srijeda, 7. siječnja 2015.

NAJBOLJI ČOVJEKOV PRIJATELJ

 
Ilustracija "Srednje nebo"
Ako ostavimo po strani Uran koji bi astrološki opisivao društvo u kojem se čovjek kreće pa unutar njega potom i tražili najboljeg prijatelja/icu, pažnju ćemo usmjeriti na prijatelje životinjskog roda, na ono što svi kolokvijalno nazivamo
kućni ljubimci. Životinje – prijatelji  astrološki funkcioniraju baš kao i svaki čovjek – prijatelj pa bi ovu temu ipak trebalo započeti sa mjestom gdje se prijateljstva stvaraju. Dakle, vraćamo se na Uran i njegovo prirodno središte – znak Vodenjaka. On je središnji znak zračnog elementa koji generalno ukazuje na relacije i odnose sa drugima.  Kao onaj koji u sebi ima fiksnu kvalitetu, on traje kroz vrijeme te stoga i najbolje opisuje cijeli element, objedinjuje sve njegove važne karakteristike.
Čovjek kroz komunikaciju ( Merkur ) sa drugim ljudima ( Blizanci; ljudski znak, a istodobno predstavlja i dvojstvo), stvara neki odnos (Vaga; niti je životinja niti čovjek već predmet, stoga predstavlja odnos bilo kakve vrste, sa bilo kime) u kojem se stvara određena simpatija ( Venera) i potreba da se uskladi sa onim drugim ( Venera/Vaga ). Ukoliko se odnos stvori/kreira, rađa se prijateljstvo ( Uran ), sa nekom konkretnom osobom ( Vodenjak; ljudski znak).
Nakon što se prijateljstvo stvori, ono se dalje realizira kroz komunikaciju najšire vrste pa dolazimo ponovno do Merkura/Blizanci, gdje ono poprima blisko prijateljstvo, nekog sa kim smo u živoj i svakodnevnoj komunikaciji. Sa najbližim prijateljima, nadalje, možemo stvoriti i neki dodatni odnos, bilo da je riječ o ljubavnom ili poslovnom odnosu,a sve u simbolici Vage, Venere i 7. polja koje je prirodno za sve vrste odnosa sa drugim ljudima. Vaga kao znak ima dualitet odnosa u sebi, može predstavljat nekog idealnog partnera, koji nam je usput i prijatelj i s kojim blisko razmjenjujemo misli i ideje. Ali, ona u sebi ima i simboliku presude (zbog jakog uticaja Saturna u tom znaku, u kojem je egzaltiran) pa simpatija može biti i otvorena antipatija. Antipatija nije isto što i mržnja ( Mars ) pa da ulazimo u sukobe sa drugima, no u tome slučaju ono čemu nije bilo suđeno da bude prijateljstvo ili ljubav, tada postaje poznanstvo. Poznanstva su u najširoj simbolici Urana/Vodenjaka, prevrtljiva i nesigurna, podložna promjenama u društvu, okolnostima na koje se osobno ne može utjecati.
No, otkuda smo mi uopće i započeli komunicirati s nekim, dok nema naznaka ni za "p" od prijateljstva? Pa sa nekim koga slučajno sretnemo ili ga površno poznajemo, na mjestima u kojima se volimo nalaziti sa drugima, gdje razmjenjujemo i usklađujemo svoje ideje i ciljeve sa drugim ljudima. Naravno, radi se o onom tipu komunikacije koji je iskren i slobodan, otvoren za novo u životu jer razgovori razni tek su dio prisile i kurtoazije, nemaju u sebi terapeutski učinak oslobođanja duha u čovjeku. Dakle, Uran/ Vodenjak jest ono nešto što čovjeka u životu izbaci iz takta kolotečine i preusmjeri ga u stvaranje odnosa sa drugim ljudima koji mogu ali i ne moraju postati bliski. O trajnosti je teško pričati, bar ne kada se radi o intezitetu prijateljstva, odnosno o njegovom kvalitetu kroz vrijeme.

