srijeda, 31. prosinca 2014.

ASTROLOGIJA KROZ REČENICE I STIHOVE, drugi dio

     Vrijeme je božićno – novogodišnjih blagdana, dani kada se mozak i doslovno pusti na pašu,kada   
 čovjek ima potrebu vratiti se svojim korjenima i svemu onomu što mu ta intima znači na duhovnom i emotivnom planu. U jednom trenutku se ne stigne ništa, jer novovjeki rituali se preklapaju sa onima tradicionalnima, a dan traje samo 24 sata. Stoga neki pokušavaju pobjeći od svega i raditi sve ono što nisu ranije stizali. Vjerojatno je među njima mnogo onih koji će se uhvatiti i neke knjige, davno otvorene, ali ne i dovršene. Ili će rutinirano rješavati križaljke, nesvjesno prizivajući nove zalogaje kolača za svoje nepce, nebi li im mozak bolje radio. Za sve takve, a koji su usput i možebitni ljubitelji astrologije, nastavljamo sa tematikom astro – mozgalica književne provinijencije.

Za početak nešto iz dvokoraka.
Paul Klee "Zimski san"
"- Sjeti se našeg sporazuma. Kad umrem, sve moje postat će tvoje... -Osim snova."
Ovo bih opisao kao Mars u Vagi, u 7. kući, koji je u egzaktnoj inkonjukciji sa Venerom u Biku,u 2. kući. Istodobno, u 8. kući se nalazi Neptun, u Škorpionu, koji je u aplikacijskoj opoziciji sa Venerom. Marsom vlada Venera, dakle i sporazumom  iz 7.-e,  financijski protkano ( Venera je u 2.-oj). Ono što će ona dobiti jest Neptun ( njime vlada Mars, a to ovdje označava i samu smrt i ostavštinu iza nje). Neptun bi Veneri donio razočarenje, možda je i dobila beskrajno ( Neptun ), ali je izgubila snove ( Neptun u 8.-oj bi bio prekid ili transformacija onoga što se želi).

Sad malo kompliciranija složenica, dvije rečenice spojene u jednu.
" Čvrstoća duha koji je pronašao svoj cilj i slijedi ga žestinom koju rađa uzalud potrošeno vrijeme."
Osamu Tezuka, Buddha
Čvrstoću duha  bi opisivalo Sunce u Ovnu ili Mars u Lavu. Koji je pronašao svoj cilj označavao bi Mars, znak Ovna, MC u Jarcu ili Sunce na samom MC-u. Nadalje, slijedi ga svom žestinom  bi bilo u simbolici aspekta kvadrata. Koju rađa ( Rak) uzalud potrošeno vrijeme ( Saturn u lošem aspektu ili poziciji).
Ovo sam posložio na prvu ruku kao Mars u Lavu koji stoji u kvadratu sa Saturnom u Škorpionu. Na 
 drugi pogled, ovo mi se čini kao Mars u Lavu u trigonu sa Suncem u Ovnu, na MC-u, dok Saturn iz Raka kvadrira Sunce. Naposlijetku, odlučio sam se za T – kvadrat između Sunca u Ovnu, Marsa u Jarcu i Saturna u Raku. Sunce i Mars se dobro osjećaju, oboje su u egzaltaciji pa prštanjem energije međusobnog kvadrata neće naškodit sebi već eventualno drugima. A da škode drugima viškom energije pokazuje narod ( Rak) koji vremenski dugo trpi (Saturn u izgonu, u znaku koji teško podnosi restrikcije i ograničenja).

Nešto što ostaje visiti u zraku i dopušta dodatna objašnjenja i tumačenja, ali kako im ja nisam uspio doskočiti, to sam se zadržao samo na onome što mi je bilo pojmljivo.
" Želja za životom za njega je bila bolja od ijednog lijeka. Ipak, varali su se. Nije to bila želja za životom već mržnja."
What Ever Happened to Baby Jane?
Ascendent bi bio u Ovnu, a vladar Mars u 8. kući, u Škorpionu, u konjukciji sa Neptunom. Istovremeno, Sunce bi bilo u svojoj najjačoj snazi, u Lavu, u 5. kući i činilo bi trigon prema točki ASC-a, ali i kvadriralo Marsa i Neptuna. Pozicija Mjeseca bi nešto više odredila sudbinu ove međusobno isprepletene mržnje i života pa kako nisam uspio ući u trag tome, to mi se onda učinilo zgodnim Mjesec smjestiti u tajno i nevidljivo, u 12. kuću, da bude pod vlašću Neptuna. Ako je kojim slučajem taj Mjesec u trigonu sa Neptunom, kombinacija vodenih znakova i vodenih kuća te Neptuna u trigonu, otkriva da je nemoguće saznati kamo i gdje taj Neptun pliva.

Da nebi sve bilo u mračnim tonovima, može i malo sivih, melankoličnih.
" To je jedino što nas veže. Uspomene. Čovjek puno griješi i to shvati tek kad ostari."
To je jedino ( Saturn) što nas veže ( Venera / Vaga / 7. kuća). Uspomene ( Mjesec). Čovjek ( Sunce ili jedan od ljudskih znakova ) puno griješi ( aspekt kvadrata ) i to shvati tek kad ostari (kombinacija Merkura u Raku ili Saturna u Blizancima u dobrom aspektu).
Memory Project: by Roz Jacobs and Laurie Weisman
Recimo da bi to mogao biti Saturn u konjukciji sa Venerom u Raku, a Mjesec iz Vage stoji u kvadrattu prema njima. Ili, Saturn konjukcija Mjesec, u Vagi ili 7. kući, a Venera da je u Raku ili u 4. kući., povezani kvadratom. Čovjek bi mogao biti Uran, kao ljudska volja i ogledalo osobnom egu u čovjeku. Ali, gdje je nestala spoznaja, to jest shvaćanje u starosti?  Pa bi završni glanc izgledao ovako: Saturn u konjukciji sa Mjesecom u Vagi, 6. kuća ( tu je opis svakodnevnih dužnosti, rutine, zdravlja, posla itd.). To dvoje stoji u kvdaratu sa Suncem u 3. kući ( tu bi bio opis razmišljanja, donošenja odluka, potpisivanja dokumenata, putovanja, a simbolika Sunca ukazuje na važnost svega toga). Naposlijetku, vladar Sunca i njegova svojevrsna sudbina, jest Merkur a on se i nalazi u kući sudbine,u 4.-oj, gdje je opis samog početka kao i kraja života. Merkur bi zatvarao skladnim aspetima sekstila kontakt sa konjukcijom Saturna i Mjeseca u 6.-oj. Prevedeno, pod stare dane (Saturn konjukcija Mjesec), kroz bolest (6. kuća) dolazi do shvaćanja (skladan aspekt sa Merkurom u intimi doma, 4. kuća) o svim krivim donešenim odlukama u životu ( Sunce u 3. kući).

