petak, 22. rujna 2023.

ALFRED HITCHCOCK - FILMSKI GENIJ 20. STOLJEĆA



                                     



 

                                                 UVOD 

 

        “Drama, to je život iz kojega su isključeni svi dosadni trenutci.” Možda bi upravo ove riječi Alfreda Hitchcocka ( 1899. - 1980. ) najbolje opisale njegovu filmsku umjetnost, koja ga svrstava u krug najvećih filmskih stvaratelja 20. stoljeća. U brojnim anketama upravo je njegovo ime na čelu liste najboljeg redatelja svih vremena, a film Vertigo / Vrtoglavica dugo godina je bio na drugom mjestu anketne tablice najboljih filmova – nakon neupitnog Citizen Kane / Građanin Kane , još jednog filmskog “himalajcaOrsona Wellesa – da bi naposlijetku 2012. Vertigo od strane Britanskog filmskog instituta  bio proglašen za najbolji film prošlog stoljeća. S druge strane, 9 Hitchcockovih filmova odabrano je 2021. za očuvanje u Nacionalnom filmskom registru SAD –a. Da bi “dramatičnost” društvenih priznanja za filmsko stvaralaštvo bilo “na visini”, spomenino kako je Hitchcock, za svoja 53 filma ( jednaki broj godina bio je u braku sa istom ženom ! ) u karijeri bio 46 puta nominiran za nagradu Oscar u raznim kategorijama, od čega je 6 njegovih filmova dobilo nagradu za film godine ( kipić za najbolji film preuzima producent ) dok je njegovih 5 nominacija za redatelja godine prošlo bez nagrade. Ipak, dobitnik je 43 različitih strukovnih nagrada, od čega možemo izdvojiti počasnog Oscara, dvostrukog ( za film i televiziju ) Walk of fame, kao i proglašenje vitezom britanskog kraljevstva u zadnjoj godini svog života ( tzv KBE ilitiga knight of the british empire ). 



Natalna karta  ALFRED HITCHCOCK



                                            

VIŠI TIP LAVA U KRATKIM CRTAMA 

 

            Hitchcock spada u skupinu naglašenih astroloških Lavova i to onih tzv višeg tipa. SO 20°08’ Le, ASC 3°57’ Le i VE 10°50’ Le opisuju naglašenost znaka dok dvostruki vladar Sunce, na vrhu rx 2. kuće, u dobrim aspektima pruža mogućnost Suncu da iz svojeg domicila maksimalno obasja svjetlom svijet i ljude oko sebe. Naravno, ova simbolika znaka Lava opisuje i pripadnost srednjoj društvenoj klasijerbo Lav / Sunce uvijek označava određenu sredinu / centar – s naglaskom da se osoba nastojipopeti naviše”, a kako bi “domet njezinog svjetlamogao doprijeti dalje. Ergo, od oca koji se bavio uhodanim poslom trgovca mješovitom robom ( vladar MC – a, Mars na 4°30’ Vage u rx 3. = trgovina mesom ili svim onim što drugima treba za tijelo, uključujući i vanjski izgled, po čemu se netko može bolje isticati pred drugima, u egzaktnom sekstilu sa Uranom na 4°00’ Strijelca u 5. kući; UR = novotarije, moderne stvari; Strijelac = skupa roba, dolazi iz inozemstva; 5. kuća = mjesta za zabavu ili gdje se okuplja veliki broj ljudi; trgovine na popularnim mjestima; Uran dolazi iz 7. kuće ( zajednički poslovi sa drugima ) i 8. kuće ( posao na kredit ); kako je konjukcija JU 3°22’ Sc 0° MO 3°59’ Sc iz rx 4. kuće ekvidistanc Marsu / Uranu, to zaključujemo kako je trgovački posao neka vrst nasljedstva, s bogatom tradicijom i znanjem, ali pod stalnim stresom jerbo se nužno stalno prilagođavati novim okolnostima; aspekt Marsa prema Neptunu iz rx 11., osim što je separirajući, prevelikog je orbisa da bi imao jači značaj, a u kontekstu trgovine označavao bi određene zablude i prevare od strane ljudi koji dolaze iz inozemstva te nude svoje proizvode ) do jednog od najboljih kreatora filmske umjetnosti u svijetu ( više od ijednog drugog astrološkog pokazatelja za ovo jest trigon Sunca u svojem najjačem znaku sa planetom koja svakome - pa tako i Hitchcocku - označava materijalne granice u životu; sretana okolnost je u tome što ovdje nije Hitch taj koji “postavlja granice” ( analogija bi bila trigon sa Saturnom u znaku svojeg pada, u Ovnu ) već u znaku u kojem Sunce ima svoj triplicitet, u “širokom svijetu”, koji obje ruke pruža svakoj ambicioznoj osobi sa dovoljno masla ( čitaj: sposobnosti ) - u znaku Strijelca ). Valja napomenuti kako Sunce ovdje ponajprije opisuje samog Hitcha, a ne njegovog oca ( osim u nužnoj psihološkoj razini ) i to iz dva razloga: ono je vladar ASC –a, a istodobno se nalazi u prvom kvadrantu ( 1., 2. i 3. kuća ), dijelu horoskopa koji opisuje razvojne mogućnosti pojedine osobe te s te strane daje naglasak na prvu polovicu života kao onu gdje se “udaraju temelji” za ono što će uslijediti u drugoj polovici. No, s druge strane, kao vladar ASC – a pa još u svojem središtu, Sunce simbolizira i sve ono najbolje što je mogaopokupiti od oca” te ugraditi u svoj karakter ( ASC ).  



Ekvidistance  ALFRED HITCHCOCK




                                                      PSIHOLOŠKO NASLJEĐE, OBITELJ, ŠKOLOVANJE  

 

        Zagrebemo li malo dublje po površini Hitchova lika, uvidjet ćemo da na njegov karakter, osim Sunca, ali i Venere ( 7° orbisa od vrha ASC u 1. kući ), djeluju i MA ( 60° prema ASC ), JU / MO ( 90° prema ASC ) te UR ( 120° prema ASC ). Kako Mars s jedne strane opisuje oca ( vladar 10. ), a s druge Hitchovu kreativnu osobnost ( vladar 5. ), to možemo zaključiti kako je slavni redatelj očevu urođenu vještinu / znanje za prodajom trgovačke robe ( MA u Vagi uvijek u sebi nosi crtu određenog zavođenja ), prenio u svoj život kao spsosobnost isticanja sebe u prvi plan po pitanju stvaranja filmova. Osim popularnog pojavljivanja u vlastitim filmovima u tzv  cameo ulogama, Hitch je bio među rijetkima koji su se uspjeli nametnuti velikim filmskim studijima kao autor kojem se filmovi neće prekrajatikako kome prne”.  


     Konjunkcija JU & MO u 4. kući u Škorpionu ima slojevito značenje. S jedne strane opisuju život u Americi ( vladari 9. i 12. kuće u 4. kući ), gdje Hitch združuje ( konjukcija ) stari dom ( MO = britansko državljanstvo ) s novim ( JU = američko državljanstvo ), na način da se kao osoba transformira ( Škorpion ). Naravno, Škorpion simbolizira i prislu, situaciju iliili ( u Ameriku se preseljuje u sami osvit WW II 1939. ), ali i nešto što se “vuče iz prošlosti”. To nešto jest irsko porijeklo po oba roditelja, kao i pripadnost katoličkoj religiji. Ako znamo da je biti Irac, pa još i katolik ,u Britaniji nalik osobi koja u život kreće sa utegom na nogama, to u sudbini Hitchovih predaka ( 4. kuća ), oslikava se i njegova buduća sudbina u Americi. Pa povijest piše kako je pripadnikniže vrste” ono najbolje što je Britanija dala u filmskoj umjetnosti dok je, kao Britanac, došao u Ameriku snimiti ponajbolje filmove svog vremena. Metaforički, znamo da su Engleziizmislilinogomet i da se u Premiershipu danas vrti najviše novca u nogometnom svijetu, ali isto tako znamo da je “najnogometnija nacijana svijetu Brazil te da upravo brazilski nogometaši, bez obzira na trenutne međunarodne nacionalne (ne)uspjehe, imaju najveći sportski trade mark u nogometnom biznisu. Prevedeno: alat britanski, radnik brazilski. U kontekstu Hitcha: filmska industrija američka, stvaralačka snaga iz cijelog svijeta ( u ono vrijeme to se odnosilo prvenstveno na Britaniju i ostatak Europe ). Još plastičnije: kao katolik irskih korijena, uspio je postati netko i nešto u Britaniji, a jednako tako, kao Britanac u Americi, zadržao je oba državljanstva, iako bi prešaltavanje u čistiamerički narativkarijeru činilo mnogo komfornijom 


     Uran iz 5. kuće u trigonu na ASC obično daje malo ili nimalo djece ( jedna kćer iz jednog braka ), ali s druge strane daje ogromnu kreativnost u djelovanju. Kako je aspekt egzaktan, to je kreativnost veća. Uran dolazi iz 7. kuće pa s te strane simbolizira Hitchovu suprugu Almu Reville, osobu koju je upoznao na radnom mjestu, a koja je sudjelovala kao scenaristkinja na nekoliko njegovih filmova ( uglavnom u ranijem dijelu filmske karijere ). No, Uran dolazi i iz 8. kuće, a to je pozicija koja škodi djetetu ( zbog seksa ) ili seks trpi zbog djece. Kako ovaj Uran istodobno je i osobni Hitchov signifikator za smrt, to svaka smrt ili rat, u konačnici, donese dobro samom Hitchcocku. Ako uzmemo Saturn za vladara 7. i 8. kuće, to vidimo da poradi trigona sa vladarom 1. i 2. kuće ( Hitch kao osoba i njegovi talenti, sposobnost za zaradu, sustav osobnih vrijednosti ), zaključujemo kako u materijalnom svijetu Alfred Hitchcock je neupitni autoritet u odnosima s drugima kao i to da se dobro oporavlja, a iz opasnosti izlazi kao pobjednik ( s vremenskim odmakom i posve zasluženo jer upravo takve nagrade i jesu u domeni Saturna ). 


ALFRED HITCHCOCK & ALMA REVILLE, vjenčanje 2. prosinca 1926. ( Brompton Oratory, London )


                    No, još uvijek nismo astrološki objasnili where’s the catch u stvaranju filmske napetosti, do pojave Hitchcocka minorne pojave u osvajanju publike, ali i stručne kritike diljem svijeta. Odgovori se, naravno, kriju u formativnim godinama života: dakle, djetinjstvo i tinejdžersko razdoblje. 

 

      Mars u 3. kući često označava um usmjeren na kriminal ili općenito na opasnost. U znaku svog muškog izgona – Vagi – intelekt se više bavi vidljivim i površnim  stvarima, što bi u kontekstu kriminala i opasnosti mogle biti priče s tom tematikom. Egzaktan sekstil sa Uranom bi ukazivao na uzbudljive priče, neobičnih zapleta i još neočekivanijih raspleta. Vladar Marsa, pak, VE je na 10°50’ Le, 1. kuća, što znači da Hitch tog Marsa nosi u sebi, dio je njegovog karakternog bića. To nešto u sebi za Hitcha je pod udarom demonskih sila – VE je u kvadratu sa ekvidistancom MA / SA 10°48’ Sc – ali se još jače manifestira kao prisilnopodsvjesna snaga, koja funkcionira kao obrambeni nagon te instinkt za samoodržavanjem: VE je u konjukciji sa ekvidistancom MA / PL 10°29’ Le. Kako narav Venere ( “ljepota Života” ) nije u skladu sa tri najgora astrološkazločinca( MA, SA & PL ), to zaključujemo da Hitchov osjećaj za lijepo ( VE ) trajno je kontaminiran dubokim i nesvjesnim porivima straha i mržnje. Ergo, ni sama umjetnostona koja se “javno pokazuje( VE u Lavu ) - kod Hitcha ne može biti drugačija doli ona koja kao motiv u sebi ima strah, opsesiju, osvetu ili mržnju. U konačnici, cijeluproblematiku” Marsa u 3. kući i lošem dostojanstvu, Hitch je “popeglaosvojevrsnim voajerizmom u svojim filmovima, gdje kao najmarkantnije primjere možemo izdvojiti Stražnji prozor , Psiho i Marnie( Naravno, filmski radnici će to nazvati kameromkoja šeta, a potom dugo, nepomično gleda očima samog gledatelja”, a astrolog će reći kako je “izvukao najbolje iz automobila u kojeg je sjeo na vožnju života.” ) 


    Što je Hitchu u glavi prevažno je pitanje da bi se “zadovoljilisamo sa promatranjem Marsa u 3. kući pa ćemo to proširiti na cijelu kuću. Kao prvo, rx MA 4°30’ Li u egzaktnom je kvadratu sa ekvidistancom Sunca / Točke sreće na 5°06’ Ca, vrh rx 12. kuće ( kino dvorane ), što je u konjukciji sa američkim rx JU na 5°48’ Ca. Nadalje, na 4°28’ Ca je točka ekvidistanca između Lilith / Točke sreće dok je sam Mars u bliskom aplikacijskom sekstilu prema CH na 6°51’ Sg, iz 5. kuće. Aspekt sa Hironom otkriva nam bol iz djetinjstva ( 60° = “popeglanouz suradnju sa drugima ), Lilith & Pars Fortune razotkrivaju kako seksualne anomalije ,uzdozu sreće”, pokreću na akciju uma ( kvadrat prema MA u 3. ) dok ista kombinacija Pars Fortune sa Suncem ukazuje nakikiriki na blagajnamauz uloženi trud krimi uma, ali, kako se vidi iz priloženog, i   prigušene animalne erotičnosti ( Vaga = seksualnost u “rukavicama” ). Ipak, ovdje je ponajvažnije stanje Merkura, vladara 3. kuće. U Djevici je izuzetno metodičan i praktičan, ali ga retro stanje ( ME 1°09’(r) Vi ) psihološkivuče” u 12. kuću. Dobar aspekt prema oba vladara 9. kuće ( 60° NE 26°24’ Ge, 11.; 60° JU 3°22’ Sc ) opisuje nam um koji bolje radi što je udaljeniji od rodne kuće dok sekstil sa vladarom 12. kuće ( MO 3°59’ Sc ) opisuje Hitcha kao osobu koja u osami kino dvorane najbolje umije izraziti svoja duboko uznemirujuća i opsesivna emotivna stanja ( Mjesec na stupnju svog pada ). Naravno, ovo je aspekt koji ima izoštreno čulo za opasnost i razotkrivanje tajni ( dobar međusobni aspekt vladara 3. i 12. kuće ), što MO u Škorpionu diže na višu potenciju, a ME u Djevici zamota priču u celofan ispod kojeg se ne nazire baš ništa ( ako Hitch tako želi ! ) na prvi pogled. U kvadratu Merkura prema Uranu vidimo veliku nervnu napetost, sklonost tehničkim novotarijama, ali i nestalnost ( UR ) uma ( ME ). Ovo sve bio bi astrološki uvod na činjenicu da se Hitch užasavao policije, provalnika, mraka, gužvi i nedjelje ( ovo zadnje bio bi eufemizam za Crkvu, ali toga ćemo se dotaknuti malo kasnije ).The point is da se Hitch kao dijete jednom malo višezaigrao( UR iz 5. u kvadratu na retro ME ) pa je došao u policijsku stanicu sa pismom koje je, navodno, napisao njegov otac te mu rekao da ga odnese u policiju. Kako je dječja šala brzo razobličena, to je predstavnik zakona ( JU u obliku policije ) nakratko zatvorio Hitcha u pritvorsku ćeliju nekih 5 – 10 minuta ( ME u aspektu sa vladarom 12. kuće ), kao upozorenje da sapolicijom nema šale( MOJU ). Ovdje imamo ME u aspektu sa oba vladara 9. kuće ( Pisces = NE / JU ), kao onima koji tumače zakon, pri čemu kvadrat MO iz lošeg dostojanstva prema rx ASC duboko uznemiriva Hitchovu dječju dušu. Egzaktnost aspekta, naravno, daje trajno obilježje kroz život. 


      Kako “sve” u životu ima svoje “zašto”, ali i “zato”, policijska epizoda iz Hitchova djetinjstva se prelijeva i na njegovo srednjoškolsko razdoblje ( 5. kuća ), a ishodište ima u obiteljskom nasljeđu: djed po majci ( Emma Jane Hitchcock, rođena Wheelan, 1864. - 1942., blagajnica u obiteljskoj trgovini ) bio je irski policajac – pozornik. Ako je majka u muškom horoskopu 4. kuća, to je njezin otac četvrta kuća od nje – u ovom slučaju, to je 7. kuća Hitchova natala. Ergo, Uran & Saturn, kao vladari 7. kuće - a oba se nalaze u 5. kući - ovdje su signifikatori za Hitchova djeda. Ne postoje pisani dokazi ( ili ih ovaj autor nije uspio pronaći ) da se Hitch susretao sa djedom po majci osobno ili je “kontakt” ostvarivan samo po majčinim pričama, ali je svakako neki utjecaj postojao čim se mlađahni Hitch odlučio na ono pismo predato policiji. Ovdje imamo i samu simboliku Saturna kao onog koji predstavlja starije ljude ( ponajčešće muške, iako nije nužno; starije žene su najčešće simbolizirane Neptunom, iako ni to nije nužno pravilo svaki put ) dok Uran predstavlja još starije pretke i to one po kojima na sebe preuzimamo dio njihove  ekscentričnosti, ono po čemu su oni bili posebni, a što u današnjem svijetu se obično percipira kao genijalnost ili ludost. 


     Hitchov otac, William Edgar Hitchcock , 1862. - 1914. ( trgovac mješovitom robom, koji je posao naslijedio od oca Josepha, a koji se bavio i “zelenašenjem”  = separacijski kvadrat Marsa i Neptuna orbisa 8° ), naumio je svoje najmlađe dijete ( Hitch je imao starijeg brata William Daniela ( 1890. - 1943. ) te sestru Ellen Kathleen ( 1892. - 1979. ) školovati za inženjera, a prije toga ga je poslao 1910. na koledž Svetog Ignacija ( isusovačka gimnazija poznata po čvrstoj disciplini ), a što je bio “nastavak” na pohađanje samostanske škole Wode StreetSchool ( “škola za kćeri gospode i male dječake” ), prije početka osnovnoškolskog obrazovanja. Hitch je egzemplaran primjer kako Saturn u dobrom aspektu, bez obzira u kojoj se kući nalazi, može čovjeka nagraditi. Kasno, ali časno. I zasluženo. Po vlastitim riječima, Hitch je sebe smatrao među 4 – 5 najboljih učenika u razredu dok ga biograf Gene Adair smješta u skupinu “malo iznadprosječnih, ali nikako genijalnih učenika”. Nadalje, u jednom intervjuu je rekao kako su ga jezuiti naučili organizaciji, kontroli te donekle analizi. Od svih predmeta najviše je volio zemljopis ( SA u Strijelcu, 5. ), a to se poslije proširilo na vozne redove željeznice, podzemne i tramvaja ( ME 60° JU, MO ). Posebice se ponosio time da je napamet znao sve stanice na željezničkoj ruti Orient Expressa ( ME 90° UR = nekorisno znanje, ali samo na prvi pogled i za prosječne umove, što Hitch svakako nije bio ). Otuda potječe i njegov interes prema “brojevima”, koje je koristio kao čest motiv u svojim filmovima ( Merkur u Djevici, pa još retro, pa još vladar 3. kuće, većinski u dobrim aspektima je “intelektualna picajzla” epskih razmjera ). Ipak, da se ne lažemo, osim dobro stječenog znanja iz engleskog, francuskog, latinskog i vjeronauka, najvažnija lekcija iz isusovačke gimnazije bila je savladavanje straha i postizanje samokontrole. Naime, svaki katolički vjerski nauk uči moralu kako osim nagrade postoji i kazna te da je to osnova reda i hijerarhije u društvu ( SA iz 5. u trigonu prema SO na vrhu 2. ), što postaje i Hitchova osobna ( SO vladar ASC – a ) životna ( Lav ) vrijednost ( SO u 2. ). Ergo, kao kaznu – a ona je najčešće bila tjelesna jer katolički nauk uči da je “tijelo najkvarnije u čovjeku” - svećenici su koristili elastično, plosnato i tvrdo “sredstvo” poznato po nazivu ferula, a kojim se udaralo dječake po otvorenom dlanu. D point iz da je kazna dolazila tek na kraju dana, a da dječaci nisu znali dotad jesu li upisani u bilježnicu za kažnjavanje. To je bilo discipliniranje i uma i tijela na “entu potenciju” jer nitko ne želi biti kažnjen, a posebice ako ni ne znaš zbog čega. Naravno da je u svemu tome bilo i brojnih manipulacija, što bi nam opisao aspekt opozicije Saturna prema Plutonu,11. kuća, egzaktnog tipa, pa osim što oslikava “nešto iz prošlosti” gdje su mnogi stradavali, Alfred je naučio kako bi i on sam mogao manipulirati drugima. Lilith iz 1. kuće na 18°35’ Lava u “priču” ulazi sa brojnim aspektima ( konjukcija sa Suncem, sekstil sa Plutonom, trigon prema Saturnu, ali i prema Vertexu dok je aspekt ka Plutonu dodatno naglašen poradi njegove konjukcije sa prednatalnom Solarnom Eklipsom na 17°13’ Blizanaca ), što unosi temu seksualnosti u Hitchov život na složen način. Kako god, seksualnost u Hitchovim filmovima je stalno prisutna, ali na potisnut ili devijantan način. Nije poznato da je imao izvanbračne afere, a ni sam, po vlastitom priznanju, nije bio nešto zainteresiran za seks ( Lilit 120° Saturn, ali poradi konjukcije Lilit sa Suncem, što škodi zdravlju ili društvenoj reputaciji, razlozi mogu biti i osobni – Sunce kao vladar ASC ). Ako je nešto posebice dobro za Hitcha u svemu tome bilo, onda je to da mu je rx Juno na 14°23’ Sg u dometu konjukcije sa retro SA na 17°08’ Sg, što znači da njegova idealna žena ( Juno ) oblikovana je njegovim srednjoškolskim “iskustvom” u katoličkoj školi ( “nema seksa prije braka, nema rastave braka, a seks u braku “služi” samo za pravljenje djece, ne i za užitak” ), Retrogradnost Saturna, kao i činjenica da je znak Strijelca umetnut unutar 5. kuće, govori o svojevremenom ponavljanju nečega što postoji iz prošlosti ( Hitchovi roditelji zajedno su radili u vlastitoj trgovini, a njegova žena zajedno je radila s njim u filmskim studijima, tu ju je i upoznao dok “problematika” potencijalne pedofilije ili sklonosti istom spolu unutar katoličkih crkvenih krugova postoji od davnina te je svakako ostavilo nekog traga i na Alfreda ). Naravno, retro SA psihološki egzistira unutar 12. kuće ( kino dvorane ) dok umetnutost kuće opisuje i nešto skriveno, a što se tek naknadno počinje “pojavljivati pa tako glavni aspekt kojeg Saturn ima – trigon sa vladarom horoskopa, Suncem u svojem najjačem znaku – razotkriva nam i doslovno suštinu Hitchove kreativne umjetnosti ( SA u 5. ): materijalno – emotivna iskustva ( egzaktna opozicija SA 180° PL u umetnutim znakovima ) vjerno su prenesena na kino platna ( 12. ) dok sam vladar 12. ( MO ), odlazi / vraća se svojim korjienima ( MO u 4. ). Pri tome duševni život ( MO ) doživljava transformaciju ( Škorpion ), u čemu ima sreću  i podršku ( Jupiter u konjukciji sa Mjesecom ) koju je sam sebi izborio ( JU vladar umetnutog znaka iz 5. kuće ). Naravno, egzaktnost kvadrata Mjeseca prema horizontu ASC – DESC govori o određenom emotivnom striptizu dok Jupiter otvara brojne nove mogućnosti na poslovno – kreativnom planu. 




                                       OČEVA SMRT KAO PRVI VELIKI ZAOKRET U ŽIVOTU 


                                                            

    A onda su se “otvorila nebesa” za Hitcha. Krajem1914., 12. prosinca, zbog kroničnih problema sa plućima i akutnih sa bubrezima, u dobi od 52 godine umire Alfredov otac. Prva važna posljedica očeve teške bolesti i smrti koja je “bila na vidiku” jest napuštanje isusovačke gimnazije 25. srpnja ( tranzitno Sunce na rx ASC ) 1913. te upisivanje u državnu školu za inženjerstvo i navigaciju. Tu je diplomirao te postao crtač i dizajner reklama u telefonskoj tvrtki ( separacija ME(r) 90° UR ). Tu se njegov “zemljopisni interes” iz katoličke gimnazije proširio na cjelokupnu sferu svih dostupnih podataka o tadašnjem javnom prijevozu. Tu je započeo i njegovo zanimanje za fotografiju, što mu je bilo od koristi prilikom prvog posla u filmskoj industriji kao dizajnera naslovnica za nijeme filmove ( aplikacija ME(r) 60° NE ).  


( Napomena: razlika između separacijskog aspekta ME 90° UR i aplikacijskog ME(r) 60° NE jest u tome što prvi posao nije trajao cijeli život dok dizajniranje naslovnica filmova posao je kojim se Hitch bavio u svim svojim filmskim ostvarenjima – i ne samo naslovnicama – poradi čega i nije dozvoljavao producentsko prekrajanje svojih djela. Uostalom, kojem su to filmskom redatelju, najviše na svijetu, filmovi na velikom ekranu započinjali sa A ALFRED HITCHCOCK’S FILM... 


     Ergo, kad imaš u dobrom odnosu planete vladare 1. i 8. kuće ( SO 120° SA ), tada od svake smrti i općenito opasnih iskušenja koja dolaze “od drugih, izlaziš kao pobjednik, a to hoće reći da se penješ na veći level u životu. U Hitchovu slučaju, jerbo je riječ o planetama koje se vezuju za ambiciju i status u društvu, napredak je bio na individualnom planu, u kojem se etablirao kao snažnija ličnost od prethodne. Ovdje je ključan tranzit progresivnog Sunca, od 3°34’ Djevice na dan kad je napustio gimnaziju Svetog Ignacija , do 4°54’ Djevice na dan smrti oca. To je razdoblje djelovanja kvadrata između pr SO 90° rx UR. Kako natalni Saturn i Uran dobro stoje prema Suncu ili vrhu ASC – a kojem je Sunce vladar – negativne strane agresivnosti aspekta kvadrata između dvije planete koje apostrofiraju ljudsku i kozmičku volju, na Hitcha je djelovalo tako da je on sam napravio dramatične preokrete u svojoj sudbini. Taman na vrijeme da ulazak u zrele godine puberteta nadogradi sa više “svjetla” ( Sunce = vidljivi svijet ) naspram dotadašnjih iskustava apsorbiranja straha u katoličkoj školi. Btw, sudbonosnost očeve smrti na Hitchov život i to u pozitivnom smislu, otkriva nam i ekvidistanc Saturna ( 17°08’ Sg ) i North Nodea ( 27°57’ Sg ) na 21°52’ Sg, što je u konjukciji sa Vertexom na 21°04’ Sg; sve u 5. kući = sudbinski događaji i ljudi ( Vx ) u korelaciji su sa tvrdom sudbinom ( SA ) i kreativnim umjetničkim rastom ( NN u 5. kući ). 


       Zanimljivo će biti pogledati i ostale važne progresije planeta na dan očeve smrti, kao referentnog datuma za sudbinsko uzimanje života u svoje ruke. 



Natal & progresije 12. prosinca 1914.


