utorak, 21. ožujka 2023.

PLUTON U VODENJAKU, PRVI ULAZAK




                                                                           UVOD

       U jednom od ranijih tekstova, iz tzv serijala Život u doba corone, prognozirano je okončanje velikog svjetskog resetiranja - započeto pandemijom covid - 19, a nastavljeno s ratom u Ukrajini - ulaskom Plutona u znak Vodenjaka. Zadnji boravak Plutona u ovom znaku, s kraja 18. i početka 19. stoljeća, najupečatljivije obilježje u svjetskoj civilizaciji ima po tzv francuskoj revoluciji ( 1789. - 1799. ) i tektonske ( Pluton ) promjene ( Vodenjak ) koje su uslijedile ukidanjem feudalnog sustava vlasti. Da revolucija jede svoju djecu tada je označio opozicijski odnos Plutona iz Vodenjaka prema svom dispozitoru, Uranu u Lavu. Sada nas očekuju nešto sretnije okolnosti jer pravi svemirski rock 'n' roll  uslijedit će tek po ulasku Urana u znak Blizanaca za nekoliko godina. Općenito je međusobni odnos ovih dviju planeta i difuzija simbolike Plutona u Vodenjaku u korelaciji; aspekt pojedine planete sa svojim vladarom je uvijek najvažniji aspekt dotične planete. Kroz povijest znamo za velike svjetske prekretnice u povijesti čovječanstva upravo pod djelovanjem Plutona i Urana u međusobnom aspektu. Svaki njihov aspekt kao "rezultat" simboliziraju Pluton u Vodenjaku, ali i Uran u Škorpionu; što će više prevladati ovisi o individualnim pozicijama datih planeta kod svakog natusa ponaosob.


                                                        URAN ILI SATURN, PITANJE JE SAD

      Netko će se s pravom zapitati zašto se kao ekvivalent Plutonu u Vodenjaku uzima simbolika aspekta sa Uranom, a ne i sa Saturnom. Razlog je taj što se Saturn za primarnog vladara Vodenjaka uzima u osobnim horoskopima, a Uran tek ako natus dostigne određenu ulogu u mundanim okvirima. Dotad, Uran djeluje na čovjeka pasivno, ne i aktivno, što ga čini za "prosječnog natusa" silom izvan svoje kontrole i koja na njega djeluje u negativnom smislu. Kao jedna od tzv transcendentnih planeta, zajedno sa Neptunom i Plutonom, Uran svoj puni "kapacitet" pokazuje tek u  mundanom svjetlu, kao onaj koji donosi nove tendencije te kreira trendove u svijetu. Naravno, netko je i "kreator" svih tekućih, ali i budućih globalnih trendova. To su ljudi koji "žive svoj Uran", a kao takvi, donositelji su promjena koje se tiču cijelog čovječanstva. Ergo, Saturn se na promjene očituje pretrpljenim bolom i strahom i vječiti je kočničar svakoj civilizacijskoj promjeni ( Uran je simbol promjene koje se direktno tiču ljudi, tek posredno i na sve druga živa bića kao i materijalni svijet dok je Pluton srž civilizacije u cjelini, uključujući sav živi i neživi svijet, sva sjećanja i svijesti duha, sve prapočetke svake materije i emocije; kao takav, donosi najsporije promjene, ali su one fundamentalne, fatalistički neizbježne. ) U tom svjetlu, za našu civilizaciju mnogo je važniji odnos Plutona sa Uranom negoli sa Saturnom. Teoretski je tako, a praktički dobar aspekt Plutona sa Saturnom može označavati dovršvanje stanja patnje, boli i emotivne disfunkcionalnosti, što nam govori da "dosadašnji stupanj civilizacije" ( Saturn kao prirodni vladar MC - a ), ovisno o dobrom ili lošem aspektu, može lakše prihvatiti fatalne ( Pluton ) ili trendovske ( Uran ) promjene ili jednako biti protiv njih ( kvadrat, opozicija ili konjukcija u lošim aspektima ). Naravno, moguće su i dvojbene kombinacije, dobar aspekt s jednim a loš s drugim.


                                                              PLUTON U VODENJAKU

     Ovaj se tekst neće baviti ranijim aspektima Plutona i Urana, iako bi se dalo štošta reći za prethodno 20. stoljeće u tom kontekstu jer to nije glavna tema. Tema je ulazak  Plutona u znak Vodenjaka, koji će se  ponovit triput ( zadnji tranzit bit će 19. studenog 2024. ). Sadržajem ćemo se osvrnuti na prvi tranzit od 23. ožujka 2023. Kao referetno mjesto je uzet nulti stupanj meridijana u Greenwichu, istočnom dijelu Londona. Vrhovi kuća imaju simboličnu vrijednost, a "plastičnije" se mogu odnositi na Ujedinjeno Kraljevstvo jer je riječ o glavnom gradu te države.


Horoskopska slika ulaska Plutona u Vodenjaka 23. ožujka 2023.


      Kao što je već rečeno, vrhovi kuća su ovdje nebitni - osim za London - jednako tako i vrijednosti koje se izvlače iz pozicija kuća ( Točka sreće npr ili Vertex ).

     Pluton ulaskom u znak Vodenjaka gradi pet aspekata. Dva separirajuća ( sekstil sa SO 2°36' Ar i kvadrat prema VE 7°54' Ta ) te tri aplikacijska (sekstil sa NE 25°24' Pi, kvadrat prema MO 26°22' Ar te inkonjukcija sa MA 29°03' Ge ). Od njih pet, "najudaljeniji" je sekstil prema Neptunu, samim tim i najmanje važan ( punina egzaktnosti sekstila će se dostignuti tek 16. rujna 2026. ) dok su aspekti sa Svjetlima najbitniji. Naravno, iz razloga što je riječ o nositeljima života, ali u ovom konkretnom slučaju i što se radi o planetama s kojima Pluton čini zadnji separirajući aspekt ( Sunce ) i prvi aplikacijski aspekt ( Mjesec ). Aspekt Plutona sa Suncem je dodatno bitan i jer mu se na 1°49' Pi kao ekvidistanc nalazi Saturn. S druge strane, važnu ulogu ima i Mars: u dometu je orbisa ( 1° ) egzaktnosti prema Plutonu dok istodobno zatvara aplikacijski sekstil sa Mjesecom te na taj način izbjegava poziciju "praznog hoda" ( jalovost: život bez ploda, sterlinost, bez svhe ). Ali to nije sve jer je Mars, zajedno sa Plutonom, dio ekvidistanca u čijem je središtu Hiron na 15°05' Ar. U spektru  svih navedenih planeta, recimo da je Sunce egzaltirano, Neptun i Venera u svojem središtu dok loših dostojanstava nema. Unakrsno, Pluton se osjeća egzaltirano u znaku Marsa, a u izgonu u znaku Venere. Saturn je u središtu u znaku Plutona, a u padu u znaku u kojem su Sunce, Hiron i Mjesec. Neptun u središtu u znaku Saturna, u egzaltaciji u znaku Plutona, a u izgonu u znaku Marsa.  Sunce je egzaltirano u znaku Hirona i Mjeseca, a u izgonu u znaku Plutona. Mjesec je egzaltiran u znaku Venere. Venera je egzaltirana u znaku Saturna i Neptuna, a u izgonu u znaku Sunca, Hirona i Mjeseca. Mars je u središtu u znaku Sunca, Hirona i Mjeseca, a u izgonu u znaku Venere.

     ( Pažljivijim čitateljima vjerojatno nije promaknulo izostavljanje Hirona u "lociranju mjesta" unutar planetarnog spektra. Razlog je složenost njegovog značenja, samim time i pozicije dostojanstava pa ćemo u kratkim crtama reći nekoliko rečenica o tome. Kao prvo, Hiron je starogrčki naziv, a Kiron latinski te ćemo se služiti starijim imenom. Prostorno smješten između Saturna i Urana, Hiron povezuje ovozemaljsku bol i strah ( Saturn ) sa nebeskim oslobađanjem ( Uran ). Kako je Saturn ( materija )svijet koji egzistira u okviru većeg svijeta ( eter = Uran ), a prirodno se nastavljaju jedno za drugim, to oni predstavljaju dvojstvo kentaurovskog tipa - napola životinja, napola čovjek - gdje Saturn simbolizira smrtnost, a Uran vječnost dok u kontekstu kentaura životinjski dio jest Saturn, a ljudski je Uran. Kako je "božanska" ( nebo! ) svrha Hirona (samo)iscjeljenje i pomaganje drugima vlastitim iskustvom, to se njegovo središte nalazi u znaku Djevice. Ushićenje i pad Hirona je "priča za sebe". Ushit je u znaku Blizanaca na 9°, koji predstavlja mitsku braću Kastora i Poluksa, od kojih je prvi smrtan, a drugi besmrtan. Nasuprot stoji znak Strijelca, koji je također napola životinja - napola čovjek, s tim što su prvih 15° Strijelca u simbolici konja, a preostali stupnjevi u simbolici čovjeka. Stoga se na 9° Strijelca, u sferi animalnog u čovjeku, nalazi Hironov pad. Ali, kako je Hiron jedinstvo smrtnosti i besmrtnosti, ljudskog i animalnog, to je kod egzaltacije i pada također prisutna dualnost. Hiron na istom stupnju i egzaltira i pada, ovisno o tome o kojem dijelu vječne osobnosti se radi: ljudskoj ili životinjskoj. Pa tako na stupnju gdje egzaltira ljudsko ( 9° Blizanci ), pada animalno ( 9° Strijelca ) i obratno, ondje gdje je u ushitu životinjsko ( 9° Sagittarius ), u padu je ljudsko ( 9° Gemini ). Ergo, jednostavnije za usvajanje sadržaja teksta bila je odluka o "preskakanju" Hirona u prikazivanju dostojanstava planeta unutar promatranog spektra. )

