergo, dezintegracija nacionalne talijanske filmske industrije je potpomognuta osobnim redateljskim uspjesima BB – a! Ako nekome nije posve jasno, uzmimo za primjer tipični ljevičarski ideološki aspekt – a to je odnos između Neptuna i Urana. Za razliku od Moravije koji te dvije planete ima u opozciji, ali poduprte Mjesečevim čvorovima i u neutralnim dostojanstvima, kod BB -a imamo trigon na razini 1. i 9. kuće. Ali, obje planete u lošem dostojanstvu: izgon Neptuna i pad Urana. Ofkors, pad u materijalni svijet kod BB – a je dodatno simboliziran slabim i nikakvim prisustvom vatrene i zračne planetarne energije pa kad imamo mainstream ljevičara u kapitalističkom svijetu, koji se služi znanjem kapitalističkih obrtnih sredstava za svoj rad vještije od drugih, možemo samo reći kako je prodavanjeideološke mantre BB -a fake, deep fake

       BB je specifičan tip intelekta: sve planete koje „intelekt jesu“ kod njega su usmjerene na na hedonizam i materijalno ( JU, UR u Biku ) ili u maštu i imaginaciju ( ME u Ribi ) dok „osobni“ intelektualni razvoj i obrazovanje ( linija 3. – 9. kuće ) mu stoje skladno ( MA vladar 3. kuće egzaltiran, VE vladar 9. kuće egzaltirana, planete u aplikacijskom sekstilu ). Prevedeno, osim što mu je drugi brak bolji od prvog, ovo inklinira kako je njegov um usmjeren na druge ljude i želju za postizanjem skladnih odnosa među njima. Hvale vrijedna nastojanja uvijek su dobrodošla, ali...što je s umom i duhovnim aspiracijama, kako njih inkorporirati u širi društveni kontekst. Da se poslužim Biblijom: u raj se neće ići zbog onog što se nije činilo ( loše stvari npr ) već zbog onog što se činilo ( dobre stvari npr ). Držeći se Steinerovih teozofskih teorija o evoluciji, osoba poput BB je na nivou biljke: bez eterskog tijela u sebi, jedini astralni udar duha dolazi od strane Plutona u Lavu ( već spominjani P.P. Pasolini ) te ga na taj način „oplođuje“ kao čovjeka. No, osim što Pluton simbolizira „fatalne ljude“, jednako tako može predstavljati „fatalne događaje“, a usput i neočekivane, iznenadne ( PL u 11. kući ). Pa ako smo već detektirali Pasolinija kao najbitnijeg čovjeka u životu BB -a ( onda kad mu je trabao ), recimo nešto i o najfatalnijem događaju u životu BB -a. Naravno, riječ je o filmu Posljednji tango u Parizu iz 1972. sa Marlon Brandom i Mariom Schneider u glavnim ulogama. Za razliku od Monice Belucci koja je „znala što čini“ i pod punom sviješću snimila višeminutnu scenu silovanja u filmu Nepovratno francuskog redatelja Gaspara Noea iz 2002., u Bertoluccijevom filmu se dogodilo analno silovanje od strane Branda na samom snimanju, uz prethodni dogovor glumca i redatelja, o čemu sama M. Schneider nije imala pojma. 


Maria Schneider, natal chart

       Reperkusije su bile takve da je BB dobio 4 mjeseca zatvora uvjetno te 5 godina ograničenja građanskih prava, a sam film je bio godinama „bunkeriran“. Najpoznatijem seksualnom predatoru Hollywooda se nije ništa posebno dogodilo – ipak je on jedan od top glumaca svih vremena, a takvima svaki sistem ide „niz dlaku“ – a i sama uloga u filmu je bila na visokoj razini, dostojna“potpisa“ made in Brando. Najgore je prošla sama Maria Schneider, tada 19. – ogodišnja perspektivna glumica: navukla se na drogu, duboko istraumatizirana razvlačenjem slučaja po sudovima, sa brojnim pokušajima suicida. Od njene glumačke karijere više nije bilo ništa. Konačni zbroj bi bio da je najviše profitirao BB, Brando je ostao na „pozitivnoj nuli“ dok je M. Schneider pala u ambis zaborava. Pogledajmo sada ovaj trojac i u onom astrološkom smislu „a gdje se to vidi u horoskopu“.

 
Brando, Marlon Brando, natal chart

           Kad su silovanja u pitanju, prije pogled treba usmjerit na Pluton negoli Mars, a ponajprije na Lilit. Žrtvu najčešće opisuje Venera, kao „ona koja izaziva“ ( u lošem aspektu, dostojanstvu i kući ). No, ako je događaj nastao uslijed „spontanih okolnosti“, tada „aureol žrtve“ na sebe preuzima Mjesec. Pogledajmo prvo osnovne postavke u natalnim kartama svih navedenih.

 Bernardo Bertolucci : MA 18°25' Cp ( 4. kuća), PL 2°12' (r) Le ( 11. kuća ), LI 0°53' Ta ( 8. kuća ) = napadači; VE 17°10' Pi ( 6. kuća ), MO 10°44' Sc ( 2. kuća ) = žrtve 

 Marlon Brando : MA 17°43' Cp ( 2. kuća ), PL 10°16' Ca ( 8. kuća ), LI 1°20' Ge ( 6. – 7. kuća ) = napadači; VE 28°51' Ta ( 6. kuća ), MO 13°05' Ar ( 4. kuća ) = žrtve 

Maria Schneider : MA 18°26' (r) Sc ( 1. kuća ), PL 19°21' (r) Le ( 10. kuća ), LI 29°57' Ca ( 9. kuća ) = napadači; VE 13°50' Pi ( 5. kuća ), MO 2°47' Ta ( 7. kuća ) = žrtve 

Seksualni afiniteti:
 
Bertolucci: zdrav seksualni život ( MA 60° VE ) – trošenje energije ponajprije u vlastitom domu ( MA u 4. ), a idealna žena ustvari je ljubavnica, prostitutka ili osoba s posla ( VE u 6. ); majka/supruga ljubomorna i posesivna uslijed jake erotičnosti ( MO 90° PL ), zbog čega i stradava; potencijal za „demonsku seksualnost“ naročito izražen ( LI u 8. ); hedonizam i posesivnost ( LI u Biku ) dok aplikacijski kvadrat Plutona i Lilit ukazuje na sklonost nasilju u seksualnim egzibicijama. 

Brando: zdravu i jaku seksualnost „nosi u sebi“ ( MA egzaltiran u 2. kući ), ona mu je i energija koja ga čini sposobnim za zaradu ( u zrelijim godinama, ako nema seksa, to daje sklonost gojaznosti ); idealna žena je ona koja je poput njega: seks joj je u oku i u tijelu ( VE u Biku ), ali mu je podređena, ljubavnica ili je pronalazi na radnom mjestu ( VE u 6. kući ); aplikacijska konjukcija VE sa LI ukazuje na ženu koja ima seksualne prohtjeve iznad prosjeka, ali i na onu koje preko seksa žele postići umjetničku karijeru; kako se konjukcija naslanja i na kardinalnu 7. kuću, to simbolizira Brandovu sklonost za lomljenjem tuđih brakova, kao i osobnu potrebu da se nađe u partnerstvu sa ženom koja mu može pružit dovoljno seksualnih užitaka; T – kvadrat između MA, PL i MO, u kardinalnim znacima ( „sada i ovdje“ ) ustvari je suština Brandovog seksualnog predatorstva jer ovaj MO, koji prima kvadrat jakog MA, ali i PL iz 8. kuće, „pod vlašću“ je egzaltiranog Sunca; iznadprosječni libido nije u stanju živjeti „prosječni život“ – Bertolucci, Schneiderica i ine osobe samo su prolaznici kroz Brandov život.

Schneider: izuzetno zdrava seksualnost ( VE 120° MA ) gdje ona poput bombončića ( ASC u Vagi = voli slatko ) iz bajke za odrasle ( VE egzaltirana u 5. kući ) prima naklonost/spasitelja „viteza u crnom oklopu“ ( MA u središtu ); privlačnost je tolika da joj „vitez“ dolazi sam na poklon ( MA vladar 7. kuće odlazi u 1.kuću ); jaka i zdrava seksualnost donosi joj i „talent za zaradu“ ( MA u 1. kući ujedno je vladar i 2. kuće ); problem nastaje poradi retrogradnosti Marsa i njegovog kvadrata sa Plutonom ( unutar orbisa 1° pa ga tumačimo kao egzaktnog i koji ima važnost kroz cijeli život ); ovo simbolizira neusklađenu seksualnost unutar sebe same te samim time privlačenje ljudi koji će je seksualno „zgaziti“ ( MA 90° PL, fiksni znaci, 1. i 10. kuća, egzaktan aspekt; Pluton u Lavu u 10. indikator za neku karizmatičnu osobu – sve ovo taman ide uz „opis“ Marlon Branda ); bilo bi glupo „optuživati“ vuka što ima nagon za klanjem ovaca i prekoravati ga što jede meso, a ne travu ( što Brando svakako jest ), ali je ovdje glavna krivnja na „pastiru“ ( Bertolucci ) koji nije zaštitio mladu i naivnu djevojku ( koja, također, nije kriva što je izrazito seksualna ); Lilit u separacijskom kvadratu prema njenom Mjesecu je dodatno opisuje kao ženu „kojoj nikad nije dosta“ ili u najmanju ruku kao osobu koja neće moći roditi; kako je Lilit na 29 – om stupnju, u 9.kući gdje je sloboda ponašanja izražena, moguće da je ovaj događaj javnog silovanja ( MO u erotičnom Biku u 7. kući ) indikator toga kako više nikad nije bila u stanju postići orgazam u seksu.

     Pogledajmo sada i unakrsne aspekte. Na vrhu seksualnog hranidbenog lanca stoji Brandov Pluton iz 8. kuće na 10°16' Raka – a kao dio njegovog kardinalnog T – kvadrata – u egzaktnom trigonu prema Bertoluccijevom Mjesecu na 10°44' Škorpiona, 2. kuća. Pluton i Mjesec se magnetski privlače na razini 2. i 8. kuće, a kako je riječ o aspektu trigona, to njihova „suradnja“ ide preko „kostiju“ neke žene ( Bertolucci će „isporučiti“ Brandu mlado, kvalitetno žensko meso, a ovaj će Bertolucciju film učiniti financijski probitačnijim ). Predatorstvo Branda još je uočljivije prema Schneiderici: Venera u 5. kući često označava amaterku, to jest sinonim je za „plavušu“; još preciznije: Venera nije stanje duboke nesvjesti i podsvjesti poput Marsa, Saturna i Plutona već ona „pliva“ malo ispod površine. Dakle, ako se „plavuša“ čini „glupom“, to je zato što nije posve svjesna ( „živi“ malo ispod površine mora/vode ), no i kad izađe na površinu, shvati da joj je lakše opet uronuti i samo glumiti „plavušu“. Naravno, Schneiderica nije plavuša, ali je odnos u kojeg je ušla sa Brandom, uz asistenciju Bertoluccija, čini takvom – naivnom „plavušom“. Kao kontrapunkt „ljubavnoj amaterki“ stoji „profesionalac u poslu“ ilitiga provjerena kvaliteta. Horoskop takve osobine otkriva u poziciji 10. kuće ili Saturna. Brando je 1972. imao 48 godina i ne možemo ga svrstavati u saturnijansku fazu života, ali njegov Saturn – osim što je dispozicija natalnog mu Marsa – naspram djevojke od 20 godina, koliko je M. Schneider imala 1972., funkcionira kao capo di macchina te on koristi sve svoje kapacitete kako bi pokorio žensku osobu mlađu 26 godina od sebe. Njegov SA 0°09' (r) Sc prvo je „neutralizirao“ Schneideričin MO 2°47' Ta ( nestabilnost zvana Mjesec uvijek žudi da se stabilizira i upotpuni, a Saturn je maher za takve kombinacije; kako obje planete djeluju na nesvjesnom nivou, to sve ide još i lakše, a Saturnu posebice lako ako pred sobom ima mnogo mlađu osobu jer mu to pomaže da u sebi osvijesti prethodno stječeno znanje i životno iskustvo ) da bi potom razorio njene seksualne „demone“ simbolizirane sa Lilit na 29°54' Ca. Ergo, stvorio se T – kvadrat između Schneideričnog Mjeseca i Lilit te Brandovog Saturna; Lilit je u žarištu = Schneiderica je znala da će biti scena silovanja, ali nije znala da će je predator Brando uistinu i silovati. Egzaktnost kvadrata Saturna i Lilit, sa orbisom od 15“, ukazuje na brutalnost silovanja dok „zločinac“ u ovom slučaju – Saturn u Škorpionu – opisuje i način: Škorpion predstavlje dijelove tijela za reprodukciju i metabolizam pa to povezujemo sa analnim silovanjem. Zanimljivo da svo troje imaju sukladne i dostojanstveno jakog Marsa u sebi, što je olakšalo međusobnu „strastvenu“ komunikaciju. No, Mars je mala beba naspram Putona, a posebice Lilit. Ergo, to je bila „udica“ na koju se zakačila „ribica“ ( VE u 5. kući, egzaltirana, i više je nego dobronamjerna, ali i naivna ). Bertoluccijev PL 2°12' (r) Le te LI 0°53' Ta „idealno“ se uklapa u ovaj T - kvadrat, pojačavajući predatorstvo Branda i stradavanje ponajprije Schneideričinog Mjeseca. Ergo, ako bi promatrali samo osnovne erotske planete – MA & VE – „stvar“ bi fino „klapala“ između njih troje gdje kreativnost ne bi nužno bila samo erotska već umjetnička ( Marsovi međusobno usklađeni, Bertoluccijeva i Schneideričina Venera u istom znaku te dobro prianjaju na sva tri Marsa dok Brando ima Veneru u Biku pa je samim time izražena benefičnost artističkih mu sklonosti ). No, rekli bi cinici, „nisu bili te sreće“. 

      Nakon opširnog prikaza Bertoluccijeve back side story, čini se izlišnim bilo kakvo uspoređivanje Andrića s njim. To su dva različita svijeta, u kojem bi se „naš“ Ivo pogubio i proveo kao bos po trnju da je ikojim slučajem imao bilo kakve prisnije kontakte. Cinici bi rekli, nije žvaka za seljaka, a oni „nešto“ mudriji da je biranje sebi primjerenog društva pola posla u postizanju društvenog uspjeha.

 
               MILJENKO JERGOVIĆ 

        Pri pomisli na Miljenka Jergovića, autoru ovog teksta prva asocijacija nije Ivo Andrić već Johnny pl.(emeniti) Štulić. Naravno, riječ je o sprdnji na račun bivšeg frontmena Azre, koji se malo „odvojio“ od stvarnosti nakon što se prestao aktivno baviti glazbom pa je „rupe“ popunjavao sadržajima po kojima nije društveno imanentan. Sličan nadimak je svojevremeno „zaslužio“ i blagopočivajući Milan plemeniti Bandić, kao personifikacija nekoga tko želi biti veći katolik od Pape. Jergović bi u tom kontekstu i više nego ispravno mogao ponijeti istu „plemićku“ titulu plemeniti, kao netko tko plemenit nije u materijalnom posjedu već po plemenitosti duha. ( Cinici bi rekli, „želi biti ono što nije“. ) Ukratko, kad te zagrebačka krema fakinski „uzme na zub“, prišivanje posprdnih nadimaka je najmanje zlo koje se može činiti. Osim ako „meta“ nije nečiji ego...On se astrološki kvalificira kao 10. kuća, Saturn, a posebice loš aspekt Saturna i Sunca. No, o tome ćemo više nešto kasnije; recimo prvo nešto o samom Jergovićevom životu, ne bi li lakše dokučili u čemu je njegov krimen, a kojeg on nastoji književno masno „naplatiti“.

 
Miljenko jergović

       Jergović već sredinom 80 – ih 20. stoljeća počinje sa objavljivanjem poezije, da bi već 1988. dobio Goranovu nagradu, kao i nagradu Mak Dizdar. Do rata mu izlaze još dvije zbirke pjesama. Osim što je na sarajevskom Sveučilištu završio književnost, a poslije i magisterij, predratne godine su zanimljive i po jednoj „političkoj epizodi“ iz 1986.; našavši se na jednom studentskom rođendanskom tulumu, dio dekora bio je sa nacističkom ikonografijom, a razmjenjivale su se i ideje o ukidanju Titove štafete, poradi čega je cijela ekipa bila na „obavjesnim razgovorima“ kod ondašnje Službe za državnu sigurnost. Kako je dolazio iz politički „pravovjerne“ obitelji ( čest kontraefekt kada otac nastoji „poništiti“ ustaško nasljeđe svoga oca, Miljenkova djeda pa unuk – Miljenko „plemeniti“ Jergović – sada „ponavlja“ isto što i njegov djed, u svom „vremenu i prostoru“; (ne)srećom, Miljenkova djeca bi prošla kroz isto: Neptun u 5.kući u konjukciji sa Južnim mjesečevim čvorom dok je North Node u 11. kući – tuđa djeca – „drito“ na Algolu ) sve je okvalificirano verbalnim deliktom, ali bez sudskih posljedica. Bacimo li pogled na natal, netko sa ASC u Raku se često nađe u situacijama koje nije planirao ili ih priželjkivao već ga, kao „dijete sudbine“, sami događaji nose. Mjesec, kao vladar horoskopa, otišao je u znak Djevice, 3. kuća, gdje se susreće sa masama ili bliskim neposrednim okruženjem, u kojem je kritika postojećeg stanja poput „dobar dan, kako ste“. No, ovaj Mjesec nije „sam“; društvo mu prave Pluton i Uran u egzaktnoj konjukciji, pa u kontekstu kuća iz kojih dolaze ( 5. i 8. ) i sekstila kojeg sve tri planete rade sa Neptunom u 5. kući ( a koji dolazi iz „inozemstva“, 9.kuća, ali i iz područja izdavaštva knjiga ), zaključujemo da Jergović voli koketirati sa svim što je provokativno, voli pomicati granice, a sve mu služi kao umjetnička inspiracija. Dakle, on kao osoba ( MO Vi, 3. kuća ), od „malih nogu“ je „spojen“ na sve tri transcendentne planete, a to hoće reći da je za njega sarajevska ćaršija premala – samo što to nije odmah znao – kao što će mu poslije postati premala i Hrvatska; malen mu je i tzv region ili ex SFRJ, iako to područje doživljava svojim kulturnim prostorom jer tematikom svojih djela šara kroz prostor i vrijeme. Jergović književno puca na visoko! ( Cinici bi rekli, dobro jutro, Columbo. ) On želi biti novi Andrić i od toga niti bježi, niti ambiciju skriva. 

         Ergo, puna snaga stelija Plutona i Urana sa vladarom Mjesecom u 3. kući, došla je tek sa ratom. Rat je donio ekstremno duboka iskustva, koja je pretočio u zbirku pripovjedaka Sarajevski Marlboro, njegov prvi veći književni uspjeh. Godinu ranije, 1993., koristi mogućnost za bijeg iz opkoljenog Sarajeva i dolazi u Zagreb. Ovdje je važno napomenuti kako Jergović ima NN na 25°17' Ta, prenatalnu Solarnu eklipsu na 28°55' Ta, a MA na 29°329 Ta. Signifikatori za cigarete su PL, NE i MA; pušenje Marlbora je oduvijek bio statusni simbol, znak Bika simbolizira proljeće, ali i plodnu zemlju pa od svega navedenog, ako želimo „vidjeti u horoskopu“ gdje se krije zbirka pripovjerti Sarajevski Marlboro, onda je to ovaj stelij Sjevernog čvora, prednatalne Solarne eklipse i Marsa. Kako su mu Mars i Venera u unakrsnim vladarstvima, oboje u lošim dostojanstvima, to zaključujemo kako je Jergović profitirao od rata. ( S početka 1992., zajedno sa još par intelektualaca, piše javno pismo Tuđmanu, u namjeri da „ne zaboravi Hrvate u BiH“; 1993. dobija green card da „mlad i u snazi, vojno sposoban 27 – ogodišnjak“ pobjegne od rata u Zagreb; tu ekspresno obavlja sve katoličke sakramente, ne bi li se „legitimirao“ kao Hrvat – katolik, a onda je dobijanje državljanstva i svih drugih povlastica bio „mačji kašalj“. Vrata za pisanje za brojne hrvatske medije bila su otvorena, kao i za književna djela. ) 

       Prvi pravi umjetnički uspjeh u širem globalnom smislu došao je 2002. sa romanom Buick Rivera, po kojem je Goran Rušinović snimio istoimeni uspješni film 2008. Ergo, tema je prebačena u Ameriku u kojoj se „sudaraju“ dva Bosanca, ratna imigranta: jedan je bježao od rata kao možebitni krvnik, drugi kao ratni stradalnik. Ispravno shvačajući da Hrvati „nisu zanimljivi“ u širem društvenom kontekstu kao metafora za Bosance, catch se u fikcijskom romanu odvija između jednog Srbina i jednog Bošnjaka. Kiron u egzaktnoj konjukciji sa MC, osim osobnog „razračunavanja“ sa vlastitim ocem i psihološkim nasljeđem kojeg od njega prima, potiče na „iznošenje svoje boli“, a što svoju dispoziciju ima u Neptunu u 5. kući, ali i Jupiteru u 12., 4°35' Raka, koji je u aplikacijskom trigonu sa Lilit 6°20' Ribe, 9. kuća. Da zaključimo, Jergović je sebe „uhvatio“ u spoznaji da kao Hrvat iz BiH nikad neće biti društveno imanentan za BiH kao neki Srbin ili Bošnjak jer su Hrvati u BiH i etnička i kulturološka manjina; u Hrvatskoj nikad neće biti „samo Hrvat“ već će biti tretiran kao Hrvat iz BiH – netko tko je došao iz sredine koja ne baštini tradiciju renesanse, baroka, rokokoa, neoklasicizma, romantizma i ranog realizma – i sva „povijesna kultura“ koju baštini, iz tradicije u kojoj je odrastao i školovao se, to u Hrvatskoj ne prolazi ukoliko se ista nastoji glorificirati i nametati kao model. ( Da se kojim slučajem školovao u Zagrebu, a ne u Sarajevu, to više ne bi bio isti Jergović. Kao što vjerojatno ne bi upadao u sukobe sa svima iz kulturološkog mainstreama u Hrvatskoj, a koji dolaze i s lijeva i s desna, po čemu je Jergović raritetan primjerak. ) Ergo, ostaje tzv region ili ex Jugoslavija, kao kišobran pod kojim bi se „ugodno osjećao“ pa su bila nužna „približavanja“ Srbiji u kulturološko – političkom smislu. Problem za Jergovića jest što on, odgojen i školovan u Sarajevu, ni tamo nije dobrodošao u određenim krugovima. Dok ge jedni tretiraju kao „sarajevsku minken bojnu“ - može i „vrankvurt bojna“ – on sa svoje strane zamjera uskogrudnost i zatvorenost Sarajevu u sebe sama i vlastite vrijednosti. Znakovito je da i jedni i drugi upadaju u staru zamku, parafrazirajući je parolom – Sarajevo, to je Bosna i Hercegovina. Jest, ali samo jedan njen dio; najvažniji, ali samo dio. Kako god, Jergović sebe ponajprije vidi kao bosanskog književnika sa zagrebačkom adresom; pisanje na hrvatskom nije greda, jer za njega je sve to „jedan prostor i jedan jezik“ dok kulturološki prostor „jednog jezika“ vidi kao odskočnu dasku za sebe u ambicijama za Nobelovu nagradu.

