srijeda, 21. siječnja 2015.

JUPITEROV TROKORAK ILI SVRHOVITA REALIZACIJA SUDBINE

Uobičava se kazati da je Saturn u mnogim faktorima glavni planet koji utječe na sudbinu. Samim time, moglo bi se kazati i da je najvažniji planet u horoskopu. To i jest istina jer granice koje on postavlja, prvenstveno su granice ega u čovjeku. Penješ se i rasteš dok ne udariš u plafon. Može se i kazati da svačija ambicija (Saturn,MC) ekvivalentna je stupnju vlastite nesposobnosti. Nakon uspona na najveći dostižni vrh, prvo slijedi grčvita borba da se održi postignuto, a nakon toga dolazi do pada, bržeg ili sporijeg. Saturn je materija i jasno je da sve što od tijela je mora umrijeti, preoblikovati se, ustupiti mjesto drugome.
Saturnova sudbinska vlast nad cijelim Zodijakom očituje se u simbolici broja 4, a najslikovitija materijalna stvarnost vidljiva je kroz kardinalne znakove i kuće, s kojima započinju godišnja doba.  
Tu se udaraju temelji za sve ono što će fiksni znakovi i kuće nastaviti i usavršiti, više ili manje uspješno. Naposlijetku, dolazi se do kraja, do promjenjivih znakova i kuća, s kojima jedna etapa puta završava, da bi se nastavila novim. Ta vječna promjena ustvari je svrha životnog puta.
Gdje bi se skrivala svrha u horoskopu? 
Ako znamo da je suština svega što započinje materija Ovna i Marsa, u transformaciji Škorpiona i 8. kuće, svrha života koji slijedi nakon svega materijalnog jest ono što slijedi nakon prolaska kroz tunel. Na drugom kraju nalazi se svjetlo, daleko, ali žarom svojim širi se prostorom. Toplina ubrzava rad srca, poboljšava cirkulaciju krvi i donosi veći dotok kisika u mozak. Izmučeno biće, mrakom i vlagom tunela 8. kuće, dobiva dašak optimizma, potvrdu da ima smisla krenuti dalje. Sam čin, volja da se krene (dalje) na put jest svrha života. Strijelac i Jupiter se običavaju nazivati najvećim dobrotvorom u horoskopu jer daju smisao ideji života. Nakon svake velike tarapane, postoji još nešto radi čega se isplati živjeti, radi čega život postaje smislen na višoj, duhovnoj razini egzistencije. Taj pomak sa jednog levela na drugi jest razvojni put.
    Saturn ima svoju sudbinu, čovjek je slijedi ili se protiv nje bori. Jupiter ima svoju svrhu; čineći je,čovjek niti slijedi niti se protiv sudbine bori već je mijenja i prilagođava sebi. Vrh neba, Saturn i MC, uvijek će dati materijalni pečat životu, ali će se taj pečat umnogome razlikovati ako ono što prethodi tome – Strijelac, Jupiter, 9. kuća – svrhovito se realizira. Na taj način,  dodir Jupitera s jedne, i Saturna s druge strane, u vrhuncu neba (MC) postaje svrhovita realizacija života. Obje planete su najvažniji društveni faktori, okolnosti koje nam idu na ruku ili su protiv nas, da bi svojim životom mogli postići  svojevrsni ideal koji je opisan u točki MC.

