srijeda, 25. siječnja 2017.

AGATHA CHRISTIE – MASTER MIND OF CRIME

AGATHA CHRISTIE – MASTER MIND OF CRIME
- ASTROBIOGRAFIJA KROZ NATAL I TRANZITE -

Čitajući  krimi romane Agathae Christie, naletela sam u biblioteci na  Autobiografiju  koju je napisala nekoliko godina pre smrti, i u kojoj je detaljno opisala svoje odrastanje i životni put, prećutavši period života kada je ''nestala'' na nekoliko dana, da bi je policija pronašla u banji, u čijoj blizini je nadjen i njen slupan, napušten automobil. Pravdala je svoj nestanak kratkotrajnom amnezijom. Vrlo jaka pozicija Neptuna (mašta, iluzija, vizije) i Plutona (preobražaj i transformacija, uticaj na mase, popularnost) i njihova konjukcija u 10 kući karijere, uticali su na nju samu – da se zahvaljujući pisanju, transformiše u značajnu, moćnu ženu sa uplivom na narod, mase. I sama je imala zanimljiv život, kao i pojedini likovi iz njenih romana, i stoga sam uvek želela da proučim njen horoskop i uporedim ga sa napisanom Autobiografijom.
Agatha Christie kao devojčica (izvor Wikipedia)
Agatha je rodjena u imućnoj porodici krajem 19 veka, u oblasti Devonshire na jugu Engleske, od oca Amerikanca i majke Engleskinje. Nije imala klasično obrazovanje, već je učila kod kuće uz pomoć guvernanti i privatnih učitelja; kasnije je pohadjala i nekoliko pansiona u Parizu,  i u ranoj dobi je pokazala interesovanje za čitanje i literaturu. Bila je izuzetno talentovana za muziku, svirala je klavir i mandolinu, i u Parizu je sa 16 g. učila pevanje i pripremala se za pijanistkinju. Kako je bila veoma stidljiva i teško pokazivala emocije, izbegavala je javne nastupe zbog treme, te nije uspela da se ozbiljnije posveti muzičkoj karijeri, već se na nagovor majke okrenula pisanju. 

Natalni horoskop,slika br.1 (izvor Astrodienst)
Kao Devica u znaku i podznaku, bila je veliki perfekcionista i sa Saturnom u 1 kući vrlo kritična prema sebi, a na 9 stepenu Device koji je izazivao snažan konflikt ličnosti. Za pisca je jako bitan položaj Merkura a ona ga ima na 15 (kraljevskom) stepenu Vage, na samom vrhu 3 kuće (pisanje), u snažnom trigonu sa retro Plutonom i retro Neptunom, koji se  (naglašeno) nalaze u 10 kući karijere na 6 i 7 stepenu Blizanaca. Predodredjena je za pisanje, a navedene dve planete u kući karijere daju visok stepen inteligencije i takodje su uticale na jasan, povezan stil pisanja sa dobro osmišljenim zapletima.  Usled naglašene Device, planirala je radnju romana  do najmanje sitnice, a položaj Merkura u Vagi doprineo je lepom, estetskom načinu pisanja, koji drži pažnju od prve do poslednje strane. (gore desno ,slika br.1). Zahvaljujući navedenim pozicijama planeta, imala je britak um i engleski smisao za humor, retko je davala intervjue i vodila je život daleko od javnosti ,pa je jednom prilikom izjavila ''Nikada nisam volela novinare. U svim svojim knjigama sam ih ubila''.


Natalni i tranzitni horoskop na dan prvog venčanja ,slika br.2 (izvor Astrodienst)
Obzirom da je oca vrlo rano izgubila sa 11g (Sunce kvadrat Mars; umro je od srčanog udara relativno mlad), postala je vrlo bliska sa majkom i zahvaljujući njenom uticaju (vrh 4 kuće u Škorpiji, dominantan roditelj) slala je novinama kratke priče i novele. U početku nije išlo lako, puno puta su je odbijali, ali je  bila uporna. Čuvena je njena izjava ''Tajna uspeha je u tome da se pokreneš''. Majka je preko rodjaka našla  agenta,  koji je ohrabrivao da piše, ali i odbijao prve tekstove.

Pod majčinim uticajem je upoznala i prvog muža Archie Christie, čije je prezime kasnije i zadržala. Udala se za njega na Badnje veče 1914 g.dok je bio na odsustvu. Vrh 7 kuće joj je na 1 stepenu Riba koji obično ukazuje na više brakova, a retrogradni vladar Neptun u 10 kući karijere (pod njegovim prezimenom je postigla veliki uspeh i ostvarila karijeru), dok je  suvladar Jupiter u 5 kuci dece, potomstva (dobila je ćerku Rosalind sa njim 1919g ). Neptun i Jupiter  su u  medjusobnom trigonu, ali je Jupiter sa dispozitorom Uranom u kvadratu, a sam Uran u konjukciji sa drugim dispozitorom Merkurom, što je donosilo napetost u ljubavi, odsustvo supruga od kuće, prvo zbog učešća u ratu a kasnije i zbog njegovih vanbračnih izleta.To potvrdjuje i položaj  Jupitera koji se nalazi na  2 stepenu Vodolije, koji utiče na komplikacije u braku, i 6 stepen Neptuna u Blizancima koji donosi dinamičan brak, kao i 18 stepen Severnog Mesečevog čvora u Blizancima, koji ukazuje na složenost u braku i u partnerskim odnosima (horoskop gore levo ,slika br.2).

