srijeda, 29. listopada 2014.

ZAŠTO SU ŠKORPIONI DRUGAČIJI OD DRUGIH

Odgovor na ovo često ponavljano pitanje jest da u njima leži istina o životu i to ona skrovita, ne baš popularna i rado prihvaćena.
Mada se neki groze stavljanja jednakosti između znaka Škorpiona, Plutona i 8. kuće, meni se čini nužno to objediniti onako kako su i članovi neke obitelji međusobno srodni, mada je svatko jedinka za sebe. Jednako tako je nemoguće neku familiju objektivno sagledati ako je ne stavimo u kontekst susjeda preko puta ili vrata do, a to bi u ovom slučaju bio Bik, Venera i 2. kuća. Ovo `susjedi` ne bi trebalo gledati kao susjede u astrologiji (koji su u opisu 3. kuće), mada se kroz tu kuću ostvaruje svaki prvi kontakt kojeg je osoba svjesna, već u smislu susjeda sa kojima se postaje otvoreni prijatelj ili neprijatelj, koji su ogledalo samom Škorpionu, njegova protuteža i samim time nadopuna, a to se vidi kroz odnos prvog i sedmog znaka. To su prirodno Ovan i Vaga, ali ta zakonitost vrijedi za sve parove znakova u zodijaku. I kao što muškarci prirodno svijetom kolo vode, pa se odnos JA i TI prvo vidi kroz odnos Ovna i Vage, onaj ženski bumerang jest odnos između 2. i 8. kuće, to jest između Bika i Škorpiona. Muški princip, Ovan – Vaga, jest princip fizike i oku vidljivog. Ženski je kemija, ono što je unutra i nevidljivo. Muški aktivno napada i osvaja, a ženski princip pasivno privlači, sebi i u sebe.
Svaki nasuprotni znak združuje se ili bori sa onim koji stoji preko puta. To svojevrsno suđenje kod Ovna se vidi u Vagi, dok Bik sa svim svojim materijalnim potencijalima i talentima, radi kojih se osjeća miran i siguran u sebe, u Škorpionu sve te vrijednosti mora podijeliti sa drugim. Tada dolazi do unutarnje promjene, transformacije i postizanja osnove svrhe života, jer čovjek je biće kojem je suština da se mijenja i preoblikuje, skokovito izlazi iz svoje kože i postaje netko drugi, netko novi, a sa licem starim. Odnos Ovna i Vage je linearan i horizontalan, dok je odnos Bika i Škorpiona vertikalan i spiralan, teži ka onoj sudbinskoj osi ocrtanoj u okomici meridijana, između IC i MC.
I koja bi onda bila tajnovita istina o životu koju predstavlja znak Škorpiona? Najčešći odgovor jest da je to smrt. To je i najtočnija definicija u jednoj riječi. Nema tu nikakve panike ni drame što je smrt protuteža životu, svoj putenosti i bogatstvu, ponekad i sebičnosti i pohlepnoj materijalnoj gramzljivosti koja je simbolizirana Bikom. Svi ćemo umrijeti, samo u smrti bit će izvršena apsolutna pravda, da svi su ljudi jedno, jednaki i isti. Sve ideologije i vjere, dok su žive, ljude tjeraju na rat i sukobe; mrtvom čovjeku one ne mogu nauditi, kao i svakome tko je blizine smrti svjestan. Smrt ne igra ni po kakvim pravilima, posve je autonomna kad će i koga posjetiti. Čovjeka ljubi jednim žarom na samom dolasku, a posve drugim na odlasku. Ali ga, svejedno, oba puta iskreno voli i ljubi. Smrt je neodvojiva od života, kao što ni red nije moguć ako prethodno nije bilo kaosa, niti bi itko znao što je svjetlo ako ne bi mrak poznavao. Astrološki izvori života, Sunce i Mjesec, upravo se u Škorpionu pretapaju u jedno, kao svjetlo dana (Sunce) i svjetlo noći (Mjesec) i stvaraju tako vječni život a koji je nemoguć bez smrti. Škorpion bi bio arhetip za mitsku zmiju ouroboros koja sama sebi jede rep.