 ( Ako ćemo pravo, u širem društvenom kontekstu, Jergović je sam sebe ukopao time što je aktivni navijač nogometnog kluba Željezničar i to povremeno javno naglašava. To u Hrvatskoj ne prolazi: držeći se „definicije identiteta“ kojeg je izgovorio Eric Cantona, kako čovjek može promijeniti ženu, političku stranku, religiju, ali nikad nogometni klub za kojeg navija, Jergović je sebe „okvalificirao“ Bosancem. Da bi se kao Bosanac u Hrvatskoj osjećao „kao svoj na svome“, njemu treba „okvir“ Jugoslavije jer ga okvir Hrvatske stalno podsjeća tko je ( Bosanac ), što je ( Bosanac ), odakle je ( Bosanac ), dok u „jugo – okviru“ može baštiniti bosanstvo i još ponešto parazitirati na njemu kao „nesvrstani“. Ergo, javnim favoriziranjem sportskog kluba iz druge države, a da pri tome ne spomene u pozitivnom kontekstu ni jedan drugi u državi u kojoj živi i čiji državljanin jest, Jergović sebe definira kao „stranca“. Apsoštrumfno je jasno da ga mainstream ne prihvaća u njegovoj ambiciji da bude neki novi „stožerni književnik“ ( Andrić u statusu nagrada i Krleža u statusu društvenog utjecaja ) ako se ponaša kao „gastarbajter u Hrvatskoj“. ) Cinici bi napomenuli, dobro je dok je „stranac“, samo da ne bude „uljez“. )

 
Miljenko Jergović, natal chart

       Vrijeme je da se pobliže pozabavimo astrološkim vezama Jergovića i Andrića. Jergovićev ASC upada u 6. kuću Andrića iz čega zaključujemo da netko nekome radi uslugu, a Andrić svakako nije taj koji od Jergovića može nešto dobiti. Vladar Mjesec otišao je u Andrićevu 8. kuću, a to je uvijek opasna postavka za Mjesec: potrebe su velike i puno se želi, ali će i cijena biti velika za sve što ostvari. Kako je Jergović nedvosmisleno „zapucao“ na književnog Nobela, možemo samo pretpostavljati koliko visoko će biti spreman „podizati ljestvicu“. Jergovićev MC 25°22' Pi i CH 25°47' Pi u bliskoj je konjukciji sa Andrićevom retro Pallas 23°44' Pi iz 2. kuće, zaslužnoj za Andrićev talent stjecanja novca, a kao produktu vlastitog sustava vrijednosti. Andrićeva spisateljska kreativnost ( ME u umjetničkom znaku Vage, vladar 5. kuće umjetnosti ) i slava ( ME 0° SO ) snažno su dojmili Jergovića ( egzaktan kvadrat Andrićevog ME, SO prema Jergovićevom ASC ). Na stranu to što Jergović ima itekakvog spisateljskog talenta, kojeg u pojedinim djelima možemo bez sumnje nazvati genijalnim ( Dvori od oraha, npr ): oba dva vladara 3. kuće su otišla u 11. kuću te su u konjukciji, ali ono što predstavlja „dimenziju više“ jest da je riječ o Merkuru ( jednom od signifaktora za slobodnu volju ), u svojem muškom središtu, „spaljenom“ od Sunca, ali se od njega udaljava, baš kao i kod Andrića. Naravno, ovdje je Merkur posebno bitan: vladar je stelija u 3. kući te je otišao u prirodnu kuću Urana dok je Uran otišao u prirodnu kuću Merkura. Obje planete su u aplikacijskom kvadratu, orbisa malo manjeg od 8°: genijalnost bi se očitovala u kidanju ( kvadrat ) obiteljskog nasljedstva ( Mjesec u kvadratu ) na psihološkoj razini ( Djevica teži čistoći, a ovdje je to odricanje od „ustašluka“ iz obiteljskog stabla ). Kako je Merkur vladar „svega“, to je njegov kvadrat sa Lilit ( 6°20' Pi, 9. ) posebice bitan, ali u negativnom kontekstu: 9. kuća je izdavaštvo, ali i ideologija te svako dublje čačkanje po obiteljskim korijenima i razračunavanje sa vlastitim precima baca lošu sliku o njemu samome. Uostalom, ženidba sa Dubrovčankom, čiji je djed poznati Baltazar Bogišić, sudionik svojedobnog rusko – srpskog projekt s kraja 19. stoljeća - prodora na Jadran pod egidom „srba – katolika u Dubrovniku“, samo baca dodatnu asocijaciju Jergovića sa Andrićem, ali ne u književnom već u političko – pragmatičnom kontekstu. Ovdje dolazi do punine simbolike Merkura u Blizancima: novo, a slično starom: slično, ali ne i potpuno isto.

         Dotakavši se ove važne Jergovićeve konjukcije Merkura i Sunca, osim analogije sa istom kod Andrića, u sličnoj bliskoj separaciji i spaljenosti Merkura ( osim što je kod Andrića riječ o znaku Vage i 8. kući ), ovdje se ponajprije uočava „turbo stelij“ sa Andrićevim MO, PL i NE u Blizancima, gdje je najvažniji Pluton na 9°40' (r), kao vladar Andrićeve 10. kuće pa je to najplastičniji pokazatelj Jergovićevih namjera ( Merkur plus vladar 3. kuće ), a koje želi ostvariti djelujući zajedno sa krugom istomišljenika ( ME 0° S0, 11. ), kao plod vlastitih želja na koje ne može utjecati ( 11. kuća ), ali i kao plod vlastitih postignuća u svijetu ( umetnuti vladar 10. kuće, Mars, otišao je u 11. kuću ). Dakle, Jergović ispravno shvaća da „lobiranje“ u današnjem svijetu je nužnost ako želiš nešto „postići“, ali da bez „podloge“ zvane kvalitetne bu niš' od posla.

       E, sad možemo otvoriti i odjeljak o Jergoviću kao „ego – triperu“. Jak ego bi podrazumijevao osobu koja se „nikad neće izgubiti“, koja nikad neće zaboraviti koji su njeni interesi. Ego može biti i dvosjekli mač ukoliko nije pod kontrolom, a to bi prvenstveno sugerirali loši aspekti i pozicije planeta vezanih za 10. kuću. Prva postavka bi bila Saturn u 10. kući, u aplikacijskoj konjukciji sa vrhom MC, što nam jasno ukazuje na poveći Jergovićev ego. Ovaj ego je povrijeđen ( konjukcija sa Kironom ), a kako Saturn dolazi iz 7. kuće ( odnosi sa drugima, politika ), to zaključujemo kako Jergovićev „ples po žici“ stalno je na udaru javnosti. E da, Saturn je i djed ( očeva linija u muškom horoskopu = 10. kuća ), on je taj „ustaša/e“ koji mu se stalno pred očima pojavljuje, možebitno ga i u snovima proganja ( ASC Rak; Jupiter u Raku u 12. ). Saturn u znaku Ribe u sebi nosi „težinu žrtve“, kako prema drugima, tako i na razini osobnog stradavanja. Saturn ima slabu separaciju prema dispozitoru Neptunu iz kreativne 5. kuće: ovo označava kreativnost koja crpi inspiraciju u prošlosti, djela su sveobuhvatna, a u stilsko – ideološkom smislu ovo više opisuje „ambijent“ Istoka negoli Zapada ( ključna razdjelnica na ideološko – religioznom području jest aspekt Neptuna sa Jupiterom koji zajedno simboliziraju Zapad i Neptuna sa Saturnom koji predstavljaju Istok ). Dakle, bavljenje tematikom ustaša, obitelji ili još dubljim zadiranjem u prošlost ( Austro – Ugarska ), Jergović „odlazi“ u psihološkom smislu na Istok; teme iz zadnjeg rata i one bliskije sadašnjosti „njegov“ su Jupiter i oslanjanje na Zapad. Kvadrat Jupitera i Saturna ukazuje na „zaokret u karijeri“ jerbo je upravo „bijeg na Zapad“ ( Zagreb je zapad(no) u odnosu na Sarajevo ) iz ratne BiH Jergovića „gurnuo“ u novinarske vode, u kojima danas uspješno pliva kao kolumnist brojnih medija „na našim prostorima“ ( kako naziva države na kojima je razumljiv jezik kojim se obraća drugima ). Naravno, kvadrat ove dvije planete, koje zajedno simboliziraju civilizaciju jednog društva, govori i o razdijeljenosti Jergovićevog bića, u kojoj bi Jupiter mogao „apsorbirati“ Saturna ( suvladar je u Ribi ), ali se Saturn nikako ne može „spojiti“ sa „vrijednostima“ Jupitera ( u izgonu je u Raku ). Ovaj i ovakav Saturn u egzaktnom je sekstilu prema prednatalnoj Solarnoj eklipsi iz 11. kuće ( tamo su politički istomišljenici ), što za Jergovića predstavlja „bolnu točku“. Sekstil prema Sjevernom mjesečevom čvoru direktno govori o karmičkom dugu i jasnoj poruci: što se bude više udaljavao od „obiteljskog ustašluka“ ( ne iz „ovog“ već iz „onog“ rata, sic ! ), to će mu Saturn dati veću nagradu.

 ( Sjeverni mjesečev čvor na 25°17' Bika ima i „drugu stranu medalje“ zvanu – Algol na 25°41' Ta u trenutku rođenja. Kao najopakija zvijezda stajačica, Algol „igra“ u svim aspektima i prema svim planetama, ali posebice se „ljubi“ sa sebi sličnima: zlo + zlo. Simbolika mu je da daje nezajažljivu ambiciju i želju za uspjehom, a što uspjeh bude veći, to će biti strmoglaviji pad. U 11. kući on bi opisao prvenstveno prijatelje i društvo kojem pripada pa u kontekstu one već spomenute studentske žurke s kraja 1986., a u organizaciji naknadno poznate književnice Isidore Bjelice, čiji je otac jednako poznati šahist Dimitrije Bjelica, možemo zaključiti kako su se političkim simbolima ondašnje države mogli sprdati - „bilo im je dopušteno!“ – samo oni koji su bili članovi tzv vladajuće klase. Ergo, država i sistem ih je učinio „vladajućima“, e da bi malo iza toga tresnuli o pod svi koji su od države i sistema živjeli. Jergović s nepoćudnim djedovim ustaškim backgroundom, sve i da je htio, nije mogao biti na vrhu hranidbenog lanca u tom razdoblju, ali da se svojski trudio zagristi što veći komad kolača – jest, i te kako. Srećom po njega, tada je još imao „male zube“ pa mu nije ni imalo puno toga što poispadati iz usta. ) 

          Naposlijetku, sekstil prema Marsu na zadnjem stupnju Bika ukazuje na dobru intuiciju u „teškim vremenima“ ( godina dana života u ratom opkoljenom Sarajevu mnogo je veća iskustvena „tarapana“ od oba svjetska rata koja „stoje“ u Andrićevoj biografiji, provedenih u debeloj ratnoj zavjetrini ) i bijeg u Hrvatsku; ovaj Mars je sebičan i materijalan, sebe stavlja na prvo mjesto, što je apsoštrumfno logično u kontekstu „spašavanja vlastite kože“ u ratnim uvjetima, ali ostavlja gorak okus u ustima za sve one koji su s njim bili bliski, a ostali su u Sarajevu. Naravno, simbolika 29 – og stupnja jest i nestabilnost i potreba za „skorom promjenom“. Stoga je nužno pogledati „stanje vladara“ Marsa, a u ovom slučaju to je Venera, u izgonu, Ovan, bez aspekata, u 10. kući. Kako Venera dolazi iz 11. kuće, to onda govorimo kako uz pomoć prijatelja i drugih ideoloških istomišljenika, dolazi do određenih benefita ( Venera ) u karijeri ( VE u 10. ), ali da on dalje „želi ( VE ) sve sam ( Ovan )“. Kako ovom Venerom vlada „sebični“ Mars iz Bika, 11. kuća, to se sebičnost lijepi na drugu sebičnost. Baš nitko ne može posve sam, a svatko tko Jergoviću pomoć ponudi, a ovaj je prihvati, ili je on sam prvi zatraži, razvidno je da obje strane to rade „s figom u džepu“. ( Loša dostojanstva planeta u aspektu ukazuju na psihološki kvarne motive, ne i na sam tip događaja. ) Postoji i drugo „porijeklo“ Venere: ono iz 4. kuće. Ergo, ovo je već opis majke dok je bila djevojka, ali i samog Jergovićevog odrastanja u Sarajevu, gdje sve ono što je privatno, postaje javno. Nadalje, to je i opis posla kojim se Jergović bavi: posao od kuće ili privatni posao. Znak Ovna uvijek nastoji „stršiti“ u odnosu na druge, a Venera kao energija simbolizira ženu ili umjetničke narative. Nepostojanje aspekta Veneri daje dodatnu moć, kako u pozitivnom, tako i u negativnom kontekstu: ona je „plutajuća mina“ koja sama za sebe „živi“, a „probudi se“ tek kada je „opale“ tranziti ili aspekti iz drugih pomoćnih horoskopa. Dotad, na nju se može „utjecati“ samo posredno, preko vladara Marsa na 29°32' Bika. 

      Und last but not least, hoće li Jergović „naslijediti“ Andrića i dobiti svog Nobela za književnost? MC u Ribi, a Neptun na 20°23' (r) Škorpiona, 5. kuća, u egzaktnoj je konjukciji sa Andrićevim MC na 20°27' Sc. Ključne riječi za Neptun su vjera ili nada i bez obzira što na španjolskom riječ „nada“ znači doslovno „ništa“, za Jergovića nije izgubljena nada. Perspektiva postoji: vladar 10. kuće je u umjetničkom 5. polju i u trigonu prema vrhu MC. Ali, riječ je o separaciji ( „tema BiH“ se vremenom ispuhala u širem globalnom smislu i jedino što bi je opet vratilo u središte pozornosti jesu novi sukobi – Neptun u aspektu sa Plutonom i Uranom – jer bez „pogleda“ iz centara svjestkih moći na BiH, teško da će Jergovićeva umjetnost privući dovoljan „broj ruku“ za osvajanje nagrade ). No, Neptun prima aplikacijski sekstil od vladara Mjeseca: talent postoji, vjera je duboka i postojana ( aspekt na razini zemljanog i vodenog elementa ) i to je pravi forte za samog Jergovića. Kvaka je u tome da sa Neptunom sve mora biti savršeno da bi se nade ostvarile, a u ovom slučaju uspjeh ovisi o planetama koje u sebi ne garantiraju toliko osobna postignuća ( MO kao vladar ASC predstavlja osobu samu, ali nikad na način kako bi to bio MA ili SO npr već je to osoba kojom više upravljaju vanjske okolnosti , na koje se osoba prilagođava i reagira na njih ) koliko sama „mundana događanja“ ( Neptun i Mjesec su planete masa, a Neptun i „osobne civilizacije“ za Jergovića kao vladar 10. kuće ). No, retro Neptun „govori“ kako će se nešto otezati i odugovlačiti ( to može biti i Jergovićev spisateljski stil ) ili makar dvaput ponoviti. Stoga, dođe li do nove „tarapane“ vezane uz BiH, Jergović bi vlastitim htijenjem ( Mars kao osobna nesvjesna volja, za razliku od Plutona koji simbolizira masovno i kolektivno, vladar nad Neptunom, ali na zadnjem stupnju Bika – „šansa“ neće dugo trajati ) mogao (opet) nešto ušićariti za sebe i svoj književni status. Da li će to biti dovoljno za Nobela? Južni mjesečev čvor u konjukciji sa Neptunom konstantno ga vraća u prošlost kao i u neimanje vlastite djece; da li će se tu „zaustaviti“ ili će „produžiti dalje“, u kontekstu osvajanja Nobela, teško je predvidjeti. Astrološki rečeno, dođe li do novog rata u BiH ili neke opće krize nalik ratnoj, Jergoviću šanse rastu. Je li to pošteno? Kako za koga! Svijet je lopta šarena i svi smo mi isti... ali samo u teoriji. ( Ako ćemo bit pošteni, unatoč sumnjivom Andrićevom doktoratu iz Graza, on se školovao diljem Europe dok je Jergović po vertikali samo „bosanski đak“, što potonjeg limitira u ozbiljnijim međunarodnim ambicijama. ) 


                             PETER HANDKE 

         Evo nam još jednog vrhunskog svjetskog književnika koji je „malo“ politički „zastranio“, ako ćemo stvari gledati iz pozicije mainstreama ( što misle Dubrovčani o Handkeovom tumačenju kako su „Hrvati sami sebe ubijali po Dubrovniku, u namjeri da to podvale Srbima te ih tako ocrne“ nije teško pogoditi, kao i mišljenja pripadnika nekih drugih nacija i društvenih organizacija s područja bivše države koji su „okusili rat iz prve ruke“ ).

 
Peter Handke

         Asocijacija između Andrića i Handkea ima „i previše“ pa ću ih nastojati suziti na ono što je najimanentnije za obojicu. Kao prvo, obojica su književnici, obojica su i Nobelovci. Jednom je njemački maternji jezik ( iako mu je majka etnički Slovenka iz Koruške, južnog dijela Austrije ) dok je drugome njemački „drugi jezik“ nakon materinjeg. Obojica su članovi SANU; obojica su se i rodili kao katolici, da bi jedan postao tijekom vremena ateist, a drugi pripadnik pravoslavne SPC. Obojica su državljani Jugoslavije, to jest države koja je bar zadržala to ime. ( Političi ih se može obojicu svrstati među jugo – unitariste. ) Najplastičnija veza između Andrića i Handkea jest „ Velika nagrada Ivo Andrić“ koja je 2021. u Višegradu uručena Handkeu iz ruku Emira Kusturice ( još jedan veliki umjetnik „kontroverzne“ biografije ) u ime Republike Srpske, pored kipa samog Andrića u tzv Andrićgradu. Poradi toga ćemo odnos ove dvojice ljudi u kasnijem tekstu „izrešetati“ i na razini kompozita i davison relationshipa. No, ipak, onako kako Biblija naglašava da „u početku bijaše glas“, astrologija sve započinje sa rođenjem i ranim djetinjstvom, a tu su veze dvojice književnika ekstremno naglašene.

         Pođimo redom. Dok se za Andrića ne zna prava istina oko oca ( da li osim „pravnog“ postoji i „biološki“ ), za Handkea znamo da su postojala dva oca u njegovom životu. Biološkog je upoznao tek po punoljetstvu, a s „formalnim“ je živio zajedno s majkom. Obojica su vojnici njemačkog Wehrmachta, godine su WW II u tijeku. Dalo bi se štošta u ovom slučaju reći i o majci Mariji, no, ako je Erich Schonemann nije želio oženiti ( a nije bilo ni lako jer je i sam bio u braku tada ), majka je morala donijeti teške, ali nužne odluke ( MO u 12., aplikacijska konjukcija sa MA u Škorpionu ) te se udala za Bruna Handkea, prije negoli se sam Peter rodio. Od 1944. do 1948. seli se u sjeveroistočnio dio Berlina, Pankow, kojeg napuštaju po okupaciji SSSR – a te se vraćaju u rodno mjesto majke u austrijski dio Koruške. Očuh mu je „podario“ polubrata i polusestru iz braka s majkom, ali i traume poradi njegovog alkoholizma ( NE u Vagi, 10. kuća, čest je indikator alkohola u braku, no u ovom slučaju znamo i da je uzrok nevjera ili laž, opet sa istom astrološkom simbolikom ). Godine 1954. Peter Handke odlazi u katolički internat za dječake u Sankt Veit an der Glan, sjeverno od Klagenfurta. Za prosječne ljudske umove i njihove sudbine, to bi bilo uključivanje „centrifuge“ u dvanaestogodišnji mozak. Ipak, brainwashing nije polučio „pravi“ rezultat; sa prejakim znakom Strijelca u sebi i dobro postavljenim Jupiterom, sve opasnosti koje dolaze iz 8. kuće kao bumerang se vraćaju i čine Handkea jačim negoli je bio. Ergo, ako Crkva od Handkea nije „stvorila“ svećenika ili makar „dobrog“ katolika, ovaj Strijelac sa Jupiterom u egzaltiranom Raku je našao svoj exit u pisanju. Štaviše, i majčino samoubojstvo 1971. samo ga je potaklo na još bolji vid književnog stvarlaštva ( JU 24°19' (r) Ca, 8. u trigonu sa MO 17°46' Sc 0° 23°25' Sc, 12. kuća ). 