Učitelj života ilitiga Hiron


     Krenimo sa pregledom onoga što je Pluton "u dotu" ( miraz ) donio sa sobom u znak Vodenjaka. Prvi na "tapet" dolazi kvadrat prema Veneri na 7°54' Taurus. Osim što je VE na 7° i sam orbis aspekta je u istom orbisu. Venus u svom ženskom središtu, kao sinonim za najbogatiji i najudobniji kutak svijeta za život, 1/1 najbolje opisuje Europu ( moramo razlikovati EU od Europe kao kontinenta, iako se oni magnetski privlače i ogledaju jedno u drugome: Škorpion & Bik ). Sam stupanj na kojem je VE, ali i orbis aspekta, u simbolici je znaka Vage i 7. kuće. Dakle, politika i odnosi sa drugima su poprilično nagazili Europu u prethodnom razdoblju. Veza VE sa Plutonom, ako je loša, uvijek je na štetu slabijeg i moralno boljeg. S Plutonom odnosi nikad nisu slobodni već ovisnički, manje ili više vidljivi. Kako je aspekt separacije, možemo reći kako je vrijeme "silovanja Europe" iza nas, ali posljedice ostaju. Svaki nasilni prekid ljubavi otvrdne srce i stvarajući sumnju i nepovjerenje, onemogućuje lagano ostvarivanje "nove ljubavi". Štaviše, jerbo je u pitanju Pluton, za spasiti "vječnu dušu", ponekad je nužno ostaviti "sve suvišno za sobom". Gledajući po unakrsnim dostojanstvima, Pluton je, ojačan Marsom, izrazito militantan, samim time i nesposoban za konstruktivnu diplomaciju ( VE ), posebice vodeći se financijskim pokazateljima u svojem djelovanju ( Bik ). S druge strane, Venera je "odvojena od života" ( izgon Sunca i Mjeseca ), ali i nesposobna sama sebi djelotvorno pomoći ( izgon Hirona za Veneru ), kao i drugima. Prema Plutonu se ponaša nekonzistentno, nonšalatno, prijateljski, ali hladno. Pozicija s koje to čini jest uzvišena materijalna stvarnost koju trenutno zauzima ( egzaltacija u znaku u kojem je Saturn ), ali i duboka vjera, koja stoji iza svega, nadanje da će netko drugi obaviti "šporke posle" koji su u Venerinom interesu ( Neptun u središtu, a Venera u egzaltaciji u znaku Riba ). Slijedeći separacijski aspekt jest i zadnji prije negoli je Pluton promijenio znak pa on daje "najbolji opis" onoga što Pluton "nosi sa sobom". Riječ je o sekstilu sa Suncem na 2°36' Ariesa. Ovdje imamo analogiju sa već spomenutom Venerom: Sunce je u dobrom dostojanstvu ( egzaltacija ), a stupanj na kojem se nalazi istovjetan je orbisnom stupnju aspekta - 2°. Uopće nema sumnje da se ova simbolika direktno tiče i Venere, ilitiga Europe, to jest da se svo značenje karizmatične moći ( aspekt SO & PL ) odnosi na novac i sustav vrijednosti koji se crpi iz njega. Skladan aspekt označava suradnju između autoritativnih osoba i kolektivne moći oružja; volja za odlučivanjem koje je iznuđeno, a tiče se života i smrti. Sposobnost oporavka i regeneracije kao takve je na zavidnoj razini. Dakle, fatalne odluke su već donešene; u "igri je" samo vojna pobjeda, nema natrag - osim u mrtvačkom sanduku. Sunce je prividno ojačano Hironom i Mjesecom u znaku u kojeme je ono samo egzaltirano: Hiron mu daje bol i potrebu da je iznese drugima na uvid jer je to put ozdravljenja i drugima dok ga prisustvo Mjeseca čini ovisnim o djelovanju masa, koje postaju sve militantnije i sklonije preuzimanju rizika na sebe. S druge strane, Sunce je vidno oslabljeno za djelovanje u znaku u kojem je Pluton - egzil u Aquariusu - jer postaje nestabilno i nepredvidljivo, samim time i zahtjevnije za "igranje uloge" karizmatičnog vođe. Pluton, osim što u sebi nosi egzaltaciju nad Marsom, nema dostojanstva u znaku u kojem je Sunce. No, ono što dodatno usložnjava poziciju Sunca, a ojačava Pluton jest - Saturn u ekvidistancu između ovih dviju planeta. Dakle, imamo kombinaciju triju planeta koje, uvjetno rečeno, možemo nazvati diktatorskima - svaka najbolje funkcionira u aspektu konjukcije - od kojih dvije ( SA & PL ) više vole "mrak" i indirektan utjecaj dok se preostala ( SO ) najbolje snalazi "u svjetlu" i otvorenom djelovanju prema drugima. Posebice se ne trpe SO & SA ( Saturn je u izgonu u znaku Sunčevog središta, a u padu u znaku njegove egzaltacije dok je Sunce u padu u znaku Saturnove egzaltacije i u izgonu kada se nađe u znaku Saturnovog tzv muškog domicila ), onako kako se ne trpe ( u lošim aspektima, a svaki aspekt jest relacija, odnosno odnos minimalno dva entiteta ) otac ( SA ) i sin ( SO ), a koji je najčešće naslijeđen odnosom djeda ( SA ) i oca ( SO ). Ako bi simboliku ovog ekvidistanca "premjestili" u okvir rata u Ukrajini, Saturn u mutnom, nejasnom, transcendentnom, ali i dvostrukom znaku Riba, najbolje bi bio oslikan Kinom, starom civilizacijom, koja je ušla u kolektivno nesvjesno čovječanstva svojom ekskluzivnom kulturom, a čiji najpoznatiji znamen jest Kineski zid  ( Kina ima Sunce u Vagi, u čijem znaku Saturn ima egzaltaciju - "ono najbolje što imaš u sebi" - a upravo je Saturn astrološki simbol za zid ). Dupla igra Kine se očituje u pokretanju diplomatske inicijative da se što prije pregovorima zaustavi rat u Ukrajini dok istodobno ima najveću dugoročnu korist produžavanjem samog rata, imajući u vidu okretanje Rusije u energetskom biznisu od Zapada ka Istoku, ne gubeći iz vida koliko i čega troše američki vojni i ekonomski resursi, kako bi ocijenili što realnije koje su najbolje mogućnosti za prisvajanje Tajvana u svoj državni suverenitet. 

     ( Ako ćemo biti plastično precizni, nije Kina ta koja trenutno crpi najveću korist od rata u Ukrajini već je to - Indija. Tradicionalno vezana za Rusiju uvozom njenih energenata, u manjoj mjeri i uvozom ruskog oružja, Indija u Kini ima isto tako "tradicionalnog" neprijatelja zbog geopolitičke borbe za vodenim potencijalom Himalajskog masiva. Kina je ovdje stavljena u prvi plan iz razloga što nam povijesno iskustvo govorri kako vodeća sila u nekom dijelu povijesti jest ona država koja izađe kao vojni pobjednik, uz što manje trošenje svojih resursa. Tako je Amerika, bez obzira što je ekonomski bila najjača i prije Prvog svjetskog rata, bila u "sjeni" Velike Britanije, koja se smatrala vodećom silom svijeta poradi tadašnjih njenih vojnih kapaciteta te kolonijalnom veličinom same države. Prvi svjetski rat donio je preokret, a Drugi svjetski rat zacementirao Ameriku kao vodeću svjetsku silu. U tom kontekstu, Indija nije u toj poziciji - ali se može mudro "prodati", to jest svrstati se na pobjedničku stranu onda kada pobjednik bude jasno na vidiku - ali jest Kina. Ona je svjesna da trenutno sama ne može protiv Zapada pa joj je nužno "održavati Rusiju na životu" politički i ekonomski; zasad jer nije nemoguć ni scenarij sa vojnom suradnjom. Ergo, američki "cement" načeo je "zub vremena" te mu je nužna sanacija, a zainteresirani "igrači sa strane" u tome vide priliku za "pomoć" u vidu zatrpavanja američkih rupa vlastitim "cementom". )