I sama se aktivno uključila da volontira u bolnici tokom I svetskog rata; radila je kao medicinska sestra ,u bolnici u rodnom mestu Torquayi a kao ''dupla Devica'' do tančina naučila sve o lekovima i otrovima; dobila je veliko znanje koje će kasnije primenjivati u svojim detektivskim romanima ( kasnije u II s.r. volontirala je u apoteci) . Naglašen Neptun blizu Zenita, doneo joj je bogatu maštu i umetnicku inspiraciju,  dragoceno za pisanje krimića.
Natalni i tranzitni horoskop u momentu Agathainog misterioznog nestanka,slika br. 3 (izvor Astrodienst) 
Suprug se posle rata zaposlio u finansijama, u Londonu i često je bio odsutan od kuće. Obzirom da Agatha ima vladara 9 kuće (inostranstva) u 4 kući doma (Mars u Strelcu) ukazuje da će veliki deo života provesti u inostranstvu; prvo je sa majkom odredjeni period početkom 1910 provela u Egiptu, radi majčine bolesti i tople klime koju je pružala ova afrička zemlja ,kao i zbog  minimalnih troškova tj. štednje, jer posle očeve smrti nisu bile finansijske stabilne; kasnije je ćerku Rosalind ostavila kod majke i sestre, kako bi putovala sa suprugom Archiem  u Južnu Afriku, Australiju, Novi Zeland i na Havaje, i pokušala da održi nestabilan brak. Sve to vreme je pisala kratke priče i novele i tada joj se u mašti formirao lik najpoznatijeg detektiva Poirota, jer je suprug obožavao da čita detektivske romane.

Usled frustracija u detinjstvu zbog ranog gubitka oca, nedostatka prijatelja, stidljivosti, života u internatima daleko od majke u osetljivim godinama a kasnije i zbog nestabilnog braka, počela je sve više da piše i da se izražava kroz pisanje jer zbog Saturna u 1 kući i kvadrata sa Neptunom i Plutonom, nije ni mogla da se  ispolji na drugi način. Spolja se na njoj ništa nije videlo, teško je pokazivala emocije ali kroz junake u knjigama je postajala potpuno druga osoba: hrabra, neustrašiva, rešavala je probleme kao monsieur Poirot ili miss Marple. Ta dva lika su bila njen Alter Ego; što je posebno interesantno,oboje samci – a tako se i ona osećala u braku: usamljena i napuštena.
Ono što upada u oči na prvi pogled, čim se pogleda Agathain natalni horoskop,  je veliki vazdušni trigon (Mesec u 2 kući u Vagi, Jupiter na vrhu 6 u Vodoliji i Neptun,Pluton u 10 kući u Blizancima). Još jednom se potvrdjuje velika mašta i kreativnost, kao i umetnički talenat. Zbog retro planeta (Neptun  i Pluton)  je morala malo da sačeka, ali je uspeh došao još dok je sa Christiem bila u braku, a sa postignutim uspehom došli su i novac, karijera i slava.

Uprkos naporu i ulaganju truda u brak sa Agathaine strane,  Archie saopštava supruzi  3 Decembra 1926 da je napušta i odlazi iz kuće (nakon svadje ), da bi proveo vikend sa ljubavnicom Nancy Neele, inače zajedničkom poznanicom. Iste večeri, oko 21.45 Agatha nestaje iz kuće, ostavljajući sekretarici pismo da ide u Yorkshire. Dostojno najboljih krimi romana koje je napisala, njena napuštena kola su pronadjena istočno od Guildforda u Surryiju, sa njenom odećom i isteklom vozačkom dozvolom. Njen nestanak je izuzetno zaintrigirao javnost;  preko 1.000 policajaca je tražilo, kao i 15.000 dobrovoljaca, ponudjena je nagrada od 100 funti za informaciju o njenom nestanku, čak se priča pojavila i na naslovnoj strani New York Timesa. Pronadjena je 10 dana kasnije , 14 decembra 1926 u Old Swan Hotelu u Yorkshiru, registrovana pod imenom gospodja Theresa Neele (koristila je prezime muževljeve ljubavnice). Lekari su postavili dijagnozu amnezija, a ona nikada u javnosti nije progovorila ni reč o svom misterioznom nestanku. U tom periodu , tranzitni retro Neptun, (inače vladar 7 kuće)  je bio u konjukciji sa njenim natalnim Ascedentom, u sekstilu sa natalnim Uranom i trigonu sa natalnim Marsom, pa je potraga uspešno okončana od strane policije.
Natalni i tranzitni horoskop na dan drugog vencanja,slika br.4 (izvor Astrodienst)
(gore levo, slika br.3). 


Razvod je okončan 1928, a za to vreme Agatha je dosta putovala u inostranstvo (Merkur konjukcija Uran). Vladar 2 kuce (Merkur) u drugoj doneo joj je stabilnu materijalnu situaciju, oprez sa novcem (naglašena Devica) , jak intelekt i intuiciju. Na jednom od svojih egzoticnih putovanja je upoznala Max Mallovana, koji joj je u početku bio ‘’travelling partner’’ a kasnije je njihovo prijateljstvo preraslo u ljubavnu vezu, koja je krunisana brakom. Mars, vladar 9 kuće (drugog braka) je u 4 kući (doma) u Strelcu (inostranstvo), čime se opisuje susret sa budućim suprugom, sunarodnikom, u inostranstvu. Dispozitor Jupiter u 5 kući,  doneo joj je ljubav o kojoj je maštala. U početku se dvoumila da li da uopšte udje u vezu, jer je Max bio 14 g. mladji od nje, a kasnije se šalila zbog razlike u godinama i govorila da ‘’što je starija , to mu je sve interesantnija’’ jer je Max bio arheolog po struci; i sam je imao uspešnu karijeru. Za Maxa se venčala 11. Septembra 1930 i ostala sa njim do smrti 1976. U momentu drugog venčanja, tranzitni Neptun (vladar partnerstva)  je bio u konjukciji sa natalnim Saturnom (vladarom kuce ljubavi) -gore desno slika br.4. 

