srijeda, 31. prosinca 2014.

ASTROLOGIJA KROZ REČENICE I STIHOVE, drugi dio

     Vrijeme je božićno – novogodišnjih blagdana, dani kada se mozak i doslovno pusti na pašu,kada   
 čovjek ima potrebu vratiti se svojim korjenima i svemu onomu što mu ta intima znači na duhovnom i emotivnom planu. U jednom trenutku se ne stigne ništa, jer novovjeki rituali se preklapaju sa onima tradicionalnima, a dan traje samo 24 sata. Stoga neki pokušavaju pobjeći od svega i raditi sve ono što nisu ranije stizali. Vjerojatno je među njima mnogo onih koji će se uhvatiti i neke knjige, davno otvorene, ali ne i dovršene. Ili će rutinirano rješavati križaljke, nesvjesno prizivajući nove zalogaje kolača za svoje nepce, nebi li im mozak bolje radio. Za sve takve, a koji su usput i možebitni ljubitelji astrologije, nastavljamo sa tematikom astro – mozgalica književne provinijencije.

Za početak nešto iz dvokoraka.
Paul Klee "Zimski san"
"- Sjeti se našeg sporazuma. Kad umrem, sve moje postat će tvoje... -Osim snova."
Ovo bih opisao kao Mars u Vagi, u 7. kući, koji je u egzaktnoj inkonjukciji sa Venerom u Biku,u 2. kući. Istodobno, u 8. kući se nalazi Neptun, u Škorpionu, koji je u aplikacijskoj opoziciji sa Venerom. Marsom vlada Venera, dakle i sporazumom  iz 7.-e,  financijski protkano ( Venera je u 2.-oj). Ono što će ona dobiti jest Neptun ( njime vlada Mars, a to ovdje označava i samu smrt i ostavštinu iza nje). Neptun bi Veneri donio razočarenje, možda je i dobila beskrajno ( Neptun ), ali je izgubila snove ( Neptun u 8.-oj bi bio prekid ili transformacija onoga što se želi).

Sad malo kompliciranija složenica, dvije rečenice spojene u jednu.
" Čvrstoća duha koji je pronašao svoj cilj i slijedi ga žestinom koju rađa uzalud potrošeno vrijeme."
Osamu Tezuka, Buddha
Čvrstoću duha  bi opisivalo Sunce u Ovnu ili Mars u Lavu. Koji je pronašao svoj cilj označavao bi Mars, znak Ovna, MC u Jarcu ili Sunce na samom MC-u. Nadalje, slijedi ga svom žestinom  bi bilo u simbolici aspekta kvadrata. Koju rađa ( Rak) uzalud potrošeno vrijeme ( Saturn u lošem aspektu ili poziciji).
Ovo sam posložio na prvu ruku kao Mars u Lavu koji stoji u kvadratu sa Saturnom u Škorpionu. Na 
 drugi pogled, ovo mi se čini kao Mars u Lavu u trigonu sa Suncem u Ovnu, na MC-u, dok Saturn iz Raka kvadrira Sunce. Naposlijetku, odlučio sam se za T – kvadrat između Sunca u Ovnu, Marsa u Jarcu i Saturna u Raku. Sunce i Mars se dobro osjećaju, oboje su u egzaltaciji pa prštanjem energije međusobnog kvadrata neće naškodit sebi već eventualno drugima. A da škode drugima viškom energije pokazuje narod ( Rak) koji vremenski dugo trpi (Saturn u izgonu, u znaku koji teško podnosi restrikcije i ograničenja).

Nešto što ostaje visiti u zraku i dopušta dodatna objašnjenja i tumačenja, ali kako im ja nisam uspio doskočiti, to sam se zadržao samo na onome što mi je bilo pojmljivo.
" Želja za životom za njega je bila bolja od ijednog lijeka. Ipak, varali su se. Nije to bila želja za životom već mržnja."
What Ever Happened to Baby Jane?
Ascendent bi bio u Ovnu, a vladar Mars u 8. kući, u Škorpionu, u konjukciji sa Neptunom. Istovremeno, Sunce bi bilo u svojoj najjačoj snazi, u Lavu, u 5. kući i činilo bi trigon prema točki ASC-a, ali i kvadriralo Marsa i Neptuna. Pozicija Mjeseca bi nešto više odredila sudbinu ove međusobno isprepletene mržnje i života pa kako nisam uspio ući u trag tome, to mi se onda učinilo zgodnim Mjesec smjestiti u tajno i nevidljivo, u 12. kuću, da bude pod vlašću Neptuna. Ako je kojim slučajem taj Mjesec u trigonu sa Neptunom, kombinacija vodenih znakova i vodenih kuća te Neptuna u trigonu, otkriva da je nemoguće saznati kamo i gdje taj Neptun pliva.

