četvrtak, 11. siječnja 2024.

DRUGI PLUTONOV ULAZAK U ZNAK VODENJAKA

                                  






                                            

UVOD



        Početkom 2024. godine, 21. siječnja, u ponoć i 57 minuta po vremenu u Greenwichu, London ( UK ), Pluton po drugi puta ulazi u znak Vodenjaka. Jerbo drugi ulazak podrazumijeva i retrogradan hod Plutona, to je ovaj tranzit složeniji po značenju od prvog. Konkretno, od 2. svibnja 2023., kada se Pluton na 0°22’ Aq okrenuo unatrag, do 11. listopada 2023., kada je na 27°54’ Cp krenuo direktno, svi Plutonovi aspekti iz razdoblja prvog ulaska Plutona u Vodenjaka, unutar nepunih 3° opsega, doći će na preispitivanje. Početkom kretanja naprijed, od 27°54’ Cp, sve će se “utiho”  razrješavati, dok će puno djelovanje svoju manifestaciju dobiti kada Pluton opet dostigne 0°22’ Aq - 1. veljače 2024. 

       Konkretno, promatrano razdoblje se odnosi od 8. siječnja 2023. kada je Pluton prvi put dostignuo poziciju 27°54’ Cp pa do već spomenutog 2. svibnja 2023. Zanimljivost je u tome što u Pluton nije imao nijedan egzaktan aspekt sa transcendentnim planetama, kao ni sa vanjskim, što nam govori da navedeno razdoblje nije imalo posebno fatalno značenje u mundanom smislu. Ako izuzmemo brze tranzite Mjeseca, Plutonu su se “obratili” tek osobne planete ( ME, VE ) i muško Svjetlo ( SO ). Još preciznije: SO 0° PL 28°14’ Aq = osoba vojne ili financijske moći; manipulacije ( 18.01.2023. ); ME 0° PL 28°58’ Cp = tajna i opasna znanja; brzi napredak kroz učenje; medijska moć ( 10.02.2023. ); VE 29°14’ Pi 60° PL = kreativna rješenja; moć zavođenja; diskriminacijska naklonost; 29° sinonim je za nestabilnost i priželjkivanu skoru promjenu ( 19.02.2023. ); VE 29°52’ Ar 90° PL = ucjenjivanje; ljubav se pretvara u mržnju; nagli raskidi zbog ljubomore; zadnji stupanj Ovna u simbolici nestabilnosti i želje za promjenom postojećeg stanja ( 16.03.2023. ); ME 29°55’ Pi 60° PL = trgovina resursima, oružjem; kretanja na burzi; špijunske “igre”; 29° ukazuje na nestalnost i potrebu za promjenom ( 19.03.2023. ); SO 29°57’ Pi 60° PL = prilagodba zacrtanim ciljevima; iznuđene promjene koje će se pokazati dobrim; trgovanje vlastitim autoritetom; zadnji stupanj označava nestabilnu situaciju koja će se skoro promijeniti ( 20.03.2023. ); ME 0°11’ Ta 90° PL = manipulacija mladima i medijima; špekulacije na burzi; istrage nesreća sa smrtnim ishodom; nulti stupanj opisuje situaciju koja još nije u potpunosti sazrela ( 03.04.2023. ); VE 0°16’ Ge 120° PL = financijska dobit; umjetnost koja mijenja ljude; ljubav jača od smrti; 0° u simbolici je nedovoljno razvijenog početka ( 11.04.2023. ); SO 0°20’ Ta 90° PL = pretjerana žudnja za moći; loša regeneracija nakon opasnih događaja; osobna šteta od vojske, kriminala, financijskih rezultata; nulti stupanj sugerira kako se događaji još nisu posve razmahali ( 20.04.2023. ). Da rezimiramo Plutonov retro hod: ništa bitno za svijet ( kada se stvari nepovratno mijenjaju ) nije se dogodilo dok kod osobnih sudbina svaka individua sama za se’ travu pase.



Horoskop drugog Plutonovog ulaska u znak Vodenjaka


       Što nam brzinski uvid u horoskop Plutonovog ulaska u Vodenjaka govori? Sve planete se nalaze unutar 158°51’ = manje od polovice Zodijaka, što je konfiguracijska simbolika Ovna ( zna što hoće i tu je djelotvoran, ali ne vidi druge, ne zanimaju ga niti je sposoban s njima uspostaviti kompromis ). Od VE 27°08’ Sg do MO 5°59’ Ge = zimsko - proljetni znakovi ukazuju na kontinuitet koji od postojeće strukture vlasti u svijetu ( zimski znakovi ) ide ka novim počecima “bez pravog početka” ( u znaku koji je simbol proljeća i novog početka - Ovnu - nema nijedne planete, ako zanemarimo Hiron i North Node ): Bik se “drži” materijalnih vrijednosti, a Blizanci novim počecima sličnim prethodnim, mladim ljudima i važnim novostima na dnevnoj razini.