Naravno, prije nego se dogodi fatalna tjelesna smrt, dogode se još mnoge druge, a koje se mogu nazvati dubokim promjenama u životu. Ako bi Ovan i Mars bio simboliziran tijelom, kao i psihološki motiv svake akcije koju čovjek pokreće, najčešće duboko nesvjestan, u Škorpionu/Plutonu/8. kući taj instinktivni životni impuls umire ili se mijenja. Ovan predstavlja na ljudskom tijelu prvenstveno glavu i sve umne, fizičke, duhovne karakteristike kojim vlada mozak. Kada se svi ti osnovni ljudski potencijali sliju u Škorpiona i 8. kuću, tada u čovjeku reagira ono što se zove imunološki sustav. Tijelo prima ili odbacuje, bori se ili bježi. U medicini taj se fenomen naziva tjelesna inteligencija, samostalno djeluje i radi nje gubimo ili spašavamo glavu. Za njen razvoj potrebni su izazovi u vidu stresnih situacija. Pretjerani stres čovjeka tjera na bijeg, onaj lakši taman mu dođe da su uhvati u koštac s njim i bori. S druge strane, stres je poput kisika u zraku, nužnost da bi se živjelo, ali vremenom stvara slobodne radikale koji čovjeka iznutra čine zahrđalim te on polako i sigurno umire.
Škorpion predstavlja podzemni i nevidljivi život koji je izvor onom vidljivom, simboliziranom Suncem i Lavom. Sve što je unutra, na ovaj ili onaj način, traži način da izađe vani. Kao neka vrst akumulatora i odnosa ulaz/izlaz ili agregata i vulkana kad se ovaj upali. A kad se to desi, onda poput rijeke ide ka svom cilju – moru, u kojemu smo svi jedno i svi smo ništa. Sličnosti i razlike između Škorpiona i Lava višestruke su. Kao što Sunce jednolično svakog dana svijetli svima, tako i Škorpion/Pluton radi non – stop. Dok Sunce predstavlja princip duha kojem treba odmor i san, Škorpion/Pluton ne spava nikad. Točnije, on je u polusnu, ali uvijek spreman probuditi se u datom trenutku.
Prava narav i višestrukost Škorpiona očituje se u tome što on jest srž svake emotivnosti. To je energija koja pokreće sve živo na zemlji. Od najprimitivnijih oblika života do najuzvišenijih. Od ljubavi tjelesne i prema sebi samom, do ljubavi prema svijetu i žrtvovanju za druge. To je put od zmije koja je slijepa i gmiže po blatu ili se skriva u travi, do orla koji krstari nebom i vidi sve, slobodni predator koji uzima samo kad mu i koliko treba.
Pet planeta imaju svoje dostojanstvo u Škorpionu i upravo one daju široku lepezu mnogostrukosti ovom znaku. Mars i Pluton su tu u svom središtu, Venera u izgonu, Mjesec u padu, a Uran u egzaltaciji. Mars bi predstavljao sposobnost da se bori za sebe i svoje interese; Pluton to isto, ali sad bi to bio interes za kolektiv i svijet u globalu;
Mjesečev pad bi predstavljao poniranje u najmračnije i najdublje kutke ljudske duše, osjećajnost koja se hrani strahom ili nesrećom, svojom ili tuđom, vječitu nestalnost i nesigurnost, život koji je od samog početka na ivici noža dok bi Uran predstavljao nesalomivu volju i oslobađanje tereta kojeg duša ima na sebi, kao i iznenadne promjene i potpune životne zaokrete. Ova planetarna dostojanstva mogla bi se slikovito opisati i kroz aspekte, i to Mars 0* Pluton, Mars 90* Mjesec, Pluton 0* Mjesec, Mars 90* Venera, Pluton 0* Venera, Mars 120* Uran i Pluton 0* Uran. Pluton je najjači u konjukciji, i kao glavnom vladaru Škorpiona, baš taj aspekt je najrelevantiji za njega. Mars je najjači u kvadratu, pa je napad na slabog Mjeseca najbolji opis, dok opozicija nije u naravi Škorpiona, jer bi ga ona tjerala da vodi računa o drugima, pa bi strast prema Veneri također bila opisana kvadratom. Uran je najjači u opoziciji, ali radi svoje egzaltacije, kontakt sa Marsom bi bio u domeni trigona, jer ionako su njih dvoje sami po sebi visokozapaljiva roba.
