utorak, 7. listopada 2014.

TKO SAM JA



Može li se na osnovu nečije natalne karte znati njegovo ime i prezime? Odgovor je:  može,  ili bi se bar približno moglo dokučiti. Kako se samim imenom i prezimenom štošta može znati o nekom čovjeku,  tako bi se kroz astrološku analizu moglo štošta doznati i o meni osobno. Pa da započnem sa predstavljanjem. ( Netko će reći, lako je biti general nakon bitke, kad se već zna ishod, ali recimo da bi ovo bilo jedno putovanje kroz prošlost mog horoskopa ).

Više faktora utječe na ime i prezime. Prvo roditelji, Sunce i Mjesec, svjetla, izvori života. Oni su opći pokazatelji, a oni konkretniji su 4. kuća koja bi predstavljala prezime dok bi vrh 1 kuće govorio o samom imenu. Uz njih treba dodati i Merkur i 3. kuću, jer on je taj koji objedinjuje Sunce i Mjesec, simbolizira komunikaciju i kretanje, sam čin volje što i kako da se nešto nazove ili napiše.

Hajdemo onda od PREZIMENA. Saturn u 4 bi predstavljao djeda, staro porijeklo, seljačko-zemljoradničko, jaku pripadnost korenima. Aspekt sekstila sa Venerom koja njime vlada, a nalazi se u 7., tamo gdje se sklapaju ugovori, a dolazi iz 10 kuće (gde su vladari), opisuje situaciju gde se nepokretna imovina (opisana 4. kućom) stekla u vrijeme agrarne reforme po svršetku 1. Svjetskog rata.
Mjesec bi govorio o obiteljskom porijeklu u najširem smislu, i pozicija u Lavu u 8. kući, otkuda ona vlada Venerom (vladarom koji je potpisao ugovor) kao i kvdarat sa Saturnom, direktno upućuje na rat i slavu, ali i odvajanja, i obiteljske razmirice iz  istih razloga. Vladar 4. polja.
Mars, zaokružuje priču i govori nešto preciznije. Kako 4. kuća govori i o pradjedovima, upravo je pradjed otišao daleko preko mora, u Ameriku i tamo smrtno nastradao u rudniku (Mars u 12. u egzaktnom kvadratu sa Merkurom kao vladrom 6. kuće, posla i zdravlja). 
Mars u egzaktnoj inkonjukciji sa Saturnom u 4. ukazuje da je prezime (jer vladar kuće direktno ukazuje na materijalizaciju, u ovom slučaju na materijalizaciju prezimena) u neudobnom odnosu sa samim porijeklom koje je vezano uz zemljoradnju. Egzaktni kvadrat sa Merkurom govori da to prezime ima veze sa rukama i obavljanjem nekih uslužnih radnji (Merkur u Djevici), a pozicija u 8. kući da se radi o poslovima koji su opasni po zdravlje. Inkonjukcija sa Venerom, da prezime baš i ne zvuči nešto lijepo, opet neka neudobnost i potreba za prilagodbom (a u stvarnosti se to oslikava tako što prezime drugi često čuju, ili napišu kao Kovač, Kovačić ili Kovačević).


Ono najbitnije jest što je Mars u konjukciji sa zvijezdom Antares, a ova ima veze sa ratovima, oružjem, oštrim i tvrdim predmetima, kao i aspekt sekstila sa njegovim vladarom, Jupiterom. S jedne strane, prisutne su svađe i rat, zatvoreni prostor i izbjeglištvo, a s druge Jupiter ukazuje na pobjedu, na novac i daljine. Naravno, obiteljsko pleme je razasuto po cijelom svijetu, ali je Jupiter ovdje prisutan kao simbol konja, tim prije što prvih 15 stupnjeva Strijelca upravljaju životinjom, a druga polovica čovjekom.
Ergo, moji preci su često koristili  konja u obavljanju poslova, odlasci u kovačije su bile slične odlasku u neki šoping centar danas. Konjukcija  Jupitera i Urana bi govorila o tehnološkim novitetima u kovačkom poslu, stresu i mogućim iznenadnim nesrećama (ili srećama), kao i o pokretnoj imovini (Uran vlada 2. kućom).