       Iako se o ukusima ne raspravlja, Handkeova književnost ima veću društvenu težinu od Andrićeve, s jedne strane poradi veće rasprostranjenosti njemačkog jezika, a s druge poradi veće raznovrsnosti i tema i vrste književnih djela. The point is uvijek je u osobnom iskustvu i sposobnosti da se ono „metabolizira“ u širem društvenom kontekstu. Ergo, sumnjati da ti otac nije pravi otac, nije isto što i znati da postoji „onaj pravi“, biloški otac. Drugo, postojanje dvoje braće i sestara, makar oni bili i samo „polu“, anestetizira štetno djelovanje očuha pijanca. ( Mlađa braća i sestre opisani su trećom kućom, ali ih ovdje opisuje Uran, koji je prirodni signifikator za stariju braću i sestre, ali i za prijatelje, kao i tuđu djecu. Znak Blizanaca govori da ih je dvoje, a trigon Urana sa Neptunom da je iz tog odnosa rodila se i njegova sklonost lijevim idejama, socijalna osjetljivost za slabije od sebe. Andrić kao jedinac to nije imao „prirodno“ u sebi. ) Ergo, Andriću je otac tabula rasa dok je Handkeu patnja i bol, s koje god strane da okreneš. Ono što su bile prve formativne godine u Višegradu za Andrića kod tetkine obitelji, to bi za Handkea bio Pankow u Berlinu. Bruno Handke bi u tom kontekstu bio tetka i njen muž. Granica koja spaja i koju često simboliziramo mostom bio bi Uran, dok to isto u kontekstu zida i zabrane prolaska bio bi Saturn. Ergo, ono što je Andriću bila Drina ( rijeka = Škorpion, most na rijeci = Uran u Škorpionu ), to su Handkeu bili polubrat i polusestra ( Blizanci = braća, sestre; Uran u Blizancima = braća i sestre kao prijatelji ilitiga polubraća, polusestre ). S druge strane, ono što je Handkeu bio Saturn u Blizancima ( granica, a poslije i zid, koji dijeli braću, u ovom slučaju Nijemce ), to je Andriću bila granica ondašnje Austro – Ugarske i Srbije. Ono što je za Andrića bilo formativno školovanje u sredini koja većinski ne voli Austro – Ugarsku ( Bošnjaci iz svojih, Srbi iz svojih razloga ), za Handkea je bila otvorena mržnja i suprotstavljanje „obojici“ očeva poradi veza sa naci – režimom ( SO 13°28' Sg 180° SA 8°40' (r) Ge; svaka opozicija siječe meridijan i horizont pa je nju, jednostavno, nemoguće „preskočiti“ u bilo čijem karakteru, posebice ako je riječ o Suncu pa još i u 1. kući ) te kao kontrapunkt „usvajanje“ majčinskog obiteljskog stabla kao sebi primarnog.

        ( Dok očevo „stablo“ u sebi nosi mogućnost beskrajne želje za osobnom moći – Pluton na 7°05' (r) Lava – majčino „pleme“ mnogo je plemenitije – Jupiter 24°19' (r) Raka. Obje planete u 8. kući ukazuju na transformaciju pa je tako moć Plutona pretvorila se u podsvjesnu mržnju dok se Jupiter pokazao kao zaštitnik u svim nevoljama. Retro stanje opisuje ponavljanje situacija ili ljudi koji su nositelji sličnih/istih događaja. Naravno, Lilit na 11°14' Raka u istoj kući signifikator je za ljubavno / bračne skandale s majčine strane. S druge strane, majka se „pokazala“ boljom kao djevojka – VE Sg, 1. u konjukciji sa ME – negoli kao majka i supruga – MO Sc, 12. u konjukciji sa MA – ali trigonom prema Jupiteru, učinila je maksimum u datoj situaciji. Kao oca gledamo ipak onog biološkog, a to bi bio bankarski službenik i vojnik – MA u SC – koji nije mogao mnogo birati kakva će mu sudbina biti – MO ulazi u aplikacijsku konjukciju sa MA. Kada je biloški otac „upao u njegov život“ – SO u 1. kući – stvorilo se i otvoreno neprijateljstvo s njim – SO 180° SA. Ono što je „najzanimljivije“ jest da pokazatelj za oca „sada i ovdje“, a to nam opisuju horoskopske kuće, jest ME kao vladar vrha 10. kuće, a odmah potom i VE, kao vladar NE u susjednom znaku 10. kuće. Ergo, ono što opisuje majku dok je bila djevojka – ME 0° VE – isti su poazatelji i za biloškog oca i očuha. Stoga bi bilo nepravedno sve svaljivati na dva ex naci – vojnika , a majku dizati u nebesa, kad progovaramo o Handkeu i njegovim psihološkim osobinama, tim prije što je majka učinila samoubojstvo. Dignuti ruku na sebe ne mogu slabi karakteri, to je jasno, kao što je i jasno da je smrt – MA u SC – učinila „dobro“ za njegovu karijeru – MA 60° MC. No, sam čin smrti i apologiziranje iste vodi u mutne vode tanatosa – naspram erosa – u kontekstu 8. kuće pa se tu može trigon sa Jupiterom iz iste kuće tumačiti i kao zaslužena / pravedna presuda samom sebi, jerbo je Jupiter moralni sudac dok je Saturn samo „činjenični“ sudac. U tom kontekstu, apsoštrumfno je logično u retro Jupiteru tražiti poveznicu sa kolektivnim samoubojstvom naci – vrha u WW II, Miloševićevu smrt u Haagu zbog srčanog udara i svjesnog odbijanja uzimanja lijekova koji bi to mogli prevenirati te vlastite majke koja je sama sebi oduzela život. ) 


Peter Handke, natal chart

        Pisac romana, drama, scearija, eseja i poema, s brojnim književnim nagradama i međunarodnim priznanjima... samo se čekalo kada će doći i Nobel na red ( 2019. je „došao“ i on ). Pa što je onda moglo krenuti po zlu? Početak društvene kompromitacije započeto je 1996. objavljivanjem putopisne knjige Zimsko putovanje rijekama Dunav, Sava, Morava i Drina ili pravda za Srbiju, u kojem se trivijaliziraju zločini sa srpske strane iz ratova s početka ’90 – ih.

       ( Ofkors, relativizacija uvijek započinje načinom da se „stvari ne zovu pravim imenom“, na čijim temeljima je poslije „dozvoljeno“ svašta pisati i govoriti, kako bi se istina što dublje potisnula, a laž „došla do zraka“, kako bi se lakše „održavala u životu“. Možda je zgodno na ovom mjestu u priču opet „ubaciti“ M. plemenitog Jergovića i njegove opservacije o Draži Mihajloviću, kao zorni primjer „čemu sve može služiti umjestnost“ pa tako za četničkog vođu iz WW II Jergović govori da je ( citat: ) „trodimenzionalna ličnost koja je imala svoju tragiku, motive i biografiju, sve ono što Milošević i Tuđman nisu imali“. Kada učeni ljudi površno rezoniraju, to zasigurno nije zbog nepoznavanja činjenica već nastojanja da se činjenicama navuče novo celofansko odijelo. Btw, Jergović je i jedan od zdušnijih „medijskih djelatnika“ koji je branio Handkea u javnim polemikama „do zadnjeg slova tipkovnice“. To nimalo ne čudi ako znamo da je Jergoviću linija sudbine IC – MC 25°22' Djevice / Ribe dok je Handkeu meridijan sudbine 24°57' Pi ( 4. ) – 24°57' Vi ( 10.) Andrić se u sve to „uklapa“ sa svojom retro Pallas na 23°44' Pi iz 2. kuće. )

        Ono što je krenulo 1996. s knjigom, svoj je vrhunac dobilo tijekom suđenja Miloševiću u Haagu, gdje osim pisanja peticija u korist Miloševića, naposlijetku se i osobno pojavljuje na suđenju kao svjedok obrane. Kad se jednom prijeđe rubikon, povratka više nema – i baš je to jedna od simbolika 8. kuće, „ono nešto“ zbog čega čovjek više „nije isti“. Bilo bi prenaivno misliti kako je Handke „kupljen“; vjerojatnije je razmišljanje kako se radi o „korisnoj budali“, to jest da čovjek govori ono što zaista misli. A uporište za to bio bi, ustvari, sentiment prema Jugoslaviji ( to je zajednička nit – vezilja i Andriću i Jergoviću i Handkeu ). Obje Jugoslavije „rođene“ su u znaku Strijelca. Oba Handkeova oca ratovala su protiv Jugoslavije; očevi su izgubili, a Jugoslavija je opstala ( SO 180° SA (r), 1. – 7., Sg / Ge; JU Ca, egzaltacija, 8. kuća, u dobrim aspektima ). Zbog Sovjetskog pritiska i odlaska iz Pankowa 1948., Berlin, natrag u „majčino krilo“, u Austriju, Handke prvi put započinje s podsvjesnom mržnjom prema ocu. Kako nema simpatije ni prema Rusima, „okreće“ se majci u traženju identitetskog oslonca: južna Koruška je dio Austrije tradicionalno naseljena Slovencima u to doba pa „prostorni identitet“ proširuje na samu Sloveniju, a preko nje i na Jugoslaviju ( stari, izgubljeni zavičaj u ratu, kao predmet duboko potisnute želje = MO, MA u Sc, 12. kuća ). Ergo, tamo gdje je Mjesec, tamo je i potreba za sigurnošću, a tamo su i najčešće životne promjene. A kada Mjesec „prima“ Mars u svom središtu, onda su promjene najčešće surove i nasilne. Pa tako prvo majka „nasilno“ završava sa životom 1971., da bi Slovenija, kao prva među republikama ex SFRJ, krenula sa političkom emancipacijom u smjeru samostalnosti i neovisnosti, čemu se brzo priključila i Hrvatska. Uslijedio je rat – za neke oslobodilački od agresije, za neke građanski. ( Od te prve percepcije - kvalifikacije rata - kreću i sve ostale percepcije. ) Duševna bol uvijek traži kompenzaciju, bilo u osveti ili u nekom novom „identitetskom predmetu“. Za Handkea je to bilo ono što je „ostalo od Jugoslavije“, a tog momenta taj se „ostatak“ zvao – Srbija. ( Ako ćemo biti cinični, Jergović je komotno umjesto Draže Mihajlovića mogao staviti Petera Handkea kao prototip trodimenzionalne ličnosti i napisati neki dobar roman na tu temu. )

         Astrološki kontakti Handkea sa Andrićem na razini natalnih karti otkrivaju nam zanimljive stvari. Kao prvo, već nekoliko puta spominjana Handkeova konjukcija MO i MA – a koju povezujemo sa majkom Slovenkom, a preko nje i asocijaciju sa ex Jugoslavijom – svoj ekvidistanc ima na 20°35' Škorpiona, što je i više nego u egzaktnoj konjukciji sa Andrićevim MC – om na 20°27' Sc. Naravno, političko jugoslavenstvo samo po sebi ne znači ništa – ni dobro ni loše – ako izuzmemo kontekst u kojem se ono manifestira. Ergo, za Andrića možemo zaključiti kako ta linija ide kroz cijeli život pravocrtno, osim u ideološkom otklonu, prilagođavajući se „vanjskim okolnostima“ dok je Handke u tom kontekstu onaj koji glorificira moć ( vladar 9. kuće u 1., a riječ je o Suncu, koje je u trigonu sa Plutonom, kojim i vlada, a Pluton je u 8. kući ), ali kada naiđe na ozbiljne prepreke / protivnike u javnom životu ( Saturn u 7. kući ), u nedostatku jačih argumenata, poziva se na balansiranje između „dviju strana“ ( opozicija Sunca prema Saturnu na razini 1 – 7. kuće ). U konačnici, Handke „preuzima“ sliku svog očuha alkoholičara ( Neptun u Vagi, 10. kuća, susjedni znak od onog u kojem je MC ) pa dojam koji stvara „pred svijetom“ ( 10. kuća, civilizacija ) jest nalik pijanom umjetniku. Ipak, makoliko Handke bio „pijan“, dobri aspekti Handkeovog Neptuna čine ga svejedno sjajnim književnikom. Drugi važni catch ide preko vrha 7. kuće Handkea ( politika, odnosi sa drugima ) i Andrićevog stelija iz 4. kuće, a koji se „prelijeva“ i na narednu 5. kuću. Iako obojica u svojim horoskopima imaju dobar aspekt Saturna i Plutona ( sposobnost za prevazilaženje mržnje i potiskivanja bolnih događaja iz prošlosti ), u međusobnom „odnosu“ se stvara gadna konjukcija ovih dviju planeta: Handkeov SA 8°40' i Andrićev PL 9°40', obje retro, u Blizancima. To bi, ustvari, bilo njihovo političko jugoslavenstvo koje je silom željelo opstati, pa su najveća ratna djelovanja bila na području BiH, u kojoj je i za vrijeme WW II rat bio na višoj „razini“ negoli u nekim drugim djelovima Jugoslavije dok je s Andrićeve strane tematika vezana za BiH alfa i omega njegove spisateljske kreacije. Andrićev MO 2°34' Ge višestruko je napadnut od strane Handkeovog retro Urana na istom stupnju: aneksija Austrije, Veliki rat 1914. pa WW II 1941. dok Andrićev Neptun ovdje može izazvati sažaljenje i mamiti milost od strane Handkeovog Sunca ( ove dvije planete su u opoziciji ). Ako bi netko pomislio kako bi se ova dva čovjeka zamrzila da se osobno poznaju, recimo da Handkeov stelij dobrih planeta iz 1. kuće ( SO, ME, VE plus Juno ) ulazi u Andrićevu 11. kuću, gdje se nalaze prijatelji i politički istomišljenici dok iste planete dobrim aspektima relaksiraju opoziciju Andrićovog Jupitera prema konjukciji Sunca i Merkura. Ergo, Handke i Andrić „štimaju“ međusobno, ali ćemo ipak „pronjuškati“ i dva pomoćna horoskopa vezana uz njih.

 
Handke - Andrić, kompozit midpoint

       Prvo ćemo se osvrnuti na horoskop koji nam ukazuje na mogućnosti koje vezuju ova dva čovjeka. ( Iako bi se moglo uzeti i referentno mjesto – argumenata ima i za Austriju, i za Njemačku i za BiH – zadržimo se ipak na srednjoj udaljenosti rodnih mjesta. ) 

       Kompozit nam otkriva jak znak Raka i Vage, što bi u prvom slučaju bila veza po ženskoj liniji dok Venera u muškom sjedištu i u aplikacijskoj konjukciji ( vrhovi kuća se kreću brže od planeta ) sa MC ukazuje na umjetničku komponentu, talente i naklonost javnosti ( i to masovnog tipa: VE u egzakt sekstilu sa MO u Lavu ). Kako obojica imaju separacijsku konjukciju SO i ME, to se isti aspekt ponavlja i ovdje, u znaku Škorpiona; znak bi – psihološki – bio analogniji Andrićevoj natalnoj konjukciji dok bi kuća – kraj 10., sa utjecajem na susjednu 11. – u sudbinskom smislu bila bliža Handkeu. ASC na 28°38' Sg govori o ljudima intelektualcima, s međunarodnom reputacijom; vladar JU 7°19' (r) Ge u 5. kući pokazuje i o kakav tipu intelekta se radi: ovo nije dobar pokazatelj za ideologiju i filozofiju, ali jest za pisanje i poslovna putovanja; predavanja samo u okviru književnosti ( tim prije što je dispozitor ME spaljen od strane Sunca, a aplikacijski kvadrat sa Uranom, bez obzira što daje tendenciju genijalnosti, ne uklapa se u „širi društveni kontekst“ ( kvadrat, Me spaljen, UR u Lavu u izgonu = egzibicionizam ) pa svako izražavanje slobodne volje u ideološkom smislu ( JU = filozofija, ideologija ) naići će na oštra suprotstavljanja ( ME, vladar JU, u aplikacijskom kvadratu sa UR ). S druge strane, pozicija Jupitera u kući daje velike mogućnosti u kreativnom radu. Umetanjem Jupitera u natalne pozicije, on znatno opušta brojne napetosti koje čini stelij Andrićevog MO, PL i NE te Handkeovog UR, DESC i SA, ali poradi lošeg dostojanstva – izgon – ovaj Jupiter te iste napetosti može i dodatno produbiti. Srećom po obojicu, u natalu „izlaz“ im čine – Andriću – planete u Vagi i Mars Aq iz 1. kuće dok Handkeu Jupiter „olabavlja“ mržnju prema očevima ( aspekt SO 180° SA ), a egzaktnim sekstilom prema Plutonu jača podsvjesne želje i divljenje prema moći i oružju ( PL u Lavu = karizmatična ličnost; u 8. kući = u smrtnoj opasnosti; u dobrom aspektu = pobjednik u ratu; ergo, drugo ime za Jugoslaviju je Tito; Jugoslavija je pobijedila vojsku njegovih očeva; Tito je napola Slovenac, kao i Handke; po majci, kao i Handke. Ali tu Handke ne staje; fascinacija se „nastavlja“ sa novim „karizmatikom“ – Slobodanom Miloševićem, (pre)naglašenim astrološkim Lavom ). ASC na 28°38' Sg ima još jednu simboliku: u kontekstu Handkeovog North Nodea na 28°14' Lava iz 9. kuće, koji je egzaktno vezan trigonom sa kompozitnim vrhom ASC, Handke ima na 29°20' Le Kiron – na istom mjestu gdje i Andrić u svom natalu, ali u 7. kući, na 29°50' Le – to zaključujemo kako je zajedničko mjesto boli za obojicu Berlin: Handkeu kao spomen na progonstvo iz Pankowa, kojeg su zauzeli Sovjeti, a Andriću kao bol koju mu je donijela diplomatska aktivnost kao veleposlanika Jugoslavije u Berlinu, netom uoči početka WW II. ) Kako je ASC pri kraju znaka, to je nužno u obzir uzeti i naredni, kao i njegovog vladara. Ergo, MA na 4°08' Cp u 1. kući analogan je Andrićevom natalnom, ali pozicijom u njegovoj 12. kući mu može donijeti brojne tajne neprijatelje; štaviše, ovaj MA je u egzaktnom kvadratu prema Andrićevom natalnom vladaru ASC – a SA 4°57' Li pa zaključujemo da su „legitimni“ neprijatelji, ali i Andrićeva umjetnička pozicija te da u toj „borbi“ bolje bi prošao Andrić ( njegov SA se u Jarcu osjeća kao svoj na svome dok se MA u Vagi ne može jasno usredotočiti na cilj ). No, kako je ovo „zajednički Mars“, to je naglasak na ambiciji, upornosti i materijalnoj stvarnosti; kako Saturn predstavlja i vrijeme, to Andriću s godinama u zaborav sve više odlazi njegova ambicija u postizanju materijalnih ciljeva, a „na tanjuru“ ostaje samo književno djelo. Naravno, Jarac je i prostorni simbol za Balkan, 4° ima simboliku naroda i domovine, kao i bilo kakve građevine pa onda zaključujemo da ono što je najvidljivije na prvi pogled ( a to nam otkriva 1. kuća ) jest Andrićev spomenik u Višegradu i Handkeovo primanje nagrade sa Andrićevim imenom. S druge strane, tumačenje bi bilo kako ovaj MA u kvadratu na Andrićev SA predstavlja Austriju koja je Andrićev tajni neprijatelj, ali on se dobro osjeća u Austriji dok je u BiH ili Srbiji ( Balkan ) „na vlastitom terenu“. Zanimljivo je naciti pogled i na „sudbinu“ ovog Marsa; to je dispozitor Saturn, a on je otišao na 6°49' Lava, 7. kuća, i u egzaktnoj je konjukciji sa Neptunom na 6°29' Lava. Dakle, obje planete u lošem dostojanstvu ( SA u izgonu, NE u padu ), u kući odnosa sa drugima, ali i politike ( u blizini su 8. kuće pa su „plodovi rata/politike“ također prisutni u ovoj postavci ) dok bi nam sam stupanj konjukcije opisao kao neku bolest, posao ili jednostavno uslugu koja se nekome čini. Dodatna simbolika samih planeta „združenih u jedno“ govori kako Saturn i Neptun predstavljaju Istok u vjerskom smislu ( Handke je postao pravoslavac, a Andrić Srbin dok je ljubav obojice prema Jugoslaviji stabilna – Saturn – i idealistička – Neptun ). Ako nas zanima „a što je bilo poslije“ sa ovom NE 0° SA, pogledat ćemo u Sunce kao njihovog dispozitora, a ono , vidimo, „spaljuje“ Merkura. Ergo, poruka koju Merkur šalje je prikrivena dok sam znak Škorpiona ukazuje na pozitivnu diskriminaciju ( tzv selektivni um koji se hrani selektivnim činjenicama i to samo onima koji mogu donijeti korist, sve ostalo je „višak“ ).

       Ako pogledamo meridijan sudbine dvojice nobelovaca na dan „zajedničkog rođendana“– 22°42' Vage / Ovna – ono što „iz aviona“ uočavamo jest da se na samom MC – nalaze dvije zvijezde nekretnice, obje povoljne, naročito za umjetnost: Spica „drito“ na vrhu sa 22°42' Li, a Arcturus na 23°05' Li. No, mnogo zanimljivija je činjenica kako se „zajednička sudbina“ poklapa sa Andrićevom linijom putovanja, intelekta, obrazovanja i ideologije: 3. kuća 22°36' Ovna / 9. kuća 22°36' Vage. Ergo, mogli bi zaključiti kako je Andrić za Handkea bio svojevrsna „ideja koju treba slijediti“. 

       Da catch Andrića i Handkea nije tek obična veza dvojice književnika, pokazuje nam i prisustvo čvorova na liniji horizonta 1 – 7. kuće, a u kardinalnim znakovima sudbine Raka / Jarca. Južni mjesečev čvor na 3°09' Cp „hvata“ gorespomenuti MA na 4°08' Cp u 1. kući pa zaključujemo kako Andrić, jer je odavno mrtav, neće mnogo „izgubiti“ ovim karmičkim slabljenjem dok Handkea, unatoč poznim godinama, ovo neće baš „promašiti“. Ipak, ova linija čvorova stoji u kvadratu na Andrićev Saturn pa iz toga možemo zaključiti kako bi Andrić, da je danas kojim slučajem živ, i više nego dvaput promislio prije negoli bi se upustio u bilo kakvu „kombinaciju“ koja bi mu mogla naštetiti reputaciji. ( Saturn ne kaže da je nešto nemoguće već da će biti teško, a jednako to „obećava“ i kvadrat dok dobro dostojanstvo daje dovoljno snage za borbu, a kuća iz koje dolazi, 8., multiplicira snagu za svaku slijedeću borbu. Ergo, the qustion is koliko bi „u datom trenutku“ Andrić bio ambiciozan za „kombinacije“ ovog ili onog tipa, ali to je područje čistih špekulacija pa ne možemo odgovoriti na tako nešto. ) Samog Handkea ova linija čvorova udara po onom „pijanom očuhu“ ( NE 1°50' Li, 10. ) kojeg on, makoliko podsvjesno mrzio, ipak je podigao u obiteljskom okruženju jer „opcija br. 2“ majci bi bila da rodi sina kao samohrana žena usred rata. Ipak, promatrajući ovaj karmički odnos sa psihološke točke, vidimo da simbolika Južnog mjesečevog čvora upravo je u simbolici ovih dviju planeta: Saturn kao prepreka i dug, a Neptun kao izgubljeno i zaboravljeno. Stoga zaključujemo da bi u međusobnom suodnosu, i Andrić i Handke „raspoznavali“ u onom drugom vlastite bolne sadržaje iz prošlosti. Nota bene, opet je u pitanju konjukcija Saturna i Neptuna, ovaj put kroz natal, i opet „istočno pitanje“ dolazi u fokus. Kod ovakvih konjukcija, vladarstva su unakrsna pa tako Andrićeva Venera u Djevici dispozitor je za Handkeov Neptun ( izgon ) dok je Handkeova Venera u Strijelcu dispozitor za Andrićev Saturn. Ovdje se ni jedan ne osjeća dobro: Andrićeva Venera se čini „ograničenom“ i usko specijaliziranom za „pijanog umjetnika“ Handkea dok se Andrićev Saturn ne snalazi najbolje u 12. – om znaku u odnosu na svoj domicil; Strijelac je prevelik i preslobodan za način djelovanja u kojem se Saturn odlično pronalazi: precizno, konkretno, usko i s dovoljno vremena na raspolaganju. Završimo ovaj „karmički dio“ s tim što, ako želimo kompozit raspoloviti na dvoje, tada starija ili muška osoba biva predstavljena sa ASC dok bi ona druga strana bila simbolizirana sa DESC. U tom kontekstu zaključujemo kako je Handke nositelj razvoja budućih događaja između njih dvojice; konjukcija North Nodea sa retro Plutonom na 8 -om stupnju Raka, u 7. kući, implicira s jedne strane sa ideologijama fašizma i nacizma u narodu kao plodovima rata, a s druge na duboke potisnute obiteljske traume i tajne. 