     Zaključimo kako je ovaj aspekt PL 60° SO najbitnije od onog što je Pluton donio u znak Vodenjaka. Ono što će on dati Vodenjaku, otkriti će nam aplikacijski aspekti, od kojih je onaj prvi ujedno i najvažniji. To je kvadrat sa Mjesecom na 26°22' Ar jer se on brzim kretanjem, prije negoli Mars, susreće u punini egzaktnosti aspekta sa Plutonom. Simbolika masovnih stradavanja, nezdravih emotivnih odnosa, nasilnih prekida i istodobno nasilne želje za drugim ili tuđim, kao i dijabolične potrebe za kontrolom i nisu neki dobri pokazatelji za atmosferu budućih događaja. Kako je baš Mjesec taj koji čini prvi aplikacijski aspekt, to je utjecaj pasivnog odnosa prema sudbini dominantan.  Ako postoji neka utjeha, to je što obje planete nemaju nikakvo dostojanstvo u znaku onog drugog, što ograničava "zlo" na razinu postojanja od slučaja, do slučaja. Kako je aspekt Mjeseca prema Marsu zadnji prije negoli će on napustiti znak Ovna, a istodobno je Mars njegov dispozitor, na 29°03' Blizanaca, to zaključujemo kako stradavaju ( Mars ) "dva brata" ( Blizanci ), u situaciji koja je nestabilna i svaki trenutak se očekuje promjena ( prelazak Marsa u naredni znak ). Dispozitor Marsa je u znaku kojim Mars vlada, na stupnju rata ( 8° ), a kako je Merkur vladar ovog Marsa, to donosimo konačan sud da braća stradavaju vlastitom voljom. Slijedeći aplikacijski aspekt Plutona upravo je sa Marsom, i to aplikacijska egzaktna inkonjukcija. Prva simbolika ova dva sinonima za akciju i borbu na život i smrt, u kontekstu rata Rusije i Ukrajine jest frustracija i duboko nezadovoljstvo poradi velikih ljudskih žrtava sa obje strane. Nagon za preživljavanjem je u unutarnjem sukobu ( ni Rusija ni Ukrajina sami ne mogu pobijediti ); kompenzacija je u forsiranju sile ( da se prikrije vlastita slabost ). Nesposobnost postizanja maksimalističkih ciljeva na vidljivoj razini je u domeni Marsa; u znaku Plutona, Mars se "služi" zračnim i iznenadnim napadima / kontranapadima ( Vodenjak ) dok podsvjesni ciljevi ( Pluton) imaju ushit u Marsovom znaku ( hibridni rat informacijama, ali i moć brzog usvajanja i donošenja teških / opasnih odluka na osnovu tajno prikupljenih informacija ). Ergo, bolje funkcionira kolektivni nagon za opstankom od onog individualnog. U središtu ovih dviju planeta, u bližem ekvidistancu se nalazi Hiron na 15°05' Ovna, kao točka kroz koju se najlakše najlakše oslobođaju stresnog djelovanja inkonjukcije i Mars i Pluton. Dakle, plači, voljena zemljo strategija prema "trećim državama", poradi središta Marsa u znaku Hirona, daje nam zaključak kako će bol i iscjeljenje bolje djelovati na individualnoj razini ( Mars ) negoli na kolektivnoj ( Pluton ). Točka dalekog ekvidistanca, nasuprot Hironu, jest 15°05' Vage, što bi označavalo diplomaciju ( Vaga ) kao ključ za samokontrolu i uravnoteženost. Posljednji aplikacijski aspekt Plutona jest onaj sa jednako transcendentnim Neptunom, u svojem središtu, na 25°24' Ribe. Aspekt bi simbolizirao nadrealnu subjektivnost ( NE ) talentiranu ( aspekt 60° ) za transformaciju ( PL ) i metamorfozu ( PL ) u ono što individua zamišlja ( NE ). Kreativnost ( PL ) i nadahnjujući idealizam ( NE ). Vođe ( PL ) unutar svog "kulta" ( NE ), sa mističnim ( NE ) magnetizmom ( PL ). Ako su ove percepcije idealne za kazališni život umjetnika, u sferi politike daju političare "s vizijom", a u osnovi "dobre glumce" u politici. Zbog jače snage Neptuna u odnosu na Pluton ( NE u Ribi u središtu, a u znaku Plutona je egzaltiran ), zaključujemo kako će ideje nadvladati realizaciju, osim ako izuzmemo religiju, medije i plesnu umjetnost.

    Rezimirajmo dosad navedeno, a što je najrelevantnije za Plutonov ulazak u znak Vodenjaka:

1. Prvi aplikacijski aspekt Mjeseca daje opću atmosferu u društvu ( MO 60° MA )
2. Zadnji aspekt Mjeseca prije negoli će napustiti postojeći znak opisuje atmosferu u društvu koja će se odvijati protokom vremena ( MO 60° MA )
3. Zadnji separacijski aspekt Plutona prije ulaska u znak Vodenjaka govori koje transformacijske sile je Pluton donio u znak Vodenjaka( PL 60° SO )
4. Prvi aplikacijski aspekt Plutona po ulasku u znak Vodenjaka govori nam o smjeru djelovanja transformacijskih sila tijekom tranzita Plutona znakom Vodenjaka ( PL 90° MO )

      Važno je nadopuniti ovo zadnje činjenicom da Mjesec, prije negoli uđe u egzaktan kvadrat sa Plutonom, u sebi nosi aspekt sa Marsom - a koji je "odijelo" ( MA ) onoga što je postojeća i buduća atmosfera ( MO ) u društvu. Postojeću "militariziranost" ugrađuje i sam Mars svojom egzaktno - aplikacijskoj inkonjukciji ( 150° ) prema Plutonu.

                                                         VLADARI URAN I SATURN

        No, konačnu riječ uvijek nam pokaže planet vladar, a u slučaju Plutona u Vodenjaku, to je Uran na 16°24' Bika. ( Saturn je tek rezervni pokazatelj u ovom scenariju. ) Ergo, gledamo aspekte Urana, pri čemu se držimo samo pet osnovnih ( 0°, 60°, 90°, 120°, 180° ) - plus inoknjukcija ( 150° ) - po mogućnosti aplikacijska. No, osim slabe aplikacijske konjukcije sa Venerom na 7°54' Ta ( aspekt izvan dozvoljenog orbisa, ali tijekom vremena ga dostiže ) te egzaktno - separacijske konjukcije sa Lunarnom Eklipsom na 15°59' Ta, Uran nema drugih aspekata. Bez jasnih astroloških pokazatelja, situacija je nejasna, a koju ćemo pokušati "osvijetliti" drugim metodama ( ekvidistanci i antiscije / kontrascije ). Iz tog razloga ćemo se "posvetiti" prvo Saturnu, a tek potom i Uranu. 



     Simbolika Saturna kao vladara Plutonovog ulaska u znak Vodenjaka, nižeg je reda važnosti u odnosu na Uran. Dok Uran daje "ritam vremena", tj društvene trendove na globalnom planu, Saturn predstavlja materijalnu stvarnost  i dostignuti stupanj civilizacije, u skladu sa dotadašnjim iskustvima ( čitaj: sposobnostima saturnijanskog tipa svake individue ponaosob, a u kontekstu političkih entiteta to su države ). Njegova pozicija na 1°49' Riba ukazuje na izolaciju i rad unutar četiri zida; svaki entitet je u svojevrsnom ograničenju ili radi u korist sebe na tajnovit ili nepošten način prema drugima. ( Nepošten odnos prema drugima, jasno,  izaziva i reakciju nepoštenja drugih. ) Najveći je pritisak na psihu i mogućnost unutarnjeg sloma, uslijed vanjskih događaja, koji stvaraju difuziju i dezintegraciju. Najveća korist bila bi u mogućnosti pronalaženja vlastitog mira, strpljivom i dugotrajnom introspekcijom, kako bi se pomirile nesvjesne struje psihe koje idu "uzvodno", koje se potom "utapaju mriještenjem" i vraćaju se "nizvodno". Povratak iz rijeke u more, ulazak je u "kolektivno nesvjesno" i početak novog životnog ciklusa: život ( rijeka ) završava u moru ( Neptun, Ribe, 12. kuća = tzv filozofska smrt ), od kuda se uzdiže u oblake ( egzaltacija Neptuna u Vodenjaku ), da bi iz "neba došao Stvoritelj Svemira" ( Uran ) i svojim ushitom ( egzaltacija ) začeo novi život ( UR u Škorpionu; MO u Škorpionu u padu = život ( rijeka ) započinje kao mali izvor ( MO u padu ), na svom putu ka ušću. Egzaltacija Plutona u Blizancima simbolizira ušće rijeke, gdje se dvije rijeke spajaju u jednu, novu rijeku, ali sličnu staroj; filozofska smrt slijedi kroz riječno ušće s morem.