Ako je Saturnova vlast nad životom u simbolici broja 4, kroz borbu sa suprotnostima (analogija na aspekt od 90*, kvadrat, i podjelu zodijaka na 4 dijela) i trpljenje radi iste da bi se postigao zamišljeni cilj, Jupiterova svrha u životu u simbolici je broja 3, koji je analogan aspektu od 120*, trigon, a predstavlja razvoj i širenje. Kako se aspekt trigona najčešće događa na razini planeta istog elementa, to je razvoj spontan i lagan, dajući na taj način čovjeku jak entuzijazam za daljnje širenje.
  Jupiterova ideja života svoje zametke ima u svom ogledalu, znaku nasuprot, gdje stanuju Blizanci i Merkur. Treći znak horoskopa u sebi ima dvojstvo i ljudskog je oblika. Čim je dvoje, znači da je među njima i neka relacija. Relacija može predstavljati udaljenost i neki put da bi se postiglo značenje dvojstva. S druge strane, može predstavljati i odnos između ljudi, najmanje dvoje. Da bi dvoje ostvarilo neki odnos, moraju prijeći put koji ih odvaja. Na taj način, Blizanci simboliziraju nešto što je blisko i slično, ali ipak i različito jer potreban je put, da bi se ono što je blisko i slično spojilo u jedno. Taj put jest promjena (Merkur), a promjena jest uvjet svakom mogućem budućem razvoju.
Kako bi rekli Kinezi, svaki put nastaje prvim korakom (a cinici dometnuli da i noga u stražnjicu predstavlja novi korak u životu), tako i svaki početak, simboliziran Ovnom, svoj prvi korak prepoznaje kroz odnos/relaciju sa Blizancima. Ako je Ovan tijelo, Blizanci su misao. Da bi to dvoje postiglo neku zajedničku svrhu i smisao, moraju se koordinirati, moraju prijeći put između sebe. Čineći to, izvršavaju volju i postižu osnovni stupanj slobode kao rezultat prijeđenog puta.  Tijelo u savezu sa mislima ima veći radijus mogućnosti u životu. Međusobno se šire i razvijaju, pretapaju jedno kroz drugo. Postaju nalik jedno drugome, ali su u osnovi ipak različiti. No, kada jednom zajedno zakoraknu u novo, rađa se klica ideje za novim širenjem, očitovana u jakoj volji i kontroli nad životom.
Ovaj princip spajanja prvog i trećeg, vatrenog i zračnog elementa, postaje ideja vodilja za život u tunelu 8. kuće. Strujanje zraka i žar vatre u daljini, iz koje dopire svjetlost, smjer su koji pokazuje izlaz iz tunela. Jupiter kao planet predstavlja nad- ego, svijest koja nadilazi samog čovjeka, dajući mu smisao za život većim od običnog. Onaj prvi dodir tijela i uma kroz odnos Ovna/Marsa i Blizanca/Merkura, svoj viši oblik poprima kroz znak Strijelca. Napola životinja, napola čovjek, u sebi objedinjuje oba principa, postajući na taj način smisao jednima i drugima, učeći životinju ljudskim vrlinama, a čovjeku poklanja životinjsku snagu. Običava se reći da tamo gdje je Jupiter, tamo je i sreća. Točnije bi bilo kazati da on pruža zaštitu i protekciju, a to što se za neke ljude kaže da imaju više sreće negoli pameti proizlazi iz toga što im Jupiter više poklanja nego što ih uči. Koga više uči a kome više poklanja, vidi se po onom prvom stupnju postignute volje i slobode, tu se oblikuje početak razvoja duha u čovjeku. Kako Jupiter nije sklon ispravljanju krivih Drina, jer to predstavlja borbu i napor ( koje on velikodušno prepušta Saturnu, strogom učitelju), on će milostivo tetošiti životinju, ako je tome sklona ili golicati ljudski um do krajnjih granica, ako naginje toj sferi.

     Jupiterov trokorak traženja i otkrivanja svrhe u životu lomi kružnicu zodijaka na tri dijela, remeteći hermetičnost Saturnove podjele na kvadrante, horizont i meridijan. Jupiterova ideja  zasniva se na sličnosti ( ali ne i potpunoj jednakosti; princip Blizanca, to jest trećeg) znakova vatrenog elementa, kao onih koji predstavljaju život u globalu te ga kroz kuće reprezentiraju svima ostalima. U osnovi, ono što se prilikom tumačenja nečijeg osobnog horoskopa gleda kao snaga života,a to je stanje na vrhovima 1., 5. i 9. kuće, kao i planete unutar njih, u ovom slučaju predstavlja život na osobnoj razini ( Ovan, Bik, Blizanci, Rak, kao i njihove pripadajuće prirodne kuće), život na javnoj razini ( Lav, Djevica, Vaga, Škorpion, zajedno sa pripadajućim prirodnim kućama) i život na društvenoj razini ( Strijelac, Jarac, Vodenjak i Ribe, skupa sa prirodnim kućama koje im se pridaju). Idealno snažan život bio bi onaj kada bi se vrhovi kuća života poklapali sa znakovima Ovna, Lava i Strijelca, pa u njima još i Mars, Sunce i Jupiter, i još međusobno vezani aspektima trigona. Bilo bi to nalik tercijaru, u elektrotehnici kratko spojenom namotu, jednako razdijeljenog i slabog otpora. U slučaju većeg opterećenja i iskaknja iz faze, u jezgri se pojavljuju istofazni tokovi i mijenjaju fazne napone. No, struja u tercijaru će ipak poteći, inducirana upravo od tih istofaznih tokova u jezgri i poništiti djelovanje istofaznih struja tereta. Prevedeno, u slučaju da sudbina u liku Saturna, optereti idealan protok života, taj život u sebi ima dovoljno energije da nastavi živjeti, možda ne idealistički snažno i blagotvorno za svih, ali za sebe svakako. To i jest uloga Saturna, da zauzda konje vatrenih kočija i ideal svede u realne okvire nečijeg života .