       I tako dolazimo da onog „najslađeg“ jerbo šećer uvijek ide na kraju. Vladar Putona, kao i samog North Nodea, jest Mjesec na 25°10' Lava, u 8. kući. Mjesec u ovoj kući, između ostalog, opisuje i „čin začeća“, kao i samu majku. Pa vidimo da je Mjesec u konjukciji sa Uranom, po čemu bi Andrić i Handke bili „braća ( UR ) po majci ( MO )“. Naravno, ovo opisuje i majku kao slobodoumnu ili rastavljenu ženu. Uran u 8. kući bi, u kontekstu Mjeseca, ukazivao na nagli, neočekivani i emotivno hladni seks. Vidimo da i usporednom odnosu njih dvojica imaju konjukciju ovih dviju planeta na 2° Blizanaca. Uran u kompozitu dolazi iz 2. kuće pa u kombinaciji sa 8. kućom i Mjesecom, možemo zaključiti kako se majčin seks događa ili zbog novca ili kao rezultat „zajedničkih vrijednosti“. Nadalje, pozicija Mjeseca u 8. kući opisuje majku kao ranjivu osobu, a konjukcija sa Uranom i činjenica da on dolazi iz 2. kuće nam daje i opis najveće ranjivosti: materijalna / novčana oskudica. Ergo, Handkeova majka je zašlajfala s jednim, a dijete podmetnula drugom muškarcu. Da li je Handke taj ključni corpus delicti da se sudbina na isti način poigrala i sa Andrićem? Gledajući pozicije planeta ( UR 18°39' Le, MO 25°10' Le ) koje promatramo, njihov ekvidistanc bi iznosio 21°54' Lava. Ako znamo da je Andrićeva prednatalna Lunarna eklipsa na 21°37' Škorpiona ( i u nadolazećoj konjukciji sa vrhom MC 20°27' Sc ), to ovaj egzaktni kvadrat sa midpointom UR/MO ima snagu „bacanja s nogu“. Stupanj Andrićeve prednatalne Lunarne eklipse pada na početak 11. kuće pa u kontekstu UR/MO iz 8. kuće, zaključujemo kako dva prijatelja nešto zajednički rade ili kriju, u opasnosti su ili se boje. Pa kako je kod Handkea sve „javno i transparentno“, znači li to da je on „zadani broj“ koji nam pomaže riješiti linearnu jednadžbu ( onu sa jednom nepoznanicom ), u kojoj je „x“ ustvari mister x ilitiga biološki otac Ive Andrića? Ponovimo još jednom kako je astrologija tek znanstvena disciplina, po čemu je slična npr psihologiji te da kod nje nema jednoznačno istih odgovora koji bri vrijedili za sve. Dakle, nužan je individualan pristup svakoj osobi pa ćemo se zaustaviti na ovome mjestu i krenuti sa analizom Davison relationshipa između Andrića i Handkea. 


Handke - Andrić, Davison relationship

       ASC na 8°09' Lava simbolizira opasnost u karakteru na ego području. Želja za transformacijom je ogromna: ovo korespondira sa Handkeovim natalnim Plutonom na 7°05' Le, a sada se tu našao NE na 7°07' Le – koprena i veo, maska je bačena na lice, ispod koje stoji Handkeova želja za moći. S druge strane, ovo poprilično loše djeluje na Andrića: ASC stoji u egzaktnom kvadratu na njegou liniju mjesečevih čvorova 8°03' Ta/Sc, kao i na već „opjevanu“ mu rx LI 10°20' Sc. Osim toga, 7° i 8° Lava su stupnjevi na kojima su brojni ekvidistanci planeta u Andrićevom radixu, sa utjecajem i na sve ostale fiksne znakove na tim stupnjevima. Dakle, sam „spomen“ Andrića i Handkea u nekom zajedničkom kontekstu, donosi „probleme“ Andrićevoj reputaciji u javnosti. Istina, čovjek je odavno umro, ali je živ dok su mu živa književna i druga djela. No, to je ono što se „prvo vidi“ – vrh ASC. Krenimo dalje, a „to dalje“ donosi još veću tegobu: u 1. kući se nalazi SA 14°14' Le dok se vladar ASC, SO, nalazi u 4. kući na 14°54' Sc. Ergo, ovdje se ponavlja tip aspekta iz Handkeovog radixa ( SO – SA ) koji ukazuje na jak ego i problem sa ocem, s tim što je ovdje SA u 1. kući, aspekt je egzaktan, a druga pleneta nije u „javnosti“ 7. kuće već je više za „domaću uporabu“ ( 4. kuća ). Ako znamo da je 14° Lava stupanj ASC početka Kosovske bitke 1389. godine i „tko izvlači korist“ tumačenjem kroz povijest posljedica iste, već se naziru prvi obrisi ove „zajedničke suradnje“ Andrića i Handkea. Istina, „druži“ se jedan mrtvi nobelovac sa jednim živućim pa je Andrić unaprijed oslobođen suodgovornosti...ali pati „ime i prezime“. S druge strane, ako ASC na 8° Lava smjestimo u kontekst 8. kuće i čina začeća od strane oca, tu tek postaje jako sklisko za Andrića. Gle čuda, opet se ponavlja separacija konjukcije Sunca i Merkura, ali sada imamo i jaku aplikaciju prema Uranu u svojem središtu iz 7. kuće na 19°49' Aq. Dok ovaj „politički ( 7. kuća ) Uran“ poprilično šteti Andrićevom javnom statusu ( egzaktan kvadrat na njegov rx MC 20°27' Sc ), Handkeu pojačava svojeglavost i nekonzistentnost, emotivnu hladnoću ( UR u aplikacijskom kvadratu na rx MO 17°46' Sc i separacijski kvadrat prema MA 23°25' Sc ), ali stvara nova prijateljstva i kontakte ( UR u sekstilu prema natalnoj Veneri i Merkuru iz Strijelca ), kao i podizanje snage volje ( slab sekstil rx SO prema Uranu; orbis je preko 6°, ali jerbo je Sunce i jerbo je aplikacija, nekog utjecaja ima ). Ergo, ovdje se stvara moćna snaga T – kvadrata između Saturna i Urana u opoziciji te konjukcije Sunca i Merkura u kvadratu s njima. Žarište je SO 0° ME i oni su ti koju „daju poruku“, koji imaju nešto „važno reći“. Znak Škorpiona i 4. kuća se reflektira na „poruku iz prošlosti“ dok sam znakl teži „transformaciji prošlosti“. Vladari Škorpiona su Pluton i Mars u aplikacijskom sekstilu: podsvjesna motivacija i želja za transformacijom je dobro usklađena. S druge strane, PL 5°20' (r) Ca , u konjukciji sa South Nodeom, ukazuje na podsvjesne motive u okviru nacionalizma, a kako je Pluton planet kolektiviteta, to je riječ o mundanom nacionalizmu – njegovo ime je fašizam. Ovaj Pluton egzaktno je vezan sa Andrićevim rx UR 5°12' Sc iz 9. kuće: obojica imaju veze sa fašizmom i nacizmom, bilo da ga silom brišu iz vlastite obitelji, bilo da ga brišu iz vlastite biografije. Drugi vladar Škorpiona jest MA 2°56' Vi, 2. kuća, sutav vrijednosti i talent za stjecanjem; znak Djevice indikator je sitnih stvari, popravaka „krivih stvari“, činjenje usluga drugima. Također, MA u Djevici jedan je od indikatora za „vojnu odoru“ ilitiga vojsku. Ergo, ovo bi sugeriralo da njih dvojica nečiji su „vojnici“ ili da nekome rade uslugu. Ta vrst „usluga“ dobro bi „sjela“ Andrićevoj ženi Milici Babić ( konjukcija sa rx VE 1°49' Vi iz 7. kuće ), ali ne i njegovoj majci Katarini Andrić ( egzakt kvadrat prema MO 2°34' Ge iz 4. kuće ). Ako Milicu Babić, Srpkinju, uzmemo kao simbol za Srbiju i Jugoslaviju, to je onda djelovanje ovog Marsa posredno dobro za njih dok je Katarina Andrić Hrvatica i Bosanka pa bi to bilo nešto loše za Hrvate i samu BiH u cjelini. ( U kontekstu percepcije globalnih previranja i nastojanja jednih i drugih da BiH „gurnu“ na svoju stranu – Istok ili Zapad – jasne su i pozicije svakog od „igrača na terenu“ i „što im je činiti“ u datom trenutku. ). Iz vizure Handkea, ovaj Pluton sjeda na sam vrh njegove 8. kuće pa ima jaku transformatorsku moć, ali je pritajen i duboko podsvjestan. S druge strane, MA radi egzaktan kvadrat na njegov rx UR što ga čini pomalo „neuračunljivim“ u očima drugih, srljanjem u opasnost iz koje može izaći sa lošim posljedicama. Još gore je što se ovaj Mars nalazi u kvadratu na liniju horizonta, zaduženu za odnose sa drugima, pa pozicijom iz 9. kuće, zapravo, vrši „napad“ na druge svojom dogmatskom sviješću. Energija T – kvadrata traži proboj kroz nasuprotni znak i kuću, a to je znak Bika i 10. kuća: pozicija moći kroz umjetničke nagrade i materijalne vrijednosti. Venera je vladar, a ona je otišla u 5. kuću ( umjetnost ) na 0°45' Cp i konjukciji je sa North Node na 2°47' Cp. Ova postavka se idealno naslanja na već spomenuti Mars, ali ne baš i na Pluton. S druge strane, Andriću ulazi na sam vrh 12. kuće i daje mu tajnu ljubav ili uporište i zaštitu. Ipak, oboje ( VE & NN ) ulaze u jak kvadrat prema njegovom rx vladaru SA 4°57' Li: Andrić, da je živ, vjerojatno bi rekao „stop“ ( SA ) za prostituiranje njegovog imena ( vladar ASC – ime ), ali osim što Saturn vlada Venerom iz Jarca, i VE iz Cp vlada Saturnom iz Vage pa tako „mrtvi Andrić“ ( vladar ASC u 8. ) tu ništa ne može učiniti ( bez djece i nasljednika, on je danas i ničiji i svačiji ).

       Ali, ali, ali...da bi T – kvadrat mogao se „zarotirati“ punom snagom naprijed, potreban mu je neki aplikacijski aspekt, po mogućnosti skladan, neke od planeta iz T – kvadrata. Kako toga nema, to opada i snaga, a još više do izražaja dolazi egzaktnost kvadrata SA i SO. Samim time opada i energetski nivo Plutona i Marsa, baš kao i Venere iz Jarca. I kao da to nije sve, u „crnu rupu“ egzaktnosti SO 90° SA, koji kao gravitacija privlači sebi, „upada“ Andrićeva egzaktna opozcija iz natala MA 14°52' Aq 180° Juno 14°16' Le, naglašavajući tako 14° u posve negativnom kontekstu; analogan je znaku Bika i 2. kući, a u ovom slučaju to bi označalo pohlepu i mentalnu uskogrudnost poradi tvrdoglavosti usmjerene u loše svrhe.

       MO na 27°40' Le, na samom vrhu 2. kuće, a kao vladar 12. kuće, sugerirao bi tajne zarade ili sustav vrijednosti koji se prikazuje kao slava ( MO u Lavu ), sa utjecajem na nacionalne mase na kolektivno nesvjesnoj razini ( Rak na vrhu 12. kuće ). On ulazi u konjukciju sa Marsom iz susjednog znaka Djevice, što je aspekt hrabrosti, ali i potencijalnog stradavanja, bilo sebe ili drugih. Ovaj Mjesec aktivira aplikacijskom konjukcijom Andrićev Vertex ( sudbinski događaji ili sudbinski ljudi ) i Kiron ( bol iz rane mladosti ) iz kuće politike ( 7. ), a koju najčešće percipiramo kao „diplomatska aktivnost“; u znaku Lava, to je onaj koji „predstavlja vladara“ – ergo, ovo je sinonim za Andrićevu diplomatsku karijeru u sklopu Kraljevine Jugoslavije i svjesno „navijanje“ za Hitlerovu Njemačku jer je osobno bio očaran germanskom kulturom i tehničkim dostignućima. Handkeu ovaj zajednički Mjesec aktivira konjukcijom North Node i Kiron: njegova karijera i ideološki rast korespondira sa odricanjem od naci – korjena koje vuče po svom ocu i očuhu. I s tim Handke nema problema, ali bi Andrić itekako mogao jer je bivša komunistička vlast iz ex SFRJ sve gurala pod tepih, ako su od toga imali koristi. Danas nema „komunističke vlasti“ pa nema tko ni tepih „čuvati“ te je svaka bliska asocijacija Andrića sa Handkeom ustvari signal za kopanje po „tajnama ispod tepiha“. Andrić se ne može braniti, ali ga se zato može maksimalno zloupotrijebiti. Dobar primjer za to bio bi aspekt kvadrata Merkura i Urana između njih dvojice, koji sam po sebi označava „genijalni spoj“, a kao produkt slobodne ljudske volje. Ovdje imamo ME kao vladara 3. kuće, ali i 11. kuće dok je Uran u svojem središtu, u 7. kući: ergo, aktivirane su sve tri zračne kuće ovim kvadratom što potencira intelektualne odnose, ali i nestalnost, promjenjivost. Osim same naravi kvadrata – sukob, borba, nametanje vlastitih stavova – ovdje do izražaja dolazi i sama početna pozicija Merkura: spaljen od strane Sunca i ograničen u mentalnom djelovanju kvadratom sa Saturnom ( a koji je u lošem dostojanstvu = izgon ) pa ekscentričnost aspekta dolazi do punog izražaja. Last but not least, ako znamo da je herr Adolf imao u svojoj 10. kući Saturn na 13°28' Lava ( u lošem aspektu sa Marsom i retro Venerom na 16° Bika ), ovaj 14° u fiksnim znacima Handkeu i Andriću ne sjeda najbolje „na želudac“: Handkeu ipak pomaže – trigoni prema natalnom Suncu, Merkuru i Veneri u Strijelcu – ali za Andrića ovo je bolna rana koju danas nema tko ni zaliječiti, niti makar prikriti flasterom.

        Naposlijetku, linija IC – MC 22°42' Li / Ar opet se poklapa sa Andrićevom natalnom linijom vrhova 3 - 9. kuće , gdje na MC kulminira Andrićev natalni retro Jupiter na 20°20' Ar dok se ujedno aktivira Handkeov natalni vrh kuće krativnosti ( 5. ) na 23°49' Ar. Andrićev rx JU dobro se slaže sa zajedničkim Uranom iz 7. kuće, ali je upitno koliko je takva ekstremno slobodna volja u naravi Andrićevog bića. Neka vrst „otvorenih vrata“ za Andrića bi postojala, ali Uran traži brzinu i spremnost na rizik dok Andrićev temperament ASC u Jarcu i Saturna u Vagi bi procjenjivao i vagao situaciju pa je moguće da se „vrata“ dotad i zatvore ( ili kroz njih prođe netko drugi i zauzme Andrićevu stolicu ). Kad već pričamo o umjetnicima, onda ne možemo zaobići 5. kuću, tim prije što se njen vladar, Jupiter, našao na 9°11' Blizanaca, retro, u 11. kući. Ovaj Jupiter čini brojna dobra obojici: Handkeu se našao u konjukciji sa Saturnom, ali i Uranom pa bez obzira što je jači aspekt sa Saturnom, u naravi je bliži Uranu te na taj način slabi sve negativne kočnice koje u sebi stvara djelovanje Saturna. Na drugoj strani, „početno stanje“ opozicije između SO i SA, koje inklinira jakom egu, sada preuzima opozicija SO i JU, koja daje mnogo bolju osnovu za djelovanje sa drugima, uz nužnost slabije moralnosti ili odnosa sa strancima i visoko učenim osobama. Andriću ovaj Jupiter egzaktno sjeda na konjukciju sa vladarom 10. kuće, Plutonom na 9°40' (r) Ge, a koji se nalazi blizu vrha natalne mu 5. kuće. Sa dobrim aspektima, ovaj Jupiter samo „širi krila“ planetima iz njegove 8. kuće. Sama pozicija Jupitera u 11. kući indikator je moćnih prijatelja i pripadnosti klubu istomišljenika upravo iz vlastitog književnog faha, čiju simboliku najbolje i može opisati Jupiter u Blizancima. Sekstil Jupitera sa vrhom ASC dodatno „osigurava“ brojnost veza i kontakata sa drugima dok isti aspekt sa Neptunom opisuje „zapadnu vjeru“ obojice ili krugova koji vjeruju u njih; loša dostojanstva i Jupitera i Neptuna donekle opisuju i kakva „pomoć“ obojici dolazi iz 11. kuće ( plitko, površno, izvanjski – u simbolici znakova Blizanaca i Lava ) dok dispozitori istih, Merkur i Sunce, sve stvari vraćaju „na početni položaj“ žarišne točke fiksnog T – kvadrata. 


                   MIROSLAV KRLEŽA

 Odnos Andrića i Krleže bi se u najkraćem mogao opisati kao sukob argumenta snage ( Andrić, ASC Jarac ) i snage argumenta ( Krleža, ASC Lav ), iz čega proizilaze dva tipa autoriteta: onaj koji dolazi iznutra, iz samog bića ( Lav ) te onaj koji dolazi izvana, vanjskog položaja ( Jarac ). Još preciznije: autoritet društvene pozicije ( Jarac ) i autoritet osobnog karaktera ( Lav ). Dispozicije nam otkrivaju i da Andrićev autoritet diplomate, političara, književnika i Nobelovca nije nimalo neuvjerljiv ( vladar Saturn egzaltiran u Vagi ) dok Krležu vladar Sunce u Raku opisuje kao autoritet u narodu. Dispozitori vladara ( ilitiga, „ono u što se ljudi tijekom vremena pretvaraju“ ) daju nam drugačiju sliku: Andrićeva Venera je u padu ( Djevica ), ali je u dobrim okolnostima za sebe ( VE u 7. kući, dnevno rođenje, „svoja na svome“ ) dok je Krležin Mjesec u borbenom Ovnu - idealist sa kratkim fitiljem - u društvenim okolnostima ( 9. kuća ) koje ne idu na ruku javnom emotivnom nastupu ( Mjesec iznad horizonta svojim djelovanjem uvijek „otkriva vlastiti položaj“; analogija gađanja protivničkog bunkera noću sa zapaljivim streljivom, čime se automatski razotkriva i smjer otkuda pucnjava dolazi; zapaljivo/svijetleće streljivo u dnevnom rođenju je, kolokvijalno, trošenje viška municije ).

 
Miroslav Krleža

       Pa ipak, veze Krleže sa Andrićem su višestruke i to na različitim razinama, od kojih su najzanimljivije one koje „prolaze ispod radara“. Bez obzira što je riječ o čovjeku o kojem postoji i posebna enciklopedijska edicija ( Krležijana ), znajući u kojem vremenu živimo ( prosječan pripadnik „društvenog krda“ gubi koncentraciju čitanja već nakon pet minuta ), nužno je istaknuti neke osnovne činjenice iz Krležine biografije ( koje ćemo, prema potrebi, komparirati sa Andrićem ). 

       Krleža se rodio u stanu na katu ( Uran u 4. predstavlja visinu, a sve iznad prizemnice je 1893. bila „visoka zgrada“ ) iz koje se tek nekoliko dana poslije preselio sa obitelji u drugi stan ( UR u 4. česte selidbe; Škorpion = neželjene ili pod pritiskom ). Po majci ( 4. kuća ) vuče niže plemićko porijeklo, koje je za njegovog života „transformiralo“ se u niži građanski stalež ( UR u 4. = modernizacija porijekla koje vuče vojne korijene; MA suvladar 4. u Lavu, 12., konjukcija sa vladarom 10., VE= plemstvo, ali izgubljeno, formalizirano, samo unutar zatvorenih krugova ). Otac je bio gradski redarstveni nadstražar, što bi bila neka vrst današnjeg komunalnog redara ili „policajca u zajednici“. Vladar 10. VE ( otac ) otišao je u 12., Lav ( vlast ) i prvi aplikacijski aspekt jest konjukcija sa Marsom u istom znaku. Kako je riječ o Veneri, očev posao jest, prvenstveno, onaj kojim se brine za potrebe drugih, a Mars inklinira predstavnika vlasti i licence to kill, bude li nužnosti. Do 1905. Krležina se obitelj još pet puta selila unutar Zagreba i po tome ima analogiju sa Andrićem ( Krleži je suvladar 4. u kvadratu sa planetom iz 4. ( MA 90° UR ) dok je Andriću vladar 4. u kvadratu sa više planeta – stelij - iz 4. kuće: VE 90° MO, PL, NE ). Razlika je u tome što Andrić ima egzaktno VE 90° MO pa su njegova seljenja bila konstanta i tijekom visokog školovanja i diplomatske karijere – VE vladar i 9. – dok aplikacijski kvadrati prema Plutonu i Neptunu ukazuju na selidbu poradi karijere ( PL vladar 10. ) ili financijskih razloga ( NE vladar 2. ) Krleža sa svoje strane ima aplikaciju konjukcije VE 0° MA, što ukazuje na selidbe poradi roditelja ( u kasnijem razdoblju života, to su selidbe zbog školovanja i putovanja – VE i MA vladari linije 3 – 9. ) dok kvadrat sa Uranom upućuje na iznenadne i neželjene selidbe poradi „stvarnih razloga“ ( UR egzaltiran u Sc ); aplikacijski sekstil sa egzaltiranim Saturnom iz 3. kuće upućuje na „pomoć od strane starijih ljudi“. Sa ovim Saturnom, u „priču“ uvodimo Tereziju Drožar, baku po majci ( Ivanka/Ivka ), koja je do 1902. i preseljenja vlastitom sinu u Pariz, bila od neizmjerne pomoći Krležinoj obitelji, a na samog Miroslava neizmjerno utjecala ( NE = baka; u 11. = pomoć, oslobođenje; konjukcija sa vladarom 4. Plutonom = ekskluzivno društvo, „voli te ili mrzi“; trigoni PL sa SA u 3. kući = „ekskluzivna ljubav, a ne mržnja“: SA vladar 6. kuće u dobrom aspektu = netko tko je autoritet pomaže i čini usluge; aplikacijski SA 120° NE „korijen“ je Krležine socijalne komponente i naginjanje lijevim ideološkim grupama u budućem životu ). Ako znamo da je od tetke po majci Josipe Horvat – Navratil, rođ. Goričanec, ( 6. kuća, vladar Saturn ) Krleža dobio 1922. godine u nasljedstvo trosobni stan i novac, koja je umrla godinu ranije, to možemo zaključiti kako su Krleži žene u životu bile nasušno važne, a posebice baka Terezija Drožar, osoba koja ga je na nesvjesno – podsvjesnoj razini ( NE 0° PL ) „usmjerila“ ka komunističko – ateističkim idejama i želji za svjetskom pravdom ( NE, PL u 11. ). 