Laurin crtež
   Vratimo se sada na temu kućnih ljubimaca kao najboljih čovjekovih prijatelja. Gdje se oni nalaze u horoskopu? Ako je Vodenjak/Uran osnovni pokazatelj za prijateljstvo među ljudima, tada prijateljstvo čovjeka i nekog tko čovjek nije jest ono nešto što iz temelja mijenja samu percepciju prijateljstva i njegovih osnovnih principa. To je prijateljstvo na nekim drugačijim levelima od onog među ljudima, a to znači promjenu i za čovjeka i onoga tko čovjek nije. Sve to ukazuje na transformaciju koju predstavlja Škorpion i 8. kuća. Osmi znak u odnosu na Vodenjaka i Uran jest Djevica i Merkur. Samim time, 6. kuća horoskopa predstavlja individualni odnos prema kućnim ljubimcima, dok Djevica i Merkur jesu to isto na psihološkoj razini. Djevica označava odnos između ljudi koji su podređeni drugome, bilo da čine uslugu drugome ili se ta usluga čini njima. Ona predstavlja i svakodnevnu rutinu, sitne stvari, navike u načinu odijevanja i vrste prehrane. Djevica ima oko za detalje, nastoji život održati sterilno čistim, bezgrešno savršenim. Pa kad čovjeku zapne u prijateljstvu sa ljudima, uvijek ostane mogućnost prijateljstva sa životinjom. Čovjek je uvijek nadređen životinji, a ona njemu podređena. No, navika je gadna stvar i protokom vremena često se čovjek zna podredit životinji koju voli, svome kućnom ljubimcu. Osjećaj osobne superiornosti i kritičnost prema drugome, mijenja se (Merkur, vladar Djevice) u spoznaju kompleksa manje vrijednosti i rasvjetljava potreba da se analitički perfekcionizam, koji stvara jake neuroze, ublaži služenjem drugima. Na taj način, kućni ljubimac čovjeku postaje jedna vrsta terapije, služi njemu samome za poboljšanje njegovog zdravlja, i to posebice psihe, jer se stvara odnos, a svaki odnos u sebi ima simboliku ogledavanja  sa svojom suprotnošću ( za Djevicu/Merkura/6.kuću to je Riba/Neptun/12.kuća).

Tko je čovjeku najbolji kućni ljubimac ovisi o njegovom individualnom horoskopu. Gledajući na cijelu problematiku sa psihološke razine samog znaka Djevice, stvar se sama po sebi jasno nameće. Kao što je samo prijateljstvo čovjeka i životinje u sebi zasnovano na transformaciji obiju strana ( mi ne znamo što životinje misle o ljudima, ali možemo osjetiti, zar ne, ipak su to živa bića), to bi onda najkorisnije prijateljstvo bilo također u simbolici koja transformaciju treba. To bi bio osmi znak u odnosu na Djevicu,a to je Ovan. Njime vlada Mars, a od svih životinja koje se mogu pripisati Marsu, pas je onaj koji najviše toga u sebi sadrži. Stvarajući prijateljstvo sa psom, Djevica razbija komplekse straha u sebi, da nije dovoljno dobra ili da je predobra za ikoga, jer pas joj odvlači pažnju sa sebe same i time počinje terapeutsko djelovanje. Naravno da problem za Djevicu nije u drugima već u njoj samoj, ali da bi se to shvatilo, njena ljudska psiha i um se moraju pozabaviti nečim što nije uopće ljudsko.
Ilustracija "Srednje nebo"
Ako Djevica u sebi predstavlja prijateljstvo čovjeka i životinje, a Ovan onaj tip prijateljevanja sa nekom životinjom koja najučinkovitije iz temelja mijenja životne navike, gdje bi bio uzrok tome? Uzrok označava onaj tip prošlosti koji je temelj svemu postojećem, a on se u horoskopu uvijek nalazi u simbolici Mjeseca/Raka i 4. kuće. Umjesto imena Rak, možda bi još bolji naziv bio školjka, kao ono nešto što nije ni biljka (alga), niti životinja (rak), a uzrok je svemu živome na ovome materijalnom svijetu. Stoga, tražeći uzrok prijateljstvu sa životinjama, dolazimo do znaka Strelca. On u sebi ima dvojstvo, kentaur, napola čovjek a napola konj. Strelac simbolizira neraskidivu vezu čovjeka i konja kroz prošlost, životinjsku učinkovitost konja koja čovjeku stvara veliku korisnost. Kako je Djevica također jedan od ljudskih znakova, a i   pripadnik je zemljanog elementa, pojam korisnost duboko je u ucijepljeno u njeno nesvjesno biće. Pa tako, povezujući podsvjesno (8.-i znak od Djevice - Ovna) i nesvjesno (4.-i znak od Djevice – Strelca), krug se zatvara sa kolektivno nesvjesnim (12.-i znak od Djevice). To je znak Lava, a predstavlja samo središte svijesti i spoznaje samoga sebe. Prevedeno, svi problemi ovoga svijeta za Djevicu nastaju radi toga što ona nema jasnu sliku o sebi samoj. U  kontekstu prijateljstva čovjeka i životinje, Djevica može raspoznati pitanje ega i moći (Lav/Sunce) kao ključni element njenih problema u glavi. Kako se služiti    sa moći, biti učinkovit u pokazivanju nje, a istodobno i koristan drugome. Kroteći psa, pas istodobno kroti Djevicu, dajući joj nešto što njen um dotad nije imao, a dobiti se može samo od životinje – instinkt. Spoznavajući prisustvo  instinkta u sebi, kroz razvoj odnosa sa psom, Djevica napokon shvaća da svo nesavršenstvo u ljudima jest zbog paranoičnog straha od suočavanja sa istinom da nema savršenstva, da ono životinjsko u čovjeku, što je silno plaši, što je prljavo, ružno i zlo, ono je isto što je sada terapeutski liječi. Na taj način se uspostavlja integracija između onoga što ljubav jest, što nas čini sretnim (Lav/Sunce/5.polje) i odnosa sa drugima, svima onima tko osobno nismo i mogu nam presuditi simpatijom ili otvorenom antipatijom (Vaga/Venera/7.polje).