Ekvidistance drugog Plutonovog ulaska u znak Vodenjaka


      Ako promotrimo ekvidistancu VE i MO, planeta s početka i kraja “planetarne kompozicije” ( ženske planete koje su više naklonjene materijalno - emotivnoj sigurnosti i zajedništvu negoli nametanju sile i izbjegavanju dogovora ), ona iznosi 16°33’ Pi, što je konjunkcija sa ekvidistancom SO / SA 17°12’ Pi iz prvog Plutonovog ulaska u Vodenjaka. Ergo, ono što u prvom tranzitu jest simbolika “materijalne granice osobne moći” ili problematika ego - stanja ( SO & SA ), u drugom tranzitu jest pojačana empatija prema slabijima od sebe ( točka ekvidistance u Ribama ), što je bliskije simbolici VE & MO. Istodobno, najvažnija ekvidistanca drugog ulaska PL u Aq - a to je ona između dva Svjetla - jest 3°13’ Ar. To je konjunkcija sa SO 2°36’ Ar iz prvog tranzita Plutona u Aquarius, iz čega zaključujemo kako u “središtu svega” ( srca /života / duše ) stoji militantni autoritet ( egzaltirano Sunce u Ovnu ), koji se ponajviše oslanja na financijsku moć ( 2° analogan je znaku Bika, 2. kući i Veneri ). Naravno, početnu sliku Sunca u Ovnu ili ekvidistanaca dvaju Svjetala u tom znaku zamjenjuje tijekom vremena dispozitor Mars. U prvom tranzitu on je otišao na 29°03’ Blizanaca, nestabilan i znak i stupanj, dok će u drugom tranzitu Mars otići na 12°19’ Jarca. Ratoborni Mars se tu disciplinira i daje “najbolje od sebe” ( egzaltacija ), ali sam stupanj ( 12° ) sugerira na opasne radnje ili tajne dogovore. U svakom slučaju, tajnih neprijatelja neće manjkati.



Horoskop prvog Plutonovog ulaska u znak Vodenjaka



                                ASPEKTI PLUTONA I MJESECA


     Opće okolnosti Plutonovog drugog ulaska u znak Vodenjaka će nam ponajviše opisati - uz Mjesec - sami Plutonovi aspekti dok će nam aspekti Urana ( primarno ) i Saturna ( sekundarno ) razotkriti u kom smjeru će se odvijati budući događaji.

    U “igri” su četiri aspekta: dva separacijska, jedan egzaktno - separacijski te jedan aplikacijski. Krenimo od dva separacijska: 

PL 0°00’ Aq  90°  JU 6°20’ Ta ( separac. 6° ) = megalomanski planovi i gubici zbog njih; sve u simbolici PL ( oružje, rat, kriminal, pandemija ) i Aq ( tehnologija, imigranti ) čini štetu prvenstveno Europi ( Bik ) na financijsko - ideološkoj razini ( Jupiter ) dok orbis od 6° simbolizira radno stanovništvo i javno zdravlje

PL 0°00’ Aq  120°  MO 5°59’ Ge ( separac. 5° ) = pokreti masa koje izazivaju duboke osjećaje; velike nesreće, kataklizme, ratovi stvaraju pretpostavke za harmoniju i konsenzus unutar narodne mase; orbis od 5° osnažuje značenje djece, zabave, umjetničke kreativnosti, ali i sklonosti ka hazardu u igrama na sreću; ukratko, ovdje smrt ( PL ) pojačava obiteljske i sve vrste intimnih veza ( 120° MO )

PL 0°00’ Aq  0°  SO 0°28’ Aq ( egzaktna separacija ) = moćni pojedinci koji ne prezaju od uporabe bilo kakvih sredstava da bi došli do svog cilja; vladari izopćenici od mainstream; jaki ego; regeneracija kroz samoanalizu; egzaktnost orbisa opisuje trajno stanje, započeto netom prije samog tranzita ( odvajanje koje traje )

PL 0°00’ Aq  60°  NE 25°28’ Pi ( aplikac. 5° ) = društvene promjene koje se odvijaju sporo i spontano; promjene u najširem smislu, koje obuhvaćaju sve sfere u životu pa ih percepiramo kao tzv kulturološke promjene;  orbis 5° ponajprije govori o načinima zabave, sportu, odnosima s djecom, kreativnoj imaginaciji masovnom uporabom AI - ja


     Spomenimo i okolnosti koje nam daje utjecaj Mjeseca svojim aspektima. I ovdje imamo četiri aspekta: dva separacijska, jedan egzaktno - separacijski i jedan aplikacijski. Skladni nam govore što pozitivno djeluje na osjećaj sigurnosti dok neskladni ukazuju na nesigurnost. Manji broj od pet aspekata ukazuje da količina emotivne ovisnosti o drugima nije pretjerana, ali osjećaj straha, beznadnosti i opće nesigurnosti nije nestao ( dva neskladna aspekta, od kojih je jedan egzaktno - separacijski ).

MO 5°59’ Ge  120°  PL 0°00’ Aq ( separac. 5° ) = već je tumačen ovaj aspekt, ali s pozicije Plutona i planetarne energije koju on prima dok je sada naglasak na Mjesecu; sigurnost se može uskladiti sa odricanjem od svega trulog i prevaziđenog iz prošlosti; rezovi bolni, ali nužni i jedino ispravni u datom trenutku; moć ( PL ) tehnologije ( Aq ) daje sigurnost ( 120° ) populaciji mladih i majkama s djecom ( MO u Ge ); orbis od 5° significira odgoj mladih, kreativnost kroz zabavu kao i “teške teme” u umjetnosti

MO 5°59’ Ge  120°  SO 0°28’ Aq ( separac. 5° ) = novo vrijeme ( Aq ) traži nove autoritete ( SO ) da bi mase ( MO ), a posebice mladi ljudi ( Ge ), osjećali se sigurno; narod koji želi da se “čuje njihov glas” ( MO u Ge ) imaju mogućnost postizanja osobnog autoriteta ( SO ), kroz otklon na postojeće stanje ( SO u Aq u izgonu ); mase u pokretu imaju podršku jakih individualnih autoriteta u vidu humanizma i “bratstva među ljudima” ( SO u Aq nije praktičan u svom djelovanju jer je usmjeren na budućnost pa u sadašnjosti često ostavlja dojam “šuplje priče” ili pčele koja puno zuji, ali malo meda daje ); orbis 5° ovdje najbolje funkcionira kao umjetnički iskaz koji se suprotstavlja ustaljenom dotadašnjem mišljenju, a daje i sklonost rizičnosti kroz forsiranje sreće