    Prvo što upada u oči jest jest retro pr ME na 20°57’ Le i pr LI 20°18’ Le, oboje u egzakt konjukciji sa rx SO 20°08’ Le. Kako natalno Sunce ( u aspektima, dostojanstvu i kući ) stoji dobro, svaka progresivna promjena ustvari “kopa i traži” ono najdublje u Hitchu,što je njegova osnova bića ( SO vladar 1. kuće )  i životnih vrijednosti ( SO vladar 2. kuće ) koje ima. Ukratko -  dok nekome ne smrkne , drugome ne svane - Hitchcock nije nikakva iznimka po pitanju zakona 8. kuće. Da je kojim slučajem Hitchov otac poživio duge godine života, a Alfred ostao “ukopan” u ambijentu strogog katoličkog odgoja i obrazovanja, možemo samo pretpostaviti kakva bi mu bila sudbina. Vjerojatno ista kao i genijalcu iz malog Smiljana u Lici, da se nije ukinula Vojna krajina: bio bi no name, nitko i ništa za šire društvene krugove, a faca tek u lokalnim okvirima. Ovako, držeći se logike Paracelsiusa ( švicarski liječnik, astrolog, mistik i znanstvenik s kraja 15. i prve polovice 16. stoljeća ) kako svaki otrov u maloj dozi ( “ono što te ne ubije...” ) ustvari je lijek ( “...to te još više ojača” ), sugerira nam da je nekoliko godina Hitchovog školovanja u isusovačkoj gimnaziji, u metaforičkom smislu, bilo “tajno oružje” ( svako znanje istodobno je i oružje ), koje je vješto koristio u snimanju svojih filmova. Osim što je stupanj natalnog Sunca ( 20° Lava ) ono na koje su se “uspentrali” pr ME i pr LI, to je i stupanj ekvidistanca rx ME / rx VE na 20°59’ Le ( a kao “sateliti” Sunca u zodijačkom kretanju planeta, ME & VE su signifikatori za brojne talente i umjetničke sklonosti koje ljudski duh – simboliziran Suncem – u sebi ima ). Još jedan važni progresivni tranzit aktivirao je natalni ekvidistanc. Riječ je o pr VE 29°46’ Le, a koja je u konjukciji sa ekvidistancom rx JU / rx NE - 29°53’ Le. Ovdje imamo Veneru kao vladaricu 4. kuće ( dom, obitelj, majka ) i 11. kuće ( starija braća /sestre ), u rx 2. kući ( talenti, sposobnost za zaradu ), u kombinaciji sa JU & NE ( vladari 5. i 9. = kreativnost, zakoni, tečajevi, međunarodni poslovi ). Dakle, nakon očeve smrti, Alfred je započeo s poslom u telefonskoj kompaniji, a paralelno išao na večernje tečajeve iz povijesti umjetnosti, slikarstva, političkih znanonsti i ekonomije. Stariji brat je preuzeo vođenje obiteljskog biznisa dok je Hitch ostao živjeti solo sa majkom, praktički se brinući o njoj uzdržavajući je. Za kraj determiniranja ključnog zaokreta u Hitchovu životu ( odlazak u Ameriku je onaj drugi, ali kojeg ne bi bilo bez prvog ), pozabavimo se samim pr ASC. Na dan napuštanja katoličke gimnazije, pr ASC bio je na 13°39’ Le dok je vladar MC – a pr MA na 13°24’ Li, što je u konjukciji sa ekvidistancom rx SO / rx CH - 13°29’ Li. Datum očeve smrti imao je pr ASC 14°37’ Le - što je ujedno i konjukcija sa ekvidistancom rx VE / rx LI - 14°42’ Le – dok je pr MA bio na 14°18’ Li. Kvaka se sastoji u tome što Hitchova idealna žena, simbolizirana sa rx Juno na 14°23’ Sg, 5. kuća, biva “naciljana” očevom smrću ( pr ASC 120° rx Juno, pr MA 60° rx Juno ); pokreću se događaji jedan za drugim, “sami od sebe”, koji Alfreda vode do buduće žene Alme, a da on to ni ne zna jerbo je Strijelac u 5. kući umetnut znak ( Strijelac simbolizira budućnost dok sama umetnutost znaka označava skrivenu prošlost koja se postupno razotkriva). 


153 Cromwell Road, Kensington, London


       Koliko je Alma Reville  bila važna u životu Alfreda Hitchcocka, neka nam otkriju njegove vlastite riječi iz ožujka 1979. na dodjeli nagrade za životno djelo od strane Američkog filmskog instituta: “Molim za dopuštenje da poimence spomenem samo četiri osobe koje su mi pružile najviše naklonosti, zahvalnosti, ohrabrenja i stalne suradnje. Prva od njih četiri je filmska montažerka, druga je scenaristica, treća je majka moje kćeri Pat, a četvrta je vrsna kuharica koja čini čuda u domaćoj kuhinji. I zovu se Alma Reville. Da lijepa gospođica Reville nije prihvatila doživotni ugovor, bez drugih mogućnosti, kao ‘gospođa Alfreda Hitchcocka’ prije nekih 53 godine, gospodin Alfred Hitchcock bi večeras mogao biti u ovoj prostoriji. Ne za ovim stolom, nego kao jedan od sporijih konobara na katu. Svoju nagradu, kao i svoj život, dijelim s njom.” 



 

                            PRESELJENJE U AMERIKU – DRUGI VELIKI PREOKRET I ŽIVOTNA TRANSFORMACIJA



             Nakon što se 30’ - ih godina 20. stoljeća afirmirao u britanskim krugovima kao “najpotentniji” filmski stvaratelj, logični slijed događaja bio je “poziv u Ameriku”. U ljeto 1938. brodom  Queen Mary iz Southamptona odlazi preko bare te se u srpnju iste godine, u New Yorku, sastaje sa David O. Selznickom, filmskim producentom, scenaristom i direktorom filmskih studija ( RKO, MGM, Selznick International Pictures ), u to vrijeme jednim od najmoćnijih ljudi u Hollywoodu. Već naredne godine, zajedno sa obitelji, u ožujku 1939. se preselio se u Californiju, a u travnju potpisao sedmogodišnji ugovor sa Selznickom. Suradnja dva “filmska teškaša” nije bila nimalo laka ni za jednog od njih, ali je već prvim američkim filmom Rebecca, sa Laurence Olivierom i Joan Fontaine glavnim rolama, “skinut skalp” Oscara za najbolji film, čiju je nagradu preuzeo producent, jer to i jest producentska nagrada ( film je od 11 nominacija osvojio tek dva Oscara; uz onu najvažniju nagradu – film godine, “kipić” je podignut i u kategoriji za crno – bijelu konematografiju ). 


     Ovaj tekst se neće baviti astrološkom tematikom pojedinih filmova – osim u nekim iznimnim situacijama, koje su više ljudske, a manje filmske – pa tako možemo prijeći na sam čin preseljenja kao, kao svojevrsno “novo rođenje”. 



Natal & progresije 25. ožujka 1939.


         Već nam pozicija pr ASC 1°19’ Vi na dan dobivanja prve službene “američke adrese” u okrugu San Diega otkriva mnogo. Pr ASC je u konjukciji sa rx ME(r) 1°09’ Vi, vladarom natalne kuće preseljenja ( 3. ), a koja u kombinaciji sa vladarstvom nad rx 11. govori o donošenju odluka korištenjem slobodne volje, kao i pomoći od strane prijatelja. Natalni vladar 4. kuće - Venera – u progresijama je bila na 29°57’ Djevice, što znači da se Hitchcockovi nisu dugo zadržali u San Ysidrou: skorim ulaskom pr VE u znak Vage, Hitch dobija “dva doma”: prvi je ranč u planinama Santa Cruza, južno od San Josea, u Scotts Valleyu ( središnja California ), a drugi je bio kuća u engleskom stilu, na Bel Airu, L.A., gdje je bila “primarna adresa”. Istodobno, rx vladar MC –a, Mars, iz znaka lošeg dostojanstva ( Vaga ) prešao je kroz progresije u znak svojeg ženskog domicila, na 0°21’ Sc, zatvarajući sekstil prema rx ME i pr ASC. Naravno, jerbo je Hitch došao godinu ranije u Ameriku i sve vezano za karijeru dogovorio sa Selznickom, Mars je već u znaku Škorpiona, ali još uvijek na nultom stupnju = na početku svoje američke karijere. To nam potvrđuju i drugi signifikatori. Kao prvo, to je pozicija pr MC na 21°35’ Ta, što je u bliskom separacijskom kvadratu prema rx SO 20°08’ Le ( izazov za karijeru koji zahtjeva osobni veliki napor ), ali i konjukcijom sa rx Pars Fortune 20°06’ Ta, na samom vrhu rx 11. Kuće. Istovremeno, pr MC je u dohvatu egzaktnog kvadrata sa rx ekvidistancom VE / ME na 20°59’ Le ( osim što je Amerika bila izazov za njega kao osobu, bila je i za njegove intelektualno - umjetničke talente ). Nadalje, pr SO se nalazi na 28°31’ Vi dok je ekvidistanc dvaju natalnih svjetala SO / MO na 27°03’ Vi. Da sreću treba “isprovocirati” vlastitim djelovanjem otkriva nam pr ME 20°36’ Vi, kao već spomenuti vladar 3. i 11. kuće, u egzaktnom trigonom prema rx Pars Fortune na 20°06’ Ta.  



Natalna karta  DAVID O. SELZNICK


        Da je suradnja sa Davidom O. Selznickom bila sudbinski važna za Hitchovo “otkrivanje Amerike” otkriva nam - više od svih drugih - pozicija vrhova njegovih karidnalnih kuća ( orbisi između dva ASC – a su 5°, a između MC – ova 2° ). Postoje brojni napeti planetrani odnosi između njih dvojice, od kojih su neki i izuzetno potentni ( Selnickov rx SO 19°00’ Ta u kvadratima prema Hitchovoj “osovini” u Lavu, ali i u konjukciji na njegovu Točku sreće u Biku ). Ipak, kako je Selznick direktno kumovao Hitchovom dolasku u Ameriku, taj se catch vidi u egzaktnoj konjukciji Selznickova vladara ASC – a MO na 26°45’ Ge sa Hitchovim vladarom rx 9., Neptunom na 26°24’ Ge. Kako se konjukcija odvija na Hitchovom rx South Nodeu 27°57’ Ge, to suradnja nije potrajala vječno: “odradili” su što su imali jedan s drugim. 


DAVID O. SELZNICK


       Završimo pregled Hitchovih progresija na dan preseljenja u Ameriku sa još dva pokazatelja. Prvi je pozicija pr MO 29°04’ Ar koji ima dvojako značenje. Kao vladar rx 12. kuće, opisuje kuću u inozemstvu ( 4. kuća u odnosu na 9. kuću ) pa je to indikator skorog preseljenja iz San Ysidroa. Naravno, Mjesec sam po sebi je signifikator za kuću i obitelj, ali to ne znači da se netko preseljava čim mu se pr MO nađe na 29° nekog znaka već je to ponajčešće neka emotivno - psihološka promjena unutar doma. Drugo značenje ovog pr MO jest što Mjesec kao vladar rx 12. , a odlaskom u 10. iuću kroz progresije, simbolizira javno razotkrivanje ( 10. kuća ) nečeg što je dotad bilo skriveno očima javnosti ( 12. kuća ). Ako gurnemo u stranu simboliku “tajnih službi, tajnih društava” i tome slično i povežemo ovo u korelaciju sa Selznickom, tada 12. kuća simbolizira “tamu kinu dvorana”, a prelazak Mjeseca iz Ovna ( osoba koja se bori za svoje mjesto pod suncem ) u znak svoje egzaltacije, u Bika, možemo zaključiti kako za Hitcha slijedi plodonosnije razdoblje života na kino blagajnama. Drugi bitan astrološki pokazatelj jest pr JU na 9°42’ Sc, kao vladar njegove osobne kreativnosti ( 5. kuća ), ali i osnovni indikator inozemnog života, kao vladar – uz Neptun – rx 9. kuće. Kroz progresivni Jupiterov hod mogu se nazrijeti “sva blaga božja” kroz budući tranzit kvadrata prema rx VE na 10°50’ Le: povećane mogućnosti i talenti, donijet će veće prihode i slavu, ali i veće troškove. No, ono najvažnije za Hitcha bilo je, ustvari, odvajanje od majke ( ostala je u Engleskoj ) - VE vladar rx 4. - što je i djelovalo na njega kao red bull – daje ti krila. 



Solarni horoskop  1938. / 1939.


        Za dodatni pregled situacije oko preseljenja, “konzultirati” ćemo se sa solarnim horoskopom, a koji za 1938. – 1939., kao referentno mjesto, još uvijek uzima London. Kao i obično, uvijek počinjemo od ASC. U solaru on je na 22°26’ Sc, poduprt sa NN 22°20’ Sc, na samom vrhu rx 5. ( 22°34’ Sc ), govori nam samo jedno = umjetnički rast je te godine Hitchu bio “zapisan u zvijezdama” ( jerbo u natalu NN stoji također u 5. kući ). Jedan vladar sol ASC –a , Pluton, na 0°16’ Lava tek “udara temelje” novoj umjetničkoj karijeri ( u solaru pri kraju sol 8. kuće opisuje situaciju s kraja solarne godine dok je u natalu u “tehničkoj” 12. kući, ali u dohvatu djelovanja konjukcije sa rx ASC pa nam daje sliku osobe koja je na životnoj prekratnici, kojoj igra samo “ili - ili” ( na štitu ili pod njim ). Drugi vladar sol ASC – a, Mars na 13°53’ Le, mnogo “slikovitije” nam otkriva Hitchovu glavnu temu u solarnoj godini. Osim što je u sol 9. ( inozemstvo ), a u rx 1. ( inozemstvo mu “dolazi samo od sebe” ), u konjukciji je sa najvažnijom planetom u solaru – sa Suncem na 20°08’ Le. Sunce u kvadratu na sol NN 0° sol ASC označava izuzetno veliku ambiciju i potrebu za nametanjem vlastite volje i argumenata u odnosima s drugima. Kako je vrh sol 9. u znaku Lava, to ovo Sunce – koje u natalu predstavlja Hitcha po dvije osnove – predstavlja “neku važnu osobu u inozemstvu” dok će samog Hitcha simbolizirati onog trena kada napusti teritorij Ujedinjenog Kraljevstva. Za ne falit, ekvidistanc rx MA / SO jest 12°18’ Vi, gdje u solaru stoji sol ME 12°16’ Vi, u egzaktnoj konjukciji sa sol MC na 13°29’ Vi. Dva posla ili promjene u karijeri, gdje “nova se nastavlja na staru”, ali u novom obliku ( čemu pridodajemo značenje vrha rx 3. 11°44’ Vi u konjukciji sa sol ME i sol MC ). U nastavku sol 10. kuće, Hitch ima NE na 19°45’ Vi, u konjukciji sa američkim rx NE 19°24’ Vi. Ovdje imamo unakrsne konjukcije po kućama i vladarstvima ( Amerika NE u 4., vladar 10.- e dok je kod Hitcha obrnuto ), što nam je zgodan primjer “čemu je Amerika ponajviše služila čovječanstvu” = kao mjesto egzila ( a usput i “snova” i kojekakvih drugih osobnih fantazmagorija = MC u Ribi ) dok su, u suštini, svi snovi se prešaltali na dnevnu rutinu, posao, obitelj i zdravlje ( Neptun u izgonu, Djevica, u rx 4. ). Naravno, ovo je i indikacija za privatne poslove, one koje se obavljaju od kuće ili zatrpanost poslom do te mjere da se “posao donosi kući”. Ofkors, kako Neptun simbolizira medije u širem smislu, a posebice film u užem ( iskrivljena slika ili stvarnost koja liči na stvarnu, ali to nije ), to možemo zaključiti kako je Hitch uhvatio svog Kairosa – boga sretnog trenutka. I opet horoskop “ne laže”: dok svijet taman se sprema zakoraknuti u najveće kasapljenje u dosadašnjem tijeku ljudske civilizacije ( WW II ), za Hitcha se otvaraju novi horizonti i bolje životne mogućnosti ( oba rx vladara 8. kuće u dobrom aspektu sa sa samim vrhom rx ASC ili njegovim rx vladarom ). Preplitanje javnog i privatnog, to jest posla i obitelji, “ponavlja se” u još nekim pokazateljima. Kao prvo, navedimo da je u solaru nastavak 10. kuće u znaku Vage, a tu se našla sol VE na 4°16’ Li, kao vladar sol 7. ( odnos sa drugim ) i sol 11. ( iz kruga prijatelja ili istomišljenika ), ali ono najvažnije - VE je vladar rx 4. kuće i ovdje je u egzaktno – aplikacijskoj konjukciji sa rx MA 4°30’ Li, vladarom rx 10. ( karijera ) i 5. ( umjetnička kreativnost ). Kao drugo, sol MA 13°53’ Le u aplikacijskoj je konjukciji sa rx VE 10°50’ Le, orbisa 3° ( koji je u simbolici 3. kuće i znaka Blizanaca = promjene i nastavak s novim, a sličnim prethodnom ). Und last but not least, “đe se mjesec skrio u solaru”: eno ga u znaku tajni ( Ribe ), orbisa 3° od vrha sol 4. kuće ( što znači da je u konjukciji sa kardinalnom osi solarnog meridijana te daje ritam cijelom kvadrantu ). Kvaka je u tome što pozicijom na 16°23’ Pi, a u rx 9., sol Mjesec daje jak indikator putovanja u inozemstvo, i to preko mora, brodom prije negoli avionom. A osim što je planetarni pokazatelj za inozemno putovanje, samom svojom simbolikom, Mjesec ukazuje i na mogućnost “kuće u inozemstvu”. I da stvar “zašećerimo”: natalna egzaktna opozicija SA / PL svoj ekvidistanc ima na - 16°48’ Pi ! Ergo, odlazak u Ameriku je prilika ostaviti zaboravu ( MO Ribe, 4. kuća = početak i kraj ) sve duboko potisnute blokade i strahove simbolizirane aspektom SA 180° PL iz umetnutih znakova Strijelca / Blizanaca na liniji 5. - 11. kuće. Btw, da su Hitchu “sve koze na broju” ( Jarac = Saturn ) te da odlazak u Ameriku nije samo “splet okolnosti” već i rezultat dotadašnjih životnih postignuća, govori nam pozicija sol SA na 17°53’ Ar. U egzaktnom je trigonu prema rx SA 17°08’ Sg; u oba slučaja Saturn je retrogradan i u 5. kući. Iako je SA u Ovnu u lošem dostojanstvu ( dolazi iz 6., 7. i 8. kuće natala pa u kontekstu 10. kuće solara simbolizira više neku autoritativnu osobu, a tek sekundarno i Hitchovu ambiciju ), u dobrom aspektu sa rx SO iz Lava, sa dispozitorom Saturna – Mars – u konjukciji sa sol SO, baš ništa loše mu se ne može dogoditi kroz karijeru, posebice kako ona bude odmicala kraju ( stanje “saturnijansko”, a koje prima najjače moguće Sunce dok u sredini života - SO Lav – dobiva Saturn u padu, ali u trigonu. Nadalje, ova nam pozicija opisuje i dva moćna čovjeka iz svijeta filma, gdje jedan crpi autoritet iz svoje društvene pozicije ( David O. Selznick ) dok je drugi autoritet svojim kreativnim radom ( Alfred Hitchcock ). Naravno, za film kao umjetnost, mnogo je važniji Hitchcock dok je za filmski biznis Selznick ličnost koja “otvara više radnih mjesta”. 

 


Diurnal horoskop  25. ožujka 1939.


        Na kraju ćemo još pogledati diurnal – horoskop relevantan za određeni dan ( kada nemamo precizno vrijeme za pojedini događaj, uzimamo vrijeme koje je bilo u natalu, a mjesto je ono u kojem se događaj odvija ), a koji nam govori što je konkretnog dana bila glavna namjera i usmjeravanje energije. 


     Najosnovnije značenje kreće od samog ASC, njegovog vladara i “ukalupljenost” u natalni horoskop. Pozicija diur ASC 9°34’ Aq, u egzaktnoj konjukciji sa diur LI 10°32’ Aq – a sve u rx 7. - ukazuje na važan odnos sa drugima. Prisustvo Lilith sugerira na određenu prijetvornost i potencijalni sukob. Kako je ova konjukcija u egzaktnoj opoziciji prema rx VE 10°50’ Le, rx 1., to ovaj aspekt tumačimo kao “neprijateljski” prema rodnoj kući i domovini. Konkretno: riječ je ponajprije o majci ( rx VE vladar rx 4. ) i njezinom razočaranju. Vladar diur ASC – Uran 15°24’ Ta – u egzaktnom je kvadratu na ekvidistanc rx SO / rx VE - 15°28’ Le, dviju planeta koje vladaju onim što Hitch jest ( SO vladar rx 1. ) i od kuda Hitch potječe ( VE vladar rx 4. ). U diur 3. Uran donosi odluku svojom voljom dok je u rx 10. u simbolici preokreta u karijeri. Dostojanstvo pada u Biku označava sebične interese ( u diurnalu vlastite, a u natalu tuđe - UR vladar rx 7., što simbolizira i samog Selznicka, kao autoritativnu osobu ( Uran u rx 10. ), a s kojom se ulazi u određeni odnos ( Uran vladar rx 7. ). Koliko god na prvi pogled ovo izgledalo kao “nečasni čin” od strane Hitcha, prisutvo diur Juno na 11°38’ Aq, rx 7., sugerira da će odnos sa drugim biti najbolji mogući u datim okolnostima. A dugoročne okolnosti ovog odnosa Hitchu će “ponuditi” kvadrat diur UR prema rx LI 18°35’ Le: izazov ( kvadrat ) za osobne “seksualne anomalije” ( Lilith ) među prijateljima / suradnicima ( Uran ). Orbis od 3° = površni odnosi, promjenjivi, verbalni ili voajerski.  Vladar diurnalnih odnosa – 7. kuća, Lav , Sunce - otišao je u diurnalnu 3. ( svijest o vlastitim odlukama ), u znaku egzaltacije – Ovan, 3°55’ – simbolizira novi početak. U natalnoj je 9. kući ( inozemstvo ) i u egzaktnom trigonu prema rx ASC 3°57’ Le = uspjeh i slava u inozemstvu, autoritet koji se prihvaća od strane drugih ( diur SO 120° / 60° ASC – DESC ). Natalni vladar rx 3. ( ME(r) 1°09’ Vi ) u diurnalu se nalazi u 3. kući ( rx 10. ) 17°32’(r) Ar; u konjukciji je sa diur SA 18°50’ Ar, a istodobno u trigonu prema rx SA 17°08’(r) Sg, rx 5. ( SA vladar rx 6. = radno mjesto ), što u kombinaciji sa diurnalnoj konjukciji ME 0° SA u diur 3., a u rx 10., ovo predstavlja materijalnu potvrdu od strane administracije. 


     Diurnalni MC 26°31’ Sc pada u rx 5.; vladari PL 29°17’(r) Ca ( rx 12. ) i MA 2°19’ Cp ( rx 6. ) u različitoj su dinamici aspekta sa diur SO ( PL 120° , MA 90° ) dok dodatnu napetost predstavlja egzaktan trigon diur PL prema zadnjoj Sol Ecl  29°01’ Sc, a koja je u bliskom aspektu sa samim vrhom 10. kuće.  Osjeća se “miris” rata u zraku, kojeg samo naivni ne slute. Točka sreće na 17°53’ Sg, na samom kraju diur 10., u egzaktnoj je konjukciji sa rx SA, koji svojim vladarstvom nad 6. i suvladarstvom nad 7. i 8. kućom natala, najvažniji je signifikator svih Hitchovim odnosa sa drugima. Generalni smjer rasta ličnosti oslikava se kroz NN 8°45’ Sc ( stupanj u simbolici rata ), u diur 9. ( inozemstvo ), a rx 4. ( domovina UK ). Linija mjesečevih čvorova u kvadratu je na diuralni horizont ASC – DESC, što otežava Hitchove odnose s drugima, tim prije što i rx VE 10°50’ Le “stradava” pretjeranom nametljivošću. No, kod mundanih važnih događaja ( kao što je npr WW II ), bitnija je linija meridijana ( IC – MC ) od one horizonta ( ASC – DESC ), kao i tipično muške planete ( SO & MA ), uz neizostavne društvene ( JU & SA ) te trenscedentne ( UR, NE & PL ), kao tzv vladarima svijeta u sjeni. Stoga opet zaključujemo: što je svijet kao društvena cjelina ( SA ) u većoj opasnosti ( SA vladar 8. ), to su životne transformacije ( odnos 1. i 8. kuće ) za  Hitcha vertikalnije ( rx SO 120° rx SA ). 



                                                              SHADOW OF A DOUBT  - HITCHCOCKOV OSOBNI FILMSKI FAVORIT 

 

      Držeći se logike “reci mi koje knjige čitaš, koju glazbu slušaš i koje filmove gledaš i reći ću ti tko si” ( a sve u pet minuta!, op.a. ), Hitchcockov izbor filma Shadow of a doubt / Sjena sumnje iz 1943. kao njegovog najboljeg filmskog djela, zaslužuje posebnu pozornost. Ergo, ako svi – publika i kritika - “niti pod razno” neće navesti Shadow of a doubt kao Hitchov najbolji film, ali će ga on sam navesti kao njemu najdraži, to dolazimo do fundamentalne točke u kojoj se sažima Hitchcockova intima, emocije i subjektivna crta ličnosti. 


     Sam film ima nekoliko specifičnosti. Prva je da je sniman na istoj lokaciji koja je i mjesto radnje, u gradiću Santa Rosa, smještenom 80 – ak kilometara sjeverno od San Francisca i 30 – ak kilometara od pacifičke obale, što je u to doba bila rijetkost. Razlika snimanja u velikim studijima i stvarnim lokacijama ista je kao i kad nekog upoznajete virtualno i uživo: razlika je u osjećaju. Ali, nekom tko je detaljist i perfekcionist – rx ME u Djevici, retro! - to je apsoštrumfno normalno: neposrednost odnosa dvoje glavnih protagonista ( Teresa Wright & Joseph Cotten ), za koje ne znaš tko je bolje odglumio svoju rolu, u filmskom krvnom srodstvu ( ujac - nećakinja ) pa još i sa scenarističkim istim imenom – Charlie & young Charlie, samo se pojačava karakterizacija likova. Jer, ako ništa drugo, Hitch je majstor za likove, bez njih nema drame, a bez dobre drame – nema ni dobrog filma ( bar ne u vremenu u kojem je Hitchcock umjetnički djelovao). Srž samog filma jest u dvostrukim incestnim motivima: young Charlie se, naivno – nevino, u tinejdžerskim “nježnim godinama” zaljubljuje u svog ujca uncle Charlieja dok istu “sklonost” i on pokazuje prema njoj, ali iz čisto prizemnih interesa: iz straha da ga ne oda policiji pa bi s njegove strane to opisali više kao motiv seksa, a ne ljubavi. Ili, plastično rečeno, “što se mora, nije teško”. Naravno, izvučeno iz konteksta, ovo se doima kao skandalozan film, ali je on daleko od toga: ipak je Hitch majstor za krimiće i psihološku napetost. No, način kako je on “provukao” incestnu temu je velemajstorska. I to u filmski “olovna vremena”, kad je cenzura - službena i neslužbena - djelovala u brojnim segmentima stvaranja filmova. Ako ćemo pošteno, Hitchov vladar 10. kuće, a u kući “mentalne ekspresije” ( 3. ) - Mars u Vagi – osim sposobnosti za zavođenje i voajerstvo, u sebi krije jake feminizirane crte i baš je njegova “ženska strana bića” ono što Hitcha razlikuje od brojnih drugih redatelja ( alfa mužjak je neupitan sa Lavom na ASC i Suncem u istom znaku ). Tu opet dolazimo do četiri planete ( MA, JU, MO & UR ), a koje sve snažno aspektno djeluju na horizont ASC – DESC i to iz “dubine duše” ( 3., 4. i 5. kuća, gdje je kardinalna 4. središnja os ), obogaćujući osnovni Hitchov karakter ( ASC Lav; Sunce u Lavu; Venera u Lavu u 1. kući ). Teško je znati zbog čega je baš ovaj film Hitchu najdraži, ali, pođemo li od pretpostavke kako svaka ambiciozna osoba, ako želi “pomicati granice”, mora prvo samog sebe savladati - možda se krije djelomičan odgovor na taj upit. Suptilnost njegovih filmskih ostvarenja nam otkriva kako su u njegovim djelima prodefilirali brojni glumci homoseksualnih sklonosti, što je u ono doba bio teški krimen za ikakvu veću karijeru, ali je Hitch znao izvući najbolje iz njih i prenijeti to na film, gurajući prema naprijed granice društveno “ dozvoljene” seksualnosti unutar mainstreama na rijetko inteligentan način. Dakle, nemoguće je znati “sve”, ali moguće je “opipati” redateljevo zadovoljstvo završnim filmskim uratkom i na osnovu njega “zamisliti” što nam je to pjesnik htio reći”.  

 


Diurnal horoskop  26. rujna 1942.


    Ipak, postoji još jedan važan moment vezan uz ovaj film. Riječ je o njegovoj majci, Emmi Jane Wheelan Hitchcock, koja je preminula 26. rujna 1942., tijekom snimanja samog filma.  Tog dana dnevni tranziti su bili izuzetno “aktivni” prema Hitchovom natalu. Tranzitno Sunce je došlo na 3° Vage i zatvorilo egzaktan kvadrat prema Lilit na 3° Raka, što je narav aspekta kojeg on ima u natalu ( SO 0° LI ). Istodobno, Sunce radi egzaktan sekstil prema rx ASC dok ide u susret konjukciji sa rx MA na 4° Vage. Sam Mars je bio na 5° Vage pa tako imamo duplu simboliku “novog početka” - aspekt Sunca prema rx Marsu i skora konjukcija prema tranzitnom. U samom diurnalu je vidljiva opozicija Merkura na 25° Vage prema Mjesecu na 24° Ovna ( loše vijesti o majci ). No, dnevni hod Mjeseca, premještanjem u naredni znak, na samom početku Bika aktivira opoziciju prema natalnoj konjukciji JU 0° MO na 3° Škorpina, a sve u egzaktnom kvadratu na rx ASC 3° Lava = Hitch ili nije odmah dobio vijest o majčinoj smrti ili je bilo potrebno neko vrijeme da “zbroji dva i dva” što to znači za njega osobno ( rx ASC je vrh T – kvadrata između tr MO i rx JU / MO ). Sam ASC diurnala, 16°17’ Lava, osim što je u natalnoj 1. kući te na taj način snažno utječe na Hitchov život, istodobno je u egzaktnoj konjukciji sa ekvidistancom rx SO / VE 15°28’ Lava, što je jak indikator veze sa majkom ( VE vladar rx 4. ). 