  
Miroslav Krleža, natal chart

     Pravi catch između Andrića i Krleže nastaje kad u „temu“ ubacimo priču o očevima. Za Andrića znamo da „postoje indicije“ o biološkom ocu iz reda katoličkog svećenstva, ali bez DNA dokaza to i nije pravi dokaz ( a astrološko mišljenje nije dokaz već samo mišljenje, jednako kao i psihijatrijska ili psihološka ekspertiza ). Kod Krleže su stvari mnogo „jasnije i transparentnije“: njegov otac, istog imena kao i on – Miroslav – ustvari je vanbračni sin ilitiga kopile. Baka po ocu, Josipa Mekovec, bila je iz varaždinske plemićke obitelji, a koja je, očito, malo „zastranila“ s nekim tko je no name do dana današnjeg pa je na nagovor majčinog rođaka i župnika Mihalja Banekovića, očinstvo preuzeo učitelj iz Križovljana Miroslav Krleža. Ergo, vidimo da se ime Miroslav nasljeđuje kao da je riječ o kakvoj plemenitaškoj tituli! ( Držeći se latinske izreke nomen est omen, autor ovog teskat slobodan je primijetiti kako se i njegovi pokojni roditelji zovu istim imenima kao i Krležini: Miroslav & Ivanka. ) Otac Miroslav poradi toga je imao kompleks niže vrijednosti, često se odavao piću, a sa sinom Miroslavom cijeli život je bio u lošim odnosima ( SO u znaku i kući u kojem se Sunce „ne osjeća dobro“ – Rak, 12. - pod vlašću MO iz kuće i znaka gdje se ono previše ističe u društvu, a čini ga slobodnim i direktnim – Ovan, 12. – u kvadratu koje simbolizira zadnju Mjesečevu četvrt i dovršavanje stvari iz prošlosti; SO u separacijskom kvadratu prema SA ukazuje na slabije zdravlje – problem sa očima – poradi čega Miroslav, otac, nije mogao stupiti u časničku vojnu službu te kao second hand postaje gradski redarstvenik ). No, zahvaljujući upravo egzaltiranom Saturnu u 3. kući u dobrim aspektima, književnik Miroslav piše vjerojatno svoj najbolji roman Povratak Filipa Latinovicza 1932. – u relevantnoj anketi Jutarnjeg lista za najbolji hrvatski roman 20. stoljeća, ovo je djelo završilo na trećem mjestu dok je zbirom svih glasova Krleža uvjerljivo na prvom mjestu kao najbolji pisac – a koji problematizira upravo životnu traumu vlastitog oca i sve njegove komplekse kao neželjenog djeteta.

        Ergo, ovdje dolazi do bitne sličnosti, ali i razlike između Krleže i Andrića. No, „grudva snijega s vrha planine“ koja se zakotrljala pod egidom OTAC, tijekom života je „povezala“ dvojicu književnika i na području školovanja, seksualnih aktivnosti kao i same bračne družice. Naravno, kao „dvosmjerna ulica“, i slični su i različiti, da bi se na pojedinim mjestima njihovi životi susreli, ali u vozilima iz suprotnih smjerova. Jer, kako to lijepo kaže Aleksandar Imširagić, vozač u automobilu kompletan je čovjek: sve planete tada „rade“, a čovjek postiže rijetki osjećaj autonomije i slobode u životu.

      Prije negoli se uhvatimo ovih triju područja – školovanje, seksualnost, bračni odnosi – recimo par općih stvari o Krležinom natalu. Za razliku od Andrića, kojeg možemo svrstati u opis Blizanca ( promjenjivi zrak ) ili Vagu ( kardinalni zrak ), Krleža je naglašeni Lav ( fiksna vatra ), što dodatno potencira i sam ASC u tom znaku. Uspoređujući ih na toj osnovnoj psihološkoj razini, Krleža je nesumnjivi autoritet i vođa dok bi Andrić svrstao se u skupinu satelita ( Blizanac ) ili oportunista ( Vaga ). Ono što je važno istaknuti jest i da su kod obojice dobro „ukomponirani“ osnovni psihološki atributi pa je tako Andrić vrstan pisac ( Blizanci ) i diplomat ( Vaga ) dok je Krleža prototip muškog idealiste koji svojim principima i hrabrošću vuče cijeli kolektiv na svoju stranu. Dok je kod Andrića dobro postavljen odnos privatnog i javnog života ( posebice u odnosu na svjetla: SO iznad, a MO ispod horizonta ), Krleži javni život preteže nad privatnim ( poradi čega o njemu i znamo puno više negoli o Andriću, s pozicijama Mjeseca i Saturna u područjima života koje možemo kolokvijalno nazvati „igranje nogometne utakmice u gostima“ ). S druge strane, Andriću je veća grupacija planeta usmjerena na DESC, s naglaskom na 3. kvadrant i oslanjanje na odnose sa drugim ljudima dok je to kod Krleže usmjerenost na sebe sama ( gomilanje planetarne energije oko ASC ), pri čemu je najnaglašeniji 4. kvadrant ( sve ono što dobijamo od statusa svojih roditelja, a poslije vlastitim karijernim postignućem ).

        Ergo, ako krenemo sa školovanjem, uočavamo bitnu razliku, ali samo na prvi pogled. Andrić je uspio „na mišiće“ dogurati i do doktorata dok se Krleža nije uspio „dobaciti“ dalje do prekida vojne kadetske škole u Pečuhu. Štaviše, Krleža jednu srednjoškolsku godinu gubi u gimnaziji. Razlika je očita: 5. kuća opisuje srednješkolsko obrazovanje, a tu Krleža ima Lilit. S druge strane, to tinejđersko razdoblje života „pod vlašću“ je planete Venere, a M.K. ima VE 0° MA, aplikacija, pa jednostavno sila (seksualna) boga ne moli. Ako znamo da M.K. ima, ustvari, stelij između VE, MA i ME, gdje potonji signifikator je za samo učenje, a istodobno je u egzaktnom trigonu sa Lilit ( ME 120° LI ), jasno je zašto je Krleži škola livo smetalo, a žene primarni interes u životu. Venera kod Krleže ima dva bitna aplikacijska aspekta uz navedene: sekstil sa egzaltiranim Saturnom ( a to bi opisalo starije ili naprosto iskusne žene ) te kvadrat sa isto tako egzaltiranim Uranom ( što već može označavati i odnose sa neobičnim i slobodoumnim ženama ). Kako Saturn dolazi iz 6. kuće, to su ove iskusnije ili starije ustvari žene koje „prodaju ljubav“ ili osobe koje čine „uslugu“ i sebi i Krleži time što „razmijenjuju“ vlastito iskustvo i godine sa Krležinom snagom i mladošću. Kako Uran dolazi iz 7. kuće, to su ove „neobične i slobodumne“ žene partnerice koje „traju“ onoliko koliko traje i uzbudljivost seksualne ekspresije. Naposlijetku, Krleža relativno rano uspijeva naći ( ili je „ona“ našla njega ?! ) svoju idealnu partnericu, koja je u sebi objedinila sve osobine Venerinih aspekata, što je nužnost za ljudsku sreću i stabilnost u životu. Naravno, Andrić je potpuno „druga priča“, s donekle sličnim motivima ( sklonost prostitutkama i „lomljenju“ tuđih brakova opisuje seksualno jaku osobu ), ali ipak sa mnoštom seksualnih inhibicija. I to je ta glavna razlika između Krleže i Andrića: jedan je seksualno oslobođen muškarac dok se drugi veći dio života borio s time. Ergo, čovjek je i seksualno biće i ako se potiskuje ono „što ti je priroda podarila“ – a nekima je dato više, nekima manje – to nužno vodi u devijacije. Uostalom, sve diktatorske i autoritativne režime je najlakše detektirati po tome kako se ophode prema seksualnim slobodama u društvu. Jerbo je „uškopljene“ ljude u psihi najlakše držati u pokornosti. ( Seksualne anomalije ne treba miješati sa seksualnim oslobađanjem. Kao primjer najbolje je uzeti Skandinaviju i narode koji programirano „ratuju u krevetu“, što ih čini društveno najprivlačnijim i socijalno osviještenim državama svijeta. ) Dakle, ovisno o „životnoj ispunjenosti“ u odnosu na seksualnu predispoziciju, netko može biti čovik i po', a netko samo po' čovika. 


Leposava Kangrga  ( Bela Krleža )

      I sada dolazimo do Krležine femme fatale, žene bez koje bi M.K. bio tek „po' čovika“, a koja zaslužuje nekoliko rečenica više od uobičajenih kurtoaznih prikaza. Njezino ime je Leposava Kangrga, poznatija kao Bela Krleža. Uostalom, i žena i umjetnost u istoj su simbolici Venere; planeta koja vlada kućom umjetnosti ( 5. ) nalazi se u Venerinom znaku, a i sam vrh neba ( 10. ), ono čime nas drugi najviše cijene i poštivaju, također je u znaku Venere ( Bik ). Kulminirajuća planeta kod M.K. jest Jupiter u Biku, u 10., a to predstavlja životno djelo Miroslava Krleže: Enciklopedija ( jedna od rijetkih državnih institucija koja nije „preselila“ u Beograd, a koje su nastale na tlu Hrvatske ). Istodobno, to je i Krležina ljubav ( JU vladar 5. kuće ), a na koju nitko ne može utjecati ( Jupiter je bez aspekata! ), tek posredno kroz planetu koja njime vlada; a to je – gle, čuda! – Venera u Lavu. U 12. kući to može biti „anđeo čuvar“, ali i žena koja „švrlja sa strane“ ( VE 0° MA, aplikacija ). Kako se i vladar Sunce našlo u istoj 12. kući ( ali u „ženskom“ znaku Raka ), to zaključujemo da M.K. zna ili dozvoljava sve ono što podrazumijeva „aktivnost“ bliske konjukcije Venere i Marsa ili i sam voli „nešto u tajnosti“ ( ali to se više manifestira odlaskom u inozemstvo ili unutar tuzemstva putovanja na duže razdoblje jerbo je Mjesec, vladar Sunca, otišao u 9. kuću ).

        Ovako jaka konjukcija planeta koje utječu na meridijan sudbine kod M.K. ( MA i VE vladari 4 – 10. kuće ) zaslužuje detaljniju pozornost odnosa ovo dvoje ljudi. Leposava Kangrga tri je godine mlađa od Miroslava Krleže, rođena u Senju, kćer jedinica oca Milana, pravoslavca i majke Katarine, katolkinje. Otac je bio poštanski službenik ( SO u Sc; 8. kuća ), a majka trgovkinja ( MO u Ge; 5. kuća ). Aplikacijski dobar aspekt između dva svjetla sugeriraju o dobrom odnosu između roditelja, iako su na prvi pogled različiti po temperamentu ( voda – zrak ) i kvaliteti ( fiksni – promijenjivi ). Obitelj 1903. seli u Zagreb ( 4. kuća Blizanci, vladar ME u 8. u dobrim aspektima sa plentama iz 4. kuće = cijela obitelj profitira preseljenjem ) u kojem Leposava maturira da bi potom jedno vrijeme radila u Sveučilišnoj knjižnici, a godinu dana i kao učiteljica u Dugoj Rijeci na Kalniku ( na pola puta između Varaždina i Koprivnice ). Main business bio je glumački poziv u zagrebačkom HNK u razdoblju od 1929. do umirovljenja 1966. godine. ( Jerbo je Krleža vječito bio napadan i s lijevog i desnog političkog spektra, posebice „suptilni“ napadi su bili oni „zaobilazni“, usmjereni na Belu Krležu. Glavni krimen bio je da se glumom počela baviti „u četvrtom desetljeću života“, a povlašten status je imala i jer je uglavnom igrala glavne role u djelima koje je pisao njezin muž Miroslav. Naravno, pozadina svega bio je materijalni status: M.K. je bio vječiti honorarac i ovisan o stalnim primanjima svoje supruge dok 5. listopada 1950. nije dobio svoj prvi stalni posao: direktor Opće enciklopedije Jugoslavenskog leksikografskog zavoda ( nakon njegove smrti preimenovana u JLZ „Miroslav Krleža“ ) u Zagrebu. ) No, Bela - nadimak koji je dobila ubrzo po dolasku u Zagreb - nije se počela baviti glumom „u četvrtom desetljeću života“. Preciznije rečeno, tada se počela baviti „ozbiljnom“ glumom...

 
Leposava Kangrga  ( Bela Krleža ), natal chart

      Sa znakom Vodenjaka na vrhu ASC, u startu znamo da je riječ o osobi kojoj se može „svašta dogoditi u životu“. Pallas egzaktno vezan sa ASC – om čini je ženom sa karakternom osobinom muškarca. Prednatalna Solarna eklipsa na 17°03' Le u egzaktnoj je opoziciji na ASC 16°11' Aq, ali i konjukciji sa Krležinim vrhom ASC na 14°37' Le. Ergo, ovdje imamo fatalnu privlačnost između dvoje ljudi, ali simboliziranu znakovima koji sugeriraju bračni krah ili u najboljem slučaju brak u drugoj polovici života. ( Nota bene, Miroslav i Bela Krleža su često ljetovali samostalno u ranijim godinama – VE 90° UR kod M.K. – da bi se ustalili u zajednici u zrelijim godinama – VE 60° SA . ) Belin vladar Uran je otišao u 9. kuću na 23°30' Sc i u egzaktnoj je opoziciji na Miroslavov Jupiter 23°31' Ta, skoro u minutu točno! Krleža je „odmah znao“ kad je Belu prvi put vidio još kao djevojčicu: njezin ujak Dane Vuksan bio je Krležin kadetski kolega pa je dolazeći kod Kangrginih u Đorđićevu 16 u Zagrebu sretao i Belu, koja je bila fascinirana mladićem koji je ulazio u građanske salone, u kojima se počelo pričati o njegovoj artističkoj sudbini ( njezin SO 3°38' Sc u egzaktnom 90° na Krležinu VE 3°02' Le ). Ergo, Krležin vladar 5. kuće intuitivno je osjetio Uran u dobrom dostojanstvu ( egzaltacija ) iz dobre kuće ( 9. ), koja je prirodni „prostor“ za njegov Jupiter. Eto sreće, iznenadne i nestalne – ipak je riječ o opoziciji i Uranu – ali ipak sreće!

        Leposava/Bela slobodoumna je žena ne samo poradi ASC u Aq i vladara u 9. kući već i zbog VE u Sg u istoj kući, koja je kulminirajuća na njenom vrhu neba. „Sloboda“ se kod nje dodatno očituje i zbog aplicirajućeg kvadrata Venere sa njenim vladarom Jupiterom ( Djevica, izgon ); prije stalnog angažmana u HNK 1929., Bela je godinu ranije pristupila audiciji zagrebačkog kazališta ulogom u Romainsovoj komediji Diktator. Još veću „slobodu“ očitovala je u godinama između prekida učiteljskog posla i stalnog angažmana u HNK, a što službeni biografi nerado spominju; povratak u Zagreb imao je i svoju cijenu preživljavanja pa kako je M.K. bio na vječitoj „ratnoj nozi“ sa izdavačima poradi poltičkih stavova i bez stalnih primanja, to je „rupe“ u kućnom budžetu popunjavala Bela snimajući – danas bi se to kolokvijalno reklo – edotorijale ondašnjim „filmovima za odrasle“ ( po nekima je u njima i glumila ). Ofkors, već spomenuti JU u Vi, 7. kuća, dio je T – kvadrata, u kojem osim VE, nalazi se i PL u Ge, 4. kuća. The point is da je ME u Li, 8. kuća, vladar i Jupitera i Plutona, ali i 5. kuće – zajedno sa konjukcijom MO i MA – a kako se nalazi u dobrom aspektu sa PL i NE, kojima vlada, to Bela ima veliku korist od svega. Posebice je bitan aplikacijski trigon sa Neptunom, pa još u retro hodu, jer takav Neptun leti i zrakom, a ne samo pliva/roni morem. ( Kako autor teksta ima „bolesnu“ sposobnost asociranja svega što ima veze sa seksom i glazbom, to bi ovu Belinu skrivenu aktivnost najlakše prikazao sa old school glazbenom numerom Underwater, u izvedbi Harry Thumanna iz 1979. ) Naravno, kada vas 8. kuća „blagoslovi“, to znači da cijenu tek trebate platiti ili ste unaprijed platili „zarađeno“; nema besplatnog ručka, osim kod „prodavača“ magle i utopijskih ideja. U ovom slučaju riječ je o svjesnoj odluci i Bele i Miroslava da nemaju djece i to prvenstveno zbog novčanih razloga. ( M.K. ima Lilit na vrhu 5. kuće, a vladar je u 10. kući bez aspekata; to što je riječ o dobrotvoru Jupiteru i plodnom znaku Bika, ukazuje da neplodnost nije razlog. Bela ima plodan Mjesec u 5. kući, ali u ne odveć plodnom znaku Blizanaca, a koji se uz to „zabija“ u Mars u istom znaku i kući. Ipak, „glavnu riječ“ ima vladar kuće, a on je otišao u 8. kuću, što u startu stvara opasnost djeci poradi seksa ili pak seks „stradava“ zbog djece. Znak Vage indikator je dvojstva i da odluka o neimanju djece nije samostalna. Prvi aplikacijski Merkurov aspekt jest već rečeni trigon sa Neptunom i to može simbolizirati mnogo djece, ali kako se Neptun nalazi u Blizancima – znaku koji donosi odluke – to se onda sve manifestiralo u slobodnu volju ( Blizanci ) da se djece nema ( Neptun = izgubljeno, napušteno ); retro stanje planete predstavlja višekratno ponavljanje i određene karmičke dugove neimanjem djece. ( MO 0° MA u 5. kući je „klasični“ prikaz pobačaja. ) Ako promotrimo dispozitor Merkura, prirodnog signifikatora za djecu, to je Venera u Strijelcu; u 9. kući ona se „lako skida“, ali upravo zbog te lakoće, teško se odlučuje na trudnoću. Kako je Venera unutar prve polovice znaka Strijelca – a koji simbolizira životinju/konja – to je kod Bele pitanje plodnosti neupitno, ali aplikacijski kvadrat sa vlastitim dispozitorom Jupiterom, a na stupnju koji je signifikator za djecu i ljubav ( 5° ) pa uz to još i u lošem dostojanstvu ( Djevica ), problematika (ne)imanja djece stvar je „posla“ ( Djevica ) i društvenog „dogovora“ ( JU u 7. ). Ofkors, ovdje Jupiter predstavlja i M.K. i to kao potencijalno dobru bračnu priliku za Belu, ali loše dostojanstvo umanjuje širi spektar mogućnosti Jupitera. Odlazak vladara Jupitera u 8. kuću simbolizira kako prvo jedan bračni partner upravlja zajedničkim novcem ( Bela ), a potom onaj drugi ( M.K. nakon što se „usidrio“ kao direktor Enciklopedije ), jerbo je riječ o znaku Vage; kako jedno ne negira drugo, ovakva pozicija uvijek sugerira i potrebu za partnerom s kojim će seksualnost biti jedan od plodova braka.

      Belin vladar UR, ako zanemarimo aspekte prema vrhovima kardinalnih kuća i inkonjukcije, jedini aspekt ima sa Saturnom – kojem je to također jedini aspekt – aplikacijski i u orbisu 4°, koji simbolizira obitelj i pretke: u ovom slučaju to je Belino veliko oslanjanje na djedove i njihovo ideološko poimanje stvarnosti. Saturn u 9. kući daje jaki dogmatizam, ali i sudbinsku predistiranost; konjukcija između dviju skroz suprotnih energija ( UR = naprijed, budućnost; SA = stoj gdje jesi, prošlost ), naposlijetku je urodila oslobađanjem ( UR je u jačem dostojanstvu ), čemu je pridonio i sam M.K., čijj je građanski background ( SO u Raku vladar, a koje vlada stelijem u Lavu, sve u 12. kući ) imponiralo djevojci iz provincije ( Krležin vladar SO u aplikacijskom trigonu sa Belinim vladarom i suvladarom ASC – a UR i SA ). Naravno, i vladari 7. kuće su im dobro usklađeni: Belin SO na 3° Škorpiona u aplikacijskoj konjukciji prema Krležinom Uranu na 6° Škorpiona. ( Ovdje kvadrati prema Krležinom steliju iz Lava ne čine veliku prepreku: egzaktni kvadrat Belinog SO prema M.K. Veneri nesumnjivo govori o ljubavi, možda s prestenom ili bez njega na ruci, a svakako da se otac ili javnost nisu najbolje ophodili prema njihovoj vezi, potom i braku.)