Evo i jednog stiha meni jako dragog Josipa Pupačića.
"Ništa nije tako veliko i ljudsko kao tuga spojena s ljubavlju i ništa tako sveto kao život."
Käthe Kollwitz, Survivors
Ništa nije u sebi ima značenje zabrane, negacije, ništavila pa se može povezati sa smrću i prolaznošću svega, kao i dubokom introspekcijom, uranjanjem u sebe samog, a to sve ima veze sa Plutonom i Škorpionom. Veliko i ljudsko bi bilo u simbolici Jupitera/ Strijelca i Urana/Vodenjaka.
Tuga spojena s ljubavlju bi bio Saturn i Venera dok svetost kao život možemo asocirati sa Suncem u 9. kući. Kombinirajući realne pozicije planeta u znakovima i vrijeme kada se to moglo odvijati, krenut ću zaobilaznim putem i reći da je riječ o steliju Jupitera, Urana i Plutona u Djevici, dok su Saturn i Venera u opoziciji, u znacima Ovna i Vage. Sunce bi trebalo biti u 9. kući, a kako se ova konstelacija na nebu događala sredinom rujna 1968.-e, to je onda i Sunce u Djevici. Ovisno o geografskoj širini, ASC bi bio u Strijelcu ili Jarcu, no u oba slučaja sa Venerom na vrhu neba, u svom središtu. Veličina bi stoga izvirala kroz Jupitera kao vladara ascendenta, smještenog u svojoj prirodnoj 9. kući. Saturn kroz lošu pozicioniranost u znaku i kući za sebe, u 4.-oj, sudbinski bi rušio sjaj Venere i ljepotu života. Naglašenost znaka Djevice i 9. kuće može se dovesti u kontekst traženja svrhe i istine o životu ( 9. kuća) kroz moguće trpljenje zbog religioznog puta, služeći drugima ili je možda riječ o udovištvu ( Djevica).

A sada se od Omiša prebacimo na istok, do orijentalnog Libanona i Etel Adnan.
" U noći, u noći naći ćemo spoznaju, ljubav i mir."

Etel Adnan
U noći bi značilo da je Sunce ispod linije horizonta  ASC – DESC. Naći ćemo ima kontekst potrage,
 a to se može povezati sa Merkurom i Jupiterom, odnosno sa 3. i 9. kućom. Spoznaja bi bila opisana aspektom opozicije. Ljubav je, jasno, Venera, dok bi mir bio Bik ( Vage su, za razliku od Bika, poprilično nemirne ako ih dovodimo u kontekst ljubavi ).
Da sad to probam posložit sve u jednu cjelinu. Venera u Biku bi opisala ljubav i mir. Sunce je ispod horizonta i da zadovoljimo onu potragu, recimo da je to neko vrijeme iza ponoći, kada se tvrdo sanja ili čovjeka spoznaja  budnim ostavlja te bi stoga Sunce se nalazilo u 3. kući. Ako je spoznaja došla kroz san, stavio bih da je Mjesec iz 9.-e u opoziciji prema Suncu. Ako je bilo budno stanje, tada bi spoznaja došla od Jupitera, također iz 9.-e. U tvrdoj fazi sna, samo duboko nesvjesno može čovjeka probuditi jer se najčešće sjeća samo onih snova pred zoru. Stoga, ako je riječ o snu, tada Mjesec mora biti u nekom dramatičnom znaku za sebe, pa ako dolazi iz dubine podsvjesti, smjestio bi ga u znak Škorpiona. Sunce bi bilo u Biku, zajedno sa Venerom, u 3. kući. Merkur bi sve to morao mentalno pojmiti pa bi onda i on bio tu, u konjukciji. Recimo još i da je retrogradan, da dolazi iz Blizanaca, 4. kuće, te mu ratrogradnost daje sposobnost da prima poruke kroz snove (retrogradnost je u direktnoj simbolici sa znakom Ribe i 12. kuće). Kako bi i sam ASC ovog događaja bio u Ribi, to bi snovi i intuicija bili osnovna obilježja ove osobe ili samog događaja, bolje reći doživljaja.
Konačni rezultat bi bio da se radi o noći punog mjeseca, Sunce/Bik/3. kuća u opoziciji na Mjesec/Škorpion/9. Kuća. Venera bi bila u aplikacijskoj konjukciji sa Suncem, u istome znaku, dok bi Merkur također bio u aplikacijskoj konjukciji sa Suncem, ali iz retrogradne pozicije. Dakle, stelij u Biku, sa spaljenom Venerom i Merkurom, da sve bude naglašeno dramatičnije. ASC bi bio u Ribi,      
 ali pozicija Jupitera i Neptuna ovdje nije oslikana. Da jest, mogli bi iz priče izbaciti retrogradnog Merkura i staviti jednog od vladara ascendenta u konjukciju sa Mjesecom, da mu da još jaču snagu i
 naglasi žensku prevlast snova,osjećaja i mašte u noći punog mjeseca. Mars kao vladar Punog Mjeseca bi trebao (točnije, bilo bi poželjno ) biti u dobrom aspektu sa Venerom u Biku, možda baš iz Djevice, 7. kuća, da predstavlja onog drugog, partnera ili partnericu. U teoriji, Mars nije najsretnije rješenje kada se nađe u 7.-oj, ali ako se radi o doživljaju žene, tada taj Mars opisuje nekog muškarca koji od žene traži  da zajedno guraju na svim linijama fronte ( Mars = borba ) pa bi to ovdje označavalo ljubavnu borbu.

Za kraj sam ostavio nešto relaksirajuće, inspirativno za oba spola.
" Vi žene više slušate srce, a manje sve ostale gluposti. Zato dulje živite."
Bez puno mudrijašenja, ovo bi jednostavno opisao kao konjukciju Mjeseca i Venere u Lavu, u 4.-oj kući, u trigonu sa Saturnom u Stijelcu, u 8.-oj kući. Sunce i Jupiter bi nešto više rekli o naravi gluposti u životu, vjerojatno u nekom dobrom aspektu koji daje životnu mudrost.

              Da ja ne bih i nadalje sam birao stihove ili rečenice i pokušao ih astrološki opisati, evo i otvorene ponude. Ako se ima tko volje okušati i sam nešto napisati na ovu temu, bit će mi izuzetno zadovoljstvo to prokomentirati. Za one manje hrabre, neka slobodno ponude svoje prijedloge meni, a ja se obvezujem makar pet stihova ili rečenica od ponuđenog uzeti kao materijal za neki budući tekst.





utorak, 23. prosinca 2014.