        Da se ne lažemo, kada imaš Mjesec na stupnju svojeg pada ( 3° Sc ) i u egzaktnom kvadratu na horizont odnosa ( ASC – DESC ), onda je jasno da je odnos s vlastitom majkom “ složen i nimalo jednostavan”. Pa kad je još taj Mjesec u egzaktnoj konjukciji sa Jupiterom, to onda majčina smrt ( Mjesec na stupnju svojeg pada i najjače moći Plutona ) automatski ( egzaktna konjukcija ) donosi životni prosperitet ( MO 0° JU ). Egzaktnost kvadrata Jupitera prema horizontu ASC – DESC daje brojne mogućnosti, a u Hitchovu slučaju to se manifestiralo u budućim djelima kroz jaču naglašenost žena kao “ozloglašenih ličnosti” te tematiziranje majki kao “psihološka čudovišta”.  ( Iako neki izvori navode kako je Hitch predlagao majci da se preseli kod njega u Ameriku, žena sa Suncem u Raku - rođ. 10. srpnja 1864. - odlučila je WW II  “preživjeti” u Engleskoj, potpomognuta starijim sinom i kćeri, koji su ostali uz nju. ) 



Natal & progresije  12. siječnja 1943.


     Premijera Hitchcocku najdražeg vlastitog filma zbila se 12. siječnja 1943. u New Yorku. Stoga ćemo se prvo pozabaviti s progresijama za taj datum. 


        Kao i obično, polazimo od pr ASC. On je na 3°56’ Vi, rx 2. te zatvara skladan sekstil, 60°, prema rx JU 0° MO iz rx 4. = naglašenost privatnog života kao i zarada od privatnih poslova. Vladar pr ASC, pr ME 27°36’ Vi, rx 3. ( novosti; promjene ) u egzaktnom je kvadratu prema rx NN 27°57’ Sg, rx 5. = prepreke ( mentalne, verbalne, rodbinske ) u izražavanju vlastite kreativnosti kojoj “samo nebo je granica” ( dobroćudnost naravi North Nodea, 5. kuće i znaka Strijelca ). Ono što čini specifičnom poziciju pr ME jest činjenica da je on ujedno u konjukciji sa ekvidistancom dvaju svjetala – a od svih ekvidistanaca, onaj između “duha & duše” uvijek je najvažniji: pr ME 27°36’ Vi – rx SO / rx MO ( 27°03’ Vi ). Kako je pr ME istodobno i u konjukciji sa ekvidistancom rx SO / rx JU - 26°44’ Vi, to zaključujemo kako je razdoblje snimanje filma – a koje se poklapa i sa majčinom smrću - jedno od najvažnijih za Hitcha. Naravno, simbolika znaka Djevice govori o skromnosti i samozatajnosti pa nije ništa čudno da film Shadow of a doubt nije dosegnuo medijske “zvjezdane visine”, što ne znači da nije ispunio Hitcha iznutra ( SO /MO ), ali i njegov osobni stav o “grandioznosti slave” ( SO / JU ). Slijede dva astrološka pokazatelja koja nam govore o preklapanju privatnog i javnog života: prvi je pr VE 4°41’ Li ( vladar rx 4. ) u konjukciji sa rx MA 4°30’ Li ( vladar rx 10. ), a drugi je pr MA 2°56’ Sc ( vladar rx 10. ) u konjukciji sa rx JU ( 3°22’ Sc ) 0° rx MO ( 3°59’ Sc ). Da je Hitch na početku “kreativnog zamaha” govori nam i pr JU 10°26’ Sc 90° rx VE 10°50’ Le, a koji je pod jakim djelovanjem “bočnih vjetrova” - kvadrat prema ekvidistancu rx MA / rx SA  - 10°48’ Sc, kojeg se još kolokvijalno naziva i udarac ( MA ) sudbine ( SA ). Natalni vladar Sunce, svojim progresivnim hodom je došao do 2°42’ Vage te tako aktivirao natalni ekvidistanc između rx JU / rx ME - 2°16’ Li. Kako je riječ o planetama koje vladaju u radixu intelektualnim 3. - 9. te kreativnim 5. - 11. kućama, a sama astrološka narav jest izrazito intelektualna i plodonosna za buduća poslovna ulaganja, to možemo zaključiti kako je Hitch “zadovoljio samoga sebe”, u kontekstu dotad dostignute razine razvoja ličnosti. Ako uzmemo u obzir da je pr SO na 2°42’ Li praktički na “ulaznim vratima” za aspektne odnose prema rx ASC, rx MA i rx UR, to naslućujemo buduće filmske poduhvate Hitcha u skorim godinama. Und last but not least, pr MO na 19°58’ Ge, rx 11., u međusobno skladnom djelovanju sa rx SO 20°08’ Le, ustvari nam ukazuje da su se bolni događaji ( pr MO u konjukciji sa rx PL i pred natalnom SoEcl i opozicijom ka rx SA ) nad kojima Hitch nije imao kontrolu ( rx 11. ), odvijali ranijih mjeseci. 

 


Solarni horoskop  1942. / 1943.


      Iako se ne zna pouzdano gdje je Hitch bio točno na dan početka solara 1942. - 1943., držimo se logike kako je najrelevantnije mjesto stalnog boravka – ergo, Hollywood, California. 


      Sol ASC na 13°44’ Le, zajedno sa Suncem u rx 1. naglašavaju važnu godinu u životu Hitcha. Položaj rx VE u bliskoj konjukciji – iz “tehničke” sol 12. - sa vrhom sol ASC, opisuje “naklonost” koju dobiva unutar obitelji ( VE vladar rx 4. ) i kruga prijatelja ( VE vladar rx 11. ). Vladarstvo Ve u solaru nad 3. i 10. kućom ukazuje na važne odluke / vijesti / putovanja vezana za karijeru. Da je solarna godina izuzetno važna pokazuje nam i sol ME 0°51’ Vi u konjukciji sa rx ME 1°09’(r) Vi, potencirajući tako rx 3. i rx 11. kojima vlada u natalu, rx 2. u kojoj se nalazi u natalu te drugu polovicu solarne godine – nalazi se u drugoj polovici solarne 1. kuće. Da je druga polovica solarne godine – a stanje “života” u 1. kući nam uvijek daje kratki presjek - važna, govori nam i prisustvo sol NN 4°12’ Vi dok je na samom vrhu sol 2. MO 6°37’ Vi i sol MA 7°41’ Vi. The point is da je ovaj stelij u Djevici izuzetno pozitivno naglašen - bez obzira na potencijalno opasnu konjukciju Mjeseca i Marsa: Mjesec je vladar sol 12. u kojoj su JU 14°13’ Ca, VE 25°38’ Ca i Pars Fortune 27°15’ Ca = psihološko nasljeđe sa majčine strane, a u kombinaciji sa sol MO u 2. = zarada iz “tajnih izvora” dok aplikacijsko – egzaktan trigon prema vrhu sol MC 6°49’ Ta opisuje i uspjeh u karijeri. Ergo, na prvi pogled opasnost zvana aplikacijska bliska konjukcija sol MO & sol MA se pretvara u strastvenu prirodu i hrabrost za prekoračenje granica. Naravno, simbolika znaka Djevice nam govori da zarada nije velika, jednako tako ni slava, ali jest minuciozna preciznost i suptilnost u prikazu detalja. 


     Osim što je godina za Hitcha izuzetno važna, još je važnija činjenica da je sve “u njegovim rukama”: sve su planete grupirane prema istoku, ka vrhu ASC, podjednako zastupljene unutar javnog i privatnog života ( iako oba Svjetla ispod horizonta daju prednost intimnoj strani ). Grupiranost planeta unutar 126°  ( separacijski trigon između Urana i Neptuna ) govori nam o godini koju Hitch odrađuje kao “fah idiot”: izuzetna sposobnost i praktičnost u stvarima koje su mu bitne dok je za sve drugo svojevrsna tabula rasa. 


    Ipak, možda najbitnije za ovu solarnu Hitchovu godinu jesu dva tranzita sporih i transcendentnih planeta, a koje svatko od nas u ranim 40 – im “osjeti” na svojoj koži. Riječ je o Neptunu u kvadratu prema natalnom = kraj svih zabluda i nerealnih ideala i Uranu u opoziciji prema natalnom = rušenje svega postojećeg u životu što nije valjalo ( ilitiga resetiranje  ), a ono dobro se nadograđuje ( ilitiga ažurira ). Posebice su ovi tranziti opasni za ljude sa naglašenim znakom Lava ( Sunce, ASC ili stelij ) jer je Uran ( “kozmički bog” ) u direktnoj negaciji sa Suncem ( “ovozemaljski bog” ) dok je Neptun svojim padom u znaku Lava ona planeta koja može Lavovima pomutiti razum i sposobnost racionalnog poimanja svijeta i sebe unutar njega. ( Naravno, Neptun je i film i mediji općenito pa je skladnost “mora” i “svjetla” mogućnost razotkrivanja svega skrivenog, ali i skrivanja od očiju drugih ono što se želi prikriti. ) 


     Uran u opoziciji na rx UR, osim što se aspekt nalazi u znakovima u kojima su rx NN i rx SN, vezu sa karmičkom sudbinom ima i zbog egzaktnog kvadrata prema sol NN. Simbolika 4° je u direktnoj vezi sa obitelji, domovinom ili jednostavno – majkom. Kvadrat traži borbu za nadvladavanje karmičkog razvoja, ali to za Hitcha nije mission impossible; vladar NN jest Merkur, a on je navlas isti kao i u natalu dok je i Uran “navlas isti” kao i u natalu – ali sa opozicijske strane. Ako znamo da je Uran najjači u svom djelovanju kada se nađe u opoziciji, to zaključujemo kako svojim dobrim aspektom prema vrhu rx ASC, a posredno i na samo Sunce, što je neočekivanija i brža životna promjena, to Hitch više stavlja osobni život pod svoju kontrolu. Da se “smrt” - a ona je nužan korak ka transformaciji – nadvila nad Hitchov život, ne govori nam samo vladar rx 8. ( Uran ) već i sam gospodar života i smrti. Svojom solarnom pozicijom na 5°48’ Lava, Pluton je u više nego bliskoj konjukciji sa vrhom rx ASC 3°57’ Le. Takav Pluton uvijek od osobe traži “sve ili ništa”; nikakvi polovični ishodi nisu dobri jer bi na taj način stvorili klicu budućeg samouništenja. U Hitchovu slučaju, kao vladar natalne konjukcije JU 0° MO opisuje majčinu smrt ( PL 90° rx JU, MO ) dok kao vladar rx 5. u aplikacijskom sekstilu prema sol UR 4°16’ Ge ukazuje na oslobađanje dubokih psihičkih opsesivnih stanja, a koja postaju pokretačka kreativna energija. 


    Neptun u sol 2., na 28°11’ Vi, u kvadratu je na rx NE 26°24’ Ge, rx 11. = raskid sa idealima, neobična mašta; razobličavanje vjerskih uvjerenja ( NE vladar rx 9. ). Slijedeći je kvadrat prema liniji karmičkog puta rx NN / rx SN 27°57’ Sg / Ge = samosažaljenje kao izlaz i patnja. Grande finale realizira se u egzaktnom kvadratu sa solarnom Lilith na 28°25’ Ge = demonske seksualne energije traže proboj ( 90° ) kroz alkohol, droge, umjetnost – ili u ovom slučaju kroz film. Naravno, simbolika znaka Blizanaca usmjerava nas na motive rodbine i bliskih prijatelja, u ambijent susjedstva, pod čijom površinom stanuju sodoma i gomora ( Lilith, Neptun, Južni mjesečev čvor ). A sve u situacijama nad kojima Hitch nema kontrolu ( 11. ), ali sada posredno, iznova filmski proživljavajući, kreirajući vlastito umjetničko djelo, preuzima kontrolu za stepenicu više u životu.  


    Za kraj smo ostavili ono s čim smo mogli i započeti: sol CH 18°54’ Le u egzaktnoj je konjukciji sa rx LI 18°35’ Le, sve u 1. kući. Ergo, stare rane i boli iz ranog djetinjstva ( a tiču se zdravlja i ega ) u bliskom su “srodstvu” sa dominantnom i arogantnom muškom seksualnom ekspresijom – devijantnog tipa, naravno – pri čemu združeni predstavljaju isti novčić sa dva lica. Možemo reći kako je Hitchovo lice ( bol Hirona ) dobilo svoje naličje kroz seksualne deformacije ( ego Lilith u Lavu ). 

 


Diurnal horoskop  12. siječnja 1943.


    Diurnalni ASC na 13°50’ Sc, osim što upada u rx 4. i “hvata” egzaktnost kvadrata prema ekvidistancu rx VE / rx LI - 14°42’ Le ( VE vladar rx 4. ), u kvadratu je i prema sol ASC 13°44’ Le, što je jasan indikator kako premijera filma it’s not such an ordinary day in the life. Prvi vladar diur ASC, MA 19°33’ Sg, smjestio se u rx 5. ( kreativna dostignuća ), a u diur 2. ( osobni sustav vrijednosti ) te zatvara egzaktan trigon prema rx LI 18°35’ Le s kraja rx 1. te prema natalnom vladaru horoskopa SO 20°08’ Le, s vrha rx 2. Orfskroz, pozicija ovog Marsa implicira vlastito htijenje i akciju, a koja ima duboko nesvjesne veze sa Hitchovom sudbinom: diur MA u egzaktnoj je konjukciji sa rx ekvidistancom SA / Vx - 19°05’ Sg. Drugi diurnalni vladar ASC – a, PL 6°26’(r) Le, otišao je u diur 9. te je planeta najbliža vrhu neba. Catch je u tome što ovakva pozicija Plutona obično označava prekid s postojećom ideologijom ili vjerskim uvjerenjima te ih transformira u novi oblik dok je dodatna specifičnost u tome što je ovdje Pluton u egzaktnoj konjukciji sa američkim rx North Nodeom na 6°35’ Le. Kombinacija mjesečevog čvora u američkoj natalnoj 3. kući sa Hitchovim diurnalnim Plutonom u diur 9. - a sve u bliskoj konjukciji sa Hitchcockovim rx ASC i egzaktnim trigonom prema rx CH 6°51’ Sg, rx 5., nedvosmisleno  naglašava seksualne opsesije iz djetinjstva, a koje se na “svjetlo dana” iznose na tlu Amerike, “komunicirajući sa svijetom” ( 3. - 9. kuća ) putem razbijanja ( PL ) postojećih dogmi ( 9. kuća u Lavu ). Naravno, sol MC 6°49’ Bika je pod stresnim izazovom djelovanjem diurnalnog Plutona.


     Još je zanimljiviji diurnalni MC 23°30’ Le, kao “najvažniji cilj” za taj dan. Snažna je fiksacija na osobni sustav vrijednosti ( rx 2., Lav ), čemu pridonosi bliska konjukcija sa diur NN 25°30’ Le i diur Pars Fortune 26°10’ Le – uz što se nadovezuje i diur CH 28°35’(r) Le, koji je u brojnim aspektima prema sol LI ( 60° ) i natalnoj liniji mjesečevih čvorova ( 60° / 120° ). Ovdje opet imamo važan ekvidistanc između diur NN / rx SO - 22°49’ Le, a koji je u egzaktnoj konjukciji sa diur MC 23°20’ Le. Linija mjesečevih čvorova u bliskoj konjukciji ( unutar orbisa 3° ) sa meridijanom diurnalne sudbine ( IC – MC ), osim što je čest indikator privatnih poslova, ovdje naglašava rast kroz javnost ( posao ) nauštrb privatnog života ( obitelj, porijeklo ). Da je linija karmičkog razvoja izuzetno bitna – u kontekstu Hitchu najdražeg vlastitog filma – otkrivaju nam brojni natalni ekvidistanci. Redom: rx SO / rx ME - 25°38’ Le = važne riječi, autororitet iz djetinjstva, vlastita promocija;  rx MO / rx PL - 25°14’ Le = razarajući osjećaji, seksualna ovisnost, emotivno prezahtjevna majka ili žena;  rx MO / rx SA - 25°33’ Sc = strahovi i usamljenost kao izazov osobnom rastu i duhovnom razvoju, bolest majke ili odvajanje od nje, nesigurnost i pesimizam kao osnova za spoznaju realnosti u životu;  rx JU / rx SA - 25°14’ Sc = velike društvene promjene kao izazov za osobne velike poslove i utjecaj u društvu, balans između optimizma i pesimizma kao izazov osobnom razvoju;  rx JU / rx PL - 24°55’ Le = velike osobne želje, društvena moć, rast kroz pravne poslove i osobe with licence to killrx JU / rx Juno - 23°52’ Sc = ideal žene, bogate duhom ili materijom, kao izazov u karijeri i ambiciji općenito ( 90° diur MC ). Naposlijetku, tu je izazovni odnos pred - diurnalne SoEcl 17°17’ Vi sa pred natalnom SoEcl 17°13’ Ge, kao i ukazatelj srednjoškolskih inhibicija – egzaktan kvadrat prema rx SA 17°08’ Sg, rx 5. kuća.  



                                ALFRED HITCHCOCK - AMERIČKI I BRITANSKI DRŽAVLJANIN 

 

     Proljeće 1955. je po mnogočemu važno razdoblje u životu Alfreda Hitchcocka. Podnošenje zahtjeva za dobivanje američkog državljanstva - uz zadržavanje britanskog – 18. ožujka ( dan nakon Saint Patrick’s Daya, nacionalnog praznika Iraca “ma gdje oni bili na svijetu”, očito ima neku simboliku u sebi poradi Hitchovih korijena vezanih uz Zeleni otok ) te potvrda o službenom primitku u “američko pleme” 19. travnja iste godine, nekako se poklapa sa njegovim najvećim kreativnim i financijskim filmskim uzletom, a koji je započeo godinu ranije, uoči njegovog 55. rođendana, s premijerom filma Rear Window / Stražnji prozor. Suština je u tome da od rođendana 1955. Hitchcock ulazi u dvanaestogodišnje razdoblje vladavine planete Jupiter u njegovom životu, dobrotvorom i srećonošcem, vladarom kuće kreativnosti ( 5. ) i inozemstva ( 9. ), a sam se u natalu nalazi u kući “sudbine koja se odvija sama po sebi” (4. ). 

 


Faksimil zahtjeva za državljanstvo 18. ožujka 1955.



Faksimil primitka u državljane 19. travnja 1955.


     Simbolika pozicije Jupitera u znaku transformacije ( Škorpion ), u egzaktnoj združenosti sa Mjesecom u kući kojoj je on prirodni vladar, nedvosmisleno ukazuje na promjenu državljanstva, pri čemu aspekt sa rx ME iz 2. kuće ( osobne vrijednosti ), kao vladarom rx 3. ( promjene, u ovom slučaju “osobnih vrijednosti” ) u sekstilu sa Mjesecom iz rx 4. predstavlja ljude ( ME ) dvojnog ( ME retrogradan ) identiteta ( MO u 4. ), a koji vuče “tešku prošlost” za sobom ( MO u znaku i na stupnju svog pada = najveća emotivna ranjivost; dolazi iz rx 12. = “teret” nesvjesno nosi sa sobom i indikator je skrivenog psihološkog profila ličnosti; egzaktni kvadrat rx MO prema vrhu rx ASC nam govori da Hitch aktivno nastoji “riješiti se” psihološkog tereta, i tomu – borbi sa samim sobom - možemo u velikom dijelu zahvaliti za sva njegova umjetnička dostignuća ). 


     Kao referentnu točku za gledanje progresivnih pozicija, uzimamo sam datum dobivanja državljanstva SAD – a, 19. travnja 1955. 

 


Natal & progresije  19. travnja 1955.


      Pr ASC 12°24’ Vi na vrhu je rx 3. ( novosti, promjene; novi početak sličan postojećem stanju ) dok je ta točka istodobno u konjukciji sa ekvidistancom rx SO / rx MA - 12°18’ Vi ( ego energije i potrebe za domiancijom, odnosno uvažavanjem od strane drugih ). Osim natalnog Sunca i Marsa, vrh pr ASC aktivira i ekvidistanc rx PL / rx CH - 11°40’ Vi; Pluton je vladar kuće kreacije ( 5. ), ali i rx JU 0° MO iz rx 4. dok se sam Hiron nalazi u rx 5. = promjena “statusa” prevladavanje je “boli iz djetinjstva” ( irsko - katolički korijeni u Britaniji su analogija Britancu u Americi = “ugroženi manjinac” u većinskoj sredini koja je slična njegovoj primarnoj ). Sam vladar pr ASC, pr ME 19°11’ Li ( rx 4. ), u sekstilu je sa rx LI 18°35’ Le ( intelekt okrenut vlastitim, podmuklim interesima ) te rx SO 20°08’Le ( važna promjena, odluka ili poslovno putovanje; vladari rx 1., 2. i 3. kuće u skladnom odnosu aktiviraju sve razvojne mogućnosti koje nudi prvi kvadrant horoskopa: 1. kuća = karakter, ego, 2. kuća = talenti, osobna sloboda, nepokretna imovina, 3. kuća = intelekt, namjere uma, bliska prijateljstva, dnevna putovanja ). 


     Vladar pr MC 6°50’ Ge, rx 11. ( dobici od karijere, želje čije ispunjenje ovisi o okolnostima nad kojima se nema kontrola ), isti je kao i pr ASC – pr ME 19°11’ Li – pa sve što se tiče same Hitchove ličnosti ( ASC ), istovjetno se odnosi i na karijeru te status u društvu ( MC ). Notirajmo kako je pr ME u konjukciji sa slijedećim natalnim ekvidistancima: SO / SA - 18°37’ Li = dugoročna stabilnost i autoritet, VE / NN - 18°43’ Li = rast kroz žene, umjetnost, skupe predmete i kuće kojima vlada Venera ( rx 4. i rx 11. ), MA / JU - 18°55’ Li = sreća i hrabrost, moralni principi, poslovni uspjesi; vladari 5. i 10. ( Mars ) te 5. i 9. ( Jupiter ). Ovdje možemo zaključiti kako se pr MC ponajprije bavi “problemima iz prošlosti”, a ogledaju se u prijenosu između iskustava iz dječjih igara sa umjetničkom kreativnošću: rx CH 6°51’ Sg ( 5. ) u egzaktnoj je opoziciji prema pr MC 6°50’ Ge. 


      No, pitanje državljanstva, kao “vanjskog” identiteta - “unutarnji” identitet, u simbolici Mjeseca, odnosi se na narod / naciju ili faktor krda - tiče se ponajprije Sunca ( individualne duhovne aspiracije i osobno “mjesto pod suncem” ). Ergo, u svojem domicilu, Sunce simbolizira državu od javnog prestiža i društvenog autoriteta, što UK svakako jest u godini svog rođenja 1899., ali i SAD 1955., u godini kada je Alfred Hitchcock postao dvojni državljanin - stare svjetske perjanice i nove, sadašnje, a slične prethodnoj. Progresivna pozicija Sunca stoga je najbitnija u ovoj problematici. Pr SO nalazi se na 14°19’ Li, rx 4 i od egzaktnih aspekata zatvara sekstil prema rx Juno 14°23’ Sg, rx 5. Ako znamo da se Hitch odavno oženio sa Almom Reville, možemo protumačiti značenje ovog aspekta kao obostrano ( sekstil ) idealan odnos, to jest da je “vjenčanje sa Amerikom” temelj njegove “najkreativnije filmske umjetnosti”. Osim Sunca, apsoštrumfno je nužno pogledati i Veneru, kao vladara rx 4., to jest kako se uklapa državljanstvo sa nacijom i obrnuto, naravno. Ergo, pr VE je “drito” na 20°00’ Li, rx 4. i zatvara idealan sekstil prema rx SO 20°08’ Le. Od svih mogućih aspekata, ovaj je “najkraljevskijijer spaja miroljubivost, odmjerenost i ljepotu ( Vaga ) sa plemenitošću, snagom i autoritetom ( Lav ). Sunce & Venera u svojim središtima su sposobni za velike, a lijepe stvari, a koliko će u tom biti uspješni, to mogu pomoći / odmoći financije ( Jupiter ) i spremnost na borbu za svoje ciljeve ( Mars ). Znak Vage u sebi predstavlja dvojnost na način da jednom više preteže jedna strana ( Hitch kao britanski redatelj ), a drugi put druga ( Hitch kao američki redatelj ), a cjelokupna slika sadrži balans obiju strana. Dakle, Hitch se uravnotežio kao ličnost dobivanjem američkog državljanstva, a istodobnim zadržavanjem britanskog. Naposlijetku, kako su u bliskoj aplikacijskoj konjukciji pr ME 19°11’ Li i pr VE 20°00’ Li, a njihov natalni ekvidistanc rx ME / rx VE - 20°59’ Le u egzaktnoj konjukciji sa vladarom rx 1. i rx 2. - Suncema na 20°08’ Lava – dvojnost identiteta ( Sunce / Lav ) zadovoljena je po osnovi “promjene, a zadražavanju sličnosti” ( Merkur ) i po balansu dviju različitosti ( Venera ). 


     Ako državljanstvo ostavimo načas po strani, pogledajmo što se događa sa Hitchom u kontekstu nacije. Pr MO na 19°23’ Sc na samom je ulasku u rx 5. ( 20°34’ Sc )  te zatvara egzaktan kut prema rx SO 20°08’ Le, što je analogija natalnom ekgazktnom kvadratu rx MO prema rx ASC – kojim vlada Sunce. Nadalje, aspekt pr MO 90° rx SO analogija je prvoj mjesečevoj četvrti, to jest rastu kroz sijanje, čiji se plodovi mogu tek u budućnosti sagledati. Vladar onog tko “neposredno mijenja okolnosti u životu” - pr MO – jest pr MA na 11°20’ Sc te kao vladar rx MC 11°00’ Ar, u egzaktnom je kvadratu prema rx VE 10°50’ Le. Ipak, životna borba simbolizirana kvadratom na meridijanu sudbine  ( MA & VE vladari rx MC / IC ) zdravi su izazovi za društveni napredak kada je Mars u ženskom domicilu pa strpljivo zna prepoznati priliku i tek onda krenuti dok Venera u 1. kući - i da je od pijeska ( pad VE u Djevici ), a kamoli ne od “zlata” ( Lav ) - uvijek ima dovoljno šarma u sebi kojim druge može zaslijepiti i uvjeriti ih u ispravnost vlastitih stajališta. 

 

       Da se američkim državljanstvom lakše otvaraju “filmska vrata/ putevi” u Americi, otkriva nam i ekvidistanc rx JU / rx CH - 20°06’ Sc; vladar rx 5. i “stara bol” smještena u rx 5., a koje upravo “posjećuje” neposredna sudbina pr MO 19°23’ Sc – a sve u kvadratu na rx SO 20°08’ Le – ne predstavlja “ni po muke” od izazova ( kvadrat ) za dobro potkovanog Lava ( osim natalne konjukcije sa Lilit, Hitchovo Sunce u Lavu baš ničim nije ugroženo pa on može omanuti jedino da “sam sebi puca u nogu” ili poradi samilosti – plemenitost kao jedna od najboljih odlika viših tipova Lava – odustane od nekog cilja u korist slabijeg od sebe, a to i jest suština časti i dostojanstva kojeg svaki pojedinac u sebi ima, netko u većoj, a netko u manjoj mjeri ). 


       Solarni horoskop u godini dobivanja američkog državljanstva na prvi pogled ne nudi “nešto obećavajuće” - sol ASC 13°16’ Ca u rx 12. - a kada tome pridodamo i egzaktnu konjukciju Mjesečevih čvorova ( NN 14°26’ Cp / SN 14°26’ Ca ) na solarni horizont ASC – DESC, mogli bi se zabrinuti za Hitchovo duševno zdravlje ili neke slične inhibicije. No, drugi pogled nam govori – pod uvjetom da je natal tome “sklon” - kako je ova pozicija idealna za “ostaviti prošlost za sobom”. 

 


Solarni horoskop  1954. / 1955.


      Kao prvo, odnos Sunca i Mjeseca ( 20°08’ Le / 6°58’ Aq ), iako tehnički nisu u opoziciji, jerbo je riječ o Svjetlima ( nositelji života ), tumače se kao “Pun mjesec u budućoj perspektivi” ( aplikacija MO prema SO ). U solarnoj 2. - 8., a u natalnoj 2. - 7., kombiniraju Hitcha osobno u odnosima sa svim drugima, kao i privlačenje tuđih vrijednosti, koje postaju zajedničke ( kombinacija sol MO u rx 7. i sol 8. ).Orfskroz, nije teško za zaključiti kako će Hitch u ovoj solarnoj godini financijski prosperirati i to “skokovito”: vladar sol 1. u sol 8. ( MO ) dok je vladar sol 8. u sol 1. ( UR ) dok je glavni signifikator solara – Sunce – u solarnoj 2. kući. SO u Lavu ovdje je indikator zarade kroz vlastite karakterne sposobnosti, tim prije što ima samo aplikacijske i solidne aspekte: 0° PL, 60° NE, 120° MA dok je konjukcija sa sol ME prevelikog orbisa, ali zbog aplikacije ima svoju simboliku: kao vladar sol 4. u sol 2. ( privatni posao, zarada od nekretnina ili od “rada od kuće” ), i kao vladar sol 12. u sol 2. ( tajne zarade, psihološke vrijednosti / talenti ), na 11°13’ Le u egzaktnom je trigonu prema rx MC 11°00’ Ar ( novac dolazi od svakodnevnih poslova i iz različitih izvora ). Ipak, ovaj sol ME se nalazi u rx 1. i ovdje je “zarada” prvenstveno promjena ( ME ) u karakteru ( 1. kuća ), a koja utječe na društveni status ( rx MC ). Da sve ne bude “bez po’ muke”, otkriva nam sol MO 6°58’ Aq ( duševno oslobađanje / buđenje ) u egzaktnom kvadratu sa sol LI 6°42’ Sc ( sol 5. - rx 4. ) = nemogućnost realiziranja duboko nesvjesnih seksualnih pobuda, a koje imaju korijen u obitelji i ranoj fazi života ( sol LI u rx 4. ). Da je ovdje faza “dječjih igara i eksperimentiranja” ključ za dešifriranje govori nam egzaktan sekstil sol MO prema rx CH iz rx 5. te jednako tako rx UR iz iste kuće u bliskoj separacijskom aspektu ( Hitch je već “prebolio bol”, ali je novi društveni status “pitanje boli” opet izvadio na dnevno svjetlo ). 