Bela i Miroslav Krleža


       U vezu Bela i M.K. stupaju netom po njegovom povratku s ratišta u Galiciji ( današnja zapadna Ukrajina ) 1916. ( Krležin vladar 7. kuće retro Uran, a u bliskoj konjukciji sa vrhom IC; 6° = zdravstveni razlozi; Škorpion = rat ) dok u sam brak stupaju kao u „ilegalnu organizaciju“ 14. studenog 1919.u crkvi sv. Blaža u Zagrebu; kumovi su bili poznati slikar Ljubo Babić i još poznatiji književnik Milan Begović ( vrsni dramatičar koji je ostao u sjeni upravo poradi Krleže, a kojeg šira javnost najviše poznaje kao pisca libreta za operu Ero sa onoga svijeta dok je njegova kći jedinica Božena, također glumica, koja nije mogla doći „do daha“ od Bele unutar HNK pa se posvetila više intendantskim i prevoditeljskim poslovima, a koju ista ta javnost ponajviše percipira kao prvi glas iz etera 15. svibnja 1926., iz kojeg se čulo antologijsko Halo, halo! Ovdje Radio Zagreb! ). Dok su kumovi bili zabrinuti perspektivom braka poradi „dekintiranosti u džepu mladenaca“, roditelji su bili zgranuti pa se sve i „odigralo“ bez njihovog znanja. Kao glavni motiv vidimo ljubav i strast: M.K. vladar 7. kuće Uran prima aplikacijske kvadrate od Venere i Marsa dok je Belin vladar kuće braka otišao u 8. kuću na 3° Škorpiona – tamo gdje je Mjesec u padu, a Pluton ima najjaču moć – te ima brojne dobre aspekte sa Mjesecom, Marsom i Jupiterom. Posebice je važan aspekt Jupitera iz 7. kuće sa Venerom jer on opisuje i „bračno stanje“, kao i to čime se „bračni drug bavi“. Kvadrat dva najveća dobrotvora u zodijaku uvijek naglašava kako ljubav trpi zbog novca ili novac guši ljubav; ako sve stavimo u kontekst umjestnosti, talenti su brojni, ali se raspršuju. Možemo reći i kako Bela doživljava Krležu kao osobu koja nije potpuno ostvarila svoje brojne književne mogućnosti, a čiji je životni vrhunac bio upravo osnutak Opće enciklopedije Jugoslavije – status više u domeni izdavaštva i publicistike negoli u samoj artističkoj sferi. Naravno, kvadrat VE i JU je klasični aspekt braka ili ljubavi sa osobom gdje prepreku ( 90° ) simbolizira daljina, ideologija ili vjera. Bela i M.K. su oboje živjeli u Zagrebu, oboje su bili komunisti i ateisti iz čega slijedi da se kvadrat manifestirao kao „vjerska razlika“. Kako ateistima vjera „ne znači ništa“, to im ni to nije bio problem, a ako ćemo pravo, niti po crkvenim kanonima brak između katolika i pravoslavca nije upitan jer samim krštenjem, bez obzira po čijem obredu, osoba postaje jednakopravna u duhovnom smislu – postaje kršćanin. Ergo, ovdje vidimo zanimljivost da Bela „nastavlja“ ono što je „započela“ njena majka: ona se udala za pravoslavca dok se kćer udala za katolika. ( Vladar Venere je Jupiter iz 7. kuće, ali je Jupiter vladar i 10. kuće, a koja u ženskom horoskopu predstavlja majku u materijalnom svijetu. ) Naposlijetku, kada vladar 10. kuće ode u 7. kuću, to najčešće označava partnera s kojim se održava i neki poslovni odnos, a ne samo bračni.

      ( Napomenimo još jednom planetarnu simboliku u psihološkom smislu u kontekstu obiteljskih odnosa. Sunce i Mjesec su uvijek psihološki otac i majka, no kada je noćno rođenje, tada se Suncu treba pridodati Saturn, a Mjesecu Venera. U toj situaciji Saturn simbolizira oca na način da on u sebe usvaja duboke inhibicije „pokupljene“ u ranom djetinjstvu i tada glavni „problem“ natusa jest kako „pobijediti“ Saturna, tj kako „dopustiti“ Suncu – a koje je u mraku, ispod horizonta – da se razvije i zasja punim sjajem. U dnevnom rođenju Saturn je „samo“ djed i nasljeđe predaka. Kod Mjeseca je situacija drugačija. Ako je noćno rođenje, Mjesec je majka 1/1 bez obzira gdje se planeta nalazi dok je Venera djevojka, sestra, prijateljica ili supruga. Naravno da je Mjesecu „komfornije“ nalaziti se ispod horizonta. No, ako je dnevno rođenje, Mjesec i dalje ostaje majka, ali se njoj tada pridodaje i simbolika Venere. Još preciznije, Venera tada opisuje majku u razdoblju njenog djevojaštva, prije stupanja u sam brak. Ovisno o tome kako su postavljene obje planete i da li su međusobno povezane aspektom ili preko dispozitora, možemo pratiti i „transformaciju“ djevojke u ženu, ljubavnice u majku i davati procjenu da li će djevojka „htjeti biti“ majkom i suprugom, a ako to već jest, da li će joj se ta „uloga“ više sviđati od one djevojačka. Iz svega zaključujemo kako bi „idealan“ poredak stvari u horoskopu bilo dnevno rođenje, gdje bi za muškarca Sunce bilo na MC, a za ženu Venera na istoj poziciji vrha neba. U toj kombinaciji „prirodno“ mjesto za Mjesec bi bilo ispod horizonta. A Saturn, što ćemo s njim? Gdje god da ga stavimo, ispod ili iznad horizonta, Saturn uvijek simbolizira dug kojeg moramo otplatiti – bilo odricanjem prema starijim ljudima ili ulaganjem vlastitog vremena u postizanje svih ambicija koju nam „obećavaju“ SO ili VE na MC. Aspektna kombinatorika putokaz je za razriješenje situacije u ovom ili onom smislu, jednako i sama „početna točka“ u kojem se nalazi čovjek kao biće kojeg „gravitacija vuče u materijalni pad“. Nakon pada slijedi ustajanje i hod u budućnost. Ergo, hoćemo li se ustati te imati snage krenuti naprijed – to samo Saturn razvojem iskustvene svijesti može odgonetnuti. ) 

      Ergo, iz dosad navedenog je razvidno kako Lilit itekako može pomoći u životu, ukoliko je osoba spremna „zaboraviti“ djecu, a brak održavati na „niskom broju okretaja mjenjača“. Krležina Lilit ( 10° Sg ) s vrha njegove 5. kuće se smjestila u blisku konjukciju sa vrhom neba MC ( 7° Sg ) kod Bele. Njena Lilit na 24°54' Ar iz 2. kuće ( talenti, sustav vrijednosti, pokretna imovina, sposobnost za zaradu ) u egzaktnoj je „korespondenciji“ sa Krležinim Sjevernim mjesečevim čvorom na 25°05' Ar; prisustvo prednatalne Solarne eklipse na 26°49' Ar svemu daje jednu osjetljivu točku za M.K. – Bela ga može uzdignuti, ali i srušiti. Srećom po njega što mu je Mjesec malo odmaknut, inače bi izgorio kao šibica. S druge strane, 9. kuća i znak Ovna baš ništa ne mogu sakriti – „sve je jasno i transparentno“, baš kako to simbolizira i književno izdavaštvo – iako se Mars, kao vladar kuće, silno trudi sakriti od tuđih pogleda ( odlazi u 12.kuću ). Ako ništa drugo, brojna umjetnička i politička elita je dolazila kod bračnog para Krleža i prije i nakon WW II na „kućne kolokvije“, a takvi kružoci za književnika i političara Miroslava bi bili teško ostvarivi da suprug Miroslav uz se nije imao asistenciju bračne družice Leposave/ Bele. ( Mars u 12. kući ima jak utjecaj Venere, a tu se vode i važni razgovori – Merkur – jerbo sa znakom Lava „prosječni“ ljudi tamo ne mogu doći. )


Gospoda Glembayjevi, plakat praizvedbe 14.II.1929.

      Ako neki događaj iz burnog ( UR ) i dugog ( SA ) zajedničkog života Miroslava i Bele Krleže treba izdvojiti kao prijeloman, onda bi to bila praizvedba drame Gospoda Glembayevi u zagrebačkom HNK 14. veljače 1929. Osim velikog dramskog uspjeha koji je uslijedio, predstava je bitna po tome što je Bela prvi put dobila glavnu rolu u HNK – uloga barunice Castelli – da bi nakon toga dobila i stalni posao u H(rvatskom) N(arodnom) K(azalištu) u Zagrebu. Koliko je svemu tome kumovao i autor drame – Miroslav, a koliko sama glumačka kreacija – Bele, pokušat će nam otkriti horoskopi vezani uz datum praizvedbe. Držat ćemo se samo najbitnih pojedinosti i vrlo bliskih aspekata, s naglaskom na Belu – M.K. se dotad već etablirao u književnim krugovima - jer s Glembayevima počinje njena „prava“ glumačka karijera pa s pravom možemo ovaj datum označiti kao početak „umjetničkog braka“ Krležinih.

 
Miroslav Krleža, solar 1928. - 29.

       ASC na 18° Sg, natalna 5. kuća, naglašava umjetnička pitanja kao područje života u kojem će se najviše „nalaziti“. Vladar JU otišao je u 4. kuću i ima konjukciju sa MA: ambicija i novi probitak. Natalna 10., a solarna 4. kuća = privatno postaje javno, posao dolazi u kuću ili još jednostavnije – on i Bela na istom su poslu ( sol JU je u egzaktnoj opoziciji na njegov rx UR, što je analogija opoziciji njegovog rx JU prema Belinom rx UR ). Sunce u Raku, 7. kuća, glavna je svjesna preokupacija u godini: natalna 12. kuća, a solarna 7. = problemi ili ograničenja dolaze od strane njega samog; kako je 7. kuća javnost ili partnerstvo, to sam M.K. čini/predstavlja ograničenja. No, kako SO dio je stelija sa PL i VE, to javnost ili partnerstvo postaje imanentno u ovoj godini. VE je vladar sol MC i predstavlja izazov za karijeru, a ovdje simbolizira klasični odnos sa partenrom koji utječe na karijeru. MO na 9° Pi, 3. kuća, donosi novosti i promjene, većinom ugodne – u kontekstu trigona prema steliju u Raku – ali i stare depresije i inhibicije: aplikacijski kvadrat prema sol SA (r) na 13° Sg, solarna 12. kuća, natalna 5. kuća. Kako je ovaj Saturn u skladnom odnosu na vrh sol MC, dobar je i prema rx ME, a u brojnim inkonjukcijma asa stelijem iz solarnog Raka, to zaključujemo kako je M.K. izvršio pritisak na Belu da ponovno izvrši pobačaj ( SA u rx 5. kući, konjukcija sa rx Lilit ), a sve kako bi joj karijera krenula naprijed. ASC je u skladnom odnosu na rx MO na 19° Ar, SO u kvadratu na sol MC: emotivno će dobro izražavati svoju narav prema drugima ( MO u Ar = emotivno sebičan, iako idealistički nastrojen ) dok će ego imati probleme sa društvom cjelini u želji da mu se nametne ( SO u Raku ima simboliku „papučara“ pa zaključujemo kako društvo ( MC ) smatra da on osobno „forsira“ Belu nauštrb drugih ). Nota bene, Krležin sol MC na 14° Vage pod jakim je utjecajem Belinog rx ME iz 8.kuće, vladara njezine četiri planete ( PL, NE, MO, MA ) iz natala. 


Miroslav Krleža, progresije 14.II.1929.

      Najvažnija aspektna činjenica je tzv progresivni Mlađak na 19° Lava, u egzaktnom trigonu prema natalnom MO na 19° Ovna. Ergo, ovo je simbolika kraja i novog početka: njega osobno jer se ovo događa u natalnoj 1. kući, a progresivnoj 12. ( ono što je bilo skriveno, sada izlazi iz „zatvora“; kontekst je pozitivan jer je egzakt trigon prema rx MO ), ali i prema ženi ( MO ), a to bi bila konkretno Bela – jer i ona izlazi iz „zatvora 12. kuće“ u javnost i to na velika vrata ( SO 0° MO u Lavu ). Vladar pr ASC je ME na 13° Lava, retro, konjuktira rx ASC, ali se i skladno vezuje sa solarnim SA na 13° Sg, također retro. Ergo, ovo je svojevrsno usmjeravanje misli i planova ka jednom cilju: da li je M.K. tada imao ijedan važniji cilj, a kojeg dugo vuče iz prošlosti ( obje planete su retro ), osim da Belu „ugura“ u HNK i učini je „velikom glumicom“? Prog ASC na 10° Vi u apsoštrumfnoj je korelaciji sa onim što opisuje i solar: egzaktni kvadrat prema rx Lilit s vrha natalne 5. kuće na 10° Sg opet govori samo jedno – seks da, dijete ne. Kako je 10° u korelaciji sa vrhom 10. kuće, to zaključujemo da je glavni motiv – uspjeh u karijeri. Gle čuda, i pro LI na 14° Sg je u egzaktnom trigonu na Krležin rx ASC 14° Lava, a ona zajedno sa pr VE na 16° Vi i NE na 13° Ge čini T – kvadrat, sa Venerom u pr 1., a rx 2. kući. Venera je u padu, ali je dobra kao poslovna suradnica; sekstili prema solarnom steliju iz Raka ustvari su „bočni vjetar“ koji pokreće centrifugu progresivnog T – kvadrata. Und last but not least, pr MC na 6° Ge u idealnom je odnosu prema SA na 6° Li, a koji iz rx 3. kuće mora donijeti „sudbinsku odluku“. Odluka bazirana na vlastitoj volji u analogiji je i sa pr ME, a koji je vladar pr MC, istodobno i sa pr NE i pr LI – a kako pr ME taman „klizi“ sa Krležing rx ASC prema „bespućima“ 12. kuće, to M.K. dobija ambijent ( 12. kuća ) idealan za pisanje ( ME ), jerbo je retro Merkuru „lakše“ pisati negoli govoriti, roniti negoli plivati, parkirati unatrag negoli sprijeda, koračati na začelju kolone umjesto na čelu, razgovarati u mraku radije negoli na svjetlu, pokazivati interes i znatiželju za onim što ljudi ne izgovaraju više negoli za onim što govore i javno pokazuju; biti u backstageu radije negoli na sceni.

 
Bela Krleža, solar 1928. - 29.

      Belin sol ASC na 22°40' Sc u egzaktnoj je konjukciji sa natalnim vladarom UR na 23°30' Sc; iznenada i neočekivano, događa se „nešto“ za što je, ustvari, Bela samim svojim rođenjem ( rx ASC ) predistinirana vlastitim karakterom. Na istom je „tragu“ i pozicija rx vladara UR u solaru na 4° Ar u egzaktnom trigonu prema sol VE na 4° Sg: iznenadna i neočekivana umjetnička popularnost i uspjeh ( s druge strane, sloboda u braku i ne baš velika želja za djecom ). Bliska konjukcija sa rx Ve potencira sve njene natalne atribute pa tako i kvadrat prema rx JU na 5° Vi iz rx 7. kuće. No, ovdje nešto mnogo dublje leži: sol LI na 7° Sg „drito“ je rx MC! Ergo, ljubavni skandali koji izlaze u širu javnost ili uspjeh u karijeri preko seksa. Sam stupanj – 7° - inklinira javnost i partnerstvo; preciznije, samog Krležu kao muža. Bliskost ove sol LI prema rx Ju, posebice još i kad je kvadrat, dodatno ukazuje miješanje seksa i novca – ljubav je tu, možebitno, „samo na jeziku“. Ofkors, 7. kuća osim samog muža predstavlja i „sve druge“ pa su brojni komentari vjerojatno ciljali upravo na privatno – javnu vezu između glavne glumice i autora drame. Dakle, ljubav u kontekstu 7. kuće možemo tumačiti i kao naklonost publike u javnosti. Kao da ovo nije dovoljno, sol MC na 8° Vi u separacijskoj je konjukciji sa rx JU na 5° Vi ( prvo je trebalo „dobiti“ glavnu ulogu ), u egzaktnom kvadratu prema spoemnutoj sol LI, ali i u bliskoj, aplikacijskoj konjukciji sa Krležinom rx Točkom sreće na 9°42' Vi iz 2. kuće. ( Ergo, zna M.K. da se svi ratovi dobijaju „logistikom“ pa da bi mogao slobodno pisati što želi i ono što misli, mora sebi priskrbiti „neovisne izvore financiranja“. Da, sloboda je uvijek vezana za 2. kuću jer materijalni robovi nikad ne mogu biti slobodni. ) Pa ipak, jaki kvadrati između vrhova kardinalnih kuća natala i solara ili preko njihovih vladara – kao u ovom slučaju – ona su sila koja daje snagu za promjene. Belin vladar sol MC jest retro ME na 27° Li, u sol 11., u egzaktnom trigonu prema njenom rx MO iz 5. kuće, pojačanog snagom MA u konjukciji sa 29° Ge. U solaru Bela opet ima MO u 5., ali u Ovnu i to u kvadratu, separacijskom, sa MA iz 8. kuće u Raku. Opet imamo kombinaciju 5. i 8. kuće, koja za ikoji uspjeh traži „krv“ ( cijenu koju treba platiti prije ii poslije ). MA je ovdje jak u kući, ali u lošem aspektu i dostojanstvu; no, kako su obje planete u tzv mutual disposition, to one djeluju kao da su u konjukciji: ergo, analogija sa natalnom konjukcijom MO i MA u 5. kući. U kontekstu umjetnosti, 5. kuća bi bila kazalište dok bi 12. bila kino dvorana ili općenito backstage. Upravo tamo se nalazi Sunce, na samom vrhu 12.kuće, u aplikacijskoj opoziciji prema sol JU na 5° Bika. Aspekt uspjeha, ali ne onakav kakav je mogao biti; moral ili visoki slojevi društva su prepreka potpunoj slavi. Ipak, kako je JU retro, a istodobno u trigonu prema rx JU u Djevici, riječ je o uspjehu kakav se i očekivao: višekratno ponavljana situacija ( retro ) s ciljem da su ima i više nego dovoljno ( JU ) za svakodnevni život ( rx Djevica ). Catch sa M.K. se vidi sa njegovim sol MO na 9° Pi koji je na vrhu Belinog sol IC dok vladar NE na 0° Vi u egzaktnom je kvadratu na liniju Mjesečevih čvorova na 0° Ge / Sg iz 7. kuće solara. Ergo, novi je početak u odnosima sa javnošću i bračnim partnerom, a izvor svega ( IC ) jest neka prevara ( NE u lošem dostojanstvu i aspektu ) na ideološkoj razini. Rekli bi cinici: tamo gdje stanuje istina, 9. kuća, prodaje se droga ( NE u Djevici ). Točnije, bio je to početak ( NE 0° ) dok se nije pojavila novija i jača „droga“: blagopočivajuća Ena Begović, koja je „prebrisala prašinu“ zvanu Bela Krleža, kao najbolji ženski lik Krležinih drama, prvenstveno vezano uz trilogiju U agoniji, Gospoda Glembayevi i Leda. Naposlijetku, sol PL u 8. kući, Rak, izuzetno je jak pa u egzaktnom trigonu prema rx SA iz Sc označava duboku, temeljitu transformaciju ličnosti, savladavajući sve traume ili prepreke iz prošlosti. Konkretno, SA se loše osjeća u znaku u kojem je PL, ali se PL super osjeća u znaku rx SA; to znači da „djedovi“ ( SA ) koji su davali ideološki okvir djevojčici rođenoj u Senju, ne bi bili najsretniji što im unuka postaje glumačka primadona u središnjoj kulturnoj ustanovi u Hrvatskoj; to je bio početak kulturološkog pohrvaćivanja ( PL u Raku daje jaki nacionalizam i fašizam ili se osoba transformira u novu naciju ili državni okvir ), a čiji će vrhunac biti za vrijeme WW II i vladavine tzv NDH, kada se Bela, spašavajući glavu na ramenima, krstila i po katoličkom obredu. Btw, ako nisam bio dovoljno jasan „što se dogodilo“ ispod radara sa praizvedbom Glembayjevih : rx Lilit iz 2. kuće na 24° Ovna ( osobni sustav vrijednosti ) u egzaktnoj je opoziciji na sol Juno na 24° Vage iz 11. kuće ( zajednički sustav vrijednosti ). Ergo, neprijateljica braka i djece ( Lilit ), a što baštiniš kao vlastiti talent ( 2. kuća ), u suprotnosti je sa onim što priželjkuješ ( 11. kuća ) i gdje kao dio kolektiviteta simboliziraš idealnu ženu ( Juno ), u ovom slučaju kao glumica ( Vaga ). 


Bela Krleža, progresije 14.II.1929.