Prvi Jupiterov tercijarni korak razvojno je pokretački, šireći sve ljudske potencijale u nekoj individui, uključujući i one genetsko – nasljednog karaktera. Drugi korak razvija sve odnose sa drugima, samoproširenje sebe samog kroz prijateljske, partnerske ili poslovne veze putem kojih se vrši proboj u javnost. Treći korak je fundamentalan za misionarsku ulogu Jupitera; svijet, univerzum, civilizacija ili društvo u cjelini, dovoljno su široki i prostrani da se njegovi pipci svega dotaknu.

Jupiterova logika razvoja širi se, analogijom sličnosti, na sve znakove i kuće. Trokorak njegovih levela nema veze sa hermetičkim podjelama na dekade znakova; to je u nadležnosti gospodina sa sijedom bradom, herr Saturna.
Jednaka logika vrijedi i za analogije između znaka, kuće i planete vladara znaka, slično je, ali ne i isto. Po samim znakovima, kratki opis sadržavao bi sljedeće:

Ovan:  -  osobno: tijelo, karakter, nesvjesni motiv
        javno: privlačnost, volja, sukobi
        društveno: život, ambicija, ciljevi
Bik:   - osobno: odnos prema hrani, sporost, hedonizam, talenti
        javno: sebeljublje, mir, stabilnost
        društveno: sticanje novca, banke, priroda

Blizanci:  - osobno: intelekt, komunikacija, promjenjivost
        javno: braća i sestre, rođaci, susjedstvo
        društveno: mediji, trgovina, putovanja

Rak:   -  osobno: pamćenje, osjetljivost, genetska nasljedstva
        javno: familijarnost, majčinski instinkti, domoljublje
        društveno: popularnost, narod, privatni poslovi, vodeni resursi

Lav:   -  osobno: sampouzdanje, kreativnost, ego
        javno: dramatičnost, distanciranost, dominacija
        društveno: uspjeh, slava, organizacija, autoriteti, aristokracija

Djevica:   -  osobno: logika, skromnost, boležljivost, kompleksi
        javno: uslužnost, lukavost, higijena, navike
        društveno: radna mjesta, vojska, zdravstvo, moda

Vaga:  -  osobno: šarm, ljepota, uravnoteženost, objektivnost
        javno: neodlučnost, nesamostalnost, kompromisi, veze
        društveno: politika, umjetnost, sudski poslovi

Škorpion:       -   osobno: transformacija, smrt, magnetizam, osobno iskustvo
-   javno: fatalnost, seks, nepopularnost, neprijateljstva
-   društveno: rat, kriminal, ekologija, nafta, infrastruktura,epidemije,burza,elitne organizacije

Strijelac:  -  osobno: optimizam, dobrodušnost, istinoljubivost
        javno: daleka putovanja, znanje, prosperitet
        društveno: sistemi vjerovanja, religije, zakoni, investicije, demokracija

Jarac:   -  osobno: koncentracija, upornost, radišnost, strah
        javno: tradicionalnost, mizantropija, formalnost, odanost
        društveno: državna administracija, korištenje materijalnih resursa, autokracija, konzervativnost

Vodenjak:  -  osobno: slobodna volja, humanizam, genijalnost ili ludost
        javno: prekidi, nekonvencionalnost, ispred svog vremena
        društveno: tehnički izumi, društvene organizacije, ateizam, anarho – liberalizam, revolucije, reforme

Ribe:   -  osobno: snovi, intuicija, mašta, inspiracija, psiha
        javno: zatvoreni prostori, izolirana i daleka mjesta, tajne, mističnost, ovisnost, idealizam
        društveno: vjerske sekte, tajna udruženja, masovna propaganda,novi svjetovi, more, svemir