    Pozicija Mjesečevih čvorova nam “nešto” posebno žele naglasiti u ovoj godini za Hitcha. Prvo, pozicija 14°26’ Cp ( NN ) / 14°26’ Ca ( SN ) u dohvatu je aspekta sa natalnim meridijanom sudbine 11°00’ Ar ( MC ) / 11°00’ Li ( IC ), što potencira situaciju koja nudi izniman rast, ali nikako ne bez prepreka i borbe. Drugo, vladar rx 4. - Venera – u dva je natalna ekvidistanca koja se “tuku” sa solarnom linijom čvorova: rx VE / rx PL - 13°39’ Ca i rx VE / rx SA - 13°58’ Li. Ergo, imamo sparenu liniju solarnog horizonta, solarnih čvorova, planete vladara rx 4. i planeta koje čine najteži aspekt u natalu ( SA 180° PL, SoEcl ). ( Napomenaa: čvorovi se kreću unazad dok se horizont i meridijan kreće unaprijed što znači da je riječ o egzaktno – aplikacijskoj konjukciji solarnog horizonta sa solarnim čvorovima. ) Treće, pozicija čvorova govori da se Hitch mora oslanjati više na druge negoli na sebe sama dok vladar karmičkog razvoja – Saturn – svojom pozicijom na 3°47’ Sc, sol 5. - rx 4., ogolio je stvarnost do kraja egzaktnom konjukcijom prema rx JU 3°22’ Sc i rx MO 3°59’ Sc. Osim što je ovo indikator materijalizacije društvenog statusa, istodobno je i naknadni last just kiss and say goodbye vlastitoj majci i odgoju pod njenim patronatom ( neki se nikad ne otkače utjecaja majke sa natalnom pozicijom Mjeseca u Škorpionu dok drugi, poput Hitcha, tuđom smrću popiju svoj red bull i dobiju krila za životni let ). Kao četvrto, spomenimo poziciju rx vladara 10. kuće - u solaru umetnute 10. - sol MA na 27°06’ Sg, sol 6., u egzaktnoj konjukciji sa rx NN 27°57’ Sg, rx 5. = poslovna samostalnost i spremnost na preuzimanje rizika u pitanjima umjetničke kreativnosti. 


Alma, Alfred & Patricia Hitchcock


     Neizostavno moramo spomenuti i poziciju sol VE 4°47’ Li, sol 4. - rx 3., a koja je u egzaktnoj konjukciji sa rx MA 4°30’ Li, vladarom rx 10. i rx 5. Aktivirane su po vladarstvima sol / rx 4., 5.,10. i 11. kuća dok se sam aspekt događa u rx 3. = promjena, početak sličan prethodnom ( s bitnom razlikom što “zavodnik i voajer” MA u Vagi, rx 3. sada dobiva “sjaj i ljepotu” - VE u Vagi – kojom može sve neravnoteže izbalansirati ). Naravno, ovo je također i jak indikator za privatne poslove. 


      Prisustvo Jupitera i Urana u 1. kući solara ima svoje “posebno mjesto” za Hitcha. Ponajprije Jupiter - 18°01’ Ca – jer je bliže vrhu sol ASC, ali i poradi egzaltacije u znaku Raka ( “plemenito porijeklo” ). U solaru vlada 6. ( posao ) i 10. kućom ( karijera ) dok je u natalu to 5. ( kreativnost ) i 9. ( inozemstvo ). Ključ koji otvara vrata u kontekstu solarnog Jupitera su ekvidistanci. Solarna konjukcija Sunca i Plutona – aplikacija orbisa 4° = sudbina, domovina, privatni život - u sol 2. kući ( sustav vrijednosti, talenti, pokretna imovina ) bi , ugrubo, simbolizirala moć novca. Kvaka je u tome što natalna ekvidistanca između rx SO / rx PL iznosi 18°18’ Ca te je u “sretnom zagrljaju” sa sol JU 18°01’ Ca. Za ne falit, osim SO / PL, sol JU je “pokrenuo” još sedam natalnih ekvidistanci ( SO / SA - 18°37’ Li, ME / CH - 18°59’ Li, VE / NN - 18°43’ Li, ME / UR - 17°34’ Li, MA / MO - 19°14’ Li, MA / JU - 18°55’ Li, SA / LI - 17°51’ Li ) od čega možemo izdvojiti tri, kao one koje se “ponavljaju” iz natalnih aspekata: 90° SO / SA = izazov za urođeni oprez i konzervativni stil života; 90° ME / UR = financijska moć “poziva” Hitcha na genijalnost ili ludost te veću uporabu slobodne volje; 90° SA / LI = grubost seksualne kontrole i hladnoće, razlike u statusu ili u godinama “platforma” za seksualne devijacije. 


    Solarni Uran 25°02’ Ca nije toliko naglašen kao sol JU. Vladar je sol 8. ( tuđe i zajedničke vrijednosti, životna iskušenja ), ali i dispozitor sol vladaru ASC – a – Mjesecu u Aq – pa s te strane predstavlja težište solarnog horoskopa, kao i sol 9. ( inozemstvo ). U natalu UR vlada rx 7. i rx 8. pa tako dobivamo sliku Urana kao planete preokreta i neočekivanih događaja, a koja je najprimarnija za odnose sa drugim ljudima ( 3. kvadrant horoskopa ). U nedostatku drugih egzaktnih aspekata, solarna pozicija Urana prima tek jednu natalnu ekvidistancu: 90° rx ME / rx SA - 24°08’ Li = studiozan pristup radu i mentalno iskustvo predstavljaju izazov za oslobođenje ( Uran ) od nacije ( Rak ); umjesto “nacionalnog oslobođenja”, možemo reći i “reforma / modernizacija nacije”. 


      Možda više od svega ovu solarnu godinu u životu Hitcha opisuje linija solarne sudbine IC – MC 27°42’ Vi / 27°42’ Pi. Osim što je riječ o stupnjevima gdje je Venera egzaltirana ( MC ) i gdje je u padu ( IC ), meridijan sudbine se “zakačio” za natalnu ekvidistancu dvaju Svjetala – a to je od svih uvijek najvažniji ekvidistanc: rx SO / rx MO - 27°03’ Vi ( uz kojega možemo pridodati i rx SO / rx JU - 26°44’ Vi ). Ergo, iako spomenuti ekvidistanci aktiviraju prvenstveno točku slabosti Venere ( 27° Vi ) i privatni život ( IC ), planete koje su “okrznute” ( SO, MO & JU ) govore nam kako je taj “pišljivi komad papira” zvan državljanin Amerike temelj s kojim je započeo pohod ka najplodonosnijem autorskom razdoblju u karijeri( MC = stupanj egzaltacije VE -----> osobni cilj kojim želi zadobiti društveni status ). 

 

Diurnal horoskop  19. travnja 1955.



        Diurnalni ASC na 10°29’ Pi u konjukciji je sa vrhom rx 9. 11°44’ Vi, što korespondira sa životom u inozemstvu. Diur MO 16°54’ Pi i diur VE 23°49’ Pi bi opisali duševno i svjetovno zadovoljstvo životom u Americi. Odlaske i povratke iz inozemstva ( MO u rx 9. ) ovdje kombiniramo sa “kućom u inozemstvu” ( MO u rx 9. je vladar rx 12., a ona je 4. - a kuća u odnosu na 9. - u ), a koja razrješava nagomilane probleme iz prošlosti ( diur MO žarišna točka T – kvadrata sa opozicijom rx SA 180° rx PL ), ali i pitanje trenutačne sudbine ( diur MC 18°14’ Sg / 18°14’ Ge u konjukciji sa rx SA, rx PL i rx SoEcl ). Napetost koncentrirane energije T – kvadrata na diur MO izlaz pronalazi kroz diurnalni veliki trigon sa diur SA 19°19’(r) Sc ( diur 9. - rx 5. ) i diur JU 21°37’ Ca ( diur 5. - rx 12. ). S druge strane, vladari diur ASC ( JU & NE ) dio su diurnalnog T – kvadrata zajedno sa diur ME 24°27’ Ar ( diur 2. - rx 10. ), gdje je konjukcija diur JU 21°37’ Ca 0° diur UR 23°44’ Ca žarišna točka. Napetost se oslobađa kroz dva aspekta i to oba egzaktna: diur ME ( osnažen konjukcijom sa diur SO 28°38’ Ar ) 120° PL 24°22’(r) Le ( diur 6. - rx 2. ) = brzo učenje i nove duboke spoznaje ( sve po pitanju rx 3., rx 5. i rx 11. kojima ME i PL vladaju ) dok je drugi diur VE 23°49’ Pi 120° diur UR 23°44’ Ca ( vladari rx 4. i rx 11. te rx 7. i rx 8. ) = iznenadna sreća i napredak kroz društvene okolnosti i odnose sa drugima. Ovdje ipak naglasak ponajviše možemo staviti na samu konjukciju JU & UR u diur 5., a rx 12., a koja bi u kratkim crtama povezala kino dvorane ( 12. ) sa umjetničkom kreativnošću ( 5. ), a kako se aspekt događa u ženskom znaku, to je tumačenje više na objektivno - pasivnim  vanjskim okolnostima natalne 12. kuće, ilitiga na blagostanju ( JU ) i reformi ( UR ) privatnog života ( 4. ) u inozemstvu ( 9.). 


     Kako je Jupiter vladar diur MC to se nećemo ponavljati po tom pitanju te recimo još nekoliko bitnih detalja vezanih uz diurnal. Tranzitni North Node 28°19’ Sg se nalazi u egzaktnoj konjukciji sa rx NN 27°57’ Sg, čime započinje novi karmički ciklus u životu. Egzaktni trigon prema diur SO 28°38’ Ar – dostojanstvo egzaltacije kao analogija za natalni domicil - naglašava rast kroz osobne potencijale i ambiciju ( diur SO u diur 2., kao i u rx, vladar je diur 6., rx 1. i rx 2., a nalazi se u diur 10. ). Vladar rx 10. - Mars – nalazi se na 5°44’ Ge i u egzaktnoj je opoziciji na rx ekvidistancu između UR / CH - 5°26’ Sg, kojima se blisko pridružuje diur LI 4°27’ Sg, svi zajedno skladno djeluju na osnovnu Hitchovu personu – vrh rx ASC – a i vladara horoskopa SO u svojem najjačem znaku. A tu je i višestruka planetarna veza između Sunca i Neptuna, dviju planeta koje svoj najbolji produkt imaju kroz medije i umjetničku maštu. Diur NE 26°50’(r) Li u egzaktnoj je opoziciji na diur ekvidistancu između ME / SO - 25°32’ Ar dok je s druge strane rx ekvidistanca natalnih SO / NE - 23°16’ Ca, točno ondje gdje se nalazi diur UR na 23°44’ Ca. Ergo, nagli preokret i prekid postojeće mašte i umjetničke kreativnosti te reforma iste. A snovi, ideali, inspiracija, milosrđe, iluzije i zaboravi , predstavljeni diur NE 26°50’(r) Li, u “idealnom su odnosu” ( trigon! ) sa rx NE 26°24’ Ge. Znači, Hitch je dobio nova nadahnuća za svoj umjetnički rad na filmovima. 




                       DOUBLE  WALK  OF  FAME 

 

       Znamo da najprestižnija filmska nagrada nije baš “ljubila” Hitchcocka – da parafraziramo Shakespearea i njegovog Richarda III, “Oscara, Oscara, dajem sve filmove za jednog Oscara” - što je donekle kompenzirano kroz ankete filmskih časopisa u kojima su Hitchovi filmovi – posebice Vertigo i Psycho – dobivali visokorangirana mjesta. Slično je bilo i sa Hitchom kao filmskim redateljem: MovieMaker ga 2002. proglašava najutjecajnijim redateljem svih vremena; The Daily Telegraph 2007. u anketi svojih kritičara ga naziva najvećim britanskim redateljem svih vremena; časopis Sight & Sound 1992. ga svrstava na 4. mjesto na popisu “10 najboljih redatelja svih vremena”; isti časopis Sight & Sound ga 2002. u anketi “10 najboljih redatelja” svrstava na 2. mjesto vječne liste od strane kritičara dok od strane redatelja biva postavljen na 5. mjesto najboljih svih vremena; u anketi japanskog filmskog časopisa Kinema Junpo Hitch je izabran za “Najvećeg redatelja 20. stoljeća"; godine 1996. Entertainment Weekly stavlja ga na 1. mjesto liste “50 najvećih redatelja”; u izboru časopisa Empire “40 najboljih redatelja svih vremena” iz 2005. godine Hitchcock je rangiran na 2. mjestu; časopis Total Film 2007. Hitcha stavlja na 1. mjesto na njihovom popisu 100 najvećih filmskih redatelja svih vremena. 


      Ako želimo znati “zašto je to bilo baš tako”, moramo se vratiti na astrološku simboliku trojstva vatre. Vatreni element i njegovi znakovi ( Ovan – Lav – Strijelac ) su “prirodni vladari”  svima drugima jer u sebi nose osnovni princip života - vatru – kao element iz kojeg se svi drugi  rađaju, bivaju i razvijaju. Hitchcock kao “dupli Lav” ima sve predispozicije biti netko i nešto u odnosu na druge u svojem životu. Ako to prenesemo na “teritorij astrološke vatre”, Ovan vlada jer pobjeđuje, Lav je vladar poradi vlastite slave dok vladarstvo Strijelca proizlazi iz onog što on ima ( novac ili pamet, a po mogućnosti oboje ), kao nužni alat za uspjeh.  Sagledavajući Hitcha iz te perspektive, slabost Marsa u Vagi je očita ( o “pobjedama” odlučuju “drugi” ); Jupiter je naglašen pozicijski ( kardinalna kuća, konjukcija sa Svjetlom – Mjesec ), ali nedostaje kontakt sa vladarom Suncem kao i “lakoća” ( čitaj: trigoni ) da bi Jupiter postigao svoj maksimum. Ostaje, dakle, Hitchu tek slava koju mu daje naglašeno Sunce. Ali, to nije prolazna slava ( naglašenost Urana u kontaktu sa Suncem ) već ona koja “nikad ne tamni” i koja s godinama dobiva svoj društveni status ( naglašen Saturn i dobar aspekt sa Suncem ). 


      Ergo, kada govorimo o Alfredu Hitchcocku, tada nam primarni opis ide u smjeru njegove društvene slave, a manje u kontekstu osvajanja raznih “kipića” ili financijske uspješnosti. Pa ako želimo “provjeriti” kad je to Hitch bio najslavniji, uzet ćemo kao referentnu točku uvođenje na Stazu slavnih u Hollywoodu ili tzv Walk Of Fame, i to “dva u jedan”: dvije mjedene petokrake zvijezde ugrađene u pločnik Hollywood Sunset Boulevarda u jednom danu – 8. veljače 1960. - jedna za dostignuća u filmskoj industriji, a za doprinos televiziji druga zvijezda. Ako znamo da se ovaj događaj zbio između premijera dvaju važnih Hitchovih filmova ( North By Northwest 17. srpnja 1959. - Psycho 16. lipnja 1960. ), apsoštrumfno je u redu uzeti ovaj događaj kao vrhunac Hitchcockove umjetničke slave. 



Natal & progresije  8. veljače 1960.

 

       Pr ASC 15°44’ Vi, rx 3. i vladarom pr ME 27°00’ Li, rx 4., tvori indikativne aspekte. Konjukcijom sa pr VE 26°00’ Li, rx i trigonom prema pr NE 26°59’(r) Ge, trenutne vanjske okolnosti ( međusobni aspekti progresivnih planeta ) potiču svakodnevni rad ( pr ME ) na umjetničkom području ( Vaga ) dodatnom naklonošću i nagradama od strane drugih ( pr VE u Vagi ), kao i inspiracijom koja plodonosno djeluje na maštu u kreiranju intrigantnih i tajanstvenih priča ( retro NE u idealnom aspektu u znaku mentalne aktivnosti ). Naravno, više od trenutnih okolnosti ( međusobni progresivni aspekti ) važnije je kako te okolnosti djeluju na osnovne predispozicije zapisane u natalu: progresivna konjukcija ME 0° VE skladno se “hvata” na liniju Mjesečevih čvorova ( pr ME 60° / 120° rx NN / rx SN ), kao i na ideale ( NE ) koji se priželjkuju ( rx NE u 11. ) na mjestu šetališta / trotoara ( Blizanci ). Ako je simbolika Blizanaca ovdje u opisu mjesta ( šetalište, ulica ), dvojstvo se očituje u retrogradnom Neptunu, ali i u samom pr ME koji u Vagi mora izbalansirati obje strane “popularne umjetnosti” simbolizirane pr VE u Vagi. Neptun u Blizancima bi više opisivao televiziju negoli film dok dispozitor Merkur u Vagi, u konjukciji sa Venerom,  dodatno opisuje umjetničku sferu medijskog djelovanja. 


     Pr MC 11°17’ Ge, rx 11., sa vladarom Merkurom opisuje isto što čini i kao vladar pr ASC. Društveno priznanje u vidu nagrade ( Venera ) očituje se u egzaktnom sekstilu rx VE 10°50’ Le prema rx MC 11°17’ Ge. Zasluženost nagrade se vidi u poziciji rx VE u rx 1. dok je sama nagrada prestižna ( VE u Lavu ), a u kontekstu mjesta – Lav 1. kuća - to su glavna mjesta ili glavni gradovi ( u kontekstu filmske umjetnosti, glavni grad na svijetu jest L.A. i Hollywood ). Btw, pr Pars Fortune na 10°58’ Ge ovdje nedvosmisleno govori o dobicima od karijere ( 11. kuća je 2. u odonosu na 10. kuću ), kao i o važnim prijateljima i društvenim kontaktima koji se stvaraju kroz karijeru. 


     Dvostruki natalni vladar također je u važnim aspektima. Svojom progresivnom pozicijom pr SO 19°04’ Li, ponavlja narav aspekta iz natala: 60° prema rx LI 18°35’ Le te progresivni egzaktni sekstil sa pr SA 19°10’ Sg ( ono što je “zapisano” u natalu: slava ( Sunce ) u kamenu / pločniku ( Saturn ), sada se realizira u vanjskim okolnostima ). Kvaka je u tome što je SO u Vagi u padu te je svaka nagrada rezultat minulog rada ( SA egzaltiran u Vagi ) u očima “drugih ljudi” ( Vaga ). Nota bene, na 19° Vage Sunce pada dok već na 20° Vage Saturn se osjeća ushićeno ( egzaltacija ). 


     Od ostalih pokazatelja, izdvojimo konjukciju pr JU 13°53’ Sc 0° pr MA 14°41’ Sc, planeta koje su zajednički vladari rx 5., uz Mars kao vladar rx MC. Kao što je već rečeno, međusobni aspekti progresivnih planeta ukazuju na trenutne mogućnosti i posljedica su vanjskih okolnosti na koje osoba može i ne mora najbolje reagirati. Natalna ekvidistanca MA / JU - 19°55’ Li, “drito” je na pr SO 19°04’ Li, iz čega zaključujemo kako planete koje zajedno tvore vatreno trojstvo ( MA, JU, SO ) - našle su se “u prostoru i vremenu” u zajedničkoj interakciji. Ofkors, iako Psycho možda nije najbolji Hitchov film, svakako je najutjecajniji - što i jest simbolika vatre kao elementa – a priznanje Walk Of Fame dogodilo se u vremenu dok je dotični film bio u procesu snimanja. Ono što nije dio “trenutnih mogućnosti i posljedica vanjskih utjecaja” jest kvadrat natalne ekvidistance rx VE / rx LI - 14°42’ Le prema ovoj progresivnoj konjukciji, kao i prema rx SO / rx VE - 15°28’ Le ( samo pr Mars ). Mars u kvadratu prema Suncu i Veneri ( jedine dvije planete koje mogu podnijeti sve “nepodopštine” Marsa te prema njemu razvijaju toleranciju: Sunce jer je Mars za njega “korisna budala”, a Venera jer se ne osjeća ispunjeno ako nije “osvojena” ) podrazumijeva puno akcije, strasti, trošenje energije i korištenje grube sile u nesvjesnim htijenjima za ostvarivanjem svojih ciljeva. Naposlijetku, konjukcija progresivnih MA & JU je separacijska, a kako se odvija u rx 4., a planete vladaju sa rx 5., to možemo zaključiti da u simbolici orijentacije u prostoru, 4. kuća predstavlja sjever dok je 5. kuća sjever – sjeverozapad. Ergo, u apsoštrumfnoj je astro – simbolici sa velikim kino – hitom  North – Northwest, čija je premijera bila nešto više od pola godine ranije, 17. srpnja 1959. 


      Što se pr MO tiče, on na 23°50’ Cp, rx 6. ne zatvara nijedan egzaktan aspekt, ni prema natalnim, ni prema progresivnim planetama. No, kako se otprilike 4 mjeseca ranije zbio progresivni kvadrat SO & MO, u fazi prve mjesečeve četvrti ( punjenje / rast / sijanje ), to vladar pr MO – pr SA 19°10’ Sg – biva ona planetarna energija koja će svojim prvim aplikacijskim aspektom dati smjer punjenja / rasta / sijanja. I gle vraga, prvi Saturnov aspekt jest onaj sa progresivnim Suncem! Sekundarno, pr MO 23°50’ Cp ima catch  sa dvije natalne ekvidistance: 180° rx SO / rx NE - 23°16’ Ca = neposredni materijalni život iznosi u javnost ( opozicija uvijek siječe horizont i meridijan te u kontekstu Mjeseca uvijek simbolizira i neki javni događaj ) Hitchovu kreativnu maštu i sklonost medijima; 180° rx ME / rx PL - 23°49’ Ca = neposredni materijalni život iznosi u javnost Hitchov skokoviti mentalni napredak i sklonost intrigantnim pričama / adaptacije postojećih novela na svoj način. 

 


Solarni horoskop  1959. / 1960.


      Solarni horoskop 1959. - 1960. Hitcha prikazuje kao svojevrsnog “fah idiota”: sve su planete stisnute unutar trigona od sol ME 7°59’(r) Le do sol MO 15°43’ Sg ( sol 11. / rx 1. - sol 4. / rx 5. ), što označava velik kapacitet i djelotvornost na uskom području aktivnosti dok za ostala životna područja nema interesa. Horoskopske kuće signaliziraju usmjerenost na sebe samog i vlastite mogućnosti. 


    Sol ASC 16°23’ Vi naglašen je iz više razloga. Na samom vrhu ASC – a, rx 3., našli su se sol MA 15°07’ Vi i sol VE 15°59’(r) Vi, što u kontekstu progresivnog ASC na 15°44’ Vi, stvara jaku uporišnu točku. Tome možemo pridodati sol MO na 15°43’ Sg, kao i solarni meridijan sudbine sol MC 15°05’ Ge – sol IC 15°05’ Sg. Na “solarnu sudbinu” ( IC – MC ) naslanja se natalna egzaktna opozicija SA 17°08’(r) Sg 180° PL 16°30’ Ge ( čemu pridodajemo i prenatalnu SoEcl 17°13’ Ge ), što rezultira “hologramskim” T – kvadratom, gdje je vladar žarišne točke - ujedno i sol MC –a – Merkur na 7°59’(r) Le. Onaj tko razrješuje problem napetosti između planeta unutar T – kvadrata te sol ME jest prvi aplikacijski skladan ( ako ga ima ) aspekt nekog od dotičnih astroloških činitelja. U ovom slučaju, bliski aplikacijski trigon između sol MO 15°43’ Sg i sol UR 16°55’ Le postojeću možebitnu blokadu energije pokreće u kreativni čin. Narav aspekta MO / UR u simbolici je oslobađanja uspavanih energija, neobičnih kreativnih rješenja i oslanjanje na “jake žene” ( čitaj: slobodoumne i koje odskaču od prosjeka ). Nove tehnologije ( Uran ) poboljšavaju Hitchov neposredan život ( Mjesec ), ali je suština, ipak, u nečem drugome: Uran u Lavu je u izgonu te kao takav naglašava osobni ego i svojeglavost, a u kontekstu rx Sunca u istom znaku i manje od 4° orbisa između tih dviju planeta u solaru, možemo zaključiti kako Hitch postaje “eksplozivna osoba”. Naravno, vladar rx 7. i rx 8. ( Uran ) u rx 1. i pod vlašću Sunca u svojem središtu, Hitchovu eksplozivnost čini kontroliranijom te manje ludom, a više genijalnom ( čitaj: motiv “ludila” kao kanal za kreativnu genijalnost ). Solarni Uran, možemo to bez zadrške reći, najbitniji je planet u solaru i to prvenstveno poradi dobrog položaja i aspekata ( od kojih je najvažnija “amortizacija” fatalističko - sudbinske rx opozicije SA 180° PL ). Sretna okolnost za Hitcha jest u tome što njegov rx SO 120° rx SA toliko je jako naglašen da mu upravo egoistični Uran ( “prvo ja pa tek onda cijeli svijet” ) daje “ono nešto”, čime nadograđuje i samog sebe kao ličnost, a samim time i filmsku kreativnost. Da, Hitchu je priznanje od strane drugih ( Uran kao vladar rx 1. ) izuzetno važno, što je jedna od osnovnih karakteristika horoskopskog znaka Lava. To možemo osnažiti činjenicom kako je solarni vladar ASC, MC i žarišnom točkom hologramskog T – kvadrata – sol ME 7°59’(r) Le, istodobno u konjukciji sa rx ekvidistancom ASC /VE - 7°23’ Le, rx 1. Ergo, proglašenje ( Merkur ), dvostruko ( ME retro ), onog što čini jaku mentalnu razinu Hitchove osobnosti ( ME u Lavu ), došlo je kao nagrada ( Venera ) za ono što su njegove osnovne ljudske karakteristike ( ASC ). Da, filmovi i mediji općenito su domena ljudskog stvaralaštva u kojem Lavovi imaju “komparativnu prednost” pred drugima jer 70% svih informacija mozak apsorbira kroz čulo vida, što je nedvosmislen pokazatelj koliko je važno graditi karijeru kroz poslove “koji te idu”. Da Hitchove “važne ruke” ( ME Leo ) imaju “svoje mjesto” u samoj Americi ukazuje nam konjukcija sa američkim natalnim North Nodeom na 6°35’ Le, rx 3., iako bi najbolja asocijacija bila u simbolici samog Urana ( sinonim za sve planete u svemiru ) u Lavu ( osobna planeta / zvijezda ). 


     Ako smo već naveli da je solarni trigon između Mjeseca i Urana onaj koji je oslobodio Hitcha “iznutra”, spomenimo i sve zapreke koje su tome prethodile, a tiču se pozicije sol MO 15°43’ Sg. Egzaktan kvadrat prema sol MA 15°07’ Vi ukazuje na nekontrolirane strasti i odnose sa ženama koje ili trpe od strane muškarca ili su one te koje “grubošću” tipa toplo – hladno ( nepostojan Mjesec u kombinaciji sa agresivnim Marsom; MO = hladno, MA = vruće ) zlostavljaju muškarce. Egzaktan kvadrat prema sol VE 15°59’ Vi opisuje nedostatak emotivne potpore od strane majke i žena općenito, sukob na relaciji majka - žena / djevojka, nezadovoljstvo zbog nedovoljne voljenosti od strane drugih i silnu potrebu da se to kompenzira ( tzv pasivno “emotivno zlostavljanje” = kvadrat između ženskih emotivnih planeta ). Egzaktan kvadrat prema sol ASC 16°23’ Vi indikator je “životnih lutanja”, povećanih emotivnih potreba i smetnju majke / žene za odnose s drugim ljudima. Nadalje, bliska aplikacijska konjukcija sa rx SA 17°08’(r) Sg indikator je melankolije, samoće, blokiranih emocija i općenito lošeg odnosa sa majkom; teško djetinjstvo, s druge strane, daje dublji uvid u stvarnost i prirodnu sposobnost spoznavanja istine, to jest realističan pogled na svijet, utjelovljen na materijalnim vrijednostima. Egzaktna opozicija prema rx PL 16°30’ Ge spada u domenu jake emotivne privlačnosti, koja se lako može pretvoriti u odbojnost; želja za kontrolom druge osobe; manipulacija u međuodnosima gdje često postoji razlika između emotivne otvorenosti i zatvorenosti; odnosi tajnoviti ili “zabranjeni”, jakog intenziteta, teško održivi i s dugoročnim posljedicama. Uz gore navedeno, tu su i četiri natalne ekvidistance “usmjerene” na sol MO 15°43’ Sg: rx SO / rx MC - 15°33’ Ge 180° sol MO = osobni napori za društvenim statusom nailaze na “odbljesak” privatnog života i navika proisteklih iz rane faze života; rx UR / rx NE - 15°11’ Vi 90° sol MO = socijalno – liberalna ideologija i solidarnost sa slabijima u društvu u sukobu je sa unutarnjom stranom ličnosti; rx NE / rx CH - 16°37’ Vi 90° sol MO = duboke rane koje se ne mogu sanirati, ali se mogu rehabilitirati kroz javno iznošenje putem medija, umjetnosti ili vjere ( rx NE vladar rx 9. ); inozemstvo i krug istomišljenika ( rx NE u rx 11. ) platforma za iznošenje boli iz djetinjstva putem umjetnosti ( rx CH u rx 5. ), što stvara nejasan odnos u očima drugih i promjenjivost raspoloženja; rx PL / rx Juno - 15°26’ Vi 90° sol MO = seksualnost i smrt kao ovisnički mehanizam za privlačenje idealne žene / odnosa u vlastiti život i duševna nekompatibilnost sa istom / istim. 