    Za razliku od Urana, Saturn ima više aspektnih pokazatelja, pa krenimo redom. SA 60° MO 26°22' Ar ( SA u padu u znaku u kojem je MO ), ukazuje na bolna iskustva kojima se gradi karakter baziran na oprezu i strpljenju dok SA 120° MA 29°03' Ge ( oboje bez dostojanstava ) simbolizira snagu u teškim vremenima i iskušenjima, nepopularnost, ali korisnost; istrajnost u radu ( posebice ako je riječ o popravljanju kvarova ). Ovaj aspekt SA 120° MA kao da nam sugerira svojevrsni zaokret u globalnim energetskim kretanjima i povrtaka nuklearne energije na mala vrata, uslijed nepredvidljive tranzicije od fosilnih goriva ka tzv zelenoj "čistoj" energiji , baziranoj na obnovljivim izvorima ( voda, more, vjetar, geotermalni izvori ). Uz već navedeni ekvidistanc Sunca i Plutona, kojem je Saturn središte, u kontekstu "energetskog smjera", Saturn više "navlači" na stranu Plutona, što osim pojave "novog čovjeka / ideje" ( PL u Aq ), sugerira i nove odnose u svijetu. Kolokvijalno rečeno, razlika između bogatih i siromašnih, ekonomskog  Sjevera i ekonomskog Juga, više neće biti slikovito prikazano načinom kako jedni voze fiću, drugi mercedes, a oni "u sredini" golfa već će se to manifestirati kroz masovnu uporabu "čiste" i "prljave" energije. ( Uz njih uvijek idu i pravne regulative, koje sustavno idu u korist jednih, a na štetu drugih jerbo pravila pišu "pobjednici". Pobjednička mantra u ekonomiji ide za tim da "vrijediš koliko imaš ili znaš"; ako srazmjerno malo i ništa nemaš i ne znaš, utoliko malo i ništa ne vrijediš. Ergo, postaješ na korak proglašenja "višakom", a onaj tko vlada procesima evolucije čovječanstva ( Pluton ! ) ima svoje sveto "pravilo" za sve prijelazne faze u razvoju civilizacije: prilagodi se ili umri. ) Prikaz Saturna kao sekundarnog vladara Plutona u Vodenjaku završit ćemo sa tri ekvidistanca, u kojem svaki put Saturn stoji u kvadratu te na taj način opisuje velike prepreke ( materijalne ) te potrebu za velikim radom ( tjelesnim ) i dovoljnom količinom samog vremena ( Saturn ! ) da bi se prepreke savladale. Naravno, aspekt kvadrata ukazuje na problem, ali i način rješenja; kvadrat je u naravi Marsa pa je nužno djelovati oslanjanjem na vlastite snage, uz maksimalno preuzimanje rizika. Kao prvi ekvidistanc, uzmimo srednje rastojanje Marsa i North Node na 2°28' Ge, a koji je u orbisu egzaktnosti ( 1° ) - koji je jedini faktor funkcioniranje ekvidistanaca - sa SA 1°49' Pi u kvadratu. Ova nam kombinacija oslikava suštinu potrebe oslanjanja na Mars ( u svim njegovim oblicima ), poradi catcha sa North Nodeom dok sam kvadrat točke ekvidistanca ukazuje na hitnost akcije, kojoj postojeća materijalna stvarnost ( Saturn ) ne ide trenutno na ruku. Drugi ekvidistanc vezan za Saturn jest onaj između Jupitera i Pallas, čije je središte na 1°28' Ge opet u egzaktnom kvadratu prema Saturnu. Ovdje imamo kombinaciju "velikog dobrotvora" ( Jupitera ) i njegove najdraže kćerke ( Pallas ), koja je "pokupila" sve muške osobine svog oca, ali u čijem međusobnom djelovanju "upada" kvadrat Saturna u središnu točku. Ovo nam se čini kao zorni prikaz odnosa "bogatog Zapada" ( Jupitera ) i Ukrajine ( koja želi postati / participirati u bogatstvu Zapada; Pallas uči i upija sve od oca Jupitera ), ali im kao velika prepreka stoji materijalna stvarnost i bitka s vremenom. Treći promatrani ekvidistanc jest onaj između Neptuna i Lilith na 1°50' Ge, gdje Saturn stoji u kvadratu. Najmanji orbis od Saturnovog egzaktnog kvadrata, a istodobno na skoro istoj promatranoj točki ekvidistanaca, predočava nam utjecaj materijalne stvarnosti ( Saturn ) na tri različita oblika postojeće egzistencije, gdje je utjecaj na odnos Neptuna i Lilith najjači. U mundanom smislu, NE & LI nam daju opijenost i maglovitost u gledanju na svijet, kojeg Saturn ruši na bolan način i ogoljuje stvarnost svojim materijalnim oblicima. Naravno, ovo je prilika i za "trgovce u mutnom" u postojećem biznisu sa naftom i plinom na globalnom planu, kojem Saturn udara zabranu i ograničenja ( čitaj: sankcije Rusiji i sekundarne na sve koji se koji se čvrsto vežu uz nju; dupli znak Ribe simbolizira dvostruko djelovanje sankcija, i prema vani i prema sebi ). Kao najbliskiji aspekt kvadrata prema točki ekvidistanca, kombinacija Neptuna i Lilith nam ukazuje da je pitanje sankcija ono koje se najviše tiče ljudi na ovom svijetu jerbo očekivati veću ljudsku solidarnost u svijetu kojem trend diktira sebični Uran u Biku, jalov je posao; solidarnost je usmjerena na ono i one od kojih se ima korist ili ih se smatra "svojima" pa u tom kontekstu većina svijeta ni sa Ukrajincima niti sa Rusima nije ovce čuvala

      Vratimo se sada na sam Uran. Razmotrimo prvo Veneru i LuEcl u odnosu na njega. Kao što rekosmo, aspekt konjukcije sa VE 7°54' Ta mogli bi nazvati "poluaspektom" jer će se benefit vezanosti uz Uran na 16°24' Ta oblikovati tek kroz vrijeme. Orbis je nominalno u orbisu od 8° ( što ima simboliku rata, to jest koristi / štete od njega ), iako je po simbolici "punih / zaokruženih stupnjeva" orbis između ove dvije planete 9° ( što ukazuje na međunarodno pravo i zakonsku regulativu ). Promatrajući samu Veneru, simbolika njene pozicije na 7° analogna je međudržavnim odnosima, znaku Vage i 7. kuće. No, u znaku Bika, ovo je Venera koju možemo opisati riječima kako je Bog prvo sebi skrojio bradu dok principi sama pravde i prava ne moraju nužno ići ruku pod ruku u ovom slučaju. Ukratko, ako VE u Ta opišemo kao Europu, vladarstvom nad UR u Ta, znaku svog pada, označavalo bi kako princip sebičnih interesa i ugađanja sebi samom, ne gledajući previše u daljinu, dolazi upravo iz "logike života" Starog kontinenta, a što će dovesti do naglog i neočekivanog preokreta ( UR ). Aplikacijska konjukcija kroz vrijeme predstavlja odnos koji je neizbježan ( aplikacija ) i međusobno svezujući ( konjukcija ).  Ergo, trendovi u društvu ( Uran ) dobit će benefit ( Venera ) - sebičnost i gledanje prvenstveno svoje dobrobiti - dok će Europa ( Venera ) dobiti prislini ideološki savez ( UR ) - participiranje u savezima na ideološkim principima, unosi promjene u "logiku života" koja se dotad ravnala prvenstveno ekonomskim vrijednostima. Pojednostavljeno, Europa će ( čitaj: EU ) više trošiti novca da bi i ideološki "prisvojila" entitete kojima je dosad vladala ( VE u svom ženskom središtu, a "žensko" je više vezano za materiju i emotivno / suosjećajno / milosrdno od "muškog" u Vagi ) samo ekonomskim "oružjem". Ovo se može odnositi i na zemlje tzv Zapadnog Balkana, koje su u fluidnim političkim odnosima prema glavnim centrima svjetske moći. S druge strane, ovo je benefit za sve one koji žele "zaraditi" na jasnijoj ideološkoj pozicioniranosti u međunarodnoj politici, kao na sportskoj kladionici ili cijenkanju na javnim tržnicama, ovo je simbolika ljubavi iz obostrano sebičnih interesa.  Separacijska egzaktna konjukcija Urana sa LuEcl na 15°59' Ta ( eklipsa od 8. studenog 2022. bi u najjezgrovitijoj simbolici "sila prirode", spuštajući se na nivo narodnih masa, označavalo američke izbore za Kongres i Senat ), unosi principe ideološke kamuflaže za prizemne, sebične interese. Sebičnost u međunarodnim odnosima postaje princip gradnje odnosa sa drugima.