LAV – GLUMAC ILI KRALJ


Priča o njima nalik je nekom filmu (Neptun), da se svidi i osvoji druge; malo seksa pomiješanog sa nasiljem, doza komedije ubačene u pravo vrijeme i neki sretan kraj, jer pobogu, sreća prati hrabre! To bi bio Lav idealista, što u njega i ucjepljuje upravo spomenuti Neptun, koji se u njegovom znaku nalazi u padu.
U svetom trojstvu vatre života, Ovan će krčiti puteve za sebe i svih iza sebe, jer on mora uvijek biti prvi. Strijelac će, mudro sa strane, nepogrešivo dirigirati i povlačiti sve važne konce, dok će Lav, kao šef parade, upasti u prvi plan i pograbiti sve zasluge sebi. ( Ovo se fino da oslikati kroz primjer kolonijalnog osvajanja Afrike. Ovan će ratom osvojiti, Strijelac ekonomski iskorištavati jeftinim uvozom,a skupim izvozom, a Lav će biti novo božanstvo, svjetlo koje će zamijeniti dotadašnji mrak  domorodačkog poganstva i uvjeriti prisutne  da mu se priklone, pa bi mogla koja mrvica s njegovog kraljevskog stola pasti i njima u ruke. Naravno, ulizice su bile oduvijek vjerna sljedba svakoj vlasti i autoritetu.)
Zašto je tomu tako? Zato jer je on, Lav, dijete u tijelu odrasla čovjeka. U početku ga nitko ne shvaća ozbiljno, a kada počnu, tada je već kasno. Taj ne ispušta lako ono čega se dograbi. Onako kao što majka u trudnoći prvo hrani dijete u utrobi pa tek potom sebe, tako i Lav ima pravo prvokupa u životu, ili bar misli da ima.
Ipak, kao što i sunce svima sjaji, tako i Lav svima velikodušno daje. Onima koji ga vole, jer su na njegovoj strani pa ih i sam voli, ali i onima drugima, da ih ponizi i pokaže nadmoć. Sve kod ove zvjerke proizlazi iz srca, iz središta ega,i dobro i loše. S njim se teško obračunati u ringu, jedan na jedan, gdje postoje pravila i publika, jer on je igrač sistema  i vrijednosti u društvu koje prevladavaju tog trenutka. Treba probiti kordon koji ga okružuje, jer uvijek će se naći stotine razloga i jednako toliko pomagača koji će mu izaći u susret, da bi ga poljubila sreća. A ona – opet se ponavljam – prati hrabre. Jasno je kao dan, u svemu postoji neka sistemska sreća i hrabrost, a to bi označavalo nešto nalik mudrom djetetu. (Svaki roditelj će shvatit suštinu ovog pojma ako ima doma mudro dijete, neovisno o horoskopskom znaku. Ili, kako bi rekli u Dalmaciji – ma vidi ti maloga funcuta! )
Lavu je manje važno jesu li oko njega prijatelji ili neprijatelji, bitno je da nema ravnodušnih. Takvim stavom trn je u oku zavidnicima. Ali, sam je sebi kriv za to – kad zapucaš iz puške (javno iskažeš svoje mišljenje), otkrivaš svoj položaj, rekli bi cinici.  Ako Lava tko i uništi, onda je to on sam, onaj isti ego u srcu, kojim može što hoće,ali ne i dokle hoće niti sa svakim  može što hoće. Po Suncu, on je duhovno biće, ono što čovjeka vodi kroz život ka ispunjenju svoje misije, da se „zaokruži“, postane ono što već jest samim svojim rođenjem. Lavlja snaga jest želja za životom što u sjemenci biva te vremenom izrasta i cjelovitom (krug,simbol Sunca) postaje. Na tom putu mogu se dogoditi porazi i razne nedaće, ali svaki komarac, nakon što izbezumi Lava, i dalje će ostati komarac, a on Lav. Jer, ako se zagleda u svoju nutrinu, u sebe sama, shvatit će da život ide dalje. Sutra je novi dan, rekla bi vječna Scarlett O'Hara…

Lav vidi, čuje, zna ono što ga zanima, a tako postupa i sa ljudima. Kao biću svjetla, treba mu privući pažnju jer on je drugima lako privuče. Jednostavno, cijeli se unosi u što god da radi, ako voli to što radi. Dijete koje raste može postati idealist, ali i smrtno ozbiljno, pretvarajući se u starca prije vremena. Pa ipak, to djetinjasto ga čuva i u zrelijim godinama, kao što mu ozbiljnost može naškoditi u mlađim. (Parafrazirajući Ahilejev „poučak“, izvlačenje suštine mita o njemu, ono bi glasilo  - „najjači si tamo gdje si najslabiji i najslabiji tamo gdje si najjači“.) Astrološki, riječ je o odnosu Sunca i Saturna, gdje Saturn treba primarno gledati kao planet ženske energije; tek kad se nađe u svom noćnom središtu (Vodenjak), Saturn je signifikator muške energije i otvoreno prijeti Suncu u Lavu aspektom opozicije. (Nijedan planet nema snagu u sebi da uzdigne suštinu Lava, njegovo srce i ego, samo gomila njih koji ga u tome koče. Pa uz ovog muškog Saturna, koji svojim izgonom hladi srce i toplinu Lava, iz kolosjeka tračnica života izbacuje ga i Uran, kao simbol ritma života, ako mu se ne prilagodi na vrijeme i ušalta u pravi smjer. Neptun ga razvodnjava, kao voda vino, slabi mu snagu i volju, zamućuje vid, a ustvari ga potiče da otkrije i druge sfere života, postane multipraktik  i za ovostrani i onostrani svijet – gluma, televizija, politika su bogomdana vezivna tkiva za povezivanje različitih svjetova, onih vidljivih (pod suncem nebeskim) i nevidljivih (u dubinama morskim). Dakle, radi se o vanjskim faktorima, to jest planetima. No kako Lav samo sam sebe može uništit, to bi onda i neka osobna planeta morala umiješati prste u sve. Tko? Onaj koji misli i daje podlogu za donošenje odluka.
Ergo, Merkur. Obično se zbog blizine Merkura i Sunca, tzv kombusta , Merkur čini spaljenim i svi govornički i umni talenti kojeg ovaj ima, postaju izvrnuti unutar sebe sama, odnosno pod vlašću su ega i služe samo njemu i jedino njemu. To „pomračenje uma“, kad se ne vidi dobro samoga sebe, a kamoli tek onda i druge ljude, tipično je za neke Lavove kad prenaglašavaju sebe same (ja pa ja i samo ja). Za razliku od mnogih koji misle da  Merkur loše utiče kad je blizu Sunca, dok samom Lavu i ne smeta toliko, mislim da bi se dalo o tome raspravljati, jer umna pokretljivost kao svoj viši oblik, u smislu egzaltacije, bliža mi je znaku Vodenjaka kao svom odredištu, negoli Djevici kamo je tradicionalno smještaju, jer tu je Merkur već u svom noćnom, ženskom središtu. Pa bi, shodno tome, Merkur bio u padu kad se nađe u Lavu. Dobri aspekti bi sklonost brbljanju preusmjerili u nešto konstruktivno, dok bi loši na površinu (Lav, sunce,svjetlo,vidljivo sve) izvukli eventualno dobrog  vic – mahera, ali u osnovi nekog tko ne zna kad se treba ugasiti. Merkur kao planet nema spol, hermafroditan je, svačiji je i ničiji, kao što i znanje može biti i dobro i loše iskorišteno. Tradicionalno ga se smješta u simboliku pentagrama, uz alkemiju i više znanje. Sve to upućuje na jednu te istu adresu – na vremenske cikluse simbolizirane Vodenjakom i Uranom,u samo središte svega hermafroditskog. Merkur je i sposobnost prilagodbe pa stoga osobno znanje (Merkur) svoj viši oblik ima u apsolutnom znanju, koje živi u Vodenjaku/Uranu. Kako mnogi nisu u stanju pratiti ritam Uranovog života, gubeći se u „bespućima saturnijanskih zbiljnosti“ (da se malo našalim i parafraziram jednog uvaženog povjesničara, a usput i političara), to je onda Merkur jedini način da se čovjek koliko – toliko približi apsolutnom i budućem u vidu intuitivnog znanja. Uran zna i samo kaže, ne objašnjava ništa, dok Merkur ipak ima i mentalni kapacitet da verbalno izrazi znanje.)