      No, ovdje se “iza brda” valja nešto mnogo “krupnije”. Riječ je o trigonu sol SA ( vladar rx 6., rx 7. i rx 8. ) sa sol PL ( vladar rx 5. ). Saturn je retro na 0°51’ Cp ( sol 4. - rx 6. ) dok je Pluton na 3°28’ Vi ( sol 12. - rx 2. ). Budući je riječ o planetima koje simboliziraju najdublje patnje, traume, stradavanja te posredno strah i mržnju - a koje u natalu stoje u egzaktnoj opoziciji ! - solarni aplikacijski aspekt orbisa 3° ( bliske osobe; novosti ), koji egzaktnost dostiže na 6°09’ Vi / Cp 3. prosinca 1959., Hitcha mijenja / transformira ( Pluton ) sporo, ali dugoročno stabilno ( Saturn u svom ženskom središtu ) u osobu “zdravije” psihe i materijalnog stanja. Catch je u natalnim planetima koje PL 120° SA zahvaća svojim djelovanjem ( bez toga bi moć aspekta sol PL & sol SA bila kudikamo ograničenija ). Pluton “gađa” egzaktnim sekstilom rx konjukciju JU 3°22’ Sc 0° MO 3°59’ Sc dok to isto čini Saturn prema rx ME 1°09’(r) Vi. Naravno, istodobno djeluje i konjukcija sol PL sa rx ME, a s druge strane sekstil sol SA prema rx konjukciji JU & MO. Višestruko aspektno djelovanje istih planeta kroz različite horoskope ukazuju da je snaga natalnih aspekata došla do svog punog izražaja. Samim time i brojnost astrološke simbolike i asocijacija vezanih uz to se multiplicira. Ako sve prenesemo na područje filmske umjetnosti, šarolikost identiteta publike u kinima korespondira sa složenošću motiva glavnih glumačkih likova, čime interakcija podsvjesnog uma prosječnog gledatelja / ice jače se fiksira uz određeni lik, kako bi ga nedvosmisleno vrednovalo kao izrazito dobro ili izrazito loše. Skladnost aspekata ( trigoni i sekstili neutraliziraju potencijalno loše konjukcije ) ukazuje da planetarna energija lako pronalazi sebi izlaz.  


      Za kraj osvrta na Hitchov solar 1959. - 1960., spomenimo i “glavnog igrača”: duplog natalnog vladara SO 20°08’ Le. Nalazi se na samom vrhu sol 12. = preispitivanje samog sebe, introspekcija u prošlost i skrivene osobine karaktera. Uz već ranije spomenutu konjukciju sa sol UR ( separacija, orbis 4° ), Sunce ima dva aplikacijska aspekta. Bliži je onaj sa sol MO 15°43’ Sg ( uravnoteženje duha i duše, neutralizira sve druge možebitno loše aspekte ), koji samim tim smanjuje loše mogućnosti u pretjerivanju, nametanju vlastitog morala: SO 90° 23°00’ Sc. Ako ništa drugo, dva dobrotvora u međuodnosu pretjerivanja ( SO 90° JU ), bila bi idealna kombinacija za duhovite priče ili dobre viceve.  


      Ipak ćemo analizu solara završiti sa North Nodeom. On se našao na 4°58’ Li, u egzaktnoj konjukciji sa rx MA 4°30’ Li, vladarom rx MC. Ergo, kombinacija rx 3. i. i sol 1., opisivala bi novi početak u karijeri, a na sličnim temeljima na kojima je egzistirala dotadašnja. Sjeverni mjesečev čvor daje svemu tome “dobar vjetar u leđa”. 

 


Diurnal horoskop  8. veljače 1960.


       Diurnal horoskop bi se mogao svesti na ASC i njegovog vladara, ali ćemo ipak “knjiški” to razvrstati sve po “pe esu”. Diur ASC 21°51’ Sg, rx 5., u egzaktnoj je konjukciji sa rx Vertexom 21°04’ Sg, čime je apsoštrumfno ispunjena astrološka simbolika “sudbinske osobe ili događaja”. Je li prevladava “osoba” ili “događaj” u sudbinskom kontekstu, više nam može reći vladar diur ASC – a, a to je diur JU 26°30’ Sg, rx 5. Jupiter je izvan egzaktnog orbisa prema rx North Node 27°57’ Sg, ali je u aplikacijskoj konjukciji orbisa manjeg od 2°, što mu daje vremensku perspektivu rasta. Ako znamo da je Jupiter u Škorpionu ili u 8. kući najteže moguće iskušenje prije negoli se pred osobom rastvori prostranstvo slobode simbolizirano Jupiterom u Strijelcu, zaključujemo da se “sudbinska osoba” dogodila ranije: smrt majke je Hitchu skinula okove s nogu i otvorila put u budućnost. A Hitchova “budućnost”, kao i svakog od nas, osim Jupitera, predstavljena je i 9. kućom. Ergo, vladar rx 9. jest NE na 26°24’ Ge, rx 11., a on je u egzaktnoj opoziciji prema diur JU 26°30’ Sg. Kako i JU i NE najbolje “štimaju” kada su u trigonu, opozicija ih prisiljava na suradnju ili sukob, pri čemu dostojanstvo Jupitera sklonije je uravnoteženju odnosa naspram Neptuna. U konačnici, Jupiter “upire”, ali se loše osjeća “u koži” Neptuna ( izgon u Blizancima ) dok lijeno - flegmatični Neptun, nakon inicijative Jupitera, dobro se uklapa u “ambijent” Jupitera ( dnevno središte u Strijelcu za Neptun ). Ako znamo da uvijek “vara” tzv bad guy, ovdje je to prvotno Neptun, ali poslije to isto čini i Jupiter. U suštini, Hitch je dobio “kost” u vidu Walk of fame zvijezda u Hollywoodu, ali ne i toliko željeni “kipić” Oscara za najboljeg redatelja. 


   Ekvidistancije su poprilično “živahne” za ovu astrološku prigodu. Iako na “vidljivoj razini” postoji samo jedna rx ekvidistanca: rx SA / rx NN - 21°52’ Sg, što bi opisivalo rast nakon mnogo muka i odlaganja, ali sasvim zasluženo vrednovano od strane drugih, tu se “skriva” dosta bočnih vjetrova: rx PL / rx NN - 21°33’ Pi  u kvadratu, rx NE / rx PL - 21°27’ Ge u opoziciji te rx SA / rx NE - 21°46’ Vi u kvadratu. Jerbo je riječ o planetima koje vladaju od rx 5. do rx 9., to zaključujemo da je fizički događaj ( ASC ) nagrade Walk of fame zbir različitih odnosa te većih ili manjih kompromisa uspostavljenih s drugim ljudima. Što se tiče vladara diur ASC – JU 26°30’ Sg – ni tu ne postoji “vidljiva” veza u simbolici konjukcije, ali su ponovno prisutni “udari s boka”, ovaj put većinom od nekih drugih “vjetrova”: rx NE / rx NN - 26°30’ Pi u kvadratu; rx SO / rx MO - 27°03’ Vi u kvadratu; rx SO / rx JU - 26°44’ Vi u kvadratu te rx MO / rx LI - 26°16’ Vi. Brojnost kvadrata, kao i sudjelovanje obaju Svjetala te najvećeg dobrotvora Jupitera u ovoj aspektnoj “križaljci”  sugeriraju nam da Hitchov umjetnički rast, simboliziran sa rx NN u rx 5., a u diurnalu sa diur JU, diur 1., zahtjeva mnogo uložene životne energije i spremnost na borbu za vlastite interese. 


    Diur MC 8°42’ Li, rx 3., svojom pozicijom “izmiče” orbisu egzaktnosti aspekta sa rx VE ( 60° ) i MC ( 180° ), ali je u “bliskom dogovoru” sa natalnom ekvidistancom rx VE / rx CH - 8°50’ Li, što je još jedan od indikatora kako je, ustvari, Walk of fame, u “nedostatku” Oscara tek “utješna nagrada” za Hitcha. Diurnalni vladar MC – a, VE 15°00’ Cp, rx 6., osim što je u bliskoj aplikaciji sa diur MA 18°51’ Cp, što je “ponavljanje” konjukcije istih planeta u solaru, “namjestio” se samo tako prema sol VE ( 15°59’ Vi ) i sol MA ( 15°07’ Vi ), ali i prema pr ASC 15°44’ Vi, što “cementira” poslovnu Veneru ( Jarac ) na pijedestal na kojem će “trajno” ( Jarac ) pisati Hitchovo “ime” ( sol VE, sol MA, pr ASC u rx 3. ). Konjukcija diur MC sa SoEcl od 2. listopada 1959. na 8°34’ Li opisuje nam društveni događaj koji je “započeo” nekoliko mjeseci ranije. 


    Diurnalni MO na 0°49’ Ca, diur 7. - rx 12., u egzaktnoj opoziciji na sol SA 0°51’(r) Cp, poradi dobrih dostojanstva nema negativnu konotaciju već nam daje spoznaju kako je 8. veljače 1960. bila prva dodjela zvjezdica na novo ustanovljenoj nagradi Walk of fame. 


    Drugo Svjetlo i dvostruki natalni vladar – SO – opet ima aspekt sa Uranom, baš kao i u solaru. Ovdje sad imamo egzaktnu opoziciju ( SO 18°43’ Le 180° UR 19°02’(r) Le ), u umetnutim kućama ( nešto što skriveno postoji od prije ), u diur 2. - 8. ( osobne i zajedničke vrijednosti ), gdje su obje planete u izgonu, ali i u međusobnom vladarstvu jedna nad drugom. Opozicijski aspekt daje veću moć Uranu dok je mutual disposition u simbolici konjunkcije, što je “teren” blizak dominaciji Sunca. Ergo, Hitchov ego će biti zadovoljen po obje osnove iako je nužan oprez od “lako zapaljive smjese” ( ekvidistanca rx SO / rx UR - 12°03’ Li je u bliskoj opoziciji sa rx MC 11°00’ Li ). Kako se u “priču” uključuje i diur LI 19°57’ Ge, ponavljajući aspekt iz natala sa Suncem ( 120° diurnal i 60° radix ), čemu možemo pridodati i diur Juno 17°18’ Sg u konjunkciji sa rx SA 17°08’(r) Sg ( u natalu aplikacijska konjunkcija manja od orbisa 3° ), to vidimo postojanje više elemenata “otisnutih” u natalnom horoskopu. U konačnici, Hitchov diurnal ima moćnu konfiguraciju trapez, u kojoj opozicije predstavljaju problem dok su sekstili i trigoni “ono što će se dogoditi” ukoliko se osoba bude znala nositi sa problemima. Kretanje energije je jednosmjerno, a na vrhu piramide jest NE 9°08’ Sc, diur 11. - rx 4. The point is što je ovaj Neptun u konjunkciji sa natalnom ekvidistancom Marsa & Juno na 9°26’ Sc, čime se još jednom potvrđuje koliko je važna dobra ženidba / udaja za karijeru, jednako kao što i loša može srušiti sve dotad postignuto. 




                         ANALIZE  ASTROLOŠKIH  ANEGDOTA 

 

         Nemoguće je vjerodostojno predstaviti čovjeka kao što je Alfred Hitchcock u jednom običnom - istina, podužem - astrološkom tekstu. Stoga ćemo “rupe” u Hitchovom životopisu nastojati popuniti kratkim astrološkim analizama po sistemu pitanje – odgovor. Naravno, naredno anegdotalno portretiranje trudit će se maksimalno zaobići ponavljanja iz prethodnih dijelova teksta. 


     *)  Od 53 Hitchcockova filma, njih 11 kao temu imaju običnog čovjeka, nevino optuženog i s pogrešnim identitetom = Uran je sinonim za čovjeka koji uporabljuje slobodu odlučivanja dok je Merkur u Djevici običan čovjek; UR 90° ME; kvadrat označava problem; UR vladar 7. kuće sinonim je za iznenadnu optužbu; UR vladar 8. kuće sinonim je za “uvezenu” opasnost; ME u Djevici u dobrom dostojanstvu - čovjek je nevin; retrogradnost Merkura simbolizira dvojnost identiteta 


     *)  Tehničko crtanje u srednjoj školi = UR 90° ME; Uran u 5. kući predstavlja srednju školu; Merkur u Djevici označava preciznost i sitne linije / slova; ME u 2. kući sinonim je za talente i ono što osobu lako ide pa kvadrat – problem jer je riječ o novom znanju – za Hitcha i nije bio neki “problem” 


      *)  Plakati za filmove = ME 60° NE; obje planete pod vlašću Merkura ( Vi / Ge ), a on u 2. kući donosi zaradu od intelektualnog rada ( riječi, slova ili poslovi koji se rade rukama ) s medijima ( Neptun ); aspekt se odvija na razini 2. - 11. kuće ( prijatelji s kojima se dijele iste vrijednosti ili talenti za zaradu ) pa se možemo u opisivanju značenja poslužiti riječima Pabla Picassa : “ Umjetnost je laž koja nam pomaže shvatiti što je istina.” 


     *)  Ovofobija ili strah od jaja = Mjesec je sinonim za jaje, a padom u Škorpionu, točno na stupnju pada ( 3° ) označava određenu anomaliju; egzaktna konjunkcija sa Jupiterom jest pretjerivanje osnovne anomalije; egzaktan kvadrat prema liniji ASC – DESC opis je fobije koja utječe na odnose sa drugima dok pozicija u 4. kući detektira da su s tim upoznati samo bliski ljudi 


      *)  Jedan brak = SO 120° SA, vladari 1. - 7. kuće 


       *)  Skladan obiteljski život u braku = VE 120° SA, vladari 4. - 7. kuće; aplikacija simbolizira da protokom godina zajednički život sve je čvršći; orbis od 7° plus sama narav planeta VE & SA ukazuju na to da je Hitch “odgojen” tako da teži jednom braku za cijeli život 


       *)  Dug život = SO 120° SA, vladari 1. - 8. kuće, istodobno značenje i smrt od dugotrajne bolesti 


        *)  Smrt posljedica narušenog tjelesnog zdravlja = vladar 8. u aspektu sa Suncem ( SA 120° SO ), istodobno i vladar 8. u aspektu sa vrhom ASC ( UR 120° ASC ) 


        *)  Faktična smrt od zatajenja bubrega = vladar 8. kuće u aspektu sa planetom u najmanjem orbisu ( red važnosti: 1. egzaktan, 2. aplikacijski, 3. separacijski aspekt ); 8. kuća ima dva vladara pa presuđuje planeta u jačem aspektu; UR egzaktan 120° ASC daje stresan / uzbudljiv život; UR egzakt 60° MA ga “ubija”; Mars je prekid, znak Vage su bubrezi; da nema stabilizirajući aspekt SO 120° SA, Hitcha bi, pod utjecajem james bondovskog aspekta MA & UR, “đava’ davno odnija 


       *)  Britanac ili Amerikanac = ili oboje zajedno; Jupiter & Mjesec u egzaktnoj konjunkciji na 3° Škorpiona ( stupanj najveće Plutonove moći i najveće Mjesečeve slabosti ); Škorpion je kemija, new born man ili reborn; vladar 12. u 4. kući ( MO ) jest bijeg ili zaborav o porijeklu dok je vladar 9. u 4. kući ( JU ) novi početak u inozemstvu; 9. kuća jest budućnost pa zaključujemo kako Mjesec simbolizira britansko, a Jupiter američko državljanstvo; Jupiter u 4., a kao vladar 5. kuće označava ljepotu života i blagostanje u novoj domovini; last but not least, Hitchova titula viteza, KBE ( Knight of British Empire ), u simbolici je Jupitera, a daje ga kraljica ( Mjesec ) 


        *)  Jedno dijete = planete koje nisu “ljubitelji” djece u 5. kući ( Uran, Saturn, Hiron ), ali u dobrim aspektima ipak će dati plod; prisustvo North Nodea u istoj kući daje dobre izglede za djecu 


         *)  Žensko dijete = vladar planeta iz 5. kuće u ženskom znaku ( JU Sc ) u egzaktnoj konjunkciji sa MO; da je neko bolje dostojanstvo Mjeseca i neki skladniji aspekti, ovo bi moglo predstavljati mnoštvo djece; u ovom slučaju, jedno dijete predstavlja “mnoštvo” ( Mjesec ); iako to nije tema, jerbo je Alma Reville samo jedan dan mlađa od Hitcha, to zaključujemo kako ju je “zakačio” gadan kvadrat Mjeseca u Škorpionu i Lilith u Lavu pa je i jedno jedino dijete uspjeh u datoj situaciji 


         *)  Faktori genijalnosti = osnovni je aspekt ME & UR ( 90° ), potpomognut vladarstvom ME nad 3. i umetnutom 11. kućom; vladar 11. u aspektu sa Uranom ( 120° ), što pospješuje narav VE kao benefika; Uran u dobrom aspektu ( 120° ) i dobroj kući ( 5. ) prema ASC obogaćuje osnovni karakter crtama “kreativnog ludila”; osobni potencijal za genijalnost se oslikava kroz međuodnos 3. i 11 kuće: a) MA 90° NE ( tajnovitost, suspense, špijunaža ), b) aspekta između vladara 3. ( ME ) i 11. ( VE ) nema, ali njihova ekvidistanca ( 20°59’ Le ) je u konjunkciji sa dvostrukim vladarom SO ( 20°08’ Le ), što nam govori kako je Hitch od sebe samog napravio filmski brend, a to u vremenu bez interneta i drugih globalnih medija kakve imamo danas jest jedna od odlika genijalnosti 


         *)  Dosadan ili slab seks = LI 120° SA; pozicija Saturna u 5., a vladarstvo nad 8., tematiku seksa diže na općenitiji nivo; u tom kontekstu, ovo može biti indikator razlike u godinama u seksualnim igrama ili označava seks sa osobom različitog društvenog statusa ili porijekla 


         *)  “Nikada nisam rekao da su glumci stoka. Zapravo sam rekao da bi se prema njima trebalo ponašati kao prema stoci.” = Hitchcockov apsolutni autoritet očituje se u aspektu SO 120° SA, vladar 1. ( ličnost ) i 6. kuće ( suradnici na poslu ); specifičnost “autoritativnosti” iz gore navedenog citata nas usmjerava na dodatne astro – pokazatelje: astrološka simbolika za životinje jesu znak Škorpiona i planeta Mars dok bi termin “stoka” bio u domeni domaćih životinja, koje simbolički smještamo u područje 6. kuće; Mars u Vagi, osim što kao vladar 10. kuće predstavlja Hitcha kao društveni autoritet, u rx 3. nešto izgovara; narav zračnog znaka ( Vaga ) i lošeg dostojanstva ( Mars u izgonu ) sugerira da je nešto olako i brzopleto rečeno; termin “kao prema stoci” sugerira neko lažno predstavljanje, a u kontekstu Marsa to je površnost i vanjština, promišljanje uma za razliku od stvarne naravi ( duboko, strasno, instinktivno ) koja ima potrebu za tjelesnim djelovanjem; ergo, kako se nikakvim “verbalnim vratolomijama” ne može u potpunosti nadoknaditi štetnost usporedbe tretiranja glumaca sa tretiranjem stoke, to dolazimo do demonskog aspekta – koji u stvarnosti ne postoji - između vladara 6. i vladara 10. kuće, to jest između MA & SA; nepostojanje aspekta znači tek da izjave takvog tipa nisu osnovna Hitchova narav kao autoritarne osobe ( SO 120° SA ), ali planete djeluju “sekundarno” pa kroz ekvidistancu MA / SA - 10°48’ Sc ( Škorpion = životinja ! ) egzaktno gađa kvadratom Hitchovu simpatičnost i šarm u očima drugih ( VE 10°50’ Le, 1. kuća ) 


        *)  Katolička religija u Hitchovu životu = 9. kuća u znaku Ribe simbolizira duboku vjeru ili bijeg od iste; vladar Neptun u znaku Blizanaca ( dnevni izgon, površnost u dubini, od mora tek kapljice na dlanu ), u 11. kući ( gdje u vjerskom smislu caruje ateizam ili ideološki ekstremizam ), u konjunkciji sa South Node ( NE 26°24’ Ge 0° SN 27°57’ Ge ) označava gubitke zbog vjere; to se odnosi i na inozemstvo općenito ( 9. kuća ), ali u duševno - emotivnom smislu, jer duhovno – materijalni vladar 9. kuće, Jupiter 3°22’ Sc, u egzaktnoj je konjunkciji sa MO 3°59’ Sc, oboje u egzaktnom kvadratu na vrh ASC 3°57’ Le; ergo, za Hitcha su najveći duhovno – materijalni dobici ženidba, rođenje kćeri te smrt majke – oni su njegovo privatno “lavlje carstvo”; u tom je kontekstu inozemstvo za Hitcha predstavljalo financijski prosperitet 


       *)  Stepenice i brojevi kao filmski motiv = Uran ( stepenice ) 90° Merkur ( brojevi ); osim što ovo može asocirati i na Hitchovu  ženu, Almu Reville ( UR vladar 7. kuće ), koja mu je pisala scenarije – ali u početku karijere, aspekt je separacijski – amblemski je sinonim za sam film 37 Steps, koji simbolizira oba pojma;  retrogradnost Merkura asocira dvostruko značenje brojeva, stvarno ( za javnu uporabu ) i skriveno ( kao šifra za tajno društvo ); unatoč tome što je ME u jačem dostojanstvu negoli UR, prednost u naglašavanju “stepenica” u odnosu na “brojeve” dajemo Uranu jerbo on ima dva egzaktna aspekta dok Merkur nema nijedan, a “usput” je ME i retrogradan, što mu daje i neke drugačije kvalitete osim onih racionalnih; Uran u Strijelcu se penje, ali ga vladar, Jupiter u Škorpionu, “spušta” u podrum; time dolazimo do simbolike podruma i njegovih astroloških “zamjenskih” planeta – Saturna & Plutona; nu, vraga, SA & PL su kod Hitcha u egzaktnoj opoziciji, “pojačani” utjecajem prednatalne Solarne Eklipse, što označava djelovanje koje traje tijekom cijelog života; nadalje, opozicija označava i manipuliranje, žongliranje, potrebu za balansom, a to u ovom slučaju označava i penjanje i spuštanje niz stepenice; prebacujući cijelu simboliku na teren filma, pred očima nam I"skače iz paštete” Psycho, najkontroverzniji i najspominjaniji Hitchov film; šteta što onda nije postojala “industrija klikova” kao u današnjem svijetu interneta pa da možemo usporediti utjecaj Vrtoglavice naspram Psycha, kao što tek sekundarno možemo usporediti značaj Hendrixa naspram Beatlesa i Elvisa Presleya ili prvog albuma Velvet Undergrounda u odnosu na sve druge po broju “copy - paste” bendova i izvođača; suma sumarum, ako je kritičarski sud ocijenio da je Vrtoglavica najbolji Hitchov film, ostaje činjenica da je Psycho u sebi objedinio najviše astrološke simbolike, uključujući nezaobilazni motiv mrtve majke, koja i “sa onog svijeta”, predstavljenog u filmu mračnim podrumom, vlada životom svojeg sina; ako ćemo biti ozbiljni, šokovitost i uzbudljivost između ova dva filma “ne staju u istu rečenicu” pa bi tako i “šok” smrti pod tušem glavne glumice u prvoj trećini filma Psycho opisali kao “šok za malu djecu” ( ilitiga “običnim” Marsom ) dok bi otkrivanje “mračne tajne iz podruma” bio “šok za odrasle”, u apsoštrumfnoj simbolici gospodara života i smrti – Plutona, ako znamo da je Pluton ustvari transcendentni Mars, to onda, dok gledamo smrt Vere Miles od strane noža ( smrt nožem je u astro simbolici Marsa u Raku, a ta je pozicija analogna Mjesecu u Škorpionu ) u tuš - kadi ( simbolika Neptuna; Hitch u natalu ima MA 90° NE, orbisa 8°, koji je u simbolici Škorpiona ), podsvjesno ( Pluton ) nas privlači “zlo iz podruma” ( JU u Škorpionu = dno stepenica, konjuknkcija sa MO u Škorpionu = mrtva majka; MO u 4. kući = majka je “svoja na svome”, podrum analogija za groblje ) 


       *)  Motiv “plavuša” u filmovima = Venera u Lavu, 1. kuća; Hitchove “filmske žene” možemo prije asocirati sa VE u Le negoli MO u Sc, iako je to dvoje povezano ( MO 90° VE, aplikacija, orbis 7°, analogija na brak i znak Vage ); jerbo je VE u javnom znaku, a MO u privatnom i tajnovitom, to i percipiramo “Hitchove plavuše” prvotno sa Venerom u Lavu; za daljnju analizu, poslužit ćemo se sa nekoliko citata; Bidisha Mamata, britanska tv voditeljica, Guardian 2010. “Tu su vamp, skitnica, cinkaroš, vještica, prevarant, ulizica i, najbolje od svega, demonska mama. Ne brinite, svi oni budu kažnjeni na kraju.”; Laura Mulvey, britanska feministička teoretičarka filma, 1975. “Ženski likovi u njegovim filmovima uvijek iznova održavaju iste kvalitete; pogled gledatelja uvijek je muški pogled, pogled muškog heteroseksualca.”; Roger Ebert, američki filmski kritičar, novinar, esejist, scenarist i pisac, 1996. “Bile su plavuše. Bile su ledene i udaljene. Bile su zatočene u kostimima koji su suptilno kombinirali modu sa fetišizmom. Hipnotizirale su muškarce, koji su često imali tjelesne ili psihičke nedostatke. Prije ili kasnije, svaka Hitchcockova žena bila je ponižena.”; osim sa “plavušama”, Hitchovi filmski protagonisti se često u svojim odnosima bore sa svojim majkama ( Psycho, North – North West, Birds ); u Frenzy ( 1972. ) ubojica mrzi žene, ali idolizira vlastitu majku; u Strangers on a Train ( 1951. ) protagonist mrzi svog oca, ali ima vrlo blizak odnos sa majkom dok u filmu Notorius ( 1946. ) jedan od protagonista ima loš odnos sa majkom poradi njene odbojnosti prema nevjesti ( “školski” primjer za aspekt VE 90° MO ); ako astrološku višeslojnost Venere možemo aspektima dočarati kroz već spomenuti 90° sa MO, tu su i 0° ASC, 90° JU, 120° UR, 120° CH, 120° Juno, 120° SA, 120° MC, 60° PL, a tu su i mračne i duboko strastvene ekvidistance prema Veneri: MA /  SA - 10°48’ Sc 90° VE i MA / PL - 10°29’ 0° VE; s druge strane, MO u Škorpionu, uz neizostavnu “prikolicu” konjunkcije sa Jupiterom, nema važnih ekvidistanci po ovom pitanju, osim što kao assassin egzaktnim kvadratom napada “idilu” koju predstavlja horizont ASC – DESC; i tu dolazimo do oblika i obličja same Venere: u Lavu ona je važna, ističe se pred drugima; ili je u braku ili je na neki drugi način pod kontrolom nekog muškarca; naime, Sunce, njezin vladar, u svojem je domicilu, u Lavu pa je tako Sunce “sudbina” svakoj od gore spomenutih filmskih plavuša; da je npr Sunce u Raku ili nekom drugom tipičnom ženskom znaku, onda bi govorili o ženi koja vlada muškarcem ili je ona “glava kuće”; nadalje, bilo koja planeta ako je previše naglašena aspektima - a Venera to jest – lako zastrani u svojevrsnu dekadenciju; Hitchova “sreća” jest da je posao kojim se bavio – filmska umjetnost – dao mu je dovoljno prostora za “ispucati iz sebe”  svu višestrukost značenja Venere; sa seksualnom “uzdržanošću”, nije teško zamisliti Hitcha kako se penje unutar katoličke hijerarhije do neslućenih visina, ali za takvu “kombinaciju” trebao bi Jupiter biti naglašeniji u horoskopu, jednako kao i 9. kuća; u tom kontekstu, jaka vizualna inteligencija kojom se Hitch služio u stvaranju svojih filmova, “transformirala” bi se u voajerskom užitku gledanja drugih 




                                                        TIPPI  HEDREN  I ALFRED HITCHCOCK 

 

       Od svih Hitchovih “plavuša”, autor ovog teksta izdvaja tek jednu – Tippi Hedren - kao onu koja u sebi ponajviše ima skrivenu funkciju lakmus papira, koji aktivira Hitchcockove natalne aspekte. 