      Kao tradicionalni vladar znaka Ribe, valjalo bi napraviti distinkciju Jupitera kada se nađe u svom dnevnom ili noćnom središtu. Život je, većinom, dnevna pojava i sve gore navedeno odnosi se na simboliku veze sa Strijelcem. Kao noćna pojava, ono što u Strijelcu jest religija, u Ribi je slijepo vjerovanje; ono što je u Strijelcu vjerska institucija, u Ribi je sam Bog; što je u Strijelcu vjersko znanje pokupljeno iz knjiga, u Ribi su vjerski spomenici, crkva kao zgrada i mističan osjećaj u duši. Ono što su daleka putovanja ili auto – cesta kod Strijelca, Ribi su putovanja na druge kontinente ili otoke, i morske brazde što ih brodovi ostavljaju za sobom. Ono što samo po sebi je jasno i razumljivo kod Strijelca, sa Ribom poprima oblike pantomime i mimike, zbunjenost i dezorjentiranost ukoliko se ne posjeduje šifrarnik za čitanje sa čela ili usana. Strijelac širi znanje, a Riba vjeru, ovaj je sav u zakonu i sistemu, dok Riba bi radije izbjegla sve pa često skrene, linijom manjeg otpora, u ilegalu. Strijelac imanje stiče znanjem i ulaganjem, a gubi precjenjivam vlastitih mogućnosti i rasipnim trošenjem. Riba stiče preko noći, srećom ili krađom, a jednako tako i gubi.
      Možda se najbolja razlika oslikava kroz njihov međusobni odnos prema daljini. Strijelac je kratkovidan za sve što mu je blisko, na dohvatu ruke, dok Ribi sve što je blizu postaje nevidljivo. Ono što je fizički prisutno, za Ribu je to nešto daleko, dok Strijelac dobro vidi samo ako je nešto oku udaljeno. Beskrajni svijet razuma i fizičkog, i beskrajni svijet psihe i skrivenog.

Ima jedna riječ na koju i Strijelac i Riba imaju spreman odgovor, a to je obećanje. Svrhovitost života daje čovjeku sposobnost da u svemu vidi nešto što je dobro, pa samim time i lakše prihvaća sve stvari u životu onakve kakvima jesu. Ono što se drugima može činiti kao preopuštenost, nonšalancija i lakovjernost, ako se živi u vjeri za vječitim rastom, čovjeka izvlači iz nevolja na najvjerojatnije načine, kao da se i Nebo dogovorilo sa Paklom da se nekoga poštedi većih briga i patnji. Reklo bi se, miljenici sreće su na telefonskoj vezi sa Bogom. Stvari tu leže malo jednostavnije no što se čini na prvi pogled jer sve velike istine krajnje su jednostavne. Svaki je čovjek anđeo čuvar makar samo jednom biću te po logici analogije i svrhovitosti, anđeli uskaču u pomoć jedni drugima,
 ničim izazvani. To i jest anđeoski posao, da čovjek ponekad zaboravi na sebe i stavi kao prioritet druge ljude u životu. Taj najveći dar, kojeg svaki čovjek u sebi nosi, skriven je duboko u duši, u Ribi, koju Jupiter vodi u novi svijet kroz žrtvu za drugoga. Riba kao hrana ne nasićuje tijelo čovjeka kao meso. Meso je sa ovoga svijeta,a riba baš i ne. Ako i jest, kao da je spremna svakog časa otići i neka gladna usta nahraniti. Ergo, obećanje o sitosti i zadovoljstvu koje nas čeka u budućnosti, sve i ako danas nije tako, Jupiterova je poruka svijetu.

Ovaj tekst je započet sa usporedbom Saturna i Jupitera i njihovom ulogom u društvu, kao najvažnijih faktora za neko relevantno postignuće. Pa, šta bi to danas bilo najvažnije društveno postignuće? Prevedeno, gdje su najmoćnije poluge u današnjem svijetu? Jedna je sama po sebi razumljiva i iz aviona uočljiva i zove se politika, apsolutno pod Saturnovim utjecajem. Jupiterova najveća društvena moć, sa kojom se on idealno naslanja na materijalnu stvarnost Saturna, jest izvedenica višeg tipa onog tijela u pokretu ili misli između dva tijela ( združivanje Ovna/Marsa i Blizanca/Merkura). Zaokruživanje cjeline u sistem zvan sport. Popularno ga se naziva, posebice nogomet, najvažnijom sporednom stvari na svijetu. Muškarcima je zamjena za rat, dok žene rat ne zanima, ali ih zanimaju vojnici pa je danas sport mundano najpropulzivnija grana ekonomije, zasnovana na nekim dogovorenim pravilima igre. U svijetu koji ideološki teži miru, rat kao tradicionalno najveći proizvođač novca u kapitalizmu, svoje mjesto sve više ustupa koaliciji politike i sporta. Da bi se postigao uspjeh – a on je, kao i slava, na osobnoj razini u domeni Sunca -  svijetom vlada staro pravilo, samo u novom ruhu. There's no business like show business.






srijeda, 7. siječnja 2015.