Sunce okuplja sve planete našeg sustava pa tako i Zodijaka. Ljudi žive samo na jednom, Zemlji, te preko njezinog satelita, Mjeseca, Sunce ucjepljuje fizički život. Mjesec je stoga pasivni stvaralac života, svega onog što fizičko nije a životom se zove.
Ove zakone astronomije valjalo bi i astrološki predočiti jer  Lav, kao središnji znak vatrenog elementa, sinonim je za Sunce. Vatri se pripisuje božanski princip upravo zbog Sunca, kao praelementu, onom iz kojeg su nastala i ostala tri. Gledajući s vizure Zemlje, zrak je početak svega (ideja) iz koje slijedi želja vatre ka poniranju u dubinu vode (život), na nekoj točno određenoj točci ovoga svijeta (zemlja-materija). To bi bio Mjesečev princip, da se početak života mjeri početkom udisaja zraka (Uran). Sunčev princip bi početak života mjerio prvim otkucajem srca; dakle, dok je dijete još u majčinoj utrobi. Polazeći od Sunca kao metafizičkog Kreatora svega što živi,kao prauzroka svemu, ono u sebi ima magiju petog elementa, to jest interakcija sva četiri elementa stvara božansku iskru, a iz nje se u konačnici i definira oblik vatri kao elementu, potom i ostalima. Kreator je onozemaljsko, a što u čovjeku živi kao klica, sjeme i to baš u egu, središtu svijesti. Duša, simbolizirana Mjesecom, tek je odraz, slika, ali ne i iskra koja je zapalila (stvorila) svijet. Duhovna dimenzija  svijeta jest stvaralačka i u životu prosječnog čovjeka najbolje se vidi  oko sredine života, ulaskom u 40-e godine, u tzv zlatne godine, vrhunac života. To razdoblje astrološki simboliziraju Lav i Vodenjak, odnosno Sunce i Uran. Njih dvoje se nezaobilazno promatra u paru, kao raskršće u životu, sudaranje ili suradnja duha ovozemljskog i duha nebeskog, ega ljudskog i onog božanskog. Obje planete, Sunce i Uran, svoje egzaltacije,ushit ( a to, prevedeno, označava ono nešto kad se činiš i boljim negoli ustvari jesi, odaješ takav dojam pred drugima ) imaju u znacima marsijanske iskre; jedan u simbolici početka (Ovan), a drugi kao simbol kraja (Škorpion).

Kreator može biti bilo tko – Bog ovaj ili onaj, vanzemaljci, Karmička Duša, štagod. Ali, da smo mi ljudi, dakle nešto, stvoreni iz ničeg, to ne pije vodu niti pred žednim u pustinji. Ova kreatorska klica  u čovjeku predstavljena je upravo Suncem, pa stoga nijedna planeta niti može sve i da hoće, uzvisiti znak Lava kojem je dato da oživi ideju božanskog stvaranja. Spajanje božanskog (Sunce) i divljeg (Lav) u srcu čovjeka, daje snagu jaču od svih – nagon za životom. Taj nezajažljivi nagon stanuje u ljudskom egu i svaki Lav se nalazi pred istom kušnjom – silovati  druge samim sobom ili se podrediti zajedničkim interesima ( simbolizirano Vodenjakom i Uranom). Život je jedina konstanta za čovjeka, bio on sebično ili nesebično usmjeren. No, i smrt je sastavni dio života, ali tek kao promjena (simbolika Škorpiona). Pa kad se neka promjena i desi, ona je nalik mraku koji postoji  sve dok netko iznova ne upali svjetlo. Bez svjetla, rođenog u vatri, sve je mrtvo.
Čovjek se miješa u planove Boga (neraskidiva veza Sunca i Urana), ali važi i obrnuto, da se Bog umiješa u planove čovjeka. Rezervni Bog astrološki je prikazan planetom koja bi preuzela svojom gravitacijom cijeli sunčev sustav na sebe ako bi ,kojim slučajem, nestalo Sunca. Riječ je o Jupiteru i znaku Strijelca, u kojemu također nijedan planet nije toga vrijedan da bi ga uzvisio višeg i boljeg negoli je on sam. Jupiter predstavlja super – ego, ili nad – ego, prevazilaženje običnog ega simboliziranog Suncem i Lavom. Jupiter pokazuje put, s njim život postaje najsvrhovitiji. Stoga, ako u horoskopu tražimo Boga u nekom vidljivom i opipljivom smislu, naći ćemo ga u Jupiteru. Danju do njega možemo osobnom sviješću (Sunce) doprijeti kroz  znak Strijelca, dok noću skriven je u obliku anđela čuvara i nalazimo ga u snovima, intuiciji ili inspiraciji, svemu onome što predstavlja znak Ribe i zadnja kuća horoskopa. U kolektivno nesvjesnom nalazi se skriveni život, upravo onako kako je i život u majčinoj utrobi skriven, a ipak stvaran. Neptun bi stoga bio bog nad bogovima, a u Boga se vjeruje ili ne vjeruje, zar ne?
Kao rezime vatre  i poimanja  nje u smislu božanskog principa, ona se ne može sagledati u njezinoj srži – samoj vatri, već samo kao odraz fizičkog, mentalnog i eteričnog života. Stoga, Mars pridodajemo fizičkom, Sunce zračnom,a Jupiter vodenom elementu.

Sunčev hod kroz godinu može se opisati i kroz njegov uticaj na prirodu, posebice u značenju njegovih dostojanstava. Egzaltiran je u Ovnu, u proljeće kad sve se budi i raste. Ljeti je na vrhuncu, u Lavu, kad odmaranje i uživanje u životu najbliže je slici zaigranog djeteta, velikog ili malog svejedno je. Pad je u Vagi,u jesenjem opadanju lišća i ubiranju plodova. ( Postoji jedan mali interval u prirodi kada se sve čini čarobno i blaženo,i nebo i zemlja i ljudi. To je zbog same naravi Sunca i Venere, pod čijom je vlašću tada Sunce, koji su jako slični jedno drugome i nadopunjuju se kroz umjetnost i ljubav, obilje svega blaga kojeg čovjek stvori sebi i drugima na radost, analogno i samim znacima Lava i Vage.  Ovaj interval ima i svoju nus-pojavu – društvenost koja naginje populizmu, reći ću ti sve što želiš čuti, bit ću sve što želiš da budem i tome slično. Sve se čini ljepšim negoli u stvarnosti jest i ta ljepota savršenstva ili savršenstvo ljepote najbolje se opisuje bliskim dodirom Sunca i Venere, gdje je, slično Merkuru, Venera spaljena. Ovaj nadstvarni doživljaj ljepote života korisniji je za umjetničke kreacije dok u samim ljubavnim odnosima donosi brojne mogućnosti za lov u mutnom. )  Sve što je lijepo kratko traje pa tako brzo dođu vjetrovi i kiše, mrazovi i snjegovi, dan postaje sve kraći i mračniji i čini se da tome depresivnom razdoblju nema kraja. Čeka se promjena i to ona s neba, jedina moguća, i ta nepostojanost a istodobno i željena potreba, prikazana je kroz izgon Sunca u znaku Vodenjaka. Kako Sunce hoda kroz kalendarsku godinu, tako isto hoda i u toku dana, po istim principima.