Ovog puta je brak shvatala ozbiljnije, više mu se posvetila, pratila je supruga na svim arheološkim iskopavanjima, (veći deo braka su proveli u egzotičnim zemljama) nije se odvajala od njega i nikada se nije žalila na klimatske prilike i uslove pod kojima su živeli u šatorima. Istovremeno, tranzitni Saturn je prolazio kroz natalnu kuću ljubavi i doneo joj trajnu vezu, čime je potvrdjen natalni aspekt  Venera sekstil Saturn, koji donosi ljubav do smrti, u zrelim godinama.

Ni pisanje nije zapostavila, tako da su joj to bile najplodonosnije godine i do svoje smrti je ostavila iza sebe više od 80 romana. Vladar 4 (Pluton) u 10 kući,govori da posao obavlja od kuće ili mesta gde trenutno  živi, i da je posao javan – sve što je intimno izlazi na svetlo dana. Ljubav joj je bila jako važna, idealizovala je brak (Venera u Vagi) i prilikom zapleta u svojim knjigama, često su se dešavala ubistva iz strasti, retko kada iz pohlepe. Njoj je pisanje služilo kao psiho-terapija. Odnos bolesti i ozdravljenja potvrdjuje se u vrhu 7 polja javnosti i partnerstva, koji je u Ribama; kada bi se osećala loše , počinjala bi da piše i tada bi se „bolesnik“ pretvarao u psiho-terapeuta, bolje se osećala iznoseći svoje misli, emocije, skrivene želje kroz izmišljene likove a istovremeno fatalno uticala na masu (Pluton u Zenitu) ; „lečila“ ih time što su se opuštali uz njene romane ( Merkur u Vagi –bolest ljubavnog tipa).
Agarha Christie (izvor Wikipedia)

Njen uticaj je bio izuzetan, ostavila je veliki trag u britanskoj i svetskoj književnosti; knjige su joj po broju prodatih primeraka odmah iza Biblije i Šekspira, i retko ko će je dostići u današnjem „novom“ dobu masovnog izdavaštva, elektronskih knjiga, websiteova i blogova. Jednom rečju – izuzetna žena rodjena pod sretnom zvezdom tj. zaštitom velikog vazdušnog trigona.   







Gost bloga Mirjana Musulin     

utorak, 17. siječnja 2017.

GENIUS LOCI & ZEITGEIST: NEŠTO SE MORA UČINIT

GENIUS LOCI & ZEITGEIST:
NEŠTO SE MORA UČINITI

Ako podjemo od pretpostavke da je riječ ipak o čovjeku a ne o vanzemaljcu, Nikolu Teslu bi valjalo i promotriti prvenstveno kao čovjeka,a tek potom kao genijalnog izumitelja i znanstvenika. Ili je on, ipak, prvo bio pjesnik i mistik, koji se tijekom života vratio'' svojim korijenima, a to na kraju životnog puta onda biva poimano kao čudesno i neopisivo za obične umove, jer trebaju godine i desetljeća da se prizna genijalnost a odbaci ludost?!
Ima jedna definicija genijalnih umova,konstruirana od strane moje malenkosti ,da ukoliko prva i zadnja rečenica knjige se logički nadovezuju, utoliko je i sam sadržaj knjige krajnje logičan, što u cjelini daje uskladjenost sadržaja. Lako je to astrološki naciljati početak i kraj, isti su (4. kuća, Rak i sam Mjesec).
Negdje na internetu sam pokupio ovaj citat (ne znam autora, ispričavam se zbog toga):
Fiksacija ljubavi donosi kreaciju isto kao i poštovanje i vezu sa cjelokupnom kreacijom. Frekvencija ljubavi bez frekvencije svjetlosti može biti veoma osakaćena. Ukoliko smatrate da frekvencija ljubavi dolazi iz nečega što je izvan vas umjesto iz vas, onda ćete raditi ono što se stalno i neprestano ponavlja na ovoj planeti : obožavat ćete nekoga tko promovira frekvenciju ljubavi kao da se radi o nekom svecu.
Ovdje je suština Tesline genijalnosti : ljubav, ogromna ljubav koja mu je usadjena i kojom je u detinjstvu bio okružen, koja se nadogradjivala, da bi se naposlijetku ta ljubav razlivala i rasijavala na sve druge ljude, poput svjetlosti ili bljeska uma, genijalnosti rodjene u humanosti. Jelte, pričamo o genijalcu, a ne o svecu.
Ajmo reći nešto , o Tesli u astrološkom smislu kao da je riječ o no name osobi.
Natal chart Nikola Tesla (izvor Astrodienst)





Naglašeni elementi vode (podložan vanjskim dojmovima  u okvirima osjećaja i sjećanja, može izgubiti jasan oslonac u životu, a može imati duboki uvid u život) i zraka (misaoni procesi ; traži znanje koje dijeli sa drugima majka! - isuviše živi u svojoj glavi), s tim što je element vode jači, u kombinaciji sa naglašenim kardinalnim znakovima, daje mu astrološki potpis Raka. Kombinacija naglašenih kuća početka i kraja, a promjenjive kvalitete, daje mu pečat Ribe. Ergo, Rak- Riba, u potpisu i pečatu, i prva mi je asocijacija Einstein, koji je Riba-Rak. A druga je,  da nije i on možda  ludjak ili genijalac, kao i Albert "relativiše" Einstein?!?