Lassie come home
Kolektivno nesvjesno za svaki prijateljski odnos sa životinjom jest astrološka pozicija Lava i Sunce. Na psihološkoj razini, Lav/Sunce jest osoba koja ima integritet sa sobom samom, tj. onaj tko vlada sa sobom, ima mišljenje o svemu, svoj život može usmjerit u pravcu koji izabere, može postati što hoće, ali sve to mora  učiniti sam. Drugim riječima, tko će slobodno i po vlastitoj savjesti (onako kao što se biraju političke stranke na izborima) izabrati ovu ili onu životinju za svog prijatelja, stvar je individualne potrebe i sklonosti dotične osobe. Ako ne možemo proniknuti u svakog ponaosob, onda bar možemo  u ono što najblistavije jest, što nabolje vidi se, što etiketira samog vlasnika kućog ljubimca. Djevica jest drugi znak u odnosu na Lava, a to predstavlja svu pokretnu imovinu i vlasništvo u najširem smislu. Imati kućnog ljubimca znači biti njegov vlasnik, što je pozicija apsolutnog autoriteta vlasniku, a ograničenje i nesvjesni strah samoj životinji. Stoga, kućni ljubimac i životinja koja se voli ima funkciju i da se njen vlasnik s njom ponosi pred drugima, da dio svoje osbnosti prenosi na životinju,a životinja na njega, jer dobar uzajaman odnos jest odnos ljubavi, u ovom slučaju čovjeka i životinje.
    Koga bi Sunce, to jest Lav, radije sebi uzeo za kućnog ljubimca, psa (Ovan/Mars) ili konja (Strelac/Jupiter)? Uzet će uvijek ono što mu je prirodnije, što više odražava njegov status u društvu (Jarac/Saturn, 6-i znak u odnosu na Lava/Sunce). Konj bi uistinu označavao nekog Lava sa kraljevskim pedigreom, ali kraljeva je malo, jer njima treba puno prostora i onih podređenih koji bi pristali taj prostor prepustiti drugome. Stoga logika života upućuje na potrebu za psom, kao onim tko je bliži i dohvatljiviji. Apsolutno je jasno tko je pametniji i korisniji, pas ili konj, tko čovjeku pruža više zadovoljstva od njih dvoje. Odgovor leži u tome što čovjek (Sunce/ego) ne živi u moru (tada bi mu dupin bio idealan prijatelj) ili u zraku (sokol ili orao tada bi mu najviše odgovarao) već na zemlji. Dok je u prošlosti kontakt sa zemljom i prirodom bio veći u svakodnevnom životu, jasno da je konj bio primaran, ali ne samo kao prijatelj čovjeka već i kao onaj tko čovjeku služi za rad, za putovanja, ali i za ratovanja. Preseljenjem u ambijent asfalta i betona, konj postaje luksuz, nešto daleko, nešto što se gleda, a većina ga doživljava  kroz sportske utrke i klađenja ili aristokratske bezvezarije silovanja ega kroz lov na lisice i tome slično. Kralj asfalta i betona tako za čovjeka postaje pas, on je taj koji zadovoljava sve njegove primarne potrebe, dok je konj protjeran pod haube automobila, gdje i simbolički svojim konjskim snagama metamorfozira u takozvanog limenog ljubimca. Da,konj u simbolici Strelca i Jupitera predstavlja   
pogled u budućnost i sve većem broju ljudi uzima vrijeme za čisti užitak baš kroz vožnju automobila.
Mars i astrološki predstavlja prošlo i duboko nesvjesno u čovjeku, a istodobno i blisko, na razini pet ljudskih osjetila. Pas bolje od svih odgovara čovjekovim potrebama za ispunjavanjem istih. S njim je čovjek u potpunoj autonomiji, ali na  bliskom terenu, kratkog dometa i fitilja. Čovjek se mnogo lakše i identificira sa psom jer je mnogo lakše detektirati prošlost u životu negoli predvidjeti budućnost. Tu se može povući i paralela sa kratkovidnošću i dalekovidnošću na psihološkoj razini, svim prednostima i manama jednog i drugog. U centru svega ipak stoji čovjek, analogan Suncu i njegova osobna pozicija u društvu (Jarac/Saturn) iz koje više naginje jednome ili drugome. Može i oboje, ali ne istim intezitetom.