Dodatni opis Škorpiona bi se mogao dati kroz međusobne aspekte preostale 3 planete (Mjesec, Venera, Uran) koje tu imaju dostojanstvo. Nevoljenost i nepopularnost, sklonost brakolomstvu i preljubima kroz napet aspekt Mjeseca i Venere. Dobar aspekt, radi loših dostojanstava, daje čvrst brak i voljenost na način da se emotivno dominira nad drugim kao i kontrolu financija. Izuzetna intuicija i emotivna sloboda koja daje stvaralačke potencijale i neobične obiteljske odnose bi bila u opisu skladnog odnosa Mjeseca i Urana, dok bi napet odnos donosio svađe i razvode, nesposobnost za samokontrolu i prepuštanje instinktu čopora. Odnos Urana i Venere daje iznenadnu zaljubljivost baziranu na čistoj fizikaliji, mnoštvo veza koje ne traju dugo, izbjegavanje braka i česte razvode, preplitanje ljubavi i prijateljstva, ali i dobre umjetničke kreacije bazirane na novitetima; razlika između napetog ili skladnog odnosa se očituje u tome da se potreba za nekonvencionalnošću lakše ili teže uklopi u društveni mainstream.
Škorpion u sebi nosi duboke izazove. Ovisno kako na njih odgovori, tako će ih i prevladati. A prevladava ih uvijek borbom. Nekad treba pobijedit drugog, a nekad sebe, i odustat od izazova. Ako krivo procjeni situaciju, donese propast sebi ili ga bježanje sačeka u drugom vremenu kroz novi i teži izazov, ukoliko je odustao od borbe kad nije trebalo. Sa Škorpionom prestaje svaki odnos JA – TI, jer tu dvoje postaju jedno, i kad su jedno oni se mijenjaju i opet preoblikuju te postaju iznova dvoje. Ova igra mijenjanja i pretapanja još se zove i seks, jer u konačnici ih, po začeću, nastane troje, a simbolički su još uvijek samo jedno. Jedna je samo ljubav, dok kroz fizičku kreaciju iste, nastaje smisao života i prevazilaženje smrti koju simbolizira Škorpion i 8. kuća. Prevazilaženje odnosa JA - TI, muško – žensko, jest stvaranje Plutona i uspostava odnosa JA - ČOVJEČANSTVO, jer muškarac i žena postaju čovjek, stvarajući novi život koji nije njihov osoban. Oni su samo tvorci, roditelji, ali novi život ima vlastitu sudbinu i treba ga pustit, kao što sve treba pustiti, da samo sebi gradi budućnost. Taj prelazak jest put ka svijetu, ka nekoj obećanoj zemlji, ka novom duhovnom rođenju i višoj svijesti o sebi i drugima.
Kad se prođu vrata Škorpiona i 8. kuće, dolazi se u svijet traženja smisla života i istine za cijelo čovječanstvo, u carstvo daljina i upoznavanja sa iskustvima drugačijima od vlastitih, u zemlju kojom vladaju Jupiter i Strijelac. Za doći u tu zemlju, život jedinke (Mars) mora umrijeti da bi se stvorila klica kolektiva (Pluton). Budućnost koja je tu i blagodat koju nudi (Jupiter), nije stvorena samo za neke već za svih, pa kolektivu treba smjer u vidu zakona i ideologija. Stoga, egzaltacija Marsa u Jarcu jest uzvišenje čovjeka pojedinca kroz sve prepreke i transformacije do statusa u društvu i moći koju on ima.