Rodna kuća Nikole Tesle (izvor Tesla Universe)
                                                              
Manjak elemenata vatre smanjuje mu samopouzdanje, posustaje pred teškoćama, izražava se suzdržano ili dramatično ; treba mu fizičke aktivnosti i izražavanje energije; jelte, žena i braka se odrekao, a energiju je izabrao posredno (Ja sam se oženio za nauku).
Naglašeni elementi vode i zraka usmjeravaju život na intelektualno i emotivno. Ukoliko načinom djelovanja to uskladi , integrira dualna iskustva zraka i vode,umjetnost i znanost su idealni kao modus faciendi. Prisutna je fizička i psihička osjetljivost, ali to proizilazi i zbog Sunce kvadrat Mjeseca, koji govori o istom kroz simboliku planeta.
Kardinalni znakovi upućuju da će radije biti aktivan negoli prihvaćati okolnosti oko sebe ( Rak= usmjerenost života na dom,obitelj, zemlju, narod  i svijet u cjelini).

Sestre:Milka, Angelina i Marica (izvor Tesla Society)


Manjak promenjivih znakova ukazuje da zna što želi, ali da bi radije da se drugi njemu prilagode ( Merkur, Blizanci kvadrat Neptun, Ribe = jedini indikatori prilagodljivosti,a u ovom slučaju označava da sam sebe ruši ili da mu drugi iza ledja čine to isto, prilagodjavajući se na taj način kardinalnom Tesli koji zna što želi. Na jednoj drugoj dimenziji, ovo označava i postupno odvajanje u životu od Neptuna u kontekstu simbolike Boga, tj. religioznosti kao takve. )
Šest planeta prema Ascedentu označava usmjerenost na sebe sama. Osam planeta iza horizonta Ascedent/Descedent označava subjektivnu realnost, život u zajednici, funkcioniranje bez svjesnog napora (princip akcije - reakcije).
Četiri planete u prvom kvadrantu označava da je prva polovica života u teškoćama, ima potrebu za samoizražavanjem, još uvijek se ne poznaje dovoljno dobro, prevladavaju nasljedne osobine i prirodni karakter, što sve zajedno označava potrebu za samoočuvanjem.
Četiri planete u drugom kvadrantu  predstavljaju subjektivni svijet, nesvjesni dio života, uvjetovan zajednicom, školom, odgojem, radom, stvaranje navika i običaja. Ponavljanje emocionalnih obrazaca; važnost stvaranja kontakata sa drugima da bi se prevladala negativna strana introventirane svijesti i subjektivne stvarnosti.
Naglašenost aspekata konjukcije, označava usmjerenost na odredjena životna područja; snaga ličnosti  - oslanja se na sebe sama.
Naglašenost kvadrata označava krize u životu, koje tjeraju na djelovanje (Sunce kvadrat Mjesec = nešto se mora učiniti); iscrpljivanje i mučenje samog sebe da silom riješi problem, svodi na zaključak da mu je potrebno opuštanje).
Nedostatak sekstila označava nesvrshovito djelovanje u stvaralačkom području, a točnije bi bilo reći, u Teslinom primjeru, da se svrha ne vidi odmah.
Nedostatak trigona označava sukob sa drugima i sobom samim, pa mora učiniti ogromnu aktivnost , da bi postigao zadovoljstvo i ispunjenost ciljem.
Obrazac horoskopa je zdjela (nepravilni oblik), tj. sve su planete smještene unutar opozicije, gdje djeluju pritajeno ili povučeno (od XII do VI kuće, ali je život usmjeren na prazna polja horoskopa). Početak i kraj "zdjele" jest aspekt inkonjukcije, a ona označava frustriranost i potrebu za prilagodbom; na drugoj dimenziji, ako prilagodbe nema, može upućivati i na okidač "laganog umiranja", a kako alkoholičar i narkoman bio nije, to priče o možebitnom trovanju na pravoslavni Badnjak imaju uporišnu točku. Središnja točka od Neptuna na 20° Riba do Marsa na 18° Vage jest 4° Raka. Nasuprotna točka jest 4° Jarca u 9. polju kao glavni cilj u životu. A vladar Saturn jest na 5° Raka , stupanj od središnje točke njegove planetarne energije zdjele.
Neptun i Jupiter jedini su iznad horizonta i to oboje u matičnoj 12. kući, što znači da nije otišao daleko od rodnog mjesta ,vjerovatno za njega niko ne bi čuo ,ni znao izvan kruga obitelji.
Gledajući poziciju samih planeta u prvi plan iskrsavaju tri i to: Venera, Sunce i Mjesec, dok Pluton sve svoje potencijale pokazat će ne odmah ,već onda kada se stvori kritična masa za puni potencijal. Ascedent Bik = vladar Venera, 4.polje, Rak; dispozitor vladara Venere je Mjesec u Vagi , 6. polje. Vladar Sunca je Mjesec u Vagi , 6. polje, a njegov dispozitor je Venera u Raku, 4. polje. I kao kruna stoji Venera konjukcija Sunce. ( Sunce - krug se zatvara; svo troje povezani međusobnim aspektima, plus mutual disposition Venere i Mjeseca. ) Sve što Tesla jest bio i sve što je na kraju postao, stane u te tri planete. Da li je imao Edipov kompleks (Sunce kvadrat Mjesec; Venera kvadrat Mars,vladar I i V polja u IV,Venera konjukcija Saturn ,naglašen znak Raka) teško je reći ,ali ono što je nesporno jest feminiziranost ( Mjesec kvadrat Venera,slab Mars, izgon u Vagi, Lilit u Vagi naglašeni ženski znakovi). Pa ako podjemo od pretpostavke da muško jest a homoseksualac nije i da su jake obje energije muška i ženska to znači da za običan život stvoren bio nije. Ili će bit promašen slučaj, budala u očima drugih i introvertirani ludjak blažeg tipa , ili neponovljiva ličnost i pojava u novijoj povijesti čovečanstva. Ergo, ovdje nije riječ o običnom genijalcu, već o povijesnoj ličnosti.
Ajmo na korijene genijalnosti. Ima više faktora za genijalnost, ali korijen svega je u ove tri planete: Venera, Sunce i Mjesec. Obitelj i ljubav, plodno tlo i ambijent za bilo šta vrijedno učiniti u životu. Karakterne osobine njegove i obitelji se poklapaju, jedno se prožima s drugim. Genetika predaka oličena u Saturnu u Raku, koji kod Tesle izravno predstavlja i oca, svećenika, izuzetno je jaka i teška. Saturn je i žarišni planet T kvadrata, sa Jupiterom i Lilit, konjuktira Merkur u Bliznacima (Teslina braća i sestre , kao i umni procesi , sposobnost poimanja stvari), hvata i njega samog , Venera , ali srećom tek separacionom konjukcijom.
U kom grmu leži zec ovog teškog Saturna, koji se nadvio nad mladim Nikolom, koji mu je zacrtao: ili vojska ili svećenstvo?