Picasso, Mačka jede pticu
A gdje se u cijeloj ovoj priči skrila mačka, ona životinja s kojom se ljudi,  najčešće, prvom u životu sretnu? Ako je Djevica signifikator za životinje s kojima smo prijatelji, ogledalo tom odnosu jest nasuprotni znak, to jest znak  Ribe. Ona simbolizira divlje i daleke životinje, ali kako taj znak i njena prirodna  12-a kuća predstavlja i prošlost koletivno nesvjesnog, to i susret u ranom djetinjstvu, baš sa mačkom, budi uspomene na sve divlje i opasne mačke, kao i ostale životinje koje čovjeku mogu biti prijetnja. Odnos sa mačkom jest priprema za sve buduće odnose sa životinjama sa kojima se susrećemo.  Mačka je ženski simbol, čak i onda kad je riječ o mačku, jer ukrotit se ne da kao pas ili konj. Neodoljivo je privlačna, tajanstvena, ali i ranjiva pa bježi čim joj nije nešto po volji. Ako ju se dovoljno voli, postaje neizostavni dio kućnog inventara. Astrološki, mačka bi opisala i svaku ženu u svoj njenoj složenosti bića. A gdje je žena, tu je onda i Venera. Egzaltacija Venere u Ribi objedinjuje u sebi dualnost žene i mačke.
Već je ranije spomenuto da Merkur i znak Blizanaca simbolizira bliske prijatelje, ali kako Merkur iz Djevice označava male stvari, to su onda čovjeku najbliskiji među životinjama upravo pas i mačka. Praveći mrežu aspekata kojeg Merkur ima u pojedinom horoskopu, mi na psihološkom nivou vidimo i kakva životinja kome odgovara. Odnos sa životinjama posebno je bitan za djecu jer i ona su predstavljena Merkurom i igrom kao takvom. Igra je jedna od najsuštinskijih ljudskih potreba, kroz nju se čovjek mijenja i sazrijeva, učeći da postoje i drugi koji nisu kao on, ali su mu slični. Nekad je to dijete, a nekad kućni ljubimac.


Ni mi odrasli nismo izuzeti od zaigranosti u životu pa ponekad stvaramo odnose jedni s drugima kao da nam nasuprot stoji dijete ili kakva životinja. Ako i stoji nešto drugo a ne sam čovjek, bilo bi lijepo kad bi nam od tog susreta bilo umilno i toplo u srcu.

Nema komentara:

Objavi komentar