Priča sa IMENOM je dosta komplicirana. Znak Strijelca ukazuje na neko, moguće širom svijeta poznato ime, a pozicija Jupitera u 9. to i potvrđuje. Vaga bi dodatno to ime opisala kao lijepo i  nježno, ali je to znak koji je mjesto Saturnove egzaltacije pa je samo na prvi pogled nježno, ali muškarcu uvijek daje neki feminizirani oblik imena. Konjukcija sa Uranom daje i neko unisex ime, ili može opisivat i neki preokret vezan uz ime. Vladar Jupitera, Venera, u najženskijem znaku (Rak), dodatno upućuje na neku „žensku notu“, ili da su žene imale prsta u odlučivanju. Rak vlada vodom i daje život zemlji, pa bi ova Venera mogla biti vezana uz simboliku cvijeta, a pozicija u 7. kući da su odlučivali „drugi“, ili je ime produkt nekog  dogovora između više ljudi.


Sunce je dodatni pokazatelj imena i u Lavu daje slavno ime. Aspekt sa Mjesecom, u 8. ukazuje na sukobe i transformaciju unutar obitelji, kao i to da je sam život bio u opasnosti. Kvadrat sa Neptunom ukazuje na neku tajnu, da se nešto radi iza kulisa, a ovaj dolazi iz 3. kuće koja opisuje ljudske misli i promjene koje proističu iz njih. Kako se Neptun nalazi u 11. kući u Škorpionu, opet situacija miriše na nešto transformacijski iznenadno i u direktnom je sukobu sa kompletnim obiteljskim pedigreom. Sunce u aspektu na vrh 1. kuće dodatno potencira sve vezano uz ime i muške autoritete upletene u priču oko imena. Pluton iz 9 i još u konjukciji sa južnim čvorom, mnogo jače aspektira vrh 1 kuće, kvadratom sili dodatno na transformaciju, a usput i vlada Neptunom koji krije neku tajnu u imenu. Sad bi se tu mogli osvrnuti i na 3. kuću, znak Ribe, sjeverni čvor i Neptuna kao vladara istog, a u sekstilu sa Plutonom koji je na južnom, ovo bi moglo ukazivat na neku karmičku simboliku imena ili da ono vuče svojom simbolikom na karmu iz prošlih života. Neptun je i u slabom sekstilu sa Uranom, ali s tim istim Uranom je i drugi vladar 3 kuće, Jupiter, u konjukcji.
Iz ovog „kupusa“ bi se teško naposljetku moglo doći baš do imena Jasmin, tek da je ime možebitno čudno za sredinu iz koje se potiče, da vjerojatno ima strano porijeklo, da je možda vezano uz neki cvijet, a uplitanje Plutona i Škorpiona možda upućuje i na duplo ime ili dva imena. 
A sama „rekonstrukcija događaja“ kaže sljedeće. Početak života vezan uz bolnicu i operaciju, život ugrožen i ne zna se hoću li preživjet. Dotad se muške glave svađaju da li da se zovem Ivan ili Frane. Kako nitko ne popušta, baka daje prijedlog za ime Jasmin, gajila je cveće jasmine u vrtu, i nekako sam je podsjećao baš na njega, a u stvarnosti ih je htjela podbosti (oca i djeda) da se dogovore i netko popusti. Nije popustio nitko i onda je ime Jasmin prihvaćeno kao kompromis. Naknadno sam tajno kršten, ocu i djedu iza leđa, kao Ivica, ali tako me nitko ne zove pa se ni ja sam tako ne osjećam.
Kako bi Latini rekli, Nomen est omen pa se od mene na ovom blogu može očekivati sve, samo ne ono standardno i uobičajeno. Šta god bilo, biti će sa jakim osobnim pečatom.

Nema komentara:

Objavi komentar