MO 5°59’ Ge  90°  SA 5°13’ Pi ( egzaktna separacija ) = odbačena djeca, razorene obitelji, žene sa kompleksom “majke”; problemi koji svoj uzrok imaju u dalekoj prošlosti; emotivne blokade i strah stvaraju tjelesne bolesti; usamljenost, depresija, melankolija; sigurnost ( MO ) je u problemu jer traži znanje / činjenice / odgovore ( Gemini ), a svega toga nema, skriveno je, zaboravljeno ili zabranjeno ( SA u Pisces ); nadalje, nema ni nadahnuća za budućnost, sve se svodi na golu realnost svakodnevnice; ako ima neka dobra strana, to su lekcije o životnom oprezu i štedljivosti na teži način; orbis egzaktno - separacijski uakzuje nam na netom bliski događaj iz prošlosti, a čije djelovanje će biti trajnog karaktera

MO 5°59’ Ge  150°  ME 8°19’ Cp ( aplikac. 3° ) = aspekt inkonjunkcije je nižeg ranga važnosti, ali je ovdje važan jer je aplikacijski ( simbolizira događaje koji će svoju puninu dostići u budućnosti ), ali i zbog toga što je ME dispozitor MO pa s te strane predstavlja “sudbinu” Mjeseca; ishitrene i naglo donesene odluke koje se pokazuju lošim jer ne postoji skladna koordinacija uma i osjećaja; iz toga proizlazi frustriranost zbog nerazumijevanja drugih, kao i onog što drugi očekuju ( MO u neskladnom aspektu daje loš predosjećaj i intuiciju koja zavarava ); posljedica jest pasivizacija, ali koja nagriza “iznutra” pa je međuodnos izraženo nepovjerljiv, što je korak do svadljivih tonova u komunikaciji; međusobna dostojanstva ( ME je u svom središtu u znaku u kojem je MO = Gemini dok je MO u izgonu u znaku u kojem je ME = Capricornus ) targetiraju bolju poziciju Merkura u odnosu na Mjesec: naglašenost poslovnih interesa u trgovini, strateško planiranje, odnosi zasnovani na materijalnoj realnosti, a sve pod pritajenim nezadovoljstvom MO u Geminima ( trpe mlade majke, omladina, školstvo, javni prijevoz, trgovina nekretninama; kad tome pridodamo da je već spomenuti Saturn u Pisces dispozitor Merkuru, taj pritisak utjecat će na porast psihičkih bolesti dotične populacije simbolizirane Mjesecom u Geminima )


      Zaključno možemo reći da okolnosti Plutonovog tranzita u znak Vodenjaka umnogome određuju dva egzaktno - separacijska aspekta ( PL 0° SO, MO 90° SA ), s budućim tendencijama opisane kroz aplikacijske aspekte ( PL 60° NE, MO 150° ME ). Separacijski aspekti su trećeg ranga važnosti, no kako ovdje imamo dva egzaktno - separacijska aspekta kao najvažnija, to ćemo promotriti i zadnji aspekt Plutona dok je još bio u znaku Jarca, da bolje shvatimo što to Pluton iz Jarca donosi Vodenjaku. Kako je ovdje riječ o aspektu sa Svjetlom ( PL 29°59’ Cp 120° MO 29°59’ Ta ), a samo 11 minuta ranije dogodio se aspekt i sa drugim Svjetlom ( PL 0° SO 29°59’ Cp ), to ćemo proanalizirati horoskopske slike oba aspekta.



                           ZADNJI ASPEKT PLUTONA IZ JARCA SA SUNCEM


       Kao i kod samog ulaska Plutona u znak Vodenjaka, ni ovdje nećemo razmatrati pozicije vrhova kuća jer su one irelevantne ( osim ako ne živimo u Ujedinjenom Kraljevstvu, što kod autora teksta nije slučaj ). 



Horoskop zadnjeg aspekta Plutona iz Jarca prema Suncu


    Konjunkcija SO 0° PL egzaktno na 29°59’ Cp - osim svog osnovnog značenja ( emotivno - psihička prodorna moć, ogromna moć pojedinca - autoriteta, koji ima vlast nad životom i smrti drugih ) - na sebe prima jednako tako utjecaj narodnih masa ( MO 29°53’ Ta ), koje skladno djeluju ( egzaktno - aplikacijski trigon ) svojim potrebama na apsolutnu moć odlučivanja od strane autoritativnog entiteta. Kulturološke društvene promjene ( aplikacijski sekstil prema NE 25°28’ Pi ) i megalomanski planovi koji postaju opasni jer su izmakli kontroli ( separacijski kvadrat prema JU 6°18’ Ta; Jupiter u bliskoj konjunkciji sa LuEcl 5°03’ Ta, od 28. listopada 2023., u Biku diše na financijski pogon, nailazi na rušilačku snagu Plutona, koji silom uništava sve što je slabo ili nekorisno, transformirajući stvarnost novom energijom ), u sporednom su značenju u odnosu na vladara konjunkcije SO 0° PL. Ergo, SA 5°10’ Pi određuje smjer događajima.