Otac,Milutin Tesla (izvor Tesla Universe



Crkva u Smiljanu gdje je Teslin otac bio svećenik (izvor Tesla Universe)


Ustvari, drugog izbora i nije bilo za gastarbajtere iz Turskog u Austrougarsko carstvo, kroz više generacija u prošlošti.  Kroz svećenstvo teško je bilo dostići visoki položaj u pravoslavnoj hijerarhiji, kad si na repu pravoslavnog svijeta, dok su Habsburzi u startu limitirali i status unutar vojne hijerarhije, kroz samu dostupnost školovanja za najvíše činove. E ovdje u prvi plan iskače Pluton u sekstilu sa Saturnom, dotad uspavan, koji je Tesli dao fizički izgled, ali pravu moć daje tek u pitanjima života i smrti, kad je ili ili . A sekstil kaže suradnja, dvije strane saradjuju ka istom cilju.  Ovdje se radi o dubokoj strukturnoj promjeni, kako u genetici, tako i u samom ocu, ali i u životnom cilju (Saturn vladar MC-a). Pluton kao vladar VII e, a u I-oj govori o javnom životu, a s Plutonom to je masovni javni život. I vojska i svećenstvo bi dali masovni javni život. No, Pluton pumpa energijom sve do krajnjih granica, pa tako i ASC u Biku, i ovog Saturna, dok ne dodje vrijeme da se duboke strukture transformiraju. Sekstil kaže da stvar ide lakše negoli da je kvadrat ili opozicija. Otac popušta sinu, pušta ga da izabere treći put, da se školuje, da ode iz rodnog kraja, a aspekt Saturn sekstil Pluton govori i o precima, vojsci i fatalno sudbinskim odlukama. Ergo, netko od predaka je odlučio póvesti obitelj preko granice, tamo gdje će život biti bolji i lakši. (Latini bi rekli UBI BENE, IBI PATRIA/GDJE JE DOBRO, TU JE DOMOVINA). Život kroz nekoliko generacija, a glavno gastarbajtersko zanimanje jest vojnički život, u relativnom miru i bez većih trauma (Saturn u izgonu, Pluton u izgonu= ratna opasnost nije velika). Ovaj aspekt Saturn sekstil Pluton izvlači na površinu sve dobro iz obitelji i predaka, nema zle krvi i loših sjećanja.  Osim u pjesmama ili mitovima koji Teslu vuku u daljine i prošlost (Sunce trigon Neptun), on živi u idiličnom kraju Like gdje granicu svijeta zaklanja golemi Velebit na jugu; Sunce uvijek zalazi negdje iza planine ( Velebit, planina, Saturn). Od oca nasljedjuje golemo znanje kroz usmenu predaju i daleke prošlosti naroda.  Mistika, snovi, religija, vizije, sve je to Sunce trigon Neptun. Važno je napomenuti da osobna genetika , obitelji i naroda, maksimalno bi dopirala dvijestotinjak godina, dokle se usmena predaja i  može održati u uvjetima kada nema seljenja, živi se u krugu od 50-tak km. Sve dublje i starije od toga, spada u mitove i legende, kolektivno nesvjesno, u Neptun i XII polje, a to je kod Tesle jako prisutno, kroz djetinjstvo i očeve poduke. No, Neptun mami, u nesvjesno, u snu , kao neki kraj svijeta , kao nešto daleko i bog-te-pitaj-koliko staro. Pa ono, što na jednoj razini jest usmena predaja o mitovima i dalekoj prošlosti, Neptun/ Ribe/ XII, na drugoj je fizíčkí  kraj svih svjetova (Sunce koje zalazi za Velebitom, XII kuća),  a na trećoj vizija o moru, koje se nalazi iza Velebita. (Sunce vladar V u trigonu sa vladarom VIII kuće od sebe, a VIII kuća znači smrt, u fizičkoj XII nestajanje,  pa to u sumrak označava Sunce nad morem kojeg on ne vidi,ali iza vrhova planine Velebit još dopire svjetlo). Otac je jedno vrijeme vrijeme bio svećenik u Senju, na moru, s druge strane