utorak, 14. listopada 2014.

ZAŠTO NAZIV MEDIUM COELI



O Medium Coeli-u može se reći sve kroz par općih mjesta, onako kako se nekog čovjeka može u nekoliko kratkih crta opisati, a možemo čovjeka i rendgenski snimiti i tako koješta dubljeg o njemu saznati. Medium Coeli (MC) upravo to i jest – i ono banalno u astrologiji, i ono suštinsko, koje objedinjuje sve. Pa da počnem sa banalnim, tj. fizikom (ili ljubavlju na prvi pogled).
MC je vrh neba u horoskopskoj karti i znak koji se tu nalazi, kao i eventualna planeta, opisat će atmosferu nečijeg ponašanja i samo djelovanje u cilju uspjeha u društvu. Najčešće se to manifestira kroz ostvarivanje statusa, samu poziciju u svijetu (ma koliko se netko sebi činio malenim) kojoj se teži i to se jednom riječju zove – karijera. Svaki se čovjek nastoji spontano uskladiti sa energijom svog MC-a, koristeći pritom različite alate, da bi ostvario uspjeh koji priželjkuje. Može se reći da je to potreba da se nađe vlastito mjesto pod suncem, i jednom riječju, to se naziva ambicija.
Često su ljudi nezadovoljni svojim statusom u društvu, smatraju da zaslužuju više, ali eto, nisu imali sreće, zvijezde koje su dobili, ne obećavaju bogzna što. I griješe, naravno. Jer,kakve god zvijezde da dobijemo, najbolje za nas će biti da ih prihvatimo i pokušamo izvući maksimum. Da se poslužim sa par mudrih citata koji se nadovezuju na ovu astrološku zakonitost. Emanuel Swedenborg kaže da je Carstvo Nebesko (Mid Heaven) mjesto između neba i zemlje u kojemu su svi uvjeti trajno savršeni. Biblija je neiscrpno vrelo za citate svake vrste, a ovaj nas poziva da se prepustimo onome što se naziva Božja Volja. „ Neka bude volja tvoja na Zemlji isto kao i na Nebu.“  Čovjek zbog svojih ograničenosti na svijet uvijek gleda nesavršeno. U početku toga nije ni svjestan, opire se svemu što mu nije po volji. Tek kad je na vrhu, svijet može objektivno sagledati. Uspinjanje ka cilju , u kojem će osoba zasjati i zadobiti poštovanje drugih ( ili ljubav svijeta) je posao ne od danas do sutra već nešto što traži cjeloživotni angažman i savladavanje mnogih prepreka na tom putu. „Tako sada vidimo kao u ogledalu, u zagonetci,a onda ćemo licem u lice. Sada poznajem nešto, a onda ću spoznati kao što sam spoznat.“ ( Prva Poslanica Korinćanima, 13,12).
Na čovjeku samom ostaje kako će koristiti ono što ima, na putu do zvijezda, ne bi li i sam zvijezda postao ( vrh neba). Nekada se uspinje i nečasnim sredstvima, a nekada ga prate ili usmjeravaju upravo nečasni ljudi. Astrologija čovjeku služi kao neka vrst vozačke dozvole da bi lakše savladao put pred sobom. Za neke ljude, jasno, najbolje je ići pješice. Na vrhu planine ionako nema mjesta za vratolomije, tamo se i radi sve pješice. Ergo, vrh je ekvivalent za neaktivnost.
Ali tamo gdje jedno staje, drugo tek započinje. Pa da prijeđemo na kemiju ili suštinu onoga što MC predstavlja.
Vrh neba ili MC ne može se promatrat neodvojivo od svega drugog. Jednako tako se baš ništa ne može promatrat neodvojivo od svega drugog, ako hoćemo dobiti pravi uvid u nešto. Prvo u što se baci pogled jest ono preko puta, a vrhu neba to bi bilo dno neba Imum Coeli (IC). Onako kao što horizont na istoku i zapadu, simbolizirani kroz os ASC – DESC, planetarno predstavljeni preko  Marsa i Venere, upravljaju fizičkom razinom svijeta, tako i os IC – MC upravlja sudbinskom razinom, i na osobnom i na kolektivnom planu u životu. Dno neba (IC) mjesto je od kuda je započeo svaki uspon ka vrhu (MC). Možemo to i planetarno predstaviti kao odnos između Mjeseca i Saturna. S jedne strane imamo okolnosti koje su nam nametnute, obiteljsko porijeklo, genetiku, a s druge ono što sami stvorimo, ugled u društvu, osobnu moć, topliji i brižniji roditelj, i nasuprot njemu, roditelj koji je autoritet i koji služi za uzor u životu. Na dnu imamo narod i grad, a na vrhu svijet i pojedinca u njemu. Dolje je država, a gore državna administracija i sam vladar države.
