srijeda, 17. prosinca 2014.

ŽIVOT JE ŽENA JE HRANA JE ŽENA JE ŽIVOT


Sunce i Mjesec arhetipovi su za život, kao donositelji svjetla, dnevnog i noćnog, kao što su to na osobnom planu Otac i Majka. Simbolika ovo dvoje se može na više načina iskazati, ali u vremenu kada su poplave skoro pa iznova stvorile Panonsko more, bazirat ću se na život u najrudimentarnijem obliku – a to je voda i zemlja. Ili, pošto je ovo priča prvenstveno o Mjesecu, manje o Suncu, tema je energija života koja je svakodnevno prisutna, koju nesvjesno upijamo u sebe i bez koje ne možemo. Naravno, riječ je o hrani, kao najproduktivnijem plodu vode i zemlje.
Kako je uopće nastao život na našoj planeti? Začeci su bili u moru (astrološka 12. kuća). Sunce u svom najjačem položaju, na vrhu neba, u podne, stvorilo je toplinom i svjetlom refleksiju (odnos) na Mjesec koji je bio nasuprot ,na dnu neba. Mjesec je toplinu potencirao na razinu koja je bila dovoljna da nastanu prvi stanični organizmi. Astrološki, pretapanje Sunca i Mjeseca se vidi kroz transformacijsku alkemiju vatre i vode, opisanu kroz simboliku 8. kuće. Osmo polje u odnosu na vrh neba jest prirodno 5.polje ,ono je zaduženo za stvaralaštvo i samoproširenje. Osmo polje u odnosu na dno neba jest prirodno 11.polje, a ono je zaduženo za nebeske darove, iznenadne promjene na koje se ne može osobno uticati, samo u zajedništvu sa drugima. Kreativnost vatre i vode u 8.polju se vidi kroz peto u odnosu na 8., a to je već spomenuto 12. , ilitiga more. To polje psihološki upravlja nesvjesnim, općenito psihom, a u igri kreacije, orgazmom. Inkubacija od orgazma do života jest u simbolici znaka Ribe i dvojba da li će Riba umrijeti na način da se prepusti smrti starog i stvaranju novog, ili će se boriti i plivati uzvodno. Ispuštajući sjeme iz sebe, vatra života čini najbolje što može, i to bi se opisalo kroz ushit Sunca u Ovnu, prirodno prvo polje, jutarnja zora, novi početak. Mjesečev ushit je u znaku Bika,prirodnom 2.polju i tu život dobiva svoj materijalni oblik. Sunčev ushit jest materijalni oblik potencijalnog života, dok je Mjesečev ushit mjesto kinetičkog života, ono što se već ima i što samo po sebi funkcionira. Sunce je, dakle, stvaranje života,a Mjesec sve ono što život jest, sve njegove promjene, usponi i padovi.
Ovaj princip stvaranja u kojem Sunce oplođuje Mjesec, stvarajući klicu iz koje će izniknuti život, isti je za sve oblike života. Ako bi ovu priču preveli na područje čovjeka, to bi izgledalo ovako. Puni Mjesec jest vrijeme kada je priroda u najjačem stvaralačkom potencijalu,a na osobnoj razini tada žene svojim instinktima neodoljivo privlače i na taj način vladaju muškarcima. Združivanje muškog i ženskog tijela jest princip 8-ice. Muškarcu s najmoćnijeg položaja, na vrhu neba ( jer baš takvog treba žena koja nesvjesno želi reprodukciju), 8-ica se događa kroz ljubav i igru 5.polja, dok se ženi ona dogodi kroz iznenadnu situaciju i promjenu koja stanuje u društvu kojim se kreće (11.polje), kad intuitivno raspozna svoje duboke i nesvjesne želje, oblikujući ih u nekoj konkretnoj osobi, koju doživljava kao nekog tko može donijeti preporod i oslobađanje od utega kojih dotad je imala. Ovaj odnos na relaciji 5. – 11.polja simbolizira jedinstvo ljubavi i slobode, princip duha u čovjeku i volju da se stvori život. Nakon tjelesne realizacije onoga što su dvoje ljudi slobodnom voljom naumili ( a što bi se moglo opisati kao Mladi Mjesec – jer on je princip najjače osobne ljudske kreativnosti ), koja se događa u 8.polju, simbolička ljubavna smrt dvoje ljudi, u smislu kreacije, jest ispuštanje njihovih sokova života. Tada se stiglo, kroz orgazam, do psihičkog opuštanja, a što je u simbolici 12.polja. Ukoliko riba ne pliva kontra struje već se prepusti vodi da je nosi, ušli smo u razdoblje trudnoće. Ovo je nesvjesno opraštanje od života i stvaraju se snovi/mašta/strahovi/odricanja/inspiracija o budućem životu kada voda dođe do svog ušća. Kad rijeka slije se u more, makoliko velika bila, samo je kap u