Velebita. Nikola se još nije rodio, ali jesu Milka, Dane i Angelina. Ovdje je otac, fizički otac, oličen u Saturnu u Raku, a braća i sestre su Merkur u Blizancima. U III polju to označava  neku bližu okolicu. I tu , u aplikaciji Merkur konjukcija Saturn, krije se prvi faktor osobne genijalnosti. Kada prevladavaju ženski znakovi u horoskopu, tada prednost u tumačenju dajemo planetama kao vladarima kuća i gdje su smještene po kućama, pa tako imamo vladara treće kuće Merkur i vladara XI kuće Saturn u konjukciji u pokretnom III polju um, i to označava jaku volju i snagu za mijenjanje žívotne sudbine, jer ovaj Saturn je u stvari analogija Urana, prirodnog vladara XI kuće. Ergo, osvajanje Velebita, prvo kroz priču i sjećanje braće i oca, Tesli daje volju da i sam osvoji Velebit, tj. da sruši postojeće granice svijeta u kojem živi. Kada imamo Saturn kao faktor genijalnosti, to znači dvije stvari : Saturn vlada vremenom, a preobučen u Vodenjaka, on više nije ženska energija predaka, postaje muška energija i slobodna volja, kao da je sam Saturn u Vodenjaku, a to je duboki um , predanost znanju i tehnici. Znak gdje se Saturn nalazi , Rak, uvijek je vezan uz prostor, mjesto , žensku energiju. Pa tako dolazimo do definicije rimskog božanstva GENIUS LOCI, tj. Spirit of place, tj. da neka mjesta u sebi kriju vlastitu genijalnost. Naravno, ako se pravi ljudi nadju na pravom mjestu. A sada slijedi i ono drugo, preobučeni Saturn analogan Vodenjaku, jer ovaj predstavlja ritam vremena , ilítíga  ZEITGEIST, ili kako bi to Hegel rekao Spirit of time. Kod Tesle se to spojilo u jedinstveno Spirit of mind. Neponovljivi , genijalni um. Naime, što? Jedan drugi poznati Ličanin, za astrologe možda i važniji od Tesle Mile Dupor kao vrijeme početka doba Vodenjaka ( Age of Aquarius) upravo je označio revolucionarne pokrete po Evropi 1848., koje je značilo rušenje aristrokacije, feudalizma i klasne nejednakosti medju ljudima, kad je kroz školovanje (ako je imao para) i obični seljak mogao doći do vodećeg položaja u nekoj sferi života. Naravno, prijelazna vremena su najteža ali i najuzbudljiva, kao i prijelazi u glazbi, ili udarci valova o obalu , ili prolasci kroz vrata stana, jer to ovdje može značiti i prolazak kroz vrata svjetova. Napoleon kao političko - vojna ikona francuske revolucije je srušen, ali ne i njezíne vrijednóstí, ideje o "bratstvu, jednakósti í slóbodi". Svijet koji daje priliku svakom, to je ovaj današnji svijet. Istina , makar u načelu, ali i to je nešto. Vrijeme prelaska još uvijek traje. Ergo, Tesla se rodio na prelasku iz vremena starog  u vrijeme novog. Usput, i Vojna krajina se ubrzo rasformirala. A za biti genijalan nije dovoljno biti samo pametan, već i biti prvi. I biti hrabar, biti uporan u nastojanju da se ostvari ono u što vjeruješ. I tu sad dolazimo do Jupitera u Ovnu, jedini planet u vatrenom znaku (vatra je ona koja daje samopouzdanje), vlada VIII kućom i dubokim istraživanjima, i IX kućom  - inozemstvom i visokim obrazovanjem.  Sa Neptunom , i XII kućom, svoj je na svome. Na prvi pogled, Jupiter nema aplikacijskih aspekata. Ali na drugi, kroz progresije, na 9° Ovna on se zaokreće te kroz prostor i vrijeme, aplicira i natalni Saturn i natalnu Lilit. I umire sa retro Jupiterom.
Nikola Tesla, star 23g (izvor Tesla Universe)