                                                                     EKVIDISTANCI

      Slijedeće na što ćemo obratiti pažnju jesu ekvidistanci sa Uranom na 16°24' Bika. ( Da ponovimo, kod ekvidistanaca ne "igraju" trigoni i sekstili, još manje minorni aspekti već samo konjukcije i opozicije, a kvadrat kao "logika života" jer je on ekvidistanc svakoj planetarnoj opoziciji. Pojednostavljeno, ekvidistanci "funkcioniraju" kao skriveni T - kvadrati, ali u umanjenom obliku. Kvadrat u aspektu prema vrhu ekvidistanca ima istu simboliku kao i aplikacijski trigon ili sekstil kod T - kvadrata, to jest to je energija koja pokreće cijelu konfiguraciju. Još plastičnije, to je hitac Gavrila Principa s kojim je počeo Veliki rat 1914.; iako su svi pokazatelji za početak rata bili prisutni, rata nema dok netko ne povuče prvi obarač. To je u astrologiji planeta u kvadratu na točku ekvidistanca. ) Uran je sudionik kod četiri ekvidistanca; kod jednog je sama točka središta, a kod tri kombinacije je "vanjska sila", to jest okidač djelovanja samom ekvidistancu. Najbliži egzaktnom ekvidistancu sa Uranom jest središte Hirona i Vertexa na 16°35' Vodenjaka, u kvadratu sa Uranom na 16°24' Ta. Ergo, sudbinski događaj / čovjek ( Vx ) i stara rana / bol ( CH ) svoje ishodište imaju u prijatelju koji prvenstveno misli na svoje interese ( UR ).  Drugi po snazi jest ekvidistanc Lilith i Točke sreće na 16°44' Lava, opet u kvadratu na Uran. Ovdje imamo dodir dviju potpuno suprotnih energija, personifikacije za zlo i dobro, pakao i raj, a koje na akciju tjera "dobri prijatelj" Uran, bilo da djeluje ili ne čini ništa. U ovom slučaju, pasivnost pomaže "zlu" ( Lilith ) dok aktivnost ide u korist "dobra" ( Točka sreće ). Slijedeći po jakosti jest ekvidistanc Saturna i Plutona na 15°54' Vodenjaka, u kvadratu na Uran. Osim što SA & PL simboliziraju staru "mržnju", stare patnje i želju za osvetom ( jalov posao "ispravljanja krive Drine" ), sam stupanj ekvidistanca je sinonim za anti - vladara ( stoji nasuprot 15° Lava, u čijem središtu je srce svakog prirodnog autoriteta i vlasti koja iz toga proističe ). Kvaka kod ovog ekvidistanca se očituje u tome što Uran, osim što djeluje kvadratom, on je i vladar same točke ekvidistanca. Ako znamo da Vladimir Putin javno pati za propalim Sovjetskim Savezom, u svom natalu ima apsket Saturna i Plutona ( 60° ) -  a netom mu je tranzitirao SA u opoziciji na rx PL - dok prirodni autoritet i moć crpi tek u ograničenom opsegu ( ovisno o uloženim sredstvima u propagandu ), zaključujemo da mu je Uran svojom indolentnošću dao "krila za let". Kvadrat, jasno, svojim aktiviranjem, makar i zakašnjelim, stvara problem Saturnu i Plutonu. Naravno, sve zajedno ovo je slika "krvi do koljena". Ako su dosadašnja tri ekvidistanca djelovala "sekundarno", kroz kvadrat Urana ( čija brzina u aspektu kvadrata biva pojačana ) - to možemo označiti kao najveću patnju za SA & PL upravo njihovu statičnost i sporo prilagođavanje naspram Urana, koji svojim brzim djelovanjem i mijenjanjem položaja - ali sa tla, Bik - nanosi iznenadne udare drugoj strani. Naravno, simbolika ima "dva kraja na štapu" pa tako Uran može biti raketa koja se ispaljuje sa tla ( Bik ) i jednom se pojaviti kao antitenkovski ručni projektil, drugi put kao dalekometni višecijevni bacač, treći put kao protu - zračni raketni sistem, četvrti put kao raketa zemlja - zemlja, a ponajprije kao dron ( UR ) koji nadzire tlo ( Bik ) jerbo je pravovremeno prikupljanje informacija ključno svojstvo za djelovanje Urana u skladu sa njegovom mantrom ovdje i sada. ( Naravno, ako je nekome izmaknulo, recimo kako Uran jest zrakoplov i aerodrom u svom punom značenju dok bi njegov pad u Biku označavao prizemljene avione ili gorku činjenicu za Rusiju kako su oni daleko od zračne super sile, što i tijek rata u Ukrajini zorno potvrđuje. )  Zadnji ekvidistanc sa Uranom jest onaj gdje on stoji u orbisu egzaktnosti između Sunca i Marsa na 15°49' Ta. Simbolika je jasna: Uran tjera SO & MA na pojačano trošenje energije, na donošenje rizičnih odluka i potrebu za preuzimanjem vodstva nad drugima. S druge strane, SO & MA svojim djelovanjem, ustvari, nastoje izboriti najveću korist sebi ( Bik ) u kaotičnom vremenu ( Uran ). 

Ekvidistanci Plutonovog ulaska u znak Vodenjaka


      Osim Urana, promotrit ćemo i ostale bitne ekvidistance, s tim što pozicija Plutona ima prednost u odnosu na druge astrološke pokazatelje. Kao tzv viši oblik Marsa, Pluton u oba slučaja djeluje kvadratom na točku ekvidistanca, što konkretno donosi napad ( kvadrat ) kolektivnim nasiljem ( Pluton ). Pluton funkcionira primarno kao obrambeni faktor dok u lošem aspektu to čini "preventivno" ( čitaj: prvi napada jer "napad je najbolja obrana" ). Prvi promatrani ekvidistanc jest onaj između Marsa i Saturna na 0°26' Bika dok je drugi između Urana i Hirona na 0°44' Bika. Ovdje imamo "prstenasti ekvidistanc": MA / SA su u širem, a UR / CH u bližem ekvidistancu prema kvadratu sa Plutonom. Borba pod teškim okolnostima ( MA / SA ) u svojoj jezgri nosi solidarnost i želju za oslobađanjem svojih starih rana i boli, pri čemu biva iscjeliteljem za druge - Hiron može pomoći drugome, a sebi samom samo glasnim i jasnim iznošenjem vlastitih patnji - ( UR / CH ), čemu kao prepreka stoji kolektivna oružana sila ( PL u kvadratu ). Naravno, i Rusi i Ukrajinci imaju svoje "stare rane i boli", i jedni i drugi traže solidarnost i želju za oslobađanjem; obje strane svojim "primjerom" žele pomoći drugim političkim entitetima; i Rusija i Ukrajina spremne su na dugotrajnu borbu u teškim i opasnim materijalnim okolnostima. Kao rezultat svega, masovna ubijanja i vojnika i civila, "preventivno", ciljajući "iz zasjede" ( kvadrat ), povremeno ( kvadrat je aspekt jakog, ali izmjeničkog inteziteta i protoka vremena ) infarstrukturu ( Pluton ) - ceste, mostovi, željeznice, vodoopskrba, elektrosustav - sve što je na korist ljudima ( Pluton u znaku Vodenjaka, jednom od  ljudskih horoskopskih znakova u Zodijaku ).