NAJBOLJI ČOVJEKOV PRIJATELJ

 
Ilustracija "Srednje nebo"
Ako ostavimo po strani Uran koji bi astrološki opisivao društvo u kojem se čovjek kreće pa unutar njega potom i tražili najboljeg prijatelja/icu, pažnju ćemo usmjeriti na prijatelje životinjskog roda, na ono što svi kolokvijalno nazivamo
kućni ljubimci. Životinje – prijatelji  astrološki funkcioniraju baš kao i svaki čovjek – prijatelj pa bi ovu temu ipak trebalo započeti sa mjestom gdje se prijateljstva stvaraju. Dakle, vraćamo se na Uran i njegovo prirodno središte – znak Vodenjaka. On je središnji znak zračnog elementa koji generalno ukazuje na relacije i odnose sa drugima.  Kao onaj koji u sebi ima fiksnu kvalitetu, on traje kroz vrijeme te stoga i najbolje opisuje cijeli element, objedinjuje sve njegove važne karakteristike.
Čovjek kroz komunikaciju ( Merkur ) sa drugim ljudima ( Blizanci; ljudski znak, a istodobno predstavlja i dvojstvo), stvara neki odnos (Vaga; niti je životinja niti čovjek već predmet, stoga predstavlja odnos bilo kakve vrste, sa bilo kime) u kojem se stvara određena simpatija ( Venera) i potreba da se uskladi sa onim drugim ( Venera/Vaga ). Ukoliko se odnos stvori/kreira, rađa se prijateljstvo ( Uran ), sa nekom konkretnom osobom ( Vodenjak; ljudski znak).
Nakon što se prijateljstvo stvori, ono se dalje realizira kroz komunikaciju najšire vrste pa dolazimo ponovno do Merkura/Blizanci, gdje ono poprima blisko prijateljstvo, nekog sa kim smo u živoj i svakodnevnoj komunikaciji. Sa najbližim prijateljima, nadalje, možemo stvoriti i neki dodatni odnos, bilo da je riječ o ljubavnom ili poslovnom odnosu,a sve u simbolici Vage, Venere i 7. polja koje je prirodno za sve vrste odnosa sa drugim ljudima. Vaga kao znak ima dualitet odnosa u sebi, može predstavljat nekog idealnog partnera, koji nam je usput i prijatelj i s kojim blisko razmjenjujemo misli i ideje. Ali, ona u sebi ima i simboliku presude (zbog jakog uticaja Saturna u tom znaku, u kojem je egzaltiran) pa simpatija može biti i otvorena antipatija. Antipatija nije isto što i mržnja ( Mars ) pa da ulazimo u sukobe sa drugima, no u tome slučaju ono čemu nije bilo suđeno da bude prijateljstvo ili ljubav, tada postaje poznanstvo. Poznanstva su u najširoj simbolici Urana/Vodenjaka, prevrtljiva i nesigurna, podložna promjenama u društvu, okolnostima na koje se osobno ne može utjecati.
No, otkuda smo mi uopće i započeli komunicirati s nekim, dok nema naznaka ni za "p" od prijateljstva? Pa sa nekim koga slučajno sretnemo ili ga površno poznajemo, na mjestima u kojima se volimo nalaziti sa drugima, gdje razmjenjujemo i usklađujemo svoje ideje i ciljeve sa drugim ljudima. Naravno, radi se o onom tipu komunikacije koji je iskren i slobodan, otvoren za novo u životu jer razgovori razni tek su dio prisile i kurtoazije, nemaju u sebi terapeutski učinak oslobođanja duha u čovjeku. Dakle, Uran/ Vodenjak jest ono nešto što čovjeka u životu izbaci iz takta kolotečine i preusmjeri ga u stvaranje odnosa sa drugim ljudima koji mogu ali i ne moraju postati bliski. O trajnosti je teško pričati, bar ne kada se radi o intezitetu prijateljstva, odnosno o njegovom kvalitetu kroz vrijeme.