Kako je u MC-u opisano ono što je sudbinsko, on je i simbol savršenstva. Sudbina i savršenstvo? Zvuči malo nezgrapno, poput kvadrature kruga. Ali, baš i jest takav Saturn, koji se prirodno vezuje uz priču o vrhu neba. Numerološki, on je u simbolici broja 4, gdje zbroj prva četiri broja daje zbir od 10, i tu je kraj priče! Kroz tri operacije zbrajanja, dobiva se broj 4, a s njim i svi ostali brojevi. Pa onda nije teško utvrditi i astrološku atomsku fiziku i kombinirajući  4 elementa (vatra, zemlja, zrak, voda) i 3 kvalitete (kardinalna/pokretačka, fiksna/nastavljajuća, promjenjiva/prilagodljiva), dođemo do 12 znakova i jednako toliko kuća, koje pokrivaju sva područja života. Nadalje, svaki četvrti znak u načelu je filozofska sudbina, pa tako prvi 4-ti znak jest Rak i on govori otkuda smo, naredni je Škorpion i on odgovara na pitanje kamo idemo, dok zadnji jest znak Ribe, karmičko je utjelovljenje i posljedica prijeđenog životnog puta. Ergo, takozvane vodene kuće i znakove naziva se još i okultnima ili ezoterijskim, a sudbinskim gospodarom, onim tko sa svime može upravljati (ali ne i čovjek sa sudbinom samom, samo svojom voljom, jer tad bi se Bogom zvao a ne čovjekom) jest Saturn, i najčešće ga se opisuje kao onog tko stoji na kraju vremena.
Čovjeka se može opisati kao spoj materije,intelekta i duha, gdje materija je početak svega, intelekt tek je nastavak materije, a duh je neovisan princip koji se može integrirati sa ovo dvoje. Ova podjela se može naglasiti  i značenjem da je materija akcija i emocija, početak svega, da je intelekt ustvari volja, a duh stanje prilagođavanja. Zvuči komplicirano jer riječi često nemaju isto značenje ako je kontekst drugačiji, i ova razdioba materija bi bila analogna ascendentu (podznaku), intelekt Suncu, a duh Mjesecu. Onaj koji to sve može objediniti u jedno i donekle shvatiti jest upravo Saturn.
Već je rečeno da središte života u filozofskom smislu jest Škorpion i 8. kuća, kamo ovaj život ide ustvari. A simbol vremena, Saturn, kaže da živimo u eri Riba, koje je na zalasku. Razna religiozna vjerovanja svoj maksimum su dobila kroz Saturnovo vrednovanje i gravitaciono usmjeravanje na materijalno. U Škorpionu sve mora umrijeti i transformirati se, pa tako i sva dosadašnja religiozna institucionalna praksa. S jedne strane se tome možemo opirati, a možemo se i prepustiti. Jer, ako ne milom, doći će silom, vrijeme Vodenjaka i Urana. I opet će Saturn, s vrha neba, suditi i krojiti pravdu svima, ali na zakonima utemeljenima na slobodi i humanizmu, jednakosti svih pred svima.
Ova bi se priča mogla pričati unedogled, a negdje se stati ipak mora. Zakon četvorke kaže da početak i kraj isti su, i to bi bilo simbolizirano znakom Raka, Mjeseca i same 4. kuće. Ergo, dno neba i IC.  I jest tako: dan se započne u krevetu i završi se u krevetu. Ono između, što se radi u toku dana, bio bi Saturn i njegov uspon ka vrhu, ka MC i 10. kući. Život se nigdje ne sjedinjuje u jednoj točci zodijačke kružnice sudbinski jako kao upravo ovde, na ovoj sudbinskoj osi dna i vrha neba. Nekome više dolje, u intimnom i toplom, a drugome gore, u javnom i okrutnom vanjskom svijetu.

Nema komentara:

Objavi komentar