      Od ostalih ekvidistanaca, uvijek je važno pogledati što je u "središtu Svjetala / života" pa ćemo krenuti prvo sa SO / MO - 14°29' Ar, što je "u dlaku" u egzaktnoj  konjukciji sa MA / PL - 14°31' Ar. Dakle, život ( SO & MO ) je blisko vezan za smrću, bilo da se stradava preizimanjem rizika ( MA ), bilo da smrt dolazi kao rezultat masovnog stradavanja ( PL ). Catch je u tome što na mjesto točke ekvidistanca stoji CH na 15°05' Ar, iz čega zaključujemo kako i doslovno svi trpe: i oni koji žele život, i oni koji su na rubu smrti. Ovo nas navodi da usmjerimo pogled na Hiron, ali već "idući pogled" skače na Mjesec, čija pozicija na 26°22' Ovna je točka brojnih ekvidistanaca. Veza Mjeseca i Hirona nužno implicira brojne probleme za naciju / narodne mase, pri čemu na prvom mjestu možemo staviti egzistencijalnu bol ( CH u Ar ), tzv "pravo na postojanje", gdje su najviše ugroženi najslabiji ( djeca & starci, kao sinonim za Mjesec = početak i kraj života ), a u materijalnom smislu samo mjesto življenja ( MO = kuća, dom, selo, grad, domovina ). Naravno, Hiron u kombinaciji sa Mjesecom predstavlja izbjeglice jer on je, u astrološkoj simbolici, nalik Uranu kada želimo označiti imigranta ili astrologa. Krenimo redom: CH / Juno - 25°55' Ar 0° MO 26°22' Ar = Ukrajinci su "idealne izbjeglice" jer su spremni u novoj sredini, u novom domu, krenut ispočetka; CH /VE - 26°29' Ar 0° MO 26°26' Ar = žene izbjeglice iz ratom pogođene Ukrajine su "ratnice" u stvaranju novog doma daleko od rodne kuće; JU / NN - 26°29' Ar - 0° MO 26°29' Ar = kako je ovaj ekvidistanc u minut egzaktan sa onim između CH & VE, to zaključujemo kako će žene iz Ukrajine imati pomoć svake vrste u inozemstvu, kao i potencijalni budući rast njihove etničke zajednice u drugim državama; JU / Juno - 26°55' Ar 0° MO 26°26' Ar = ako je Europa idealna "žena za udaju" svim izbjeglicama svijeta ( poradi velikih socijalnih i materijalnih prava i zaštite ), za Ukrajince je to Njemačka ( sva tri faktora u ekvidistancu su u znaku Ovna, znaka u kojem je i Njemačka ) jer i sposobnost za integraciju u njemačko društvo prosječnog Ukrajinca / ke je višestruko veća negoli izbjeglice sa Bliskog istoka, Afrike ili Azije ( da se ne lažemo, kako ekvidistanci govore o "uzajamnom odnosu / djelovanju", to označava i spremnost Nijemaca da prihvate Ukrajince radije negoli neke "druge" izbjeglice ). Slijedeća točka ekvidistanca ustvari je konjukcija dvaju različitih planetarnih ekvidistanaca ( iako blizu pozicije Mjeseca, "tehnički" je izvan orbisa 1° pa bi značenje bilo izvan neposredne sudbine kao takve, ali zbog blizine zasigurno prima utjecaj "sudbine na koju se ne može utjecati" = MO ): JU / VE - 27°29' Ar i ME / UR - 27°32' Ar = ME & UR su "širi" ekvidistanc dok su JU / VE "uži" ekvidistanc; energija se jače manifestira ako su planete zbijenije pa je u tom kontekstu JU / VE više eksponiran ( bogatstvo - duhovno i materijalno, naklonost žena, religioznih i osoba iz višeg sloja društva; talenti na različitim životnim područjima, ponajprije na umjetničkom planu te "nos" za investicije koje će se oploditi u budućnosti ); ipak, JU / VE su dio "oblaka" UR / ME, a koji simboliziraju nervnu napetost, brzinu misli, komunikaciju uporabom tehnologije, kreativno radoholičarstvo ( ilitiga "nedostatak" dosade ), genijalne ideje kao nus - pojava korištenja slobodne volje; ukratko, neposredna sudbina koja se svih tiče ( Mjesec ) u ovom je trnutku rat Rusije protiv Ukrajine, a ono što iz toga slijedi, između ostalog, jest mogućnost velikog bogatstva za neke, a kao dio šire pojave - trgovine ( ME ) tehnologijom ( UR ) ili uporabe tehnoloških dostignuća ( UR ) od strane običnih ljudi ( ME ), na dnevnoj razini ( ME ). Naredni ekvidistanci kao zajedničku nit u sebi imaju - Merkur. Njega vezujemo uz djecu, mlađe obrazovane ljude, kraća ( poslovna ) putovanja i ono najvažnije - informacije. Prvi promatrani ekvidistanc iz tog niza jest CH / SO - 8°50' Ar 0° ME 8°42' Ar = povrijeđeni autoritet ili rane boli od strane autoriteta u središtu imaju vijest; ona se manifestira kao dio slobodne volje i odluka da se stare rane javno iznesu; naravno, opasni ( Škorpionov ! ) 8° inklinira podsvjesnu želju za kontrolom, što može označavati borbu vijestima, gdje informacije se sukobljavaju sa dezinformacijama u jakim intezivnim amplitudama ( "ja crno, ti bijelo!" i obratno ). Drugi promatrani ekvidistanc je ME / MO - 17°31' Ar 0° JU 17°05' Ar = zaštita ( MO ) djece ( ME ), pokreti ( ME ) masa ( MO ), informacije ( ME ) o neposrednoj životnoj stvarnosti ( MO ) kao svoju ishodišnu točku imaju težnju ( Aries ) za pravdom, istinom, pomoći bogatih, sa jakom religioznom sviješću ( na deklarativnoj razini, a strastvenih uvjerenja = Aries ), što sve je u domeni Jupitera. Zadnji promatrani ekvidistanc u kojem ulogu ima Merkur jest NE / ME - 2°02' Ar 0° SO 2°36' Ar = javni autoriteti ( SO ) i vođe ( Aries ), u središtu su svih vijesti ( ME ) i obmana ( NE ); informacije ( ME ) putem medija ( NE ), a kroz usta javnog autoriteta ( SO u Ar ), mogu zvučiti ( ME ) nadahnjujuće ( NE ); ako krenemo od pretpostavke da na svijetu danas nema nekog jakog pjesnika - autoriteta, zaključujemo da političke vođe imaju idealnu poziciju za bavljenje svojim poslom kao prodavanjem ( ME = trgovina ) ideala ( NE ) - demokracija ili autoritativni sustav, liberalni globalizam ili regionalni savezi, klimatske promjene i otpori, odbačeni ( NE ) ljudi ( ME ) i vođa koji ih osvaja ( SO u Ar ). 

       Slijedi nam ekvidistanc koji uključuje čak pet planeta; čim je toliko planeta uključeno u ekvidistanc, nejasan je način djelovanja jer tranzitom ili progresijom se aktiviraju svi zajedno dok sama točka ekvidistanca na zadnjem stupnju Zodijaka dodatno sve planete čini nestabilnim, ali zato zahvalnim "materijalom" za prognoze. ( Ako se prisjetimo citata iz djela "The doors of pereception" - there are the things that are known and the things that aren't; in between are the doors - svaki 29° unutar Zodijaka su "vrata koja dijele poznati svijet od nepoznatog", pri čemu 29° Ribe imaju najmoćniju simboliku vrata, nalik  vratima raja ili pakla, ili ako ćemo se poslužiti literarnim motivima, jednom to mogu biti Sezamova vrata, a drugi put Pandorina kutija. ) Dakle, imamo MO / SA - 29°05' Pi = bolne spoznaje, strah i depresija, nisko samopouzdanje, učenje iz vlastitog iskustva, mukotrpan i težak početak u korelaciji su sa "krajem svijeta" ( zadnji stupanj Zodijaka ); naravno da svijet nakon rata u Ukrajini više neće biti isti i to stvara neizvjesnost, lutanja i nepromišljenost dok je jedino korisno sakupljanje svih mogućih iskustava, kako bi "vlastita koža" ( SA egzaltacijom u Libri je sinonim za vlast nad ljudskim oklopom zvanim koža ) bila što tvrđa i otpornija na udarce. Istodobno, tu je i SO / NE - 29°00' Pi = idealno "vrijeme" ( zadnji stupanj Zodijaka ) za proroke svih vrsta, od onih u politici, do onih u medijima ili umjetnosti; ustvari, najbolji način da se ove dvije nekompatibilne planetarne energije ( SO kao fiksna vatra & NE kao promjenjiva voda ) iskoriste jest vizionarstvo: Neptun je "svoj na svome" u mutnim i nejasnim morskim dubinama na 29° Ribe dok Sunce mora pronaći nadahnuće i "vidjeti ono što se običnim očima ne vidi", a to znači iskoristiti svo znanje ovoga svijeta iz kolektivno nesvjesnog ( Ribe, 12. kuća, Neptun ) kako bi se "stvorila slika" onoga što "stoji iza ugla" ( a "ugao" je prirodna točka proljetnog kardinalnog vrha na početku znaka Ovna; Ovan je početak stvaranja života, u ovom slučaju na tjelesnim osnovama dok egzaltacija Sunca u Ovnu i doslovno ima potrebu za ljudskim vizionarima koji su u stanju zamisliti, a potom i realizirati "početak novog života" ). Ovdje moramo razlikovati SO / NE kao "uži" ekvidistanc ( jače djeluje, ali s manjim dometom ) dok je MO / SA "širi" ekvidistanc ( slabije djeluje, ali je većeg raspona ). Svima njima se "pridružuje" MA na 29°03' Ge u kvadratu; MA pa još u kvadratu i na 29°, u ljudskom znaku koji donosi odluke ( Gemini ), slika je ubojice - assasina ( MA na 29° ima istu simboliku kao i kad je retrogradan ili kada je u 12. kući ); kako Mars ima i simboliku metka, to njegovo djelovanje u kvadratu na točku ekvidistanca, za preostale četiri planete postaje prijetnja sigurnosti i strah kako ih "negdje iza ugla ( nepoznato mjesto = 12. kuća ), čeka njihov metak ( Mars )".

