srijeda, 25. siječnja 2017.

AGATHA CHRISTIE – MASTER MIND OF CRIME

AGATHA CHRISTIE – MASTER MIND OF CRIME
- ASTROBIOGRAFIJA KROZ NATAL I TRANZITE -

Čitajući  krimi romane Agathae Christie, naletela sam u biblioteci na  Autobiografiju  koju je napisala nekoliko godina pre smrti, i u kojoj je detaljno opisala svoje odrastanje i životni put, prećutavši period života kada je ''nestala'' na nekoliko dana, da bi je policija pronašla u banji, u čijoj blizini je nadjen i njen slupan, napušten automobil. Pravdala je svoj nestanak kratkotrajnom amnezijom. Vrlo jaka pozicija Neptuna (mašta, iluzija, vizije) i Plutona (preobražaj i transformacija, uticaj na mase, popularnost) i njihova konjukcija u 10 kući karijere, uticali su na nju samu – da se zahvaljujući pisanju, transformiše u značajnu, moćnu ženu sa uplivom na narod, mase. I sama je imala zanimljiv život, kao i pojedini likovi iz njenih romana, i stoga sam uvek želela da proučim njen horoskop i uporedim ga sa napisanom Autobiografijom.
Agatha Christie kao devojčica (izvor Wikipedia)
Agatha je rodjena u imućnoj porodici krajem 19 veka, u oblasti Devonshire na jugu Engleske, od oca Amerikanca i majke Engleskinje. Nije imala klasično obrazovanje, već je učila kod kuće uz pomoć guvernanti i privatnih učitelja; kasnije je pohadjala i nekoliko pansiona u Parizu,  i u ranoj dobi je pokazala interesovanje za čitanje i literaturu. Bila je izuzetno talentovana za muziku, svirala je klavir i mandolinu, i u Parizu je sa 16 g. učila pevanje i pripremala se za pijanistkinju. Kako je bila veoma stidljiva i teško pokazivala emocije, izbegavala je javne nastupe zbog treme, te nije uspela da se ozbiljnije posveti muzičkoj karijeri, već se na nagovor majke okrenula pisanju. 

Natalni horoskop,slika br.1 (izvor Astrodienst)
Kao Devica u znaku i podznaku, bila je veliki perfekcionista i sa Saturnom u 1 kući vrlo kritična prema sebi, a na 9 stepenu Device koji je izazivao snažan konflikt ličnosti. Za pisca je jako bitan položaj Merkura a ona ga ima na 15 (kraljevskom) stepenu Vage, na samom vrhu 3 kuće (pisanje), u snažnom trigonu sa retro Plutonom i retro Neptunom, koji se  (naglašeno) nalaze u 10 kući karijere na 6 i 7 stepenu Blizanaca. Predodredjena je za pisanje, a navedene dve planete u kući karijere daju visok stepen inteligencije i takodje su uticale na jasan, povezan stil pisanja sa dobro osmišljenim zapletima.  Usled naglašene Device, planirala je radnju romana  do najmanje sitnice, a položaj Merkura u Vagi doprineo je lepom, estetskom načinu pisanja, koji drži pažnju od prve do poslednje strane. (gore desno ,slika br.1). Zahvaljujući navedenim pozicijama planeta, imala je britak um i engleski smisao za humor, retko je davala intervjue i vodila je život daleko od javnosti ,pa je jednom prilikom izjavila ''Nikada nisam volela novinare. U svim svojim knjigama sam ih ubila''.


Natalni i tranzitni horoskop na dan prvog venčanja ,slika br.2 (izvor Astrodienst)
Obzirom da je oca vrlo rano izgubila sa 11g (Sunce kvadrat Mars; umro je od srčanog udara relativno mlad), postala je vrlo bliska sa majkom i zahvaljujući njenom uticaju (vrh 4 kuće u Škorpiji, dominantan roditelj) slala je novinama kratke priče i novele. U početku nije išlo lako, puno puta su je odbijali, ali je  bila uporna. Čuvena je njena izjava ''Tajna uspeha je u tome da se pokreneš''. Majka je preko rodjaka našla  agenta,  koji je ohrabrivao da piše, ali i odbijao prve tekstove.