A sa Saturnom uvijek je ista priča: u pitanju je prošlost ( SA ), zaboravljena, izgubljena, a možda i lažima izmaštana ( Ribe, 5° ). U kreativnom zanosu, dogmatski čvrsto vjeruje ili “radi iza scene” u ostvarivanju svojih sitnih ciljeva, a koji su na putu ka “poruci za cijeli svijet” ( Ribe = mediji, kolektivno nesvjesno, inspirativne ideje ). Pozicijski rečeno, Saturn u Ribama možemo opisati kao: špijunska industrija, veto za krijumčarenje, industrija dubokog mora, tajni / zatvoreni tuneli, azilantski zatvor / bolnica, morski resursi, prekomorske države, medijska industrija, zastoji u mornarici, bijeg od odgovornosti, sustav zasnovan na varanju i lažima / dogmatska religioznost. Najbliži aspekti su separacijski, u skladnom odnosu, sa Jupiterom 6°18’ Ta i Merkurom 7°43’ Cp; zemljani znakovi i planete koje se bave ulaganjem u visoki biznis i svjetsku trgovinu, jasno određuju značenje Saturna kroz financijsko - industrijski segment, ali poradi
catcha sa Jupiterom, prikazuje i trenutne dosage ljudske civilizacije. Ipak, ono što se ne vidi “na prvu” jest aplikacijski kvadrat sa Mjesecom; dolazi iz znaka Bika, sukladnog znaku Riba; MO je pod vlašću Venere u proklamacijsko - deklarativnom znaku Strijelca, koja vlada i velikim financijama ( JU u Biku ), a sve pod utjecajem blisko- egzaktne kvadratne separacije sa planetom vjere, milosti, nafte i medija ( NE 25°28’ Pi ). No, drama aplikacijskog kvadrata MO 29°53’ Ta prema SA 5°10’ Pi, očitovat će se prelaskom Mjeseca u naredni znak Blizanaca, u orbisu 6°, što ukazuje na siromaštvo zbog bolsti, nedostatak radnih mjesta, skučene podstanarske stanove, psihička oboljenja, sklonost alkoholu, melankoličnu vezanost uz prošlost. But of course, taj Mjesec će svoju reakciju dobiti kroz vladara Merkura u Jarcu, a koji je dio “aspektne osovine” sa Saturnom & Jupiterom, iz čega zaključujemo kako će financijski interesi privuči brojne mlade u poslove vezane uz državu ili građevinarski sektor.

     Poradi preklapanja značenja Uranovog vladarstva nad znakom Vodenjaka u ovom slučaju, ali i kod samog ulaska Plutona u Vodenjaka, to ćemo simboliku djelovanja Urana u Biku, zajedno sa aspektima koje tvori, više prokomentirati u kasnijem dijelu teksta.



                ZADNJI ASPEKT PLUTONA IZ JARCA SA MJESECOM

 

        Samo jedanaest minuta nakon zadnjeg aspekta Plutona prema Suncu, dok se nalazio u znaku Jarca, uslijedio je i onaj prema Mjesecu. Što se to moglo značajno promijeniti u tako kratkom vremenu?



Horoskop zadnjeg aspekta Plutona iz Jarca prema Mjesecu

    

       Neki aspekti Mjeseca i Sunca su isti ( 60° NE ), neki su isti po naravi ( aspekt sa PL ), ali ne i po dinamici ( SO obvezujuće - međuovisnička konjunkcija; MO u slobodno - kreativnom međuprožimanju trigona ), nekih nema ( SO u aspektu prema JU, ali ne i prema SA; MO u aspektu prema SA, ali ne i prema JU ) dok su sama Svjetla između sebe u skladnoj korelaciji ( MO 120° SO ). Ergo, narod ( MO ) i vlast ( SO ) međusobno su na istoj “valnoj dužini”, a ono što ih razlikuje jest “svijest o moći” ( SO 0° PL ) i njenoj dvojakoj ulozi, dok “tiha voda koje brege dere” ( narod koji je u svojoj osnovi uvijek gluplji u odnosu na vlastodršce, ali mu treba nešto više vremena da “dođe sebi”, to jest - opameti se ) moć sagledava samo sa dobre strane ( MO 120° PL ). Nadalje, razlika je i u odnosu na restrikcije ( SA ), koje prvenstveno “na svojoj koži” osjeća narod ( MO 90° SA ) - aplikacija sugerira događaje koji će trajati kroz buduće vrijeme - kao i na “investicijske planove” ( JU ), u ovom slučaju megalomanske ( 90° PL ) i nedovoljno troškovno promišljene ( 90° SO ), a u oba slučaja upitne legalnosti ( Jupiter u kvadratu ). Dobra stvar je u tome što se radi o  separaciji pa postoji iskustvo iz ranijih razdoblja o ovim događajima ( JU 90° PL ), ali “svjesno zaobilaženje zakona” ( JU 90° SO ) u domeni je aplikacije, iz čega zaključujemo kako težnja ka “pravdi za sve” postoji ( aspekt SO & JU ), ali ona neće biti ispunjena ( aplikacijski kvadrat ).

      Ipak, glavno obilježje razlike djelovanja aspekta PL prema SO i onog prema MO jest u tome što Mjesec - osim osnovnog značenja u Biku: mir, bogatstvo, umjetnički talenti, hrana & piće, ali i intelektualna tupost, ograničenost interesa, sklonost hedonizmu - na 29° označava opće okolnosti u svijetu koje su na samom svom kraju, a koji reakciju na “svijet oko sebe” pronalazi kroz svog dispozitora - Veneru na 26°34’ Strijelca. Venera gradi dva aspekta: jedan je blisko - separacijski ( orbis 1°06’ ) sa Neptunom u svojem središtu. Venera se osjeća egzaltirano u znaku u kojem je Neptun dok je Strijelac znak Neptunovog dnevnog središta. Ergo, obje planete poradi kvadrata pretjeruju: Venera u naklonosti, a Neptun u ulozi žrtve. Umjetnička inspiracija je nedvosmislena, ali jednako tako i vjerska utopija i općenito vjera u pravdu i mir ( VE u Sg je deklatorno - demokracijska pravda, svoje uporište traži u zakonu i tzv međunarodnom pravu, a sklona je novcem “popravljati” nepravde u svijetu ). Drugi Venerin aspekt jest aplikacijski prema Jupiteru, ali je slabog dometa ( orbis 9°44’ ), a isto tako je i “nevidljiv” na prvi pogled: VE je u vatrenom elementu dok je JU u zemljanom. Drugim riječima rečeno: VE u kvadratu prema NE “blago je nesvjesna” uzaludnosti bacanja novca u bunar bez dna ( NE u svojem noćnom središtu ), ali se nada budućem benefitu ( trigon prema Jupiteru ), a koji je na “dugom štapu” ( veliki orbis i različiti elementi ). Ipak, VE vlada Jupiterom, a u ovom slučaju to znači da entiteti koji u sebi imaju demokratske vrijednosti i načela o slobodi za sve, istodobno su i oni u kojima “stanuje kikiriki” ( JU u Biku je sinonim za najveće bogatstvo, a to u političkom smislu jest Europa, a u financijskom banke ). Und last but not least, između Venere i Mjeseca stoji aspekt inkonjukcije, separacija od 3°, s vlašću Venere nad Mjesecom: opća narodna frustriranost što deklarativna načela, pravne procedure i međunarodni odnosi vladaju nad potrebama naroda.