     Završimo temu sa ekvidistancima primjerima u kojima glavnu rolu ima Neptun. Kao prvi, uzmimo ekvidistanc signifikatora stupnja svake civilizacije ( duhovno = Jupiter ; materijalno = Saturn ): JU / SA - 24°27' Pi 0° NE 25°24' Pi = ako Neptun, za razliku od Jupitera, uzmemo kao Boga u mističnom smislu ( dok bi JU bio Bog u kontekstu institucije ), ako bi JU bio svijet satkan na pravilima, NE je svijet u kojem se pravila izigravaju - svijet u cjelini, i civilizacija koju baštini, u slijepoj je ulici ( NE kao analogija za 12. kuću ); osim razočarenja stvarnošću, stvarnog ili hinjenog, stvari se nužno "vraćaju na početak" ( Riba koja se vraća sa točke mrijestilišta ka moru ), a svaki početak je - Ovan; ali, kako nikad noga dvaput ne ugazi u istu vodu, tako ni novi početak simboliziran Ovnom nije potpuno vraćanje na staro; ovo je idealno vrijeme za stvaranje "medijske slike" ( NE u svom središtu ) kao točke iz koje stupanj civilizacije ide dalje, ka napretku ili urušavanju; emotivni porivi mogu biti preveliki utezi za racionalno poimanje svijeta ( JU & SA ), kao i snažna podrška, a sve u kontekstu "gledanja" na čašu koja je dopola puna ili prazna. Naredni je ujedno i posljednji promatrani ekvidistanc: MO / Pars Fortune - 25°46' Ge 90° NE 25°24' Pi = sreća kao "rezultat međuodnosa" tri najvažnija horoskopska pokazatelja ( SO, MO & ASC ), u suoodnosu sa MO ( kojeg ovdje tumačimo kao obitelj, domovinu i narod u cjelini ), u temeljnom je sukobu ( kvadrat ) sa "nadom svijeta" ( Neptun u Ribi ) ili medijskom prezentacijom onoga čemu se ponetko nada i u što vjeruje; the point is da je svijet već poodavno u Trećem svjetskom ratu, a koji je karakterno najsličniji onom Prvom, koji je započeo kao nekoliko različitih ratova na različitim područjima, sa jasnim saveznicima i neprijateljima između sebe te brojnim neutralnim državama; rat je nazvan Velikim ratom, a tek s pojavom Drugog svjetskog rata, tzv Veliki rat je dobio današnji naziv - Prvi svjestki rat; ergo, ako itko preživi sadašnji Treći svjestki rat, tek po njegovom okončanju ovo sadašnje vrijeme će dobiti svoju "potpunu kvalifikaciju", a dotad svi koji bi htjeli "da rata ne bude" žive u teškoj zabludi ( Neptun u kvadratu ) jer se rat uvijek realizira kao način pokušaja prevazilaženja svih dotadašnjih nepremostivih razlika između suprotstavljenjih strana; što su početne pozicije suprotnije, to je teže doći do ikakvog kompromisa pa je rat sredstvo da se, ovisno na koju stranu ratna sreća pretegne, dođe do realnog ( čitaj: održivog ) kompromisa jerbo svaki "truli kompromis" ( kao matematički rezultat dijametralno suprotstavljenih stajališta ) stvara neučinkoviti mir ( čitaj: pogledaj na što liči današnja BiH, ako želiš shvatiti značenje mira "pod svaku cijenu"), i kao takav često je uzročnik nekog budućeg rata; danas je i vrapcima na grani jasno da se rat između Amerike i Kine neće moći izbjeći u budućnosti ( u teoriji bi to bilo moguće jedino kada bi se dva "šerifa" dogovorila o podjeli cijelog svijeta, gdje se lokalni i regionalni "šerifi" ne bi o ničemu pitali ), s tom razlikom da se rat više ne vodi samo oružjem ( ipak je čovječanstvo evoluiralo u međuvremenu ! ), pa zaključujemo kako je rat u Ukrajini tek početak brojnih drugih svjetskih sukoba, većeg ili manjeg inteziteta; jer, ne zaboravimo, "razočarani Neptun", onaj koji je "slijepo vjerovao", kada doživi izdaju ( a nikad te ne izdaju neprijatelji već bliske osobe / entiteti i oni koje obično nazivamo prijateljima ), ni sam više neće prezati od nikakvih trikova, varki i zabijanja "noža u leđa" ( svaka sličnost sa američkim "dopuštanjem" Japancima da napadnu Pearl Hrabour, što je desetljećima bila strogo čuvana tajna, kako bi establišment dobio "bjanko ček" od naroda da se Amerika uključi u rat, i više je nego u korelaciji sa sadašnjom američkom politikom tipa empire strikes back ).

      ( Napomena: iako pozicije Točke sreće i Vertexa ovdje se mogu uzimati u obzir samo za London i UK u državnom smislu, koristili smo ih kao sredstvo lakšeg opisivanja "šire slike" Plutonovog ulaska u znak Vodenjaka. ) 


                                                                  ANTISCIJE I KONTRASCIJE

       Kao zadnju temu koju ćemo obraditi prilikom ulaska Plutona u znak Vodenjaka, u nedostatku jačih astroloških pokazatelja - aplikacijski aspekti vladara Urana - pored ekvidistanaca, nužno je svrnuti pogled na antiscije i kontrascije. Njih vezujemo uz skrivene, podsvjesne motive i namjere, a najčešće nam opisuju odnose između roditelja i djece te općenito genetsko nasljedstvo. ( Umjesto "djece" ovdje čitamo: veći i manji politički entiteti. ) Kako u "običnom" horoskopu pitanja predaka, roditelja, sadašnjih supružnika i svih budućih pokoljenja kojima će oni biti roditelji, potom roditelji roditelja itd., vezujemo uz vrhove kardinalnih kuća, to nam u astrologiji simboliziraju točke solsticija ( Rak i Jarac, najduži dan i najduža noć ) i ekvinocija ( Ovan i Vaga, dnevna ravnodnevnica istovjetna noćnoj ). Svaki horoskopski stupanj unutar Zodijaka ima, dakle, dvije "osjetljive" pozicije, s kojima je povezan "nevidljivim nitima", a ishodište im je u dubokim i nesvjesnim područjima bića. Na primjer, ako je Mars na 9° Strijelca, njegova je antiscija na 21° Jarca jer je točka solsticija na 0° Jarca točka kojoj gravitira Mars na 9° Strijelca. Onoliko stupnjeva koliko je bilo potrebno Marsu da bude "u vezi" sa točkom solsticija, toliko isto stupnjeva u suprotnom smjeru od točke solsticija se nalazi Marsova duboko potisnuta namjera i motiv. Istodobno, suprotno od točke antiscije, na 21° Raka se za Mars nalazi njegova točka kontrascije. Ta točka predstavlja isto tako podvjesni motiv i namjeru za uravnoteženjem sa drugima. Ergo, "stvar" funkcionira tako da se prvo aktivira veza sa prošlošću ( Rak / Jarac ) - svi stupnjevi horoskopa se prvo usmjeravaju prema 0° Raka ili 0° Jarca - a potom slijedi sadašnjost ( Ovan / Vaga ) - svi stupnjevi horoskopa se računaju u odnosu ka 0° Ovna ili 0° Vage. Važno je napomenuti da se ovdje računaju samo "puni stupnjevi", a vrijednosti se zaokružuju na prvi slijedeći stupanj pa bi tako gore navedeni Mars na 9°22' Sg ustvari bio na 10° Strijelca. Antiscija bi bila na 20°38' Cp, ali je zaokružujemo na 21° Jarca, kao i 20°38' Ca, gdje kontrasciju računamo kao 21° Raka. Naravno, funkcioniraju "nevidljivi kontakti" samo na istom stupnju konjukcije ili opozicije.