moru. Život se nastavlja, ali na drugim osnovama, s drugim potrebama za opstanak i rast. ( Slatka voda rijeke postaje slana voda mora, baš kao što je i majčino mlijeko drugačije od životinjskog. ) Muškarac postaje Otac,a žena Majka jer rodio se novi tjelesni život, simboliziran Ovnom i točkom Ascendenta. Ovan je samopokretački znak, tjelesna osnova i energija koja se ulaže da bi se nešto napravilo od svog života, pa mu je ushit Sunca tu idealan da mu da smjer i bude klica duha kojeg treba razvijati. To što se pokrenulo i počelo živjeti, treba i kvalitetnu osnovu za život i rast.
Ushit Mjeseca u Biku jest majka koja daje materijalnu sposobnost za život. Djetetu treba hrana. Hrana je sisa. Sisa je mlijeko. Mlijeko se siše ustima. Uzimajući hranu, dobiva prvu energiju života i talente za sve buduće poduhvate u životu. Bik kao fiksni znak predstavlja kvalitetu pa ovisno o mlijeku, količini i vremenu dojenja, načinu na kojeg ga siše, kako ga majka miluje i povija, dijete stiče osobne životne vrijednosti. Tu se stvara ljubav prema sebi samom kao i prema svemu drugome što dijete želi imati da bi se osjećalo sigurno i zaštićeno. Ovisnost o onome tko te hrani može prerast u posesivnost i gramzljivost, kako materijalnu na planu novca, tako i na planu tjelesne ljubavi. A jedno i drugo se očituje u ljubavi za hranom, i tekućom i krutom. Koliko će tko ovladati vještinom da ljubav prolazi kroz želudac, ovisi upravo o prvim životnim lekcijama uzimanja i dobivanja energije života od strane majke. Svaka majka kroji sudbinu svom djetetu. Otac ga može učiti i naučiti svašta, ali kamen temeljac daje majka.
( Postoje mnogi prijepori da li je astrološki važnije Sunce ili Mjesec. Kako za koga, bio bi lakonski odgovor. Sigurno je da je Sunce imanentnije za muškarce, a Mjesec za žene. Ali,sudbina je individualna za svakog čovjeka,neovisno o spolu, pa se nekome život više realizira kroz Sunce i osobnu kreativnost, a nekome kroz Mjesec i duboko usađene principe akcije i reakcije na svijet oko sebe. Ako bi se zaigrali detektiranja nečije osobnosti, ono javno i vidljivo ( Sunce) najlakše se da otkrit kroz odgovore na pitanja koje knjige čitaš, koje filmove gledaš i koju glazbu slušaš. Kakva je nečija intima i nesvjesno biće koje se spontano izražava, najbolje se vidi po tome kako se ta osoba ponaša za stolom u kuhinji (nebitno svojoj ili tuđoj). Ima i treći pokazatelj, koji objedinjuje oba principa i shodno tome bi mogao biti najbolji za opis samog ascendenta i njegovog vladara (jer bez Sunca i Mjeseca ne bi bilo ni ascendenta,jasno), a to je čovjek koji vozi automobil. To bi bilo po onoj filozofskoj život je put pa onda najbolje čovjeka sjest u auto i dat mu volan u ruke; vozeći, on upravlja svojim životom.)
Držeći se teme o vodi i zemlji, a zajedno ih možemo objediniti u hranu, prošetat ćemo zodijakom s nekim slasnim zalogajom u ustima. U ženskom raskoraku po kućama i znakovima jer hrana je ipak ženska materija, koju jedu usput i muškarci.