                    URAN U BIKU - OPĆI SMJER BUDUĆIM DOGAĐAJIMA


          Vratimo se na sam ulazak Plutona u znak Vodenjaka i njegovu daljnju sudbinu, a koju će nam predočiti retrogradni Uran na 19°06’ Bika. Njegova pozicija pada u znaku Bika ima svoju mitološku pozadinu: Uran ( otac ) biva kastriran od strane sina ( Saturn ), uz nagovor i pomoć svoje žene Geae ( Gea = zemlja = Bik ). Ergo, gubitak muškosti ( kastracija ), tipično muško - violentna energija Urana u znaku Bika postaje ženskastija, pasivnija. Ili, napredak ( Uran ) ide kroz učešće žena ( Bik ) u svijetu. Ili, novac ( Bik ) postaje plastičan, elektronički ( Uran ). Ili, individualizam ( Uran ) svoju posebnost ostvaruje kroz hedonistički osjećaj ( Bik ). Pretjerivanje u svakom smislu je genetski kod Urana dok u Biku raketa ili bomba ( Uran ) pada na zemlju ( Bik ), ali ne eksplodira ( Uran u padu ). Dakle, Uran je pao, ali nije umro ( još može eksplodirati ). Retrogradna pozicija očituje se kao ponavljanje stvari iz prošlosti, zastoj i potreba za novim pokušajem ili prijetnja implozijom ( suicidalne misli ) - retrogradna planeta uvijek psihološki živi u 12. Kući.


     Ako simboliku Saturna u Ribi - kao onog koji nam daje materijalnu stvarnost i koja se tiče svakoga od nas - u najkraćim crtama, opišemo kao “državnu dezintegraciju” ( vrhunac djelovanja se može očekivati krajem 2024. i početkom 2025. kada Saturn bude u konjunkciji sa Neptunom ), a ona se može smjestiti u brojne države i političke entitete u svijetu, od UN - a pa nadalje, dva aspekta koje Saturn prima jesu egzaktni kvadrat sa MO u Geminima ( najviše trpe djeca, obitelj i sustav obrazovanja ) - i to je trajna posljedica loše države / sustava ili lošeg upravljanja - dok je drugi aspekt separacijski sekstil sa ME u Capricornusu, što nam zorno opisuje radni narod i državnu administraciju, koji se poradi zajedničkih interesa, obostrano drže za ruke. Prevedeno: strah od umjetne inteligencije i gubitka radnih mjesta je jedna paradigma dok je ona druga puno prizemnija, a odnosi se na pokušaj zaustavljanja ili makar suzbijanja klimatskih promjena, a za koje je prvenstveno “zaslužan” čovjek. Ergo, smanjenje korištenje fosilnih goriva je mač nad glavom brojnim državama, političkim entitetima, kao i samoj radnoj snazi. Ali, tu nema jednostavnog rješenja jerbo promjene unutar zadnjih sto godina su frapantne: 1925. na svijetu je živjelo oko 2 i po milijarde ljudi; za vrijeme Univerzijade u Zagrebu 1987. je statistički odrđeno od strane UN - a da se baš tada rodio 5 milijarditi čovjek na svijetu dok 2023. godine, osim što je Indija pretekla Kinu na prvom mjestu po brojnosti stanovništva, objavljeno je da se čovječanstvo prebacilo preko brojke od 8 miljardi ljudi na Zemlji. Ergo, svi oni imaju pravo na hranu, piće, energiju i sve drugo što čini jedan život uobičajenim i normalnim. Ako znamo da se bogati nikad neće odreći bogatstva, a siromašni mogu samo “lajati na mjesec” apeliranjem na pravedniju raspodjelu bogatstva - jerbo je to paradigma za sustav ocjenjivanja u školovanju, za sportska natjecanja, a u konačnici i za tržišno natjecanje u ekonomiji - to zaključujemo kako ne postoji jednostavno rješenje i da netko uvijek mora biti na gubitku. 


       ( Btw, ako to nekome još nije jasno, jedina suštinska podjela na ovome svijetu jest ona između bogatih i siromašnih, a u manjoj mjeri na one koji su visoko obrazovani i one koji to nisu; sve druge podjele - nacija, rasa, vjera, političke ideologije - su bacanje prašine u oči i bajke za malu djecu. Jer, baš kako se još od vrtićke dobi djeca druže i grupiraju sa “sebi sličnima”, taj se model proteže kroz cijeli ljudski vijek. Izuzeci postoje tek da potvrde opće pravilo. )