Antiscije i Konrascije


        Ovaj tekst će se baviti antiscijama / kontrascijama samo važnijih planeta - u kontekstu Plutonovog ulaska u Vodenjaka - a to su Pluton, Uran, Saturn i oba Svjetla. Plutonova pozicija, čim je "ugazio nogom" na 0° jest na 1° Vodenjaka, što znači da mu je antiscija na 30° Škorpiona, a kontrascija na 30° Bika. Na 29°57' Sc je ekvidistanc Plutona i Ceres, što je stupanj Plutonove antiscije. Ergo, hrana ( Ceres ) kao moć ( Pluton ) u podsvjesnoj je vezi sa samim Plutonom i čini ga "osjetljivim" na logističku moć hrane jerbo gladan vojnik ili civil bježi tamo gdje hrane ima. Uran je pozicioniran na 17° Bika, što označava posebnu osjetljivost / slabost na točki 14° Lava ( antiscija ) i 14° Vodenjaka ( kontrascija ). Uranova kontrascija bi bila u konjukciji sa ekvidistancom ME / Vx - 13°24' Aq, ali kako Vertex ovdje ima važnost jedino za London & United Kingdom u cjelini, to zaključujemo kako neka sudbinska odluka ili događaj vezan za komunikaciju / transport / mlade ljude / potpisivanje ugovora ticat će se prvenstveno Britanskog otočja, a sve u kontekstu Urana u Biku, "slijepog" za išta što dopire dalje od vlastitog nosa ili trbuha. Sekundarni vladar Vodenjaka, Saturn, pozicijom na 2° Ribe, svoju antisciju ima na 29° Vage dok mu je kontrascija na 29° Ovna. To je stupanj na kojem je točka ekvidistanca između VE / Vesta - 28°40' Ar. Ovdje imamo žene / djevojke ( VE ) kao čuvarice vatre svog doma, što je ženska verzija onoga koji je dovoljan sam sebi ( najčešće ih participiramo kao pametne žene, posebice za matematiku ili druge ekonomske parametre jerbo to je "žensko oružje" za borbu u "muškom svijetu", u kojem ženski spol ima tjelesni hendikep naspram muškarca, ali ne i intelektualni ), čime stvaraju slabost za institucije ( Saturn ) koje najradije djeluju u miru, tišini i izolaciji ( Ribe ). Pojednostavljeno, dok muškarci ratuju, žena postaje i faktički vladar sva četiri zida kuće, što joj daje veću ulogu u društvu, a samim time i odgovornost. Muško Svjetlo, SO, nalazi se na 3° Ovna; antiscija na 28° Djevice i kontrascija na 28° Ribe nemaju nikakve podsvjesne motive i namjere prema drugim astrološkim činiteljima. Mjesec na 27° Ovna, sa svojom antiscijom ( 4° Djevice ) i kontrascijom ( 4° Ribe ) također ne stvara nikakvu skrivenu vezu, ali ćemo ovdje navesti jedan primjer situacije kada "na prvi pogled" se čini da ne postoji utjecaj sa strane dok njega u stvarnosti ima. Dakle, na 3°28' (4°) Blizanaca imamo ekvidistanc MA / VE. Ta točka ekvidistanca nije u aspektu sa MO 26°22' (27°) Ar, ali jest u kvadratu prema antisciji ( 3°38' Vi = 4° ) i kontrasciji ( 3°38' Pi = 4° ). Nadalje, točka ekvidistanca MA / VE svoju antisciju ima na 26°32' Ca (27° ), a kontrasciju na 26°32' Cp (27°). Ovo možemo opisati kao životni proces gdje izvor života ( MO 27° Ar ) postaje rijeka ponornica ( antiscije i kontrascije ), pri čemu nailazi na druge podzemne vode ( ekvidistanc u kvadratu na antisciju i kontrasciju ), da bi rijeka opet izbila na površinu, ojačana novopridošlom podzemnom ( podsvijest ! ) vodenom snagom ( točke antiscije i kontrascije ekvidistanca Marsa i Venere, stvaraju egzaktan kardinalni T - kvadrat ( pokretač ! ) prema samom Mjesecu na 27° Ovna ). Ovaj zadnji primjer mogli bi prikazati i na način kako oko ( osjetilo koje prima 70% svih informacija te kao takvo simbolizira središnju planetu Sunce ), osim što u njega imamo najveće povjerenje u odnosu na druga osjetila, prvo je koje će nas "prevariti" ( upravo iz razloga što se u njega previše uzdamo ). Ergo, svijest ( oko = Sunce ) je kao svjetlo i kao takvo je primarno za život dok noć predstavlja "niži dio bića", ono koje živi u nesvjesnom, a koje se dalje račva u podvijest i snove. Ili još plastičnije, muškarac je glava ( Sunce, svijest ), a žena vrat na kojem glava stoji ( Mjesec, nesvjesno ).


                                                                ZAKLJUČAK

       Već je rečeno kako u nedostatku aplikacijskih aspekata Urana, main rulera Vodenjaka, koji bi nam ponajviše odgovorili na upit što nas čeka ulaskom Plutona u znak Vodenjaka, veći naglasak je stavljen na skrivene ili uspavane aspektne utjecaje ( ekvidistanci, antiscije i kontrascije ). Ono što ne smijemo smetnuti sa uma jest da je ovo tek prvi ulazak Plutona u Vodenjaka - još dva će biti dogodine - pa izostanak jačih astroloških pokazatelja možemo opisati i kao prvi se mačići u vodu bacaju. Stoga ćemo reći pokoju rečenicu o općoj horoskopskoj slici Plutona na 0°00' Vodenjaka 23. ožujka 2023.

        Krenimo od Svjetala. Mjesec je u fazi rasta, što je svakako dobro za sve aktivnosti koje tijekom vremena trebaju dostići svoj puni doseg. Razmak je 23°46', otprilike na pola puta do prve četvrti ( koja simbolizira "sijanje života" ), što znači da se situacija tek "akumulira" za buduće događaje. Sve su planete stisnute unutar inkonjukcije, sa Marsom i Plutonom na početku i kraju ( što predstavlja simboličnu sliku u kojoj s Marsom sve započinje, a u Plutonu umire ili se transformira ). Inkonjukcija predstavlja frustraciju i unutarnji nemir; s MA & PL to je nagon za preživljavanjem. Dakle, ono što je netom započeto, a tiče se svih ( SO & MO u fazi odvajanja između Mlađaka i prve četvrti ), ograničeno je na "sadržaje" kojima Mars i Pluton određuju smjer. ( Mjesec kao indikator neposredne stvarnosti, u aplikacijskom je aspektu i sa Marsom - u dobrom aspektu daje hrabrost i izvlačenje iz opasnih situacija - i sa Plutonom - u lošem aspektu donosi masovna stradavanja. ) Dvije ženske planete ( VE & NE ) su u ženskim središtima ( Taurus & Pisces ), muško Svjetlo ( SO ) je egzaltirano ( Aries ) dok je vladar Plutona, Uran, u znaku svog pada ( Taurus ). Ženska energija djeluje pozitivno ( s naglaskom na samozaštiti i milosrđu za druge ); muška autoritativna volja djeluje pokretački dok glavni vremenski trend ( Uran ) čini pojava nojeva sa glavama zabijenim u pijesak. ( Prevedeno: svi oni kojima je Uran jedan od vladara ili je na istaknutom mjestu vrha kardinalne kuće, a nije idealno postavljen kroz aspekte  - posebice prema Svjetlima - i dostojanstva, izokreće svoje prirodno svojstvo u negativne oblike. ) Sa dvije planete zastupljeni su zemljani, zračni i vodeni element dok vatreni ima četiri. Kako su oba Svjetla vatrena, u početnoj fazi rasta, u znaku kardinalne vatre, sa svim planetama zbijenim unutar 149°57', možemo zaključiti kako svjedočimo nečem novom, čije će prave razmjere pokazati tek vrijeme ispred nas. Vatra primarnog tipa označava akciju, vođenje drugih, sa Jupiterom u Ovnu to je i ekspanzivno širenje. Osim egzaktnog aspekta između Marsa i Plutona ( 150° ) o kojem je već dovoljno rečeno, možemo još spomenuti egzaktan trigon između Merkura ( 8°42' Ar ) i Lilith ( 8°17' Le ), a kojeg u kontekstu aspekta na 8° možemo opisati gebelsovskom retorikom "kako cilj propagande nije da bude inteligentna već učinkovita". ( Joseph Goebbels, jedan od najbližih Hitlerovih suradnika, ima MC na 8°02' Ovna dok je Mars na 13°33' Škorpiona u egzaktno - aplikacijskoj inkonjukciji prema retro Plutonu na 14°22' Blizanaca; the point is kako je glavni propagandist nacizma imao JU, ME i SA na nultom stupnju ( JU 0°26' Li; ME 0°51' Sc; SA 0°14' Sg ), gdje je Merkur ekvidistanc planetama koje predstavljaju društvo i civilizaciju ( JU & SA ) dok je istodobno vladar 3. kuće ( misli, namjere ) i 12. kuće ( u kontekstu 3. kuće: skriveni planovi i namjere prema drugima ); naravno, nulti stupanj simbolizira "početak početaka" pa tako svi današnji propagandisti imaju od koga učiti - 12. kuća predstavlja kolektivno nesvjesno i ono po čemu će nas drugi pamtiti pa tako svi uzimaju Goebbelsa kao "mjernu jedinicu" za propagandu ).


Natalna karta Josepha Goebbelsa


     Na drugom levelu egzistiranja, Uran u Biku možemo tumačiti kao "starijeg brata ( Uran ) koji nameće svoje vrijednosne sustave ( Bik )". A ako imamo starijeg brata, tko bi bio mlađi brat? U kontekstu Rusije, stariji brat gleda sebe, a mlađeg - Ukrajina - tek kao sekundarno biće, nedoraslo samostalnom donošenju ikakvih važnih odluka. U Aziji je to odnos Kine i Tajvana, a na Zapadu između Amerike i EU. Upravo preslikom ovih triju dominantnih stariji - mlađi brat odnosa, možemo dokučiti i na kojem je stupnju razvoja Uran kod "starije braće".

Ergo, svjetsko resetiranje, spomenuto na samom početku teksta, nije ništa drugo doli uvod u novi evolucijski ( Pluton ) napredak ( Vodenjak ). Ili, da se poslužimo internetskom terminologijom, ažuriranje postojećih postavki nužnost je kako ne bi pao cijeli sustav.