Bik je onaj koji hranu stavlja u usta, mljacka je sočnim usnama, poslije niz grlo zalijeva i pićem. Prije svega mu se to mora svidjet i oku i nosu inače neće biti zainteresiran da jede. To su davno usvojene dječje gurmanske predispozicije kojima ga je majka zavezala za sebe i kad bi prvo dala njemu, djetetu, a tek potom sebi. Rak je onaj koji je hranu spremio i kako je to najčešće sama majka, ona hranu tek kuša dok je sprema, po osjećaju zaključujući kad je jelo gotovo. Kad na nju dođe red da jede, osjećaj da li su drugi zadovoljni hranom joj je presudan da u sebi samoj stvori osjećaj gađenja ili miline prema jelu. Ovisno o pozitivnoj ili negativnoj konotaciji, Rak će se prosipati pepelom i tražit izgovore zašto nije ispalo dobro ili će samozadovoljno uživat u tišini koju narušavaju samo mljackanja punih usta (držeći se one da ovca koja bleji, zalogaj gubi) i stalno nutkat druge da uzmu još. Figurativno, ovo je situacija kad čovjeku hrana pada na želudac i stanje u kojem se tada nađe određuje daljnji put hrane.
A put dalje vodi do Djevice. Majka se osjeća superiorno i savršeno ili ja pak sva utučena ako je
reakcija na jelo bilo loša pa je uslužna za stolom, briše i dodaje, narezuje nove sitne komade,sama ne jede puno, kritizira i analizira jelo, dijeli recepte i savjete o zdravoj prehrani – i sve to u oba slučaja, i ako je jelo bilo super ili katastrofa. (Djevica zna da suđe mora biti oprano bez obzira da li se uživalo ili ne u hrani.) Na unutrašnjem planu, hrana je došla do crijeva i tu se sada vari, usitnjava i prilagođava vremenu kada će izaći djelo na vidjelo. Prelaskom horizonta ASC –DESC, preskočit ćemo i javnu presudu koja bi bila u opisu Vage i zaustaviti se u znaku koji opisuje svrhovitost života. Za hranu se može reći da je samo probavljena hrana zdrava hrana pa je Škorpion presuda svemu što je Bik počeo trpati i ulijevati u sebe. Mjesec je u padu u ovom znaku, a to znači da je kuharici obavijeno velom tajne kakvu je jelo dobilo presudu, jer to iskustvo je za svakog sudionika ručka ili večere intimna i osobna stvar o kojoj se na razglaba na sva usta. Škorpion označava i konačan prekid sa prošlošću ili nova i nova vraćanja pa će tako kuharica znati da li joj je jelo bilo u konačnici bilo dobro ili ne tak ako se dotična osoba opet vrati za njen stol da jede. Hrana je ovdje gravitacijom istisnuta iz privatnog i postala dio javnog života, kanalizacijom i drugim podzemnim vodama ili ide u susret moru ili se zaustavlja u zemlji. Ako je zastala u zemlji, pretvara se u zametke budućeg gnojiva. Ono smrdi i ljude odbija od sebe, ali dugoročno gledajući, to je osnova za neki budući rast i biljni život. Jarac je taj koji se ne libi zasukati rukave i mukotrpno raditi ono što drugi neće. Na osobnom planu, čovjek se osjeća sito i spremnim za rad, ali bi najradije šefovao drugima i gradio planove. Dobra probava ne zadržava masnoće u tijelu pa čovjek izgleda jarčevski mršavo, a iskustvo dobrog jela ga može potaknut da smisli kakav poslovni dogovor sa kuharicom ili da se možda sam okuša u tome. Ako je loše jeo i probavu imao, lako moguće da se zarazi i pokupi neku bolest, moguće i proljev ili je u pitanju tvrda stolica te da postane otvoreni neprijatelj kuharici, a sam postane hranidbeni stoik, čovjek koji živi na kruhu i vodi. ( Šta je sigurno, sigurno je, rekao bi potaknut lošim iskustvom, nepotrebno se odričući jer je nesposoban da potraži iskustvo neke druge kuhinje i kuharice.) Ribe označavaju raspad probavljene hrane na nivou nafte ili samog gnojiva, kad će se iznova roditi osnova za proizvodnju hrane u obliku Ovna ( njegov vladar Mars vlada vatrom , ali i intezivnim mirisima u nosu). Prije nego što zažive resursi za proizvodnju hrane u Ovnu, u Ribi se donosi odluka da li i pod koju cijenu, šta se gubi ili dobiva, da li će se ljudi i čovječanstvo stalno mijenjati idući naprijed ili će se vratiti u prošlost, možda pobjeći u kakvu džunglu ili na pusti otok. Jarac koji je poslovno nabrušen tajno će se udruživat i stvarat osnove za budući uspjeh, u samoći raditi i žrtvovati se, ponekad žrtvujući i druge, jer korak do kriminala i ilegalnih aktivnosti tu je lako učiniti. Ako se razbolio od jela, sad je u nekoj izolaciji, meditira i smišlja neku životnu filozofiju na bazi apstiniranja od jela. Privatno, zadovoljan čovjek spava na kraju dana i lijepo sanja, dok onaj drugi ima noćne more ili ga mučnina u želucu muči da oka ne može sklopiti. Vjerojatno mu je i hrana ostala još neprobavljena ili ju je probavio uz muku ježevu. A kad se čovjek probudi, on je u stanju djeteta tek iz majčine utrobe izašlog ( ascendent/ Ovan), glasno urliče, kmezi i plače, gladan je. I tu odmah uskače majka (Mjesec/Rak) i u najboljoj ženskoj maniri, kroz ushit u Biku, vadi sisu i stavlja je sisavcu u usta. Tako se od samog početka uči svaki homo sapiens što mu je nužnost za opstanak.
Ako je život put, to bi bilo u simbolici životne filozofije Sunca i duha u čovjeku, a ženska komponenta u čovjeku uči da bi život bio put od sjemena do ploda. Put je u oba smisla, samo što se Mjesec i duša bave konkretnim životom. Ovo će biti najlakše za objasniti kroz sliku nekog drveta ili biljke općenito, posebice ako je i jestiva. Svaki oblik života u sebi ima tri osnovna astrološka faktora pa bi sjeme u zemlji bilo u simbolici Mjeseca, posebice sada u proljeće, u vrijeme Bika kada najbolje vrijeme za sijanje. Kada nikne, klica promili glavom iznad zemlje, rodio se život i to je u simbolici Sunca. Ascendent je svo vrijeme prisutan kao tijelo/vrsta sjemena, ali i kao kvaliteta, koju mu
prirodno daje Mars, zadužen za sposobnost da izroni na svjetlo dana. Ushit Sunca u prirodnom Ovnu (koji predstavlja početak svake akcije) jest toplina i svjetlo kojim mami i daje snagu sjemenu da se pretvori u klicu. Nadalje, biljka ima svoju sudbinu ,začetu u svom sjemenu, (Mjesec), sve ono što će joj se događati a ona pasivno primati u sebe. Ima i svoj rast, ravnomjeran i postepen, kao i cilj, svrhu i volju da se do toga stigne, a sve je to u domeni Sunca. ASC i njegov vladar (vrsta biljke), kao i Mars, se neizostavno moraju usklađivati sa ova dva osnovna principa koja daju život biljci. Oni su nalik južnom i sjevernom mjesečevom čvoru, Saturnu koji gravitira ka tlu, čiji se princip mora prevazići (Saturn je kazna ako je Mars nekvalitetan) i Jupiteru koji stremi visini i budućoj svrhovitosti koju je Sunce naumilo. Svaki planet tu ima svoje mjesto i ulogu u rastu i životu biljke. Osobne planete ulažu fizički rad ( Mars), znanje i korištenje ruku (Merkur) kao i ljubav za radom i priželjkivanje budućeg ploda biljke (Venera). Saturn ulaže vrijeme, planira, oslanja se na tradicionalno iskustvo, mukotrpno radi,a za njegovu ambiciju je prvenstveno važno da je vlasnik zemlje na kojoj se radi. Jupiter je zadužen za financijsko ulaganje u cijelom poduhvatu, koje se u budućnosti mora isplatiti, bilo kroz novac ili kroz ljepotu same biljke. I on se oslanja na iskustvo, ali ta su znanja sakupljena sa svih strana. Saturn udružen sa Marsom obično radi na samoj zemlji, da li je to motika ili neki drugi metalni alat, ili se raščišćava kamenje. Jupiter se sa Marsom bavi samom biljkom, obrezivanjem i sličnim