Natalna karta  TIPPI HEDREN

       Već i sam letimični pogled na natalni horoskop Tippi Hedren ( nadalje: Tippi ) govori nam o osobi sa naglašenim osobinama Jarca i Saturna. Shodno tome, ako tražimo “gdje je Tippi” u Hitchovom natalu - pronalazimo je u Saturnu ( SA 17°08’(r) Sg, rx 5. ) Osim Jarca / Saturna, druga jaka odlika Tippinog natala jest postojanje zračnog velikog trigona ( ME – JU – MO ), u tzv kućama života ( 1. - 5. - 9. ), što umnogome štiti sam život i njegov duh. Nadalje, “tvrda sudbina” ( predodređenost koju nameću postojeći materijalni okviri života ) - Jarac / Saturn – dobiva preko velikog zračnog trigona mogućnost izbora i slobode odlučivanja ( s Mjesecom kao dijelom zračnog trigona i planetom najbližoj vrhu neba, promjenjivost / nestalnost sudbine postaje najimanentnija odrednica u životu Tippi ). Treći bitan činitelj Tippinog natala jest sam MC na 4°44’ Sc = karijera / status u društvu ima svoju fatalnu promjenu. Primarni / tjelesni vladar, MA u egzaltaciji na 15°58’ Cp, otišao je u 1. kuću ( manekenska karijera ) dok je sekundarni / emotivni ( a ustvari glavni vladar jer je u “sjeni” ) PL 18°20’(r) Ca, otišao u 7. kuću. Kako su obje planete u bliskom aplikacijskom aspektu, to zaključujemo kako Tippi mora u sebi izbalansirati dvije suprotstavljene energije, od kojih ova koju simbolizira Pluton možemo nazvati, bez mnogo krzmanja, neprijateljskom.  


      U nastavku razmatranja odnosa Hitcha & Tippi, osvrnut ćemo se malo i na biografske elemente te ih uklapati u astrološku simboliku. Kao prvo što ćemo spomenuti jest Tippino porijeklo: druga generacija Amerikanke, sa očeve strane baka i djed Šveđani dok su sa majčine bili njemačkog i norveškog porijekla. Ergo, prevladava jak “skandinavski gen” i protestantska “vjerska doktrina” naspram Hitchovih britansko- irskih korijena i katoličkog odgoja. Razlika se vidi i na astrološkom planu: Hitch kao dominantno Sunce ( Lav ) dok je Tippi Saturn ( Jarac ). Robert F. Boyle ( filmski redatelj i dizajner produkcije ) jednom je izjavio: “Hitchcock je uvijek volio žene koje su se ponašale kao dobro odgojene dame. Tippi je stvorila tu kvalitetu.” Osnovni karakter opisuje nam vladar ASC u svojim aspektima – iako je to samo dio vidljivog karaktera poradi pet planeta u 1. kući - a ovdje je to Saturn u svojem središtu i u bliskoj konjukciji ( orbis manji od 3°, što naglašava samu planetu ) sa borbenim T – kvadratom ( 90° UR , 90° MO ), sa SA 5°51’ Cp kao žarišnim planetom. Ovo predstavlja “zdravu ambiciju” iako su izazovi jaki ( UR & MO, soim što kvadratima “gađaju” SA, u napetim su odnosima i prema horizontu odnosa ASC – DESC, pri čemu je egzaktnost kvadrata UR 7°56’ Ar prema vrhu ASC 7°01’ Cp posebice dramatična. Uran je vladar 2. kuće pa iznenadne promjene u donošenju odluka se tiču osobnih životnih vrijednosti ilitiga novca. Ono što ublažava ovu astrološku napetost jest spasonosni trigon SA prema NE 3°04’(r) Vi, iz 8. kuće, a koji daje dobru osnovu za “životnu preglednost” i balans između materijalnog i idealnog svijeta. U Tippinom realnom svijetu ljubav prema životinjama i aktivizam za “zdraviju sredinu” u opisu je ovog aspekta. Ako kvadrat SA prema UR označimo kao klasičnu dvojbu između potrebe za zaradom kroz mankenestvo i snimanje tv reklama ( gdje ju je Hitch i zapazio u jutarnjem programu NBC televizije Today Show ), opoziciju UR & MO kao opis neurotične i nestalne osobe, “teške” za suradnju s drugima, kvadrat MO 2°14’ Li prema SA predstavlja “dublji” psihološki problem,  a koji Tippi nasljeđuje preko vlastite majke od svojih predaka. The point is da je ovdje Tippi prvenstveno Saturn dok Mjesec predstavlje “druge” ( vladar 7. ), a to hoće reći da joj je u ovoj inkarnaciji dat “alat” ( Saturn u Jarcu na ASC ) kojim će moći prevazići sve prepreke na životnom putu, ali na onaj najteži način: ništa “preko noći” ( na brzinu ) i uz “put posut cvijećem” ( nema besplatnog ručka u životu ), uz brojna odricanja i potrebita dugoročna planiranja. Egzaltacija Saturna u znaku u kojem je Mjesec ( Vaga ) govori kako Tippi nema problem s drugima već drugi imaju problem s njom. 


     Tippi je sa Hitchom snimila tek dva filma ( “Ptice”, 1963. i “Marnie”, 1964. ), ali je to bilo i više nego dovoljno da ostavi trag u filmskoj umjetnosti. Posebice je film Birds bio hvaljen, kako od strane kritike, tako i uspješnom prodajom u kino dvoranama. Tako npr francuski filmski časopis Premiere ulogu Melanie Daniels ( Tippi u Pticama ) svrstava među 100 najboljih filmskih likova svih vremena zbog njene uvjerljive glume ( ništa neobično nakon što je udovoljavala svih Hitchovim hirovima na snimanjima, koji su zahtijevali brojne naoko sitne i nebitne detalje, ali nužne za “kristalizaciju” same uloge ). Lew Wasserman, šef studija Universal, kojem je Hitch nametnuo (! ) vlastitu odluku da Tippi angažira za glavnu glumicu u filmu ( “Who’s the boss in Hollywood?!?” ), naposlijetku je Tippinu izvedbu nazvao izvanrednom. Časopis za kazalište i film Variety za sam film piše: “Osim ptica, sam film pripada Hedren, koja čini povoljnu pojavu na ekranu. Ona doslovce mora sama nositi sliku prvih 45 minuta, prije pojave prvog vala organiziranih napadača s neba. Gospođica Hedren ima kvalitetu zvijezde i Hitchcock joj je osigurao moćno sredstvo za pokretanje njene karijere.” Hitchcock, koji je za obje Tippine uloge preferirao od ranije Grace Kelly, imao je potrebu pohvaliti svoju novu štičenicu: Tippi ima brži tempo, gradsku duhovitost, više humora od Grace Kelly. Pokazala je živahnu samouvjerenost, oštrinu, atraktivno zabacivanje glave, izvanredno je dobro pamtila i čitala retke te je oštrijeg izražavanja.” Udruga stranih novinara koja djeluje u  Hollywoodu, na godišnjoj nagradi Zlatnog Globusa za novu zvijezdu godine, te je godine proglasila Tippi Hedren najboljom, zajedno u društvu su sa Elke Sommer i Ursulom Andress. 



Ekvidistance  TIPPI HEDREN


    Jedna od zanimljivost sa snimanja Ptica ( ME ) jest i ozljeda lica Tippi od strane desetka galebova ( NE ), gavrana ( MA ) i vrana ( SA ). Srećom po nju, kljun je razderao lice, ali “promašio” oko. Iako je Hitch inzistirao na daljnjem snimanju, liječnik se suprotstavio i dao 7 dana poštede za Tippi. Ako je astrološki simbol za lice Mjesec, to u poziciji MO u Vagi zaključujemo o ljepuškastom obliku i izbalansiranom licu, s mekanom / osjetljivom kožom. Tippin MO 2°14’ Li ovdje prima konjunkciju Hitchova vladara MC –a MA 4°30’ Li; opasnost za ženu ( kljun / gornji zubi u simbolici je Marsa ) u svakom smislu, ali spasonosni veliki trigon kojeg Tippi ima ovdje “izvlači stvar”.  Catch  je u tome što Tippin MO je u konjunkciji sa dvije Hitchove natalne ekvidistance: MO / ME - 2°33’ Li i JU / ME - 2°15’ Li. Ergo, ono što Hitch pokušava reći ( 3. kuća ), direktno i jasno ( MA ) kroz svoju karijeru ( MA vladar MC ), njemu se pojavljuje “samo od sebe” u liku Tippi kao žene ( MO u Vagi ); Tippi ga emotivno golica i umno nadahnjuje ( MO – ME ), ali i potiče na velike planove, slavu i zaradu ( JU – ME ). Orfskroz, Hitch je od Tippi nastojao “umiješati najbolji kolač na svijetu”, vlastitim rukama, ali je naišao na “nepremostiv zid” ( Hitchov MA 4°30’ Li 90° Tippi SA 5°51’ Cp ). Ovaj nam “demonski aspekt” opisuje i ono što se događalo na setu snimanja: Hitch je pokušavao, navaljivao, a Tippi je dopuštala koliko je mislila da smije dopustiti. Jer, da parafraziramo Dupora, “ako laže koza, ne lažu unakrsna dostojanstva”: Hitchov MA je egzaltiran u znaku Tippinog Saturna dok je njezin Saturn ushićen u znaku Hitchovog Marsa. Dakle, “demonski” je sam “spoj” njih dvoje dok  “ispod površine” oni imaju međusobne koristi jedno od drugog. 


     Moramo naglasiti da ono što je “započelo” sa filmom Ptice, svoj je vrhunac dostignulo tijekom snimanja Marnie. Američki biograf Donald Spoto, specijaliziran za slavne osobe iz svijeta filma i kazališta, u svojoj knjizi The Dark Side Of  Genius iz 1983., kao i onoj iz 2008. Spellbound Of Beauty, kroz svjedočenje Tippi Hedren, piše kako je Hitch konstantno izolirao Tippi od drugih ljudi na snimanjima, a sve u namjeri da sebi priskrbi više prilika za seksualno zlostavljanje. Osim direktnih ponuda, zabilježeno je i grubo hvatanje na stražnjem sjedištu automobila i pokušaj ljubljenja. Ali, žena sa jakim integritetom ( SA u svom središtu na ASC, u aplikacijskom trigonu sa North Node, koji je u bliskom aspektu sa IC i koji više preferira osobni razvoj kroz privatni u odnosu na javni život ) nije se slomila pred jednim od “najjačih” ljudi u Hollywoodu.  


Ergo, the key u odnosima Hitcha & Tippi je upravo sam film Marnie. On ni približno nije dobro prošao na kino blagajnama kao prethodni zajednički film Ptice, a jednakog su dojma bile i filmske kritike. Ipak, s protokom vremena, danas mnogi Marnie smatraju za remek – djelo, a ulogu Tippi kao filmske Marnie Edgar i boljom od već hvaljene uloge Melanie Daniels u Pticama. Neuspjeh filma može se objasniti teškom temom za hollywoodsku A – produkciju, ali ako ništa drugo, Hitch je ponovno pomaknuo granice tema u filmskom mainstreamu, što mu nitko ne može zanijekati. Štoviše, Tippi u navedenim biografijama Donalda Spota kaže: “Film je ispred svog vremena jer ljudi nisu navikli pričati o djetinjstvu i njegovim učincima na odrasli život. Bio je tabu raspravljati o seksualnosti i psihologiji; staviti sve to u film bilo je šokantno.” Prije negoli se osvrnemo na astrološku “križaljku” između Hitcha i Tippi, recimo kako je scenaristica filma Marnie, Jay Presson Allen ( u to vrijeme jedna od rijetkih žena koje su profesionalno živjele od pisanja scenarija ) rekla da Hitch ima Pigmalionov kompleks u vezi s Tippi; Tippina frizerka Virginia Darcy komentirala je da se “Tippi s pravom odbija ponašati kao Hitchovo vlasništvo”dok sam Hitch, kroz usta osobnog biografa John Russell Taylora, govori kako je Tippi “učinila što nitko ne smije: pozvala se na moju težinu”. Konkretno, Tippi ga je ( jedna jedina u Hollywoodu ! ) javno nazvala “debelom svinjom”. 



TIPPI HEDREN


      Analizirajmo sada astrološkom simbolikom značenje Tippinih riječi upućenih Hitchu: “Uništio mi je karijeru, ali ne i život.” Uništavanje je povezano sa smrću, a to hoće reći sa 8. kućom pa ćemo krenuti od tuda. Hitchov “život” ( i tjelesni i duhovni jerbo Sunce kod njega simbolizira oboje ) SO 20°08’ Le u više je nego egzaktnoj konjunkciji sa Tippinim vrhom 8. kuće. Ergo, Tippi je ta koja Hitcha “ubija”, to jest mijenja ga i transformira. Kako je 8. kuća ta koja podsvjesno “privlači” ( usisava silom, za razliku od Mjeseca koji usisava “spontano” ), a  istodobno je Tippin vrh 2. kuće u egzaktnoj konjunkciji sa Hitchovim vrhom 8. kuće, to ovdje imamo “igru” privlačenja i odbijanja – analaogija na magnetizam Bika & Škorpiona, 2. & 8. kuće - ilitiga isprepletenost ljubavi i mržnje. Orfskroz, ako znamo da je novac drugo ime za ljubav, u kontekstu prenaglašenog znaka Jarca kod Tippi, uključujući obje erotske planete ( MA & VE ), plus faktor demonske seksualnosti ( Lilith ), zaključujemo kako kod Tippi nije bilo nikakve ljubavi prema Hitchu, ali jest želje za “omrsit brk”: za dolar više u životu Tippi je pristala na kojekakve kompromise jer znak Jarca i jest najbolji u tome ( nema “lake love” već samo one za koju se treba osobno pomučiti ). S druge strane, kako kod Hitcha SO jest vladar 1. kuće, to se transformacija koju je “pokrenula” Tippi prelila na sve sfere života i u tom je kontekstu za Hitcha ona životna opsanost dok je on za Tippi opasan tek za stanje na bankovnom računu. Ono, pak, što Tippi i doslovno “ubija” ( mijenja, transformira ) jest njen vladar 8. kuće. To je SO na 28°44’ Cp, rx 1., u bliskom separacijskom aspektu sa Lilith na 27°03’ Cp. Nu, vraga, Hitch pri samom kraju 1. kuće - a to hoće reći: pri kraju svojeg tjelesnog života - ima isto tako blisku separacijsku konjunkciju SO 20°08’ Le sa Lilith na 18°35’ Le. Kako kod Hitcha SO dolazi iz područja 1. kvadranta, to SO nesumnjivo predstavlja njega osobno dok kod Tippi SO dolazi iz 3. kvadranta te ono prvotno predstavlja druge, a tek sekundarno nju ( sebe mora “pronaći” kroz druge / u drugima ). To što kod Tippi SO se nalazi u njezinoj 1. kući samo potvrđuje koliki je jak utjecaj drugih na njen život, ali i činjenicu da ona sama “privlači” druge ljude u svoj život. Dakle, imamo kod Tippi orbis između SO & LI 1°41’ dok kod Hitcha orbis iznosi 1°33’. Ako SO u Jarcu možemo “rastaviti” na aspekt između Sunca i Saturna, to apsoštrumfno možemo Hitchov SO 120° SA dovesti u relaciju sa Tippinim SO u Jarcu dok Hitchov SA 120° LI u vezi je sa Tippinim Lilith u Jarcu. 


     Međusobni aspekti sa ekvidistancama nam razotkrivaju ono što se “ne vidi iz aviona”, ali što  svejedno egzistira. Krenut ćemo sa Tippinim ekvidistancama u korelaciji prema Hitchu. 


 ( T ) SO / MO - 0°28’ Sg ---->  0° ( H ) MO / NN - 0°17° Sg = Tippin život u korelaciji sa Hitchovim razvojem skrivenih strana psihe ( rx MO vladar rx 12. ) 

( T ) SO / MO - 0°28’ Sg ---->  0° ( H ) JU / NN - 29°59’ Sc = Tippin život u korelaciji sa Hitchovim kreativnim rastom u inozemstvu ( rx JU vladar rx 5. i rx 9. ) 

( T ) SO / MO - 0°28’ Sg ---->  90° ( H ) MO / NE - 0°11’ Vi  0° rx ME 1°09’(r) Vi = Tippin život u napetom odnosu sa Hitchovom nesvjesnom osjećajnošću, a koju on uspijeva verbalizirati svojim postupcima 

( T ) SO / MC - 16°43’ Sg ---->  0° ( H ) SA 17°08’(r) Sg = Tippina “zdrava” ambicija ili muški autoritet važan za karijeru u korelaciji je sa Hitchovim odnosima s drugima ( rx SA vladar rx 7. ); sa SA odnos je ili obvezujući ili neprijateljski 

( T ) SO / MC - 16°43’ Sg ---->  0° ( H ) CH / NN - 16°43’ Sg = u minut egzaktna konjunkcija opisuje se kao “to je to”: Tippina ambicija / važan muškarac u korelaciji sa Hitchovim bolima iz djetinstva i osobnim životnim rastom 

( T ) NE / Juno - 3°50’ Sc 0° MC 4°44’ Sc ( karijera obilježena idealizacijom partnera ) ---->  0° ( H ) MO / JU - 3°40’ Sc = Tippin društveni status iznosi na vidjelo Hitchov skriveni emotivni razvoj ličnosti 

( T ) NE / Juno - 3°50’ Sc 0° MC 4°44’ Sc ---->  90° ( H ) ASC 3°57’ Le = Tippin društveni status u sukobu sa Hitchovim karakterom, uključujući i tjelesnu pojavnost ( “svinja debela!” ) 

( T ) JU / MC - 20°39’ Le ---->  0° ( H ) SO 20°08’ Le = Tippine “ljestve” za uspon u karijeri u korelaciji sa Hitchom kao osobom 

( T ) JU / MO - 4°24’ Le ---->  0° ( H ) ASC 3°57’ Le = Hitch kao osoba donosi “sreću samu od sebe” ( za naglašenog Jarca “sreća ne postoji” ako ne uključuje brak ili novac ) za Tippi dok istodobno njene duhovno – moralne aspiracije ističu njegove karakterne osobine 

( T ) MC 4°44’ Sc ---->  0° ( H ) MA / UR - 4°14’ Sc = Tippin društveni status u korelaciji je sa Hitchovom spremnošću za neočekivane i iznenadne opasne akcije te preuzimanje rizika 

( T ) NE / PL - 10°41’ Le ---->  0° ( H ) VE 10°50’ Le = Hitchova umjetnost u korelaciji sa Tippinim pogledima na društvena opća kretanja i prilagodbu istima 

( T ) SO / NE - 15°53’ Sc ---->  90° ( H ) MA / NE - 15°27’ Le = Tippina predstava milosrdnog muškarca sukobljava se sa Hitchovim tjelesnim slabostima i nemoralnim sklonostima 

( T ) SO / NE - 15°53’ Sc ---->  90° ( H ) SO / VE - 15°28’ Le = Tippina predstava milosrdnog muškarca u izazovnom je odnosu sa Hitchovom javnom društvenom slikom kojoj se nastoji drugima prikazati 

( T ) VE 24°21’ Cp ---->  90°  (H ) SA / ME - 24°08’ Li = Tippino skandinavsko porijeklo ( vladar rx 4. u rx 1. ) ili konzervativni ( Jarac ), ali pristojan kućni odgoj ( VE vladar rx 4. ) u neskladu sa Hitchovim studioznim planovima i znanjem ( ME ) stečenom kroz životno iskustvo ( SA ) 

( T ) VE 24°21’ Cp ---->  180°  ( H ) ME / PL - 23°49’ Ca = Tippino skandinavsko porijeklo ( vladar rx 4. u rx 1. ) ili konzervativni ( Jarac ), ali pristojan kućni odgoj ( VE vladar rx 4. ) u nesuglasju sa Hitchovim “skokovitim znanjem” ( brzo i ogromno savladavanje znanja; instinkt i intuicija ); potreba za balansiranjem uvijek ide na štetu “slabijeg” ili “boljeg” ( u ovom slučaju je to VE naspram neutralnog ME i “zločestog” PL ); prevedeno: zahvaljujući upravo svom porijeklu i odgoju, koje joj je podarilo talent ( VE ), Tippi je uspjela zadovoljiti sve glumačke kriterije koje je Hitch stavio pred nju 

( T ) MO / ME - 3°17’ Sg ---->  0°  ( H ) UR 4°00’ Sg = Tippina urođena prilagodljivost i životna  inteligencija u jasnoj korelaciji sa Hitchovim “faktorom smrti / transformacije “; svi odnosi sa drugima kod Tippi ( vladari 6., 7. i 8. ) imaju naglo “buđenje” sa Hitchom, ali uzbudljivost donosi i brzi prekid u odnosima 

( T ) LuEcl 24°04’ Ta ---->  180°  ( H ) MO / Juno - 24°10’ Sc = Tippine “sile prirode” nad kojima nema nikakvu kontrolu i predstavljaju osobnu slabost u direktnom sukobu sa Hitchovom predstavom idealne žene i majke 

( T ) SA / NE - 4°27’ Sc 0° MC 4°44’ Sc ---->  90°  ( H ) ASC 3°57’ Le = Tippin međuodnos shvaćanja realnosti i ideala u građenju karijere i društvenog statusa u napetom odnosu sa Hitchovim karakterom 

( T ) ME 4°21’ Aq ---->  180°  ( H ) ASC 3°57’ Le = Tippi ulazi u suradnički odnos sa Hitchom kao mlađa, inteligentna i prilagodljiva osoba; previše priče, detalja i promjena u odnosu škodi Hitchovom karakteru 

( T ) CH 9°36’ Ta ---->  180°  ( H ) MA / Juno - 9°26’ Sc = Hitchova idealna seksualna partnerica u jasnom sukobu sa naslijeđenim bolima iz djetinjstva 

( T ) VE 24°21’ Cp ---->  90°  ( H ) SO / NN - 23°22’ Li = osobni Hitchov životni rast u napetosti sa Tippinim osjećajem za harmoniju i balans; u ovakvim situacijama je najbolje “ne činiti ništa” jer napeti aspekti između astroloških “good guys” uvijek donosi pretjerivanje; da se Hitch znao kojim slučajem suzdržati prema Tippi, on bi dobio “novu” Grace Kelly ( a zbog “skandinavske krvi”, vjerojatnije novu Gretu Garbo ) 

( T ) VE / UR - 1°08’ Pi ---->  180°  ( H ) ME 1°09’ Vi = Tippina usklađenost sa društvenim trendovima i “ženska sloboda” koju nosi u sebi u direktnom sukobu sa Hitchovim planovima i mentalnim naporima 

( T ) SO 28°44’ Cp ---->  90°  ( H ) ME / NN - 28°53’ Li = Tippina predstava muškarca i autoriteta kojeg podsvjesno privlači u svoj život ( vladar 8. u 1. ) u napetom odnosu sa Hitchovim mentalnim razvojem ličnosti 

( T ) MA 15°58’ Cp ---->  90°  ( H ) LI / Juno - 16°26’ Li = novi počeci ( vladar 3. u 1. ), vezani uz karijeru ( vladar 10. ), preuzimanjem vlastite inicijative u životu ( Mars ) kod Tippi su u napetom odnosu sa Hitchovom predstavom idealne žene - i kurve ( Lilith ) i svetice ( Juno ) 


     Iako bi odnos Hitcha i Tippi umnogome “objasnio” aspekt njegovog Hirona 6°51’ Sg u opoziciji na njen Jupiter 6°35’(r) Ge, koji u sebi ima potencijal prevazilaženja starih Hitchovih rana, problem se očituje  s jedne strane u lošem dostojanstvu i retrogradnosti Tippinog Jupitera ( ona je tada formalno bila zauzeta žena - upravo se 1964. udala za svog agenta Noela Marshalla ), a s druge da upravo “takav” Jupiter vlada Hitchovim “starim ranama” ( Hiron ). No, najveći problem ustvari je pozicioniranost i Jupitera i Hirona u 11. kući “onog drugog”, a to znači da ne postoji osobno djelovanje koje može utjecati na drugu osobu. Isto tako, “najlakše” bi bilo opisati odnos Hitcha i Tippi na način da “ono što stoji u Hitchovoj nutrini” ( JU & MO u rx 4. ), a što ga čini “čudnim u očima drugih” ( JU & MO 90° ASC – DESC ), Tippi iznosi – urbi et orbisvima na uvid: Hitchov JU & MO u egzaktnoj konjunkciji sa Tippinim MC. Da njihov međusoban odnos ne ostavlja nijedno od njih ravnodušnim, pokazuje i egzaktna kvadratura kardinalnih osi: Hitchov horizont odnosa ASC 3°57’ Le / DESC 3°57’ Aq u egzaktnom je kvadratu sa Tippinim meridjanom sudbine IC 4°44’ Ta / 4°44’ Sc. I to jest ono najvidljivije. Ali, ono mnogo značajnije, specifičnije, gdje se mnogo planetarne energije između njih aktivira, razotkrivaju nam brojni pokazatelji prema Tippinom vladaru ASC ( SA 5°51’ Cp ) i vladaru MC ( PL 18°20’(r) Ca ). 


      Krenimo od Saturna. On upada u Hitchovu 6. kuću i jasno opisuje suradnički odnos na poslu gdje, pozicijski ( 6. kuća ), Hitch doživljava Tippi kao osobu kojoj daje uslugu, uključujući i sam njen ASC u istoj kući. No, Saturn u svojem središtu je sve, samo ne i podređena osoba. Ako i jest, onda je to zbog osobne koristi ( Tippi se nadala velikoj glumačkoj karijeri kroz suradnju sa Hitchom ). Aspekti Tippinog vladara prema Hitchu su kompleksni: od poslovno poticajnog 60° prema Hitchovom Jupiteru, do spoznajno teškog za dušu 60° prema njegovom Mjesecu; od preteškog za oboje kvadrata sa Marsom, do poticajnog za svaki tip intelektualnog rada trigona sa Merkurom; od frustrirajuće inkonjunkcije prema Hitchovom vrhu ASC, koji vapi do neba za prilagodbom, do potencijalno razarajućeg aspekta kvadrata prema javnom ( MC ) i privatnom ( IC ) životu. “Udar” na Tippi kao personu završimo sa njenim ekvidistancama – a sve se dotiču vladara Saturna – prema Hitchovom vladaru 10. kuće, to jest Marsu na 4°30’ Vage. Zbog složenosti svih značenja, samo ćemo notirati: 


( T ) SA / Juno - 5°13’ Cp  90°  ( H ) MA 4°30’ Li 

( T ) NE / NN - 5°30’ Ca  90°  ( H ) MA 4°30’ Li 

( T ) Juno 4°36’ Cp  180°  ( H ) Pars Fortune / LI - 4°20’ Ca  90°  ( H ) MA 4°30’ Li 

( T ) MO / UR - 5°04’ Ca  0°  ( H ) SO / Pars Fortune - 5°06’ Ca  180°  ( T ) SA 5°51’ Cp 

Hitchova ekvidistanca CH / ASC -5°23’ Li, osim što njemu osobno je koristila u odnosu prema drugima ( 60° prema rx ASC ), djelovala poticajno za karijerne ambicije ( 0° rx MA ), budila je i uspavanu genijalnost ( 60° rx UR ), ali je sve to nailazilo na otpor Tippinog “živog zida” ( Saturn kao dupli vladar, i ASC – a i Sunca ). 


    Prijeđimo na Tippinog vladara karijere, Pluton na 18°20’(r) Ca. Osim inkonjunkcije, 150°, prema Hitchovom Saturnu, njegovom vladaru rx 6. ( suradnici, podređeni, uslužno osoblje ), Pluton nema drugih aspekata prema Hitchovim. Dodatnu “neprimjetljivost” daje njegova pozicija u Hitchovu rx 12. ( tajna udruženja, psiha, nevjere i zavjere ), a kao vladar dolazio bi iz Hitchove rx 5. ( umjetnost, ljubav, kreativnost ). Zato u ekvidistancama nećemo oskudijevati: 


( H ) VE / NE - 18°37’ Ca  0°  ( T ) PL 18°20’(r) Ca = Tippi je Hitchova idealna žena, ali ona koja više živi u mašti negoli na javi 

( H ) MA / MO - 19°14’ Li  90°  ( T ) PL 18°20’(r) Ca = Hitchova hrabrost i unutarnje samopouzdanje nailazi na prepreku projicirane Tippine moći kroz njezinu karijeru 

( H ) MA / JU - 18°55’ Li  90°  ( T ) PL 18°20’(r) Ca = Hitchova uspješnost u ostvarivanju ciljeva u izazovnom je odnosu na Tippinu projiciranu moć kroz njezin društveni status 

( H ) SO / SA - 18°37’ Li  90°  ( T ) PL 18°20’(r) Ca = Hitchov autoritet i stabilnost ličnosti dolazi pred izazov Tippinog društvenog statusa i njezine ambicije; napetost je u tome što Tippi “nudi” nagli zaokret ka još većoj moći ili propasti 

( H ) SO / PL - 18°18’ Ca  0°  ( T ) PL 18°20’(r) Ca = Hitchov kompleks (ne)moći i sposobnost zadržavanja kontrole nad vlastitim životom u apsoštrumfnoj je korelaciji sa Tippinom projekcijom društvenog prestiža i moći koja iz toga proizlazi 


      Uz ove ekvidistance, možemo navesti još dvije Tippine, a koje se reflektiraju na njezinog vladara položaja u društvu - a za koji su joj potrebni drugi ( vladar rx 10. otišao je u rx u 7. ). 