Da nebi sve bilo u mračnim tonovima, može i malo sivih, melankoličnih.
" To je jedino što nas veže. Uspomene. Čovjek puno griješi i to shvati tek kad ostari."
To je jedino ( Saturn) što nas veže ( Venera / Vaga / 7. kuća). Uspomene ( Mjesec). Čovjek ( Sunce ili jedan od ljudskih znakova ) puno griješi ( aspekt kvadrata ) i to shvati tek kad ostari (kombinacija Merkura u Raku ili Saturna u Blizancima u dobrom aspektu).
Memory Project: by Roz Jacobs and Laurie Weisman
Recimo da bi to mogao biti Saturn u konjukciji sa Venerom u Raku, a Mjesec iz Vage stoji u kvadrattu prema njima. Ili, Saturn konjukcija Mjesec, u Vagi ili 7. kući, a Venera da je u Raku ili u 4. kući., povezani kvadratom. Čovjek bi mogao biti Uran, kao ljudska volja i ogledalo osobnom egu u čovjeku. Ali, gdje je nestala spoznaja, to jest shvaćanje u starosti?  Pa bi završni glanc izgledao ovako: Saturn u konjukciji sa Mjesecom u Vagi, 6. kuća ( tu je opis svakodnevnih dužnosti, rutine, zdravlja, posla itd.). To dvoje stoji u kvdaratu sa Suncem u 3. kući ( tu bi bio opis razmišljanja, donošenja odluka, potpisivanja dokumenata, putovanja, a simbolika Sunca ukazuje na važnost svega toga). Naposlijetku, vladar Sunca i njegova svojevrsna sudbina, jest Merkur a on se i nalazi u kući sudbine,u 4.-oj, gdje je opis samog početka kao i kraja života. Merkur bi zatvarao skladnim aspetima sekstila kontakt sa konjukcijom Saturna i Mjeseca u 6.-oj. Prevedeno, pod stare dane (Saturn konjukcija Mjesec), kroz bolest (6. kuća) dolazi do shvaćanja (skladan aspekt sa Merkurom u intimi doma, 4. kuća) o svim krivim donešenim odlukama u životu ( Sunce u 3. kući).

Evo i jednog stiha meni jako dragog Josipa Pupačića.
"Ništa nije tako veliko i ljudsko kao tuga spojena s ljubavlju i ništa tako sveto kao život."
Käthe Kollwitz, Survivors
Ništa nije u sebi ima značenje zabrane, negacije, ništavila pa se može povezati sa smrću i prolaznošću svega, kao i dubokom introspekcijom, uranjanjem u sebe samog, a to sve ima veze sa Plutonom i Škorpionom. Veliko i ljudsko bi bilo u simbolici Jupitera/ Strijelca i Urana/Vodenjaka.
Tuga spojena s ljubavlju bi bio Saturn i Venera dok svetost kao život možemo asocirati sa Suncem u 9. kući. Kombinirajući realne pozicije planeta u znakovima i vrijeme kada se to moglo odvijati, krenut ću zaobilaznim putem i reći da je riječ o steliju Jupitera, Urana i Plutona u Djevici, dok su Saturn i Venera u opoziciji, u znacima Ovna i Vage. Sunce bi trebalo biti u 9. kući, a kako se ova konstelacija na nebu događala sredinom rujna 1968.-e, to je onda i Sunce u Djevici. Ovisno o geografskoj širini, ASC bi bio u Strijelcu ili Jarcu, no u oba slučaja sa Venerom na vrhu neba, u svom središtu. Veličina bi stoga izvirala kroz Jupitera kao vladara ascendenta, smještenog u svojoj prirodnoj 9. kući. Saturn kroz lošu pozicioniranost u znaku i kući za sebe, u 4.-oj, sudbinski bi rušio sjaj Venere i ljepotu života. Naglašenost znaka Djevice i 9. kuće može se dovesti u kontekst traženja svrhe i istine o životu ( 9. kuća) kroz moguće trpljenje zbog religioznog puta, služeći drugima ili je možda riječ o udovištvu ( Djevica).

A sada se od Omiša prebacimo na istok, do orijentalnog Libanona i Etel Adnan.
" U noći, u noći naći ćemo spoznaju, ljubav i mir."