Kao viši oblik znaka masa i kolektiva, Škorpionov vladar Pluton svoju egzaltaciju ima u Blizancima. Blizanac je riječ, a njegovo ogledalo Strijelac je istina, pa najjača moguća kolektivna moć jest moć istine. Kako je riječ o planetu i znaku koji vlada emocijama, istine su najjače uvijek kad su subjektivne. Ovaj egzaltirani Pluton vlada golim činjenicama, ali tumačenje je podvrgnuto promjeni i brzini, nekad i površnosti kad je Blizanac u pitanju, pa je ovo raj na zemlji za sve vrste manipulacija, korisnih kao i štetnih. Ovdje se vidi moć medija, religije, ali i prometne infrastrukture za obavljanje svakodnevnih životnih aktivnosti. Kao gospodar podzemlja, Pluton u Blizancima vijesti usađuje duboko u podsvijest pa je sav marketing i industrije koje baziraju rast na osvajanju novih tržišta u domeni ovog planeta. Svaka reklama nudi nešto novo i bolje od starog i to ima svrhu i smisla jedino ako se odbaci staro – to je Pluton!
Za njega se često vezuju teorije o vladarima u sjeni i urotama koje se kuju. Astrološki gledajući, to je vremenski neodrživo već samo po principu – prilagodi se ili umri. Najzorniji primjer je najdugovječnija poznata organizacija/institucija zapadnog svijeta - Rimokatolička crkva. Samo zato jer su se prilagođavali, uspjeli su opstati, nekad na vrhu, nekad na dnu. Pluton predstavlja kolektivno tijelo, a njega je najlakše kontrolirati bankarskim novcem i ratom, oboje u domeni Škorpiona. Za ostvarenje bilo kojeg cilja, najučinkovitija metoda je sondiranje terena propagandom, bombardiranje činjenicama kojima se izvrće kontekst i gubi smisao kako bi se lakše ovladalo ljudima. I tko bi se onda mogao najbolje boriti protiv sistema kolektiviteta koji riječima pokorava svijet i drži ga ovisnim o sebi, negoli netko tko u sebi ima sve odlike britkog uma, okrenutog protiv manipulativnog kolektiva, a u službi čovjeka pojedinca, kako bi ti isti oslobođeni pojedinci stvarali bolji kolektiv od dotadašnjeg? Naravno, to može biti samo Škorpion koji se ne da zastrašit, pa mi za primjer pada na um dvoje temperamentnih Dalmatinaca, Igor Mandić i Mani Gotovac.
Svaki Škorpion se rađa sa nekom vrstom nametnute klice zla u sebi (zbog pada Mjeseca u Škorpionu), ugroženost – umna, duhovna, materijalna ili emotivna, a humanost u sebi i drugima postiže i prepoznaje tek kroz život, na putu od čovjeka do čovječanstva. Pozicijom u zodijačkom krugu trećeg kvadranta, okrenut je drugima i svijetu, a prije toga mora proći kroz vrata osobnog pakla. Prostorno, to bi bilo nalik nacrtu – tlocrtu – bokocrtu u jednom, u pomaknutoj kosoj perspektivi, kao što kroz dostojanstva svojih planeta utiče na sve kardinalne osi horoskopa, a preko njih potom i na sve druge kuće. Kao dio vodenog trojstva, koje predstavlja energiju među znakovima, simbolički bismo ih mogli opisati kao generator (Rak), transformator (Škorpion) i potrošače (Ribe).
Na kraju, priču o Škorpionu i njegovoj specifičnosti, najbolje bi bilo zaključiti jednim književnim citatom koji vjerno opisuje njihov cinični humor i životnu filozofiju.
Groblje je mjesto koje je puno nezamjenjivih ljudi.“

Nema komentara:

Objavi komentar