U znaku Ovna je Sjeverni mjesečev čvor, smjer rasta i budućnosti, ali , avaj, u umetnutom znaku. A on označava prošlost. Kardinalni znak označava sadašnjost, a u kontekstu umetnutog znaka Ovna, to bi bila prošlost  koja nije dovoljno inkarnirana, otjelešnjena, materijalno vidljiva u sadašnjosti. XII kuća je promjenljiva, pa u kontekstu umetnutog znaka označava promjene u prošlosti, pa kako i sama XII kuća jest kuća karme i prošlosti, to je sve još manje vidljivo.  8° Ovna bi imao simboliku rata i Škorpíona , pa kad pogledamo vladara tog Ovna, a to je Mars, jer on definira sve po pitanju ovog Jupitera, Ovna i Sjevernog čvora, vidimo da je on u konjukciji sa Južni čvorom i Mjesecom. Bingo! Tesla se vraća u prošlost, tamo je dug koji mora vratiti!  Karmički i svaki drugi. Prevedeno, njegovi preci slabe tursku vojnu silu (Mars u VI kući, konjukcija Mjesec, konjukcija Južni čvor, a dispozitor Venera u IV kući)  odlaskom pod austrijske skute (Vaga Beč Austrija), da bi on odlaskom preko mora, daleko , u industrijsku zemlju u usponu (Jupiter u Ovnu), ustvari radío na slabljenju pozicije stare Europe u odnosu na novu, globalnu silu svijeta, Ameriku. U Ameriku koja je u znaku Raka, tamo ga čeka manijakalni rad Mjesec vladar IV kuće a u VI kući, konjukcija Mars i to rad koji povezuje svo znanje koje je u obitelji i djetinjstvu stekao: srastavši od malih nogu sa prirodom, on samo vraća čovječanstvu svo znanje koje ima o prirodi, tj. vezi čovjeka i prírode, kroz fizikalne zakone i izume.
Vidimo da pozicija vladara čvorova se podudara sa onim svetim planetarnim trojstvom (Venera, Sunce, Mjesec), koji ispočetka priče definiraju Teslu, njegovo polazište kroz život, da oni predstavljaju i sam kraj. I sve je u konjukciji, i u kvadratu. Moćno, a zeznuto. Reklo bi se, nije to život za svakoga. Pa i nije, jer Tesla i nije bilo tko. Sunce i Mjesec u kvadratu daju unutarnju disharmoniju, duša je pritisnuta, nezadovoljna, roditelje doživljava kao vlastitu suprotnost, mada od oboje dobiva jake životne inpute. Prva Mjesečeva četvrt, Mjesec raste, sije se sjeme za buduće akcije, a to bi ustvari bila dominacija majke i njeni brojni talenti. Sam Tesla kaže da je ona bila čudo od žene, a žena iz naroda, nepismena. A šta bi tek bilo da je bila pismena, školovana? To je ta duša Teslina koja vapi nad nepravdom  u životu (Mjesec u Vagi pravda, napeti aspekti Mjeseca, 6. polje daje sluge i podređene), nad nepravdom prema vlastitoj majci ( a majka je i narod), i radja se borbeni duh (Mjesec konjukcija Mars) - nešto se mora učiniti!" (Mjesec konjukcija Mars u Vagi je i aspekt zbližavanja u nesreći ; Vaga predstavlja otvorene neprijatelje , pa vidimo da su narod i vojska jedno biće vojska austrijska , Mars u Vagi, postaje i vojska srpska , Mars u Vagi konjukcija Mjesec - narod tj. s majčine strane u obitelji su bili prisutni i značajni vojni kadrovi koji su služili u austrijskoj vojsci ).   Tesla vraća dug prošlosti kroz život; kad već majka nije se školovala , školovaće se on i dati zasluženu slavu majci ( vladar Mjeseca je Venera, a Venera je sam Tesla - vladar ASC - pa ona u konjukciji sa Suncem , u IV polju, Rak = proslavit će svoje ime, obitelj i pretke). Ali i potomke = potomstvo je u V-oj, a vladar Sunce je u IV-oj, a IV je posmrtna slava. Djece nije imao, ali njegova djeca ustvari su članovi njegove obitelji, a to znači posredno i narod u cjelini.
A što je sa Uranom kao faktorom genijalnosti?
Tesla u laboratoriji, Colorado (izvor Tesla Universe)
I što bi općenito i bilo u opisu nečeg da je genijalno? Pa ako je Sunce ego i svijest, Uran kao suprotnost je granica i razbijanje ega i svijesti, tj. nadilaženje istih . Pa bi to bilo kao nalik gubljenju svijesti, ekstaza neka. Ek statis, izvan stanja  svijesti. Za razliku od prosječnih, oni su pri svijesti, jelte. I Uran je prisutan, jasno, ali ne odmah; kao transcedentna planeta treba joj vrijeme da razvije svoje potencijale, tim prije što Uran nije u aspektu sa nijednom osobnom planetom. U 1. polju će se aktivirati, ali tek kad ode Bogu iza nogu, kad "prejaši"  Velebit, i još mnogo drugih Velebita, kad se sekstilom nasloni na četverostruko naglašeni Neptun ( u XII je polju, Ribe na vrhu XII polja, Neptun u Ribama i Neptun retrogradan!!!!), i jedini kanal oticanja Uranove energije jest kroz taj prenaglašeni Neptun. (Ima još jedan faktor naglašenosti Neptuna: on je prvi planet u konfiguraciji zdijele horoskopa koji je prešao ASC, u smijeru kazaljke na satu, što daje životna načela koja će koristiti za svoja ostvarenja.) Neptun sekstil Uran se može slikovito opisati kao dodir struje (Uran ) i mora tj. vode (Neptun), što zajedno daje toplu vodu, a to kolokvijalno označava otkriće. Kako je Uran u znaku zemlje, Bik , to bi bila uzemljena struja, tj. struja koja daje vrijednost. Bik je pokretna imovina i vrijednost pa je to struja koja se pokreće, a sa Neptunom to ide daleko , beskrajno daleko. Pluton u Biku pojačava dinamiku Urana i Neptuna, što  u konačnici predstavlja izmjeničnu struju kao novu planetarnu (Pluton) vrijednost (Bik).  Ako mi je dopušteno malo skinut kočnice sa uma, ovo bi opisao kao boogie - rock, a la Status Quo ili rani AC/DC, tj. čvrsta i postojana glazba, s pravilnim izmjenama ritma koji se ciklički ponavlja, stvarajući na taj način magiju zvuka koji hipnotički privlačí. Nu, nije li Pluton taj koji ima "moć ponavljanja", koji stalnim kruženjem energije simbolizira i vječni život, a kojem je smrt sastavni i neizostavni dió, pa magnetska indukcija i strujne amplitude i bukvalno simboliziraju ljudski život u "tehničkoj dimenziji".