Lavovi osobine Sunca u sebi ističu sve dane i sate u godini, za razliku od drugih znakova koji to čine tek kad im Sunce uđe u njihov znak. Jednako tako, Lavovima se sve osobine iz aviona vide, dok drugi svoje dobre strane znaju istaknut, a loše prikriti. Prestiž, autoritet, čast, velikodušnost, plemenitost, otvorenost zajedničke su osobine svim znakovima što im ih Sunce ucjepljuje. Ako bi se jednom riječju to dalo opisati, bila bi to riječ – snaga. Šta tko sa snagom radi, kako se s njom nosi, ponajprije određuju sami aspekti, više negoli znakovi i kuće u kojima se Sunce nađe. Pa tako neki svojom snagom lako se nametnu drugima i budu uspješni, drugi postanu to isto ali uz puno teškoća i prepreka koje moraju savladati, dok treći ruše sami sebe i vlastite mogućnosti zbog krivo usmjerene životne snage.
Ukoliko se radi o osobi kod koje nije naglašen znak Lava i samo Sunce, tada ta snaga života više opisuje neku drugu osobu koja predstavlja prestiž i autoritet u životu dotične osobe negoli je ona sama. Sunce je jednoobrazno, pravocrtno i nepromjenjivo te u dodiru sa bilo kojom planetom daje joj svoju vitalnost, izdržljivost, energiju, to jest osnažuje ju svojom snagom, postaje važnija negoli je bila. ( Iznimka je jedino Pluton, tzv. crno Sunce, koji se cijeli podredi Suncu, da bi ga kroz vrijeme – fiksni znakovi i planeti volje uvijek predstavljaju potencijalnu budućnost – podredio sebi, transformirao na način da ga sruši ili uzdigne na viši stupanj moći. )
slično djeluju i ostale planete iz trojstva vatre, daju život drugima, Mars fizičkom energijom, a Jupiter znanjem i mudrošću. Pa se mogu radit i planetarne križaljke. Na primjer, Sunce je dobro povezano sa Marsom, ali je ovaj u lošem odnosu sa Saturnom. U konačnici, to je užarena kombinacija volje i energije koja na silu želi dograbit neki položaj u društvu, nezajažljiva ambicija koja ide preko tuđih leševa dok na kraju i sam ne postane to isto – živi leš. Aspekt je taj koji energiju Sunca može činit dobrim ili lošim, ali uvijek je na onome tko tu energiju prima šta će s njom i činiti. Poljoprivrednicima koji iščekuju kišu, ljetna žega smeta, stvara štetu, baš kao što i turistima na moru ili izletnicima u prirodi odgovara vrijeme bez kiše.
Ako se Sunce nađe u prvom polju, dobiva izvjesne osobine Ovna i postaje izuzetno jako. Sa dobrim aspektima daje samosvijest i hrabrost kao podlogu za uspjeh čega god da se dohvati. Ako su potpuno loši, tada se osoba pretjerano nameće drugima, manipulira drugima, nije za suradnju jer je previše usmjerena na sebe. Nađe li se na suprotnoj strani horoskopa, u sedmom polju, samim položajem je oslabljeno pa se s jedne strane suprotstavlja kompromisu i suradnji s  drugima ili se vezuje uz nekog tko će osobom potpuno dominirati. S druge strane, ono što je loše za intimne odnose sa drugima, kad vlastiti ego treba podrediti drugom, može biti dobra pozicija za javne poslove i politiku jer to je idealna pozicija za inicijativu i vlastito donošenje odluka koje će se ticati i drugih ljudi. Za noćna rođenja, Sunce se najbolje osjeća kad je u petom polju; tu se može slobodno razmahat, kreativno se realizirat i samoproširit kroz ljubav ili umjetnost. Ključna riječ ovdje je – igra, a to postaje jasnije ako se zna da su Suncu uvijek na dohvatu ruke njegovi bliski pratitelji Merkur i Venera. Oni svojim talentima pospješuju svaki kreativni rad Sunca te se i sami dobro snalaze u igrama bez granica koje peto polje nudi čovjeku. Ipak, pravu narav Sunce postiže kroz dnevno rođenje i najbolje mjesto pod suncem za samo Sunce jest sam vrh neba, to jest MC i deseto polje. Tamo gdje Saturn strpljivo i polagano želi stići, Sunce se osjeća kao riba u vodi, svoj na svome, prirodni autoritet i vlast. Pa kako mu je najvažnije okružit se dobrim suradnicima da bi bio plodotvoran na vlasti, to opet u igru ulaze Merkur i Venera da svojom inteligencijom i rječitošću, kao i diplomacijom povezanom sa šarmom, lakše postane i ostane šef koji sve drži na oku. ( Sunce predstavlja svjetlo te između ostalog vlada očima, desnim kod muškaraca, lijevim kod žena. Kako 70% svih informacija čovjek u sebe prima preko osjetila vida to je onda vid primaran za ostvarivanje ambicije u životu. Moći vidjeti bolje od drugih daje odlične organizatorske sposobnosti; svakome dodijeliti najbolje mjesto od kuda će drugi i funkcionirati najbolje što mogu. Naravno, znamo svi, oko je varljivo i opasnost je u čistoj matematici da 70% nije isto što i 100% pa osvješćivanje da se ne posjeduje svevideće oko, osobu usmjerava na veze i odnose sa društvenom skupinom kojoj se pripada, da se tu traži ispomoć za osobnu nesavršenost. Tako dolazimo do jedanaestog polja, kojeg najčešće nazivamo poljem prijatelja i onih od kojih nam stiže nenadana pomoć. Sunce se tu ne ponaša najkomfornije jer svoje stavove često nameće drugima kao jedine ispravne pa lako upada u sukobe s drugima ukoliko osobnu svijest ne prevlada i usmjeri je ne društvene interese i vrijednosti. U tom slučaju, Sunce može predstavljati odličnog vođu neke društvene grupe, prvog među jednakima ili trenera kakve  sportske momčadi.

Lavovi nekad znaju biti jako naivni, ali ih ta naivnost može i spasiti katkad  od veće nevolje. I to po principu one pitalice zašto lisica nikad ne jede pijetla? Jer on svojim kukurikanjem odaje položaj gdje se nalazi strateški plijen – kokoške. Dakle, i u nesreći imaju povlašten položaj. Lav i Sunce u sebi sadrže i princip tri metamorfoze duha  o kojima je pisao Friedrich Nietzsche. U prvoj fazi je deva koja prima teret života na sebe; u drugoj je životinja lav, princip pobune i želje za uspjehom,a u trećoj je dijete i radi samo ono što želi. Ono što se najbolje vidi kod Lava i Sunca, ne znači da ne postoji i kod drugih samo zato što se to ne vidi odmah na prvu. Pa ako se Lav doima kao neko polubožanstvo, kao da je na mobitelu sa Bogom, i drugi su znakovi, samo što oni tiše pričaju – njih obično Bog sam pozove i uvijek sa skrivenog broja ( to kad im Sunce uđe u njihov solarni znak ).https://www.youtube.com/watch?v=Ldt6f7gleDI
Priča o Lavovima počela je sa glumom, a završava sa vlašću. Mudri Seneca na to bi samo mogao kazati da vladati nad sobom najveća je vlast.



srijeda, 17. prosinca 2014.