Laurin crtež
   Vratimo se sada na temu kućnih ljubimaca kao najboljih čovjekovih prijatelja. Gdje se oni nalaze u horoskopu? Ako je Vodenjak/Uran osnovni pokazatelj za prijateljstvo među ljudima, tada prijateljstvo čovjeka i nekog tko čovjek nije jest ono nešto što iz temelja mijenja samu percepciju prijateljstva i njegovih osnovnih principa. To je prijateljstvo na nekim drugačijim levelima od onog među ljudima, a to znači promjenu i za čovjeka i onoga tko čovjek nije. Sve to ukazuje na transformaciju koju predstavlja Škorpion i 8. kuća. Osmi znak u odnosu na Vodenjaka i Uran jest Djevica i Merkur. Samim time, 6. kuća horoskopa predstavlja individualni odnos prema kućnim ljubimcima, dok Djevica i Merkur jesu to isto na psihološkoj razini. Djevica označava odnos između ljudi koji su podređeni drugome, bilo da čine uslugu drugome ili se ta usluga čini njima. Ona predstavlja i svakodnevnu rutinu, sitne stvari, navike u načinu odijevanja i vrste prehrane. Djevica ima oko za detalje, nastoji život održati sterilno čistim, bezgrešno savršenim. Pa kad čovjeku zapne u prijateljstvu sa ljudima, uvijek ostane mogućnost prijateljstva sa životinjom. Čovjek je uvijek nadređen životinji, a ona njemu podređena. No, navika je gadna stvar i protokom vremena često se čovjek zna podredit životinji koju voli, svome kućnom ljubimcu. Osjećaj osobne superiornosti i kritičnost prema drugome, mijenja se (Merkur, vladar Djevice) u spoznaju kompleksa manje vrijednosti i rasvjetljava potreba da se analitički perfekcionizam, koji stvara jake neuroze, ublaži služenjem drugima. Na taj način, kućni ljubimac čovjeku postaje jedna vrsta terapije, služi njemu samome za poboljšanje njegovog zdravlja, i to posebice psihe, jer se stvara odnos, a svaki odnos u sebi ima simboliku ogledavanja  sa svojom suprotnošću ( za Djevicu/Merkura/6.kuću to je Riba/Neptun/12.kuća).