      Dakle, parafrazirajući Malog princa, što je oku vidljivo ( materija ), manje je od onog što je oku nevidljivo, a sveprisutno je u svakodnevnom životu ( transcendentalni Uran kao sinonim za društvene trendove ), pa nam Uran na 19°06’ Taurus, retro, daje najbolji uvid ( kvantativno jerbo kvalitativno - tvrdoglavost volje, usmjerena u se i u svoje kljuse, zorni je pokazatelj Uranovog pada u materiju, nalik brojnim udrugama koje , formalno, postoje radi "boljeg i humanijeg svijeta" - Uran - ali u suštini egzistiraju radi samih sebe - Bik; ili još plastičnije, narodski rečeno, ne laje pas radi sela već radi sebe ) u budućnost drugog ulaska Plutona u znak Vodenjaka. A Uran ima jedan jedini aspekt i to aplikacijski sa egzaltiranim Marsom na 12°19’ Capricornusa. Reklo bi se da će sposobnost preživljavanja biti na zavidnoj razini. Usprkos svim rizicima i budućim promjenama. Promjenama koje se iniciraju od onih koji imaju energiju za promjene dok su malo u zaleđu oni koji promjene imaju na razini ideje i novih pronalazaka. To se očituje u tome što je MA u dobrom dostojanstvu ( egzaltacija ) dok je Uran u lošem ( pad ); uz to se Mars loše osjeća u znaku Urana dok je Uran u znaku Marsa u perignitetu ( slikovito rečeno: dosađuje se ). Ergo, pokretačke energije ima dovoljno, ali još nije osmišljen krajnji cilj u pravom obliku. Zemljani element ukazuje na različitu vrstu simbolike: pomicanje granica / rušenje, ali trigon daje konstruktivni cilj svemu tome; isto se odnosi na ekonomiju vezanu uz iskorištavanje zemljanih resursa, od rudarsko - podzemnih radova do poljoprivrede. Bankarsko - financijski sektor bit će prenapregnut od potrebe za novim ulaganjima u visokorizične poslove, ali zemljani element sugerira koncentriranost na unaprijed osiguranu zaradu, makar bila i manja. Građevinski sektor će se oslanjati na tehnološki opremljene zgrade, samim time skuplje i nedostupne svima. Slično je i sa svim tehnološkim novotarijama u širokom spektru dnevne potrošnje. Jerbo, materijala / resursa sve je manja, a glad za zaradom se ne smanjuje pa u tom kontekstu možemo uspoređivati zaradu Applea po jednom komadu mobitela u odnosu na nekog drugog tehnološkog konkurenta i zdarvorazumski zaključiti koliko je ovaj konkurentniji ( više zarađuje po utrošenom materijalu ), pa se takav model kao praksa onda nastoji premjestiti i na sustavnu razinu kroz borbu protiv klimatskih promjena, gdje je računica apsoštrumfno jednostavna: više zagađuje okoliš onaj tko masovnije proizvodi i crpi postojeće materijalne resurse. I tu se opet vraćamo tricky pitanju nalik onom o kokoši & jajetu, ali u stvarnom svijetu sve konce promjena vuku bogati i obrazovni; siromašni se mogu oslanjati na religiju i druge metafizičke parametre, kao što je umjetnost ili sport, ali su i tu ovisni o materijalnoj osnovi koju bogati “bacaju” sa svog stola. Orbis aspekta od 7° daje nam simboliku međunarodnih dogovora i sporazuma ilitiga djelovanje diplomacije. Ergo, povećana i jasno usmjerena tjelesna aktivnost preduvjet je za bolje psiho - tjelesne sposobnosti, veće profesionalne vještine i bolju radnu produktivnost. Reklo bi se, pred nama je turbulentno razdoblje, idealno za burzovne mešetare, ali i sve druge koji su u mogućnosti predvidjeti “veći broj kombinacija”, a potom vlastitim djelovanjem ( Mars kao sinonim za profesionalizam, za razliku od Venere koja simbolizira amaterstvo, i spremnost za preuzimanje rizika ) trasirati put ( aspekt trigona je u simbolici Jupitera i “dobro utabanih puteva” ) koji bi bio najbolji za njih same. Individualne inicijative pobjeđuju na pogon adrenalinskih sokova, that’s it !