Etel Adnan
U noći bi značilo da je Sunce ispod linije horizonta  ASC – DESC. Naći ćemo ima kontekst potrage,
 a to se može povezati sa Merkurom i Jupiterom, odnosno sa 3. i 9. kućom. Spoznaja bi bila opisana aspektom opozicije. Ljubav je, jasno, Venera, dok bi mir bio Bik ( Vage su, za razliku od Bika, poprilično nemirne ako ih dovodimo u kontekst ljubavi ).
Da sad to probam posložit sve u jednu cjelinu. Venera u Biku bi opisala ljubav i mir. Sunce je ispod horizonta i da zadovoljimo onu potragu, recimo da je to neko vrijeme iza ponoći, kada se tvrdo sanja ili čovjeka spoznaja  budnim ostavlja te bi stoga Sunce se nalazilo u 3. kući. Ako je spoznaja došla kroz san, stavio bih da je Mjesec iz 9.-e u opoziciji prema Suncu. Ako je bilo budno stanje, tada bi spoznaja došla od Jupitera, također iz 9.-e. U tvrdoj fazi sna, samo duboko nesvjesno može čovjeka probuditi jer se najčešće sjeća samo onih snova pred zoru. Stoga, ako je riječ o snu, tada Mjesec mora biti u nekom dramatičnom znaku za sebe, pa ako dolazi iz dubine podsvjesti, smjestio bi ga u znak Škorpiona. Sunce bi bilo u Biku, zajedno sa Venerom, u 3. kući. Merkur bi sve to morao mentalno pojmiti pa bi onda i on bio tu, u konjukciji. Recimo još i da je retrogradan, da dolazi iz Blizanaca, 4. kuće, te mu ratrogradnost daje sposobnost da prima poruke kroz snove (retrogradnost je u direktnoj simbolici sa znakom Ribe i 12. kuće). Kako bi i sam ASC ovog događaja bio u Ribi, to bi snovi i intuicija bili osnovna obilježja ove osobe ili samog događaja, bolje reći doživljaja.
Konačni rezultat bi bio da se radi o noći punog mjeseca, Sunce/Bik/3. kuća u opoziciji na Mjesec/Škorpion/9. Kuća. Venera bi bila u aplikacijskoj konjukciji sa Suncem, u istome znaku, dok bi Merkur također bio u aplikacijskoj konjukciji sa Suncem, ali iz retrogradne pozicije. Dakle, stelij u Biku, sa spaljenom Venerom i Merkurom, da sve bude naglašeno dramatičnije. ASC bi bio u Ribi,      
 ali pozicija Jupitera i Neptuna ovdje nije oslikana. Da jest, mogli bi iz priče izbaciti retrogradnog Merkura i staviti jednog od vladara ascendenta u konjukciju sa Mjesecom, da mu da još jaču snagu i
 naglasi žensku prevlast snova,osjećaja i mašte u noći punog mjeseca. Mars kao vladar Punog Mjeseca bi trebao (točnije, bilo bi poželjno ) biti u dobrom aspektu sa Venerom u Biku, možda baš iz Djevice, 7. kuća, da predstavlja onog drugog, partnera ili partnericu. U teoriji, Mars nije najsretnije rješenje kada se nađe u 7.-oj, ali ako se radi o doživljaju žene, tada taj Mars opisuje nekog muškarca koji od žene traži  da zajedno guraju na svim linijama fronte ( Mars = borba ) pa bi to ovdje označavalo ljubavnu borbu.

Za kraj sam ostavio nešto relaksirajuće, inspirativno za oba spola.
" Vi žene više slušate srce, a manje sve ostale gluposti. Zato dulje živite."
Bez puno mudrijašenja, ovo bi jednostavno opisao kao konjukciju Mjeseca i Venere u Lavu, u 4.-oj kući, u trigonu sa Saturnom u Stijelcu, u 8.-oj kući. Sunce i Jupiter bi nešto više rekli o naravi gluposti u životu, vjerojatno u nekom dobrom aspektu koji daje životnu mudrost.

              Da ja ne bih i nadalje sam birao stihove ili rečenice i pokušao ih astrološki opisati, evo i otvorene ponude. Ako se ima tko volje okušati i sam nešto napisati na ovu temu, bit će mi izuzetno zadovoljstvo to prokomentirati. Za one manje hrabre, neka slobodno ponude svoje prijedloge meni, a ja se obvezujem makar pet stihova ili rečenica od ponuđenog uzeti kao materijal za neki budući tekst.





Nema komentara:

Objavi komentar