Tko je čovjeku najbolji kućni ljubimac ovisi o njegovom individualnom horoskopu. Gledajući na cijelu problematiku sa psihološke razine samog znaka Djevice, stvar se sama po sebi jasno nameće. Kao što je samo prijateljstvo čovjeka i životinje u sebi zasnovano na transformaciji obiju strana ( mi ne znamo što životinje misle o ljudima, ali možemo osjetiti, zar ne, ipak su to živa bića), to bi onda najkorisnije prijateljstvo bilo također u simbolici koja transformaciju treba. To bi bio osmi znak u odnosu na Djevicu,a to je Ovan. Njime vlada Mars, a od svih životinja koje se mogu pripisati Marsu, pas je onaj koji najviše toga u sebi sadrži. Stvarajući prijateljstvo sa psom, Djevica razbija komplekse straha u sebi, da nije dovoljno dobra ili da je predobra za ikoga, jer pas joj odvlači pažnju sa sebe same i time počinje terapeutsko djelovanje. Naravno da problem za Djevicu nije u drugima već u njoj samoj, ali da bi se to shvatilo, njena ljudska psiha i um se moraju pozabaviti nečim što nije uopće ljudsko.
Ilustracija "Srednje nebo"
Ako Djevica u sebi predstavlja prijateljstvo čovjeka i životinje, a Ovan onaj tip prijateljevanja sa nekom životinjom koja najučinkovitije iz temelja mijenja životne navike, gdje bi bio uzrok tome? Uzrok označava onaj tip prošlosti koji je temelj svemu postojećem, a on se u horoskopu uvijek nalazi u simbolici Mjeseca/Raka i 4. kuće. Umjesto imena Rak, možda bi još bolji naziv bio školjka, kao ono nešto što nije ni biljka (alga), niti životinja (rak), a uzrok je svemu živome na ovome materijalnom svijetu. Stoga, tražeći uzrok prijateljstvu sa životinjama, dolazimo do znaka Strelca. On u sebi ima dvojstvo, kentaur, napola čovjek a napola konj. Strelac simbolizira neraskidivu vezu čovjeka i konja kroz prošlost, životinjsku učinkovitost konja koja čovjeku stvara veliku korisnost. Kako je Djevica također jedan od ljudskih znakova, a i   pripadnik je zemljanog elementa, pojam korisnost duboko je u ucijepljeno u njeno nesvjesno biće. Pa tako, povezujući podsvjesno (8.-i znak od Djevice - Ovna) i nesvjesno (4.-i znak od Djevice – Strelca), krug se zatvara sa kolektivno nesvjesnim (12.-i znak od Djevice). To je znak Lava, a predstavlja samo središte svijesti i spoznaje samoga sebe. Prevedeno, svi problemi ovoga svijeta za Djevicu nastaju radi toga što ona nema jasnu sliku o sebi samoj. U  kontekstu prijateljstva čovjeka i životinje, Djevica može raspoznati pitanje ega i moći (Lav/Sunce) kao ključni element njenih problema u glavi. Kako se služiti    sa moći, biti učinkovit u pokazivanju nje, a istodobno i koristan drugome. Kroteći psa, pas istodobno kroti Djevicu, dajući joj nešto što njen um dotad nije imao, a dobiti se može samo od životinje – instinkt. Spoznavajući prisustvo  instinkta u sebi, kroz razvoj odnosa sa psom, Djevica napokon shvaća da svo nesavršenstvo u ljudima jest zbog paranoičnog straha od suočavanja sa istinom da nema savršenstva, da ono životinjsko u čovjeku, što je silno plaši, što je prljavo, ružno i zlo, ono je isto što je sada terapeutski liječi. Na taj način se uspostavlja integracija između onoga što ljubav jest, što nas čini sretnim (Lav/Sunce/5.polje) i odnosa sa drugima, svima onima tko osobno nismo i mogu nam presuditi simpatijom ili otvorenom antipatijom (Vaga/Venera/7.polje).

Lassie come home
Kolektivno nesvjesno za svaki prijateljski odnos sa životinjom jest astrološka pozicija Lava i Sunce. Na psihološkoj razini, Lav/Sunce jest osoba koja ima integritet sa sobom samom, tj. onaj tko vlada sa sobom, ima mišljenje o svemu, svoj život može usmjerit u pravcu koji izabere, može postati što hoće, ali sve to mora  učiniti sam. Drugim riječima, tko će slobodno i po vlastitoj savjesti (onako kao što se biraju političke stranke na izborima) izabrati ovu ili onu životinju za svog prijatelja, stvar je individualne potrebe i sklonosti dotične osobe. Ako ne možemo proniknuti u svakog ponaosob, onda bar možemo  u ono što najblistavije jest, što nabolje vidi se, što etiketira samog vlasnika kućog ljubimca. Djevica jest drugi znak u odnosu na Lava, a to predstavlja svu pokretnu imovinu i vlasništvo u najširem smislu. Imati kućnog ljubimca znači biti njegov vlasnik, što je pozicija apsolutnog autoriteta vlasniku, a ograničenje i nesvjesni strah samoj životinji. Stoga, kućni ljubimac i životinja koja se voli ima funkciju i da se njen vlasnik s njom ponosi pred drugima, da dio svoje osbnosti prenosi na životinju,a životinja na njega, jer dobar uzajaman odnos jest odnos ljubavi, u ovom slučaju čovjeka i životinje.
    Koga bi Sunce, to jest Lav, radije sebi uzeo za kućnog ljubimca, psa (Ovan/Mars) ili konja (Strelac/Jupiter)? Uzet će uvijek ono što mu je prirodnije, što više odražava njegov status u društvu (Jarac/Saturn, 6-i znak u odnosu na Lava/Sunce). Konj bi uistinu označavao nekog Lava sa kraljevskim pedigreom, ali kraljeva je malo, jer njima treba puno prostora i onih podređenih koji bi pristali taj prostor prepustiti drugome. Stoga logika života upućuje na potrebu za psom, kao onim tko je bliži i dohvatljiviji. Apsolutno je jasno tko je pametniji i korisniji, pas ili konj, tko čovjeku pruža više zadovoljstva od njih dvoje. Odgovor leži u tome što čovjek (Sunce/ego) ne živi u moru (tada bi mu dupin bio idealan prijatelj) ili u zraku (sokol ili orao tada bi mu najviše odgovarao) već na zemlji. Dok je u prošlosti kontakt sa zemljom i prirodom bio veći u svakodnevnom životu, jasno da je konj bio primaran, ali ne samo kao prijatelj čovjeka već i kao onaj tko čovjeku služi za rad, za putovanja, ali i za ratovanja. Preseljenjem u ambijent asfalta i betona, konj postaje luksuz, nešto daleko, nešto što se gleda, a većina ga doživljava  kroz sportske utrke i klađenja ili aristokratske bezvezarije silovanja ega kroz lov na lisice i tome slično. Kralj asfalta i betona tako za čovjeka postaje pas, on je taj koji zadovoljava sve njegove primarne potrebe, dok je konj protjeran pod haube automobila, gdje i simbolički svojim konjskim snagama metamorfozira u takozvanog limenog ljubimca. Da,konj u simbolici Strelca i Jupitera predstavlja   
pogled u budućnost i sve većem broju ljudi uzima vrijeme za čisti užitak baš kroz vožnju automobila.
Mars i astrološki predstavlja prošlo i duboko nesvjesno u čovjeku, a istodobno i blisko, na razini pet ljudskih osjetila. Pas bolje od svih odgovara čovjekovim potrebama za ispunjavanjem istih. S njim je čovjek u potpunoj autonomiji, ali na  bliskom terenu, kratkog dometa i fitilja. Čovjek se mnogo lakše i identificira sa psom jer je mnogo lakše detektirati prošlost u životu negoli predvidjeti budućnost. Tu se može povući i paralela sa kratkovidnošću i dalekovidnošću na psihološkoj razini, svim prednostima i manama jednog i drugog. U centru svega ipak stoji čovjek, analogan Suncu i njegova osobna pozicija u društvu (Jarac/Saturn) iz koje više naginje jednome ili drugome. Može i oboje, ali ne istim intezitetom.