Pod majčinim uticajem je upoznala i prvog muža Archie Christie, čije je prezime kasnije i zadržala. Udala se za njega na Badnje veče 1914 g.dok je bio na odsustvu. Vrh 7 kuće joj je na 1 stepenu Riba koji obično ukazuje na više brakova, a retrogradni vladar Neptun u 10 kući karijere (pod njegovim prezimenom je postigla veliki uspeh i ostvarila karijeru), dok je  suvladar Jupiter u 5 kuci dece, potomstva (dobila je ćerku Rosalind sa njim 1919g ). Neptun i Jupiter  su u  medjusobnom trigonu, ali je Jupiter sa dispozitorom Uranom u kvadratu, a sam Uran u konjukciji sa drugim dispozitorom Merkurom, što je donosilo napetost u ljubavi, odsustvo supruga od kuće, prvo zbog učešća u ratu a kasnije i zbog njegovih vanbračnih izleta.To potvrdjuje i položaj  Jupitera koji se nalazi na  2 stepenu Vodolije, koji utiče na komplikacije u braku, i 6 stepen Neptuna u Blizancima koji donosi dinamičan brak, kao i 18 stepen Severnog Mesečevog čvora u Blizancima, koji ukazuje na složenost u braku i u partnerskim odnosima (horoskop gore levo ,slika br.2).

I sama se aktivno uključila da volontira u bolnici tokom I svetskog rata; radila je kao medicinska sestra ,u bolnici u rodnom mestu Torquayi a kao ''dupla Devica'' do tančina naučila sve o lekovima i otrovima; dobila je veliko znanje koje će kasnije primenjivati u svojim detektivskim romanima ( kasnije u II s.r. volontirala je u apoteci) . Naglašen Neptun blizu Zenita, doneo joj je bogatu maštu i umetnicku inspiraciju,  dragoceno za pisanje krimića.
Natalni i tranzitni horoskop u momentu Agathainog misterioznog nestanka,slika br. 3 (izvor Astrodienst) 
Suprug se posle rata zaposlio u finansijama, u Londonu i često je bio odsutan od kuće. Obzirom da Agatha ima vladara 9 kuće (inostranstva) u 4 kući doma (Mars u Strelcu) ukazuje da će veliki deo života provesti u inostranstvu; prvo je sa majkom odredjeni period početkom 1910 provela u Egiptu, radi majčine bolesti i tople klime koju je pružala ova afrička zemlja ,kao i zbog  minimalnih troškova tj. štednje, jer posle očeve smrti nisu bile finansijske stabilne; kasnije je ćerku Rosalind ostavila kod majke i sestre, kako bi putovala sa suprugom Archiem  u Južnu Afriku, Australiju, Novi Zeland i na Havaje, i pokušala da održi nestabilan brak. Sve to vreme je pisala kratke priče i novele i tada joj se u mašti formirao lik najpoznatijeg detektiva Poirota, jer je suprug obožavao da čita detektivske romane.

Usled frustracija u detinjstvu zbog ranog gubitka oca, nedostatka prijatelja, stidljivosti, života u internatima daleko od majke u osetljivim godinama a kasnije i zbog nestabilnog braka, počela je sve više da piše i da se izražava kroz pisanje jer zbog Saturna u 1 kući i kvadrata sa Neptunom i Plutonom, nije ni mogla da se  ispolji na drugi način. Spolja se na njoj ništa nije videlo, teško je pokazivala emocije ali kroz junake u knjigama je postajala potpuno druga osoba: hrabra, neustrašiva, rešavala je probleme kao monsieur Poirot ili miss Marple. Ta dva lika su bila njen Alter Ego; što je posebno interesantno,oboje samci – a tako se i ona osećala u braku: usamljena i napuštena.
Ono što upada u oči na prvi pogled, čim se pogleda Agathain natalni horoskop,  je veliki vazdušni trigon (Mesec u 2 kući u Vagi, Jupiter na vrhu 6 u Vodoliji i Neptun,Pluton u 10 kući u Blizancima). Još jednom se potvrdjuje velika mašta i kreativnost, kao i umetnički talenat. Zbog retro planeta (Neptun  i Pluton)  je morala malo da sačeka, ali je uspeh došao još dok je sa Christiem bila u braku, a sa postignutim uspehom došli su i novac, karijera i slava.