( T ) MO / MC - 18°29’ Li  0°  ( T ) PL 18°20’(r) Ca = promjenjivost u karijeri, popularnost u masama, okolnosti koje utječu na karijeru, a na koje Tippi tek reaktivno reagira – sve je to pod utjecajem fatalnih promjena kroz odnose sa drugim ljudima 

( T ) SO / ASC - 17°52’ Cp  180°  ( T ) PL 18°20’(r) Ca = nametanje vlastite volje u odnosima s drugima ili utjecaj autoritativnih muškaraca na društvene odnose u direktnom su sukobu sa vlastitom projekcijom statusa u društvu i moći koja iz toga proizlazi 


      Za kraj ove “poslovno - ljubavne” storije između Hitcha i Tippi naglasimo kako ovdje imamo “sudar” najmoćnijeg Sunca ( Hitch ) i najmoćnijeg Saturna ( Tippi ), u kojem su jasno određene i “uloge”: Sunce vlada sadašnjošću dok je Saturnova “riječ” zadnja ( makar i tek nakon smrti Sunca jer dok je ono bilo živo, toplina je bila prejaka za Saturnov prsten ). Oboje imaju separacijsku blisku konjunkciju pri kraju 1. kuće između Sunca i Lilith, a isto tako i aplikacijsku konjunkciju Saturna i Juno ( ali ne u istim kućama ). Oboma su Sunce ( Hitch ) i Saturn ( Tippi ) dvostruki vladari pa kako su još i pozicionirani prema ASC, to je između Hitcha i Tippi sve “javno i transparentno” u međuodnosima. 




                                                                     HITCHCOCK vs SPIELBERG: KRALJ JE MRTAV! ŽIVIO NOVI KRALJ! 

 

        Iako bi se veličina nekog umjetnika ponajprije mogla “izmjeriti” po broju njegovih imitatora i onih koji ne kriju tuđi utjecaj na svoj kreativni rad, međuodnos Alfreda Hitchcocka i Stevena Spielberga nije takve vrste. Između njih postoje bitne razlike ( što nam otkriva horoskop ), kao i bitne sličnosti ( što također razjašnjava horoskop ). Ako se usmjerimo na sličnosti, glavna veza između njih dvojice krije se u naslovu ovog poglavlja: i Hitchcock i Spielberg su redateljski kraljevi Hollywoodske A – produkcije, svaki u svom vremenu. A biti kralj znači biti samostalan u donošenju odluka. Ergo, u kreativnim dostignućima “kraljem” bi mogao biti npr. i John Ford te još poneki filmski stvaratelji u Americi, kao i u svijetu. Ali razlika između “kralja” ( kojeg narod prihvaća ) i “tiranina” ( kojeg se narod boji ) u samostalnom donošenju odluka jest razlika između genijalnih filmaša koji su imali i materijalno – duhovni društveni status dok je kod ovih drugih upravo nedostajalo materijalne ( realnost! ) komponente. Suma sumarum, istinski kreativni vladari Hollywooda u ovom su slučaju naglašeni Lav, s komponentom Škorpiona i Strijelca ( Hitchcock ) i naglašeni Strijelac, sa još jačom unutarnjom energijom iz znaka Škorpiona ( Spielberg ). 

  


Natalna karta  STEVEN SPIELBERG


      Prvo što nam u oči upada jest Hitchov Northe Node na 27°57’ Sg, rx 5., u konjukciji sa Spielbergovim SO 26°27’ Sg, rx 6. , nakončega oči klize na njegovu LI 25°14’ Sg, čime se ponavlja i Hitchova natalna konjukcija SO 0° LI, bliska separacija manja od 2°. Ergo, osim kreativne inspiracije ( kontakt NN i SO u Hitchovom rx 5. ), koja se manifestira na poslovne sposobnosti ( Spielbergova rx 6. ), opet imamo “pitanje” među usklađivanja zdravlja i seksa, ega i seksa, novca i seksa. Za Hitcha znamo kako je to “funkcioniralo” dok je Spielberg svoje “ljubavne kombinacije” ( jednu ženu - Amy Irwing - je zamijenila druga – Kate Capshow, koju je upoznao na snimanju vlastitog filma Indiana Jones i ukleti hram ) otplatio financijski ( SO mu vlada sa rx 2. ), ali je profitirao ljubavno - umjetnički ( JU, vladar Sunca, u rx 5., u konjukciji sa VE i trigonu prema MC i ASC ). 


      Razlika u temperamentu je  egzemplarna ( ASC Leo / Cancer ), ali Spielbergovo “puštanje nek voda nosi” ima svoju unutarnju logiku tzv emotivnog ega ( MO u Škorpionu ). Štaviše, trigon ( S ) MO prema rx ASC čini ga osjetljivim za tuđe probleme, a pozicija u Škorpionu mu daje kapacitet za teške teme. Orfskroz, duševno - emotivna usklađenost vidljiva je u bliskosti obaju Mjeseca ( 3°59’ Sc ( H ), 6°51’ Sc ( S ), iako se ona manifestira kod ( H ) na transformacijskom identitetu stranca, MO 0° JU, Sc, rx 4. ( Irac u Engleskoj / Britanac u Americi ) dok se kod ( S ) to uočava kao dio osnovnog karaktera usmjerenog na kreativni rad ( MO u rx 5, dispozitor MA u rx 6. ). Dvojakost identiteta kod ( H ) već je obrađena dok se kod ( S ) ona vidi u aspektu vladara rx 4. prema PL u rx 2. Ergo, američko - židovski background  kod ( S ) je dio njegovog posla ( vladar rx 4. u rx 6.; ME u Sg se bavi “općim” temama ), koji uključuje i vlastiti sustav vrijednosti ( ME u trigonu prema SA u Lavu, rx 2. = sustavno bavljenje činjenicama i precizan tijek radnje; ME 120° PL, Le, rx 2. = duboka, skrivena znanja, brzo učenje; detektivski um; znanje kao moć ). Nadalje, tu je i aplikacijski sekstil prema vladaru 10. kuće: ME 7°48’ Sg 60° NE 10°38’ Li. Odlazak vladara rx 10. U rx 4.. osim što simbolizira neraskidivost veze između javnog i privatnog života, označava i bavljenje Amerikom kao osnovnim ambijentom u svojim filmovima. 


    Iako obojica imaju vladara rx 10. u znaku Vage ( hoće li prevladati umjetnost ili politika otkriva nam dispozitor Venera: kod ( H ) je ona u Lavu dok je kod ( S ) ona u rx 5., području ljudske kreativnosti ), Hitch je više usmjeren ka krimi - pričama ( Mars ) dok je kod Spielberga razgranata mašta ( Neptun ) glavni pokretač. Da Spielbergova mašta nije samo “prodavanje muda Marjanovih”, razotkriva nam ekvidistanca ME / PL - 10°27’ Li, koja je u više nego egzaktnoj konjunkciji sa rx NE 10°38’ Li. Ako znamo da je dispozitor Neptuna VE u izgonu ( Škorpion ), ali u konjunkciji sa JU, koji skladno djeluje na meridijan sudbine IC / MC, u kontekstu američkog natala koji u rx 4. ima Lilith na 19°24’ Djevice, to zaključujemo da ono što za Ameriku u cjelini predstavljaju crnci – robovi ( LI 0° NE 22°250 Vi ), za Spielbegovu obiteljsku sudbinu ( IC 20°45’ Vi ) jest stradavanje Židova u WW II. Pripadnost “pra naciji” ( Židovi / Pluton ), koja je kroz povijest opstala prilagođavanjem, trgovanjem i umnim napretkom, putujući cijelim svijetom ( ME u Strijelcu ), u apsoštrumfnom  je opisu aspekta ME  120° PL, gdje Pluton u Lavu, rx 2. daje “slavnu naciju” ( Izrael / Amerika ) čija moć je emotivno ( Izrael / Židovi ) - fizička ( materijalna moć Amerike ) dio sustava vrijednosti, čiji izraz oplemenjuje ( trigon; sklad, uvećanje, radost ) Merkur ( mladi ljudi, školovanje, putovanja, trgovina, susjedi, rođaci, ulica u kojoj živimo ) u znaku koji politički simbolizira liberalnu demokraciju – Strijelcu. U kući rada i poslovnih suradnika, rx 6., novac teče u potocima ( vladar Plutona je Sunce, a Sunca i ovdje bitnog Merkura jest Jupiter; Jupiter u Škorpionu ( rijeka! ), u rx 5. ( kreativni rast ), u konjunkciji sa Venerom i dobrim aspektima prema liniji MC / IC ). Kvadrat Jupitera prema Plutonu ( separacija orbisa 4° ) povećava “glad”, ali i troškove ( trpi Jupiter u rx 5. jer njime vlada Pluton iz rx 2. ), koji vremenom bivaju manji ( odvajajući aspekt ). 


STEVEN SPIELBERG


     Kao faktor genijalnosti kod ( S ) uzimamo dva činitelja: prvi je konjunkcija vladara rx 3. ( SO 26°27’ Sg ) i rx 11. ( MA 1°09’ Cp ), pri čemu egzaltacija aspekta i ushićenost Marsa samo pojačava značenje. Orbis dometa 5° ukazuje na kreativnost u radnom okruženju dok sama simbolika planeta SO & MA predstavlja ogromno ulaganje energije ( čitaj: novca ), koje se, zahvaljujući dobrom odnosu prema Mjesecu i Točki sreće, višestruko vraća. Naravno, tu je i simbolika nekog tko je prvi u svom poslu i po tome je ( S ) sličan sa ( H ) u “pomjeranju granica unutar filmske umjetnosti”.  


     ( Spomenut ću samo nekoliko Spielbergovih “iskakanja iz paštete”: Ralje, 1975. = jedan od rijetkih horora koji je ujedno postao i svjetski blockbuster, do te mjere popularan da su ljudi dugo izbjegavali se kupati na plaži gdje se film snimao; Bliski susreti treće vrste, 1977. = novi filmski pristup temi “vanzemaljaca”, pri čemu pojam “treća vrsta” označava ljudsko promatranje ili izravan ljudski kontakt sa vanzemaljcima; prvi put je razbijena “šablona straha” koja koči svaku prijateljsku namjeru u kontaktu sa vanzemaljcima; motiv za film ( S ) je dobio iz priče vlastitog oca koji je u djetinjstvu vidio izgaranje meteora na nebu iznad New Jerseya, a jedan od zaštitnih znakova filma jest i sama lokacija snimanja, tzv brdo Vražji toranj u Wyomingu; Otimači izgubljenog kovčega, 1981. = pustolovni film koji je na jednom mjestu spojio u glavnoj ulozi Harrisona Forda, producenta Georga Lucasa i Spielberga kao redatelja; “poker asova” u ovom slučaju zatvara sama tema filma: potraga za Mojsijevim kovčegom iz Starog zavjeta za vrijeme WW II,  čime ( S ) čini ono najbolje što može u svojim filmovima – spaja židovstvo i Izrael kroz dva arhetipska primjera: starobiblijski i novovijeki kroz progon od strane nacista i njihovih vazala; E.T. ( Extra – Tererstrial ), 1982. = ono što je sa Bliskim susretima bilo svojevrsno “pismo namjere”, sa E.T. ( Izvanzemaljcem ) postao je svjetski fenomen: potpuno novi pristup gledanja na izvanzemaljce, kao apsolutne tzv good guys, koji, štoviše trebaju i ljudsku pomoć, osim što je donio “rijeku novca” i pokrenuo sekundarnu prodaju svega i svačega što je asociralo na sam film, donio je i jednu “kreaativnu nus – pojavu": nekoliko godina poslije E.T. - a, na tv ekranima se pojavila komična serija Alf, u mnogočemu nadahnuta temom Spielbergova filma; Boja purpura, 1985. = film koji je u povijest ušao kao “onaj koji od 11 nominacija za Oscara nije dobio niti jednog”, ali je za filmsku umjetnost prvenstveno bitan jer je posvećen ženama crnkinjama 1/1, u Americi tijekom početka 20. stoljeća, uključujući teme siromaštva, rasizma i seksualne diskriminacije; ako bismo pokušali opisati astrološkim pojmovima ovaj film, onda bi suosjećanje za druge bio Mjesec u rx 5. u trigonu na ASC dok bi stradavanje naroda, koji se mora prilagoditi ili umrijeti ( MO u Škorpionu ) i njegove financijske probleme označavao kvadrat Mjeseca prema Saturnu iz rx 2. dok bi kvadrat prema Plutonu iz iste kuće bio u domeni seksualnog napastovanja, ali i mržnje koja rađa rasizam; Jurski park, 1993. = još jedan film na kojem stoji etiketa “tvornice novca”, a koji je za povijest filma bitan po tome što je prvi koji je koristio DTS tehnologiju, u čiji je projekt i sam ( S ) investirao; naravno, glavninu “posla” sa specijalnim efektima opet je napravio George Lucas i njegov studio Industrial Light And Magic; Schindlerova lista, 1993. = jedan od najboljih filmova u povijesti na temu Holokausta, rađen po istinitim događajima i stvarnim osobama i još jedan dokaz da ( S ) najkreativnije vrhunce postiže kada “radi  filmove iz duše” - ili za “vlastitu dušu”, a to je samo onda kada u “jedno ljudsko tijelo pomiri svoju američku i židovsku dušu”; Spašavanje vojnika Ryana, 1998. = epska ratna drama iz WW II; iskrcavanja saveznika na plažu Omaha, u Normandiji, osim što je najbrutalniji prikaz rata viđen u igranoj formi na velikom ekranu, istovremeno je i najrealističniji, a samim time i najhumanističkiji prikaz rata jer nam u crno – bijelim slikama daje spoznaju razlike između života i smrti; osim samog masovnog pogibanja vojnika na plaži, još se upečatljivijim doima strah na brodovima uoči samog desanata i svijesti kako je to “vjerojatno zadnje sunce koje će oči ugledati u životu”; ergo, samo nam netko u čijem karakteru “stoji” Mjesec u Škorpionu može na uzvišen način govoriti i o veličini života i o veličini smrti, o međusobnoj isprepletenosti jednog i drugog, i ponavljanja one “stare mantre” - ako nema ničeg na ovom svijetu zbog čega bi bio spreman umrijeti, onda nemaš razloga niti da živiš...istina, može se živjeti “napola”, s pola pluća ili poput uškopljenog eunuha, uskraćen za ikakvu strast u životu; Umjetna inteligencija, 2001. = posebnost filma leži u tome što je riječ o nedovršenom projektu filmske ikone Stanleya Kubricka, a kojeg je ( S ) na svoj način dovršio dok u sadržajnom smislu riječ je o ostvarenju koje problematizira pregršt moralnih pitanja koja većinom ostaju bez pravog odgovora, a čiju dimenziju najbolje uočavamo upravo u današnjem vremenu; ergo, kao i svaki film koji “ide ispred svog vremena”, najbolje ga se može “doživjeti” upravo protokom vremena ). 


        Drugi faktor Spielbergove genijalnosti jest njegova opozicija SO 180° UR, koja mu daje  otvorenost duha ( SO ) da se suoči ( 180° ) sa svim opasnim mundanim izazovima ( UR vladar rx 8. ), skrivenih u vlastitoj psihi i prošlosti koju “pamti” kolektivno nesvjesno cijelog čovječanstva ( UR u rx 12.; Blizanci = ljudi, braća ). Orfskroz, ovako postavljen Uran, u lošem aspektu sa vladarom rx. 3, a istodobno i sa muškim Svjetlom, ima tendenciju za humanističkim idealima, koji kad se izjalove, mogu dovesti do samoubilačkih misli. Ne lezi, vraže, konačnu riječ nam otkrivaju dispozitori. Vladar Sunca je Jupiter, u sretnoj kući ( rx 5. ), u konjunkciji sa benefikom ( VE ), u skladnim odnosima sa kardinalnim vrhovima ASC, IC i MC. S druge strane, vladar Urana je Merkur, u “svoj” kući ( rx 6. ), raspršen izgonom u Strijelcu, ali u “kondenziraujećemtrigonu sa Saturnom u Lavu, rx 2. ( egzaktan! ) i jednako tako umno dubokog aplikacijskog trigona sa Plutonom u Lavu, rx 2. Uz to, sekstilom ( suradnja ) vezan sa vladarom karijere ( rx 10. ) Neptunom u Vagi, rx 4. Stoga, neće se ( S ) ubiti, osim u teoriji: jedino ako prethodno ostane bez prebijenog novčića i bankrotira! 


    Od ostalih “vidljivih” kontakata između ( H ) & ( S ), možemo izdvojit konjunkciju Hitchova Hirona 4°00’ Sg i Spielbergove Juno 4°45’ Sg; ( H ) je aktivirano rx 5., a ( S ) rx 6., iz čega možemo pretpostaviti kako bi ova dva genijalca super surađivala u projektu koji bi rušio granice postojeće produkcije i i nudio inovativna kreativna rješenja. Drugi catch  još je zanimljiviji: Hitchova SoEcl 17°13’ Ge i PL 16°30’ Ge u konjunkciji su sa Spielbergovom LuEcl 16°01’ Ge. Aktivirano je kod ( H ) rx 11., a kod ( S ) rx 12. dok Hitchov PL u oba horoskopa vlada sa rx 5. Osjetljiva točka prenatalnih eklipsi kod ( H ) zahtjeva osobno djelovanje dok je kod ( S ) izloženost vanjskim događajima. Ovo je u analogiji sa aktivnim karakterom Hitcha ( ASC Leo ) i pasivnim Spielberga ( ASC Cancer ). Prisustvo Plutona, koji dolazi iz kuće umjetničkih postignuća ( rx 5. ), kod ( H ) simbolizira moćne i ekskluzivne prijatelje ( rx 11. ) dok je kod ( S ) to pitanje prošlosti i masovnih stradavanja, ali i pripadanje tajnovitim elitističkim krugovima, koja stvara brojne neprijatelje kod zavidnika ( rx 12. ). 

 


Ekvidistance  STEVEN SPIELBERG


       Razmatrajući međusobne aspekte sa ekvidistancama, izostavit ćemo unakrsne i ponavljajuće, fokusirajući se na ono što autor ovog teksta smatra za najbitnije. Ovo se odnosi prvenstveno na 17°, 18°, 19° Vage, točkama brojnih ekvidistanci kod Hitcha, koje Spielberg tek “sekundarno” dodiruje, a isto ćemo se postaviti i prema drugim sličnim postavkama međusobnih ekvidistanci. 


     Kao “najaktivnija” točka ekvidistance jest ona koja kod Hitcha uključuje MO / NN - 0°17’ Sg, rx 5. ( dugoročni duševno - emotivni rast kroz okolnosti i događaje koji se spontano odvijaju ). U njenom “zagrljaju” brojne su Spielbergove ekvidistance: SO / MO - 1°38’ Sg, rx 5. ( izvor života, spoj muškog i ženskog principa ); konjunkcija ( S ) prenatalne SoEcl 0°50’ Sg, rx 5. ( kritičnost samostalnih odluka važnih za život općenito ); SO / CH - 0°40’ Sg, rx 5. ( tjelesne boli iz djetinjstva koje ne zacjeljuju lako; antisemitsko maltretiranje od strane druge djece ); MO / LI - 1°02’ Sg, rx 5. ( trajno nezadovoljena duša, anomalije seksualne ili skandali u obitelji koji pritišću dušu ). 


      Hitchova VE 10°50’ Le, rx 1. dio je dvaju ekvidistanci kod ( S ): SA / PL - 10°38’ Le, rx 2. ( masovna stradavanja i mržnja, od čega je Spielberg zaradio velike novce, guši Hitchovu osjećaj za skladnost ( VE ), ali i njegovo porijeklo ( VE vladar rx 4. ); the point is da je Hitch “bježao” od rata, kako fizički, tako i filmski dok bi ( S ), da je kojim slučajem bio u Hitchovoj koži, napravio bar nekoliko filmskih blockbustera na temu UK & WW II ); NE / NN - 10°44’ Le, rx 2. ( karijera i društveni status kroz davanje ljudima ono što žele - Vaga – u vidu mašte i snova, koji potiču razvoj ličnosti altruističkim postignućima; moderne bajke: “dobro pobjeđuje zlo”, u kontekstu Hitchove VE dobiva dodatno nadahnuće jerbo u Hitchovoj umjetnosti također dobro pobjeđuje zlo ). 


       Hitchova konjunkcija JU 0° MO u ekvidistancama sa Uranom gradi zanimljive konjunkcije sa Spielbergovom konjunkcijom JU 0° VE. Redom: JU / UR - 18°40’ Sc, rx 4. - 5. ( potencijal za genijalnost )  0°  ( S ) JU 17°56’ Sc, rx 5. ( Hitchovu genijalnost Spielberg bi oplodio u veliki novac ); ( H ) JU / UR - 18°40’ Sc  0°  ( S ) VE 19°15’ Sc ( Hitchov potencijal za genijalnost nailazi na suradnju od strane Spielberga te donosi oboma dobrobit ); ( H ) JU / MO - 18°59’ Sc, rx 4. - 5. ( sreća unutar doma, s djecom, u kreativnim poslovima i sa ženama općenito; interes za prošlost; daleka putovanja i kuća u inozemstvu )  0°  ( S ) VE 19°15’ Sc ( naglasak na “žensku stranu”; životni užici; velika zarada i trošenje; nije dobro za ozbiljne i naporne poslove ); Hitchova Lilith 18°35’ Le, rx 1., u kvadratu na sve ove konjunkcije ukazuje na Hitchovo ljubavno ili umjetničko nezadovoljstvo i to poradi toga što “puno toga želi” ( VE u kvadratu se previše nameće,  a Lilith, kao Venerina “devijacija”, to čini još smjernije i podmuklije pa je i razočarenje tim veće ). 


     Spielbergova “zaigranost” i intelektualni kapacitet nailazi na jak ricochet od strane Hitcha: ( S ) SO / ME - 17°07’ Sg, rx 6.  0°  ( H ) SA 17°07’ Sg, rx 5. ( ono što je za Spielberga “pitko i jednostavno” i što djeluje na području radnog okruženja, za Hitcha je “plitko i prejednostavno”: Saturn diže “zabranu” i traži složeniju “priču”, vezano za kreativnu stranu ljudskih odnosa; egzaktnost “u minut” naglašava važnost aspekta ekvidistance i planete ); SO / ME - 17°07’ Sg  180°  ( H ) PL 16°30’ Ge, rx 11. ( jednostavna, a djelotvorna Spielbergova rješenja u poslu, Hitch bi, manipulacijskim tehnikama, stalno propitkivao, tražio zamjerke te potencijalno rušio ). 


      Slijede dvije Spielbergove ekvidistance u kojima glavnu rolu preuzima Hitchov faktor genijalnosti ili ludosti:  ( S ) MO / MA - 3°59’ Sg, rx 5. ( hrabrost, unutarnje samopouzdanje, vladanje masama; žene ratnice ili one koje trpe nasilje )  0°  ( H ) UR 4°00’ Sg, rx 5. ( kako uz osnovno značenje, UR kod Hitcha simbolizira i ženu, nametanje volje u odnosima s drugima te je i faktor transformacije, to ovaj aspektni “dodir” tek minut od potpune egzaktnosti, daje nam za pravo kako bi npr Spielbergov Indiana Jones u Hitchovim rukama dobio bondovske manire, ili još preciznije ( Uran = “ovdje i sada” ), Hitch ne bi dozvolio puno “šaranja” u prošlost ili budućnost već bi se držao “kruha našeg svagdašnjeg” ( prenaglašeno Sunce i Lav također najbolje “dišu” u sadašnjosti );  ( S ) VE / UR - 4°22’ Vi, rx 3. ( trendovska popularnost; umjetnički noviteti i tehnološka “ljepota”; umjetnička sloboda i raznovrsnost )  90°  ( H ) UR 4°00’ Sg, rx 5. ( Hitchov “genijalac” iz rx 5. ovdje se križa sa Spielbergovim te njegovim osjećajem za sklad i ljepotu, iz čega zaključujemo da bi ovdje bilo “previše” genijalnog, isforsiranog, prenametljivog, u konačnici ludog “prosipanja kante pune mlijeka”. 


     Ono što je za Hitcha “izvorište života” ( SO / MO - 27°03’ Vi ), za Spielberga je samo business as usual  ( JU / SA - 28°02’ Vi ), to jest civilizacijsko dostignuće koje stvara svojim poslom ( JU vladar rx 6. ) i odnosima s drugim ljudima ( SA vladar rx 7. ). 


    Spielbergovi poslovno – emotivni odnosi s drugima ( SA vladar rx 7. ), koji se manifestiraju kroz konzervativan sustav vrijednosti i sposobnost za zaradu putem ozbiljnih i krupnih poslova ( SA u rx 2., a kao suvladar rx 8. djeluje i kao investitor ), u dodiru sa osobnom srećom u verbalnom i svakom drugom izražavanju, kao i kroz svakodnevne obične promjene ( Pars Fortune u rx 3. ) - SA / Točka sreće - 19°16’ Le, rx 2. - u apsoštrumfnoj je korelaciji sa Hitchovim karakterom ( SO vladar rx 1. ), njegovim talentom za zaradu i vrijednostima koje promovira (SO u rx 2. i vladar iste kuće ), kao i duhovnim težnjama u životu: konjunkcija sa Hitchovim SO 20°08’ Le. 


     Catch između ( H ) & ( S ) širi se i na Spielbergove vrhove dviju najvažnijih kardinalnih kuća: ( H ) VE / NN - 10°43’ Li, rx IC ( popularnost, rast kroz odnose sa ženama i brak općenito, umjetnička obiteljska crta – VE vladar rx 4.,točka ekvidistance 0° rx IC )  0°  ( S ) NE 10°38’ Li, rx 4. ( Spielbergovo nadahnuće i inspiracija za mase bi djelotvorno djelovalo i na samog Hitcha u njegovim umjetničkim stremljenjima, kao i za privatni život: NE u 4. = televizija u kući za “običnog” čovjeka dok bi za Hitcha, poučen Spielbergovim iskustvom, to predstavljalo želju za imanjem vlastitog filmskog studija );  ( H ) ME / Točka sreće - 10°37’ Ca, rx 12. ( sreća u samo preispitivanju i tajnovitim planovima vezanim uz obiteljsku, zaboravljenu prošlost, sreća na putu u prekomorskom domu )  0°  ( S ) ASC 10°48’ Ca ( Hitch u korelaciji sa Spielbergovim karakterom, uvelike osvisnom o obitelji i porijeklu, koje ga, kao i Hitcha, “tjera” u dom “ s druge strane mora”, što Izrael jest u odnosu na Ameriku ). 


      Und last but not least, ako baš ništa “ne pomaže”, dovoljno je zagledati se u kardinalne osi. A one nam govore da Spielbergov horizont odnosa sa drugima ( ASC – DESC 10°48’ Ca / Cp ) u egzaktnoj je napetosti, izazovu, sukobljavanju ( 90° ) sa Hitchovim meridijanom sudbine ( IC – MC 11°00’ Li / Ar ). Ergo, njih dvojica bi bili u stalnom ( egzaktan kvadrat! ) sukobu ega ličnosti ( S ) i ega autoriteta ( H ) ili bi prevazilaženjem ego – tripova, zajedničkim radom i brda ( Filmska! Hollywoodska! ) bili u stanju pomicati. 




 

                                                                       DODATAK  1. 

 

        Ako bi odnos Hitchcocka i Spielberga mogli opisati, u analognom smislu,  i kao odnos Beatlesa / Stonesa naspram ABBA – e, pri čemu je Hitch onaj koji je kroz pop ( Beatlesi ) ili rock ( Stonesi ) “krčio put svima u glazbenoj ( čitaj : filmskoj ) industriji”, Spielberg je onaj koji je “uletio u meko” ( ilitiga, upala sjekira u med ) i pobrao “skorup”. Naravno mogli bi analogiju proširiti i na nogomet pa reći kako je Hitch “vjeran samo jednoj ženi” pa ga dovesti u korelaciju sa Alexom Fergusonom dok bi Spielberg u tom kontekstu bio Josep Guardiola, onaj koji trenira samo najbolje igrače i klubove, jer “vrhunska roba” ide samo “vrhunskim igračima ( čitaj: platiteljima )”. Ako nekome nije jasno, ABBA ima samo jednu “manu” naspram Beatlesa ili Stonesa: nisu se “rodili” ni u Britaniji ni u Americi već u Švedskoj, ali su ipak postali “Neptun” ( kolektivno nesvjesno, baština cijelog čovječanstva ). Razlika je i u samom glazbenom izričaju, ali to je i normalno ako ne dolaze iz istog vremenskog razdoblja, što genijalcima nimalo ne smeta: oni funkcioniraju na svim meridijanima i u svim vremenima. 


       Čemu ovaj dodatak i ubacivanje analogija, s naglaskom na ABBA – u? Jerbo se vrag obično krije u detaljima, tako nam i korelacija Hitcha sa Spelbergom nadovezuje sa sa grupom ABBA, a “poker asova” made in Sweden nam razotkriva i “najfatalniju Hitchovu plavušu”. Bolje bi bilo reći - najidealniju jer se do ideala rijetko stiže dok bi pojam fatalnosti sugerirao postojanje “nečega” između Hitcha i Agnethe Faltskog. 