Sljedeći faktor Urana jest sama pozicija u 1. polju, a vladar je XI što mu daje jaku volju i fundamentalne promjene u životu. Dodatni faktor jakog Urana jest da je on u konjukciji sa Algolom , koji daje streloviti uspon, ali i pad. Nadalje, Uran je i na stupanj od egzaktnog ekvidistanca izmedju Jupitera i Saturna , što znači da promjene sistema, revolucije i drugi vanjski, društveni faktori utječu na osobnu slobodu i snagu volje u simbolici Urana. Uz navedeno, zanimljivo bi bilo istaknuti i da je ekvidistanc Venere i Mjeseca na 29° Lava,  tj. kraljevska zvijezda Regulus. Takodjer, vrh IX kuće. koja govori o duhovnim aspiracijama i slavi u životu, je na 26°  Strijelca, a to je točka tzv. Galaktičkog centra svemira. Pa kad smo već počeli kopati po ekvidistancima ,  da lopatom ubodemo još i dublje, pa na površinu izvadimo i kvadrat ekvidistanca Merkura i Saturna s jedne strane i Marsa i Sunca s druge strane, 2° Blizanaca  kvadrat 2° Djevice, Merkur vladar za oboje, III i V polje. To bi imalo dvojako značenje: na jednoj razini očevi zadaci i težak um (Merkur / Saturn ) u sukobu sa principom muškosti (Sunce / Mars), a na drugoj smrt brata Dane (Merkur / Saturn ) kvadratom daje jaku pokretačku energiju i tzv. trošenje života (Sunce / Mars). A gdje je smrt,  tu se i Pluton aktivira. On djeluje na način da transformira cijelu ličnost. Nota bene, ma šta drugi govorili, Pluton je egzaltiran u Blizancima = moć uma, misli i riječi, najveća su ljudska moć. Dodatno i sam 2° ima simboliku Bika i Venere, kao drugog po redu znaka horoskopa i njegovog vladara. I "nemreš bilivit", Tesla je fizički ASC na 2° Bika!!   Legenda kaže da je Dane bio na konju (Jupiter), a da ga je Nikola nesmotreno podboo (Merkur u Blizancima) i ovaj je pao, ostao mrtav. To bi bilo u opisu Merkur konjukcija Saturn, u kvadratu prema Jupiteru s jedne i Lilit s druge strane. Možda je Dane opisivao bratu kako su konjem prelazili Velebit, tko će ga znati?!, pa taj fatalno sudbinski dogadjaj, i smrt  prouzročena padom s konja, i samu Nikolinu smrt je predskazala: vladar VIII u Strijelcu može označavat upravo smrt po presudi. Nesmotreno podbadanje konja, davanje naredjenja konju, na drugoj dimenziji označavalo bi smrt po naredjenju ( opet nesmotreno, íshitreno naređenje ). Ono što je u djetinjstvu označavalo nesvjesno i zaboravljeno XII polje, za samu smrt bi predstavljalo tajnu i nerazjašnjenu misteriju (vladar VIII u XII).  Postoje indikacije tko bi to mogao biti , i to ne samo po porijeklu i funkciji ,  već i glavom i bradom, imenom i prezimenom, ali to spada u domenu špekulacija, mistike i intuicije, baš u opisu same XII kuće, jako bitne za Teslin život, ali i za smrt, pa neka to ostane za sad tamo gdje jest u XII kući. Uostalom, vladar VII u I daje mu javni život, a sam znak Škorpiona u VII predstavljao bi i javnu smrt . Mars kao dodatni signifikator,  potvrđuje místerioznost ( u 12. je polju u odnosu na 7., a u znaku je Vage, koja simbolizira javnost; ízgon u Vagi daje Marsa šarmera, tj. zavodnika, u ovom slučaju moguće prevaranta, pa konjukcija s Mjesecom i dispozitor u Raku, navlače na píće i kolače kao sredstvo, jer Vaga zaslužuje užítak čašćenja za Badnjak; no, tu je neki skrívení motiv koji nagriza í prijeti, Mars 150° Neptun, a značilo bi i smrt dan ranije od službene. ) Ovdje bi se zaustavio s daljnjim razglabanjima na ovu temu jer za tako nešto potrebno je pisanje potpuno novog teksta.
Tesla hrani golubove, ilustracija (izvor Tesla Universe)
Pa kada je , eto, smrt dolepršala, poput golubova, na prozorsko okno njujorškog hotela i ugazila nogom po tapetu priče o Tesli, to bi na neki način značilo i da ovaj tekst ide svome kraju. A na kraju uvijek ide desert, slatkiši. Njih vole sva djeca, jer sva su djeca ista, tek ih život učini drugačijima. Neki uspiju nešto postići veliko u životu, neki ne. Tesla je dokaz da ne postoje veliki ili mali narodi, već samo veliki ili mali ljudi. A velik si ako si pun ljubavi i znanja. Jer to dvoje se nikada ne može potrošiti. Koga god i koliko god voljeli, ljubav ostaje u nama, i koliko god znanja drugima podijelili, nitko ne može ukrasti niti umanjiti znanje onom tko znanje ima. Sve je u nama, u čovjeku, u duši, a s dušom se, jelte, nešto mora učiniti.
Urna u Muzeju Nikola Tesla u Beogradu (izvor Tesla Universe)


Hvala ti, Nikola!