ŽIVOT JE ŽENA JE HRANA JE ŽENA JE ŽIVOT


Sunce i Mjesec arhetipovi su za život, kao donositelji svjetla, dnevnog i noćnog, kao što su to na osobnom planu Otac i Majka. Simbolika ovo dvoje se može na više načina iskazati, ali u vremenu kada su poplave skoro pa iznova stvorile Panonsko more, bazirat ću se na život u najrudimentarnijem obliku – a to je voda i zemlja. Ili, pošto je ovo priča prvenstveno o Mjesecu, manje o Suncu, tema je energija života koja je svakodnevno prisutna, koju nesvjesno upijamo u sebe i bez koje ne možemo. Naravno, riječ je o hrani, kao najproduktivnijem plodu vode i zemlje.
Kako je uopće nastao život na našoj planeti? Začeci su bili u moru (astrološka 12. kuća). Sunce u svom najjačem položaju, na vrhu neba, u podne, stvorilo je toplinom i svjetlom refleksiju (odnos) na Mjesec koji je bio nasuprot ,na dnu neba. Mjesec je toplinu potencirao na razinu koja je bila dovoljna da nastanu prvi stanični organizmi. Astrološki, pretapanje Sunca i Mjeseca se vidi kroz transformacijsku alkemiju vatre i vode, opisanu kroz simboliku 8. kuće. Osmo polje u odnosu na vrh neba jest prirodno 5.polje ,ono je zaduženo za stvaralaštvo i samoproširenje. Osmo polje u odnosu na dno neba jest prirodno 11.polje, a ono je zaduženo za nebeske darove, iznenadne promjene na koje se ne može osobno uticati, samo u zajedništvu sa drugima. Kreativnost vatre i vode u 8.polju se vidi kroz peto u odnosu na 8., a to je već spomenuto 12. , ilitiga more. To polje psihološki upravlja nesvjesnim, općenito psihom, a u igri kreacije, orgazmom. Inkubacija od orgazma do života jest u simbolici znaka Ribe i dvojba da li će Riba umrijeti na način da se prepusti smrti starog i stvaranju novog, ili će se boriti i plivati uzvodno. Ispuštajući sjeme iz sebe, vatra života čini najbolje što može, i to bi se opisalo kroz ushit Sunca u Ovnu, prirodno prvo polje, jutarnja zora, novi početak. Mjesečev ushit je u znaku Bika,prirodnom 2.polju i tu život dobiva svoj materijalni oblik. Sunčev ushit jest materijalni oblik potencijalnog života, dok je Mjesečev ushit mjesto kinetičkog života, ono što se već ima i što samo po sebi funkcionira. Sunce je, dakle, stvaranje života,a Mjesec sve ono što život jest, sve njegove promjene, usponi i padovi.
Ovaj princip stvaranja u kojem Sunce oplođuje Mjesec, stvarajući klicu iz koje će izniknuti život, isti je za sve oblike života. Ako bi ovu priču preveli na područje čovjeka, to bi izgledalo ovako. Puni Mjesec jest vrijeme kada je priroda u najjačem stvaralačkom potencijalu,a na osobnoj razini tada žene svojim instinktima neodoljivo privlače i na taj način vladaju muškarcima. Združivanje muškog i ženskog tijela jest princip 8-ice. Muškarcu s najmoćnijeg položaja, na vrhu neba ( jer baš takvog treba žena koja nesvjesno želi reprodukciju), 8-ica se događa kroz ljubav i igru 5.polja, dok se ženi ona dogodi kroz iznenadnu situaciju i promjenu koja stanuje u društvu kojim se kreće (11.polje), kad intuitivno raspozna svoje duboke i nesvjesne želje, oblikujući ih u nekoj konkretnoj osobi, koju doživljava kao nekog tko može donijeti preporod i oslobađanje od utega kojih dotad je imala. Ovaj odnos na relaciji 5. – 11.polja simbolizira jedinstvo ljubavi i slobode, princip duha u čovjeku i volju da se stvori život. Nakon tjelesne realizacije onoga što su dvoje ljudi slobodnom voljom naumili ( a što bi se moglo opisati kao Mladi Mjesec – jer on je princip najjače osobne ljudske kreativnosti ), koja se događa u 8.polju, simbolička ljubavna smrt dvoje ljudi, u smislu kreacije, jest ispuštanje njihovih sokova života. Tada se stiglo, kroz orgazam, do psihičkog opuštanja, a što je u simbolici 12.polja. Ukoliko riba ne pliva kontra struje već se prepusti vodi da je nosi, ušli smo u razdoblje trudnoće. Ovo je nesvjesno opraštanje od života i stvaraju se snovi/mašta/strahovi/odricanja/inspiracija o budućem životu kada voda dođe do svog ušća. Kad rijeka slije se u more, makoliko velika bila, samo je kap u
moru. Život se nastavlja, ali na drugim osnovama, s drugim potrebama za opstanak i rast. ( Slatka voda rijeke postaje slana voda mora, baš kao što je i majčino mlijeko drugačije od životinjskog. ) Muškarac postaje Otac,a žena Majka jer rodio se novi tjelesni život, simboliziran Ovnom i točkom Ascendenta. Ovan je samopokretački znak, tjelesna osnova i energija koja se ulaže da bi se nešto napravilo od svog života, pa mu je ushit Sunca tu idealan da mu da smjer i bude klica duha kojeg treba razvijati. To što se pokrenulo i počelo živjeti, treba i kvalitetnu osnovu za život i rast.
Ushit Mjeseca u Biku jest majka koja daje materijalnu sposobnost za život. Djetetu treba hrana. Hrana je sisa. Sisa je mlijeko. Mlijeko se siše ustima. Uzimajući hranu, dobiva prvu energiju života i talente za sve buduće poduhvate u životu. Bik kao fiksni znak predstavlja kvalitetu pa ovisno o mlijeku, količini i vremenu dojenja, načinu na kojeg ga siše, kako ga majka miluje i povija, dijete stiče osobne životne vrijednosti. Tu se stvara ljubav prema sebi samom kao i prema svemu drugome što dijete želi imati da bi se osjećalo sigurno i zaštićeno. Ovisnost o onome tko te hrani može prerast u posesivnost i gramzljivost, kako materijalnu na planu novca, tako i na planu tjelesne ljubavi. A jedno i drugo se očituje u ljubavi za hranom, i tekućom i krutom. Koliko će tko ovladati vještinom da ljubav prolazi kroz želudac, ovisi upravo o prvim životnim lekcijama uzimanja i dobivanja energije života od strane majke. Svaka majka kroji sudbinu svom djetetu. Otac ga može učiti i naučiti svašta, ali kamen temeljac daje majka.