    Ali, ne lezi vraže, situacija nije tako jednostavna, ne samo poradi naravi aspekta MA & UR već i zbog retrogradnosti samog Urana. Svaka transcendentna planeta ( UR, NE, PL ) kada je retrogradna, ona je tada udaljena od samog Sunca, a kako Sunce predstavlja svijest, to onda transcendentne planete tumačimo kao one koje svijest malo i nikako ne poznaju ( za nedovoljno svjesne ljude, svijet završava sa njegovim vidljivim granicama i zidom na kojem stoji natpis: Saturn ). Retrogradnost nas uvijek “vraća” u psihologiju 12. kuće pa u kontekstu Urana prijatelji mogu biti tajni neprijatelji, ali se i neprijatelji mogu pokazati kao neočekivanim prijateljima ( Uran je u trigonu ). Osim 12. kuće, u simboliku uzimamo i 12. znak u odnosu na prirodno stanište Urana: u odnosu na Vodenjaka, to je znak Jarca. Ergo, vraćajući se na mitološku pozadinu, Jarac / Saturn označava onog tko je kastrirao Uran pa je u tom smislu retro Uran u smrtnoj opasnosti po sebe ( od samoubojstva ga sprječava “samo” trigon ili splet dobrih okolnosti ). Ovdje simbolika može biti široko rasprostranjena, ali ću se u tumačenju dvojakosti Urana ( javni prijatelj / tajni neprijatelj ) zadržati na onome što je nama Europljanima najbliže: revolucija u Rusiji 1917. ostatku Europe predstavlja prijetnju, izbjegli Rusi donose intelektualno i materijalno bogatstvo dok potlačene skupine u Europi rusku revoluciju vide kao nadu za sebe; posljedice WW II se najzornije očituju u postojanju dviju  država koje u svojem nazivu imaju Njemačka, kao simbolu podijeljene Europe; revolucionarni Uran sa Istoka je prijetnja kapitalističkom Zapadu, ali je istodobno i tajni saveznik za široke mase jer su brojna socijalna prava nastala kao preventiva obrani od komunističke ideologije; rušenje Berlinskog zida je simbolika i rušenja komunističke ideologije, a kako je baš 1989. Uran došao u znak Jarca, to tumačimo sindromom Lessie se vraća kući ili revolucija jede svoju djecu ( UR = revolucija ruši zid = Saturn ); Rusija postaje prijatelj Zapada, ali kako je Jarac 12. znak u odnosu na Vodenjaka, to je prijatelj istodobno i tajni neprijatelj. U najnovijim ratnim događajima vezanim uz Ukrajinu i Rusiju, Rusija je javni neprijatelj Zapadu, ali istodobno sevisira Europu sa jeftinim energentima; preokret nastaje onda kada se odustaje od jeftinih energenata i preusmjerava na druge, zasad skuplje izvore, dok Ukrajina postaje budući Eldorado za sve one koji su spremni u nju investirati. Dakle, javni neprijatelj Rusija čini tajnu korist Europi: rat u Ukrajini podiže opću svijest kod ljudi o potrebi zaokreta u traženju drugih energetskih izvora; silno trošenje novca da bi Ukrajina “održala glavu iznad vode”, istodobno za posljedicu daje milijune ljudi kao radna snaga Europi, i to izbjeglica koje se lako integriraju jer su kulturološki i intelektualno mnogo bliži Europljanjima od prosječnog Azijca ili Afrikanca. Samoubojstvene tendencije retro Urana u ovom slučaju s jedne strane bi bila ambicija Rusije da silom pomiče državne granice dok je kod Europe to odustajanje od jeftinih ruskih energenata. Pobjeđuje onaj, kao što smo već rekli, tko iz većeg broja kombinacija uspije nametnuti drugima onu koja njemu osobno najviše odgovara. Cinički rečeno, žrtve rata u Ukrajini su minorne naspram onih iz WW II, a posljedice koje će nastati su jednako tektonske onda i sada. Isto to možemo reći i za trenutni rat Izraela i Hamasa u Gazi: količina eksploziva koje je Izrael u prva dva mjeseca potrošio jest triput veća od nuklearnih bombi bačenih na Hirošimu i Nagasaki. Usporedbom broja žrtava onda i sada, nedvosmisleno možemo ustvrditi kako svijet tehnološki napreduje u ostvarenju ratnih ciljeva. I opet možemo govoriti o tajnoj koristi: zaoštravanje odnosa na razini Zapad - Istok kao posljedicu može donijeti smanjeni broj imigranata na Zapad, a to s druge strane može povećati cijenu rada domicilnom stanovništvu. Primjer Hrvatske unutar zadnje 2 - 3 godine to najjasnije pokazuje: cijena rada dobrano je prešišala visinu inflacije. Plastično rečeno, Uran u sebi nosi simboliku “dva kraja svijeta” pa tako kiša nikad nije samo loša, niti je sunce uvijek samo dobro; je li nešto dobro ili loše, to nam otkriva na koga se što odnosi. Zato i kažemo da Uran predstavlja “kozmičku pravdu” jer ona u sebi akceptira sve različitosti na jednom mjestu. I odmah nam kao prva asocijacija na um pada UN, međunarodna organizacija u simbolici 11. kuće i Urana: glomazna tijela sama po sebi satkana su od brojnih različitosti, pa čak i suprotnosti, te je nepraktičnost i sporost u djelovanju evidentna karakteristika. Ergo, takav je i Uran: objedinjuje sve i upravo zato što je “sve”, djeluje nepraktično: neumjerenost i egzibicionizam s jedne strane ili hladnoća i svojeglavost nauštrb vlastitih interesa s druge strane.



                              EKVIDISTANCE ILI TZV TREĆE OKO


       Ekvidistance nam služe kao pomoćno sredstvo za tumačenje slike horoskopa tranzita Plutona u znak Vodenjaka. Štaviše, baš kao i tzv treće oko - ono koje je na pola puta između postojeća dva - ekvidistance nam otkrivaju ono što se ne vidi “na prvu”. Ovdje ćemo se pozabaviti samo sa najvažnijim astrološkim činiteljima: Svjetlima, Plutonom, Saturnom i Uranom. ( Zbog egzaktno - separacijske konjunkcije Sunca & Plutona, većina ekvidistanci se kod njih dvoje preklapa. )


Ekvidistance drugog Plutonovog ulaska u znak Vodenjaka


      Kao “prvi među jednakima”, počinjemo sa ekvidistancom dvaju Svjetala: SO / MO - 3°13’ Ar = samo po sebi nema aspektnog značenja osim što je u konjunkciji sa SO 2°36’ Ar, što možemo protumačiti kao nasušnu životnu potrebu za porukom / viješću ( simbolika 3° ) od strane autoriteta - vođe ( SO Ar ), koji svoju poziciju crpi iz financijsko - militarističke industrije ( simbolika 2° u Ovnu ); ovdje možemo pridodati ekvidistancu MO / PL - 2°59’ Ar ( emocije kao regenerativna snaga, karizmatični utjecaj na mase ) u istom kontekstu;

SO / ME - 19°23’ Cp 90° NN 19°28’ Ar = svijest i intelekt u sukobu sa jasnim, direktnim djelovanjem; istodobno: PL / ME - 19°09’ Cp 90° NN 19°28’ Ar = moć znanja zlouporabljava se na štetu jasnoće i direktnosti;

SO / UR - 24°46’ Pi 0° NE 25°28’ Pi = nadvolja i spremnost na sve kroz diktiranje promjena, usmjereno ka idealima ili obmanjujuće ideje se silom nameću drugima;

MO / NE - 0°43’ Ta 90° SO 0°28’ Aq = pobunjenička volja i otpor u ishodištu emotivno zbunjujućih i nepraktičnih aktivnosti ili pojačan senzibilitet i spremnost za pomaganjem traži brze i neočekivane odluke;

MO / NE - 0°43’ Ta 90° PL 0°00’ Aq = transformirajuća moć samilosti i milosrđa ka drugima;

MO / ME - 22°09’ Pi 180° Juno 21°38’ Vi = pokreti masa / mladi ljudi u suprotnosti sa idealnim očekivanjima kojima teže ili plovni putovi onemogućeni u svojim idealnim rutama;