Uprkos naporu i ulaganju truda u brak sa Agathaine strane,  Archie saopštava supruzi  3 Decembra 1926 da je napušta i odlazi iz kuće (nakon svadje ), da bi proveo vikend sa ljubavnicom Nancy Neele, inače zajedničkom poznanicom. Iste večeri, oko 21.45 Agatha nestaje iz kuće, ostavljajući sekretarici pismo da ide u Yorkshire. Dostojno najboljih krimi romana koje je napisala, njena napuštena kola su pronadjena istočno od Guildforda u Surryiju, sa njenom odećom i isteklom vozačkom dozvolom. Njen nestanak je izuzetno zaintrigirao javnost;  preko 1.000 policajaca je tražilo, kao i 15.000 dobrovoljaca, ponudjena je nagrada od 100 funti za informaciju o njenom nestanku, čak se priča pojavila i na naslovnoj strani New York Timesa. Pronadjena je 10 dana kasnije , 14 decembra 1926 u Old Swan Hotelu u Yorkshiru, registrovana pod imenom gospodja Theresa Neele (koristila je prezime muževljeve ljubavnice). Lekari su postavili dijagnozu amnezija, a ona nikada u javnosti nije progovorila ni reč o svom misterioznom nestanku. U tom periodu , tranzitni retro Neptun, (inače vladar 7 kuće)  je bio u konjukciji sa njenim natalnim Ascedentom, u sekstilu sa natalnim Uranom i trigonu sa natalnim Marsom, pa je potraga uspešno okončana od strane policije.
Natalni i tranzitni horoskop na dan drugog vencanja,slika br.4 (izvor Astrodienst)
(gore levo, slika br.3). 


Razvod je okončan 1928, a za to vreme Agatha je dosta putovala u inostranstvo (Merkur konjukcija Uran). Vladar 2 kuce (Merkur) u drugoj doneo joj je stabilnu materijalnu situaciju, oprez sa novcem (naglašena Devica) , jak intelekt i intuiciju. Na jednom od svojih egzoticnih putovanja je upoznala Max Mallovana, koji joj je u početku bio ‘’travelling partner’’ a kasnije je njihovo prijateljstvo preraslo u ljubavnu vezu, koja je krunisana brakom. Mars, vladar 9 kuće (drugog braka) je u 4 kući (doma) u Strelcu (inostranstvo), čime se opisuje susret sa budućim suprugom, sunarodnikom, u inostranstvu. Dispozitor Jupiter u 5 kući,  doneo joj je ljubav o kojoj je maštala. U početku se dvoumila da li da uopšte udje u vezu, jer je Max bio 14 g. mladji od nje, a kasnije se šalila zbog razlike u godinama i govorila da ‘’što je starija , to mu je sve interesantnija’’ jer je Max bio arheolog po struci; i sam je imao uspešnu karijeru. Za Maxa se venčala 11. Septembra 1930 i ostala sa njim do smrti 1976. U momentu drugog venčanja, tranzitni Neptun (vladar partnerstva)  je bio u konjukciji sa natalnim Saturnom (vladarom kuce ljubavi) -gore desno slika br.4. 

Ovog puta je brak shvatala ozbiljnije, više mu se posvetila, pratila je supruga na svim arheološkim iskopavanjima, (veći deo braka su proveli u egzotičnim zemljama) nije se odvajala od njega i nikada se nije žalila na klimatske prilike i uslove pod kojima su živeli u šatorima. Istovremeno, tranzitni Saturn je prolazio kroz natalnu kuću ljubavi i doneo joj trajnu vezu, čime je potvrdjen natalni aspekt  Venera sekstil Saturn, koji donosi ljubav do smrti, u zrelim godinama.

Ni pisanje nije zapostavila, tako da su joj to bile najplodonosnije godine i do svoje smrti je ostavila iza sebe više od 80 romana. Vladar 4 (Pluton) u 10 kući,govori da posao obavlja od kuće ili mesta gde trenutno  živi, i da je posao javan – sve što je intimno izlazi na svetlo dana. Ljubav joj je bila jako važna, idealizovala je brak (Venera u Vagi) i prilikom zapleta u svojim knjigama, često su se dešavala ubistva iz strasti, retko kada iz pohlepe. Njoj je pisanje služilo kao psiho-terapija. Odnos bolesti i ozdravljenja potvrdjuje se u vrhu 7 polja javnosti i partnerstva, koji je u Ribama; kada bi se osećala loše , počinjala bi da piše i tada bi se „bolesnik“ pretvarao u psiho-terapeuta, bolje se osećala iznoseći svoje misli, emocije, skrivene želje kroz izmišljene likove a istovremeno fatalno uticala na masu (Pluton u Zenitu) ; „lečila“ ih time što su se opuštali uz njene romane ( Merkur u Vagi –bolest ljubavnog tipa).
Agarha Christie (izvor Wikipedia)

Njen uticaj je bio izuzetan, ostavila je veliki trag u britanskoj i svetskoj književnosti; knjige su joj po broju prodatih primeraka odmah iza Biblije i Šekspira, i retko ko će je dostići u današnjem „novom“ dobu masovnog izdavaštva, elektronskih knjiga, websiteova i blogova. Jednom rečju – izuzetna žena rodjena pod sretnom zvezdom tj. zaštitom velikog vazdušnog trigona.   







Gost bloga Mirjana Musulin     

Nema komentara:

Objavi komentar