( Postoje mnogi prijepori da li je astrološki važnije Sunce ili Mjesec. Kako za koga, bio bi lakonski odgovor. Sigurno je da je Sunce imanentnije za muškarce, a Mjesec za žene. Ali,sudbina je individualna za svakog čovjeka,neovisno o spolu, pa se nekome život više realizira kroz Sunce i osobnu kreativnost, a nekome kroz Mjesec i duboko usađene principe akcije i reakcije na svijet oko sebe. Ako bi se zaigrali detektiranja nečije osobnosti, ono javno i vidljivo ( Sunce) najlakše se da otkrit kroz odgovore na pitanja koje knjige čitaš, koje filmove gledaš i koju glazbu slušaš. Kakva je nečija intima i nesvjesno biće koje se spontano izražava, najbolje se vidi po tome kako se ta osoba ponaša za stolom u kuhinji (nebitno svojoj ili tuđoj). Ima i treći pokazatelj, koji objedinjuje oba principa i shodno tome bi mogao biti najbolji za opis samog ascendenta i njegovog vladara (jer bez Sunca i Mjeseca ne bi bilo ni ascendenta,jasno), a to je čovjek koji vozi automobil. To bi bilo po onoj filozofskoj život je put pa onda najbolje čovjeka sjest u auto i dat mu volan u ruke; vozeći, on upravlja svojim životom.)
Držeći se teme o vodi i zemlji, a zajedno ih možemo objediniti u hranu, prošetat ćemo zodijakom s nekim slasnim zalogajom u ustima. U ženskom raskoraku po kućama i znakovima jer hrana je ipak ženska materija, koju jedu usput i muškarci.
Bik je onaj koji hranu stavlja u usta, mljacka je sočnim usnama, poslije niz grlo zalijeva i pićem. Prije svega mu se to mora svidjet i oku i nosu inače neće biti zainteresiran da jede. To su davno usvojene dječje gurmanske predispozicije kojima ga je majka zavezala za sebe i kad bi prvo dala njemu, djetetu, a tek potom sebi. Rak je onaj koji je hranu spremio i kako je to najčešće sama majka, ona hranu tek kuša dok je sprema, po osjećaju zaključujući kad je jelo gotovo. Kad na nju dođe red da jede, osjećaj da li su drugi zadovoljni hranom joj je presudan da u sebi samoj stvori osjećaj gađenja ili miline prema jelu. Ovisno o pozitivnoj ili negativnoj konotaciji, Rak će se prosipati pepelom i tražit izgovore zašto nije ispalo dobro ili će samozadovoljno uživat u tišini koju narušavaju samo mljackanja punih usta (držeći se one da ovca koja bleji, zalogaj gubi) i stalno nutkat druge da uzmu još. Figurativno, ovo je situacija kad čovjeku hrana pada na želudac i stanje u kojem se tada nađe određuje daljnji put hrane.
A put dalje vodi do Djevice. Majka se osjeća superiorno i savršeno ili ja pak sva utučena ako je
reakcija na jelo bilo loša pa je uslužna za stolom, briše i dodaje, narezuje nove sitne komade,sama ne jede puno, kritizira i analizira jelo, dijeli recepte i savjete o zdravoj prehrani – i sve to u oba slučaja, i ako je jelo bilo super ili katastrofa. (Djevica zna da suđe mora biti oprano bez obzira da li se uživalo ili ne u hrani.) Na unutrašnjem planu, hrana je došla do crijeva i tu se sada vari, usitnjava i prilagođava vremenu kada će izaći djelo na vidjelo. Prelaskom horizonta ASC –DESC, preskočit ćemo i javnu presudu koja bi bila u opisu Vage i zaustaviti se u znaku koji opisuje svrhovitost života. Za hranu se može reći da je samo probavljena hrana zdrava hrana pa je Škorpion presuda svemu što je Bik počeo trpati i ulijevati u sebe. Mjesec je u padu u ovom znaku, a to znači da je kuharici obavijeno velom tajne kakvu je jelo dobilo presudu, jer to iskustvo je za svakog sudionika ručka ili večere intimna i osobna stvar o kojoj se na razglaba na sva usta. Škorpion označava i konačan prekid sa prošlošću ili nova i nova vraćanja pa će tako kuharica znati da li joj je jelo bilo u konačnici bilo dobro ili ne tak ako se dotična osoba opet vrati za njen stol da jede. Hrana je ovdje gravitacijom istisnuta iz privatnog i postala dio javnog života, kanalizacijom i drugim podzemnim vodama ili ide u susret moru ili se zaustavlja u zemlji. Ako je zastala u zemlji, pretvara se u zametke budućeg gnojiva. Ono smrdi i ljude odbija od sebe, ali dugoročno gledajući, to je osnova za neki budući rast i biljni život. Jarac je taj koji se ne libi zasukati rukave i mukotrpno raditi ono što drugi neće. Na osobnom planu, čovjek se osjeća sito i spremnim za rad, ali bi najradije šefovao drugima i gradio planove. Dobra probava ne zadržava masnoće u tijelu pa čovjek izgleda jarčevski mršavo, a iskustvo dobrog jela ga može potaknut da smisli kakav poslovni dogovor sa kuharicom ili da se možda sam okuša u tome. Ako je loše jeo i probavu imao, lako moguće da se zarazi i pokupi neku bolest, moguće i proljev ili je u pitanju tvrda stolica te da postane otvoreni neprijatelj kuharici, a sam postane hranidbeni stoik, čovjek koji živi na kruhu i vodi. ( Šta je sigurno, sigurno je, rekao bi potaknut lošim iskustvom, nepotrebno se odričući jer je nesposoban da potraži iskustvo neke druge kuhinje i kuharice.) Ribe označavaju raspad probavljene hrane na nivou nafte ili samog gnojiva, kad će se iznova roditi osnova za proizvodnju hrane u obliku Ovna ( njegov vladar Mars vlada vatrom , ali i intezivnim mirisima u nosu). Prije nego što zažive resursi za proizvodnju hrane u Ovnu, u Ribi se donosi odluka da li i pod koju cijenu, šta se gubi ili dobiva, da li će se ljudi i čovječanstvo stalno mijenjati idući naprijed ili će se vratiti u prošlost, možda pobjeći u kakvu džunglu ili na pusti otok. Jarac koji je poslovno nabrušen tajno će se udruživat i stvarat osnove za budući uspjeh, u samoći raditi i žrtvovati se, ponekad žrtvujući i druge, jer korak do kriminala i ilegalnih aktivnosti tu je lako učiniti. Ako se razbolio od jela, sad je u nekoj izolaciji, meditira i smišlja neku životnu filozofiju na bazi apstiniranja od jela. Privatno, zadovoljan čovjek spava na kraju dana i lijepo sanja, dok onaj drugi ima noćne more ili ga mučnina u želucu muči da oka ne može sklopiti. Vjerojatno mu je i hrana ostala još neprobavljena ili ju je probavio uz muku ježevu. A kad se čovjek probudi, on je u stanju djeteta tek iz majčine utrobe izašlog ( ascendent/ Ovan), glasno urliče, kmezi i plače, gladan je. I tu odmah uskače majka (Mjesec/Rak) i u najboljoj ženskoj maniri, kroz ushit u Biku, vadi sisu i stavlja je sisavcu u usta. Tako se od samog početka uči svaki homo sapiens što mu je nužnost za opstanak.