  


Natalna karta  AGNETHA FALTSKOG


       Prvo što zamjećujemo jest ( AF ) MO 21°56’ Sc, rx 4., što je analogija sa Spielbergom, ali još veća sa Hitchom jer je i njemu MO u Sc, rx 4. Osim toga ( AF ) MO je u bliskom separirajućem kvadratu prema Hitchovom vladaru SO 20°08’ Le. Simbolika “prve mjesečeve četvrti” između ( H ) SO i ( AF ) MO ukazuje nam na “sijanje sjemena”, čiji su nositelji aktivnosti ( AF ) MA 27°04’(r) Vi, rx 3. i ( AF ) PL 15°53’(r) Le, rx 1. Dakle, Mjesec u Škorpionu u 4. ima tendenciju za “fatalnim mijenjanjem sudbine”, pri čemu je jedan vladar otišao u rx 3. ( novosti i promjene; retro stanje = ponavlja se ili su skrivene namjere ), a drugi na sam ASC, što upućuje na genetske predispozicije fatalnih promjena, a u ovom slučaju se tiču i opstanka samog života ( PL na ASC ). Stoga, “pitanje za milijun dolara” bi bilo – da li bi Hitch i AF ostvarili kakvu suradnju da su za to imali priliku? O, da, itekako! 


     Vladar ( AF ) rx 10. jest već rečeni MA 27°04’ Vi istodobno je u konjunkciji sa Hitchovim “izvorom života” ( SO / MO - 27°03’ Vi ), ali i njegovim kreativnim sposobnostima – JU vladar rx 5. - ( SO / JU - 26°44’ Vi ), što nam govori kako su oboje “picajzle” koje se ne oslanjaju previše na umjetničko nadahnuće samo po sebi već na brojne detalje i brušenje do savršenstva ( 27° Djevice je stupanj pada Venere ) u stvaranju artističkog djela. Ovoj konstelaciji treba pridodati ono što AF “ima u sebi” neovisno o catchu sa Hitchom ili bilo kime drugim: njezina prenatalna SoEcl jest “drito” na stupnju Venerine egzaltacije, na 27°28’ Pi. “Ali to nije sve”, jer na na istom stupnju i istoj minuti, 27°28’ Pi, nalazi se i Vesta, asteroid sa arhetipskom unutarnjom ženskom snagom; u znaku Ribe, ako unutarnje kreativne energije nisu usmjerene ka religiji, onda su ka umjetničkim postignućima i ljubavi koja je usmjerena ka mnoštvu ( Ribe = beskonačnost ). 


     “Najvidljiviji” odnos između ( H ) & ( AF ) jest na razini njihove tjelesne pojavnosti, ali ne samo izgleda već još više po snazi karaktera. Ukratko, Hitch “ulaže” ASC na 3°57’ Le, VE 10°50’ Le i LI 18°35’ Le dok ( AF ) pristupa sa PL 15°53’ Le i ASC – om samo minut udaljenom na 15°54’ Le. Tome nužno pridodajemo vladare: Hitchovo SO 20°08’ Le, rx 2. i ( AF ) 15°07’ Ar, rx 9. Kao i svaki “dobro odgojeni Lav” ( aspekt Sunca u trigonu sa Saturnom; Saturn strog, ali u trigonu pravedan ), kada naleti “na nešto” što je jednako vrijedno poput njega ili je čak i iznad toga, tada na “scenu” nastupa “najkreativnija moć Lavova”: vladanje drugima, što u kontekstu karakterne naravi označava “odgoj drugih”. Orfskroz, od svih ljudskih kreativnosti, “pravljenje djece” je najsvrhovitije, a njihov odgoj je prirodni nastavak tjelesnog stvaranja života. Ergo, kao “dobro odgojenom Lavu”, Hitchu bi bilo najnormalnije na svijetu “potražiti svog kreativnog nasljednika/cu” i držati ga/ju kao “malo vode na dlanu”. Štaviše, Hitch kao “djed” ( Saturn ), bi bio karakterni autoritet kojem se drugi sami utječu ( SA u trigonu prema SO u svojem središtu ). U tom kontekstu, Agnetha Faltskog bila bi “idealna” Hitchova “kćer / unuka”. 

 


Ekvidistance  AGNETHA FALTSKOG


Kad smo već utvrdili da bi ( H ) & ( AF ) zajedno itekako mogli djelovati, determinirajmo te odnose i kroz međusobne ekvidistance. Zadržimo se na točci ASC. Hitchova ekvidistanca vladara dviju kardinalnih kuća ( 1. & 4. ) svoj izraz dobiva upravo kroz Agnethu Faltskog: ( H ) SO / VE - 15°28’ Le, što je u egzaktnoj konjunkciji sa ( AF ) PL 15°53’ Le 0° ASC 15°54’ Le. The point is da kralj “na ti” može biti samo sa kraljicom, a upravo je 15° Lava sredina središta te u tom smislu najpreciznije opisuje “lokaciju” kralja / kraljice. Ako znamo ponešto o povijesti otočja Velike Britanije, neće nam biti nepoznato pojmiti veliki broj riđokosih i plavookih stanovnika, prvenstveno Škotske i Irske, a kao posljedicu dugogodišnjih pljačkaško - osvajačkih pohoda Vikinga na te krajeve ( slično je i sa današnjim kulturološkim utjecajima osmanlijskih osvajača na područjima današnje Hrvatske ). Stoga, od svih “hladnih kraljica sa sjevera”, možebitno da “neka” ima zajedničku genetsku nit sa Hitchovim irskim korijenima. Slično se prepoznaje, a potom i raduje sa sličnim. I kad već spominjemo prekomorske vikinške pohode, slijedeća Hitchova ekvidistanca u pravoj je korelaciji s tim: MA / NE - 15°27’ Le pri čemu ( AF ) PL 15°53’ Le, kao vladar njezine rx 4., a dispozitor SO u egzaltiranom Ovnu na 15°07’ Ar, rx 9. i u egzaktnom trigonu na ASC & PL, može opisivati “nasušnu potrebu” - život ili smrt! - za pohodom u strane zemlje, kako njezinih vikinških predaka, a potom i njezine glazbene družine ( jerbo je Švedska “mala bara” za velike glazbene krokodile što ih je iznjedrila ABBA ). Ergo, “kraljevski stupanj” na ASC, PL u retro stanju ( prošlost, ponavljanje ), vladar u uzvišenom raspoloženju i u egzaktno dobrom odnosu – nije li sve to zajedno opis osvajanje ABBA – e prvo Britanije, potom i Europe, a onda i ostatka svijeta, jednako kako su preci današnjih Skandinavaca, zahvaljujući pomorskim vještinama ( Neptun = more, ali i glazba, mediji ! ), osvajali sve što se moglo osvojiti u bližem okruženju, a onda doplovili i do druge strane Atlantika, u Ameriku, ali se nisu tamo zadržali ( jer simbolika Ovna želi osvojiti i “zabosti svoju zastavu” dok netko drugi tek treba osnovati stalnu koloniju za život ). 


Notirajući ( AF ) vladara SO 15°07’ Ar, recimo kako on, združen sa MC 22°51’ Ar i ME 24°01’ Ar, zatvara veliki trigon prema Hitchovoj grupaciji planeta u znakovima Lava i Strijelca, bez ijednog lošeg “bočnog udara” ( lošeg aspekta ) sa strane. Osim blagotvornog utjecaja nesputanog kolanja dobre energije unutar velikog trigona, ovdje je važno napomenuti kako se sve odvija u relacijama tzv kuća života ( 1., 5. & 9. kuća ), što znači dobro zdravlje, veliku radost i visoke duhovne aspiracije. Prevedeno: Hitch bi se uz Agnethu pomladio kao čovjek! Da bi “kombinacija” sa Hitchom bila dobra za ( AF ) pokazuje nam i ekvidistanca njezinih SO / NN - 11°06’ Ar, što je u egzaktnoj konjunkciji sa Hitchovim rx MC 11°00’ Ar. S druge strane, Hitchova ekvidistanca Sunca i Mjesečevog čvora ( SO / NN - 23°22’ Li ) te Saturna & Merkura ( SA / ME - 24°08’ Li ) u direktnoj su opozicijskoj vezi sa ( AF ) natalnim MC ( 22°51’ Ar ) i Merkurom ( 24°°01’ Ar ), što može donijeti određeno neslaganje – ipak su Hitch & AF iz dvije različite umjetničke branše - a koje je u samoj naravi Agnethinog karaktera ( egzaktna opozicija SO 15°07’ Ar, rx 9. 180° NE 16°01’(r) Li, rx 3. ), gdje je posebice nepovoljna okolnost što je NE vladar 8. kuće, iz čega možemo zaključiti da ( AF ) loše podnosi slavu ili se lomi pod većim pritiskom. Najvjerojatniji problem za ( AF ) po pitanju egzaktne opozicije SO 180° NE ( kuće komunikacije u aktivnim muškim znacima ) leži u nečem drugom jer egzaktni trigon SO prema PL na ASC bi označavao “mačku sa sedam života” dok bi simbolika NE kao vladara 8. kuće ovdje mogla označavati “vrijeme između dva braka” ili ono što je “sam brak donio”. Ako znamo da vrhunska kemija u glazbi može lako biti narušena - jerbo svaki kamenčić u mozaiku vrijedan je pažnje - to zaključujemo da nakon razvoda 1979. Agnethe sa Bjornom Ulvaeusom, a nekoliko godina poslije, 1981. su se razveli i Benny Andersson i Anni – Frid Lyngstad, to je postalo skoro pa nemoguće raditi zajedno u narušenim ljubavnim odnosima. 


Razmatranja sa ekvidistancama ćemo završiti sa onim s čime smo mogli i započeti: ekvidistanca koja simbolizira “izvor života” kod ( AF ) iznosi SO / MO - 3°31’ Aq, što je egzaktna konjunkcija sa Hitchovim DESC 3°57’ Aq = njih su dvoje u otvorenom neprijateljstvu ili su međuodnosu koji koji je toliko važan da se tiče samog života. Osim opozicije na Hitchov ASC, ova ekvidistanca je i u kvadratu na Hitchovu rx konjunkciju JU 3°22’ Sc 0° MO 3°59’ Sc = kvadrati i opozicije i aspekti ka vrhovima kardinalnih osi uvijek djeluju poticajno kada su u “igri” samo “dobri” igrači ( SO, MO, JU ). Ipak, da ne bude sve “sjajno und bajno”, pobrinula se ekvidistanca ( AF ) MO / NE - 3°58’ Sc, planete koje vladaju 8. i 12. kućom, a ekvidistanca se nalazi u 4. kući i u “svim mogućim” aspektima na prethodno spoemnute ekvidistance = ogromno skladište emotivno – spiritualne energije, osim što može dati “vjetar u leđa” odnosu Hitcha & AF, istodobno je i najveća prijetnja “zaobilaznom rušenju” ili jednostavno izdaji ( NE kao vladar 8. kuće, u lošoj “kombinaciji”, bježi od odgovornosti dok može, a kad više ne može, tada slaže bez da trepne ). 


Druga važna ekvidistanca tiče se Hitchove Venere na 10°50’ Le. Osim bliskog separacijskog kvadrata prema ( AF ) Lilith na 9°16’ Ta, rx 10., ekvidistanca ( H ) MA / Juno - 9°26’ Sc zatvara T – kvadrat, sa Hitchovom VE kao žarišnom točkom. A ona prima na sebe jednu Lilith, jednog Marsa i jednu Juno ( ilitiga, “dva loša ubiše Miloša” ), iz čega zaključujemo kako Hitchova umjetničko - ljubavna stremljenja teško da bi se ostvarila ( Mars će žuriti, Lilith će podmuklo prevariti, a Juno će naivno vjerovati u tuđu dobrotu ). 


AGNETHA FALTSKOG


Na samom kraju ovog dodatka, recimo i to da postoji određena sličnost između Stevena Spielberga i Agnethe Faltskog s jedne strane i Alfreda Hitchcocka s druge strane: pitanje novca. Nećemo ulaziti u pojedinosti i modalitete djelovanja rx 2. kod svakog od njih već ćemo se zadržati na jednostavnoj činjenici da SS & AF imaju konjunkciju JU 0° VE ( SS: vladar JU 0° VE je egzaltirani MA, u aplikacijskoj konjunkciji sa vladarom rx 2. ; AF: vladar JU 0° VE je UR, vladarom rx 8., gdje “stanuju” tuđi ili zajednički novci, a koji je u aplikacijskom trigonu sa JU & VE ) dok su ta dva dobrotvora kod Hitcha u kvadratu ( vladar VE je moćno SO u svom središtu i kao vladar rx 2. dok je vladar JU površni MA u muškom izgonu, a drugi, PL, u dobrom odnosu prema SO, sekstil, ali u separaciji ). Ergo, nitko od njih troje “nije kruva gladan”, ali je zanimljivo sagledati i tu materijalno - sladostrasnu dimenziju života umjetnika unutar pop kulture. 




DODATAK 2.



Slijede diurnali svjetskih filmskih premijera ( treba ih razlikovati od početka prikazivanja filmova u kino dvoranama ) najboljih Hitchovih ostvarenja po izboru autora ovog teksta. Ako postoji neka “crna ovca” u ovom izboru, onda je to posljednji Hitchov film iz 1976. Obiteljska urota. Film je svoje premijerno izdanje imao na otvaranju Filmexa ( “Los Angeles International Film Exposition” je godišnji filmski festival Američkog filmskog instituta, koji se održavao 70 – ih i 80 – ih godina prošlog stoljeća ), u čast dvjestote obljetnice osnutka Sjedinjenih Američkih Država. Ova crna komedija, osim što ima intrigantan zaplet i dojmljive kadrove na setu, važan je samom činjenicom što je to “zadnje što nam je Hitch ostavio” kao i glumačkom rolom jedne glumice jako podcijenjene u svijetu Hollywooda. Njeno ime je Black...Karen Blanche Ziegler Black. U nedostatku prostora i teme koja bi se pozabavila samo s njom, bit će učinjen izuzetak pa će od svih postavljenih horoskopskih diurnala samo natal Karen Black stajati uz diurnal premijere filma. 





Premijera  REAR WINDOW ( 1954. )



Premijera  VERTIGO ( 1958. )



 Premijera  NORTH BY NORTHWEST ( 1959. )




Premijera  PSYCHO ( 1960. )



Premijera  BIRDS ( 1963. )





Premijera  MARNIE ( 1964. )


Premijera  FAMILY PLOT ( 1976. )



Natalna karta  KAREN BLACK




KAREN BLACK



                                          DODATAK 3. 


 

       Kao zadnji dodatak ovom tekstu, spomenut ćemo dva važna događaja: vjenčanje sa Almom Reville i samu smrt Alfreda Hitchcocka. Oba događaja će biti “u kratkim crtama” astrološki opisana. ( Vjenčanje, ma koliko važno samo po sebi bilo, ovdje je second hand  u odnosu na očevu smrt i preseljenje u Ameriku. Naime, okidač događaja bila je očeva smrt, koja je pokrenula cijeli niz događaja, a čije je finale bilo vjenčanje sa osobom koju je upoznao na poslu. Da je tomu tako, govori nam i pozicija oba vladara rx 7. Oni su ( Uran & Saturn ) u fiksnoj, tj sljedujućoj kući ( rx 5. ), a ne u kardinalnoj, što bi bio indikator pokretača događaja.  



Diurnal horoskop vjenčanja  2. prosinca 1926.


        Diurnal dana vjenčanja nam dovoljno “otkriva” što se tog dana važnog u životu Hitcha događalo. Kao prvo, to je ASC na 20°16’ Vage, u egzaktnom sekstilu na vladara prve dvije rx kuće: SO 20°08’ Le. Istodobno, riječ je o stupnju na kojem je Sunce u padu - što je indikator za dobar brak ( tamo gdje je SO & MA “slabo”, tamo postoji talent za udruživanje s drugima jerbo SO & MA u maksimalnoj snazi “mogu sve sami” ). Također, svaka simbolika vezana uz Saturn ovdje naglašava natalni trigon između te planete i Sunca, što brak čini (dugo)trajnim. Vladar diurnalnog ASC je VE 11˘47’ Sg, u bliskoj separacijskoj konjunkciji sa SO 9°11’ Sg ( što je jedan od najboljih indikatora za brak jer govori o “javnoj ljubavi” ), u 2. kući ( brak je dio sustava vrijednosti, ali i ekonomska kategorija ). Kako ovdje imamo Sunce kao umetnutog vladara 10. kuće, to nam opisuje odnos koji je “i prije braka bio bračan” ( separacija + umetnuti znak Lava ). No, najvažniji indikator jest što je ova diurnalna konjunkcija SO 0° VE u vrlo dobrom skladu sa Hitchovim rx MC na 11°00’ Ovna: SO u bliskom separacijskom trigonu, a VE u egzaktnom trigonu. SO egzaltirano u znaku Hitchovog rx MC –a, a VE u izgonu, ukazuje nam da je Alma “žurila” u brak, a Hitch se osjećao kao “vojnik koji podiže pobjedničku zastavu na osvojenom teritoriju” ( Ovan = osvajač ). Dispozitor konjunkcije SO & VE je JU 21°04’ Aq, što ukazuje da su njih dvoje u brak ušli “kao stari prijatelji” dok s druge strane, svojom pozicijom na vrhu rx 8., ovaj Jupiter štiti Hitcha od svih nevolja u životu, a jedina opasnost mu slijedi od njega samog ( JU 180° rx SO ) i to ukoliko bude “zaobilazio pravila” i sebi davao “previše slobode”. 


        Diurnalni MC na 26°46’ Raka, osim što je snažno poduprt papirom / dokumentom – ME 26°13’ Sc 120° MC – u 2. kući simbolizira “pisanu vrijednost”, a dolazi iz 9. kuće ( zakoni; u kontekstu braka: veza koja se ozakonjuje ) te 11. ( opet simbolika “prijateljstva” od ranije: vladar ME u vodenom znaku koji uvijek imaju uporište u prošlosti ) - egzaktnim kvadratom prema retrogradnom NE, koji je u padu u znaku Lava na 26°59’, u sebi nosi neku tajnu ili prevaru. “Prevara” se odnosi na činjenicu da brak nije filmski scenarij, ali može na bolniji ( NE u kvadratu = razočarenje ) način dati uvid u odnose među supružnicima. 


      Ipak, ovdje je najbitniji vladar samog MC –a, a to je Mjesec na 2°22’ Sc u diurnalnoj 1. kući. On je u aplikacijsko – egzaktnoj konjunkciji sa Hitchovom rx konjunkcijom JU 0° MO, što naglašava prosperitet kroz žene ( rx 4. ). Kako je Alma Reville rođena tek dan nakon Hitcha ( ne zna se točno vrijeme ), nesumnjiva je činjenica da je i njoj Mjesec u Škorpionu. Ergo, i Alma doživljava svojevrsnu transformaciju udajom za Hitcha. Riječ je o vjerskom opredjeljenju: kao protestantkinja, na “forsiranje” Hitchove majke, udaje se po rimokatoličkom crkvenom obredu, čime i sama postaje katolkinja. Da je tomu tako, govori nam pozicija vladara diurnalne 7. kuće u toj istoj kući ( osoba otprije poznata u javnosti ). No, kako je riječ o Marsu pa još u znaku izgona ( Bik ), to zaključujemo kako njih dvoje se udružuju na način koji je prijetnja drugima. U konačnici, sebični interes ( simboliziran Marsom u Biku ) svoj ishod dobiva kroz dispozitora, a to je Venera u već opisanoj konjunkciji sa Suncem. ( Venera kao vladar ASC nam govori kako su se oboje dogovorili oko toga. ) 

 


Natal & progresije na dan smrti 29. travnja 1980.


     Kad netko umre, uvijek – ali baš uvijek ! - Sunce bude u nekom napetom aspektu, ili makar vladar ASC – a, što se u Hitchovom slučaju sjedinjuje u jedno. Progresivne pozicije na dan smrti nam govore da su svi vrhovi kardinalnih kuća na 29°, što opisuje situaciju koja je “nestabilna, s tendencijom skore promjene”. Ergo, bolesnom čovjeku “situacija je nestabilna”, a očekivana “skora promjena” bila bi – osim same “vidovitosti” simbolizirane sa 29° - odvajanje od svijeta živih. Pr SO na 9°13’ Sc tek je na pragu ulaska u djelovanje kvadrata prema rx VE 10°50’ Le, ali to nije “dovoljno” blizak aspekt za smrt. Natalno Sunce nema loših aspekata: sekstil sa pr MO 20°30’ Li te trigoni prema pr NN 20°58’ Sg i pr SA 20°56’ Sg. Moglo bi se reći da je Hitcha strefila tzv “mala snaga”, to jest nalet energije u proljeće, kada osim prirode, “budi” se i energija u čovjeku ( “čovjek je biće prirode” ). No, kada u karoseriju fiće  stavite motor ferrarija, spora vožnja će gušiti motor ( čitaj: lagano umiranje kroz vegetiranje ) dok će dodavanje gasa raznijeti karoseriju ili cijelo vozilo na prvom zavoju baciti sa ceste ( čitaj: iznenadna smrt ). Iz natala znamo da je Mars ( planeta koja je u najbližem aspektu sa vladarom 8. kuće ) onaj koji ubija Hitcha. U progresijama on je na 28°59’ Sc te ne radi nikakve važne aspekte prema natalnim pozicijama. Jedini aspekti su oni sa drugim progresivnim planetarnim pozicijama ( vanjski događaji / ljudi koji utječu na samu osobu ): aplikacijsko – bliska konjunkcija sa ME 27°43’ Sc, a preko njega i kvadrat sa pr LI 27°36’ Le. 


     Dakle, nema jasnih pokazatelja za smrt osim “sekundarnih”: suvladar rx 8. ( SA ), u konjunkciji sa pr NN, a oboje u trigonu prema rx SO. Kako u natalu postoji skladan aspekt SO & SA, ovo možemo tumačiti kao “rast kroz dugu bolest” ( čitaj: smrt kao kraj muka ). S druge strane je pr LI u egzaktnom trigonu prema rx NN 27°57’ Sg; ako smo ranije detektirali Lilith kao onu koja Hitchu ugrožava zdravlje ili donosi skandale te baca mrlju na čast i dostojanstvo, Lilith u trigonu možemo tumačiti kao napad na Hitchovo srce i kičmu, a koje će “donijeti rast” ( North Node ). Kao treći faktor, istaknimo činjenicu da je “pravi” vladar rx 8. - Uran – u progresijama na 6°33’ Sg te čini konjunkciju sa rx CH 6°51’ Sg. Kako ni Uran ni Chiron u natalu nisu u “lošem stanju”, to nam se ni ovaj aspekt ne čini smrtno teškim, osim kao možebitnim oslobađanjem ( Uran ) od trauma iz djetinjstva ( CH u rx 5. ).  


       Očito da ovu “nirvanu od aspekata” ne možemo uzeti kao stvarne okidače za smrt ( ali ih gledamo kao tendenciju ) pa ćemo se stoga konzultirati sa dnevnim horoskopom, to jest sa diurnalom na dan smrti u Bel Airu, elitnom dijelu Los Angelesa. 

 


Diurnal horoskop 29. travnja 1980.


      Dnevni horoskop nudi nam puno više “smrtnih sadržaja” negoli su to “ponudile” progresije. Kao prvo što uočavamo jest aspekt diurnalnih vladara 1. i 8. kuće: NE 22°21’ Sg 180° VE 22°20’ Ge. Skoro u minut egzaktna opozicija, na stupnju koji je u naravi Saturna ( bolest ), u kućama sudbine ( 4. - 10. ), u aspektnoj simbolici kreveta i snova koji se “smrtno” sukobljavaju. Za ne falit, SA na 20°39’ Vi, retro, stoji u bliskom kvadratu na egzaktnu opoziciju NE & VE pa tako možemo odbaciti “ideju” da je riječ o kakvom umjetničkom djelu ( crni humor! ). Osim što kao planet simbolizira starost ( čitaj: bolest ), SA se i nalazi u znaku koji ravna zdravljem ( Virgo ), a i suvladar je rx kuće smrti. Vladar Saturna, ali i Venere,  jest Merkur na 24°15’ Ar. On je u dobrom aspektu prema NE & VE, ali u egzaktnoj inkonjunkciji prema rx vladaru 8. UR na 24°10’(r) Sc. Kako je riječ o ponavljanju aspekta iz natala ( kvadrat, ovdje inkonjunkcija ), to zaključujemo kako frustracija zbog nemogućnosti intelektualnog rada donosi nepremostive probleme i slabi tijelo iznutra. Istodobno, UR je u aspektu 150° prema VE te se time zatvara konfiguracija Yodtzv “Božji prst”, u kojoj je upravo Uran žarišna planeta. Ergo, oba vladara rx 8. su dio konfiguracija u kojima su oni žarišne planete ( Saturn: T – kvadrat sa NE 180° VE ; Uran: Yod sa ME 60° VE ). Ali to nije sve: Uran je u aspektu sa Marsom ( separacija orbisa 4° ), što je “ponavljanje” aspekta iz natala ( sekstil ). Neptun kao nositelj dnevnih događaja ( vladar ASC ), otišao je u 10. kuću ( svijet u cjelini te status u društvu ) dok je njegov dispozitor, Jupiter, u kući tjelesnog zdravlja ( 6. ), na samom početku znaka svoje slabosti ( Virgo ), na 0°15’ Vi. Kako je to, ustvari, egzaktna konjunkcija sa rx ME 1°09’(r) Vi, u rx 2. ( sva pokretna imovina, u što spada i hrana & piće ), to zaključujemo kako je Hitch netom ušao u životnu fazu u kojoj svaki zalogaj može biti zadnji u životu ( samo sitni gutljaji / zalogaji ). 


       Kombiniranje diurnalnog horoskopa sa progresijama ključ je za razumijevanje dana Hitchove smrti. Mars, za kojeg je rečeno da u natalu “ubija Hitcha”, u diurnalu je na 28°48’ Lava, a to znači u bliskoj separacijskoj konjunkciji sa pr LI 27°36’ Le i ono još važnije - u egzaktnom kvadratu prema pr MA 28°59’ Sc, što je važan pokazatelj  forsiranja rizičnosti toga dana ( Mars je duboko nesvjestan svojih motiva javnog djelovanja ). Drugo na što treba svrnuti pozornost jest samo Sunce na 9°15’ Bika, što je tek dvije minute od stopostotne egzaktnosti opozicije prema pr SO 9°13’ Sc. To je važan indikator sukoba sa vlastitim egom, ali i zdravljem ( Sunce je izvor tjelesnog života ). Mjesec, kao neposredni pokazatelj života oko nas, ali i naše unutarnje nesvjesne persone, nalazi se u 8. kući ( analogija na rx MO u Škorpionu ), na 29°20’ Vage ( u trigonu i sekstilu na progresivni meridijan sudbine MC 29°42’ Ge / IC 29°42’ Sg ) = slijede promjene koje će se spontano dogoditi. The point is  što je Mjesec u usponu do punoće opozicije prema Suncu u Biku. Ergo, astrološka se simbolika ispunjava čim diurnalni Mjesec “zakorači” u isti znak u kojem je i Hitchov natalni – u znak Škorpiona. A da je smrt bila fatalističko - sudbinski predodređena ukazuje nam pozicija diurnalnog Plutona na 19°52’(r) Vage, 8. kuća, u egzaktnom sekstilu na rx SO 20°08’ Lava i ono još važnije - u egzaktnoj konjunkciji sa progresivnim Mjesecom na 20°30’ Vage. 

         

              Na kraju, umjesto panegirika tipa o mrtvima sve najbolje, hvalospjevi na račun Hitcha, osim u kreativnim dostignućima, imaju svoju debelu podlogu i u razvoju same filmske industrije. Tu nam astrologija umnogome pomaže u ocjeni jer nam može jasno očitati i razliku između, npr Hitcha i Orsona Wellesa; između ekstremnog intelektualnog genijalca, što Welles nesumnjivo jest, i nešto manje “genijalnog uma” kod Hitcha, najbitnija različitost jest naglašenost proljetnih znakova kod Wellesa dok kod Hitcha su najzastupljeniji ljetno – jesenski, kao i činjenica da “oko” bolje vidi “na blizu” kad si mlad, a nešto bolje “na daljinu” kad je osoba zrelija. Uostalom, filmska umjetnost i jest prvenstveno “područje očiju”, a tu Hitch ima goleme “komparativne” prednosti pred mnogima, ne samo prema Orsonu Wellesu.  


        Stoga teza da najpopularniji ne znači automatski i najbolji ( čitaj: Beatlesi  u glazbi ) - dok se rasprave o najutjecajnijim  ( još se lome koplja između Jimi Hendrixa i Velvet Underground ) mjere “različitim metrima” - u apsoštrumfnoj je korelaciji sa Hitchom. Zaključimo kako je Alfred Hitchcock, u “svom prostoru i vremenu” ( sredina i treći kvartal 20. stoljeća ), bio filmski kralj i to od one sorte ljudi koji nam govore kako “nisu svi kraljevi isti” - neki su drugačiji ( čitaj: individualniji, samostalniji ). U tom kontekstu, za Hitcha možemo reći kako je “pisao nova pravila u Hollywoodu”. Pravila koja se nisu svima sviđala, ali su ih mnogi prihvatili jer su davala novu šansu mnogima. Ako ćemo biti ozbiljni, Ameri ( čitaj: Hollywood ) su prejaki da bi im jedan Britanac solio pamet ( čitaj: učio ih filmskoj kulturi ), ali i slabih zuba kad celebrity mainstream poželi slomiti Britanca jake kičme ( čitaj: Hitchova “kičma” opisana trigonom Sunca i Saturna ). Iz sukoba tih dviju paradigmi i društvenih ega, nastao je i mit o Alfredu Hitchcocku kao najboljem, a istodobno i najpodcijenjenijem filmskom autoru na svijetu.

  

         Jer, najviše se skriveno diviš onome tko ti nije ukrao mjesto u društvenom statusu, a mogao si od njega učiti i prisvajati što god želiš...