Picasso, Mačka jede pticu
A gdje se u cijeloj ovoj priči skrila mačka, ona životinja s kojom se ljudi,  najčešće, prvom u životu sretnu? Ako je Djevica signifikator za životinje s kojima smo prijatelji, ogledalo tom odnosu jest nasuprotni znak, to jest znak  Ribe. Ona simbolizira divlje i daleke životinje, ali kako taj znak i njena prirodna  12-a kuća predstavlja i prošlost koletivno nesvjesnog, to i susret u ranom djetinjstvu, baš sa mačkom, budi uspomene na sve divlje i opasne mačke, kao i ostale životinje koje čovjeku mogu biti prijetnja. Odnos sa mačkom jest priprema za sve buduće odnose sa životinjama sa kojima se susrećemo.  Mačka je ženski simbol, čak i onda kad je riječ o mačku, jer ukrotit se ne da kao pas ili konj. Neodoljivo je privlačna, tajanstvena, ali i ranjiva pa bježi čim joj nije nešto po volji. Ako ju se dovoljno voli, postaje neizostavni dio kućnog inventara. Astrološki, mačka bi opisala i svaku ženu u svoj njenoj složenosti bića. A gdje je žena, tu je onda i Venera. Egzaltacija Venere u Ribi objedinjuje u sebi dualnost žene i mačke.
Već je ranije spomenuto da Merkur i znak Blizanaca simbolizira bliske prijatelje, ali kako Merkur iz Djevice označava male stvari, to su onda čovjeku najbliskiji među životinjama upravo pas i mačka. Praveći mrežu aspekata kojeg Merkur ima u pojedinom horoskopu, mi na psihološkom nivou vidimo i kakva životinja kome odgovara. Odnos sa životinjama posebno je bitan za djecu jer i ona su predstavljena Merkurom i igrom kao takvom. Igra je jedna od najsuštinskijih ljudskih potreba, kroz nju se čovjek mijenja i sazrijeva, učeći da postoje i drugi koji nisu kao on, ali su mu slični. Nekad je to dijete, a nekad kućni ljubimac.


Ni mi odrasli nismo izuzeti od zaigranosti u životu pa ponekad stvaramo odnose jedni s drugima kao da nam nasuprot stoji dijete ili kakva životinja. Ako i stoji nešto drugo a ne sam čovjek, bilo bi lijepo kad bi nam od tog susreta bilo umilno i toplo u srcu.