VE / SA - 1°10’ Aq 0° SO 0°28’ Aq = obvezujući društveni / javni odnosi u korelaciji sa autoritativnom i pobunjeničkom voljom;

SA / ME - 6°46’ Aq 90° JU 6°20’ Ta = gole činjenice, materijalno znanje, znanstveni radovi, uporaba državnih resursa pred velikim financijskim izazovima; istodobno investiranje u više smjerova donosi povećane troškove i slabiju krajnju učinkovitost;

SA / UR - 12°09’ Ar 90° MA 12°19’ Cp = civilizacijske dvojbe između usmjeravanja ka budućnosti ili ostajanja u sadašnjosti, pod jakim je utjecajem želja za trenutnim ostvarenjem vlastitih ciljeva; kako je MA pod vlašću SA, to je svaki napor za brzim rješenjima osuđen na propast, iz čega slijedi da je ostajanje u sadašnjosti ustvari drugo ime za zaostajanje i vraćanje u prošlost;

SA / NN - 27°31’ Pi 90° VE 27°08’ Sg = lijepe želje nailaze na otpor gole realnosti i civilizacijskog dostignuća u materijalnom smislu; traženje kruha svr pogače nužno proizvodi efekt “prolivenog mlijeka”;

SA / CH - 25°28’ Pi 0° NE 25°28’ Pi = potpuna egzaktnost aspekta navodi nas na simboliku koja je trenutno najizraženija: rat između Izraela i Palestinaca, pri čemu staru bol i rane ( neimanje vlastite države ) Palestincima može ublažiti samo sveopća milost u svijetu jer u svakom drugom slučaju NE će označavati zaborav i progon;

SA / LI - 8°42’ Sg  90°  UR / VE - 8°07’ Pi = grozničavo održavanje vlasti pod svaku cijenu u izazovnom odnosu sa tehnološkim novitetima i modernim trendovima u društvu; humanost naspram vlastodržaca ili seksualna disfunkcionalnost u sukobu sa seksualnom slobodom; zarobljenost prošlošću u sudaru sa oslobađanjem kreativnosti;

UR / PL - 24°33’ Pi 0° NE 25°28’ Pi = ideološke strukturne reforme i transformacije postojećih vjerovanja, u čijem ishodištu je duboka religioznost te pomoć slabima i nemoćnima; nafta i more kao globalni resursi pred nepovratnim promjenama; 

UR / PL - 24°33’ Pi  0°  MO / MA - 24°08’ Pi = tektonske promjene, nakon kojih “nema nazad”, u ovisničkom suodnosu sa ciljevima masa; opasnost kojoj je jedini “lijek” hrabrost i otvorenost promjenama koje donosi “novi svijet” ( čitaj: umjetna inteligencija, korištenje resursa iz svemira, napuštanje fosilnih goriva etc. );

UR / LI - 15°39’ Ca 90° CH 15°44’ Ar = demonska strast za tehnologijom pred izazovom ponavljanja starih boli i nevolja poradi pretjeranog oslanjanja na sve što je novo; nesposobnost ostvarivanja osobnih potencijala zbog krađe identiteta u virtualnom svijetu ili nedovoljne vještine uporabe tehnoloških noviteta;



    Kao zadnju ekvidistancu navest ćemo tzv veliki križ između vertikale UR / Juno - 20°22’ Ca  180°  SO / ME - 19°23’ Cp i horizontale karmičkih čvorova NN 19°28’ Ar  180°  SN 19°28’ Li = sučeljavanje velikih ljudskih umova sa tehnološkom idealizacijom ilitiga kako najbolje uporabiti umjetnu inteligenciju; da nam tehnologija bude sluga, a ne vlast, u konačnici odlučuju oni koji koji imaju cilj ( NN u Ovnu ) te su hrabri i sa dovoljno osobnog inetgriteta da se ne boje budućnosti ( SO egzaltirano u Ovnu dok je ME - intelekt - uvijek satelit u orbiti Sunca koje simbolizira svijest ); javni interes kroz politiku i diplomaciju ( Vaga ) ovdje predstavlja korak unazad ( SN u Vagi ); ipak, simbolika velikog križa naginje samourušavanju ukoliko nema skladnog aplikacijskog aspekta koji bi pokrenuo ogromnu energiju u kreativnom smjeru; nijedna točka ovog velikog križa ne dobija input sa strane pa situacija poprima zlokoban dojam, tim prije što se u sve upliće SoEcl na 21°08’ Vage od 14. listopada 2023. - čitaj: kopnena ofenziva Izraela na Gazu.



                                     ZAKLJUČNA MISAO


              Ako se poslužimo sportskom terminologijom, “prvo poluvrijeme” Plutonovog ulaska u znak Vodenjaka započelo je 23. ožujka 2023.; drugo poluvrijeme samo što nije krenulo - 21. siječnja 2024., dok se završne minute utakmice - “sudački dodatak u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu ( čitaj: nogometu ) - imaju odigrati od 19. studenog 2024. U tom kontekstu, ako je nogomet sekundarno najvažniji, apsoštrumfno je da je politika ona koja daje najveću društvenu moć. Kako je moć u srži Plutonovog bića, a godina pred nama daje nam brojne važne političke izbore u svijetu, to ćemo nakon njih moći jasnije odrediti i smisao Plutonovog tranzita u Vodenjaku: reforma i napredak nakon nužnog rezanja ruke / noge zahvaćene gangrenom

    


Da, Pluton je uvijek najvidljiviji kad se umire ( staro ) i rađa ( novo ). Ono između se zove život i za njega je ponajviše zaduženo Sunce. Ali, to je neka druga priča, koja nam, uostalom, i opisuje razliku između osobne ( Sunce ) i društvene ( Pluton ) moći.