Ako je život put, to bi bilo u simbolici životne filozofije Sunca i duha u čovjeku, a ženska komponenta u čovjeku uči da bi život bio put od sjemena do ploda. Put je u oba smisla, samo što se Mjesec i duša bave konkretnim životom. Ovo će biti najlakše za objasniti kroz sliku nekog drveta ili biljke općenito, posebice ako je i jestiva. Svaki oblik života u sebi ima tri osnovna astrološka faktora pa bi sjeme u zemlji bilo u simbolici Mjeseca, posebice sada u proljeće, u vrijeme Bika kada najbolje vrijeme za sijanje. Kada nikne, klica promili glavom iznad zemlje, rodio se život i to je u simbolici Sunca. Ascendent je svo vrijeme prisutan kao tijelo/vrsta sjemena, ali i kao kvaliteta, koju mu
prirodno daje Mars, zadužen za sposobnost da izroni na svjetlo dana. Ushit Sunca u prirodnom Ovnu (koji predstavlja početak svake akcije) jest toplina i svjetlo kojim mami i daje snagu sjemenu da se pretvori u klicu. Nadalje, biljka ima svoju sudbinu ,začetu u svom sjemenu, (Mjesec), sve ono što će joj se događati a ona pasivno primati u sebe. Ima i svoj rast, ravnomjeran i postepen, kao i cilj, svrhu i volju da se do toga stigne, a sve je to u domeni Sunca. ASC i njegov vladar (vrsta biljke), kao i Mars, se neizostavno moraju usklađivati sa ova dva osnovna principa koja daju život biljci. Oni su nalik južnom i sjevernom mjesečevom čvoru, Saturnu koji gravitira ka tlu, čiji se princip mora prevazići (Saturn je kazna ako je Mars nekvalitetan) i Jupiteru koji stremi visini i budućoj svrhovitosti koju je Sunce naumilo. Svaki planet tu ima svoje mjesto i ulogu u rastu i životu biljke. Osobne planete ulažu fizički rad ( Mars), znanje i korištenje ruku (Merkur) kao i ljubav za radom i priželjkivanje budućeg ploda biljke (Venera). Saturn ulaže vrijeme, planira, oslanja se na tradicionalno iskustvo, mukotrpno radi,a za njegovu ambiciju je prvenstveno važno da je vlasnik zemlje na kojoj se radi. Jupiter je zadužen za financijsko ulaganje u cijelom poduhvatu, koje se u budućnosti mora isplatiti, bilo kroz novac ili kroz ljepotu same biljke. I on se oslanja na iskustvo, ali ta su znanja sakupljena sa svih strana. Saturn udružen sa Marsom obično radi na samoj zemlji, da li je to motika ili neki drugi metalni alat, ili se raščišćava kamenje. Jupiter se sa Marsom bavi samom biljkom, obrezivanjem i sličnim stvarima. Sunce je čovjek koji sve to regulira i drži na oku, ali je i vrijeme, svjetlo i toplina, nasušna nužnost o kojoj štošta ovisi. Transcendentne planete su darovi s neba, pozitivne ili negativne, na njih se ne može uticati, samo im se prilagoditi. Uran bi bio svaka promjena vremena, obično navještena vjetrom, i tome se valja prilagoditi. Na osobnom planu biljke, prilagoditi se Uranu predstavljalo bi korištenje mehanizacije raznih vrsta i svrha, kao i potpuno nove ideje za pospješivanje rasta ili zaštitu biljke. Neptun je kiša, vlaga, magla, kao i neizostavna trava pa se tu čovjek ( Sunce ) mora oslanjati na korištenje raznih otrova i pesticida, ili je čupati rukama ( Merkur-sitni posao i znanje) ili preorati traktorom (Uran- veliki posao i više znanje). Pluton bi predstavljao elementarnu nepogodu od vremena i tu obično lijeka nema, ili tešku najezdu raznih štetočina, kukaca i protiv toga Sunce traži dodatnu moć i samozaštitu u vidu gnojenja same zemlje, preventivno prskanje biljke raznim sredstvima za rast i zaštitu, ali i korištenje plastenika i zaštitnih mreža. Naravno, preveliko korištenje Plutona će vremenom zemlju iscrpsti do te mjere da će ona morati dobiti svoju prenamjenu, kao što bi u pozitivnom smislu iscrpljivanje biljke bilo njeno savijanje do poda od količine plodova ili ljepote cvjetova, a što bi skladan odnos Plutona i Jupitera garantirao. Pluton je smrt, korisna ili jalova, njemu je svejedno, jer prije ili poslije svi mu dođu na zadnju kavu i cigaret. Svaka planetarna kombinacija aspekata ima svoju priču u rastu biljke, ali ću preskočiti ponaosob sve determinirati i zadržati se na općenitijim stvarima. Znakovi također imaju svoje značenje. Kardinalni su oni koji započinju posao i rade najosnovnije poslove koji predstavljaju sam rast i život biljke. Fiksni se brinu za kvalitetu, zaduženi su za svrhu i smisao postojanja biljke i svakog rada na njoj. Promjenjivi se prilagođavaju svojim radom biljci onako kako se i sama biljka mijenja, a od svega mogu stvoriti i biznis, trgovati ili širiti znanje drugima. Mogu se i opijati ljepotom ili opijati plodovima ako je riječ o kakvom vinu ili rakiji. Kako je svaka biljka živi organizam, ona ima i svoju psihologiju pa bi na razini četiri osnovne kardinalne osi horoskopa ljuto predstavljao Ovan-Mars-ASC, kiselo bi bio Rak-Mjesec-IC, slatko Vaga-Venera-DESC dok bi gorko bilo u vlasništvu Jarca-Saturna-MC.
Središte ove teme jest hrana kao osnovna ženska energija života. A kako ima žena i žena, najbolje to opisati kroz odnos masline i vinove loze. Oko jedne nema puno posla, a oko druge svaki dan, ako se nju pita. Jednu je taško zamijeniti, drugu jest. Jedna je gorka i najbolja je kao lijek, druga je slatka i najbolja je kad pretjeraš u pijanstvu s njom. Jedna je majka, druga je djevojka ili supruga, a
obje su Žene, Mjesec i Venera. Uz maslinu nije dobro ništa u blizini saditi pa je majku ili svekrvu najbolje držat podalje od žene; majčin korijen jače crpi sve u zemlji, ipak. Ženi se najbolje pretvorit u majku (skladan aspektni odnos Venere i Mjeseca), nalik čvrstom trsu vinove loze s kojega dozrijeva najslađe grožđe, najopojnije vino i rakija od mošta. Tad se i maslina uvuče u sebe i čeka svoje vrijeme, poštujući susjedni korijen u zemlji.
Da rezimiram na kraju. Život se odvija unutar zemljine atmosfere. Atmosfera je i štimung za ljude unutar nekog ambijenta. Ambijent je dio prirode. Priroda je ne samo zemlja i voda, ali ipak imenica ženskog roda. Ona nas hrani i čini sposobnim za život. Ergo, život je žena je hrana je žena je život.