      Pr ASC na 13° Ar u simbolici je „fiksnog početka prvog stupnja“, tj nešto što započinje, a trajati će kroz vrijeme. Smješten je u rx 3. kući i predstavlja novosti, a egzaktni sekstil prema dispozitoru rx SO – PL u rx 4. kući – iz temelja mijenja „domaći život“. Istina, PL radi sporo, ali nezaustavljivo, posebice ako je dobar aspekt – onda je i neprimjetan većini očiju. Pr vladar ASC, retro MA, u egzaktnom je trigonu sa rx Lilit: izuzetan aspekt djelotvornosti seksa za dobre odnose sa drugim ljudima. Granica rx 4 – 5. kuće, a sol 3., ustvari ovaj MA pozicionira u domenu privatnog života i neposredne odnose sa ljudima. No, ovdje je mnogo važnija pozicija pr MC na 6° Cp i njegovog vladara Saturna: MC je u bliskom skladnom aspektu sa rx JU i sol JU, kao i sol MC, u jakoj je opoziciji na sol MA – a sam pr SA smjestio se na 23° Sc, u egzaktnu konjukciju sa rx vladarom ASC – a Uranom. Ovaj pr MC se nalazi u rx 11. kući i područje je života kojem se nadamo i priželjkujemo, a na kojeg sami ne možemo direktno utjecati. SA u konjukciji sa UR može djelovati kao ograničavajući činitelj, ali u ovom slučaju to za Belu može značiti samo jedno: manje ludosti ( UR ), a više konzervativnosti ( SA ); sve u skladu sa „ideologijom djedova“ ( rx SA u 9. ), ali sada dogmatska svijest više nije vezana za Senj, Ogulin ili Liku već je main place Zagreb i kako se održati u dotičnom kulturološkom miljeu. ( Simbolika znaka Škorpiona je apsoštrumfno jasna: povijest se ciklički ponavlja, a Bela se uzdiže u društvu, gazeći stopama svojih predaka. Dokle god se uspijeva prilagoditi novim okolnostima i „staru kožu/perje/odijelo mijenjati novim“, bit će prisutan i rast. Onog trenutka kada otpor promjeni bude toliki da prouzroči sukob sa sadašnjošću, a koja generira budućnost, Škorpion sam sebe uništava. Ergo, strah od budućnosti jedini je neprijatelj svakom Škorpionu. Budućnost je uvijek Jupiter i Strijelac, svjetlost i širok prostor, nešto što Škorpiona čini nekomfornim jer „ne može kontrolirati stvari“. Zato pristajanje na gubitak kontrole jest Škorpionov pad, to jest, tu je Pluton u padu, kao što i svaka planeta iz svojeg sjedišta „mora prvo pasti, da bi se tek potom uzdignula“. Obostrana želja Krležinih da nemaju djece imala je svoje dugoročne posljedice, koje možemo slobodno nazvati – padom. No, o tome će biti nešto više riječi na samom kraju ove sage o Andriću, koja se krležijanski rastegnula te je jasno da je Krleža u ovom slučaju i „sredstvo i cilj“. ) Dovršimo analizu progresija sa još par bitnih detalja. Kao prvo, to je bliska aplikacijska egzaktna konjukcija ME i SO, gdje je ME spaljen, ali on ulazi uskoro u „kazimi stanje“ – najbolja moguća kombinacija stanja svijesti i ega. Sve se to događa vrlo blizu samom rx MC, u konjukciji sa sol VE i LI, u kvadratu sa rx JU, ali i pr JU na 9° Vi ( koji je fino “zajašio“ na Belin sol MC ). Pr MO na 2° Vi u skladnom je sekstilu sa rx SO, ide u susret konjukciji ka rx JU na 5° Vi, čini je nezadovoljnom odnosima sa drugim ženama ( pr MO 90° rx VE ), kao što će i sam pr MO u narednim mjesecima ući u kvadrat prema rx MC, što ukazuje da će vanjske okolnosti utjecati na to kako će teško pomiriti obiteljski i karijerni život ( Bela je sa Glembayevima gostovala u Beogradu, a uslijedili su i novi glumački angažmani ). Odnos svjetala ( SO & MO ) su pred skori početak zadnje Mjesečeve četvrti, to jest faza „žetve“; vladar Mjeseca je Merkur, a on je, gle, na korak do najboljeg mogućeg odnosa sa Suncem i u znaku ( Strijelac ) koji favorizira intelektualnost. Pr VE je u pr 10. kući, u bliskoj konjukciji sa pr Točkom sreće na 10° Djevice, stupanj koji se, zajedno sa prethodnim na 9°, i „previše“ ponavlja kod Krležinih. Kako ništa nije slučajno, ukazuje nam i pr North Node na 18° Aq iz pr 11. kuće, u bliskoj konjukciji sa rx ASC na 16° Aq, ali i opoziciji na prednatalnu Solarnu eklipsu na 17°03' Lava. Ergo, slobodna volja naglašena i karmičkom simbolikom ( rx North Node 21° Aq, 1. kuća, u egzaktnom je kvadratu prema rx ekvidistancu SA 19° Sc / UR 23° Sc ), ovdje maksimalno dolazi do izražaja. Reklo bi se, sila ( kvadrat ) boga ne moli ( Mjesečevi čvorovi su analogija za Boga i njegove planove s nama ). 

 
Glembayjevi, praizvedba event chart

      Onako kako Biblija počinje sa u početku bijaše riječ, ovdje ćemo za početak uzet vrh IC umjesto ASC, kao simbol za „prapočetak svega“. Ergo, IC na 18° Sg – što je ustvari Krležin sol ASC – sa Lilit na 19° Sg se zatvara egzaktni veliki trigon sa M.K. rx MO 19° Ar i njegovim pr SO 0° MO 19° Le. Vatreni trigon onaj je koji „otvara vrata svima koji će ući nakon njega“; dakle, Ja, Krleža, prvi, a vi svi drugi – iza mene! „Književno božanstvo“ zvano Krleža, Miroslav Krleža nije sa Glembayevima otvorio prvi put vrata uspjeha, ali su ovo bila „velika vrata“: 19° ima simboliku fisknog 7 – og stupnja, 7. kuće i znaka Vage. Ergo, to je stupanj zodijaka „stvoren da traje“, kako u javnosti, tako i kroz odnose sa drugima. A ti „drugi“ prvenstveno se očituju u jednoj osobi pa tek onda u svim drugima. Riječ je o Beli: MC na 18° Ge, a MA na 22° Ge, svoj ekvidistanc imaju na 20° Ge – drito gdje se nalazi njezin rx NE u 4. kući, za kojeg smo rekli da „leti zrakom jednako koliko je sposoban i plivati morem“. ASC praizvedbe na 20° Vi samo pojačava izazov i snagu potrebnu da se „zarotira cijeli horoskop“ ( svi vrhovi kardinalnih kuća u trenutku praizvedbe su ubačeni u stroj za pranje rublja, sa uključenom tipkom na kojij piše „program“: Belin natalni Neptun ). Vladar ASC jest retro ME na 10° Aq, 5. kuća, a koji je u „jedinstvenoj komunikaciji“ sa Krležinim rx ME na 11° Le i rx LI na 10° Sg. Primjetan je i jak T – kvadrat na 25° fiksnih znakova ( Juno Sc, 3. kuća; SO Aq, 6. kuća; North Node Ta, 9. kuća ), kojeg pokreće prvi aplikacijski aspekt ( ako ga ima ), a to je ovdje sekstil SA iz 4.,sa 28° Sg, prema žarišnom planetu T – kvadrata, SO 25° Aq. ( Saturnovi „poljupci“ nisu jednostavni ni laki, ali im učinak drug traje dok sekstil „kaže“ kako je interes bio obostran u ovom „umjetničkom ljubljenju“. ) Ovome treba pridodati činjenicu kako se Belin rx vladar UR našao upravo na 25° Sc, egzaktno svezan sa tranzitnom Juno, ali i sa Soth Node – om. Vladar North Node je VE na „sumnjivom“ 12° Ar, loše dostojanstvo, u separaciji sa vladarom događaja retro ME ( neki dogovor postoji od ranije ), ali koji ulazi na Belin pr ASC 13° Ovna: nameće se drugima i zavodi ih svojom direktnom ekspresijom. Sama okolnost događaja, opisana Mjesecom, neobično je dobro „namještena“, iako su izazovi bili prisutni ( MO na 26°51' Ar u 8. kući, konjukcija sa M.K. rx North Node, ali prednatalnom Solarnom eklipsom ): četiri skladna aspekta plus aplikacijska konjukcija sa Jupiterom u narednom znaku, čemu treba pridodati i dva aplikacijska sekstila sa Belinim rx MO i rx MA. Btw, dok je u solaru Beli Pluton bio na 18° Ca i „hvatao“ trigon prema rx SA na 19° Sc, sada je PL na 16° Ca, ali u „dohvatu“ konjukcije sa Točkom sreće na 19° Ca, a koja time zatvara idealan kut prema natalnom Saturnu. 

No, da bi sve „rupe“ pokrili, a „prozore“ otvorili, provjerit ćemo i narednu solarnu godinu – „a što je poslije bilo“ – kako bi ustanovili koliko je „kamen temeljac“, postavljen Glembayjevima, donio ploda u bliskoj budućnosti.

 
Miroslav Krleža, solar 1929. - 30.

       Prvo što se očitava jest sol ASC na 18° Ovna, kao idealan nastavak „zbilje“ započete prethodnom solarnom godinom u kojoj je sol ASC bio na 18° Sg. Prava Krležina narav i spontanost u odnosima sa drugima dolazi do izražaja: rx MO 19° Ar u aplikacijskoj je egzaktnoj konjukciji sa sol ASC. ( Ponovimo: vrhovi kuća se kreću brže od ijedne planete, uključujući i Mjesec pa ako tražimo signifikatore za promjene, prvo krećemo od mjesta gdje se nešto događa, a potom na sam Mjesec. Kako Mjesec sam po sebi predstavlja i neko mjesto, u užem i širem smislu, to svaki prelazak Mjeseca iz jedne u drugu kuću donosi i novi tip promjena u život. ) MA, vladar sol ASC, otišao je u 6. kuću i u egzaktnom je trigonu prema rx MC, ali sada u separaciji ( što označava nešto što će imati dugotrajan učinak, ali se netom prije solarne godine dogodilo ). MA je u separacijskoj konjukciji sa NE, u istoj kući, što ga donekle oslabljuje i iskrivljuje mu snagu, a oboje stoje u kvadratu na konjukciju VE i JU iz 2. kuće: ergo, zarada od posla, gdje je javnost ili supruga ta koja počinje „donositi važne novce“ ( VE vladar 7. kuće, a u domicilu, Bik, u 2. kući, u aplikaciji sa JU ). Ipak, JU je u narednom znaku, u izgonu – Gemini – što raspršuje novac, a sama VE na 29°, što može predstavljati veliki novac, ali i nestabilnu situaciju na duže razdoblje. Kvadrat, egzaktni, prema NE u Lavu – pad – ukazuje na veliki umjetnički zanos, ali i neki promašaj: NE dolazi iz 12. kuće pa osim tajnih umjetničkih, može značiti i ljubavne neprijatelje ( 12. kuća uvijek je prošlost, a kako je ovdje riječ o Beli, njenim javnim životom na sceni smetnju mogu predstavljati „priče iz prošlosti“ ). Uran u sol 12. na 11° Ar, rx 9., u egzaktnom je trigonu na rx ME 11° Lava, također u rx 12. kući, što predstavlja dovršavanje dramske trilogije o Glembayjevima ( 3 drame u 3 godine: U agoniji, Gospoda Glembayevi, Leda ). MC na 8°59' Cp, rx 5. kuća, sa SA u sol 9. kući ( koja je 12 – a u odnosu na 10. ), gura Krležu u osamu gdje se može baviti izdavanjem i drugim teškim intelektualnim proučavanjima ( SA 25° (r) Sg 180° 24° Ge, sol 3. kuća, a oboje u skladnom odnosu prema rx NN 25° Ar, 9. kuća ). Ipak, main theme jest ono što se događa u solarnoj 4. i 5. kući. Sunce i Mjesec su u tzv mutual disposition, ali ne samo po zankovim već i po kućama dok prisustvo Plutona, u bliskom aplikacijskom aspektu sa Sauncem i kvadratu prema sol ASC, svemu dodaje dozu moći: utjecaj u umjetničkom radu se preljeva na utjecaj u narodu, a samim time i na politiku, a isto vrijedi i u obrnutom smjeru.

 
Bela Krleža, solar 1929. - 30.

      Belin sol ASC 17°19' Aq, uz sitnu korekciju jer je uzet Senj umjesto Zagreba, skoro se egzaktno poklapa sa rx ASC 16°11' Aq, što uvijek naglašava sve vrline i mane natalnog horoskopa, po čemu je i sama solarna godina izuzetno važna. Kao prvo, prednatalna Solarna eklipsa sada pada „drito“ na sol DESC što dramatično naglašava osjetljivost „javnog djelovanja“. Sol ME se također našao u poziciji analogno natalnoj: sol ME 16°Li 0° rx ME 15° Li dok se sol MO 2° Vi – egzaktna konjukcija sa Krležinim vladarom sol ASC – a Marsom na istom stupnju – opet našao na „udaru žena“ : egzaktni kvadrat prema rx VE na 2° Sg, čemu se pridaje obmanjujuća komponenta sol NE na 3° Vi, 7. kuća. Stanovita „lakoća života“ očituje se u vladaru MC ( i solarnom i natalnom ! ) Jupiteru, koji je otišao „doma“, između rx PL i rx NE te zatvara sa 15° Ge egzaktan trigon prema rx ME. No, ovdje radi i aplikacijski trigon prema sol VE 9° Li, koja je na samom vrhu 8. kuće. Ergo, JU povezuje um ( ME ) i užitak ( VE ) u životno blagostanje ( JU ). Ipak, nije sve tako ružičasto: sol JU je retro i u egzaktnoj opoziciji prema Točki sreće na 15° Sg iz 10. kuće, što limitira sreću na način da stvara poveće troškove ili osobu okupira problematikom bliskog i svakodnevnog naspram apstarktnog i uzvišeno dalekog. ( JU u Blizancima je dobar za Blizance, ali loš za sam Jupiter pa sekundarno to ne pridonosi ni Blizancima onoliko koliko bi to Jupiter mogao; prevedeno, imaš „dugačke šape“ i visok si, a onda se boksaš na način da si stalno na dohvatu ruke protivnika, čime gubiš početnu prednost. ) Osim dobro postavljene VE i ME u 8. kući solara, tu je i Sunce na 3° Sc, u dobrim aspektima prema sol konjukciji MO i NE. ( Sunce na stupnju najjače Plutonove moći, a najveće Mjesečeve slabosti, uvijek označava vlastiti identitet – SO – sa onim u kojem trpi narod / mase ( MO ), a ličnost / pesonality ( SO ) se uzdiže vertikalno u poziciji moći ( PL ). Široka je lista ljudi koji na 3° Škorpiona „imaju nešto“, a u današnjim vremenima „najblistaviji“ primjer jest Vladimir Putin sa ASC na 3° Škorpiona i bliskom konjukcijom Plutona, Lilit i Južnog mjesečevog čvora sa MC – om, čime njegova, više puta ponovljena, bizarna priča iz djetinjstva o štakoru koji je stjeran u kut pa mu nije preostalo ništa drugo negoli da se bori – dolazi do svog klimaksa: sam sebe predočava kao štakora kojem preostaje samo borba; pretpostavka je da će u borbi protiv „čovjeka koji ga je stjerao u kut“ saveznike tražiti među istovrsnim bićima – ergo, drugim štakorima, kao i u izazivanju straha u tuđim „ljudskim očima“. Iz svega se vraćamo na isti zaključak: Škorpion sam sebe uništava onda kada ne uspije pobjeći, prilagoditi se ne zna, a pobjediti protivnika ne može. U nesvjesnoj želji za autodestrukcijom je sklon povlačenju u smrt i drugih za sobom, a sve u simbolici priče o škorpionu i žabi. Poučak za ljude: onako kako se zmiji zatire glava, a ne rep, tako se i Škorpiona eliminira kada ga se stjera u kut – vatrom jerbo se nje naviše boji. ) Sol vladar ASC jest retro UR na 8° Ovna i sa vrha 2. kuće egzaktnim trigonom prema MC „puni džepove novcem“, brzo i neočekivano ( UR ), baveći se nečim novim, čime se ističe pred drugima ( Ovan ), a uz pomoć drugih ili zajedno s njima ( simbolika 8° ). Retro Uran opisuje način sticanja novcem kao nešto što nije posve novo ( gluma ), a ako jest novi tip posla ( „reformirana gluma“ ), onda neće odmah dosegnuti sve potencijale zarade. Dispozitor MA otišao je u svoje središte – Škorpion, 9. kuća – i u aplikacijskom je trigonu sa svojim vladarom Plutonom, a koji je otišao u 6. kuću – i koji je u egzaktnom trigonu prema rx SA na 19° Sc – čime zaključujemo kako je „unutarnji impuls i nagon za dobrom zaradom“ omogućio dobar odnos sa ljudima na radnom mjestu ( PL, 6. ) i višim slojevima društva, prvenstveno vezanima uz vojsku i muškarce ( MA, Sc, 9. ). Ipak, prisustvo South Node na 12° Sc, kao i Kirona na 12° Bika – uz samu simboliku 12° - zaključujemo kako joj dugoročno takav tip „muške pažnje“ iz 9. kuće neće biti od koristi. Juno na 5° Sg, otprilike na „pola puta“ između rx VE i MC, opisao bi Belu kao idealnu ženu u kontekstu slobodnih i demokratskih shvaćanja; kvadrati prema planetama u Djevici u solaru i natalu sugeriraju kako je „ideal žene“ načet problemima ( kvadrati ), što joj umanjuje „ukupnu cijenu“: ako je „ideal“, onda je „roba s greškom“, a ako nije „ideal“, onda je „O.K. žena“. Međutim, jerbo nema idealnih ljudi – ali postoje „idealne veze“ – to ovih 5° Strijelca savršeno korespondira sa Krležinom natalnom konjukcijom VE ( 3° ) i MA ( 4° ) iz Lava. 


                       KRLEŽA VIS – A – VIS ANDRIĆ

       Bliskiji kontakti Andrića i Krleže započinju sa Andrićevim školovanjem. Dobivši stipendiju 1903. od strane H(rvatskog) K(ulturnog) D(ruštva) „Napredak“, Andrić pohađa Veliku gimnaziju u Sarajevu da bi uz istu pomoći HKD Napretka 1912. u Zagrebu započeo studij Mudroslovnog ( danas Filozofskog ) fakulteta Kraljevskog sveučilišta. Tu se nije dugo zadržao jer godinu iza nastavlja studij u Beču, a potom i u Krakovu. Iz tog vremena dolazi do prvog kontakta Andrića sa Krležom i drugim književnicima u Zagrebu, zahvaljujući čemu sudjeluje svojim djelima u antologiji Hrvatska mlada lirika, izdatoj 1914. u Zagrebu. Krleža se pohvalno izražavao o Andrićevim ranim radovima, posebice kada mu je 1918, također u Zagrebu, izašla i zbirka meditativne proze Ex ponto. No, tu dolazi i do prvih razmimoilaženja: Zagreb je za Andrića bio previše dekadentan, posebice umjetnički krugovi te se on nikako nije mogao/znao/htio uklopiti u takvo okružje. Nadalje, za razliku od liberalno – ljevičarskih krugova kojima je Krleža pripadao, sa otvorenim ateizmom i naginjanju ka komunizmu, kod Andrića su bile prisutne dosta konzervativnije tendencije po tom pitanju. Naposlijetku, kod same ideje Jugoslavije i jugoslavenstva kao takvog, opet dolazimo do bitne razdijelnice: Krleža je politički jugoslaven federalist, a Andrić jugoslaven unitarist. Astrološki gledano, Andrićevi studiji ( 9. kuća, vrh 22° Vage ) preklapa se sa Krležinom umetnutom 3. kućom ( veze i poznanstva, a koja će se naknadno – poradi umetnute kuće – pokazati važnima ). Počeci književnog izdavaštva Andrića ( UR u rx 9. ) poklapaju se sa Krležinom 4. kućom ( Andrić izdaje u Zagrebu, rodnom mjestu Krleže ). Krležino vojevanje u WW I u domeni je njegove 8. kuće ( Ribe ) i vladara Neptuna u konjukciji sa Plutonom ( 11. kuća = neočekivano, iznenadno, izvan vlastite kontrole; Blizanci = pokušaj mijenjanje vojne strane ) – što upada u Andrićevu 5. kuću pa mu može služiti kao izvor umjetničke inspiracije – dok Andrić rat prolazi u kratkotrajnom zatvoru, a veći dio vremena provodi u liječničkoj internaciji kao vojno nesposobna osoba zbog lošeg zdravlja ( vladar 8. kuće je u 8., ali kako je riječ o ME, to „ratne tarapane“ nisu odveć pogubne po sam život; nastavak kuće je u miroljubivom znaku Vage, a sve planete u većinski dobrim aspektima = ostatak rata je „banja“ u odnosu na većinu drugih muškaraca u to doba ). Naravno, Krležin vladar SO u Raku u jakom je kvadratu sa Andrićevom konjukcijom SO/ME iz 8. kuće pa se tu vidi na „iskustvenoj razini“ početak budućeg ideološkog sukoba.

       Ulaskom Krleže u komuniste, a Andrića u diplomatsku službu, masone i vezivanje za „rojalističku sisu“, dva književnika, iako politički Jugoslaveni, postaju i politički oponenti. Izazovi koji su stajali pred Andrićem, „ne mogu u istu rečenicu“ sa onima koji su bili pred Krležom. Andrićev politički put kroz diplomaciju i transformiranje „iz gospodina u druga“, što uz pomoć sreće, a što zahvaljujući novopridošloj komunističkoj vlasti nakon WW II, koja je mudro procijenila da se ne treba olako odricati ljudi koji mogu pridonijeti novonastalom socijalističkom društvu, prošao je neobično lako, iako ne i tako brzo. Andrić je „dobio šansu“, a on ju je iskoristio, jednako spretno kako je iskoristio i probitak kroz diplomatsku službu između dvaju svejtskih ratova. Krleža je imao cijeli spektar neprijatelja unutar i književnih i političkih krugova. No, tome se nije za čuditi ako je i s vlastitom obitelji došao u latentni sukob ( „ateist, komunist, bez stalnog zanimanja“ ) poradi svojih uvjerenja: ako obitelj „nije problem“, zašto bi onda problem bio „bilo tko drugi“. I dok su ga s desna napadali poradi jugoslavenstva ( federalnog tipa ) i komunističkih ideala, s ljevice su dolazili još opakiji napadi ( jer su to bili napadi „iznutra“, iz političkog spektra kojem je i sam pripadao ). Glavni Krležin krimen bila je njegova skepsa i sumnja da će Sovjetski Savez ičeg dobrog donijeti sa Satljinom na čelu. On je više naginjao Lenjinu, no ovaj nije poživio dugo na vlasti pa su lenjinističke ideje dugo vremena Krleži bile politički ideal. Iako je osobno poznavao Tita, do 1948. je s njim bio na „toplo – hladno“, ovisno o tome koliko bi unutarpartijski pristisci bili jaki da se Krležu „ukroti“, a koliko Titova procjena da se Krležina društvena uloga nikad ne smije kompromitirati do te mjere da on „završi“ u nekoj drugoj političkoj sferi osim komunističkoj ( strah od ponavljanja sukoba Satljin – Trocki, ali sada na književno – ideološkom planu ). Glavni „krotitelj lavova“ od strane Partije, u godinama neposredno prije i nakon WW II, prema Krleži je bio Milovan Đilas. No, „velikim NE“ Staljinu, Krleža u očima Tita dobija društveno – političku zaštitu do te mjere da je bio među tek nekolicinom ljudi koji su u Jugoslaviji mogli doći kod Tita nenajavljeni. Štaviše, Kleža je bio onaj koji je mogao druge zaštiti, bilo da sam urgira ili da se pozove na veze sa Titom. Veo zaborava brzo je prikrilo njegovo „apstiniranje“ od rata i političkog angažmana na strani partizana ili ustaša, jer su određeni krugovi ( opet Đilas ) smatrali da je bio „previše“ neutralan. Ustvari, Krleža se nije mogao odvojiti od Bele, koja je cijelo vrijeme redovito nastupala u zagrebačkom HNK, a sve zahvaljujući Branku Gaveli, ondašnjem intendantu, koji se zauzeo za brojne glumce i drugo osoblje unutar kazališta, a koji su bili nepoćudnih „krvnih zrnaca“. Da bi „glava na ramenu“ bila čvršća, Bela se krstila i po katoličkom obredu u vremenu rata, a potom se i njen status brzo „popravio“ ( i ona je bila sumnjiva ) u poratnim godinama usporedno sa stautusom Krleže. No, odlaskom Đilasa sa političke scene, Krleža je dobio još napornijeg i vremenski dugotrajnijeg političkog suparnika sa političke ljevice. Riječ je o sivoj eminenciji poslijeratne komunističke vlasti u Hrvatskoj – Vladimiru Bakariću. S jedne strane Bakarić je partizanski narodni heroj, a s druge je doktor prava ( otac predratni sudac, a on sam diplomirao pravo prije rata = „gospodski partizan“ ) pa tako ima višestruki kredibilitet u partijskoj strukturi „vedriti i oblačiti“, kadrovirati i miješati se u sve ( efekt tzv političke vegete ). Brojni generali nakon bitke nastoje Bakarićevu politiku rehabilitirati time što se on u djelovanju i ne razlikuje od generalne ideje jugoslavenskog federalizma, što mu je zajedničko sa Krležom, već u taktici odupiranja idejama jugoslavenskog unitarizma, koje su unutar Partije bile stalna tenedencija dijela vladajućih struktura. Ergo, Krleža je brutalno iskren, a Bakarić je, kao, suptilniji u metodama. Bit će ipak da je sve pitanje „golog ega“: Krleža može kod Tita „bez kucanja“, a Bakarić se, kao višedesetljetni glavni šerif Hrvatske, ipak mora „najaviti“. 