stvarima. Sunce je čovjek koji sve to regulira i drži na oku, ali je i vrijeme, svjetlo i toplina, nasušna nužnost o kojoj štošta ovisi. Transcendentne planete su darovi s neba, pozitivne ili negativne, na njih se ne može uticati, samo im se prilagoditi. Uran bi bio svaka promjena vremena, obično navještena vjetrom, i tome se valja prilagoditi. Na osobnom planu biljke, prilagoditi se Uranu predstavljalo bi korištenje mehanizacije raznih vrsta i svrha, kao i potpuno nove ideje za pospješivanje rasta ili zaštitu biljke. Neptun je kiša, vlaga, magla, kao i neizostavna trava pa se tu čovjek ( Sunce ) mora oslanjati na korištenje raznih otrova i pesticida, ili je čupati rukama ( Merkur-sitni posao i znanje) ili preorati traktorom (Uran- veliki posao i više znanje). Pluton bi predstavljao elementarnu nepogodu od vremena i tu obično lijeka nema, ili tešku najezdu raznih štetočina, kukaca i protiv toga Sunce traži dodatnu moć i samozaštitu u vidu gnojenja same zemlje, preventivno prskanje biljke raznim sredstvima za rast i zaštitu, ali i korištenje plastenika i zaštitnih mreža. Naravno, preveliko korištenje Plutona će vremenom zemlju iscrpsti do te mjere da će ona morati dobiti svoju prenamjenu, kao što bi u pozitivnom smislu iscrpljivanje biljke bilo njeno savijanje do poda od količine plodova ili ljepote cvjetova, a što bi skladan odnos Plutona i Jupitera garantirao. Pluton je smrt, korisna ili jalova, njemu je svejedno, jer prije ili poslije svi mu dođu na zadnju kavu i cigaret. Svaka planetarna kombinacija aspekata ima svoju priču u rastu biljke, ali ću preskočiti ponaosob sve determinirati i zadržati se na općenitijim stvarima. Znakovi također imaju svoje značenje. Kardinalni su oni koji započinju posao i rade najosnovnije poslove koji predstavljaju sam rast i život biljke. Fiksni se brinu za kvalitetu, zaduženi su za svrhu i smisao postojanja biljke i svakog rada na njoj. Promjenjivi se prilagođavaju svojim radom biljci onako kako se i sama biljka mijenja, a od svega mogu stvoriti i biznis, trgovati ili širiti znanje drugima. Mogu se i opijati ljepotom ili opijati plodovima ako je riječ o kakvom vinu ili rakiji. Kako je svaka biljka živi organizam, ona ima i svoju psihologiju pa bi na razini četiri osnovne kardinalne osi horoskopa ljuto predstavljao Ovan-Mars-ASC, kiselo bi bio Rak-Mjesec-IC, slatko Vaga-Venera-DESC dok bi gorko bilo u vlasništvu Jarca-Saturna-MC.
Središte ove teme jest hrana kao osnovna ženska energija života. A kako ima žena i žena, najbolje to opisati kroz odnos masline i vinove loze. Oko jedne nema puno posla, a oko druge svaki dan, ako se nju pita. Jednu je taško zamijeniti, drugu jest. Jedna je gorka i najbolja je kao lijek, druga je slatka i najbolja je kad pretjeraš u pijanstvu s njom. Jedna je majka, druga je djevojka ili supruga, a
obje su Žene, Mjesec i Venera. Uz maslinu nije dobro ništa u blizini saditi pa je majku ili svekrvu najbolje držat podalje od žene; majčin korijen jače crpi sve u zemlji, ipak. Ženi se najbolje pretvorit u majku (skladan aspektni odnos Venere i Mjeseca), nalik čvrstom trsu vinove loze s kojega dozrijeva najslađe grožđe, najopojnije vino i rakija od mošta. Tad se i maslina uvuče u sebe i čeka svoje vrijeme, poštujući susjedni korijen u zemlji.
Da rezimiram na kraju. Život se odvija unutar zemljine atmosfere. Atmosfera je i štimung za ljude unutar nekog ambijenta. Ambijent je dio prirode. Priroda je ne samo zemlja i voda, ali ipak imenica ženskog roda. Ona nas hrani i čini sposobnim za život. Ergo, život je žena je hrana je žena je život.

Nema komentara:

Objavi komentar