Novosadski dogovor, faksimil


Novosadski dogovor, sudionici, Andrić prvi s lijeva

       No, gdje su se „politički susreli“ Andrić i Krleža u državi koju su oboje htjeli ( Jugoslavija ) i sistemu kojemu se se obojica „naklonili“ ( socijalistički jednostranački sustav ) – jedan prije negoli je uspostavljen, drugi tek po uspostavljanju. Kako su obojici bili članovi Partije, preostaju samo književna „pitanja“ kao tema muđusobnog bitnijeg sučeljavanja. Književnosti nema bez jezika pa tako dolazimo do ključne razlike između komuniste unitariste i komuniste federaliste. Uz političko mentorstvo Dobrice Ćosića, Andrić krajem 1954. traži ( nudi mu se ) ulazak U Partiju, da bi početkom 1955. napokon bila okončana transformacija „od gospodina do druga“ – Andrić postaje član komunističke partije. „U međuvremenu“ se 10. prosinca 1954. u Novom Sadu, nakon javnih izlaganja 8. i 9. prosinca, u organizaciji Letopisa Matice srpske postignut tzv Novosadski dogovor o jedinstvenom srpsko – hrvatskom jeziku Srba, Hrvata i Crnogoraca ( Slovenci i Makedonci su zasebni, a današnji Bošnjaci tada još „nisu postojali“ kao jezični entitet ). Dogovoru su svojim sudjelovanjem i potpisima participirala 24 književnika, akademika i sveučilišnih profesora ( 2 iz Sarajeva, 6 iz Zagreba, 6 iz Novog Sada i 10 iz Beograda ), među kojima se na prvom mjestu ističe, ne samo po abecednom redu, Ivo Andrić. Bio je to prvi pokušaj institucionalnog dogovora o jeziku koji bi se ticao naroda Južnih Slavenu ( ne računajući Bugarsku ). Prethodni prvi pokušaj, tzv Bečki književni dogovor iz 1850., bio je u „skromnijem izdanju“ ( tek sedmero ljudi ), koji nije verificiran u nikakvim institucijama već su svi govorili „u svoje ime“ ( 5 iz Hrvatske: Ivan Kukuljević Sakcinski, Dimitrije Demeter, Ivan Mažuranić, Vinko Pacel, Stjepan Pejaković; 2 iz Srbije: Vuk Stefanović Karadžić, Đuro Daničić; 1 iz Slovenije: Franc Miklošič ). No, politička klima padom Rankovića se stubkom mijenja u Jugoslaviji, u smjeru jačanja liberalizma i federalnih tendencija. To u Hrvatskoj dovodi 1967. do proglasa Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, potpisanu od strane jezikoslovaca i književnika, nezadovoljnih postojećim Novosadskim dogovorom. Deklaraciju je potpisalo 18 hrvatskih znanstvenih i kulturnih ustanova, među kojima su se isticali Matica hrvatska, Društvo književnika Hrvatske, Hrvatsko filološko društvo i Institut za jezik JAZU. Tekst je napisan u povjerenstvu Upravnog odbora Matice hrvatske i potom dat drugim institucijama na potpisivanje. U sastavljanju teksta sudjelovali su Miroslav Brandt, Dalibor Brozović, Radoslav Katičić, Tomislav Ladan, Slavko Mihalić, Slavko Pavešić i Vlatko Pavletić. Ofkors, svojim potpisom sudjeluje i sam Miroslav Krleža kada mu je tekst Deklaracije stavljen na stol. Posljedice su bile takve da je Krleža radije dao ostavku na članstvo u CK SKH ( ali ne i na samo članstvo u Partiji, jer je Tito procijenio da bi to donijelo više štete negoli koristi ), ali Krleža svoj potpis nije povukao. A i kako da ga povuče čovjek koji piše : „Čovječe, sjeti se da si ravan onome pred kim se ponizuješ, i ne ponizuj se! Hodaj uspravno, ne plači pred tuđim vratima, jer iza tih vrata za tebe nema nikoga, pljusni i pljusni, ali se ne ponizuj.“ Uvjereni lenjinist zna razliku između naroda, jezika i političke nacije i ne pristaje na nikakav politički kompromis koji bi ulazio u samu srž jezičkog determinizma u Deklaraciji. Jerbo su „Krležine kosti“ amortizirale politički odstrel koji su unitarističke snage spremale većini potpisnika Deklaracije, stvorila se vidljiva „pukotina u brani“ političkog jednoumlja na saveznoj razini, a što je za par godina dovelo do izbora liberalnog tandema Savka Dabčević – Kučar i Mika Tripalo na čelo komunista Hrvatske, na čijim je krilima, uz pomoć studenata, došlo do tzv Hrvatskog proljeća, a potom i „sječe glava“ nakon sjednice u Krađorđevu. Nakon Titove odluke 1. prosinca 1971. o smjeni rukovodstva CK SKH, dolazi do masovne političke odmazde u društvu: oko 70.000 ljudi biva što uhapšeno, što smijenjeno sa svojih pozicija, brojnima je bilo onemogućeno zapošljavanje pa su iz političkih razloga otišli u emigraciju. Nijedno drugo republičko vodstvo ondašnje države nije stalo u obranu Hrvatske – svatko iz svojih razloga – a da bi Tito održao „balans u državi“, ubrzo potom je smijenjeno i srpsko političko rukovodstvo jer su se i kod njih počele javljati jače tendencije za liberalnijim idejama, a glavni otpor je dolazio od strane „komunističkih starosjedilaca“ jer za nove političke ideje trebaju i novi ljudi pa će radije „stare elite“ – dok još mogu – „pojest“ male ribe koje „rastu i rastu“. Možda bi svu tragiku srpsko – hrvatskih odnosa, kako u politici tako i na jezičnim pitanjima, mogao opisati „slučaj“ Svetozara Pribičevića, srpskog političara iz Hrvatske s kraja 19. stoljeća i u prvoj polovici 20. stoljeća. Političko djelovanje mu je obilježila tzv srpsko – hrvatska koalicija sa Stjepanom Radićem u borbi protiv Mađara i za veću autonomiju Hrvatske unutar Austro – Ugarske. Stvaranje Jugoslavije obilježava i razlaz Pribičevića sa Radićem: dok je jedan skeptičan prema samoj Jugoslaviji kao takvoj, a ako je već tu – onda neka bude federacija, Pribičević u novostvorenoj državi postaje jedan od stupova unitarizma i centralizma: prvo postaje ministar policije, a potom u dva navrata i ministar prosvjete. No, Pribičević je idealist i kad s vremenom shvaća da iza ideja unitarizma se u Beogradu kreira politika koja će naštetiti i njegovoj osnovnoj izbornoj bazi ( Srbi u Hrvatskoj ), dolazi do „salto mortalea“ pa 1927. Pribičević napušta sve političke dužnosti u Beogradu te se vraća Radiću i koaliciji sa HSS – om, u nastojanju da se Jugoslavija što više federalizira. Spletom čudnih okolnosti, atentatom Puniše Račića u Narodnoj skupštini 20. lipnja 1928. meci smrtno pogađaju Đuru Basaričeka i Pavla Radića, ranjavaju Ivana Granđu i Ivana Pernara, Stjepana Radića ranjavaju ( sa smrtnim ishodom ) dok Pribičević, koji je sjedio uz prvaka HSS -a, biva neokrznut. Ipak, kako svoj politički smjer nije revidirao, nakon tzv Šestosiječanjske diktature 1929. biva uhapšen pa interniran, da bi potom otišao u emigraciju: Pariz i Prag. Od tamo se nastoji politički angažirati protiv kraljevske dinastije, ali bezuspješno. Razboljeva se i umire zaboravljen od svih 1936. u Pragu. Želja mu je bila da bude pokopan u rodnom selu Glavičani kod Dvora na Uni, ali to vlasti iz Beograda zabranjuju. Tek iza rata, 1968. mu se posmrtni ostaci premještaju na Novo groblje u Beogradu. The point is sa Pribičevićem što je on rođen istog datuma kao i Leposava Kangrga ( 26. listopada ), ali ne i iste godine ( 1876.; Kangrga 20 godina poslije, 1896. ), sa Suncem na 3° Škorpiona pa je zanimljiv put njegove transformacije u političkom i ljudskom smislu ( Sunce = identifikacijska karta ). Gle vraga, 26. listopada je datum kada je 1961. obznanjeno da je Andrić slavodobitnik Nobela za književnost za tu godinu pa opet do izražaja dolazi simbolika transformacije Sunca na 3° Škorpiona!

 
Telegram, naslovnica sa Deklaracijom

        Jedna zanimljivost vezana uz Novosadski dogovor i Deklaraciju napose u „klinč“ stavlja Andrića i Krležu. Riječ je o datumima u mjesecu ožujku i mjesecu prosincu, uz koje vezujemo bitne događaje, a koje možemo klasificirati kao izrazito (ne)povoljne. Počnimo sa mjesecom prosincem, uz kojega Andriću možemo asocirati dobre značajke: 10. prosinca 1954. potpisuje Novosadski dogovor čime je zavrijedio ulaznicu za SKJ; 10. prosinca 1961. ceremonija dodjele Nobelovih nagrada u Stockholmu, 1. prosinca 1971. vrši „sječu političkih glava“ u Karađorđevu, čime indirektno jača utjecaj Andrića, a slabi Krležin. Mjesec ožujak sušta je suprotnost za Andrića: to je mjesec kada umire Milica Babić 24. III. 1968., kao i on sam 13. III. 1975.; to je mjesto kada su se rodila dva talijanska ljevičara, koji svaki na svoj način, „poništavaju“ Andrića: Pier Paolo Pasolini 5.III.1922., a Bernardo Bertolucci 17.III.1941.; to je i mjesec kada se Krleža svojim potpisom na hrvatsku Deklaraciju o jeziku javno suprotstavio Andriću: 9.III.1967. u Matici hrvatskoj je sastavljena Deklaracija; 13.III. Večernji list objavljuje kratku najavu D(ruštva) K(njiževnika) H(rvatske) o skorašnjem „plenumu pisaca umjesto Skupštine“; na dan Svetog Patricka, irski nacionalni praznik, „balkanski Irci“ u novinama Telegram objavljivanjem Deklaracije o hrvatskom jeziku praktički odbacuju Novosadski dogovor. Time Krleža ulazi u hrvatski Panteon kao najvažnija osoba u kulturi 20. stoljeća; da se kojim slučajem rodio nešto kasnije pa poživio nešto duže, vjerojatno bi postao hrvatski Vaclav Havel ( pisac i političar, predsjednik Čehoslovačke 1989 – 1992., potom i Češke od 1993 – 2003., u mainstreamu upamćen po izjavi: „Od bivših komunista, gori su samo antikomunisti.“ ) jerbo ni Tuđman nije izašao iz nekog drugog „šinjela“ doli onog partizansko – komunističkog, a koji je, kao i mnogi drugi, okvalificiran maspokovcem te kao „pijetao koji je prerano kukuriknuo“, bio uklonjen sa političke scene u „hladovinu“ zatvorske ćelije. ( Tuđman je prvi put završio u zatvoru nakon suđenja 1972. - poradi sudjelovanja u Hrvatskom proljeću - na kojem mu je prijetila višegodišnja robija. Na Krležinu intervenciju, kazna se minimalizirala na dvije godine da bi naposlijetku odslužio samo devet mjeseci. „Preodgoj“ je podrazumijevao kako za Tuđmana više „nema posla“ u Jugoslaviji pa tako ni u J(ugoslavenskom) L(eksikografskom) Z(avodu) pod ravnanjem Miroslava Krleže, u kojem je jedno vrijeme Tuđman bio stručni suradnik za povijest. )

Franjo Tuđman i bračni par Krleža



           Šećer, po običaju, čuva se za kraj. Teza je „jednostavna“: Krleža je hrvatski „Turčin“ 20. stoljeća za baštinike mita o Kosovskom boju, samim time i za Andrića. Kvaka je u liniji horizonta: Krležin ASC / DESC 14°37' Le/Aq i Kosovske bitke ASC /DESC 14°59' Le/Aq. Analogija uključuje Leposavu/ Belu Kangrgu/Krležu i Oliveru Lazarević, najmlađu kćer kneginje Milice i smrtno stradalog kneza Lazara. Ergo, Olivera biva data kao „ratni plijen“ osmanskom caru Bajazitu, a Srbija postaje vazalna zemlja Turcima. S druge strane, Leposava za vrijeme natežeg razdoblja njenog naroda za vrijeme WW II, prakatički se prekrštava iz pravoslavke u katolkinju. Astrološki možemo povezati VE na 8° Blizanaca, koja simbolizira „rezultat“ MC, NE, North Node, PL iz 10. kuće, ali i JU iz 3. kuće, kao kneginju Oliveru: na 8° ona umire, da bi se transformirana iznova rodila; znak Blizanaca i dispozitor u retro hodu, a u istom znaku, svojem središtu i egzaktnom trigonu prema JU na 24° Vage ( znak diplomacije i javne politike ), sugerira da je taj potez dugoročno dobar, iako kratkoročno donosi nezadovoljstvo i nepopularnost ( MO 7`° Pi u aplikacijskom kvadratu prema VE 8° Ge ). 


Kosovski boj 1389., event chart

       Catch sa Leposavom/Belom očituje se ponajviše upravo preko ženske linije: VE iz Kosovske bitke se snažno integrira sa njezinim obiteljskim korijenima ( vrh IC 7° Ge ) dok sam srpski narod, u poziciji stradavanja i žrtve ( MO 7° Pi, 8. kuća ), našao se u Belinoj umetnutoj 1. kući, gradeći egzaktni kvadrat prema meridijanu sudbine ( IC / MC 7° Ge/Sg ). Kod Leposave se manifestira i jak T – kvadrat njezinih vladara ASC -a u kombinaciji sa Kosovskom bitkom: najbolniji kvadrati SA 22° Lava iz 1. kuće prema NE ( 13° ), NN ( 24° ) i PL ( 25° ) u Biku, 10. kuća, sparivaju se sa Belinim SA ( 19° ) i UR ( 23° ) Iz Škorpiona, njena 9. kuća. Ergo, SA iz Lava u Kosovskom boju žarišni je planet, a Bela ima dva jaka izazova koji je vuku u ponore prošlosti ( SA 90° SA ) ili tjeraju na borbu ( kvadrat ) i reformu života ( UR vladar ASC ), kroz odbacivanje svega suvišnog ( Škorpion ). Dakle, Belin „reformatorski gen“, Uran, egzaltiran i u dobroj kući, nadvladao je SA u lošem znaku, ali u jakoj kući; reformatorstvo Bele iz pravoslavlja u katoličanstvo i samom M.K. je išlo na ruku u nesigurnim vremenima WW II, bivajući pristisnut sa svih strana, a koju god da je izabrao – bilo bi stradalih. Kosovski boj / mit duboko je usađen u horoskope i ostalih sudionika, a posebno se ističe jedna točka: prednatalna Solarna eklipsa K.B. ( Kosovska bitka ) na 12°08' Ge, 11. kuća, u konjukciji je sa Andrićevim NE 11°08' Ge i njegovim vrhom 5. kuće ( umjetnička kreativnost ) 11°44' Ge; Leposava „participira“ sa dispozitorom svog Sunca – PL 13° Ge, 4. kuća dok M.K. ima NE, vladara svoje 8. kuće, na 12° Ge. 

       Pojednostavljeno rečeno, korist od srpskog vazalstva Osmanskoj carevini očituje se u tome da se srpsko pravoslavlje kroz stoljeća raširilo na zapad i sjever, šireći tako i svoj etnički prostor dok je Bela na vlastitom primjeru pokazala kako se „napreduje u životu“ u teškim razdobljima. Uostalom, ni Andrić nije izuzetak od reformiranja vlastitog života. Ako ćemo pravo, niti su Srbi prestali biti Srbi postajući turskim vazalima, niti je Bela Krleža prestala biti Leposava Kangrga uzimanjem katoličkog krštenja; Srbi su i nadalje ispovjedali svoju vjeru, a Leposava/ Bela, kao ateistkinja, vjeru je uzimala sa „figom u džepu“. A kako Bele nema bez Miroslava, i obratno, to opet radimo poveznicu sa Osmanskom imperijom: ne bi se Turci tek tako širili na zapad da nisu imali logističku potporu, prvenstveno u ljudskom smislu ( feudalno je doba ) pa su tako brojni Srbi ( i ne samo oni ) služili u Osmanskoj vojsci, prvenstveno poradi poreznih povlastica. Turcizam Miroslava Krleže u 20. stoljeću se očituje upravo u suprotstavljanju jugoslavenskom unitarizmu, a koji je najzastupljeniji bio u samoj Srbiji – i onoj rojalističkoj i socijalističkoj – a sa poputbinom zvanom Leposava / Bela Kangrga / Krleža, lakše se mogao braniti od uobičajenih difamacija kada bi netko „uperio prstom“ u pravcu Beograda, označvajući „mjesto problema“. Ergo, vraćajući se na sudbinsko NE Staljinu, a koje je Krleža mnogo godina ranije sugerirao partijskom vrhu, gro ljudi stradalih u čistkama protiv tzv informbiroovaca ( komunisti koji su preferirali Staljina prije negoli Tita ) činili su ljudi iz Srbije i Crne Gore. Ergo, to odvajanje od „ruske sise“, za Srbiju je značilo i najveći ekonomsko – kulturni napredak u novijoj povijesti. Naravno, nije profitirala samo Srbija; profitirali su svi djelovi Jugoslavije i to zbog jednog velikog povijesnog zaokreta – političko kormilo se okrenulo ka Zapadu. Sa tradicionalnim kulturološkim vezama većeg dijela Jugoslavije sa turskom ostavštinom, „gledanje na Zapad“ stvorilo je politički mix koji je tijekom vremena prerastao u Pokret nesvrstanih. Ergo, federalizam na planu unutarnjeg ustrojstva, doveo je do zajedničkog boljitka na međunarodnim pozicijama. Suzbijanje unitarizma i srpske dominacije u Jugoslaviji, ustvari je bilo dugoročno korisno za samu Srbiju. Jedan od značajnijih epigona takvih političkih stremljenja u ex državi bio je upravo Krleža, neumorno „pucajući“ iz svog književnog bunkera, uz svesrdnu logističku potporu Bele.

 
Krleža i Andrić

      U intervjuu Josipu Šentiji, novinaru i publicisti ( jedno vrijeme radio u Leksikografskom zavodu kao glavni urednik Opće enciklopedije 1977. – 88. ), Krleža govori slijedeće o Andriću, dotakavši se i mita Kosovske bitke kao teme. „Andrić, Andrić. To je nešto drugo. On nije samo ono što hoće da bude i što drugi hoće da bude. Bosanci ga ističu jer im je potreban, a Srbi ga uzimaju i smatraju ga svojim, jer piše srpskim jezikom, ekavštinom, no svi su njegovi važniji junaci uglavnom turski, muslimanski i katolički. A način kako ih fabulira i kako ih moralno i antropološki portretira, srpskom uvu savršeno odgovara. Kod njegova se čitateljstva o ukusu „in artibus“ ne može govoriti. Sve je kod tog čitateljstva natopljeno Kosovom i kosovskim misterijama te ga u tom duhu i primaju i onda kada on takav nije.“

       Na kraju ove astrološke „sage“, možemo zaključiti kako su Andrić i Krleža dva važna „toponima“ vezana uz Jugoslaviju. Oni svojim životima „oslikavaju“ tu državu i politički i umjetnički jerbo su obojica baš to – i književnici i političari. Svaki „slikar“ koristi teme, boje i tehnike po svojem habitusu. Kao ideja, Jugoslavija živi i dan danas, ali kao politička realnost, ona je počela umirati već po samom svojem rođenju. Obojica imaju u sebi problem - prikolicu zvan OTAC i svaki se sa njim nosi na način kako najbolje to zna. Odnos prema seksualnosti im je takve razlike da ih je najbolje opisati citiranjem dvaju potpuno različitih filmskih citata. „Svijet je pun usamljenih ljudi koji se boje učiniti prvi korak“, kroz usta Viggo Mortensena iz filma Green Book, savršeno bi se uklopilo u Andrićevo erotsko određenje. S druge strane, furija Krleža, svog filmskog dvojnika bi imao u liku Gary Oldmana, iz filma Leon profesionalac, kada izgovara: „Volim ove tihe trenutke prije oluje. Podsjećaju me na Beethovena. (...) Ne voliš Beethovena? Ne znaš što propuštaš.“ Krležina strast para tišinu u zraku, that's it.

        Ako se nekome čini kako smrću i Andrića i Krleže, neimanjem vlastite djece, ustvari, simbolički umire i sama država kojoj su stremili – apsoštrumfno je u pravu. Ljudi koji su Jugoslaviju stvarali na idejnom planu, nisu ostavili svoje nasljednike. ( Tito, pak, ima o – ho – ho djece, ali baš nitko od njih nije imao jaču ulogu u društvu, da bi tijekom vremena mogao „nastavljati lozu“, graditi uporište u „tradiciji prošlosti“, makar prošlost sezala samo jednu generaciju unazad. Osim toga, on baš nikakvu ulogu u stvaranju prve Jugoslavije nema dok je za drugu okvir već postojao. ) Nepoznat netko pronicljivo je zaključio kako bi Jugoslavija bila nova Španjolska, da je kojim slučajem opstala barem 200 godina, i to na račun Catalune, a na korist Castille. Autor tome može prisnažiti, citirajući samog sebe: „Istina je kao i smrt; svi je najbolje vide tek kad im se nađe pred nosom.“